| Autor |
Zpráva |
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 07:55
- Nahlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Přinesli jsme si domů štěndo, je jí 8 týdnů a pár dní k tomu. Z domova dostala granule pro štěňata, masovou kapsičku, jakýsi psí sunar a granule. Ještě doma byla krmená ráno a večer vařeným (rýže a maso atd.) a přes den granulemi. Po příchodu k nám vůbec nic nežrala (ze stresu, ze stesku), ale ani po aklimatizování nic nežere. Přišlo nám, že na granule ani není zvyklá, jak kdyby je neuměla rozkousat. Když jsem jí dala rýži s kapsičkou, tak vyžrala jen maso a zbytek nechala. Včera měla vařené maso a to zblajzla hned. Granulí se ale ani nedotkne.
Načetla jsem všude možně články a diskuze o socializaci, a proto jsme začali pomalu chodit ven. Z domova je zvyklá na další tři psy, se kterými se "kočkovala". Paní nám doporučovala, ať s ní až do posledního očkování v 3. měsíci nechodíme vůbec ven. Mě to ale přišlo přehnaný, protože přeci jak pozná věci venku? Auta, jiné lidi, jiné psy? Jak se bude učit na venčení venku? Tak jsme chodili jenom na místa, kde známe psy i majitele, pár jsme jich potkali a skamarádili se (vše psi od nás z baráku). Když se jí podařilo vyčůrat venku, byla odměněna, když vevnitř, bylo to "fuj, nesmíš".
Nicméně začala mít průjmy a přestala cokoli žrát. Přítel si myslí, že to je ze stresu, že chodíme ven až moc často. Rozhodli jsme se tedy, že ven budeme chodit méně, loužičky doma budeme prostě utírat a budeme jí učit na noviny. Já se ale chci zeptat: Nezanedbám tak její socializaci? A nebude si myslet (i přesto, že jí naučím chodit na noviny), že má ve skutečnosti dva záchody - jeden venku a jeden vevnitř? Myslím, že jsem to svojí snahou o to nemít doma asociála, přehnala. Z procházky se ale vždy snažím udělat srandu, ale zároveň se bojím toho, co by mohla chytnout, když není ještě úplně doočkovaná...
Jinak jsem s ní celý den doma, hrajeme si, pospává mi pod židlí a postupně po chvilkách ji učím na obojek. Začala kousat deky, dostala buvolí kostičku a objevila, že má přítel super nos ke kousání
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 08:33
- Nahlásit
Se štěnětem je důležité chodit ven. Věk 8 týdnů je normální - riziko nemocí v "proočkovaném" prostředí" je malé. Problémy ze zanedbané socializace by byly podstatně horší.
Doma bych ji neučila venčit - je to cesta ke složitému odnaučování.
Nevěřím moc na průjem ze stresu. Měl by ji vidět veterinář !!!
Jo a učte ji taky být samotnou doma (reakce na vaši větu jsem s ní celý den doma)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:08
- Nahlásit
KatkaP
Jak píše Xerxová, chodit ven co nejvíc, průjem řešit s veterinářem a rozhodně neučit venčit doma a naučit doma samotě nebo tu za pár měsíců budete zpátky s dotazem Co mám dělat, můj skoro roční pes pořád čůrá doma a když odejdem, tak štěká a vyje a sousedům se to nelíbí.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:10
- Nahlásit
ja si taky myslim, ze riziko je male, urcite neni dobry chodit mezi cizi psy ktery neznam a sou treba nenaockovany ale bezpecny mista se znamymi budou OK
jinak bych taky doporucovala veterinare, muze to byt zdravotni problem. jak dlouho ji mate doma?
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:24
- Nahlásit
Děkuji moc za odpovědi.
Já si právě taky myslím, že to ze stresu není. K veterináři určitě zajdu.
Tím, že jsem celý den doma, jsem myslela to, že nikam neodcházím na dlouhou dobu (do práce, školy). Samotě jí učím, dám jí kostičku nebo žužlat deku a na chvíli odejdu. Doma jí máme necelý týden.
Ještě teda k té socializaci - i když vidím psa, který je od nás (soused z patra) a chtěla bych, aby se seznámili, tak majitel ho táhne pryč a říká "k ní nesmíš, ta je malinká a bojí se tě". Přitom je na ní vidět, že se vůbec nebojí, vrtí ocáskem a sama mě k němu táhne. To je pak těžký se skamarádit. :-D
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:32
- Nahlásit
KatkaP
No jo, někteří majitelé jsou magoři, budete si muset najít ty normální.
Jinak pokud plánuješ jít v příštích 15 letech do práce nebo do školy, tak určitě výhledově naučit i celodenní samotu.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:37
- Nahlásit
K tomu, co psaly holky bych ještě dodala, že tu buvolí kost bych na žužlání nedávala, ale koupila u řezníka velkou kost normální, adekvátní velikosti pejska, tedy ne obr kost pro jorka, ale zase tak velkou, aby ji nesežrala, ale jen ožužlávala. Z buvolích kostí právě mívají psy průjmy.
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:42
- Nahlásit
Maya
Já do školy chodím, jenom tedy jeden den v týdnu, ale nevím, jestli jí tady můžu nechat samotnou cca 5 hodin, když je u nás takovou chvilku.
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:44
- Nahlásit
worick
Vážně? Nám ji právě paní doporučovala na žužlání. Děkuji za radu.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:49
- Nahlásit
KatkaP
tak ono zalezi pes od psa. moji psi s tim problem nemaji.
jinak - urcite ucit, zvykat a proste chodit casto ven, nakoupit, projit se - at pro ni jedou tydne neni nezvyk. postupne ucit a prodluzovat ale jak s ni budes 6dni v tejdnu a jeden den ve skole tak to pude naucit hur, nez kdyz se naucis chodit pryc casteji.
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 10:53
- Nahlásit
cernej caj
Jasný, to chápu. Problém je, že já vážně nemám kam jít. Píšu diplomku a jeden den jsem ve škole. Leda můžu jezdit do knihovny a tam psát, na kus dne, aby si zvykla. Nic jiného mě nenapadá..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 11:05
- Nahlásit
KatkaP
To je jedno kam půjdeš, děláš to kvůli tomu psovi, aby jednou nebyl ve stresu kdykoliv vytáhneš paty a kvůli sobě, aby tě jednou sousedi nevystěhovali.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 11:48 - Změnil/a: Xerxová
- Nahlásit
jasně - knihovna je dobrý nápad. Nákup. Prostě nepravidelně odcházet na různě dlouhou dobu. Štěně mít vyběhané, vyblbnuté, vyvenčené. Pokud se naučí, že se nic neděje, bude v klidu dospávat. Když mám štěně, nechávám ho hodinu samotné už druhý den doma... Pět hodin by měla brzy zvládnout. To není žádná tragédie. A navíc to nebude každý den
K žužlacím kostem. Mám velké plemeno psa (spíš obří - moje "štěňátko" má 72 kilíček a neřekl poslední slovo). Přesto se mi málem pes udusil právě rozblemstanou rozžužlanou "kostí". Prostě si nalepil tu mazlavou kůži dozadu na patro a nemohl se jí "zbavit". Kdybych nebyla doma, tak se snad vážně udusí. Takhle jsem hrábla do tlamy, vyndala hnus ... a od té doby občas tyto žužláky kožené dávám, ale nikdy nezůstavají bez dozoru. Když odcházím, uklízím.
Kosti obří pravé syrové!! jsou bezpečné
A ještě poznámka. Tak, jako je dobře trénovat samotu, tak je dobře již v tomhle věku trénovat různá prostředí. Autobus, tramvaj, město, cyklisty, štěkající psy za plotem... prostě vše, co život přináší. Zvykejte ji na všechny situace, které bude muset v budoucnu zvládat. Neb co se v mládí...
Nepřetěžovat, hrát si, mazlit se - ale neustále pracovat na tom, aby z mimíše vyrostl báječný parťák do pohody i nepohody.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:20
- Nahlásit
KatkaP
Já do školy chodím, jenom tedy jeden den v týdnu, ale nevím, jestli jí tady můžu nechat samotnou cca 5 hodin, když je u nás takovou chvilku.
Zcela vše se má učit pomalu a dělat s mírou...v celým životě a tedy i s pesanem. Takže samostatnost určitě naučit, ale začínat pomalu je minimálně lepší.
Dokud nemáte vyřešen ten průjem či co to je nekupoval bych žádné kosti ani nic podobného nic nového.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:26
- Nahlásit
KatkaP
cernej caj
Jasný, to chápu. Problém je, že já vážně nemám kam jít. Píšu diplomku a jeden den jsem ve škole. Leda můžu jezdit do knihovny a tam psát, na kus dne, aby si zvykla. Nic jiného mě nenapadá..
můýete klidně odejiýt třeba si zaběhat, nebo na kafe vedle do bistra nebo si jen tak provětrat hlavu ...na nákup ..prostě cokoliv...na začátek jsou dobré opravdu krátké úseky, odcházet nepravidelně, na nestejně dlouho dobu aby to pro psisko prostě byla samozřejmst, že chvíli je samo, chvíli ne
A začínal bych opravdu od krátkých časů a raději četněji, aby jste mohla tím pádem častěji kontrolovat jestli je vše v pořádku, jestli něco nevyvádí apod.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:55
- Nahlásit
Klidně může mít průjem i po té žužlací kostičce, po těchlech psích dobrotách psi sračkujou často.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 13:06
- Nahlásit
KatkaP
když vidím psa, který je od nás (soused z patra) a chtěla bych, aby se seznámili, tak majitel ho táhne pryč a říká "k ní nesmíš, ta je malinká a bojí se tě". Přitom je na ní vidět, že se vůbec nebojí, vrtí ocáskem a sama mě k němu táhne.
Tak působí to líp, než kdyby řekl "už jsi sežral pět štěňat, šestý ti sežrat nedovolím, ne?
Xerxová
Přesto se mi málem pes udusil právě rozblemstanou rozžužlanou "kostí". Prostě si nalepil tu mazlavou kůži dozadu na patro a nemohl se jí "zbavit". Kdybych nebyla doma, tak se snad vážně udusí. Takhle jsem hrábla do tlamy, vyndala hnus ...
jj mám úplně stejnou zkušenost - nerozblemcanej širší konec zůstal v hubě, rozblemcanej v krku a psovi to nešlo ani ven ani dovnitř
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 18:17
- Nahlásit
KatkaP
Já to nečetla celé, jen útržky, ale proč by proboha mělo 8 týdenní štěně dostávat mléko pro štěňata? Zas nějaké novátosrtví od paní chovatelky asi. Naštěstí psék má dost rozumu a vybral si sám maso - já bych u toho zůstala ;) Navíc bych si od takové paní chovatelky rozhodně nenechala radit ohledně stravy - např. ona "buvolí kost" je chemická srajda, kterou bych koupila úhlavnímu nepříteli (jeho psovi ne, toho by mi bylo líto). Jak bylo psáno výše, kupte v řeznictví obrovskou kloubovou kost (3Kč/kg, hádám) a bude to aspoň k něčemu dobré...
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2015 20:29
- Nahlásit
Xerxová
Aha, tak koukám, že to je celkem nebezpečná záležitost ta kost. Už letěla do koše. Jestli to má vážně z toho, tak si hluboce oddechnu. Na radu jít pro kost k řezníkovi určitě dám. Dneska jsem koukala na nějaké ve zverimexu, kde snad bylo i kousek masa, ale nevypadalo to nic moc. :-/ Jinak děkuji za rady brát ji do různých prostředí. To jsem měla v plánu, jenom mi přišlo, že je na to ještě malá (a navíc nám babička slíbila tašku na ni a stále ji nemáme)
zbrnd
Ano, průjem pořád vyřešený nemáme. Čekám, až přijde další bobek. Bojím se spíš, že to bude nějaký parazit. Třetí odčervovací dávka už byla na mě, od paní jsme dostali prášek a já se ho snažila do ní dostat. Nakonec se nám to podařilo, ale jestli nezabral či co...Jj, dnes jsem nepravidelné odcházení začala praktikovat a zatím to vypadá dobře. Zdemolovaný nic není.
birma
On je vážně jak z divokých vajec, vůbec bych se nedivila, kdyby jich už pár měl na svědomí...
corgi
No já právě nevím. Přišlo mi, že už velká na mléko, přeci jenom už je odstavená. Každopádně s jídlem máme fakt problémy. Od paní nám bylo řečeno, že ráno a večer jí třeba rýži s kapsičkou atd. a přes den granule. Dnes se jich ale nedotkla a to i když jsem jí misku odebírala a zase vracela. Teď večer spořádala takový rýže a v takový rychlosti, že se jen modlím, aby jí z toho nebylo špatně. A takhle vypadá pes zvyklý na granule? Myslíte, že bych měla zkusit jinou značku (klidně si připlatím, když to pejsek bude baštit). Protože jestli nezačne pořádně jíst i přes den, tak mě asi odvezou...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2015 23:49 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
KatkaP
z toho idcervovani nni treba delat vedu ... navic u psa co je hlavne doma ... cervy mame vsichni i Vy i ja a mozna i mnohem vice nez ti nasi pesani
zadnou jinou znacku granuli bych nezkousel, zkusil bych kruti prsa s rozvarenou ryzi , coz muze klidne mit jako celozivotni zaklad stravy, pokud na to nebude ragovat spatne, coz absolutni vetsina psu nereaguje
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 05:41
- Nahlásit
zbrnd
No ono je problém, že ty granule nejí vůbec. Vařené dostává ráno a večer (právě to maso s rýží, těstoviny) a přes den by měla jíst granule, ale ani se jich nedotkne. Večer se pak vrhá a zhltne misku tak, že je vidět, že musí mít prostě přes den hlad. Granule (cca 10 kusů) sní jenom, když jí je po jedné dávám, jinak ani ťuk.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 06:07 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
KatkaP
přes den by měla jíst granule
proč?
Těstoviny bych, jestli má průjem, nedávala vůbec
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 06:23
- Nahlásit
kachna_
Protože by na to měla být prý zvyklá z domova (o čemž právě dost pochybuju). Začínám z toho být fakt zoufalá, protože vím, že by měla jíst pořádně a vyváženě, aby jí nic nechybělo a pěkně rostla, ale přijde mi, že prostě i tou rýží a masem se jí toho nedostává (o granulích ani nemluvím, vlastně se jí skoro nedivím, že to nejí) Já jí klidně budu vyvářet 4x denně, ale co potom, až se dostane do nějakého prostředí (k hlídací babičce, na výlet atd.), kde prostě granule budou muset být...
Jinak tedy trošku mimo - venku už se otrkala a zatímco předtím se mi držela u nohy a pořád chtěla do náruče, tak teď skotáčí, běhá jak střela a vůbec si to venku užívá. Když jí tak vidím, tak jsem ráda, že jsme nedali na rady a nedrželi jí ještě celý měsíc doma.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 06:27
- Nahlásit
jak pise kachna, nechce granule tak barfovat klidne. mohlo by pomoct krmit z ruky - par granilek tak treba do sebe dostane I pres den.
|
KatkaP
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 06:34
- Nahlásit
cernej caj
Jj, o BARF jsem toho už hodně načetla, dokonce jsem nad tím uvažovala. Ale nevím jestli bych to zvládla. Vždycky je lepší v tomhle znát osobně někoho, kdo tak krmí. Jenom si to načíst z knížek a pak tak krmit mi přijde takový...že se na tom dá hodně uškodit spíš, než pomoci.
Z ruky právě sní těch cca 10 granulí a víc nic.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 06:49
- Nahlásit
KatkaP
potom, až se dostane do nějakého prostředí (k hlídací babičce, na výlet atd.), kde prostě granule budou muset být...
Já na výlety a podobné akce maso předem nasuším a pak nemám problém. A určitě i babička zvládne dle návodu dát psovi denně třeba 1/4 kuřete
Jenom si to načíst z knížek a pak tak krmit mi přijde takový...že se na tom dá hodně uškodit spíš, než pomoci.
Kdyby se lidi báli tak strašně moc o jídlo svých dětí, jako o krmení psů
Základ je velice jednoduchý - svalovina + vnitřnosti + kosti, případně zelenina a ovoce a sem tam něco navíc (mléčné výrobky, vejce, med....)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 07:10
- Nahlásit
KatkaP
co potom, až se dostane do nějakého prostředí (k hlídací babičce, na výlet atd.)
existují konzervy, lze přinést žrádlo v krabičkách a v neposlední řadě, pes s dobrým trávením ten týden (třeba) na granulích v pohodě zvládne, nemusí na to být zvyklý od prvního dne.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 07:13
- Nahlásit
birma
A určitě i babička zvládne dle návodu dát psovi denně třeba 1/4 kuřete
no, já to měla onehdá v pytlíkach v mražáku (po porcích pro každého). Přijela jsem a zkrmeno bylo jenom to, co bylo v lednici nezmrazené. Slušnou dietku tehdy měli. Od té doby kupuju granule, když má hlídat babička
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 07:16
- Nahlásit
Těstoviny bych, jestli má průjem, nedávala vůbec
no, rozvařené těstoviny jsou právě na průjem fajn, naopak třeba ta rýže u mých obou psů je sama o sobě průser Samozřejmě jest to individuální.....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2015 08:21
- Nahlásit
KatkaP
A co krmíš za granule? Jako můžeš zkusit změnit značku, spousta psů prostě některý žere a některý ne, ale taky to může být jen tím, že ví, že večer bude lepší, tak si počká, jsou popelnice, co sežerou všechno a nežravci, co žerou jen to co chtěj.
|