Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Prosba o radu _ mozkova prihoda
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:08
- Nahlásit

Dobry den vsichni, chtela bych Vas moc poprosit o radu. Cetla jsem na Vasi diskuzi, ze nekteri maji zkusenosti s mozkovou prihodou u pejsku. Mame doma pudlika, chlapce, 7 let. Pred dvemi dny znicehonic najednou zacal napadat na stranu - nejdrive pravou, potom levou. Jeli jsme ihned k veterinari a ten nam rekl, ze to vypada na mozkovou prihodou, ale nerekl nic konretniho. Od te doby jsme uz objeli tri veterinare a kazdy nam rika neco jineho. Bleckuv stav se zhorsuje, vcera rano uz se ani nepostavil na nozicky. Okamzite padne, nohy se podlomi v kolenou a tak zustene lezet bez hnuti dokud ho nezvedneme. Je uplne apaticky. Ale reaguje na vsechny bezne podnety... steka na zvonek, vrti ocaskem, vrci na vysavac... Ocicka ma taky pry "docela" v poradku. Jidlo do nej dostavame jen pokud mu dame sunku primo do pusy, granule odmita uplne. Dostat do neho vodu je umeni, vypije sotva 1dcl denne a to jen z dlane. S vencenim je to uplne peklo. Jakmile ho "postavime" na travu, okamzite padne na zada a jen kouka. V lepsim pripade si pocura brisko, v horsim pocka az domu. Uplne mi to trha srdicko a cekam jen jak dopadne stolice (. Od stredy se doma stridame s pritelem na dovolene, ale nevime co dal. Nikdo nam neni schopen rici, jestli je sance na uzdraveni nebo je ten stav nevratny. Snazim se ted zaridit magnetickou rezonaci, coz je pry jedina moznost jak se podivat do hlavy, co se vlasne stalo. Prosim mate nejake zkusenosti? Vrati se to zpet nebo je to beznadejne? Nevim jak dal, nechci ho nechat doma samotneho, snazi se porad zvedat, ale vzdy spadne na cumacek nebo se o neco bouchne, ale musime chodit do prace, dovolena je uz vycerpana a my dusevne jeste vice.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:14
- Nahlásit

zkušenost osobní nemám, jen vim, ze na klinice Jaggy jsou prý dobří neurologové, tak to můžete zkusit. Přeju hodně štěstí!

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:22
- Nahlásit

eva black
zkušenost nemám (naštěstí), snad ti pomůže toto:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=10474&forum=4&page=0

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:32
- Nahlásit

Ahoj kachno, cetla jsem vcera pribeh o Tonicce, proto sec zarputily odpurce chatu jsem se odhodlala tady zadat o radu ) Ale diky, kez by to melo take dobry konec. Bohuzel ostatni chaty uz tak pozitivini jako pripad Tinicky nebyly...

makrel
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:33
- Nahlásit

eva black
snad se tu objeví Hipík a Tonička a poradí ti.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:37 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Ahoj,

mám zkušenost u své staré fenky, cca 14 let - příznaky a chování po mozkové příhodě podobné jako u tvého pejska.
Viděla jsme to hodně černě, ale vet. mi říkal, ať nic neuspěchávám, protože psi se v těchto případech obvykle mnohem lépe regenerují než lidé.

Oprava:
Toničce (cca 10 kg) jsem podala nárazově 1 B komplex forte a pak dále denně ráno: 1 B komplex + 1/2 Ergotopu. (lidský lékna prokrvení).
Večer: 1 B komplex + 1/2 Karsivanu (výborný vet. lék na prokrvení pro stárnoucí psy)

Během týdne byla dobrá. O délce doby užívání se poraď s vetem, může to být u každého případu trochu jinak.
Před pár měsíci přišla další mozková příhoda - nasadila jsme ihned výše zmíněné léky a za pár dní byla ok.

POZOR NA NÁHLE ZMĚNY TEPLOTY HLAVY! Může to zapříčinit další mozkovou mrtvici.
Toničce jsem při první mrtvici balila hlavu do šály, když jsme šly ven, byl prosinec.

Zde je téma, které jsem kvůli tomu dříve založila, třeba tam najdeš něco, co tobě a tvému pejskovi bude k užitku.

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 16:44
- Nahlásit

makrel
kachna_

no jo, já s těma svejma veteránama... furt něco...

eva black

Držím moc palce, nevzdávej to

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 17:16 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

eva black

Udělám sem jěště výcuc z důležitých informací:

Medikace
nárazově 1 B komplex forte a pak dále denně:
ráno: 1 B komplex + 1/2 Ergotopu 30 (lidský lék na prokrvení)
večer: 1 B komplex + 1/2 Karsivanu (výborný vet. lék na prokrvení pro stárnoucí psy)

Bohužel si nepamatuji přesně, jak dlouho to takhle Tonka užívala. Po nějaké době, cca týden - 10 dní, jsem Ergotop snížila na 1/4, posléze vysadila a podávala jen béčko a Karsivan. Karsivan užívá dodnes, béčko cca měsíc, pak 2 měsíce pauza atd. Nebo dle potřeby.

Péče: (Edit.)
1) Držet pejska v klidu, tichu, teple a šeru (nemusí být úplně ve tmě, stačí slabé, rozptýlené světlo)

2) Dbát na to, aby pes neskláněl např. při jídle a pití hlavu

3) Pozor na ochlazení hlavy - smrštěním cév by mohlo dojít k další mozkové příhodě. V zimě raději při venčení psovi nějakou dobu balit hlavu do šály nebo...

4) Procházky co nejkratší

5) Na radu Neessi jsem ji často jemně hladila proti srsti a chovala v náruči.

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 18:08 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Dostat do neho vodu je umeni, vypije sotva 1dcl denne a to jen z dlane.

Pozor na dehydrataci - raději podávej po malých dávkách vodu do tlamičky inj. stříkačkou.
Nevím jestli jsi to někdy dělala - psa posadit, zvednout mu hlavu a jednou rukou ji držet, druhou do koutku tlamy vložit inj stříkačku naplněnou vodou.
Pomalu zmáčknout píst a počkat až pes začne polykat. U našich psů zabralo, že když nepolykal - šimrala jsem ho na krku na hrtanu.

Pes musí sedět, ne ležet - hrozilo by nebezpečí, že se vodou zalkne.

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 18:31
- Nahlásit

eva black
Snazim se ted zaridit magnetickou rezonaci, coz je pry jedina moznost jak se podivat do hlavy, co se vlasne stalo. Prosim mate nejake zkusenosti?

Zkušenost nemám. Taky jsem o m. rezonanci uvažovala, ale opustila jsem od toho, protože v Tončině věku, by v tomto případě jiná léčba než medikamenty a klidem nepřicházela v úvahu.
Takže ať by rezonance ukázala cokoli - operovat hlavu bych jí nenechala.

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 19:26
- Nahlásit

Ahoj vsichni, diky moc za rady i povzbuzeni, hlave Tobe Hipiku,Tonicko,Rozinko ) Dnes byl s Bleckem doma pritel a kdyz jsem ted prisla domu, musim rici, ze to je od vcerejska trosku "pokrok". Uz i vrti ocaskem a projevuje radost, dokonce se venku pry snazil vycurat, i kdyz se hned povalil je to uspech, vcera tohle nepripadalo vubec v uvahu. Pritel do neho dostal i nejakou vodu z misticky. Nechci si delat zadne plane nadeje, ale kez by se to takhle zlepsovalo. Ty strikacky jsem si koupila v lekarne, uvidime zitra, kez by to nebylo potreba a pil sam. Nechci si delat zadne plane nadeje, ale rekla bych ze to je malicko lepsi. Uvidime jak to bude dal. Zitra vecer jedeme k jednomu znamemu veterinari a ten by nas mel objednat na tu rezonanci.
PS: diky za tip, poridime zitra kuliska, to budeme fesaci )

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 19:28
- Nahlásit

Jooo, ten Karsivan jsme dostali hned prvni den u veterinare. Bereme 1tabletu rano a vecer. Zitra jeste koupim ten BKomplex

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 19:39
- Nahlásit

eva black
Nechci si delat zadne plane nadeje, ale rekla bych ze to je malicko lepsi.

No huráááá , to víš, ono to chce čas...

Ale úplně chápu tvůj strach. Mě tehdy při první Toniččině mozkové mrtvici moc pomohly holky tady, abych zachovala klid a nepropadla beznaději a panice - tím bych akorát Toničku dorazila.

Držte se , a kdybych ti mohla být nějak nápomocna, zas napiš, občas se sem podívám.

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 19:42
- Nahlásit

eva black
PS: diky za tip, poridime zitra kuliska, to budeme fesaci

Nojo, některý lidi se budou usmívat, některý vysmívat a ťukat na čelo... to je fuk

Gwen a Dinulka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 19:48
- Nahlásit

eva black
Ahojky, psala jsem o našem mrňousovi v tom starším tématu, takže jen pro doplnění - Dustíček si spokojeně prošlapává cestičku k plnoletosti (v říjnu mu bylo 17,5 ), teď, víc než rok od mrtvičky, bere akorát 2x denně půlku Karsivanu a je více méně bez následků, tedy u něj těžko posoudit, co ovlivnila mrtvice a co už je stářím, každopádně problémy s rovnováhou mu nezůstaly a problémy s pohybem jsou imho úměrné věku.
Jasně, k nějakému poškození mozku tam došlo, občas je lehce dementní, má takový chvilky, kdy stojí a kouká do blba, ale zato venku, jak zavětří čubičku, nebo když si umane, že půjde první, tak starej nestarej, peláší jak o život. Jen ho už bohužel nemůžem moc pouštět z vodítka, aby někde nespad nebo se neztratil.

Evi, neztrácej naději, Bleček se z toho určitě dostane

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 20:02
- Nahlásit

eva black
Zitra jeste koupim ten BKomplex

Sice je to obyčejný "béčko", ale opravdu funguje...

Je to pár měsíců, kdy T. najednou vykvikla, upadla nabok, zůstala ležet a jen na mě upřela zoufalej pohlad (to bylo strašný).
Vzala jsem ji do náruče, zavřela jsem se s ní v místnosti, aby k nám nemohli ostatní pejsové a položila ji na postel. Prohlédla jsem jí zornice, jednu měla rozšířenější, jen apaticky ležela a tichounce plakala.
Zavolala jsem veta, abych ho poprosila, aby naposled za Toničkou přijel. Opět jsem koblížka Toničku pohřbívala a já nevím po kolikáte už mi to Tonka natřela . Jak jsem mluvila s vetem, všimla jsem si, že pohla hlavou, nosík vzůru a větří směrem k misce s piškoty . Vstala jsem a malý kousek jí dala do tlamičky, Tonička zavrtěla slabě ocáskem a já utíkala a hned jí dala B komplex forte (ten jen nárazově jednou) a 1/2 Ergotopu.
Večera už Tonička normálně chodila, jedla, pila...

Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 20:17
- Nahlásit

Gwen a Dinulka
Ahojky, psala jsem o našem mrňousovi v tom starším tématu, takže jen pro doplnění - Dustíček si spokojeně prošlapává cestičku k plnoletosti (v říjnu mu bylo 17,5 )

Myslela jsem na tebe, když jsem pročítala to staré téma. Jsem moc ráda, že ses ozvala a Dustík, že je takovej pašák

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:19
- Nahlásit

PS: Nojo, některý lidi se budou usmívat, některý vysmívat a ťukat na čelo... to je fuk

Kaslu na lidi, at si rikaji co chteji. Hlavne kdyz nas chlupac bude v pohode. Treba zavedeme novou psi modu a nakonec pujdou jeste psi kulichy na dracku )

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:21
- Nahlásit

Diky Gwen a Dinulko, snad bude nas Blecek take zase prohanet fenky po okoli.

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:29
- Nahlásit

ps: poradím ti opravdu dobře:
Vzhledem k tomu, že to vypadá, že stav tvého pejska může být vážný, hledej pomoc u odborníků a ne v místech, kde může třeba dítě, blázen, hlupák napsat zcela cokoliv.

Poslouchej Psicku, predpokladam, ze narazis na rady a nazory lidi na tomhle chatu. Tak proc sem tedy "lezes", kdyz nesouhlasis? Promin... ale u veterinaru jsem uz za posledni tri dny jako doma. Mimo to, ze jsme objeli uz nekolik veterinaru v Praze i sirokem okoli, stalo nas to uz penez jako zelez, jsme obvolali snad vsechny zname a jejich doporuceni a zatim nam nebyl nikdo schopen dat zadnou kloudnou odpoved. Na magnetickou rezonanci se snazime, snad konecne uspesne, objednat. Takze jsem rada, kdyz mi nekdo da jakoukoli radu a jsem za to vdecna. A navic jediny hloupy nazor na tehle strance mi prijde ten Tvuj... se vsi uctou...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:49
- Nahlásit

eva black

Nemám zkušenost s mrtvicemi u psa, ale u táty. Měl mrtvice v průběhu cca 30 let mnohokrát. Někdy to bylo hodně ošklivé, jindy měl lehčí projevy, se kterými odmítl chodit k doktorovi a léčil si to sám.

Příznaky:
1) rozšířená jedna zornice - to tedy vůbec nebylo spolehlivé, nešlo se tím řídit, protože co já pamatuju, tak to neměl snad nikdy,
2) bolela ho hlava. Prostě začala bolet a bolela hrozně moc,
3) motal se, padal, těžko se otáčel, měl tendence ztrácet rovnováhu i v pouhém stoji bez pohybu. Když upadl, tak vlastně ani nevěděl proč a divil se,
4) někdy se mu udělal flek před očima. V nějakém místě zorného pole viděl flek a skrz něj nic. A flek tam byl stále. Takže když byl v centru zorného pole, tak nemohl číst,psát atd. Zpravidla ho s tím flekem i bolela hlava,
5) ochrnovala mu většinou ruka, ale mohla i noha na stejné polovině těla. Tím pádem začal kulhat nebo mu padaly věci z rukou. To si asi shola zbytečně "rozcvičoval" na něčem nerozbitném,
6) střídalo se mu horko a zima. Prostě ho zalilo vedro, že šel otevřít okno. Nebo mu byla zima, ač bylo vedro,
7) trpěl přitom vysokým tlakem (stabilně, ne při záchvatu mrtvice. Samozřejmě, že mrtvice byla důsledkem vysokého tlaku, nikoliv opačně.),
8) také - ale to asi u psa není podstatné - docházelo k "spadnutí" nějaké části obličeje - třeba jeden koutek oka nebo úst stále směřoval dolů, na té straně nešla otevřít pusa, zdřevěněl jazyk a nešlo pořádně jíst a pít. Zmizela mimika.

Nevím, jak to mají psi. Ale pokud je to stejné, jako u člověka, tak by Ti to mohlo pomoct porozumět některému chování psa. Třeba proč stojí a "blbě čumí"... nebo proč kňučí. Ona i ta nemohoucnost byla stresující, ne jen bolest.

Co pomáhalo:
1) samozřejmě léky. Ty Ti dá vet.,
2) klid, klid, klid a pro změnu ticho a klid. Jakékoliv rozrušení může vést k dalšímu záchvatu mrtvice a taky ke smrti. Psa "nerozčilovat". Ani nadprůměrně příjemně, ani znervozňující podněty. Měl by mít příjemné prostředí, ale bez vjemů,
3) nejen psychický, ale také fyzický klid. Měl by ležet, neskákat, neběhat, nevstávat rychle. Mohla bys mu pomáhat při zvedání atd.,
4) pokud došlo k postižení ruky nebo nohy, tak samozřejmě pomalé rozcvičování, ale ne hned,
5) zajištění příjemné teploty a její nestřídání. Hlavně teplo na hlavu bylo hodně špatně. Taky koupání v teplé vodě nebo pobyt v horké místnosti.

Na závěr už jen to, že můj táta s tím žil 30 let a umřel na něco úplně jiného. Trvale měl upravován vysoký tlak léky a chodil na pravidelné kontroly. Tomu se asi Váš psík také nevyhne, bude muset být pod kontrolou.

Dáška
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:51
- Nahlásit

eva black
Ahoj, já jsem psala taky v minulým tématu, po mrtvici mám Molíska, následky - nevidí na jedno oko, jinak ok dokonce nám už veterinář povolil i trošku coursing, je to její velká radost... Učí se pořád i nové věci, je aktivní, i za zajícem se vydá
Přeju ať to zvládnete co nejlíp!

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 21:54
- Nahlásit

Jo a dovětek:
VYJADŘOVÁNÍ - tak to bylo totálně v háji skoro vždy. Nemohl si vzpomenout na slova, takže nebyl schopen říct, co bylo potřeba. K tomu i hůře chápal. Takže s ním byla těžká domluva a často jsem fungovala jako tlumočník mezi ním a doktorem. Ale někdy jsem fakt sama nevěděla. Někdy i hůř artikuloval, ale to nebyl tak hrozný problém a ani to nebylo vždy. Pes by v tuto chvíli nemusel dokázat reagovat na povely, protože by je nechápal.
Naproti tomu sluch snad nikdy nebyl postižen.

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 22:57
- Nahlásit

Ahoj vlcackova, Vy jste si tedy take musela uzit svoje. To je mi lito, nemoce jsou svinstvo, ale pozitivni je, ze se s touhle mtvickovou potvorou da alespon trosku dustojne zit, at uz je to clovek nebo psi kamarad. Diky

eva black
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 23:02
- Nahlásit

pro Psicka:
Psicku nemam slov. PS: reknu Ti proc je tvuj nazor hloupy, protoze ty jediny nemas radeji vubec zadnou radu a dokazes jen kritizovat, to umy kazdy hlupak nebo zakomplexovany hulvat, ze? Prosim, uz mi nic neodepisuj.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 23:07
- Nahlásit

eva black
Ahoj. Ano, dá se s tím dneska už žít, ale nikdy nevíš, kdy Ti pes zemře. Tak se na to připrav, může to být uprostřed veselého hraní. Nechci být zlá, ale tak to je.
A ještě jsem si vzpomněla, že se táta často hodně vztekal. Hlavně pro to, že se nemohl vyjádřit. A někdy taky proto, že chtěl ven, já jsem nechtěla, a on se na moje dobré rady zůstat v tomto stavu doma, rozvzteklil!
Prostě ty reakce nebyly úplně normální. Bylo lepší mu vyhovět, protože pak byl víc v klidu duševním. Fyzicky nebyl v klidu, když jsme teda šli ven, ale psychicky v pohodě byl a to bylo v té chvíli důležitější.
... já jen, abys věděl, proč se tvůj psík třeba vzteká jak divej

Skoty
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 00:16
- Nahlásit

B-komplex pomáhá regeneraci nervů - myslím že to psovi pomůže podstatně... Držíme pěsti, ať je to lepší

Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 01:25 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Vlčáčková
je mi líto, že jsi měla takové trápení... zažila jsem nedávno něco podobného s osobou mě velmi blízkou, nepřežila to, tak mám Žofku...

Podle veterinářů se psi z následků mozkových příhod dostávají mnohem lépe než lidé, možná je to tím, že se pejsové míň rozčilujou nad blbostma .

Co se týče rozšířené jedné zornice - Tonka ji pokaždé měla.

Ahoj. Ano, dá se s tím dneska už žít, ale nikdy nevíš, kdy Ti pes zemře. Tak se na to připrav, může to být uprostřed veselého hraní
Podle mého názoru, se na smrt moc připravit nedá. Nebo lépe řečeno, že to přijít musí víme všichni, ale když ta chvíle nastane, není nám to nic platné...
Proto si myslím, že je lepší nepředbíhat událostem a "nestahovat gatě, když brod je jěště v nedohlednu". Dělat maximum proto, aby bylo líp a radovat se z každé chvíle, kdy líp je .
Aspoň se o tohle se střídavým úspěchem snažím. V každém případě jsem si jistá, že když jsem zdeprimovaná a vyděšená, nejen, že nikomu a ničemu nepomůžu, ale naopak pes to vycítí a je mu hůř. Ve chvílích, kdy se o své psy strašně bojím, snažím se co nejméně to před nimi dávat najevo, jasně, že úplně je nevoblafnu, ale pořád lepší, než když dám svému strachu a smutku volný průběh.

Dáška
Ahooooj , díky za dobré zprávy

eva black
Moc na vás myslíme a držíme všechny palce

cernej caj
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 07:29
- Nahlásit

Držíme všechny tlapky, ať se vám bafan postaví na nohy!

Náš se po mrtvičce na nohy taky stavěl rychle po lécích, co dostal u veterináře bohužel pak dostal druhou...

Skoty
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 12:40
- Nahlásit

I kdyby neměl mrtvici, tak mu to béčko neublíží. A může mu pomoct. Na rozdíl od tebe, který nejenže nepomáháš, spíš jen meleš o ničem a efekt pro toto fórum je NULA. Nechápu tvou potřebu se vyjadřovat ke všemu, hlavně k tomu, co se tě vůbec netýká...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání