Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Nový kmen parvy..
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Žanetka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2010 14:33
- Nahlásit

http://kaliopet.webgarden.cz/

Žanetka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2010 14:35
- Nahlásit

V sekci mutace parvoviru je bohužel jeden případ se smutným koncem.

Žanetka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2010 15:32
- Nahlásit

Nemělo tam být nic určujícího, jen jeden konkrétní případ.

Žanetka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2010 16:15
- Nahlásit

Psíček
Předpokládá se, že pokud veterinář léči psa, tak věděli, že se jedná o parvo. To, že z toho někdo udělá zmutovaný kmen je už věc druhá. Já jsem to jsem dala jen jako příspěvek k danému tématu. Rozhodně ne na podporu davové hysterie.

Eire
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2010 18:30
- Nahlásit

Tak nevím,či vím?
Myslím,že v prvotním emailu je vlastně doporučení k obezřetnosti k polyvaletním vakcinám a dodržování základních hygienických opatřeních v chovu.

Mám celkem po osobní zkušenosti averzi k vakcinaci proti herpesu a nejen já,známá očkovala již zpětně 3 leta a od té doby,feny buď nezabřezly,nebo potratily a naposledy letos na jaře fenu i štěnda napadl zlatý stafylokok...fena nemá jednu mléčnou lištu(ta byla nekrotická a holka bojovala o holý život) a 3 štěnda začaly nekrotizovet od prstíků.
Mě fena po očkování herpesu zabřezla,ale navzdory předchozímu zdravému vrhu(bez vakcinace),tato březost skončila předčasným porodem mrtvých plodů s nekrozou dělohy!

Takže jak odsuzuji a za hlavu háži aféry se všema zvířecíma chřipkama ,hexavakcinama pro děti,tak více věřím "v jednoduchosti je síla"

datura
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2010 07:46
- Nahlásit

Jak jsem slíbila, vkládám sem reakci MVDr Havelky.
Tedy - svou korespondenci s ním.
Zařiďte se dle vlastního uvážení.

Dobrý den,
včera mi přišel z několika stran varovný email, ohledně parvovirozy, odepsaný vaším jménem.
Pro moje štěňtka bohužel pozdě.
20.07. mi onemocněl první pejsek 11.týdnů, po prvním očkovní.
Jeden den byl smutný - druý den se dvakrt pozvracel a uhynul. Pitva prokázala úsekový znět tlustého i tenkého střeva a verdikt zněl patogenní coli, nebo - možná - coronaviroza.
22.07 jsem tedy dala ostatní štěňata naočkovat druhou vakcínou.
Během dvou dnů po té 3 z nich onemocněla a přes veškerou péči a léčbu uhynula.
Tato parvoviroza byla sice typická, ale měla poněkud jiný průběh než ta, kterou jsem zde měla naposledy před 20. lety.
Tehdy štěně onemocnělo buďto rovnou plicní a srdeční formou a nebylo mu pomoci.
to které onemocnělo střevní formou, se dalo zachránit.
Tentokrát se nám podařilo střevní formu téměř vyléčit, štěňata jevila známky zlepšení, ale pak náhle během krátké doby začala zrychleně chrčivě dýchat a velmi rychle uhynula.
Mám na vás několik dotazů.
V tu dobu jsem nikde se psy nebyla, krom výstavy v Mladé Boleslavi. Na to by ale byla inkubační doba příliš krátká - 4 dny. Je to možné? A má tento kmen jinou inkubační dobu než původní?
Štěňata která se nenakazila, měla výraznou reakci na očkovní v podobě velké boule (asi týden) - chápu to dobře tak že se nakazila, ale nákazu zvládla a měla by tudíž být imunní?
Žádný z našich ostatních psů (16, včetně dvou nedávno dvezených štěňat 4 a 11 měsíců) se nenakazil.
Může být některý z nich přenašečem nemoci?
Má tento nový kmen nějaké pojmenovní a je doporučené očkovací schéma bezpečné?
Mmch, je toto schéma používala celých dvacet let od první nákazy. Tentokrát jsem měla vrh na půjčené feně a ke mně šla až v 10. týdnech očkovaná jen jednou polyvalentní vakcínou.
Doufám že vám bude můj popis průběhu onemocnění k něčemu dobrý a že zodpovíte mé dotazy.
Děkuji a zdravím,
Hana Krylová

Odpovědět

Přeposlat

Odpovědět

|
MVDr. Miloš Havelka
Vážená paní Krylová, děkuji za Váš e-mail a podrobný popis u Vás proběhlého o...

17:19 (Před 14 hod.)
MVDr. Miloš HavelkaNačítání...
17:19 (Před 14 hod.)
MVDr. Miloš Havelka
komu: mně

zobrazit podrobnosti 17:19 (Před 14 hod.)

Vážená paní Krylová,

děkuji za Váš e-mail a podrobný popis u Vás proběhlého onemocnění. Určitě bude mít pro nás velký význam...

Přiznám se, že na Vaše otázky zatím ještě nedokáži zcela korektně odpovědět. V současné chvíli shromažďujeme maximum informací jak od našich ( českých) chovatelů, tak ze zahraničí, abysme byli schopni udělat relevantí, byť "amatérský" závěr.

Inkubační doba je opravdu velmi krátká a pohybuje se v rozmezí od několika málo dnů (nekratší zaznamenaný úhyn po nakažení je za 3 dny) po max. 14 dnů.
Tkáňovou reakci na očkování zatím nemáme popsanou žádnou a tato z veterinárního hlediska nezaručuje imunitu očkovaných jedinců. O pravděpodobnosti mírnějšího průběhu onemocnění lze uvažovat. Na druhou stranu v Srbsku máme zaznamenán i úhyn jedinců ve stáří kolem 1/2 roku po trojnásobné imunizaci polyvalentní vakcinou.

Mnou popsané vakcinační schema považuji sice za optimální, nikoli za stoprocentní.

Manželka požádala kolegy a známé z USA o podrobné informace ohledně tohoto viru, jakmile je budu mít k dispozi, rád Vám je přepošlu, stejně jako budou vyvěšeny na webu.

Zároveň bylo rozhodnuto o použití gamaglobulinu ( Canglob P) pro všechny psy naší chovatelské stanice, kteří se budou účastnit na výstavách a hromadných akcích.

Ještě jednou děkuji za Váš e-mail a přeji mnoho chovatelských úspěchů.

V úctě

Miloš Havelka

>
>
Odpovědět

Přeposlat

Odpovědět

|
Hana Krylová
komu: Miloš

zobrazit podrobnosti 7:12 (Před 17 min.)

Dobrý den,
velice vám děkuji za rychlou odpověď.
Ještě doplním - Canglob P dostávala jak štěňata která onemocněla, tak ta, která která známky onemocnění neprojevila.
U těch která onemocněla nezabralo nic.
Dostávala Atb Clamoxyl - od prvních projevů onemocnění, Canglob P, Diarsanyl, Roztok na zavodnění a často malé dávky rýžového vývaru.
Doufám že se vám podaří nashromždit co nejvíce relevantních informací, především ohledně prevence, protože bych ještě nějaká štěňata v budoucnu odchovat chtěla, ale mám teď značné obavy.
Zdravím ještě jednou děkuji,
Hana Krylová.

Andreany
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2010 12:15
- Nahlásit

Psíček
Haf, haf, haf

Andreany
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2010 12:35
- Nahlásit

Psíček
Já už poměrně dlouho s lidskou tupostí prezentovanou veřejně jako odbornost.
haf,haf, vrr, haf

Andreany
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2010 12:58
- Nahlásit

Psíček
Teď jsi mezi lidmi, zkus lidskou řeč.
Wow, wow, wow?

Viki
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2010 16:38
- Nahlásit

No nic ve zlém, ale Psíček má naprosto konkrétní a pochopitelné otázky. Reakce pana doktora neuvání nic o novém kmenu, proč tedy v hromadně rozesílaném emailu toto psal? Dle mého názoru lze o novém kmenu psát až ve chvíli, kdy byl potvrzen, má označení a bylo prokázáno, že úmrtí daných zvířat bylo v důsledku nákazy tímto kmenem. Dle reakce pana doktora toto beru tedy jen jako poplašnou zprávu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2010 20:48
- Nahlásit

Včera jsem náhodou byla na veterině tak jsem se zeptala. Dva praktici o parvě už dvacet let neslyšeli a doufají, že ani neuslyší . Žádný případ nezaznamenali, ani o něm neslyšeli.

Vet. správa v okresním městě je na tom stejně.
Čili já jsem f klidu a žádnému novoviru nevěřím Spíš za tím vidím snahu výrobců a prodejců vakcíny trošku zvednout tržby

leyenda
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2010 20:55
- Nahlásit

Biluška
Spíš za tím vidím snahu výrobců a prodejců vakcíny trošku zvednout tržby
tak asi

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2010 20:58
- Nahlásit

Biluška
Spíš za tím vidím snahu výrobců a prodejců vakcíny trošku zvednout tržby
mám z toho úplně stejnej pocit...a navíc mě děsí, jestli jsem správně pochopila, tak to chytla naočkovaná štěňata, co když je cosi shnilého ve státě vakcín...?

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2010 21:41
- Nahlásit

Ebony
a navíc mě děsí, jestli jsem správně pochopila, tak to chytla naočkovaná štěňata, co když je cosi shnilého ve státě vakcín...?
Jo, taky mě to napadlo . Jenže co s tím? Neočkovat nemůžu, by mě nepustili na žádné závody... Nezbývá než to risknout Serou mě s tím neskutečně, jeden aby se furt klepal strachy

realgar
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2010 23:50
- Nahlásit

evím moc, co si o tom myslet, zoufale nekonkrétní poplašný mail, na netu jsem nenašla jedinou odbornou informaci ze světa, na SVÚ jsem strávila dlouhé minuty telefonováním. Dr. Sedlák mi velice ochotně rozšířil znalosti a zodpověděl všechny moje dotazy. Rozhodně jsem neměla pocit, že by chtěl něco tutlat nebo tabuizovat informace. Dokonce si nechal 2 dny čas, aby mohl zjistit nejaktuálnější informace a pak mi sám volal (zjistil zhruba to, co já - nejnovější kmen parvoviru 2c byl popsán před cca 6 lety). O žádném dalším novém kmenu neví nikdo, virulence se mu zdá stále stejná (na SVÚ prokazují týdně 1-2 případy parvovirozy a to celkem pravidelně a dlouhodobě - všechno zvířata z "velkochovů", čili jinak pochybných chovů s pochybným vakcinačním programem, neodčervená, se současně probíhající např. coronavirozou). U nás na klinice jsme měli v poslední době cca 10 podezřelých psů, z toho 3 byla štěňata zakoupená někde na parkovišti od překupníka (prokázáno testem z trusu, všechna bez výjimky uhynula), zbytek z jednoho chovu, ovšem všechna masivně začervená a taktéž s nedostatečnou vakcinací (zde nebyla parva prokázána ani testy, ani pitvou), navíc štěňata, která se uzdravila, byla fit během 2 dnů, což jsem u parvy nikdy neviděla, spíš bych sázela na začervení. tolik asi k vysvětlení.
Rozhodně majitelé většího počtu psů se mají čeho bát, to bezesporu, vzhledem k šíření parvoviru a jeho odolnosti v prostředí je dobré být opatrný, ale úplně bych se neplašila. Vakcíny jsou normálně účinné, parvoviry jsou DNA viry vykazující poměrně velkou antigenní stabilitu, tj. nemění moc svoji strukturu a běžně nemutují. To, že onemocněla naočkovaná štěňata, znamená, že byla v inkubační době nebo oslabená vakcinací podlehla jiné viroze )podle toho, co bylo prokázáno).

Fifi
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2010 14:16
- Nahlásit

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/209905-cas t-lidi-ockovana-vakcinou-proti-praseci-chripce-trp i-zachvaty-spanku.html

andulicka
Člen
# Zasláno: 25 Srp 2011 18:20
- Nahlásit

parva je a asi dlouho ještě bude, hlavně u štěňat v útulcích...a to i poslední dobou - a na kmenu nezáleží...zajděte do jakéhokoli útulku a zeptejte se tam veterináře, takže očkovat ano a pravidelně - a je možné zkusit nové vakcinační schéma na parvu a psinku s intervalem 3 let...

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Srp 2011 18:22
- Nahlásit

andulicka
nové vakcinační schéma na parvu a psinku s intervalem 3 let...

Muzes hodit link? Ktery vakciny jsou uznany coby trilety? Dik.

andulicka
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2011 22:37
- Nahlásit

http://cavlmz.cz/index.php?searchword=vakcin&order ing=&searchphrase=all&Itemid=1&option=com_search

bohužel vám nemohu sdělit své jméno a heslo, ale poproste vašeho veterináře, jistě Vám to rád vytiskne...

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 12:03
- Nahlásit

Psíček

očkovat rozhodně ne

proč ne?

Pumpa
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 12:21
- Nahlásit

nemyslím, že by tyto zprávy byly až tak poplašné, spíš slouží pro lidi jako upozornění, mám ve svém okolí mnoho lidí, kteří mi řekli:"já budu asi očkovat jenom tu vzteklinu, páč ten zbytek není důležitej, jenom do psa cpu chemii!" A odčervovat budu taky jen jednou do roka, páč ta chemie přeci........ mělo by být víc takových hoaxů, víc fotek parvovirozních psů a hoven z tasemnicí. Viry mutují, to co zabíralo vloni, nemusí zabrat letos. Bohužel jsme si to dobrovolně zařídili....

argosek
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 12:41
- Nahlásit

Psíček

Protože přemíra očkování s velkou pravděpodobností likviduje přirozenou imunitu orgnismu.

neco jako kdyz premira cviceni s velkou pravdepodobnosti likviduje prirozenou silu svalu?

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 12:41
- Nahlásit

Psíček
Protože přemíra očkování s velkou pravděpodobností likviduje přirozenou imunitu orgnismu
jo to asi ano, přemíra ano, ale vůbec ne? Určitě by se dalo- ovšem to by k tomu asi veterináři museli chtít - upravit interval, ale vůbec ne? Já sama za sebe bych měla strach,

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 12:50
- Nahlásit

Psíček

Přijde mi to jako zcela adekvatní reakce, nazor versus nazo

a tak. no jasně, názor má každej jinej , nebo takhle -ne každej jinej, páč se kolikrát i lidi shodnou a nebo třeba taky kopírujou názory někoho jinýho ( ), když nemají na vlastní, ale každej má právo na svů názor ( i když tedy mnohdy ne vlastní ) . fuj to jsem se do toho zamotala, takže pryč od toho - ale chápu to dobře, že vy osobně myslíte že vůbec, vůbec ne?

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 13:17
- Nahlásit

Psíček
Tam to byla reakce, ne vyjádření mého názoru k problematic očkování.

tomudle nerozumim ,a le to nevadí, to není nic překvapivýho

Jakože vůbec nikdy nikdo nc žádný očkování? Ne, to nemyslím
tomudle rozumim

zajímalo by mě, jak je to s ostaníma očkováníma, Vzteklina už se nemusí každý rok, předpokládám, že i u ostatních to tak nějak bude, jen to nikdo asi nedá do placu, páč by přestalo kapat . Což je pochopitelně škoda, že člověk (nezasvěcený) nemá šanci se to dozvědět, protože prachy jsou mi fučik, ale zdraví psa ne, takže bych tak jako každej ráda ubrala z chemie, kterou do něj "musím" cpát, ale pochopitelně se bojím, protože ani parva, ani psinka ani leptospiroza a ten další spolek není žádná sranda.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 13:36
- Nahlásit

Psíček

Čti pořádně ženská

a-ha no jo no. No ale .... veřejně to nikdo nedá teda. takže co ? takže prt. Ešivá tomu dobře rozumim

Proč by jsi musela?

no že aby mi necípnul totiž

je v podstatě pes obývákový

no to právě že nejni. Jsme jednak furt venku a druhak je to i pes chalupářský, takže když zrovna není hmyzí rojení, je z něj vesnickej křupan.
e střídej to tykání s vykáním
to příde mám v tom bordel, sem bordelář

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 14:13
- Nahlásit

Psíček

tak někdo má urco znamyho veta tak to necha vytisknout a nejak si to rozeslete

hm jo, to je dobrý nápad, nicméně veřejnost obecně bude vědět prt

kojik % šivota štráviív bytěě?

to je přece fučik, než procento doby strávené doma je myslím důležitější zdaliž se pohybuje v místech, kde by potenciální nebezpečí být mohlo. Kdyby to byl mops s kterým obejdu parčík , tak to asi bude jinak, ale prostředí kde se pohybujeme velmi často je jiný

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 15:06
- Nahlásit

Psíček
a není naopak nebezpečnější ten parčík?

no na psinku třeba jo, ale leptospirozu bych třeba laicky čekala víc v polích s přemnoženýma hlodavcema.

makrel
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 15:16
- Nahlásit

PetraK
leptospirozu bych třeba laicky čekala víc v polích s přemnoženýma hlodavcema.
a já bych zcela laicky automaticky čekala leptospiru nejvíc ve městě a to ani ne v parčíku, ale přímo mezi barákama

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2011 15:20 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Psíček

je zas pravděpodobnost, že psek olizne ze země něco, po čim přelez aj potkan s lepto a aj tam ucykla harava čupka...a praudepodobnost, ze se tyhle dve veci prekrejvaj je myslim tezko hodnotit jestli spyš jako v parčyku nebo na polu
co myslyš hm

a no jo, já vim, enem sem si říkala, že vás to třeba nenapadne no je to ve svý podstatě fučik, prostě pes se pohybuje stejně tam i tam, takže ta možnost to pořídit prostě je (ta psinka je ale v tom parčiku pravděpodobnější, v tom mám pravdu )

ze ruznylidi se na to divaj ruzne,

tož jo, ale to je mi celkem fučik, jak se na to dívaj různý lidi, pro mě je důležitý, že není ofiko možnost dostat se k informaci, zda musim každej rok do psa pumpovat očkování nebo ne. K pravdivý informaci.

makrel

a já bych zcela laicky automaticky čekala leptospiru nejvíc ve městě a to ani ne v parčíku, ale přímo mezi barákama

ale jo no, dyk píšu, že sem doufala, že ho to nenapadne , logický to je. ale za psinkou si stojim

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání