| Autor |
Zpráva |
abby
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 16:34
- Nahlásit
wami
Nechodím k Chybovi My ani na kole nejezdíme,protože já mám s kolem špatné zkušenosti Jen mě překvapilo,že jsem se ho ptala na námahu a on mi hnedka řekl,že pokud na kole,tak moc ne.Přitom jsem kolo nezmiňovala.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 17:36
- Nahlásit
wami
jasně, já taky zrovna uvažuju jak zabavit mladou a ten balonek mi přišel rozumnější jak kolo, ale tohle mě nenapadlo....Takže s tebou souhlasím, ale nevím no, plemeno predispoziční na displazku bych ke kolu fakt tahala až po plným vývoji kloubů. A zvláště, když Bára uvádí, že jí má bez PP, kde je riziko vyšší
( chovatelka jí samozřejmě řekne, že rodiče jsou úplně zdraví ), ale když není PP, tak není důkaz. Proto bych asi u štěnda byla opatrnější.
Faktem je, co vlastně s tím štěndem dělat a nedělat. To, že jí nenechám skákat překážky nebo nenechávám lítat vedle kola a nebo s velkýma psama mi taky nezaručí zdraví v dospělosti. To bychom ty štěňata museli vodit na provázku a čekat až vyrostou, což taky nejde...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 22:04
- Nahlásit
abby
hm, co vet, to nazor...
V podstate jsem ale rada, ze ti to nerekl Chyba, prekvapovalo by me, ze ma takove az protirecici si nazory...
No, a ac svym veterinarum v leccems duveruju, tak na neco mam vlastni nazor. Treba na to, ze pes muze chodit dogtrekkingy (coz je jeste porad pro vetsinu veterinaru nepochopitelne) a taky na to, ze granule nejsou pro (me) psy "best of"... No, takze jsem vlastne rada, ze mam veta, co bere dogtreky i kolo v pohode...
ko4ka
plemeno predispoziční na displazku bych ke kolu fakt tahala až po plným vývoji kloubů.
Ono to je zas jen a jenom o mire. Proste to, co ja si predstavuju pod pojmem "beh u kola" zcela evidentne neodpovida treba tve predstave. Ver mi, ze ja nikdy zadneho sveho psa neustvala, a to jsme s dedkem narazove dali i 30 km na bezkach v tahu a mladeho chci na stejne trate postupne pripravit taky. Ale dokazu jet na kole a psa pritom neustvat, i kdyz je mlady. Kolo jako takove neni problem, problem je clovek, ktery na tom kole jede...
A reknu ti, ze u vetsiny plemen se doporucuje delat rentgen DKK az po uplnem ukonceni rustu, coz je nejdrive ve 12 mesicich, ale radeji v 18 nebo jeste pozdeji. Nedovedu si predstavit, ze by mi pes v te dobe uz nemakal, nebyl nasvalenej a ve sportovni kondici... Ono kdyz mas rocniho psa se spatnymi klouby, tak najednou zjistis, ze misto, abys ho nasvalila, vali se ti pes na gauci a radeji ho nepustis z voditka, aby si chudacek neco neudelal... Stejne na to neni zvyklej, zejo, kdyz doted nic delat nemusel, no a vlastne to ani nepotrebuje... (Bohuzel takhle konci dost psu a podle meho je to i pro psy s DKK cesta do pekel. Hlasuju pro 8 let plne aktivniho zivota, nez pro 10 let nuceneho klidu!)
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 22:21
- Nahlásit
wami
Hlasuju pro 8 let plne aktivniho zivota, nez pro 10 let nuceneho klidu!
V tom já se k tobě mile ráda přidávám a naprosto s tím souhlasím
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 07:29
- Nahlásit
ko4ka
Souhlasím určitě s oběma. Když jsem vetce poprvé ukázala Ašu, zhrozila se jejích zadních noh a říkala, že by snad už měla jenom ležet-a my jsm ji neposlechly a udělaly jsme dobře.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 08:50
- Nahlásit
Připojuju se k Wami, já měla totiž o psa docela strach bo on lítal jak urvaný z řetězu od mala. No, opatrná jsem byla do půl roku na schody (pak už jsem ho neunesla ) a kolo jsem začala taky tak od 7-8 měsíců, max. 3 km.
KDYBYCH ho jakkoli šetřila na pohybu, tak by se zbláznil nudou. V těch 8mi měsících už měl slušnou kondici.
Ale bála jsem se, veti mi říkali, že nejdřív v roce, někteří dokonce v roce a půl. On rok a půl ještě nemá, ale na kole už jezdíme klidně 15 km.
Hodně mi pomohly rady Wami - tj. tempo řídí pes, vždy před kolem, často pít, nebo dělat přestávky atd.
Když nebyl pejsa v momentální kondici, šlo to prostě poznat, šel pomaleji než vždycky, častěji odpočíval....tak jsem na kolo nejela (nebo šla vedle kola).
On teď obvykle z těch 15km cca 10 odcválá rychlostí 20km/hod. a nestíhám já
Jo a DKK máme 0/0...
Chce to prostě průběžně zvyšovat kondici psa a znát jeho psych i fyz. stav - umět odhadnout, kdy potřebuje 10km a kdy jen párkrát hodit balonek a pohodovou prochajdu
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 08:58
- Nahlásit
bara_m
Tak já taky přidávám svůj názor a naprosto souhlasím s wami. Už ani nevím, v kolika měsících jsem se psem začala jezdit na kole, ale vím, že to probíhalo tak, že jsem s ním dávala normální trasu, kterou jsme chodili pěšky, ale jelikož jsem si chtěl "ulevit", vzala jsem kolo.
Od té doby jezdíme na kolo. Někdy dáme 20 km nebo i víc, ale naše normální každodenní "procházky" jsou tak 7 km. Taky mám na kole tachometr, takže jsem vypozorovala, že taková normální rychlost pro mého psa (pitbul) je 11 km/h.
Myslím, že běh u kola není vůbec problém, jen bys zatím neměla nechávat štěně cválat, prostě dbát na to, aby klusalo. A taky opatrně se vzdáleností, nevím, jak borderky, ale tipla bych to na podobného exota, jako mám já doma - ten je schopnej makat jako blázen, žádná únava na něm není znát a pak se mi složil doma na prahu... Stalo se mi to jednou v létě a od té doby si na to dávám pozor
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2006 07:31 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit
bara_m
Tonda
...Na nejake delsi behy ale pockej az tak do jednoho roku.
S tím souhlasím.
Jen si myslím, že v parku na kole jezdit nesmíš, pokud tam není stezka pro cyklisty a pes u kola běhat také nesmí
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2009 20:10
- Nahlásit
ahoj, chtela bych obnovit tuhle diskuzi...poridila jsem si konecne kolo a zaciname behat.
spis bych se rada zeptala na nejake doporuceni pro zacatek..to ze zacinat pozvolna mensi vzdalenosti je mi jasny...tempo taky pozvolna...
ale spis me zajimaji ty technicky veci typu jak by to melo probihat. zda pes spis na voditku u kola a drzet jeho tempo, bo ho nechat svym tempem bezet na volno...jake povely pouzivate aby se drzel v jedne rovine a neklickoval pred kolem atd, cemu se vyhnout a tak..budu moc rada kdyz hodite sve zkusenosti, tipy a tak
|
MaggieM
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2009 20:32
- Nahlásit
nika00
tak já jsem včera poprvé vyzkoušela u kola 3 čokly a jde to
Mám je na pravé straně a povel je "u kola". Tam kde potkáváme lidi je mám na vodítku a jináč na volno
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 09:24
- Nahlásit
nika00
Tak já bydlím ve městě, tudíž navolno nepřipadá v úvahu..
¨Tak mám na kole namontovanej "držák na psa", a super, pochopil to hned a z kola mě sejmul asi jen třikrát, a to omylem
Když ho pudtím navolno, tak čuchá, blbne, a sprintuje vždycky kus přede mě , kus za mě... neni schopnej držet se kola...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 09:44
- Nahlásit
MaggieM
tak já jsem včera poprvé vyzkoušela u kola 3 čokly a jde to
To už bereš i to vaše štěndo? Moje je na to ještě furt moc blbá
Normálně jezdím se dvěma. Když beru F samotného, tak musí mít koš nebo aspoň pneu za prdelí, jinak mě sejme-pokouše-někdy už ten jeho pohled poznám a zabiju ho dřív než to uskuteční, ale nedávno mi udělal dvě díry do lýtka. Mám je u kola vždy na vodítku, vodítko mám uvázané pod řídítkama, aby mohli tahat a neohrozí tím stabilitu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 09:47
- Nahlásit
nika00
jsem na tom stejně, taky začínám, takže se mi taky budou hodit všechny nápady a informace. Já osobně chci nejdřív naučit povel Ke kolu -ale zatím to po prvním pokusu vypadá tak, že Ešus si prosazuje své oblíbené K noze! , tož musím nějak pořešit . A počítám s tím, že jednak bude Ešus běhat navolno a taky zkusíme tahání. Až se oba teda s kolem sžijeme, protože jsem na kole neseděla asi sto let
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 09:59
- Nahlásit
ahoj, taky bych chtěla kolo s naší fenkou zkusit, ale mam z toho docela bobky, zaprvý jsem včera po vysvitnutí sluníčka zjistila, že teda ona na to asi vůbec nebude a pak nevim jak začít, na volno jí asi pustit nemůžu ještě, dostáváme se ted do pubošky a to je něco takže asi budeme muset na to vodítko pod řídítka jak tady píšete auuu, to bude asi možná bolet hlavně abych jí nepřejela
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 10:36 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
tak muj pes to vubec neznal a vcera sem s nim poprve vyrazila sama do terenu...drzela sem voditko v prave ruce (pravda- blbe se s tim zaroven i brzdi ale chce to cas) postavila sem ho napravo k prednimu kolu a rikam povel "u kola" pomalu sem vyjela a kdyz se snazil prekrizit mi kolo doleva tak sem zaskubala voditkem znovu s povelem u kola...a pochopil...pak sme jeli uz tempickem a nak ho to chytlo ze zrychloval a zrychloval...tak sem na celej les rvala Ukolaaaaaa...a jak byl rychlej a ja skubala voditkem aby se drzel predepsany linie, tak sem nestacila brzdit a pak sme si malem rozbili drzku
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 10:41
- Nahlásit
ankaras
Vy máte ale ještě fůru času ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 10:43
- Nahlásit
nika00
vcera sem s nim poprve vyrazila sama do terenu...
tak začátek zněl dobře,
konec je ale horší¨... a pak sme si malem rozbili drzku
tak nevim, esli nemám ty svý kolový aktivity přehodnotit
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 10:43
- Nahlásit
jinak jsem pak zastavili a za odmenu sem mu dala volno, tak sme si chvili pohrali a tak...a pak sme opet vyrazili ale na volno...tak se taky drzel v me blizkosti...ale prec jenom kdyz potreboval tak se semtam nekde zacuchal..neco si oznackoval a tak...ja nezastavovala, jen sem zpomalila a on me pak dohanel.. neco jako klasicka prochajda bez kola...proste se u me drzel ale mel u toho i svuj "program"..
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 10:45
- Nahlásit
PetraK
no byla to sranda...jeste ze v ty skarpicce bylo dost listi
akorat jeste teda nemame zmakly povely doprava a doleva takze mavam rukama a rikam tady
pouzivas neco na rozliseni strany?
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 11:00
- Nahlásit
PetraK
kousky už můžeme, bude nám už 8 měsíců strašně to letí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 11:55 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
nika00
jinak jsem pak zastavili a za odmenu sem mu dala volno, tak sme si chvili pohrali a tak...a pak sme opet vyrazili ale na volno...tak se taky drzel v me blizkosti...ale prec jenom kdyz potreboval tak se semtam nekde zacuchal..neco si oznackoval a tak...ja nezastavovala, jen sem zpomalila a on me pak dohanel.. neco jako klasicka prochajda bez kola...proste se u me drzel ale mel u toho i svuj "program
jooo, takhle nějak to plánuju taky. A doufám, že se pak dostaneme i k tomu tahání. Až nám půjde společná jízda . Myslela jsem, že bych to mohla jít zkusit dneska, ale jsem mrtvá a vzhledem k programu to nepůjde dřív než příští týden .
pouzivas neco na rozliseni strany?
no máme z tý "naší lovečiny" povel doprava a leváá, kdy ho vysílám do stran (takhle se dá taky trošilinku čokl vyběhat, člověk si tak stojí a jen dělá dirigenta ), tak jsem to plánovala použít i při tom tahání- ale mě od toho zkušenější odrazují, páč je to dlouhý prej. Tak zatím nevím. Teď na procházkách když jdeme dom přes sídliště, tak si cvičíme směry tak,že mu řeknu za použití těch povelů doprava a levááá kterou cestičkou chci aby šel.
no byla to sranda...jeste ze v ty skarpicce bylo dost listi
nestrááš
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 11:57
- Nahlásit
ankaras
, bude nám už 8 měsíců
ty jo, tak já myslela, že to je pupík mrnítkovej ještě
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 12:01
- Nahlásit
PetraK
ty jo, tak já myslela, že to je pupík mrnítkovej ještě
byla ale už je obří
mam takovou:
obří a hladovou a zas..... jako prase
a chtěla bych zpátky takovou:
toť pro výklad
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 12:05
- Nahlásit
ankaras
midídek takovej malej to byl a teď je z ní medvědice
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 12:06
- Nahlásit
PetraK
midídek takovej malej to byl a teď je z ní medvědice
asï tak, ale zase můžeme víc výletovat všechno má svoje plus, ale zrovna jsme říkaly s mamkou,že už nikdy nebude maličkatá ale je pořád stejně šíblá, takže dobrý
|
MaggieM
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 17:11
- Nahlásit
Mucholabka
no vzala jsem ho na kousek ať si zvyká Pochopil to, ale hned co po něm chci.
Jináč se uvidíme příští týden u vás na závodech. Beru celou smečku
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 17:33
- Nahlásit
MaggieM
No, já mám na závody naplánované směny, ale musím to nějak poměnit. F brát nebudu ale Bucu určitě a mladou bych mohla taky, ať si zvyká...je kdyžtak necháme vylítat.
|
MaggieM
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 17:43
- Nahlásit
Mucholabka
mladou bych mohla taky, ať si zvyká...je kdyžtak necháme vylítat
jj vem ju aspoň si vyhrajou
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 18:19
- Nahlásit
MaggieM
Bys netušila, jaká je sfiňa...všichni sourozenci k nám chodí proto, "aby jim srazila hřebínek", a "aby si zvykali" apod., k nám si nikdo nechodí pohrát
http://www.stream.cz/video/9/260887-agi-a-sara
Třeba takhle
Akorát nebude mít jeden špičák, kvůli tomu úrazu
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2009 18:26
- Nahlásit
Mucholabka
to známe z baráku vycházíme s tim, jak si kráně psiska vyhrajou a pohrajou, zaběhají si a pak jenom stojíme nad uzlem těl
|