Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / běh u kola
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 15:47
- Nahlásit

včera jsem poprve byla se psem na kole v parku a vcelku se mu to libilo, tak si pekne klusal vedle kola a vubec se mi nezdalo, ze se mu to nelibi..uz je mu 5 mesicu a pohyb ma rad..na silnici nebeha, to ne..ale v parku se mu libilo..!nebo je i 5 mesicu stale malo?!

Tonda
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 16:39
- Nahlásit

Jenom tak na zkousku,pomalou rychlosti v parku by to vadit nemelo.Na nejake delsi behy ale pockej az tak do jednoho roku.Ted ho kdyz tak uc na kolo si jen zvykat.Spis s tim ale pockej az na jaro.

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 16:42
- Nahlásit

jo, ja si myslim..ja jen, ze vcera bylo krasne a neslo odolat si nevyjet ven, a kdyz se na me tak dival, ze chce jit taky..tak sem si rekla, ze to zkusimklusal, sem tak cvalal, kdyz sem zrychlila, jestli zrychliale byl navolno, takze zadne stresy

Tonda
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 16:49
- Nahlásit

bara_m
tady nejde o jeho stresy,ale o jeho klouby vis...

Pupy
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 16:51
- Nahlásit

bara_m
JJ Tonda má pravdu moc to raději s tím během nepřeháněj, jeho to sice bavit může ale ty mu tím mužeš spíše ublížit.

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:08
- Nahlásit

no dobře, no..ale chovatelka s dislapsii žádný problém u jejich psů nemá..!A když běhá pro balonek, je to zhruba to stejne kdyz v parku u kola..ne?!Nebeham s nim maraton..

rendik
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:14
- Nahlásit

bara_m
Můžu se zeptat - máš psa s PP nebo bez? Běh u kola a beh za balonkem bych teda nesrovnávala... Souhlasím s Tondou a Pupy, rozhodně je lepší pár měsíců počkat, než psovi zadělat na problémy s kouby. A problémy s klouby, to není jen dysplazie...

abby
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:28
- Nahlásit

bara_m

Taky by mě zajímalo,jestli máš psa s PP nebo bez PP.Nám vet do doby než uděláme rentgen nedoporučil běh u kola na větší vzdálenosti.

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:30
- Nahlásit

naše borderka je bez PP

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:32
- Nahlásit

potrebovala bych tady napsat nejaky clanek pro tatku..on chce toho psa spis uhnat..ne ja..!ABych mu to tu dala precist..je totiz sportovec..!Ale pes je muj, ale jak mam tatkovi zakazovat neco..je to muj tatka..a kdyz mu to rikam, at s nim nebeha..tak to dela..protoze on s nim chodi behat..tak to asi taky nema, co?!

abby
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:49
- Nahlásit

bara_m

Ptala jsi se na dysplazku (v jiné diskuzi).U psa bez PP nemůžeš vědět,jestli ji rodiče neměli."Chovatelka" to totiž nemusí uvádět a byla by padlá na hlavu,kdyby vám to říkala,protože žádný rozumný člověk si takového psa nekoupí.Takže radši počítej s možností,je víc pravděpodobná,že ji tvůj pes mít bude.Už jen s tímhle ohledem bych ten běh moc nedoporučovala.Psovi se ještě vyvíjí kostra a může to nadělat víc škody než užitku.A psa můžete unavit jiným způsobem.

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:08
- Nahlásit

jaké způsoby zábavy psa máš na mysli?!Jsem asi laik, když to tak čtu..ale když pes neustále lítá pro aport a to snad i triskem a když běží chvíli klusem u kola..nebo při běhu..tak v tom moc rozdíl nevidím..!Jednou běhat může a pak zase ne..???

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:20
- Nahlásit

bara_m
U kola je to jiný typ pohybu a navíc trvá dlouho, klouby, ale i páteř zaznamenávají otřesy-nemusí se to projevit v roce, ve dvou, ale třeba v sedmi, pak nebude chtít vstát, budou ho klouby bolet, bude citlivý na počasí. Dlouhé kosti mohou kvůli zvýšené námaze růst jinak, než by normálně měly. Mohl by pak mít i problémy s páteří, které se sakra nevyplatí. Borderka je sice lehčí pes, než třeba ovčák, ale i tak bych dávala pozor. Běh za balónkem trvá pár vteřin, je to nárazovka, klus u kola je delší.

Venuše
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:20
- Nahlásit

bara_m
Já jsem taky laik, ale asi jde spíš o to, že běh u kola je jakoby řízenej pravidelnej pohyb, a lítání pro balónek je zábava, a nikdy ho nehodíš zas až kór moc daleko, ten pes si ten běh za balónkem v podstatě řídí a koriguje sám, kdežto u kola prostě kmitá jak ty jedeš, i když ho to baví. Teda můj názor, možná blbej

Venuše
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:22
- Nahlásit

Mucholabka
Shoda Sem ráda, že sem to myslela správně, dík

abby
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:24
- Nahlásit

bara_m

Procházky,aporty,výcvik na cvičáku ..... Jen to nemůžeš dělat pár minut,ale když bude třeba pár hodin.

My třeba chodíme se psem ven na 2-3 hoďky denně.Víkendy máme vždycky plné nějakých aktivit se psem.

rendik
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 19:21 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit

U psa bez PP nemůžeš vědět,jestli ji rodiče neměli."Chovatelka" to totiž nemusí uvádět a byla by padlá na hlavu,kdyby vám to říkala,protože žádný rozumný člověk si takového psa nekoupí
100% souhlas!! "chovatelům" psů bez PP bych v tomto ohledu nevěřila, přesně jak píše abby, i kdyby její psi měli dysplazku 4/4, tak ona se tím přece nebude chlubit, že? U psa bez PP nikdy nevíš čím trpí jeho rodiče, ani jestli ti psi, ketré jsi u "chovatelky" viděla, jsou opravdu rodiče tvého štěněte. Tohle píšu jako majitelka psa bez PP, jeho rodiče jsem vůbec neviděla a na podmínky u paní "chovatelky" radši nechci vzpomínat...
A jak píše Mucholabka,abby a Venuše, je plno jiných aktivit, při kterých se štěně unaví, třeba různé hry na zahradě (schovávání balónku, pamlsků,...). Musíš to zkusit tatíkovi nějak vysvětlit,vím, že jsou borderky hyperaktivní, ale nic se nemá přehánět, moc pohybu škodí stejně tak jako málo....

Sylva
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 19:55
- Nahlásit

K názoru Mucholabky, i jiných, dodávám, že něco jiného je běh po trávě, tj. v terénu a po asfaltě tj. po tvrdém, v létě horkém. O silnici a výfucích aut ani nemluvím. Taky jezdím na kole a pes mě doprovází (unavit, nebo alespoň uspokojit kareláka je pěšo asi nemožné), ale na volno, ne rychle a v přírodě. Taky jsem něco slyšela o vytrvalostním běhu a přirozenosti pohybu psa, ale nevím to přesně, takže nerozvádím. Ví li někdo víc, ráda se poučím.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 20:32
- Nahlásit

Sylva
Když jezdívám s ovčandou, spíš se řídím rychlostí, kterou si určuje sama. Ze začátku je ale dobré psíka spíše zpomaovat, pokud má běžet delší dobu, protože mlaďoši neodhadnou svoji výdrž a unaví se hned ze začátku-zmateně napsané, snad to pochopíte.

wami
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 20:40
- Nahlásit

Nevim jak s borderkou, ja s kolem zacala az v 8 mesicich veku stenete a jen na kilak, dva.
Po mekkem povrchu by to ale podle me nemuselo vadit, zalezi totiz na rychlosti!

To, co tu vetsina lidi opomiji, je totiz jedna vec: Bud jedu se psem tak, ze ho nutim, aby me "stihal", a pak je tu jiste riziko uhnani, naroku na klouby ap.
Nebo mam kolo jen proto, abych se ja "tolik neunavila", svou rychlost ridim tim, jak bezi pes, tedy svuj pohyb si ridi on a nenutim ho, aby me stihal.

Ovsem pravidelny klus pro nasvaleni treba i teoreticky dysplastickych kloubu je mimo plavani jedna z nejlepsich veci... Doporuceno veterinarem... Mnohem horsi je treba hopsani, nuceni do vysokych a narocnych skoku, vetsi vliv na pripadnou DKK muze mit i ten pitomy aportovaci balonek, kdyz ho clovek hodi treba omylem blbe do lesa a pes pri preskoku spatne dopadne na nohy... Hodne DKK mohou byt pourazove stavy po nejakem narocnejsim neprirozenem pohybu.
Oproti tomu je klus pro psa pohyb prirozeny a nenarocny (po mekkem povrchu!), samozrejme je treba mit ohled na fyzickou kondici psa, na jeho vek a vahu (tlustoucke stene s nadvahou ma urcite zahul na klouby vetsi, nez vybehany sportacek). A NEPREHANET VZDALENOSTI, to je vzdycky nejtezsi, je treba umet odhadnout unavu stenete, kazdy pes ma tu hranici jinde...

Takze ja osobne si v klidu dovedu predstavit, ze si nekdo zajede pomaloucku dva kilaky na kole (kilak tam, kilak zpatky) po mekke lesni)polni ceste, zatimco okolo poklusava 5mesicni stene, ktere si samo ridi tempo... A uci se u toho nebat kola, vnimat panecka na kole...

bara_m
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 20:58
- Nahlásit

wami - díky za radu, tys me uklidnila, všichni mi tady div nenadávají..a ty si v poho tak diky..Samozrejme to delam jak si psala..k nicemu ho nenutim..jen si tak proste kluse vedle kola zadny nuceny cval..

abby
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 21:37
- Nahlásit

wami

Napsala jsem to,co mi řekl vet.Prostě psa nepřetěžovat a na to je běh u kola nejhorší.A když měla teď nějaké problémy a já se ho ptala,jestli můžem na Želivku,tak se mě hnedka zeptal,jestli budem jezdit na kole.

Tonda
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 07:17
- Nahlásit

bara_m
Samozrejme to delam jak si psala..k nicemu ho nenutim..
klusal, sem tam cvalal, kdyz sem zrychlila, jestli zrychli
....myslis,ze kdyz zrychlis,ze ho k rychlejsimu behu nenutis???
To stene ma prece strach ze mu ujedes....

Jinak ja jsem zacal se psem u kola asi v 8 mesicich a to hlavne z toho duvodu jak pise Wami.Mam na mysli mou pohodlnost.Protoze je pro me pohodlnejsi ulet 15 kilometru rychlosti chuze,nez to jit pesky.Ze zacatku jsme jezdili rychlosti tak 6km/h,ted kdyz ma pes 13 mesicu uz jezdim tak okolo 10km/h.

S tim aportem bych s Wami souhlasil,napriklad muj pes balonek "loví",to znamena prudky rozbeh a prudke brzdeni,coz si myslim je horsi nez klidny klus u kola.

wami
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 08:33
- Nahlásit

bara_m
mno, ale ja se taky nevyjadruju k tobe, ale ke kolu obecne... u tebe mam malinko strach, jestli to vse dokazes spravne odhadnout...

abby
chodis taky k Chybovi? Ja se s nim o DKK bavila po rentgenu Lumpa (jeho odhad 3/3). Vedel, jak se psem ziju a jak fungujem a v ramci toho, o cem jsme se bavili, vyplynulo i to, co jsem tu psala. Mozna je rozdil fakt ve zpusobu zivota a v temperamentu psa... Protoze on sice rika "nepretezovat", ale pro kazdeho psa je to neco jineho a nam ten pravidelny klus vedle kola doporucoval (teda na druhem miste za plavanim) - stejne, jako mame "povolene" dogtreky, prestoze to je pro psa velkej zahul.

On ten pravidelny klus opravdu nohy nasvali a klouby jsou tak dlouho drzeny ve spravne pozici. Problemem je odhad, kdy to psu jeste pomuze, a kdy to neodhadnes a psa zacnes pretezovat...

ko4ka
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 08:48
- Nahlásit

bara_m
jo a u borderek bez PP pozor! Je to sice lehké plemeno, ale DKK může mít dost pravděpodobně taky. Když máš s papírama a chceš s ním do chovu, musí mít rentgen kyčlí. Proč asi? Já myslím, že je lepší počkat než si to pak vyčítat a říkat, když to pejska přece tak baví.... Lepší ho "vybalónkovat" než s ním jezdit na kole, fakt v tom je těžkej rozdíl i když tobě to nepřijde. Já bych na zabavení štěnda zkusila i ten cvičák. My chodíme do školky pro štěňata, jednou týdně a malá je pak celej den mrtvá a "mám od ní pokoj". A to tam žádný sportovní výkony nepodává....

wami
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 09:11
- Nahlásit

ko4ka
Ja souhlasim s tim, ze stendo by se nemelo pretezovat. Ale:
Lepší ho "vybalónkovat"
Ja nevim, jak tobe, ale me 5mesicni stene valilo za balonkem jak splasene, smyky, kdyz se ho snazilo chytit, myskovani, kdyz se balonek jen tak kutalel...
Myslim, ze z hlediska mozneho urazu kloubu to "balonkovani" muze byt horsi. (Nevrdim, ze je, nemam zadne statistiky!)

---
Ale jako se vsim, proste to chce brat s rozumem, ja bych kolo neodsuzovala "a priori", stejne jako neodsuzuju ten balonek. Protoze to bychom se casem dostali k tomu, ze nejlip, aby stene chodilo do roka na kratke prochazky na voditku, protoze cokoliv jineho je potencionalne nebezpecne na kycle.
No, a ja teda tvrdim, ze dobry je kazdy pohyb, ktery si stene ridi samo, nejlepe v prirozenych podminkach a davkovano dle jeho prani. A stejne jako s detma - kdyz chcete napriklad, aby vase dite bylo vytrvaleckym bezcem, nezacnete s nim trenovat v puberte. Zacnete odmalinkata - ale opatrne a pomalu tak, aby jeho vykonnost rostla s jeho moznostmi. Tak stejne tak to vidim ja u psu...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 09:15
- Nahlásit

wami
A stejne jako s detma - kdyz chcete napriklad, aby vase dite bylo vytrvaleckym bezcem, nezacnete s nim trenovat v puberte. Zacnete odmalinkata
Tos mi připomněla holčičku, viděla jsem to nedávno v TV, která chodí do baletu a dělá tisíc dalších kroužků-ukazovali, jak je nadná, mně spíš napadlo, že maminka v životě neuspěla a teď se snaží svoje naděje a očekávání uplatnit u dcerunky, která díky ní nebude mít dětství.

Citera
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 09:20
- Nahlásit

wami
Podle mě je to hodně relativní. U našich nytí desetiměsíčních holčiček jsem si říkala, že je vůbec nebudu přeťěžovat a podobně. Ale když je celý jejich štěněčí život pozoruju, jak si spolu harjí a dovádí...prudké běhy, otočky, smyky, klouzance, pády, přeskakování se. Proti tomu mi někdy přijde honění se za míčkem nebo běh u kola jako úplná prkotina.

Jinak kolo jsme poprvé zkoušeli asi v 7-8 měsících na krátkou vzdálenost. A ani teď nejezdíme víc než 1 km, kdo si počká, ten se dočká.

sarax
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 10:11 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

souhlasím s wami v tom že balonek nebo i jinaj aportek může bejt teda horší..mi je pesa schopná proskočit zdí..ale na druhou stranu běhá coursing..jen krátký tratě..tréningy...a s vetem sem to konzultovala..začly jsme asi v 5 měsících..nicméně pravidelnost tohoto nám doporučil až po roce..zatím jen nárazově..tzn.běžela zatím na 4-5 akcích..a přidávám chondra do žrádla....

wami
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2006 15:54
- Nahlásit

Mucholabka
no, bez ohledu na to, jak "uspela" v zivote ma maminka, jsem takovy baly taky, taky tisic krouzku a zajmu, ale chtela jsem to odmala vzdycky ja...

Citera
celý jejich štěněčí život pozoruju, jak si spolu harjí a dovádí...prudké běhy, otočky, smyky, klouzance, pády, přeskakování se. Proti tomu mi někdy přijde honění se za míčkem nebo běh u kola jako úplná prkotina.
No, tak presne tohle jsem mela na mysli...

sarax
vidis, to je dobra pripominka - pravidelnost. Lze nepravidelne jet na kole treba 5 km i s 5mesicnim stenetem, ale neda se totez doporucit 5x tydne... Proste tohle uz je o mem oblibenem "selskem rozumu".

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání