Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběh pro štěně labradora
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 10:25
- Nahlásit

Ahoj,
Máme doma druhý den štěně labradora. Je jí 8 týdnů.
Chodíme se s ní venčit +/- každé 2 hodiny. No i tak se stane že přijdeme z venku a udělá loužičku .
Protože nám na zahradě žere šišky a kůru, napadlo mě jí vyrobit výběh. Ne aby tam byla celej den. Ale aby se mohla sama proběhnout po zahradě a vyvenčit a nemusel za ní nikdo chodit, jestli neleze kam nemá nebo nežere co nemá.
Jak ji mám do takovýho výběhu strčit, aby to brala ne jako trest ale jako normální venčení/hraní si na zahradě...

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 11:56
- Nahlásit

Lucky_zebra
Do výběhu jí nelze strčit, na výběh jí musíš naučit, najdi si na netu návody jak učit psa na klec nebo přepravku, je to stejný princip. Nebylo by lepší dočasně dát ty šišky a kůru pryč?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 12:22
- Nahlásit

No a pokud chceš, aby se naučila, že venku se čůrá a kaká, kdežto doma ne, musíš ji k tomu vést právě nyní, když je malinkatá. Mláďata se učí nejlíp a nejlíp si vytvářejí zvyklosti.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 15:42
- Nahlásit

Lucky_zebra
nemusel za ní nikdo chodit, jestli neleze kam nemá nebo nežere co nemá
Pokud jste zahradu předem neuzpůsobili tomu, že budete mít štěně, opravdu to už nejde udělat teď? Opravdu je tam tolik životu nebezpečných věcí a míst? Uvědomte si, že i negativní zkušenost je pro prcka zkušenost - ale samozřejmě v rámci mezí neohrožujících zdraví. Že ohryzuje šišky, v tom bych např. neviděla život ohrožující hrozbu. Buď jí to samo přestane bavit, protože zítra už bude žrát něco jiného, nebo to můžete vy využít jako ideální příležitost k počátkům nácviku povelu Fuj
Zavřít štěně do bezpečné "bubliny" je sice pohodlné, ale dle mého názoru to v určitém směru může být na škodu....

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 15:44
- Nahlásit

Maya
Nebylo by lepší dočasně dát ty šišky a kůru pryč?
Taky řešení, ale jeden den dají pryč šišky a kůru, druhý den začne okusovat kytky, tak dají pryč kytky, třetí den obrubu záhonů, tak vytrhají obrubu záhonů...........

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 16:14
- Nahlásit

corgiTaky řešení, ale jeden den dají pryč šišky a kůru, druhý den začne okusovat kytky, tak dají pryč kytky, třetí den obrubu záhonů, tak vytrhají obrubu záhonů...........

Jo.
Navíc "dočasně" je dost nejistý termín.
Lucky_zebra
Výběh ne, raději se zaměř na to jak ochránit kytky před psem než psa před kytkami. Tzn. nějakou mechanickou ochranu kolem záhonků (i když to u nás taky selhalo, zahrada je sežraná, rozcupovaná, zválená a rozhrabaná a to už je feně skoro rok a půl, je to prostě krtek).
Jediné co bych na zahradě řešila jsou věci pro psa nebezpečné, hlavně jedovaté kytky, keře. Ono jich je víc než by jeden čekal.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 16:16
- Nahlásit

Jo a že jí to doma "ucvrnkne" je normální, to časem přejde. Netrestat za to, prostě to uklidit a nekomentovat. Naopak každé vyčurání vykakání venku chválit jak magor.

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 16:33
- Nahlásit

Samozřejmě, že jsme to prošli. Ale je to náš první pes a hodně věcí nás nenapadlo/jsme přehnaně opatrní.

Jinak kytky ochutnala a nějak jí nechutnaly.

Co se týká toho kakání/čuraní, tak ji vemu ven pokud vypadá že se jí chce. Pokud se vyčurá/vykaká tak ji po dokončení pochválím a dostane piškot. Pokud to udělá doma, tak to uklidím. Dneska jsem ji chytil jak si přidřepává. Tak jsem na ni houknul a odnesl ji ven a tam se vyčůrala.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 16:42
- Nahlásit

Lucky_zebra
Jinak kytky ochutnala a nějak jí nechutnaly.
Šikovná holka.

Tak jsem na ni houknul a odnesl ji ven a tam se vyčůrala.
Důležité je pak ohromně pochválit. Ne jen houknout, odnést, dobrý. Houknu, odnesu, vyčůrá se, ihned veeeeeeelká pochvala, mnohem podstatnější, než to houknutí předtím.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 17:40
- Nahlásit

Neee v 8 tydnech bych ji FUJ opravdu neučil

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 18:27
- Nahlásit

zbrnd
v 8 tydnech bych ji FUJ opravdu neučil
A proč? Píšu o počátcích nácviku a řekla bych, že to rozhodně není brzo. Já si brala štěndo v 8 a půl týdnech, v 9 už díky klikru uměl chodit na vodítku bez kousání, plivat na povel Fuj sebrané vajgly, žvýkačky a papírové kapesníky - všechno formou hry, žádné násilí. Mně osobně to přijde docela důležité, hlavně kvůli tomu štěněcímu zájmu o předměty, které se do pusy opravdu nehodí

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 19:32
- Nahlásit

corgi
tak já učila "fuj" taky takhle brzo, z počátku to fungovalo, po pubertě už vůbec, tak jsem zavedla "pusť" a to nám jde skvěle. Vím, že to jsou úplně jiné povely, ale vzhledem k tomu, že to používám u aportíku kterej pak hodím má fenka asi pocit, že by to s tím humusem co má v hubě mohlo jít stejně. Jinak když něco chce vzít do huby co nemá říkám "ne" a to nám taky funguje.
Skoro si myslím, že jsem to "fuj" učila moc brzo, nevím, prostě na to absolutně nereaguje, ač jako štěník na to fungovala.
Tak nevím.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 19:42
- Nahlásit

corgi
ale jeden den dají pryč šišky a kůru, druhý den začne okusovat kytky
ale jo, je fakt, že všichni labradoři co znám a jsou na zahradě, jsou pěkní ničitelé a majitelé se museli víceméně se zahradou rozloučit, sousedova zahrada celý mládí jejich labradora vypadala jak měsíční krajina, až teď když je mu snad 12 jim tam konečně roste i travička ty krátery co uměl
holt pracovní pes
Lucky_zebra
pravda je, že bude ještě hůř, aby vám pak neskončil ve výběhu trvale když budete takhle všechno řešit, co jí dát na kousání nějaký bůvolí kůže nebo tak něco? určitě by jí to chutnalo víc než šišky a kůra

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 20:34
- Nahlásit

Na trvalo tam určitě neskončí, jak říkám, je to náš první pes a tak nevíme. Nechceme mu ublížit a tak. Teda spíš já. Jsem takový přeopatrný.
Ale radši se zeptám než něco pokazit.

Akorát nevím, jestli u toho čůrání/kakání, aby jí nevadilo že
na ni koukám...?

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 20:40
- Nahlásit

Lucky_zebra
Akorát nevím, jestli u toho čůrání/kakání, aby jí nevadilo že
na ni koukám...?

Si vem pres den bryle proti slunci, neuvidi, kam koukas. A v noci to neuvidi tuplem.
A vybeh v 8 tydnech netreba, staci stene radne utahat jen vychazkou po okoli, kde si budes stene ucit privolani, ono se bude kochat novyma vecma, prijde domu a baci sebou na pelech. Prospi se a nanovo muzes ucit dalsi prostredi. Nebo szivat s tou zahradou, hlavne nebud preopatrny.

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 20:55
- Nahlásit

Děkuji.

A ještě: když nesežere všechny granule, mám jí je po nějaké době schovat a "pešek" :-D nebo jí to tam mám nechat. Dostala přesně podle tabulky na granulích ale po počátečním turbo hltání už nechce...

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 21:00
- Nahlásit

Lucky_zebra
když nesežere všechny granule, mám jí je po nějaké době schovat a "pešek" :-D nebo jí to tam mám nechat.
Tak 8 týdenni stene musi zrat aspon 3x denne, Takze dat davku granuli, doufam, ze kvalitnich, idealne navlhcenych. Co nesezere do peti minut (dobra, deseti), tak ma smulu. Sebrat, vyhodit (navlhcene kvasi) a dat az zase dalsi davku. Takze jak rikas, sebrat a "pesek".

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 21:01
- Nahlásit

Lucky_zebra
se jí nediv, taky bys to nežral.
A říká se, že když nesežere tak sebrat. (Vím, že se to doporučuje, já na to nemam srdce, no, zas moje blbost, tak jsme skončili u masa, kostí a všeho možnýho, granule jí moc nevoněli)

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 21:20
- Nahlásit

Lucky_zebra
Dostala přesně podle tabulky na granulích
Já jen dodám, že tabulka je teorie, ale každý pes je jiný, takže se řiďte kondicí psa a ne tabulkou. Jsem taky pro odebrání nesežrané misky, ale u nás to nehrozí, maso je pryč za cca 4 sekundy

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 21:39
- Nahlásit

Lucky_zebra
Labrador a nesežere všechno, co vidí? Dost divný Čím krmíte?

Jinak nesežrané rozhodně odebrat. U nás to teda znamenalo "předhodit starší čubě", po dvou opakováních se štěník rozhodl, že ty sledě jsou vlastně taky k jídlu
(taky krmím masem, granule máme jen jako nouzovku)

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 22:05
- Nahlásit

corgi vím, taky jsem jí dal dolní hranici s tím, že jí kdyžtak přidám kdyby byla moc unavená. Ale uvidím. Zatím je u nás druhý den, dostala odčervovací tabletu tak třeba je to tím...

Jinak jí dávám Royal Canin pro labradory junior. Ona ze začátku turbožere a pak jak kdyby nemohla. Vody má na zapití dost.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2013 22:11
- Nahlásit

Lucky_zebra

Royal Canin pro labradory junior
Otoč pytel a přečti si složení - divíš se, že se jí nechce cpát se obilím a sójou?
Pokud chcete krmit granulemi, tak vyber nějaké kvalitní, ideálně bez obilnin a s vysokým obsahem kvalitního masa.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2013 00:34
- Nahlásit

A zkoušel jste se někde na netu dočíst, jestli je donrý krmit granulema? Dnes už je na to téma napsaný dost a dokonce i mnozí z těch, kteří na prodeji granulí mají přímý profit, jsou ochotni poskytnout poměrně relevantní informace o tom, jak a z čeho tato hmota vzniká.

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 19:11
- Nahlásit

Ještě bych se chtěl zeptat: zatím spí v koupelně, sama si to tam vybrala, přes chodbu na nás vidí do obyváku ale zase tam má klid. V noci chodí čurat a kakat na jedno místo na schodek, dal sem jí tam noviny. Ani nekňučí že by chtěla jít ven a i když sem ji první dva dny v noci vytáhnul na zahradu tak si rezignovaně sedla do trávy nebo na terasu a nechtěla nic.
Ve dne ale chodí taky na to místo a čmuchá nebo zakňučí. Tak ji vezmu ven, vyčurá/vykaká pochválím, dám piškot, podrbu.
Mám jí ty dveře do koupelny ve dne zavřít a když začne chodit kolem dveří tak ven nebo ji mám tahat i přes její odpor v noci ven?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 19:59
- Nahlásit

Lucky_zebra

Noviny zruš, to je nejlepší cesta do pekla, resp. že se pes nikdy nenaučí, že doma se to nedělá.
Když chce spát v koupelně myslím, že to není problém, ale to čurání doma někam na určité místo kde je to "dovoleno" to fakt ne.
Myslím, že když s ní půjdeš večer a pak ráno měla by vydržet. Pokud jsi vzhůru v noci a máš tu možnost tak proč jí nevzít ven, ať chce nebo ne.
Občasné nehodě se nevyhneš, ale noviny (pokud do budoucna chceš venčit jen venku) zrušit.
Ostatní ti tu určitě poví také nějaký názor.

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 20:30
- Nahlásit

Ty noviny jsem jí tam dal jenom na noc, abych ten bobek mohl lehce vyhodit. Ale ok, nebudu je tam dávat.
Jinak ona to nemá dovoleno, ale když spí a chce se jí čůrat a nezakňučí aby mě vzbudila tak udělá loužičku... Já to beru, je v 8 týdnech ještě malá

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 20:37
- Nahlásit

Lucky_zebra
Jinak ona to nemá dovoleno, ale když spí a chce se jí čůrat a nezakňučí aby mě vzbudila tak udělá loužičku...
No a spi teda kde? V ty koupelne? Tam ji asi tezko z loznice uslysis, ze si nejak rika o venceni v noci.
A ano, ven bych stene brala i v noci, v kolik naposledy krmis?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 20:37
- Nahlásit

lamalucni
Pokud chcete krmit granulemi, tak vyber nějaké kvalitní, ideálně bez obilnin a s vysokým obsahem kvalitního masa.
Promiň, ale takové opravdu nejsou. Stačí se dopídit, kde se ty či ony vyrábějí a které ostatní se tam vyrábějí taky. No a třeba zkusit se dopídit, jaké poměry v těch fabrikách panují.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 20:43
- Nahlásit

corgi
A proč?
Protože FUJ je zákaz a já osobně bych neriskoval, že pokud pes bude trochu více tvrdohlavější či umanutější budu muset v tom věku používat hodně důraznou korekci. To zvládne v přírodě jeho mamka, sám sobě bych v tom nevěřil, že zvolím akurátní důraz a provedení. A pokud nebudeš dostatečně důrazná, ten povel si zkazíš. Neříkám nechat štěně žrát vajgly, ale v tom věku bych tohle necvičil. Někteří i tvrdí, že tak mladé zvíře si v tom věku zákazy ani většinou neutvrdí. Samozřejmě to neznamená, že se to nemůže povést, každý pes je osobnost, žádní dva nejsou stejní.

Lucky_zebra
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2013 21:13 - Změnil/a: Lucky_zebra
- Nahlásit

Fifi
Spí v koupelně. Já spím naproti přes chodbu v obyváku. Teda říkám spím ale jsem polovzhůru.
Krmím naposledy kolem 18 hodiny

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání