| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 08:27
- Nahlásit
Fifi
A tak to mě těší, že jsou tak spokojení, zrovna nedávno mě napadlo, že se zeptám jak válčí.
|
Pajos
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 09:35
- Nahlásit
Děkuju za vaše rady a tipy
Zatím jsem tedy vybral dva favority z toho, co tu bylo zmíněno. Těmi favority jsou: chodský pes a bílý švýcarský ovčák. Něco málo jsem si o nich už přečetl, ale budu pátrat dál a třeba nakonec vyloučím oba a vydám se ještě úplně jiným směrem. Nic není uzavřeno..
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 14:50
- Nahlásit
Pajos
Přihodila bych do návrhů Cane Corso. Silný pes, který nikdy nebyl šlechtěn k lovu či boji, je to "pouze" hlídač. Pokud chcete velké plemeno a jste začátečník, tak Cane Corso mi připadá jako dobrý výběr.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 14:59
- Nahlásit
Baggie
Cane Corso
pro začátečníka??????
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:04
- Nahlásit
PetraK
Proč ne? Myslím, že Cane není těžký "na zvládnutí". Nemá tu tvrdohlavost jako spousta jiných plemen, nemá v sobě lovce ani bojovníka.
Ovšem je to pes, který se dá lehce "zprasit". Zkrátka když k němu někdo přistupuje jako "k velkému psovi, kterému se musí ukázat, kdo je tady pán", tak ho zprasí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:06
- Nahlásit
Baggie
Ovšem je to pes, který se dá lehce "zprasit".
a máš odpověď. navíc myslím, že začátečník by mohl mít potíže se vztahem k ostatním psům.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:24
- Nahlásit
PetraK
No, je fakt, že kdyby se řídil radou "vytahat za kůži, když zlobí" (diskuse o buldočkovi ), tak ho může zprasit i tímhle.
Je to těžký. V podstatě si kolikrát psy pořizujou lidi, který by psa mít vůbec neměli a to většinou nepoznáš do té doby, než si ho pořídí...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:26
- Nahlásit
Baggie
Caňáci jsou povahově dost neustálení, znám salámisty, blbečky i inteligenty, lenochy i aktivisty (v mezích molosa) a rozhodně znám pár jedinců, které bych v rukou začátečníka viděla opravdu hodně hodně nerada
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:36
- Nahlásit
birma
Chápu, co myslíš. U Cane mi připadá velký rozdíl s PP a bez. Myslím, že pověst "povahově neustálených" podporují právě ti bez PP, kteří jsou fakt "každý pes jiná ves".
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 15:43
- Nahlásit
Baggie
Žádného bez PP neznám, takže tím to nebude. Jinak mi všichni z nich přišli v povaze poměrně pevní, jen každý měl tu povahu úplně jinou
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:02
- Nahlásit
birma
Safryš Já znám jen s PP, a jsou to vyrovnaní psi, salámisti, a dle příležitosti lenoši či aktivisti.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:10
- Nahlásit
Baggie
Silný pes, který nikdy nebyl šlechtěn k lovu či boji, je to "pouze" hlídač
Ze standartu CC :"Ochránce majetku, rodiny a domácích zvířat. V minulosti se používal ke strážení stád a lovu velké zvěře."
a u CC použít "pouze" hlídač....?
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:19
- Nahlásit
Neumi
Standard Cane Corso máš zde: http://www.moloss.cz/cane-corso-moloss-club-cz.htm
Tohle (... používal se k lovu velké zvěře) je prostě mylná informace, nevím, co ti na to jiného říct. I název plemene je odvozen od domova.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:41
- Nahlásit
Baggie
CC se používal a v Itálii stále někde používá na lov divočáků. Rozhodně ti salámisti nemají správnou původní povahu, protože oni mají být poměrně dost ostří a aktivní.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:41
- Nahlásit
to je citace ze stejného standardu - jen o odstavec níž. Ale ona i doga má v historickém přehledu staré býkohryzy...
Spíš mě překvapije, že standard nehodnotí povahu a nemá stanoveny vady a ani vylučující vady s ohledem na bázlivost či agresi. To ta německá doga alespoň uvedené má.
Ale mám pocit, že autorovi tohoto tématu se líbila "vlčí" plemena - a to ten kaník už je trochu dost mimo - nemá ani vlčí uši, ani ocas, ani dlouhou srst... je to zcela jiná představa, než ČSV, či špicové
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 16:56
- Nahlásit
birma
Rozhodně ti salámisti nemají správnou původní povahu, protože oni mají být poměrně dost ostří a aktivní.
Ostří být nemají. To mají být až, když to uznají za vhodné (pán v nebezpečí).
Xerxová
Bohužel jsou stanoveny jen vady na kráse
Máš recht, preference vypadá na vlčecí typ.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 19:57
- Nahlásit
Baggie
Ostří být nemají. To mají být až, když to uznají za vhodné (pán v nebezpečí).
žila jsem s caňákem skoro 10 let, mám za to, že vím jací mají být. A selekce v historii vedená tak, že pes, který se nechá pohladit bez toho, aby byl jeho pán přítomen, je zabit, fakt nevede k salámistům...
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 20:15
- Nahlásit
birma
A selekce v historii vedená tak, že pes, který se nechá pohladit bez toho, aby byl jeho pán přítomen, je zabit, fakt nevede k salámistům...
O tom jsem opravdu neslyšela, ale proč ne. Ovšem to, zda vůbec a jakým způsobem tato selekce "evolučně" posiluje nějaké jejich žádoucí vlastnosti, nijak nechápu. Cane se potřebuje umět rozhodovat sám, respektive potřebuje umět sám vyhodnotit situaci.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2014 20:18
- Nahlásit
Baggie
zda vůbec a jakým způsobem tato selekce "evolučně" posiluje nějaké jejich žádoucí vlastnosti, nijak nechápu.
asi jako každá jiná selekce? Ve výsledku ti psi nemají být ochotni komunikovat s cizími bez přítomnosti majitele, třeba. Že dneska je to začasto jinak, je samozřejmě věc jiná.
Cane se potřebuje umět rozhodovat sám, respektive potřebuje umět sám vyhodnotit situaci.
Ano, znám papíráky, co tě při vstupu na pozemek ulížou k smrti a znám ty se kterými by podobný pokus člověk odnesl poměrně vážným úrazem. Oba se (jako ostatně všichni psi) rozhodují, jen každý k něčemu jinému.
Ale plevelíme téma do kterého tohle fakt nepatří.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 19:32
- Nahlásit
birma
asi jako každá jiná selekce? Ve výsledku ti psi nemají být ochotni komunikovat s cizími bez přítomnosti majitele, třeba.
Chápu třeba selekci typu, že u loveckýho plemene vyřadíš z chovu psy, který jdou "očima", když je žádoucí, aby šli po čuchu. Ale co se přenese dál, když prostě střelíš psa, kterej se nechá pohladit, když tam není jeho pán... Když se zamyslím, co si z toho to plemeno má vzít, nebo jestli se fakt přenese jen to, že se nenechá pohladit v nepřítomnosti pána. No, nevím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 19:38
- Nahlásit
Baggie
Ale co se přenese dál, když prostě střelíš psa, kterej se nechá pohladit, když tam není jeho pán..
Ostražitost, fixace na pána a to, že nemá rád cizí
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 19:47
- Nahlásit
birma
Když myslíš... Já pokládám "nenechat se pohladit od cizího" za naučenou vlastnost a připadá mi divné podle toho selektovat psy.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 20:24
- Nahlásit
Baggie
Já pokládám "nenechat se pohladit od cizího" za naučenou vlastnost a připadá mi divné podle toho selektovat psy.
rezervovanost, nedůvěra k cizím, obranářský (protektivní,ochranný...) pud jsou věci ryze dědičné a jsou podstatou "hlídacích" plemen, ať už to jsou molossové, pastevci či třeba ten můj hovawart (který je naopak naučen se nechat pohladit). Zkus s tou svou myšlenkou přijít třeba mezi filáky.....
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 20:38
- Nahlásit
Baggie
Já pokládám "nenechat se pohladit od cizího" za naučenou vlastnost
tak to u většiny psů pokládáš špatně
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 21:19
- Nahlásit
Neumi
Díky za vysvětlení.
birma
Takže kromě hlídačů u kterých ještě?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2014 21:22
- Nahlásit
Baggie
Takže kromě hlídačů u kterých ještě?
třeba u těch, u kterých to snad ani naučit nejde, protože tam probíhala selekce opačná - u apbt a podobných plemen?
|