Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / pomoc s výběrem psa
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 11:00
- Nahlásit

Dobrý den,

hodlám si pořídit psa/fenku do rodiny. Nejsem si ale úplně jist tím, co by pro mne, jakožto začátečníka, bylo vhodné. Velice mne okouzlil česko-slovenský vlčák. Ale po přečtení řady diskuzních for a internetových článků jsem došel k závěru, že to není reálné.

Prosím, zda by mi někdo mohl poradit podobné plemeno, jen méně náročné na čas i výchovu.

Děkuji

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 11:10
- Nahlásit

Pajos

co můžeš psu poskytnout? Jaké aktivity, kolik svého času, jak bude pes ubytovaný, v jakém prostředí se bude pohybovat (rodina, děti, bezdětný, dům, panelák)... atd.
Vždy na to musíš koukat z tohoto úhlu, co ty můžeš psu poskytnout. pak můžeš začít vybírat.

Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 11:43
- Nahlásit

Se ženou chodíme rádi na procházky po lese a všeobecně do přírody. S kamarádem vyrážíme i na několikadenní tůry a právě zde je pes to, co mi chybí.
Nicméně časem určitě přijdou i děti a tím i zredukování těchto aktivit.
Pes by byl s námi v rodinném domku s menší zahrádkou v klidné lokalitě na okraji města.
V práci končím kolem 15hod. Do té doby by byl doma sám, podle počasí na zahradě nebo uvnitř.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 11:53
- Nahlásit

Pajos
no tak třeba klasika vlkošedý německý ovčák, akorát teda nevím, na kolik by si i exteriák vystačil jen s výletama

Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 12:03 - Změnil/a: Pajos
- Nahlásit

Maya
kousek za domem máme poměrně velký park, kde se psi smí pohybovat na volno. Je pro mě samozřejmostí každý den jít vyvenčit psa alespoň tam.
Pokud tedy narážíš na tohle

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 12:07
- Nahlásit

Pajos
Maya spíš narážela na to, že psu pracovního plemene nebude stačit jen pohyb (ať už jsou to výlety, nebo venčení), ale bude potřebovat i nějaké smysluplné zaměstnání a výcvik.

Mně by do vašich podmínek seděl třeba některý špic.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 12:10
- Nahlásit

Pajos

napadl mě také NO - z dobře vybrané chovky - nepracovní linie, protože pracáci mají dosti náročné požadavky na aktivitu (nejen fyzickou). Pak také chodský pes. U obou - stejně jako u každého jiného psa ale, bych ještě hlasovala pro nějakou tu psychickou aktivitu, je to přeci jen pracovní plemeno, uvítá mít možnost něco dělat s páníčkem , pracovat, ne jen se tak potloukat a občas nosit klacík. Pochopitelně, že ten pes pes zvládne, že nemá tu svou náplň, ale.......... když mu jí dáme, když podnikáme něco společně, tak nejen že to utuží náš vztah, ale psa to také učiní spokojenějším.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 12:41
- Nahlásit

Pajos
přesně jak píše aňoňouma , pracovnímu psovi musíš nabídnout práci
jinak ono těžko vybrat psa podobného čsvlkovi, protože to je pes specifický nejen povahou, ale i vzhledem
v podstatě asi fakt něco od ovčáků a nebo špiců by asi bylo nejpodobnější a vybrat něco fakt klidného a ne moc pracovního, když to má být jen venčení a výlety

Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 13:00 - Změnil/a: Pajos
- Nahlásit

Možná teď budu znít jako naprostý "ignorant" a za to se omlouvám, ale co si mám představit pod větou: "pracovnímu psovi musíš nabídnout práci"? Nepředpokládám že bude tahat v lese dřevo na otop, nebo ano ?

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 13:10
- Nahlásit

Pajos
cvičák, obrany, stopy a další pachové práce, agility, flyball, aporty pasení atd.atd., je toho spousta co se dá se psem dělat
pokud o tom nemáš páru a nechceš se do toho pouštět, tak je prostě lepší si pracovního psa nepořizovat, protože by se s tebou nudil a pak obvykle něco likviduje, zlobí, může být agresivní atd. prostě věci, co se většině lidí nelíbí a přitom ten pes je dělá jen proto, že to zavinil člověk, protože pes je jen frustrovanej z nevybitý energie
jako každý na to není, jsou plemena nepracovní, vhodná na výlety + procházky typu jdu si a pes běhá okolo viz třeba ten špic nebo různá společenská plemena (ne jako s pracákem, že celou procházku člověk hází míček a vymejšlí jinou zábavu, aby se pes nenudil a nezdrhnul třeba), jde jen o to dobře si vybrat a pak jsou spokojený oba, pán i pes

Matt
# Zasláno: 15 Zář 2014 13:22 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Naráží na psychickou zátěž, tedy práci jako stopování, překážky, vyhledávání, obranu, vodní, záchranné, pastevecké, lovecké práce atd. Něco, co zaměstná to hejno lumpáren chtivých rarachů uvnitř hlavy. Když se nudí pracovní pes, tak to končí demolicí okolí nebo různou abnormalitou v jejich chování (třeba i agresivita). Čtyřikrát za měsíc na cvičišti při řadovém výcviku a pravidelné procházky nestačí.

Jsem podobného ražení a doma pobíhá brzy 3 měsíční lump (BOT) - doslova kliďas, který pochází z úzkého chovu a neměl předpoklady stát se vhodným kandidátem na nejvyšší soutěžní mety (mistrovství) užší špičky, jinak bych ho nikdy nezískal a především nechtěl. Dominuje v něm vyrovnaný nebojácný, sebejistý kliďas, ale také houževnatost, nadšení a též zapálení do činnosti. Bude jako rodiče, zkoušky na všechno možné, velice aktivní a sportovně založení, jen už nejsou vysloveně z pracovní linie. Jenže procházka mu nestačí - musí něco chytat, hledat, nosit nebo raraši začnou demolovat okolí. Baví ho všechno (obzvláště aportování) a když se mu schová míček, tak ho bude hledat a nepoleví. To mu taky ty rarachy pořádně zaměstná, když musí prohledat půl zahrady, jinak se nebude chytat míček. Na vlastní nebezpečí, kdy jsem do podobných podmínek vybíral já, ale měl jsem jasno v některých otázkách a užší výběr kandidátů.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 13:39 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Pajos

Nepředpokládám že bude tahat v lese dřevo na otop, nebo ano ?

ale tak to klidně může, to zasejc jo! Třeba náš pes takovýhle blbinky uměl a miloval je (nosit odpadky ke kontejneru, nákup, vynášet věci z auta, tahat dříví do chalupy a tak. Jde o to, že plemena s přívlastkem pracovní - nemusí jít jen o německého ovčáka, stejně tak se jedná o borderu, lovecké psy /od jezevčíků, přes kokry, labíky až k ohařům/ tak přes to, že z některých z ních (kokr, labrador) lidé dělají spíše ty společenské plemena, tak jim prostě ke spokojenému životu chybí nějaká ta náplň, "povinnost", práce. Která ho ale nejen zabaví, ale určí mu i určité-důležité místo ve smečce, on má svůj úkol. Každopádně, je opradvu velký rozdíl a nejen zase u těch NO, když si člověk vezme štěně po pracovně vedených rodičích, kde je tato vlastnost, ta chuť do práce, ta potřeba něco dělat, po generace podporována a pes jí má v krvi. A chce pracovat-pokud mu člověk tu náplň nedá, najde si jí zpravidla sám, protože má spoustu nevybité energie a nevyužítého potencíálu. Kdežto štěně po rodičích, kteří nejsou pracovně vedeni ZPRAVIDLA takové nároky nemívá.Což ale neznamená, že nebude pes rád, pokud se mu nějaké činnosti nedostane.

Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 14:15
- Nahlásit

Takže ohledně té "pracovní" náplně.
"cvičák, obrany, stopy a další pachové práce, agility, flyball, aporty pasení atd.atd." určitě na nějaké soutěžní úrovni ne. Ale zase rád si se psem pohraju a i když to nebude každý den, nevidím důvod něco podobného neprovozovat.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 15:05
- Nahlásit

Pajos
To ale nejsou aktivity, které lze se psem provozovat jen tak na zahradě a občas a mimochodem bez tvých znalostí, který nejspíš nemáš, když se tak ptáš.
Tak si zjisti, co máš v okolí za možnosti kam se psem docházet a něco s ním dělat a od toho se můžeš odpíchnout a vybrat podle druhu práce vhodné plemeno, když už by ti to nevadilo, i když pravda mám z tvých příspěvků pocit, že vůbec nemáš představu vo co gou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 15:10
- Nahlásit

Pajos

já si myslím, podle toho to co píšeš, tak to je právě na tu nepracovní linii. V jakémkoliv plemeni. A jak tu zmiňovala Maya - co třeba ten vlčí špic? Tam je to nastavení úplně jiné - jestli jsem dobře pochopila debaty holek od špiců.

Pajos
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 15:18
- Nahlásit

Maya
To s tím že nevím "vo co gou" máš naprostou pravdu. Proto jsem psal hned v úvodu že jsem začátečník.

PetraK
Na na ty špici jsem se koukal, zaujala mě tam západosibiřská lajka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 15:25
- Nahlásit

Pajos
západosibiřská lajka.

hm, neznám osobně, nemůžu říct, já měla na mysli špice vlčího.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 15:59
- Nahlásit

lajka, stejně jako ten vlčák je dost "složité" plemeno. Hodně "vlčí" hodně "přírodní". Asi nepůjde volně nikdy pustit v přírodě (výjimky existují - musí se potkat správný pes a správný majitel), neboť jsou to lovci. Asi nepůjdou navolno pustit ani v parku - protože nemají po staletí budovanou "hravost a smečkovost" běžných domácích mazlů. Prostě je to trošku "vyšší škola" pro majitele.
Hodně to chce načíst. Chce se to podívat na plemeno naživo - navštívit nějakou tu výstavu, jít se podívat za lidmi, kteří je mají, milují, rozumí jim... Prostě se připravit na to, že je to poměrně velká výzva.
Pokud se do ní chcete pustit, proč ne. Ale chcw to tušit, do čeho jdete...

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 16:21
- Nahlásit

Xerxová

taky si myslím a jedna lajka mi hned vytanula na mysli.
Ale chcw to tušit, do čeho jdete...

ano, protože pak jsou lidé- kteří se tváří jako světaznalý výcvikáří, pořídí si lajčičku a terorizují s ní široké a daleké okolí. No nic, to mi jen o klobouk brnknul pan Dostál

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 16:22
- Nahlásit

Pajos
pokud si myslíš, že bys nezvládl čsvlka, tak lajku nejspíš taky ne, není to zrovna jednoduchý pes a lovec tělem i duší
jako malou radu - vždycky se podívej na historii plemene, na co bylo plemeno šlechtěno, protože to pak v sobě má.

Myslíš si, že když si na wiki přečteš
Západosibiřská lajka je všestranný lovecký pes, vhodný ke stopování, vystavování i k přinášení velké i malé zvěře. Ve své domovině je používaný k lovu medvědů, losů i rysů, je vhodná též k lovu pernaté zvěře. Je použitelný též jako pes hlídací a k tahu.

takže ten pes, který se nebojí ani medvěda, bude nějaký milý rodinný pejsek vhodný pro začátečníka?
chce to trochu přemejšlet a asi bys fakt měl vybírat ve společenských plemenech, seznam tady http://cmku.cz/index2.php?plemena_skupiny=9

jinak PetraK měla na mysli německého špice, kteří jsou prostě jen hlídači k domu

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 16:28
- Nahlásit

Já bych ještě do výběru přihodila BŠO (bílý švýcarský ovčák).

Xerxová
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 17:16
- Nahlásit

já bych nenutila každému "společenská" plemena (tím nemyslím zařazení, ale snadost "povahy"). Myslím, že i začátečník může být dokonalý partner třeba pro ČSVéčko či lajku. Prostě jim to sedne, budou si rozumět a třeba při výletech do hor nebudou potřebovat vůbec žádnou "parkovou univerzitu" a bude jim dohromady moc fajn. Jen to chce dopředu tušit, do čeho jdu. A co to plemeno obnáší. Proč nerealizovat svůj sen ??? ...

Já v životě předpsím neměla nikdy ani křečka - a šli jsme rovnou do dogy - a spokojenost z naší strany veliká, byť si řada zkušenějších myslela něco o blbcích. A myslím, že si ty potvory mamutí, které postupně naším životem prošly, na nic moc stěžovat nemohly.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 17:34
- Nahlásit

Xerxová
No, doga a lajka, to je zase úplně jiný level... Doga má povahou o dost blíž ke společenským plemenům, než třeba i ten NO. O lajce nemluvě.
U ČSV je hlavní průšvih, že je to zatím povahově strašně nevyrovnané plemeno. Někteří jsou naprosto úžasní, a takového psa bych se nebála doporučit ani začátečníkovi. Ale je jich hodně průserových - hlavně bázlivost a agrese z bázlivosti.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 18:28
- Nahlásit

já nesrovnávám povahu (to je mi jasné, že doga je pohodář) - jen že je to moje plemeno třeba poměrně náročné na růst... a má i jiné odchylky (třeba je zvláštní, jak moc psů se ke štěněti obra chová "jinak") a taky jsem si to nenechala vymluvit...
Jen jsem chtěla říct, že pokud někdo nějaké plemeno chce, přitahuje ho, láká, musí se o něm dozvědět víc a vyjít mu vstříc v potřebách... Že před tím nemusí mít jiného "snadného" psa.

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 18:48
- Nahlásit

Pajos
Nechcete corgiho? Asi ne, jak to tady vesměs bývá ;)
A teď vážně - i začátečník si může pořídit psa typu čsvlka, ale musí počítat s tím, že vzhledem k nulovým znalostem ho to bude zaměstnávat na 100 a více procent. A ne každý má na to se "obyčejnému psovi" věnovat každou volnou chvilku. Totéž s totálně pracovním psem - ať je zima, déšť, závěje, máte chřipku nebo průjem, tomu psovi je to šumafuk, ten musí něco dělat, jinak začne bláznit nudou.
Nikdo vás tu jistě nechce odrazovat od snů nebo představ, jenom vesměs konstatujeme nabyté pravdy

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 19:17
- Nahlásit

Xerxová
Myslím, že i začátečník může být dokonalý partner třeba pro ČSVéčko či lajku.
To jistě jo, ale podle mě i tak by si měl pořizovat psa, který se hodí k jeho životnímu stylu a Pajos píše, že chce psa na procházky po lese a túry a to podle mě takový lovec jako lajka prostě není, moc často to vidím, že je pak akorát frustrovaný majitel, že mu pes chce pořád zdrhnout a on stráví procházku vláčením psa a frustrovaný pes, který chce po těch stopách a nemůže. Takoví dalecí známí si přes moje varovaní pořídili loni norského losího psa, taková lajka v bledě modrým, už teď po roce jsou nešťastní všichní, protože holt ten pohodovej rodinnej pejsek se nekoná.

Fifi
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 19:29
- Nahlásit

Pajos
Ja shanela pro clena rodiny psa. Partaka, kamose, k detem, klidnejsi povahy, pritom ovladatelnejsiho - a vyber padl na vlciho spice (keeshounda). I diky radam od Maya. A to mel zkusenost s terierem, nicmene takovyho rapla uz nechteli.
Musim rict, ze jsou s vyberem strasne spokojeni, nadseni, presne jim tenhle vyber splnil jejich ideal psa - nelovi, je ovladatelna, nekonfliktni, k detem perfektni. Chodi na vylety, do lesa, psice je pres den prevazne na zahrade (ma kotec s kvalitni boudou, jen pro pripady harani), do domu se ani moc necpe, je ji tam vedro. Takze ja doporucuju taky spice, vlciho ci keese, s PP samozrejme.

Matt
# Zasláno: 15 Zář 2014 21:03 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Pajos

Chodský pes byl můj kandidát nedávno, ale nakonec přece jen některé vlastnosti "dobráka od kosti" převýšil Terveuren. Takový správný aktivní nekonfliktní vyrovnaný parťák, který se dá naučit i obraně, stopování a miluje venkovní aktivitu jako trek. Jen nejsou tak dobří a nekompromisní hlídači/ochránci, ale to asi nechceš.

Pozorně si přečti rady s počasím, nemocí a vlastně vůbec režimem štěněte, protože po dvou dnech neutuchajících dešťů jsou otrávení a řádně protivní. Náš je kliďas, ale třetí den to už bylo k nevydržení a musela se mu vynahradit všechna aktivita, jinak by zdemoloval cokoliv. Nechat ho bez dozoru nešlo, takže provizorní pláštěnka a hurá na zábavný pochod spojený s aktivitou. Venku bylo lidí i štěňat (bohu díky, protože vypustil páru s druhým a mohli jsme tiše sedět v suchu a koštovat placatku). Krátké procházky, když prší jen málo s chytáním, přetahováním mu nenahradí dovádění s kamarádem, návštěvu psí školky a zábavu na dlouhé procházce. Psí počasí znamená nápor na kreativitu majitele při vymýšlení zábavy. Dost jsem litoval všechny majitele Malinois, Border kolií a dalších aktivistů. Všichni zalezlí doma, vracíme se kolem cvičáku a pod boudou klepou kosu majitelé, zatímco maliny a kólie se královsky baví. Zima, déšť a žába, ... už byl po krk v potoku. Oni mají kožich, my naštěstí goretexové oblečení a placatky.

birma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 22:50
- Nahlásit

Pajos
já se jen přidám k ostatním - pracák je pro šílence (v dobrém), kteří vědí do čeho jdou a takového psa chtějí a dokážou jeho chuť k práci smysluplně využít. Kamarádka má holanďačku připravovanou na závodní kariéru v agility a to zvíře dokázalo za 20 minut uvařit hlavu mě i další kamarádce (a to obě máme psy a obě s nimi něco děláme) a po téhle době na nás koukalo se stále nezměněným výrazem "A co budeme dělat teď?" Musím říct, že pár minut s ní mě naprosto odradilo od pořízení si jakéhokoliv pracáka
Zvlášť pokud už teď víš, že až budou děti, tak se budou aktivity se psem ještě redukovat, bylo by vhodné vybrat psa, který nebude příliš aktivit vyžadovat - to nemusí znamenat, že je nezvládne, ale jen, že se nesloží z toho, když je nebude mít.

Neumi
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2014 06:54
- Nahlásit

Pajos
tak si pořiď hovíka, ten se s tebou bude rád válet na gauči, rád špacírovat po horách i si rád rekreačně zasportuje.....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání