Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Povel přivolání
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Ivaraf
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2015 17:27
- Nahlásit

Dobrý den, mám osmiměsíční fenku křížence stafordšírského teriéra. Umí perfektně povely typu sedni, lehni, pac, štěkni, zůstaň apod. Chodíme i na agility a vede si skvěle. Problémem je, že mě poslechne na přivolání pouze pokud jsme někde sami a ona nemá žádný jiný zájem (cvičili jsme od mala). Pokud někde má něco zajímavého nebo je v blízkosti pes, či lidé, tak neuposlechne. Na stopovacím vodítku je naprosto vzorná, na přivolání poslechne, i když někdy dost neochotně. Neví někdo nějaký jiný způsob, jak ji naučit perfektně na přivolání, prosím? Já už si přestávám vědět rady. Omlouvám se, pokud už zde podobné téma proběhlo. Popřípadě mě odkažte prosím.

birma
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2015 17:49
- Nahlásit

Ivaraf
Jiný způsob než jaký?

corgi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2015 18:44
- Nahlásit

Ivaraf
Na stopovacím vodítku je naprosto vzorná,
Není blbá

na přivolání poslechne, i když někdy dost neochotně
To je cesta do pekel. Pokud mám jen lehké podezření, že by pes nemusel v tu danou chvíli můj povel splnit, tak ten povel nevydávám.

Nepíšete, jak jste se přivolání učili, jak ho děláte a trénujete teď atd...

Ivaraf
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 15:54
- Nahlásit

Já vás v první řadě požádám - chci poradit. Nepotřebuju sarkastické, cynické, útočné či vyčítavé komentáře. Vím, že něco dělám špatně, nemusíte mi to opakovaně zdůrazňovat Děkuji. S předchozím psem jsem cvičák absolvovala, nevím toho moc, ale hloupá taky úplně nejsem. Přivolání jsme trénovali od 7mi týdnů na volno, na pamlsek, na hračku, velké radování, odměna. Jeden povel, žádné vykřikování. Povel chápe, umí, když má ovšem jiný zájem, neuposlechne. Poslechne až potom, co dosahne svého, očuchá psa, člověka, pak se vrátí.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 16:36 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Ivaraf
jasny nenechte si od nich nic libit, vsak ony chteji mit komu radit, tak je treba, aby se umravnily

jak tak ctu vas problem, je mi jasne, ze delate vse naprosto dobre, ba dokonce nezdraham se rici vyborne
chyba je jednoznacne na strane psika
ma vubec PP?
dostava bachovky na poslusnost namichane v spravnem pomeru?
klikate mu ?
taky je treba mit na pameti, ze fenky jsou dost neposlusne a samci mnohdy jeste horsi...
navic je taky nutne, aby byl spravne naockovany, jinak v podstate za svou neposlusnost ani nemuze
za dalsi nekteri jedinci jsou tak nepoislusni, ze je treba je vykastrovat, ty horsi pripady dokonce opakovane
v zadnem pripade nesmi dostavat syrove maso, potom agresivita a neposlusnost jeste stoupa
preji hodne uspechu!

zcela jsem zapomnel, je treba davat pozor, aby nejedl presprilis omitku, kosti pak jsou prilis tvrde a pes je hure pohyblivy

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 17:18
- Nahlásit

zbrnd
Já se jenom děsím toho, až ty rady jednou někdo vezme vážně ;)

Ivaraf
Nevím, co přesně myslíte těmi cynickými, útočnými komentáři - snad mé konstatování, že psice není blbá, když pozná, kdy je na šňůře a kdy není? To nebyl zdaleka útok, pouze konstatování faktu.

Povel chápe, umí, když má ovšem jiný zájem, neuposlechne
Nezdá se vám to jako protimluv? Mně ano.
Radív vám dobře, nevydávejte povel, pokud tušíte, že ho pes nesplní. Neplýtvejte zbytečně povelem pro přivolání. Používejte třeba "Pocem" nebo cokoliv jiného, co tolik "nezabolí", když to nebude splněno. Přivolání nemáte dotažené a budete se muset vrátit o krok zpátky. Co jiného vám poradit, to už nevím, třeba má někdo (jiný než zbrnd) nějakou lepší radu ;)

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 17:35
- Nahlásit

Ivaraf
corgi si vubec nevsimejte, vubec psum nerozumi, je filatelistka a psy zna jen ze znamek
a hlavne se nenechte vyvest z miry a radeji prekontrolujte, jestli jsou ty bachovky na poslusnost spravne namichany

corgi
pockej az se to dozvi maminka, ze tu lidem zase takhle pletes hlavu, zas budes mit zaracha do filatelistickyho krouzku

Ivaraf
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 18:06
- Nahlásit

Já se omlouvám, jestli jsem tím někoho pohoršila, myslím, že jsem se vyjádřila slušně, nicméně někdo si to vzal až moc k srdci. Každopádně mi činí velkou radost, že jste se tak snažil a strávil minimálně půl hodinu svého času pokusem mě naštvat . Corgi za radu moc děkuji, nebudu ji nutit do povelu, pokud vím, že ho pravděpodobně nesplní - jenom mám pocit, že pokud ji budu povelu vystavovat jenom v situacích, kdy mě uposlechne, tak bude v praxi úplně k ničemu (v situaci, kdy to budu skutečně potřebovat). Chápu to správně tak, že se pes povel naučí postupem času, až si to 'vžije'? Je jí osm měsíců, napadlo mě i jestli náhodou se třeba fenky po nějakém tom roce a půl/dvou letech trochu víc nezklidní

Ivaraf
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 18:12
- Nahlásit

A tím Povel chápe, umí, když má ovšem jiný zájem, neuposlechne, tím jsem myslela to, že když povel využiji, když jsme sami, kdy jdeme např. přes cestu a chci ji připnout, tak uposlechne a povel naprosto chápe. Ale když vidím v dálce psa a chci ji přivolat a připnout a ona ho zmerčí dříve, tak mi za ním prostě běží a chce se kamarádit. Přiběhne až poté, co si psa důkladně očichá, vyděsí jeho pána a je spokojená, že dosahla svého. Většinou jí poté pochválím, protože mi přijde špatně trestat ji za to, že nakonec přiběhla.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 18:54
- Nahlásit

Ivaraf
že jste se tak snažil a strávil minimálně půl hodinu svého času pokusem mě naštvat
corgi Vas nechtela nastvat, ona si mysli, ze Vam dobre radi a ted uz zas nejspis doma place do polstare, ze ji mamka zatrhla filatelisticky krouzek

Chápu to správně tak, že se pes povel naučí postupem času, až si to 'vžije'?
Jasny to da rozum ne? Vzije se ho prece pri tech situacich, kdy ho nepouzijete, protoze by ho nemusela splnit. Hlavne to chce ty bachovky.

napadlo mě i jestli náhodou se třeba fenky po nějakém tom roce a půl/dvou letech trochu víc nezklidní
urcite, zklidni se vzdy, kdyz jim po snedeni omitky klesne hladina testosteronu. Ale pozor at ji u toho nezduri prostata!!! To je pak nebezpecne.

, protože mi přijde špatně trestat ji za to, že nakonec přiběhla.
nejlepsi je, kdyz ji po navratu domu z peti metru pohrozite novinami, pote ji poslete do Lidlu pro hrach a nasledne ji na nem nechate klecet.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 20:09
- Nahlásit

Ivaraf
jdeme např. přes cestu a chci ji připnout, tak uposlechne
Ale brzo s tím přestane! Po přivolání nepřipínat na vodítko!!! To je naprosto zásadní, ten pes není blbec. Od toho budete mít právě ten povel Pocem, po kterém můžete připnout (já spíš doporučuju naučit na povel Vodítko, který znamená "zastav se, počkej, až tě připnu, pak půjdem dál"). Po přivolání nesmí následovat nic nepříjemného, což omezení svobody vodítkem je. Stejně tak pokud použiju přivolání k přerušení něčeho příjemného (hry se psy, očuchávání člověka), pak po příchodu psa a odměně mu zas musím dát možnost se k té zábavě vrátit. Pokud tohle neudělám, pes brzo pochopí, že příchodem ke mně zábava končí a ztratí jakýkoliv důvod ke mně chodit...

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 20:10
- Nahlásit

zbrnd
Se známkama mám útrum, ale šachistickej mi ještě mamka nezatrhla....

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2015 23:06 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Ivaraf

Corgi píše: Neplýtvejte zbytečně povelem pro přivolání, to je rada z výcvikových příruček, které počítají s tím, že psovod chápe přivolání spíš jako povel, než jako komunikaci a součást výchovy. Pokud tu máme něco nového poradit, tak tuhle zažitou věc považujme pracovně za zbytečnost.

Takže naopak - privolání vlastně není povel, je to nejpozitivnější projev, jakého je psovod schopen. Samotný podnět "ke mně" vydat jednou, vysokým hlasem (tj. holky mají výhodu) a pak ještě pozitivnějším výrazem cokoli jiného (jen neopakovat "ke mně"): "tyjsišikovná" "výborně" "tojedobře" "pojďpojďpojď" "jojojojojo" nebo cokoli jiného, hrát u toho divadýlko nadšení, rukama pozitivní gesta, nabízet pamlsek nebo pískat na hračku a každopádně couvat, ustupovat. Divadýlka není nikdy dost, když si člověk připadá před ostatními jako infantilní kretén, je to zrovna dobře - váš pes na přivolání přijde, jejich ne

Cvičil jsem feny, třeba kříženku labroše a německého ohaře, které jsem dal volno a během deseti vteřin byla padesát metrů daleko jedním směrem, přivolal jsem jí, jak popsáno nahoře, pochváli, dal volno, a už byla padesát metrů fuč jiným směrem. Někdy jsem jí přivolával možná tak 3x - 4x za minutu a přivolání jsme si nezkazili. Naopak.

nevydávejte povel, pokud tušíte, že ho pes nesplní
To je zlaté pravidlo, naprosto souhlasím.
Ale ve fázi přivolání, kterou popisujete, je třeba se snažit ho otočit. Tedy mít co nejvíc psa zajištěného tak, abych mohl přerušit to, čím je pes zrovna zaujatý, dal mu možnost mě vnímnout, a hned nasadil pozitivní přivolání, jak popsáno výše.
K zajištění psa se dají použít různí věci:
- stopovačka, ze začátku 20m a postupně zkracovaná až se zkončí 20cm couračkou na krku
- píšťalkou, kterou se normálně pes přivolává ke hře nebo k jídlu, takže to není signál přímo k přivolání, ale spíš "nech toho,bude něco skvělého"
- včasným odvoláním, když už o objektu zájmu ví, ale ještě nevyběhne
- elektronickým obojkem (budu tu vzápětí kamenován ) je to srovnatelné se stopovačkou, ale pro oba mnohem svobodnější, na úplném začátku to chce trochu speciálního nácviku právě se stopovačkou.

corgi
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 10:43
- Nahlásit

Walda
psovod chápe přivolání spíš jako povel, než jako komunikaci a součást výchovy
Už jsem asi deformovaná z toho, co vídám na cvičácích. To, co dál popisuješ, je ideál - tedy psovod, který "zavelí" Ke mně a udělá z toho extra super hyper skvělou věc. Bohužel, tohle málokdo "od přírody" umí. Já za ta léta vídám spíš "Ke mně" (voláno s nadějí), následně "Ke mně" (trocha zoufalství), následováno "Ke mně" (mírný vztek), "Ke mně ti povídám sakra, dělej ty hovado" ;) Proto raději běžně radím udělat si povel "Pocem" a ten si prasit, jak je komu libo

zbrnd
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 15:19
- Nahlásit

corgi
Se známkama mám útrum, ale šachistickej mi ještě mamka nezatrhla....
safra, musim ji jeste cinknout, ze tu zas pises

zbrnd
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 15:29
- Nahlásit

Nezvládá jeden povel, nechápe, co je důslednost a my ji naučíme povely dva. Já ty paní Corgiový zase zavolám!

Elektronický obojek neduslednym lidem do rukou nepatrí. A vubec bych se o teto moznosti nezminoval pred lidma, ktere neznam osobne.(nevidel jsem jak funguji se psem)

kachna_
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 16:49
- Nahlásit

zbrnd
Nezvládá jeden povel, nechápe, co je důslednost a my ji naučíme povely dva
ale povel "vodítko" (mám "pojď se připnout")je i z mého pohledu užitečný povel a naučit povel nový místo povelu zatíženého chybami, je myslím jednodušší cesta.
Jinak obecně je myslím jedno, zda pes nepřijde na povel "ke mně" nebo "pocem"
A já teda po nepovedeném přivolání nechválim. Reaguju dle situace od přátelského "nazdar" přes neutrální, po "nokdesi"

corgi
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 19:01
- Nahlásit

kachna_
obecně je myslím jedno, zda pes nepřijde na povel "ke mně" nebo "pocem"
No, asi jo, ale "Pocem" někdy zařvu hnusně, zopakuju, když ten jouda nepřijde, tak si pro něj s gustem dojdu, připnu ho na vodítko a jdu. To s "Ke mně" rozhodně nedělám

birma
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 19:28
- Nahlásit

corgi
Moc nechápu proč. Máš "ke mně" zkouškový, nebo máš pro běžný život dva povely? A pokud ti jeden funguje líp, proč nepoužíváš jen tu jednu techniku nácviku a ten jeden povel?

corgi
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 21:47
- Nahlásit

birma
Zkoušky ;)

birma
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 21:50
- Nahlásit

corgi
dík za vysvětlení

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2015 22:58
- Nahlásit

Taky mám dva povely na přivolání.
"Ke mně" klasicky s předsednutím, já se musím na procházce zastavit a dokončit povel spolu se psem.
"Zpět" znamená přijď do mé blízkosti a já ti povím, co bude dál. Nemusím se zastavovat, může následovat cokoli včetně nového volna.

Maya
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 08:36
- Nahlásit

Walda
Jj, používám Pocem na to, že se pes vrátí ke mně a za chůze se šmrdolí kolem mě než dostane zase volno, ale v podstatě u obou povelů je žádoucí, aby přišel, tudíž říct, že jeden se může kazit a druhej ne mi připadá trochu divný. Ledaže by člověk měl ještě nějakej třetí a nebo Ke mně redukoval na Pocem a tím v podstatě cvik s předsednutím neučil, což ani člověk co nechodí na zkoušky, fakt nepotřebuje.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:07
- Nahlásit

kachna_
ale povel "vodítko" (mám "pojď se připnout")je i z mého pohledu užitečný povel a naučit povel nový místo povelu zatíženého chybami, je myslím jednodušší cesta.
to píšeš zas o něčem jiném, já komentoval situaci dvou povelu pro to samé ...
z mého pohledu to užitečně není, užitečně a přirozené je vybudovat si se psem vztah, kdy pes pak psovoda vnímá a reaguje na jeho poděty, třeba na zavolání jménem, tlesknutí nebo prostě v podstatě cokoliv
k čemu je dobré mít povel "vodítko"? že nemusí poslechnout a tak ho učíš, že tedy nemusí nebo v čem?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:11
- Nahlásit

birma
Moc nechápu proč. Máš "ke mně" zkouškový, nebo máš pro běžný život dva povely? A pokud ti jeden funguje líp, proč nepoužíváš jen tu jednu techniku nácviku a ten jeden povel?
Ano toto považuji za logickou a spravnou uvahu.

Walda
Taky mám dva povely na přivolání.
"Ke mně" klasicky s předsednutím, já se musím na procházce zastavit a dokončit povel spolu se psem.
"Zpět" znamená přijď do mé blízkosti a já ti povím, co bude dál. Nemusím se zastavovat, může následovat cokoli včetně nového volna.

Takto samozrejme OK.

Nicmene to je naprosto jina situace nez u zadavatelky.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:12
- Nahlásit

Ivaraf

Povel chápe, umí, když má ovšem jiný zájem, neuposlechne,

povel chápe a umí v situacích, v kterých jej má naučený. Takže doma v klidu, kde ji nic neruší, nebo i venku, kde ji nic neruší, ho naučený má. Tam kde ji něco rozptyluje, ho ještě donaučený nemá. Takže máte-li ji na volno a víte, že to nedá, nevolejte, dojděte si pro ni. Vyhledávejte situace, kdy víte, že by jí to nešlo, ale mějte ji pod kontrolou. Vodítko, stopka. S tím, že ji zavoláte, budete od ní chtít, aby vás vnímla, velepochválíte, odepnete a dáte volno, jako odměnu za to, že přišla. Musíte fenku naučit to, že když vás poslechne, bude vnímat, dostane přesně to , co chce. Aby se to naučila, k tomu si pomožte jednoduchým trikem, když jdete ven. Dejte před dveřmi povel sedni, počkejte si na oční kontakt, pochvalte, otevřete dveře a dejte volno. Stejně tak, když potkáte s fenkou na vodítku psí kámoše, chtějte sedni, oční kontakt, velká pochvala a propuštění psa do hry, jako odměna. Je to kouzelnický trik , kdy se pesan naučí, že ty super situace jdou jakoby od páníčka.
Nevím, jestli to zrovna dneska s bacilem v hlavě místo mozku píšu nějak srozumitelně . Rozhodně se chyťe toho, to co tu psala corgi, Walda a Maya.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:12
- Nahlásit

Maya. Ledaže by člověk měl ještě nějakej třetí a nebo Ke mně redukoval na Pocem a tím v podstatě cvik s předsednutím neučil, což ani člověk co nechodí na zkoušky, fakt nepotřebuje.
Nejlip mu to dat pisemne i s provadecim predpisem.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:13
- Nahlásit

PetraK
Ne ten pesanek tten povel zjevne neumi, jen vi, co znamena. Vsadim se, ze kdyz doma bude neco zajimavejsiho, na povel se vykaka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:21
- Nahlásit

zbrnd
birma
Ano toto považuji za logickou a spravnou uvahu

já mám taky dva - nebo tedy spíš tři povely

Klasický Ke mně - s předsednutím, které sice nepoužívám zkouškově, ale k tomu, aby se na mě pes koncentroval, předsedl a čučel na mě a neřešil, co kde lítá (třebas háravka procházející), procvičováno celoživotně právě v normální prostředí, aby nám to fungovalo vždy a všude.

Pocem- znamená dostav se a setrvej tu u mě chvíli, páč teď tě tu potřebuju mít, ať už k připnutí na vodítko, nebo v dálce neznámej pes, nebo uječený dítě- což je situace, kdy vím, že to psu nečiní dobře a v mé přítomnosti se cítí v bezpečí

Seš dalekoo! - kdy jediný je, že pes nemá jít dopředu, může buď oběhnout k mé maličkosti, nebo se kus vrátit, tam si čuchat a nebo prostě jen setrvat tam, kde je

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2015 14:23
- Nahlásit

zbrnd

Ne ten pesanek tten povel zjevne neumi, jen vi, co znamena. Vsadim se, ze kdyz doma bude neco zajimavejsiho, na povel se vykaka.

no však , proto jí vysvětluju, že naučený má doma v klidu a že ho to musí naučit i v těch rušných situacích. Teda aspoň sjem si myslela, že jsem to napsala?? Ne-e? Možný že ne, fakt mám v hlavě bacila, takže je možný, že jsem to napsala zas jinak, než jsem chtěla :-/

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání