| Autor |
Zpráva |
Palpatine
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2005 21:29
- Nahlásit
Už jsem čsv bez papírů sehnal , uvidím možná to ještě přehodnotím ale NO určitě nechci tenhle pes se mi nikdy nelíbil , přemýšlel jsem ještě o švýcarském ovčákovi co vy na to? (Doufám ž teď už to bude kladnější
Myslel jsem povinosti s papírákem páč jsem ho nikdy neměl takže jsem myslel že s emusí něco dodržovat a jezdit na výstavy a tak a to se mi nechce.
For Artemis : Samozřejmě že mi to známá řekla ale také mi řekla že je to podle výcviku ne každý ten pes je plachý a sám si ubližuje zná mnoho jiných lidí kteří také nevypadali na to že na psa mají a teď s nimi žije v naprosté pohodě....
(Take se mi líbí západosibiřská lajka...co si myslíte o jejím chovu)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2005 21:44
- Nahlásit
Palpatine
BŠO (zkratka švýcarskýho ovčáka) by byl podle mě vhodnější, ale nevim, osobní zkušenost s těmahle pejskama nemám, jen jsem se o ně jeden čas zajimala. Vesměs jsou to prý hodně citliví psi. Prý jsou u nich taky občas docela nevyrovnaný povahy, je u nich potřeba pořádná socializace (ale to snad u každýho psa)... Zkus si projít internet, najít CHS BŠO, přečíst si základní informace o plemeni a kdyby tě něco zajimalo, tak napsat přímo chovatelům tohohle plemene. Myslím, že většnia ti docela ochotně odpoví.
Ale zase... Pokud BŠO, tak s PP do bezpapíráka bych u nich nešla právě kvůli té povaze. Tím, že máš psa s PP máš jen zaručenej původ toho psa, nemáš žádný povinnosti (pokud se něco nesjedná v kupní smlouvě), který bys s bez PP psem neměl. Jen máš víc možností. Teba kdyby se ti najednou zachtělo srovnat psa s ostatníma jeho plemene, tak můžeš na výstavu a tak...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2005 22:03
- Nahlásit
Palpatine
Myslel jsem povinosti s papírákem páč jsem ho nikdy neměl takže jsem myslel že s emusí něco dodržovat a jezdit na výstavy a tak a to se mi nechce.
Dodrzovat nic nemusis jen mas moznost tyhle cinnosti se psem delat.
přemýšlel jsem ještě o švýcarském ovčákovi co vy na to?
Svicarsky (drive Kanadsko Americky bily) ovcak je v podstate bila varieta nemeckeho ovcaka, jen se pri jeho slechteni vubec nekoukalo na pracovni vyuzitelnost techto psu takze maji jinou povahu nez NO. Pro zacatecnika je to urcite lepsi volba nez CsV a to jestli ti ho doporucit nebo ne zalezi hlavne na tom co se psem chces delat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2005 23:53
- Nahlásit
Palpatine
jestli jsi v životě psa v ruce neměl a rodiče taky ne,a máte k tomu takhle čistě laickej přístup,nejsi psí fanda od dětství a nemáš skutečný představy o tom co pes a život s ním obnáší,prosímtě neber si zvíře z problematickýho plemene...vem si fenečku německýho ovčáka z rozumnýho chovu,kde nemají výstavní sračky ani mistrákový extrabouráky,prostě normální středový zvířata,a nech se vést zkušenými kynology,jak se s tím vlastně žije a pracuje...NO je opravdu universál, dělat s tím umí všude,to je jako škodovka mezi auty...každej strejda na každý vesnici ti jí rozchodí,no a NO ti poradí na každým trochu rozumným cvičáku...věř mi,já mám exoty ráda,ale nevím pořádně kde a jak je oslovit kvůli motivaci...oni ta tebou vybraný plemena nejsou vedený na povahy...a do bezpapíráků opravdu šíleně zasahují ta zvířata,co neměla šanci prolízt do chovu kontrolovanýho...zaséřeš si za triko a budeš brečet,ale už pak na nesprávném hrobě.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 06:56
- Nahlásit
Mezi čévéčkem a kanaďákem (švýcarský bílý) je diametrální rozdíl. Pokud čévéčko spolu s pánem dělá, tak čévéčko dělá jen pro sebe a svůj prospěch, kdežto kanaďák pracuje především pro pána, což je rozdíl o 180st. Bělouše jsem choval a pořád mám alespoň jednoho ve smečce. Měl jsem kliku, protože jsem si nedávno byl pro fenku také v útulku a mimořádně se povedla. Pravda je to bezpapíračka, tak neznám hodnoty DDK předků a může to tam vyletět, ale budiž. S tímto rizikem jsem do toho šel. Povahou se bělouš hodí především k začátečníkům a lidem s citlivější povahou, jen nepočítej s tím, že s ním budeš někdy dělat obrany. Pro to se fakt nenarodili a bylo by to pro psa lámání něčeho přes koleno.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 08:53
- Nahlásit
Bílého švýcara je však dobré pečlivě vybírat, hodně jich je nevyrovnaných, bázlivých. Tady určitě do osvědčeného chovu!
Hodně jsem se o ně zajímala, byli jedni z mých favoritů při výběru psa. V mém okolí je 5 běloušů a bohužel všichni jsou trošku "divní". Ale dobrý chov zas najdeš
"Vlci" jsou krásní, lajky taktéž, ale ne vše je o vzhledu..., opravdu zkus nastudovat z různých www něco o jejich povahách, výchově, výcviku...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:45
- Nahlásit
Artemis
No doufám,že se nám někdy podaří Vám ukázat jak bělka Cassi šlape na stopách,Aleš je uchvácený a já taky,ta něžná vláčná čubice po roce cílených plánovitých motivaček rve balon,bejčí na aportovací čince,i se nechá Tchořem chytit na balonek či činku do zákusu a prohazovat jak na obraně,válí se s ním pozemi a bejčí dokud nevyhraje...do dotažení stopařský jedničky jí ještě chybí praxe dvouhodinovek na těžkých terénech(suchá hlína),ale na zeleným chodí s prstem v nose...
Odměna je lahůdkové žrádlo u předmětů a balonek na konci z kapsy,fakt maximální motivačka je volně ložená stopa s Alešem ukrytým na konci,když mi vysílačkou sdělí,že je skryt a můžu jít,uděláme si s jeho čubou na něj dostihovku....je radost sledovat,jak se po těchto motivačkách zlepšuje i vlastní práce na tvarových stopách,jak čuba na šnůře poctivě šlape bez známek omrzelosti za cílem,kzterý jí za to stojí...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:16
- Nahlásit
Sali
Sali, z tebe začíná proudit romantika
(Sorry, víš že já si některé rýpy neodpustím, zvlášť od té doby, co jsi mi přisoudila právě bělouše na planinách a ne tvrďáka kníráka bez citlivé dušiny )
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:29
- Nahlásit
Terri
prdlačku romantika....z něžný bělky děláme cíleně podle pracáka...a odměnou jest,že se to daří.Čuba dříve submisívka nosí ocas kolmo k nbi vztýčen a drží si na společných vynčeních po práci mou Bobuli zařazenou pod sebou jakožto starší a mocnější,prostě Madam Cassi Snowwhite....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:32
- Nahlásit
Terri
a kdybys jí v sobotu večer viděla,když jsem jí držela u aut a čekala na signál,že můžeme k nášlapu...čuba prohrabávala jak dostihový dobrman před obranou a vzrušeně poštěkávala,že bude dostihovka...k nášlapu mě vlekla jak saňovák a stopa do mírného kopečka probíhala v mém záklonu...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:34
- Nahlásit
Terri
Jinak jsem skoukla to spojení,co sis vzala,a mysslím,že ta něžná romantika z toho vyleze,neboj,povahu dělá máti....obávám se,že na záchranařinu je třeba pes ještě houževnatější než na klasický sport....ale na to časem přijdeš sama....romantika bude,neboj....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:49 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Sali
No ale píšeš to prostě hezky (alias pro mě synonymum pro částečnou romantiku )
se,že na záchranařinu je třeba pes ještě houževnatější než na klasický sport
Uvidím, zkusím. Nebo spíš naopak , těším se. Ale asi máš pravdu - jedna věc jsou představy, druhá realita. Budem rekreační..
romantika bude,ne
Už mě varovala Nikita, že Jerome nemusí znamenat nic.. Ale mám z toho lepší pocit, než kdyby byli oba extrouši no...
Dám pak vědět na Hofy
|
aron
|
# Zasláno: 17 Čec 2005 01:14
- Nahlásit
Lenko,klidně si čsv pořid - je to úplně normální pes. Chovám je 13 let a mám jich několik a není rozdíl mezi jiným plemenem- každému psovi se musíš věnovat,aby z něho byl dobrý pes!
Je mi celkem smutno,když tu čtu ty bláboly!!!
|
aron
|
# Zasláno: 17 Čec 2005 01:15
- Nahlásit
sory,to bylo jinam
|
haha
|
# Zasláno: 17 Čec 2005 12:04
- Nahlásit
moje kamarádka má čsv a je to taky naprosto normální pes , možná trošku živější než no ale jinak normálně poslušný a můžu říct že můj no je mnohem ostřejší než on ten její je takový jemnější spíš nedůvěřivý ale rozhodně ne agresivní, jinak měli jsme Sindu , nyní stále žije u mého manžela už je jí 12 let je to kříženec No a vlka, dovezl nám jí známej z polska, je to absolutně poslušné psychicky velice vyrovnané zvíře které žije ve smečce psů , přátelí se z dětma a v hubě přenáší malá koťata aniž by jim ublížila, jinak nevím jací jsou tito psi na výcvik , psy jsem nikdy necvičila, učím je pouze základní poslušnosti a mám je jako kamarády
|
Sissi
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 16:12
- Nahlásit
Palpatine: Máš vůbec nějaké zkušennosti, když sis ho pořídil?
Pokud ne, tak ho nezvládneš a seš pěkněj hajzl, že si ho odebral od dobrých majitelů!
|
Hannah
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 16:13
- Nahlásit
haha
ČSV NENÍ NORMÁLNÍ PES! JE TO POLOVLK NEVHODNÝ PRO ZAČÁTEČNÍKY! CHOVÁ SE JAK VLK!
|
haha
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 21:13
- Nahlásit
hannah
ČSV je u mě normální pes, neříkám že je vhodný pro začátečníky ale rozhodně je to pes. kolik jsi měla v životě Čsv a kolik vlků že tomu tak dobře rozumíš?
|
Sissi
|
# Zasláno: 7 Srp 2005 20:00
- Nahlásit
ČSV je pes, to je jasné, ale z vlka taky něco má (je s ním křížený).
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Srp 2005 21:14
- Nahlásit
Hlavně se naobracej na Desenského, týral psy v útulku!
A souhlasím s Tchorem, já bych si taky nikdy nekoupila bez PP!
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2005 21:28
- Nahlásit
haha
CsV neni normalni pes, ikdyz psiho chovani ma docela dost, ale ma taky docela dost chovani vlciho at uz je to vrozena plachost, pomerne caste komplikace se socializaci (proc ma asi CsV vyjimku ve stari stenat k odberu), nebo jen vzorce vlciho chovani a komunikace. Rozhodne bych CsV nikdy nedoporucil zacatecnikovi nebo cloveku co ma zkusenosti jen s jednim plemenem.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2005 10:49
- Nahlásit
Milý Anonyme, když už zde bereš tolik drzosti, sem psát takové nehorázné lži, tak se pod to alespoň podepiš.
Pokud někdo tvrdí, že čévéčko je normální pes, tak ať se klidně přijede podívat na ty, které doma lidé nezvládli. Také to byli lidé, jež měli většinou zkušenosti s normálními psy, ale já osobně svou smečku rozděluji na psy a na čévéčka, protože dobře vím proč. Z vlčáků se zhruba jen jeden z dvaceti chová jako normální pes, což mi přijde jako dost zásadní bilance.
Jestliže po někom dávám několik týdnů dohromady pětiletého kavkazáka nebo dobrmana, tak u čévéčka je to ve stejném věku práce na několik let a ještě s nepříliš jistým výsledkem. Už tento profil dokazuje to, že "splét se" u výchovy čévéčka je proces téměř nevratný a co je na tom nejhorší, v neprospěch obou stran.
Nezkušeným bych vždy doporučil raději bělouše nebo berňáka, u nich se dá docela obstojně experimentovat a možné chyby lze snadno napravit.
Rudolf Desenský - Artemis
|
haha
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 17:59
- Nahlásit
ARTEMIS
sama jsem čsv neměla ale v mém okolí znám 2 feny a tři psy a jsou to naprosto normální zvířata, možná taky dost záleží na lidech co si je pořídili, zkazit se dá každej pes. já sama jsem měla fenu , křižence feny německého ovčáka a vlka, i to bylo naprosto normální vyrovnaný zvíře, byla mnohem hodnější a méně agresivní než moje čistokrevné feny německého ovčáka, ale opravdu nejvíc záleží na tom kdo si to zvíře pořídí.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 01:24
- Nahlásit
haha
...opravdu nejvíc záleží na tom kdo si to zvíře pořídí.
S tím s tebou naprosto souhlasím. Kromě toho, neznalí lidé dělají mnoho chyb už při výběru chovatelů a pak i jedinců. Pak mají doma problém na dalších mnoho let (pokud to tedy vydrží).
|
Marek
|
# Zasláno: 10 Srp 2005 13:44
- Nahlásit
Mám dvě ČSVčka (6 a 3 roky) irského teriéra (9 let) a před 3 roky se díky manželce osazenstvo našeho domu rozrostlo o drsnosrstého jezevčíka. Od té doby tvrdím: jsou psi a vedle nich jezevčíci. ČSVčka-dobrý, musí se na ně lehce, jsou plaší, nenadělat moc chyb, nejlépe žádné, nezkoušet na ně všechno, co někdo poradí; důvěra, důvěra a důslednost. ČSVčka mají poslední dobou smůlu, že se dostali do módy pro svů vlčí vzhled, pořizují si je lidi, kteří na ně nestačí, tak proto teď často končí jak končí.Irský teriér je pohodář. Jezevčík-opravdu krev jezevčíka, žádná dlouhosrstá bábovka (pardon), vynikající norník, nadšení ze stop, ale já raděj vychovat a vycvičit 2 ČSV než jednoho opravdového jezevčíka.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 14:40
- Nahlásit
Artemis
Kromě toho, neznalí lidé dělají mnoho chyb už při výběru chovatelů a pak i jedinců. Pak mají doma problém na dalších mnoho let (pokud to tedy vydrží).
máte naprostou pravdu...já sama jsem jako začátečník udělala taky chybu při výběru psa.....tedy tu, kterou začátečníci dělají nejčastěji - totiž že si z vrhu vyberou to nejaktivnější štěně, to, které k nim první přiběhlo a oni si myslí, že si je psík vybral... Už dávno vím, že právě toto štěně je nejčastěji to nejtemperamentnější, nejdominantnější atd.....no a takový je taky můj chlupatý brouček Naštěstí jsem se brzy po příchodu štěníka domů poučila o výchově spoustu toho přečetla, takže výsledkem je dnes vyrovnaný přátelský mladý pes, který se nepere na potkání, se psy vychází dobře.
Dost lidí,kteří udělají tu "začátečnickou chybu " už při výběru psa to pak nezvládne a útulky se plní....ti zodpovědnější pak přijdou za Vámi....Zajímalo by mě v této souvislosti, jaké je procento (aspoň přibližně) návratu problémových psů, které se Vám podaří napravit, do jejich původní rodiny.....Moc lidí svůj přístup ke psovi totiž nerado mění....málokdo se opravdu chce učit spolu se psem, že?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 15:51
- Nahlásit
Evik
nejtemperamentnější, nejdominantnější atd.....no a takový je taky můj chlupatý brouček
proboha to myslíš vážně? Já tě viděla v akci jen jednou,ale nějak mi vůbec nepřišlo,že by ten choďáček byl něco tohohle druhu....přišel mi jako klasickej knedla....
Probůh právě mi chlap přes rameno říká,že my si musíme srovnat stupnici intensity projevu,jinak se nedomluvíme...za správně temperamentní dominu považuju naší malignu Bobulku...tu bych si troufla označit tvými slovy...fakt je,že já svět začala dělit na pracovní maliny a ostatní psy,a pokud beru pracovní malinu jako standard projevu,tak knedlové jsou všichni kolem....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 16:25
- Nahlásit
nejtemperamentnější a nejdominantnější pes, kterýho jsem kdy zažila je kříženec ČSV s bůhví čím mojí sestry, povahou vlk se vším všudy. Má na svědomí několik desítek psů a koček, občas srna, jednou i kanec, zatím před ním nikdy nikdo neobstál. Dokázal protáhnout i sousedovic psa pletivem. Takže já mám hranici dominance a temperamentu zase úplně jinde, takže pro mě osobně všechno ostatní je celkem v poho...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 07:06
- Nahlásit
Sali
jéé, já jsem se zase jednou špatně vyjádřila....nemyslela jsem tím, že by můj "knedla" (jak říkáš) byl dominantní .....na cvičáku se ani moc temperamentně neprojevuje, ale měla bys ho vidět v soukromí - to je "neřízená střela", která pořád musí něco dělat, jinak se nudí a dělá pak kraviny... Já to předtím myslela tak, jakože, když byl ještě u chovatelky, vybrala jsem si ze štěňat toho pejska který se v porovnání s ostatními štěníky choval nejtemperamentnějí,ostatní štěňata odstrkoval, aby měl "návštěvu" jenom pro sebe...apod.... Jinak v porovnání s ostatními psy, co znám to rozhodně není žádný dominátor, ale subáč taky ne...neco mezi....děsně rád mezi ostatními psy machruje...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 07:08
- Nahlásit
handula
to píšeš o tom otci těch štěňat, co si tvoje sestra nechala? Jaká jsou, jsou po tatínkovi?
|