| Autor |
Zpráva |
Mika
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:06
- Nahlásit
Ahojky,
s hrdostou a radostou doma vychovavam zlateho retrievra. Je to pes, momentalne ma nabeh na 20 tyzden a je suchy ako palica. Je mi jasne ze je v obdobi rychleho rastu a vacsina zivin ide viac do vysky, ako do sirky, ale uz mi zopar ludi povedalo, ze je extremne chudy a ja som si to vsimla tiez. Pri poslednom vazeni minuly tyzden mal 16,4 kil, pribera tak kilo na desat dni.
Je to retriever takze som ho este nezazila syteho, zral by furt. Krmim ho tri krat denne, dostava holisticku radu Eagle Packu pre velke plemena, davku som mu navysila o 10% (asi pred troma dnami, dovtedy mal normalne davkovanie), popri tom pamlsky pri vycviku, rozne namky (burgle, usi a podobne kvoli chrupavke), nehovoriac o mnozstve veci pomimo, ktore zozerie pri konoch, kam chodime tak 5 krat do tyzdna (jablka, mrkvu, konske otruby, kukuricu, namoceny jacmen atd.), vazne mam pocit ze zerie az az. Tak preco sakra furt vyzera ako tyrany?
Jeden z faktorov moze byt ze ma mnozstvo pohybu. Ako som pisala chodime ku konom a tam beha v podstate neobmedzene, hra sa s inymi psami, pohyb si kontroluje sam. Mam ten pohyb obmedzit? Ked ho vezmem sebou, je to v podstate nemozne, no nechavat ho doma tiez nechcem, to ma potom az prilis vela energie.
Parazity by tiez nemal mat, odcervovany bol pred necelym mesiacom.
Mam este navysit krmnu davku? Bojim sa, aby potom nerastol prilis rychlo a neublizilo to jeho klbom.
Som z toho smutna ako vyzera, hlavu ma privelku pre svoje telicko, dlhe nozicky a na nich nic viem ze je to v jeho veku normalne a je lepsie chudsi retriever ako obezny, ale skutocne sa bojim, aby som ho v niecom neukracovala.
Mate nejaku radu z tejto situacie? Alebo sa to spravi samo?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:34
- Nahlásit
Mika
som ho este nezazila syteho
Šteňa treba kŕmiť dosýta. Nalož mu do misky a nech zje koľko vládze.
|
Erin
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:35
- Nahlásit
Mika
Omezit pohyb!
Odčervit.
Podávat stravu 5x denně a klidně masitou s přílohami,tvaroh ,bílý jogurt.
|
Erin
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:38
- Nahlásit
aren
Šteňa treba kŕmiť dosýta. Nalož mu do misky a nech zje koľko vládze. To je blbost,dát dost,ale na jednu dávku,kontrolovat a použít selský rozum...pokud štěndo misku vylizuje do lesku mělo málo,přidám na sváču něco víc......rozložit krmení a hlavně pestrou stravu
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:40
- Nahlásit
Erin
Omezit pohyb!
S tím bych nesouhlasila. Pohyb má taky vliv na růst svalů a celkovou kondici. Jíst dosyta a lítat dosyta, to bych udělala já.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:41
- Nahlásit
Erin
To je blbost,dát dost,ale na jednu dávku,kontrolovat a použít selský rozum...pokud štěndo misku vylizuje do lesku mělo málo,přidám na sváču něco víc......rozložit krmení a hlavně pestrou stravu
A co naložit hodně a sebrat až co nesní do 15minut?
|
Erin
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:49
- Nahlásit
aren
Pohyb má taky vliv na růst svalů a celkovou kondici. Jíst dosyta a lítat dosyta, to bych udělala já.
Promiň ,ale je to stejné jako,když promodralé dítko cvakající zoubky tvrdí,že je mu teplíčko a z vody nejde
Zlaťák vzhledem k velikosti plemene,růstovým a kloubním problémům potřebuje v růstu dobře pohyb i kvalitní stravu dávkovat.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 21:52
- Nahlásit
Šteňa treba kŕmiť dosýta. Nalož mu do misky a nech zje koľko vládze
To je celkom dobry napad, urcite to vyskusam, ale naco su potom tie tabulky na baleni krmiva? A dorazne upozornenie, ze krmna davka by sa nemala prekracovat? Ja mu rada prilozim, uz som mu ju navysila, no mam strach, aby nezacal rast este rychlejsie asi teraz vyzeram ze svojmu psovi nedoprajem, ale je to moj prvy havkac, som zaciatocnik a clovek sa v snahe dopriat svojmu chlpacovi co najlepsie podmienky drzi toho, co je napisane
Omezit pohyb!
to by som skusila az ako poslednu moznost az ked sa v najblizsej dobe trosku nezaobali - ono aj ten kontakt so psami a vzajomne hry su podla mna dolezite, to mu radsej pridam v jidle, ako ho v tomto obmedzovat - ale vravim, som amater, rozumy beriem len z kniziek a tie si niekedy protirecia
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 22:00
- Nahlásit
a este k tomu pohybu, aby to nevyzeralo, ze beha do bezvedomia... on sa chvilku pohra, pobeha... potom sa vyvali na slniecko a spi, potom sa znovu hra a potom si odbehne a ohryza suchy chleba, potom si znovu hra, ono to nie je ze by sustavne behal (dost zalezi aj na pocte psov, ktore su tam ), ked ideme s konmi do terenu, zavriem ho do boxu, kde si schrupne. chodime tam tak na styri - pat hodin, vecer je unaveny, ale zas mi nepada z noh .. akurat prespi celu noc
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 22:03
- Nahlásit
Mika
mam strach, aby nezacal rast este rychlejsie
Myslím, že množstvo krmiva nemá vliv na rýchlosť rastu, tá je daná geneticky.
Tabuľky na balení sú len orientačné, psík môže mať individuálne iné potreby.
aj ten kontakt so psami a vzajomne hry su podla mna dolezite, to mu radsej pridam v jidle, ako ho v tomto obmedzovat
To si myslím aj ja.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2008 22:05
- Nahlásit
Vĺčatám v tundre nikto neodvažuje kŕmne dávky a aké pekné narastú
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 08:50
- Nahlásit
aren
podla mna je dana geneticky len vyska, resp. postava, ale mnozstvo krmiva ma vplyv na to, ako rychlo sa stena do dospelackej vysky vytiahne.
dnes som skusila co ste mi radili, dala som mu plnu misku zradla (dve tretiny jeho dennej davky, viac som sa neodvazila) a cele to zbastil a este nahanal misku po kuchyni - potom sme sli vonku kde samozrejme nepohrdol pamlskom ked urobil co som po nom chcela. teraz sme trenovali privolavanie a znovu sa nabastil piskotami (viem ze su pre psa nezdrave ale prave po nich sa pribera, tak ich pouzivam), proste vobec nevyzera, ze by bol syty a uz nic nechcel. momentalne to asi vsetko travi, lebo spi
tak ja uz neviem... myslim ze by bol schopny zrat do prasknutia (raz sa nepozorovane dostal k vrecku granuli pre macky a zozral toho asi kilo, to ste mali vidiet tu gulu, ktora potom chodila po dvore - a kebyze mu to nevezmem, tak pokojne pokracuje) sakra ako nasytit stena, ktore nikdy nema dost?
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 12:06
- Nahlásit
a co zmenit sposob stravovania...?
Podávat stravu 5x denně a klidně masitou s přílohami,tvaroh ,bílý jogurt
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 12:09 - Změnil/a: gabi
- Nahlásit
navyse mas 5 mesacne stena, tak by si nechcela mat hadam z neho gulu.
To bol ako malicky a pri retrivroch bude aj ako dospely ak si to neustrazis.
Pozri sa na zdrave ludske "mladata" v (pred) pubertalnom veku...
Jedia ako ohen - zvlast chlapci a su skade ruka skade noha. Ono to tak v takom veku ma opodstatnene, pretoze sa prednostne vyvyja kostra a rast a kym sa to poriadne neosvali, tak potrebuje co najmenej zataze.
Takze odpoved na tvoju otazku je: Pockat az vyrastie
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 12:18
- Nahlásit
gabi
nechcem aby sa to tu zvrtlo na debatu granule vs. varena strava, oboje ma svoje vyhody a nevyhody. Ja by som radsej ostala pri tych granulach, je to stena vo vyvine, neviem ako mu davkovat maso, kolko toho, v akom pomere, jedni hovoria tvaroh ano, druhi tvaroh nie, tazko sa v tom zorientovat. mozno su to vyhovorky, no skutocne si na to netrufam. nezije len na granulovanej strave, no ako zaklad ju menit nebudem.
5X denne mozem skusit, uvidime, ci to pomoze.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 12:19
- Nahlásit
Mika
Já mám takovou čubu boxera,od malinka nemá dost,jeden čas dokonce vypadala,jako když ji nedáme nažrat. Normálně sežere dvojnásobek doporučené dávky a o 10 kg těžší pes sežral míň než ona. Podstopila snad všechny krevní a jinné testy co existujou,dokonce jsme půl roku nosili vetovi bobany a nic.Prostě jinak spaluje a hotovo.Navíc to opravdu bylo šílený torpédo,neustále v pohybu,téměř neunavitelná.Teď je jí 6 let,před dvěma roky jí diagnostikovali spondylku a už nemá toho pohybu tolik,tak konečně vypadá jak boxer a ne jak chrt.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2008 12:23
- Nahlásit
A co takhle se zeptat svého veterináře? Těžko ti může někdo radit po netu, když ani neví, jak pes vypadá. Pokud máš starost o klouby apod. tak tě snad žádný veterinář neodbyde a posoudí vše k výšce, vzhledu, kvalitě srsti atd....Já bych to řešila takhle. Já mám 8 m fenku, mám ji teprve měsíc - byla hubená jak žížalka. Za tu dobu co ji mám nádherně začala nabírat na svalové hmotě, začala se lesknout atd. - celkem má přes 3 kila nahoře - což je taky zhruba kilo na 10 dní. MYslím si že rychlejší nárust by ani nebyl dobrý právě pro ty klouby. Taky jsem konzultovala s vetem kolik přibrala a za jak dlouho, abysme něco nepřehnali, nezanedbali, jaké dodat doplňky popř.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2008 21:07
- Nahlásit
U štěňat velkých plemen je velmi důležité, aby nenarostla a nepřibrala příliš rychle. Nejbezpečnější je krmit kvalitními granulemi pro tuto kategorii a dodržovat doporučené dávkování, samozřejmě s přihlédnutím k potřebám štěněte. Pokud příliš rychle přiberou, nedorostlá kostra a klouby to neudrží a zaděláte si do budoucna na zdravotní komplikace. Vždy je lepší, když je štěně spíše štíhlejší než naopak.
Pohyb je třeba rovněž hlídat a dávkovat. Štěňata velkých plemen do roku, roku a půl nejsou dorostlá, nadměrný pohyb a zátěž jim může ublížit. Proto se nedoporučuje ani nechat je skákat (agility), běhat (coursing) nebo nadměrně namáhat (běh u kola či koně).
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2008 22:39
- Nahlásit
Tak som hovorila s veterinarkou, pejsa ze je trosku pochudlejsi, ale nie je to nic tragicke, psi su vraj ako ludia, kazdy je iny, jeden je chudy, druhy je sirsi. Vzhladom na zvysenu pohybovu aktivitu mi odporucila navysit trosku krmnu davku, ale nie velmi, prave kvoli rastu, ale k tomu podavat aj sem-tam nejake kaloricke bomby, jogurty a pribinaky.
Radecha
to ze ho bravam ku konom neznamena, ze popri nich aj beha v areali ma plnu volnost ale na vyjizdky ho neberu, to ho zavriem do boxu, kde vacsinu casu prechrni
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2008 23:16
- Nahlásit
Mika
jogurtom,pribinakom a vajickom urcite nic nepokazis
inac, ja osobne by som na to nesla cestou vykrmovania, ale budovania svalovej hmoty - tiez mam doma vychrtlinu a ludia si myslia, ze mu nedavam jest, ale vidim, ze mu pomaha pravidelny pohyb a kvalitne proteiny- krmenie prirodzenou stravou, vajcia, tvaroh, ovsenne vlocky, syrovatka...etc.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2008 23:47
- Nahlásit
Mika
Pokud krmíš kvalitními granulemi pro štěňata velkých plemen, pes dostává optimální poměr vápníku a fosforu, což je, u této kategorie, krom bílkovin a celkové energie, asi nejdůležitější věc. Budeš-li do toho přidávat něco dalšího (hl. maso a mléčné výrobky), poměr narušíš a pes z toho může mít problémy.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:00
- Nahlásit
Radechakvalitními granulemi
o takych zatial u nas neviem...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:20 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit
Bela
znám celkem dobrý granule kterejma krmím spolu s masem ale toto...
Radecha
sry ale dealuješ nějakou značku??
Budeš-li do toho přidávat něco dalšího (hl. maso a mléčné výrobky), poměr narušíš a pes z toho může mít problémy.
to sem nevěděla...většina lidí tady na foru teda trápí skoro psy...mno maso a mléčný výrobky jsme snad dávali štěndům všichni....
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:24
- Nahlásit
saraxcelkem dobrý granule
take poznam aj ja - s dorazom na slovo "celkom"
ale urco by som si netrufala nikomu tvrdit, ze je to to najlepsie, co stena moze dostat
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:26
- Nahlásit
ja mam stene tlusty stene (zeptejte se smecky)
to je stene my
kdyz ja mu dam obroku
ono skace do kroku
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:30
- Nahlásit
gabi gabi gabi
gabi gabi gabi gabi
gabi ma subaru
gabi maa subaru
uaieee uaiaieeee
gabi gabi gabi
a moderator, ktery tohle smaze,
k jezisku nic nedostane!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:30
- Nahlásit
argosek
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 00:31
- Nahlásit
sarax
slecno sarac, drzte se tematu!
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 08:48
- Nahlásit
argosek
hele pane agrosku, ak chcete spamovat, tak si na to vytvorte vlastnu temu.
Napriklad ako vykrmit subaru? je stale hladne
Ved pockaj az pridem ja si ta najdem...
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2008 09:58
- Nahlásit
gabi
jupííííííííííííííí ty jsi i tadýýýýýýýýýýýýýýýýý
|