| Autor |
Zpráva |
Linda L
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:37
- Nahlásit
Zdravím všechny, můj přičinlivý pejsek si právě aktivně našel v zavřené tašce sáček tablet Rimadyl a asi 5 jich sežral. Na veterině řekli vyvolat zvracení. Dali jsme psovi vlažnou slanou vodu, kterou poměrně dost ochotně vypil a do zvracení se mu moc nechce.
Teď somruje salám a je mu úplně fuk že je vlastně otrávenej
SOS co mám dělat? Díky moc.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:38
- Nahlásit
Dej mu něco horšího co vyvolá zvracení, třá peroxid.
Mě po otravě rymadylem umřel činčilák . Je to sice podstatně menší zvíře než pes, ale i tak..
|
zavrelka
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:40
- Nahlásit
.. taky prý funguje na vyvolání zvracení hořčice - plnotučná - naředit s vodou a nalít pejsovi do tlamy - ale nemám odzkoušeno
|
Linda L
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:40
- Nahlásit
A sakra. No tak jdeme shánět nějakej dryák.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:43
- Nahlásit
Linda L
nebo volej veterinu a zeptej se jestli by třeba pomohlo na neutralizaci jedu mlíko
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 20:49 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Linda L
SOS co mám dělat? Díky moc.
Jed na veterinu okamzite.
5 rymadilu, jak silnejch? docela kruty na zaludek a jatra a ledviny, bych jela radsi na veterinu na vyplach zaludku, nez zkouset babsky rady, kdyz rotvice polkla jelenici (takovou tu kuzicku na lesteni) rozmerove asi 30x20 cm, horcice ji moc chutnala.
edit - sice to cokla neotravi hnedka, ale do budoucna muze mit velky problemy, neresila bych po netu ale ksaaa k vetovi.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:04
- Nahlásit
Linda L
souhlas s výše napsaným vyvolat zvracení peroxidem nebo tou hořčicí s teplou vodou a jet na veterinu
mimochodem znám chovatele, kteří doporučují půlku rimadylu denně štěněti psa (velkého plemene) jako prevence DKK, DLK a artritidy, potažmo kulhání jimi zaviněným do věku cca 9 měsíců až 1 rok
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:09
- Nahlásit
Eldoguero
mimochodem znám chovatele, kteří doporučují půlku rimadylu denně štěněti psa (velkého plemene) jako prevence DKK, DLK a artritidy, potažmo kulhání jimi zaviněným do věku cca 9 měsíců až 1 rok
Si delas kozy? To snad ani neni mozny.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:09
- Nahlásit
Eldoguero
prevence DKK, DLK a artritidy, potažmo kulhání jimi zaviněným do věku cca 9 měsíců až 1 rok
známá má dobrmanku a do roka jí cpala čtyři tablety alavisu denně ještě k superprémiovejm granclím. To je drahej pes...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:12
- Nahlásit
Pumpa
Tak ale Alavis a Rimadyl je kapku něco jinýho. Co z Alavisu nezpracovala,to vyčůrala,ale dávat preventivně Rimadyl,to je teda síla
|
Linda L
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:18
- Nahlásit
Tak snad je to vyblité...
Dovolala jsem se ještě na veterinární pohotovost, kde mi řekli, že se mu po tom nemůže nic stát, akorát prý je to škoda tablet, že jsou drahý...
Tak díky moc všem.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:24
- Nahlásit
Fifi
Bohužel nedělám přijde jim to naprosto v pořádku, ale prej nesmíš s tím psem do roka vůbec nic dělat, i běhat by měl jen pod tvým dozore a na vodítkü (se teda vyběhá, že...), jo a rentgeny musíš udělat přesně v den 1. narozenin, páč jinak nemáš na tu DKK záruku
Pumpa
souhlasím s jana33 sice je to drahá sranda, ale stále v podstatě neškodná, narozdíl od Rimadylu
jana33
no jo pani, ale to si nepřejte vědět, jak se do mě ti jistí lidé opřeli, když jsem si dovolila tuto "metodu" eliminace vysokých stupňů DKK zpochybnit
Linda L
tak to je ok
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:30
- Nahlásit
Linda L
Tak snad je to vyblité...
Tak snad. Co zabralo?
ale prej nesmíš s tím psem do roka vůbec nic dělat, i běhat by měl jen pod tvým dozore a na vodítkü
Ech, nechci bejt sprosta, jao omezeni pohybu sem uz slysela kdesi kdysi u jednoho vemene, ale preventivni podavani Rimadylu je tedy novinka. Blink.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:34
- Nahlásit
hihi,to o tom pohybu naposled psala v PPČ jedna věhlasná chovatelka a rozhodčí labradorů,do půl roka procházky v řádu desítek metrů,do roka pak stovek metrů! Hlavně,že kravka nerentgenuje ani kyčle! Jsem to předčítala naší smečce,a z našich mírumilovných labradorů se jen poslechem těhle blbin stávali agresivní bestie ovšem o Rimadylu to slyším taky prvně
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:42 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Linda L
Dovolala jsem se ještě na veterinární pohotovost, kde mi řekli, že se mu po tom nemůže nic stát
No, nevím. Můj pes, cca 30kg, 2 dny po operaci kvůli bolestem bral Rimadyl 1-1, a pak už jen 0,5-0,5, právě kvůli tomu, že je to zápřah pro játra a ledviny.
Nevím, jak velkýho a starýho máš psa, ale 5tbl. se mi zdá docela pecka... Tak snad to vyblinkal, jak koukám, stihli jste to do cca 45min, ale stejně bych nasadila kúru nějakých detoxikačních bylin.
Eldoguero
mimochodem znám chovatele, kteří doporučují půlku rimadylu denně štěněti psa (velkého plemene) jako prevence DKK, DLK a artritidy
Eeeh, Rimadyl??? Nebyl to Nutradyl? I to by se mi nepozdávalo, ale už spíš než analgetikum...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:44
- Nahlásit
OT, sem na vas zrovna dneska myslela, pani, muzes me prozvonit z toho druhyho cisla? ja si ho neulozila...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:45
- Nahlásit
Fifi
já taky - to vemeno byl veterinář
preventivni podavani Rimadylu je tedy novinka.
pro mě byla taky
jana33
tady se jednalo mimojiné o "záruku" na DKK
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:48
- Nahlásit
Linda L
akorát prý je to škoda tablet, že jsou drahý...
No to drahy jsou, by me zajimalo, za kolik je prodavaj tam u vas. ? A s timhle pristupem, ze se mu nemuze nic stat, to asi chteli mit dalsiho pacose.
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 21:59 - Změnil/a: andulicka
- Nahlásit
takže ...dávka rimadylu - běžná 2-4 mg na kg ve 2 denních dávkách...klinická studie při sedminásobném zvýšení denní dávky na půl roku nepotvrdila žádné nežádoucí účinky...proto se rimadyl používá u zvířat...kdyby sežral pár tablet ibalginu, to by byl průser...Rimadyl preventivně - ano - působí jako chondroprotektivum - stimuluje k růstu buňky chrupavky - přesný mechanizmus nejištěn, ale klinicky ověřen
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:02
- Nahlásit
ne byl to Rimadyl, o Nutradilu bych se ani nezmiňovala
Argumentace - že má (podobně jako třá Ibalgin) taky protizánětlivý účinky a jako analgetikum je celkem silnej, tak prej pak psovi nevadí, když ho nohy - klouby bolej vlivem růstu
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:11
- Nahlásit
andulicka
no neke tak tohle je opravdu pro mě novinka
Ale každopádně ať je to jak chce, osobně bych raději cpala psa sedminásobnou dávkou Alavisu než jakýchkoliv analgetik, byť by měli pozitivní vliv na tvorbu chrupavky, tohle se mi celkově moc nezdá no ...
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:18
- Nahlásit
jana33
Eldoguero
to je mi samo jasný, dyť jsem tam psala, že je to drahej pes. Spíš jsem poukazovala na to, jaká blbost světu vládne....
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:22
- Nahlásit
Eldoguero
byť by měli pozitivní vliv na tvorbu chrupavky, tohle se mi celkově moc nezdá no
aneb jak řekl jeden ortopéd tátovi po totální endoprotéze:
" pane chondro si nekupujte, to si kupte raději láhev rumu. Vyjde Vás to levněji a budete na tom stejně"
myslel ty chondro srágory na který dělá reklamu Šebrle
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:28
- Nahlásit
andulicka
klinická studie při sedminásobném zvýšení denní dávky na půl roku nepotvrdila žádné nežádoucí účinky...
Fakt? A odkaz na tu studii je?
Rimadyl preventivně - ano - působí jako chondroprotektivum - stimuluje k růstu buňky chrupavky - přesný mechanizmus nejištěn, ale klinicky ověřen
Taky to slysim prvne, ze by Rimadyl stimuloval rust chrupavky. Velke prekvapeni, jen doufam, ze ho ted nezacnou vsichni coklum jen tak preventivne cpat. Ohrozeni jater a ledvin ci zaludku tedy neni? Proc mi tedy i u osteo pacienta kladl vet na srdce davat cube OH blokatory typu Primametu apod? Proc se vetka zdrahala nasadit cube po uzavreny pyometre Carprodyl ci Rimadyl, prave kvuli sepsi organismu a ze by mohla odejit na ledviny ci jatra? Nerozumim tomu, tys ocividne veterinarka, muzes vysvetlit? Ptam se v dobrym, nejde o zadny ryti.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:28
- Nahlásit
Pumpa
to si kupte raději láhev rumu. Vyjde Vás to levněji a budete na tom stejně"
tak já to vidím tak, že chondroprotektiva jako taková (třá zrovna ten Alavis) vznikly právě proto, aby neměly jiný - vedlejší a třá i negativní účinky (krom tahání penězů z pejskařů pochopitelně), jako farmaka, který sice mohou mít chondroprotektivní účinek, ale zrovna v tomto případě se mi stále nepozdává ten hlavní účinek Rimadylu - tedy, že se běžně používá jako analgetikum
ale tak zase nejsem veterinář a preventivně analgetika svejm psům dávat nebudu, i kdyby po nich srali pozlacený hovna no, i když ...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:30
- Nahlásit
Fifi
páč tomu nerozuměj, to se ví přece
ale je fakt, že jsem taky slyšela o nežádoucích možných účincích a prostě mi to hlava nebere no
|
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:34
- Nahlásit
RIMADYL Palatable 20 mg tbl. a.u.v.
(Carprofenum 20 mg)
Indikace
Analgézie a zmírnění zánětu při chronických muskuloskeletárních onemocněních, např. degenerační onemocnění kloubů. Rimadyl Palatable tablety jsou též určené na tlumení pooperační bolesti.
Kontraindikace
Nepřekračovat doporučené dávky.
Čas eliminace nesteroidních antiflogistik včetně karprofenu je u koček delší než u psů a terapeutický index je užší. Z důvodu nedostatku specifických údajů o použití Rimadyl Palatable tablet u koček je toto použití kontraindikované.
Nepoužívat u zvířat trpících srdečními, jaterními nebo ledvinovými chorobami, kde je možnost gastrointestinální ulcerace nebo krvácení, nebo kde je zjevná krevní dyskrázie nebo hypersenzitivita na přípravek. Tak jako u ostatních nesteroidních antiflogistik existuje riziko ojedinělých ledvinových nebo jaterních nežádoucích reakcí. Nepoužívat v průběhu gravidity a laktace.
Neaplikovat současně nebo v průběhu (před a po) 24 hodin jiné NSAIDs. Některé NSAIDs mohou být silně vázané na plazmatické proteiny a mohou soutěžit s jinými silně vázanými léčivy, což může vyvolat toxický efekt.
Zvláštní upozornění
Vzhledem k ochucení Rimadyl Palatable tablet je potřebné je uchovávat na bezpečném místě. Při požití velkého množství tablet by mohli vzniknout závažné nežádoucí reakce. Pokud máte podezření, že Váš pes (nebo kočka) požil Rimadyl Palatable tablety v dávce vyšší než je doporučené, kontaktujte veterinárního lékaře.
Zvláštní opatření pro použití u zvířat
Použití u psů mladších než 6 týdnů nebo u starých psů může představovat určité riziko. Pokud je použití nevyhnutelné, tito psi by měli dostat redukovanou dávku a měli by být pozorně klinicky sledováni.
Vyhnout se použití u dehydrovaných, hypovolemických nebo hypotenzních psů, protože je tu riziko zvýšení renální toxicity.
Vyhnout se současné aplikace potenciálně nefrotoxických léčiv.
NSAID’s mohou způsobit inhibice fagocytózy a proto v případě léčby zápalu spojeného s bakteriální infekcí je nutné zvážit i současné použití antimikrobiální léčby.
Nežádoucí účinky
Experimentální a klinické zkušenosti s karprofenem ukazují, že gastro-intestinální ulcerace je výjimečná a vyskytuje se jen při výrazném překročení terapeutické dávky.
Použití po dobu gravidity a laktace
Vzhledem k absenci studií o použití léku u gravidních zvířat není takovéto použití indikované.
Interakce
Žádné významné lékové interakce nebyli u karprofenu popisované. Akutní toxicita karprofenu u zvířat nebyla v testech s patnácti běžně používanými léčivy významně ovlivněná. Byli to kyselina acetylsalicylová, amfetamin, atropin, chlórpomazin, diazepam, difenyldramin, etylalkohol, hydrochlórothiazid, imipramin, meperidin, propoxyphen, fentobarbital, sulfisoxazol, tetracyklin a tolbutamid. (Jeunet, 1982).
Karprofen i warfarin mohou být vázané na plazmatické proteiny. Mohou být použité současně za předpokladu, že klinický stav je již důkladně monitorovaný, protože bylo dokázané že se vážou na dvě odlišná místa lidského a bovinního sérového albuminu [Sudlow a kol. (1976), Crouthamel a Popick (1979) a Jeunet (1982)].
Podávané množství a způsob podání
Pro perorální podání. Rimadyl Palatable tablety jsou ochucené a spontánně přijímané většinou psů.
Počátečná denní dávka 2 až 4mg karprofenu/kg ž.hm. se může podat naráz nebo se může rozdělit na dvě stejné dávky. V závislosti na klinické odezvě může být po sedmi dnech táto dávka redukovaná na 2 mg karprofenu/kg ž.hm./den, podaná v jediné denní dávce.
Délka léčby je závislá na klinické odezvě. Dlouhodobá léčba by měla být pod pravidelnou kontrolou veterinárního lékaře.
Předávkování
Neexistuje žádné specifické antidotum při předávkování karprofenem; postupuje se podle všeobecných zásad podpůrné terapie při předávkování NSAIDs.
Farmakologické vlastnosti
Karprofen patří do skupiny 2-arylpropionové kyseliny v rámci nesteroidních antiflogistik (NSAIDs). Má protizánětlivé, analgetické a antipyretické účinky.
Karprofen, jako většina jiných NSAIDs, je inhibitorem enzymu cyclo-oxygenázy podílejícím se na kaskádě kyseliny arachidonové. Inhibice syntézy prostaglandinů karprofenem je slabá v porovnaní s jeho protizánětlivou a analgetickou účinností. V terapeutických dávkách u psů inhibice produktů cyclo-oxygenázy (prostaglandinů a tromboxináz) nebo lipoxygenázy (leukotrenů) buď chyběla nebo byla jen mírná. Inhibice prostaglandinů je zřejmě příčinou vyvolávající toxické vedlejší účinky NSAIDs. Proto nepřítomnost inhibice cyklooxygenázy může vysvětlovat výbornou gastro-intestinální a renální snášenlivost karprofenu pozorovanou u tohoto druhu zvířat. Přesný mechanizmus účinku karprofenu není objasněný.
Karprofen neprokázal žádný nežádoucí vliv na kloubní chrupavku psů po opakované léčebné dávce během 8 týdnů. Navíc, terapeutické koncentrace karprofenu ukázaly in vitro nárůst syntézy glykosaminoglykanů (GAG) v chondrocytech získaných ze psí kloubní chrupavky.
Stimulace syntézy GAG sníží rozdíl mezi podílem degenerace a regenerace kloubní matrix, což má za následek zpomalení procesu ztráty chrupavky.
Farmakokinetické vlastnosti
Karprofen je rychle absorbovaný. Karprofen má malý distribuční objem, pomalou systémovou clearance a poločas eliminační fáze je 3,2 – 11,77 hod.
Hlavními produkty biotransformace u psů jsou estery glukuronidů a následuje oxidace na C-7 a C-8 fenolových jader. Převažuje biliární sekrece, 70% se vyloučí trusem, cca 8-15% se vyloučí močí.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:34
- Nahlásit
Eldoguero
preventivně analgetika svejm psům dávat nebudu, i kdyby po nich srali pozlacený hovna no, i když ...
Tak nak. Ikdyz pozlaceny, to bys mohla vysusit a odvezt do sbernyho dvora, by ti ruce utrhali asi. Ale taky mi to hlava nebere, asi nova doba.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:42
- Nahlásit
andulicka
takže ...dávka rimadylu - běžná 2-4 mg na kg ve 2 denních dávkách...klinická studie při sedminásobném zvýšení denní dávky na půl roku nepotvrdila žádné nežádoucí účinky...proto se rimadyl používá u zvířat...kdyby sežral pár tablet ibalginu, to by byl průser...Rimadyl preventivně - ano - působí jako chondroprotektivum - stimuluje k růstu buňky chrupavky - přesný mechanizmus nejištěn, ale klinicky ověřen
Tak bych přizvala dotyčného co to napsal ke psovi s chronickou bolestí,která se v určitém období stupňuje a pak je potřeba požít tenhle hnus......jeho ledviny si zrovna neholdují.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2011 22:44
- Nahlásit
Fifi
jo jo, že bych konečně začala na psech vydělávat těžký prachy tak v tomto případku bych o tom i zapřemýšlela
lidi já nechci bejt hnidopich, přečetla jsem a po pravdě mě to opravdu nepřesvědčilo, že bych svýmu psovi začala cpát Rimadyl preventivně, notabene štěněti od odstavu (6. týdnů) do 9 - 12 měsíců
|