| Autor |
Zpráva |
Matt
|
# Zasláno: 18 Srp 2014 19:08 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Belgický ovčák se mi líbi svou tvrdší povahou i vzhledem, avšak doporučují mi více německého ovčáka. Já měl původně vyhlédnutého Chodského psa, jenže prý jsou až příliš přátelští vůči lidem, nejsou tak "tvrdí" a někdy by se nechali i ukradnout. Navíc bude v domě. Já vím, 100 lidí 100 chutí, každý má to své a jsem mezi mlýnskými kameny a nevím, co mám brát vážně a co ne. Fór i kpchp.org zní krásně, ale slovy známého a majitele Chodských psů (poradenský bonus) to tak je.
PP/Bez PP O ten mi tak nejde, ale chci opravdu zdravé štěně bez genetických problémů v rodokmenu s průkazem původu. Neplánuji výstavy, chovné účely nebo náročné pracovní zkoušky, agility apod. Poslušného, socializovaného člena rodiny - tak chápu psa já. Fena/Pes ... každý má své a musí se hlídat ať před vynalézavými voříšky, nebo před čímkoliv jiným, včetně háravých fen.
Něco o páníčkovi a jeho nabídce:
Psa jsem neměl od začátku vysoké školy, avšak v rodinně jsme měli stále nejméně dva lovecky upotřebitelné NKO/Pointer (Mem. K. Podhajského, lesní, vodní práce, jarní i podzimní zkoušky) a pravidelně jsem s dědou chodíval cvičit nejen základní poslušnost, ale i nahánět na hony/čekanou - nějaká zkušenost ještě zůstala a vím, že hlasitost na barvě, vystavení musí mít vrozené, klid po ráně i pro kačenu do vody se musí naučit. Pes bude jistě v domě, protože v případě nemoci udržet v domě na celoročně venkovního psa není žádný med. Pro případ opilce "zaparkovaného" za plotem se nebudu muset prodírat několikrát za noc prodírat sněhem, vyhazovat ho a nebo odvolávat psy.
Dcera přesáhla věk 9 let a chápe základní předpoklady (např.: při krmení) pro psa v rodinném domě se zahradou (68x49m, plot celodrevěný180cm - 55cm betonový základ obehnaný ze 3/4 3,25m rostlé tůje). Bydlíme na předměstí středního města, lesy, louky a rybníky s poklidném podhůří cca 5 minut pěšky od domu. Několik let chodím pravidelně běhat/na běžky (ráno i večer) a čtyřnohý společník bude se mnou (nouzově by mohla vyvenčit dcera. V případě hlídání např. úraz a pobyt v nemocnici by zajistili příbuzní). S pravidelnou návštěvou cvičiště počítám a časově problém není (programátor pracující z domu). Už jsem v domě i zahradě provedl nezbytné úpravy pro zmírnění destruktivní síly štěněte, nakoupil neuchopitelné míče na pamlsky, zahradní hračky, prolézačku i dřevěné ležení. Stačit to nebude, avšak 75% snad pokrývám.
Zatím jsem nakoupil pouze základní vybavení - měkký omyvatelný pelíšek 120x95cm se sadou výplní, deky, základní misky na vodu, potravu s podložkou a dcera nadšeně vybrala 12ks různých hraček. Transportní vybavení (misky, přepravní ležení, bez. popruhy), sady kartáčů, anti-parazitní i čistící prostředky, vodítka a první obojek. Umístění pelíšku jsem vybral tak, aby měl výhled na dveře (vstupní i zahradní), schodiště, kuchyně a obývacího pokoje (zděné schodiště). Prý je to ideální volba pro zamýšlené plemeno psa. Bonus nikdo na něj v noci omylem nešlápne a nezakopne. Vřele mi poradili na místním cvičišti (debatovali jsme o případném častém štěkání apod. Moc fajn lidé), kam budeme denně docházet mimo pravidelné venčení. Pro přechod a něco o stravě jsem si načetl za roky čekání na psa a mám jasnou představu o ceně, nárocích a složení. U veterináře, kam budeme chodit jsem konzultoval pozvolný přechod po dobu 3 - 5 týdnů a prozatím jsem nakoupil 12 druhů po 500g balení štěněcí granulové stravy Acana, Royal Canin, Orijen, FirstMate, Forza (veterinární dieta pro případy převykacích/stressových průjmu), kloubní výživu BiocalPlus a ještě pro jistotu několik druhů konzervové stravy - pro jistotu. Načítáním literatury, vzrušených debat a dlouhé doby studií to se mnou zamávalo a chci být na 99% připraven na příchod čtyřnohého člena rodiny. Dočetl jsem se, že standardem se považuje ke štěňátku základní balíček pro přechod krmení, RTG snímky pro vyloučení problémů s kyčelními klouby a očkování. Nerd, neboli cvok, ale prostě nemám rád laxní přístup a nechci být zaskočen předvídatelnou situací. Snad omluvíte mou posedlost.
Na psa čekám 12 let - manželka do smrti měla panický strach ze psů a zvládat 2 dceru za pochodu se psem nebylo možné. Vím, že můžu připadat hloupě, ale i dostupnost se počítá, když už jsme s malou nachystaní a natěšení.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 07:39
- Nahlásit
Matt
Ještě nemáš vybrané plemeno a už nakupuješ krmení? Jsi si vědom toho, že na kvalitní štěně se čeká a krmení má omezenou trvanlivost? A ten výběr granulí - trošku jak když pejsek s kočičkou vařili dort. Royal Canin každopádně vyhoď, to je šrot (přečti si složení, většina receptur neobsahuje vůbec žádné maso). A nejlepší dieta pro případ průjmu nejsou žádné superspešl granule, ale vařené libové maso s trochou rozvařené mrkve a rejže.
Ke štěňátku nedostaneš žádné RTG snímky. Dysplazie se dají hodnotit až po roce věku, takže RTG snímky se týkají rodičů. Rozhodně doporučuju vybrat štěně po rodičích, kteří mají RTG nejen kyčlí, ale i loktů - lokty bývají větší průšvih než kyčle. A ideálně pokud mají dobré výsledky RTG i další příbuzní - prarodiče, sourozenci rodičů, potomci rodičů z předchozích vrhů.
Jinak belgičák rozhodně není tvrdší než NO. Naopak, bývají to psi hodně citliví až přecitlivělí. Ale určitě ještě napíše někdo, kdo má s těmito plemeny větší zkušenost.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 08:21
- Nahlásit
Matt
No já být tebou bych brala toho choďáka, belgičani jsou dost pracovní psi, tomu jednou týdně cvičák a procházky rozhodně stačit nebudou, bude se děsně nudit a ničit, NO je už poměrně velký pes na to, aby ho byť nouzově venčilo 9letý dítě, navíc vybrat zdravý štěně bude dost oříšek díky těm jejich žabím nohám, choďák je mnohem lepší jako rodinný pes a i dítě ho nouzově v pohodě vyvenčí díky jeho velikosti. Přátelskost psa je v dnešní době výhodou, protože bohužel naše zákony jsou takový, že pokud pes někomu něco udělá byť na tvým pozemku nebo v tvým domě, máš průser ty, choďák bude štěkat za plotem a to úplně stačí, navíc nezanedbatelná věc, že nejsou konfliktní k jiným psům, takže se s nima nemusí řešit ani kudy a kam chodit na vycházky.
Je to samo o názoru, ale do takových podmínek já bych volila jako první choďáka, v druhý řadě NO a belgána ne.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 08:47
- Nahlásit
Maya
Tak belgičák není jenom malina, třeba tervíci pokud vím bývají klidnější. Ale jinak souhlas.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 09:29
- Nahlásit
aňoňouma
Tak belgičák není jenom malina, třeba tervíci pokud vím bývají klidnější
No to jo, ale tu chuť do práce mají pořád, akorát že to nejsou takový raplové jako maliny třeba.
|
Matt
|
# Zasláno: 19 Srp 2014 09:49
- Nahlásit
Díky za poznámky a informace. O té rýži jsem slyšel a doporučují vařené kuřecí bez kůže. Měl jsem za to, že zkratka BOT znamená Belgický ovčák Tervueren, který se líbí více, než Malinois. Ještě též nádherný Groenendael.
Krmení: Jsou to vzorky pro případ převykání i odmítání a, b nebo c granulové stravy. Trvanlivosti jsem si vědom. Čeká, já vím, ale kdyby se naskytla příležitost, tolik peněz zase nestálo a chci být připraven, kdyby náhodou taková příležitost byla v krátkém časovém úseku. Nedělal bych z toho rychle se kazící zboží, pokud není porušený obal a jsou správně uskladněné. Vyhodit se to může vždycky a zase tolik peněz se v tom neutopilo. Nelze přirovnávat k dítěti, ale na to, že se něco vyhodí, nebo nakoupí zbytečně jsem si už trochu zvykl, protože tatínek samouk není šťastná kombinace a paní doktorka radí A, druhý B, třetí zaručeně C a do toho ještě příbuzní. Vím jaké to bylo s dětskou stravou a co mi jako malá odmítala jíst, nosit, nebo rozbila hračky. Krásné dětské tapety nad postýlku, vymalování, otapetování a nakonec zjištění, že nesnáší žirafy. To je život a učení za pochodu. Tak to beru a zkušenější si jistě klepou na čelo. Dodnes to nechápou, ale zvládli jsme to. Je chytrá, ve čtyřech letech letech měla před vrstevníky náskok v logickém myšlení i dedukci a dnes exceluje v matematice i fyzice. Příklady s jablky, kostičkama AND, OR i XOR i základy dvojkové soustavy, logické hrátky GCompris zvládala v předškolním věku - taky se to prý nemá a přesto to pochopila hrou sama bez nucení.
Venčení: Každý den ráno i večer bude se mnou běhat a v zimě chodit na běžky. Asi byste to nazvali dogtrekking. Samozřejmě s ohledem na věk a růst psa. Na výcvik budeme docházet denně poté, co jej naučím základy jako chůze na vodítku, sednout i zavolání. Doba, kdy bude štěně socializované v rodině a zvykne si chodit na krátké procházky. Dcera opravdu v stavu nejvyšší nouze a pravděpodobnější varianta bude rodinný přítel/známý se svými dvěma CHP.
RTG: Já se špatně vyjádřil, psal jsem to z mobilu a vypadla mi poznámka o rodičích. Právě proto jsem šel za veterinářem a ptal jsem se na detaily, které musím znát před výběrem štěněte.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 09:58
- Nahlásit
Matt
Běh a základní výcvik nejsou pro psa práce, ale to bys měl vědět, když jste měli lovecký psy, prostě podle mě nemáš zrovna ideální podmínky pro BO, ale evidentně se ti nejvíc líbí, no kupovat psa jen podle vzhledu bejvá často cesta do pekla. Ale kdo chce kam..
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 10:19
- Nahlásit
Maya
no nemyslím si, že Matt je zrovna případ člověka, který jede jen na vzhled a tím pádem rovnou do pekla - sice je to bohužel někdy pravda, ale tady mi to tak dramatický nepřijde.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 10:44
- Nahlásit
Matt
Tak já jen dvě připomínky, prvně pesan se cca do roka věku nesmí zatěžovat, ať mají rodiče rtg jaký chtěj, takže na jakýkoliv dogtrekking do roka zapomenout. Jinak rtg rodičů není 100% záruka, kriplík se občas prostě vyrobí. Takže hodně dobře vybírat chovku, to je mimojiné odpověď na to jestli s nebo bez PP, takže rozhodně s PP.
Druhá že on člověk vždy něco plánuje, pak přijde to štěndo a je to jinak. Plemeno je jedna věc, ale pak jsou ty povahový odlišnosti v jedincech, které se samozřejmě dají ve štěndo věku vypozorovat, ale ne z jedné návštěvy, to by měl říct spíš chovatel, které štěně má jaké předpoklady. A to je další důvod kdy apeluju na to aby to byl pes s PP a silně doporučuju vybírat chovku, nejlépe zkouknout nějakou klubovou výstavu, popovídat si s majiteli a tak.
Vlastně ještě teda třetí a to že doporučuju choďáka, Tervueren je krásnej taky se mi moc moc líbí, ale nešla bych do něj, znám dva, jeden je totál ňouma a druhej zas hrozná hysterka, zřejmě proto, že nemá to pracovní využití. Na choďákovi se toho dá určitě míň zkazit a k dítěti je určitě také lepší. Navíc jak se psalo výše jsou nekonfliktní, takže klidně i psa kluka.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 10:45
- Nahlásit
Tony
Tak dramatický ne, taky znám mnohem horší, ale celkově mi přijde, že přes všechny ty svoje mega přípravy zapomněl na to, že v první řadě by měl zohlednit povahový vlastnosti psa.
|
Matt
|
# Zasláno: 19 Srp 2014 14:02
- Nahlásit
Chápu vás i to chytání, protože v mém oboru při odpovědích na dotazy v odborné komunity reaguji často podobně a neúmyslně přehlížím maličkosti, bohužel často podstatné.
Vzhled je fajn, ale kdyby mi šlo jen o vzhled, není hezčí a harmoničtější pes než NKO jdoucí s větrem na stopě (žádný dupání ve stopě s nosem u země). Nejsem myslivec ani hajný a trápit ho doma nebudu. Mezi desítkami plemen vhodných vlastností, povahových předpokladu (třeba se najde i Kavkazký ovčák, který nadšeně uvítá a nechá se podrbat od každého zloděje - s tím se nedá nic dělat), velikostí a především mých možností mi vyšel CHP (proto byl v nadpisu na 1. místě). To až místní dlouhodobý chovatel CHP mi otevřel dveře od komnaty povahy psa a začal jsem pátrat po zkušenostech na místním cvičišti. Ačkoliv to nevyznělo možná tak explicitně, budeme docházet každý den, protože v mých možnostech je věnovati se výhradně psovi 2 - 3 hodin denně, pasivně, tedy při běhání/běžkaření další 3 - 4 hodiny navíc. Do toho nepočítám nějaké to hození míčku, frisbee a nebo přetahovaní, když si dávám kratičkou pauzu od programování, víkendové výlety s dcerou apod. Proto jsem psal, jaké možnosti mohu nabídnout já (čas, "zkušenosti" i zázemí) a jaké hledám vlastnosti psa - z tohoto výběru mi vyšlo trio - Chodský pes, Německý ovčák a Belgický ovčák - Tervueren, který se liší povahou od Malinois (nejsem bodyguard/policista). Plus, že jako hezčí. Ano, pročítal jsem i Tosa Inu, Cane Corso, Rotvajler, ... a další plemena a vyšlo mi jednoduché trio. Jestli stále máte pocit, že si vybírám podle fotek psů, tak s tím už nic neudělám, ale upřímně říkám, že první volbou do srážky s dlouhodobým chovatelem CHP, byl právě CHP. Pak se do toho debatního klubka na cvičišti připletlo několik dalších majitelů NO, BO i dalších plemen a to stačilo na zvážení rozhodnutí.
SSSHHHH: Venčení: Každý den ráno i večer bude se mnou běhat a v zimě chodit na běžky. Asi byste to nazvali dogtrekking. Samozřejmě s ohledem na věk a růst psa a tím myslím, že tak v roce, roce a půl bude připravený tělesně i fyzicky na lítání po lese a situace, kdy se potkáme s lidským nebo zvířecím elementem a reakcí na něj.
I tak děkuji za názory.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 15:09
- Nahlásit
Matt
No být tebou, tak se pobavím s více majiteli/chovateli CHP a hlavně taky s majiteli/chovateli tervíků, protože povahy tervíků a choďáků jsou fakt dost odlišný a rozhodně se tervík povahově víc liší od choďáka než od maliny.
Tudíž ideál je poznat ty povahy osobně, třeba někde na výstavě atd. se dá lehce okouknout jak se ti psi chovají k lidem, k jiným psům, jak se vyrovnají s tím hlukem tam atd.
Určitě tervík není taky špatná volba, ale bude to s ním chtít něco dělat, práci, při které zaměstná hlavu, pro kterou byl vyšlechtěný, dost záleží jaký máte cvičák a jestli jsou tam schopní nabídnout víc než jen klasický základní výcvik v řadovce.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 16:40 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Matt
třeba se najde i Kavkazký ovčák, který nadšeně uvítá a nechá se podrbat od každého zloděje
tak tam bych si byla jistá, že nenajde
Jinak dnes jsme šli s jedním maliňákem, ty bláho to je teda věc, takovejhle hypersuper aktivní pes. Majitel žádný policista, přesto pes poslušnej, že už jsem to dlouho neviděla.
Jinak já bych šla do choďáka, ale pokud chceš tervíka, jdi do něj, já netvrdím, že si má člověk vybrat psa co se mu nelíbí a to co máš doma ti prostě musí sedět i vzhledově, já bych prostě učitý plemena doma mít nemohla, páč bych se na ně nemohla dívat
Ale vážně, tervueren je nádherný, ta hlava ta je krásná, to choďák není ošklivej, ale je takovej vzhledově obyčejnější, takže chápu.
MayaTudíž ideál je poznat ty povahy osobně, třeba někde na výstavě atd. se dá lehce okouknout jak se ti psi chovají k lidem, k jiným psům, jak se vyrovnají s tím hlukem tam atd.
amen
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 16:44
- Nahlásit
OT: Příklady s jablky, kostičkama AND, OR i XOR i základy dvojkové soustavy, logické hrátky GCompris
prosím vás, řekněte mi někdo, že taky nevíte co znamená více jak polovina toho co je výše zmíněné, ať si nepřipadám jak debil
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 17:35
- Nahlásit
ssshhhhh já chápu sotva základy dvojkové soustavy a logické hrátky - teda myšleno pouze jako význam těch slov
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 17:43
- Nahlásit
Matt
Hele, můžu mít návrh plemene úplně z jiného soudku? Protože jak píšeš, že jsi přes ty lovečáky, tak mi pro tebe vychází jako ideální plemeno chesapeake bay retriever. Na rozdíl od ostatních retrívrů je ostřejší a hlídá, přitom je to suprový rodinný pes a zmiňované aktivity mu budou rozhodně víc než stačit
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 18:13
- Nahlásit
Tony
Nehleda pan vic nez jen psa? Mam jen dojem z te exhibice informaci...
|
Matt
|
# Zasláno: 19 Srp 2014 19:53
- Nahlásit
Tak já nevím, když napíšu denní docházka na cvičiště a běh, tak se mi dostane odpovědi "jednou za týden na cvičák nestačí" s přídavkem psychické zátěže psa, tedy práce hlavou.
aňoňouma Nejsem, jen jsme je měli doma a napsal jsem to proto, aby někdo zkušený mohl odhadnout kapacitu i dispozice pro zvládnutí z výše uvedených plemen tzn. aby se z rukou špatného/nezkušeného pána nestal nezvladatelný agresivní kolos. Nevěděl jsem, co napsat a co třeba uvítáte jako informaci, protože povinný FAQ tu nemáte. Jsem programátor, ne kynolog a nechci nic podcenit nebo sám přepísknout svoje možnosti. To, že NKO je krásný na tom nic nezmění. Loveckého psa nechci.
Možná jsem na vás nezvyklý, ale prostě takový jsem a nevěděl jsem, co napsat tak, aby to vyznělo srozumitelně a získat nejlepší možnou radu s co nejnižším deptáním rádců nedostatkem informací. Znělo by lépe chci psa domů?. Pro vás jsem mimoň původem ze stackoverflow co komplikuje už tak komplikovanou situaci a přemýšlí v jiné rovině. Beru, chápu a děkuji. Najdu si kontakty na chovatele a zeptám se přímo. Děkuji všem.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 20:17
- Nahlásit
Matt
A k cemu tedy presne chces psa? Proste partaka, kterej zasteka u plotu na oko zle bububu, bude te v dospelosti stihat pri aktivitach a bude fajn kamarad i pro dcerku?
Takhle to vyzniva aspon mne.
Chodaky neznam, respektive z jednoho mne znameho psa nebudu soudit plemeno. Belgicaku znam dost, jak BOT tak Groenendaely - ty bych klidne doporucila. Samozrejme z kvalitni CHS, kde rozumny chovatel poradi klidnejsi stene do rodiny. A to samy u NO, tam je rozptyl jeste sirsi. Ale taky nevidim duvod, proc by sis s timhle plemenem nemohl poradit.
Myslim, ze dat na internetovy lustrace od cizich lidi je k nicemu. Ale je super, ze premyslis, dumas, radis se.
Ideal je fakt navstivit nejakou vetsi vystavu, ted na podzim se jich bude konat pozehnane. Mrknout se na program, zajit tam, kdyz budou vystavovat "tvy" plemena a omrknout si psiska i lidi nazivo, popovidat si, i treba nechat dceru vyjadrit, co by se ji libilo nejvic.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 20:30 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Tony
já chápu sotva základy dvojkové soustavy
Já nechápu ani návod na některý GCompris hry (a to jsou určený pro kategorii 2-10 let) . edit co hůř, na některý ty hry označený jednou hvězdičkou pro nejmenší!!!
Matt
Jsem programátor, ne kynolog
nebrala bych tervíka, podle mě (znám ale jen dva) je choďák mnohem použitelnější pro běžný život. NO je taky super volba (při správném výběru CHS), univerzální pes, ale našemu psovi začaly odcházet nohy už v nějakejch osmi letech, těch psů z mého okolí znám víc (2)
Za mě by to pořadí bylo
- Choďák - pro svou veselost, myslím, že i povahu vhodnou k dítěti
- NO - pro svou univerzálnost, taky povahu vhodnou k dítěti
- tervík - ty neznám natolik, aby mě něčím uchvátili
Mimochodem, známí mají tervíka, rozhodně s ním netráví celé dny na cvičáku a psi je ještě nesežrali, ani to nejsou žádná asociální hovada.
|
Matt
|
# Zasláno: 19 Srp 2014 21:14 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Přesně tak a trošku jako psychologická bariéra i opora v době, kdy mi začne povyrostlá dcera courat (ne nedám jí "psí zbraň"), nebo jak se stalo, že v lese u rybníka běhal úchyl. Právě čtu jeden horor (výchova dospívající dívky. Podle té knížky pro ní budu idiot od 12 do 33, když jí pohlídám děti - prostor pro smích) a uvažuji i nad takovýmto aspektem. Čivava asi nebude psychologickou překážkou/oporou. Statisticky vzato malá šance, ale přece šance. Přiznám strach o dceru. No jak říkám, když musím žehlit, prát, tak mám čas přemýšlet i o budoucnosti a otevřeně i upřímně se ptám, protože prostě nevím. Nebo otravovat ostatní. Taky možnost a rozluštění nechám na vás.
Nedám, ale chci maximum informací, které mohu jít konzultovat živě, poptat se na cvičišti a přímo majitelů. V počátku jsem studoval FCI standardy, wiki a různé zdroje informací o základech (tedy nad rámec návštěvy alergologa kvůli dceři pro jistotu). Tím jsem se dostal k širšímu výběru a chodil se dívat na místní cvičiště, kde se jsem po debatách získal cenné rady, informace a hlavně vybral tři (cvičí je tam), řekněme optimální, možnosti psů, kteří se mi libí i exteriérem. Není problém se domluvit a přibrat při první obhlídce i výběru štěněte někoho se zkušeností. Buď se spálím, nebo ne. První byl CHP a vyptával jsem se majitele CHP, který co si pamatuji jiného psa ani neměl. Ochotně mi pomůže a jel by se mnou. Každá rada dobrá (třeba s tou rýží - už jsem se ptal na cvičišti i veterináře, jestli o tom slyšeli a zakapou vývarem) a chce to jen oddělit přínosné od zbytku. Určitě sem chodí kynologové nebo chovatelé některého plemena - zadarmo, tak proč se nezeptat.
Naposledy to byl bernardýn a při nákupu židle se ptala, jestli bude muset posunout stůl a koupit novou postel, protože by se jí tam asi nevešel. Dceři jsem slíbil vybrat jméno a stačí, když bude chlupatý, pravidelně odebírat psí pamlsky a chytat frisbee
Díky.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 21:55
- Nahlásit
Matt
Ono u NO a BO je to hodně o výběru konkrétního štěněte, vybrat výstaváka, který už má ty pracovní vlohy utlumený, což ovšem předpokládá alespoň základní orientaci v plemeni, kterou ale lidi, kteří dané plemeno nikdy neměli, obvykle moc nemají. Možná se snažit někoho sehnat od těhle plemen na rady porady a pomoc při výběru štěněte. Pokud chovatele neznáš, těžko poznáš, jeslti je seriózní a fakt se ti snaží prodat co nejvhodnější štěně a nebo jestli se prostě jen snaží udat štěňata komukoliv a maže ti med kolem pusy. U nás si koupili před rokem NO do podobných podmínek taky bez zkušeností a bohužel sáhli vedle a už teď jsou z něj dost nešťastní.
Nevím, možná bych do výběru zahrnula ještě australského ovčáka, podle mě taky splňuje požadavky a vcelku se spokojí s tím frisbee a házení míčkem a hraní a honění se s dcerou.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 22:39
- Nahlásit
Matt no nejsem žádný velkokynolog a myslím, že tady se spíš častěji ptám, než abych radila. Ale přijde mi, že v případě těchto tří plemen to už je spíš o jedincích než o plemeni (i z diskuze je znát, že rozdíly nejsou moc velké). Takže já bych na tvém místě spíš začala pátrat po solidních chovných stanicích, odkud bys potencionálně chtěl štěně vzít - a on už třeba osud to správný štěně ukáže .
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2014 10:38
- Nahlásit
Matt
trošku jako psychologická bariéra i opora v době, kdy mi začne povyrostlá dcera courat
tož si kup greena ten je navíc černej a lidi se černejch psů bojej ,to je známá věc .Osobně znám tady z okolí 3 (jeden teda ted uhynul),jsou to normální psi,žádný rakety co by nešli unavit či ukočírovat..pro mne tohle plemeno neni z jistejch důvodů,ale nepřijde mi jako něco echt pracovního ,čemu by se jeden musel nutně věnovat 25h denně aby bylo vyžitý a myslim,že normální člověk by ho měl v poho zvládnout.Výběr slušný chovky asi nemusim připomínat
|
Matt
|
# Zasláno: 25 Srp 2014 11:54
- Nahlásit
Nebo čivavu, kosu z lega a obleček smrtky
Ale abych se pochlubil, tak už dva dny s námi bydlí štěně Tervuerena po klidných rodičích. Musel se za nás přimluvit a popsat nás chovateli místní chovatel z cvičiště (dohodil nám ho), ukázat zázemí a stejně téměř nechtěl dát. Rodiče oba přítomní (krása, mohutnost i dynamika - trofeje i osvědčení jen podtrhuji zázemí) - celý proces seznamování i oťukávání, než se přesvědčil že bude v dobrých rukách trval přes dvě hodiny (chtěl vidět nejen fotky domu/zahrady, ale i přepravní nezbytnosti, jinak by nám ho snad nedal). Kupní smlouva a další formality už zabrali chviličku (návrh jsem měl předem k dispozici podmínky) Ale jeli jsme na jistotu i s pomocnou duší pro štěně. Máme kluka 2. pes z třetího vrhu s "technickým průkazem s nezbytným výrobním číslem krkolomného jména", dostalo se nám detailního poučení (takový návod k použití) a přislíbili jsme i návštěvu. Za tepla mu bude referovat naše dobrá duše o našich pokrocích. Pomohli nám vybrat klidnější štěně (poprvé co jsme ho viděli se jeho dva sourozenci přetahovali o hračku a náš moula mezi ně vlítl, udělal dva kotrmelce a hračka byla jeho).
Cestu (245km) jsme přežili všichni čtyři. První noc toho mhoho nenaspal a dle očekávání si zakňučel. Druhý den se naše čtyřnohá kulička začala smiřovat se svým novým domovem. Ráno jsem ho načapal u dveří, jak se hrne čůrat na trávu (díky, protože chodit na potřebu ven nějak umí sám - asi je zvyklý na trávník). Ráno zblajznul misku s granulema (startovní balíček krmiva Taste of the Wild Pacific Stream Puppy) a pustil se do průzkumu okolí pelíšku. Druhou noc si ještě krátce naříkal, ale jinak byl klid, když vynechám loudění pod schody (dal jsem tam branku pro malé děti). V podkroví spíme a tam sám chodit nebude, protože by se zabydlel u dcery v peřinách. Trvale. Nákupní středisko si může zařídit na zahradě i na svém místě, nikoliv u dcery v pokoji nebo v botníku.
No je to taková trošku hravá, neohrabaná kyselina, protože zblajzne svou misku v okamžiku a pořád má hlad Druhou jeho vášní je devastace plyšovo-provazové psí hračky - chobotnice a míčku na pamlsky (kousáním a mlácením packou to nejde), na který stále útočí ve své hladové roztomilosti a nehne se od nás. Kde se mazlí, krmí, čůrá a vyrábí bobek už pochopil. Dnes se pochlapil a svým "během" si vyšel vydobýt respekt u pošťáka, zvonícího u branky. Zvědavost ho žene kupředu na průzkum, kde každý pavouk, moucha, větev i stéblo trávy přináší zábavu a tahá nám to do pelechu
Zeptat se ovšem musím.
1. granule by měli být jedny z nejlepších na trhu a asi není nezbytné/žádoucí ho učit přeučovat na Acanu (bobek máme dobrý). Po malých dávkách postupně spotřebovat by snad nemělo mít neblahé trávicí účinky (průjem). Doporučil nám je chovatel po celý růst i na cvičišti. Zatím krmíme lehce máčené (nejradši by baštil suché a z ruky, lehnul si a nechal si drbat panďero - dcera poučena co nesmí a proč) a přidáváme kloubní výživu. Dentální kosti pro štěně až povyroste.
2. okusování pelíšku/odpočinkové matrace - jde tomu nějak zabránit, naučit (spí v noci sám a běhat dolů každých 5 minut nelze) mimo chemických přípravků, do kterých se mi nechce. Když ho nenachytám, tak mu to asi nevysvětlím. Nebo se mám smířit s tím, že první pelíšek/matrace si prostě musí okousat i když by nylon "ripstop", jak jej značí měl vydržet? Hraček máme plnou přepravku, může si vybrat (na KONG je ještě malý) podle chuti a nálady. Vedeme pískací, plyšové, kousací i přetahovací hračky. Zatím boduje provazová chobotnice a míček nacpaný granulema.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2014 12:47
- Nahlásit
Matt
Jsem ráda, že jste si nakonec vybrali tervíka, srdcovej pes je fajn. A po klidnej rodičích co nebyli nikterak moc pracovně vedení, ale spíš "exterieráci" je to ideál.
Ať se daří.
1. totw je myslím ok, když je bobek dobrej, tak proč to měnit. Dodržovat krmnou dávku, ať nevyžene moc rychle.
2. Já bych se s tím smířila, štěňata zničej leccos, vlastní pelech, to je ještě dobrý (teda u mě dobrý , ale já zas rozkousaný věci nijak neprožívala, pesa to přejde
Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží to odhodlání se zákazem postele
Nějaké fotečky, sím?
|
Matt
|
# Zasláno: 25 Srp 2014 14:44
- Nahlásit
Já vlastně trošku taky, protože jsem nepočítal s tím, že bychom pro něj jeli z fleku a bezhlavě, jak se tu psalo jsem nechtěl. Abych se přiznal, prostě se mi strašně libí exteriérem o trošku víc než CHP. I velikost dělá své, ale když to není "smeták se zamáčknutým čumákem", tak neřeknu půl slova. No líbil se mi moc už dlouho, povahou a trochou svéhlavosti, jak nám bylo řečeno, energií i nadšením pro rodinu. Vlastně jsem rád, že se naskytl Tervueren. No zdráhal se nám ho dát, bez přímluvy nevěřím, že bychom ho měli. Nakonec i ta moje příprava možná trochu pomohla, no rozhodně viděl, že to není dárek a jsme na něj připraveni zázemím i psychicky. Určitě lepší, než kdybychom neměli doma nic a všechno za pochodu někde dokupovat. Něco jsem koupil zbytečně, něco moc brzy, ale máme všechno potřebný.
Já to vydržím, ale dcera měla namále, když naříkal. To nejde, bude dost velký a hlavně každý máme své místo. Možná je to roztomilé, ale trvale to nejde. Vyroste a dítě se potřebuje v klidu vyspat a mít čisto v pokoji i posteli. Horší to bude s přecpáváním, louděním a taháním na sedačku. Zatím jsem dal o obývacího pokoje k francouzkému oknu psí matraci s dekou, aby viděl na zahradu, dveře i do pracovny, měl své místo s rozhledem a místo, kde si spolu mohou hrát. V pelíšku ho musí nechat v klidu, sedačka je pro lidi, ne pro rozvaleného ovčáka. Tak zní domácí pravidla a příspěvek/srážky k základu kapesného dle chování silně motivuje k dodržování pravidel. Když zakleju já, vysolím do dárkové kasičky dvacku. Všechno nové, nadšení, radost a učení za pochodu. Klidně se smějte, ale nějaké to běhání s lopatkou a lov výtvorů mi radost nezkazí.
Určitě. Prvních několik fotek focených telefonem v náručí dcery (dítě na net vystavovat nebudu) v prvních chvilkách už mám a až se udělá u nás trochu počasí, posekám trávu, tak naší kuličku (on prostě tak vypadá) vyfotím v jeho rajónu. Zítra nebo pozítří nalinkuji několik fotek, ať se můžete pokochat naší radostí v zahradě.
Stejně si myslím, že dospělý pes vypadá líp, než malý nemotora při podcenění třecích vlastností podlahy i vlastní dopředné rychlost napasovaný v nábytku při zvuku plnící se misky. Asi ta roztomilost všechny bere.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2014 15:26
- Nahlásit
Matt
a tak gratuluju k přírůstku
pravidla jsou dobrý, podle mých zkušeností dceru tak jako všechny děti pes trochu omrzí za pár týdnů až i povyroste a nebude tak malé roztomilé štěńátko a pak se takový pravidla jak když najdou
cupování pelechu je normální, některý psy to i přejde, nekterý, jako třeba jednoho mého, nikdy, takže jsou bez pelechu
s granulema poradí každý něco jiného, to si musíš vykoumat asi sám, já třeba značky dost střídám, aby psi neměli citlivý zažívání a neměli průjem pokaždý když venku něco sežerou, pokud chceš krmit jednou značkou, tak je podle mě úplně jedno jestli Taste of the wild a nebo Acana.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2014 16:39
- Nahlásit
Maya
takže jsou bez pelechu
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2014 16:44
- Nahlásit
MattAsi ta roztomilost všechny bere.
jojo, štěňátka lidi milujou. Ale naprosto s tebou souhlasím, že dospělák je prostě hezčí, štěně je pěkný každý, ale ne z každýho vyroste krasavec, není nad dospělýho pěkně stavěnýho, ladnýho psa s pěknou hlavou. A to teda že tervík je nádhernej to jo.
příspěvek/srážky k základu kapesného dle chování silně motivuje k dodržování pravidel
Tak to palec nahoru, dobrá metoda
Já myslím, že budete spokojený... minimálně do puberty (toho psa teda) A pak trošičku peklíčko, ale to je jak kdy, někteří psi (moje druhá fena) maj pubertu na vraždu, u jiných se to ani nepozná
|