| Autor |
Zpráva |
Lovecrossed
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 08:15
- Nahlásit
Dobrý den,
v první řádě bych chtěl podotknout, že vím, že mám dotazy, které se tu už řešily (fórum jsem pročítal), ale většinou jsem se jasnou odpověď nedočetl (zpravidla z důvodu stočení diskuze jinam, nebo šlo o štěně jiného (staršího) věku, tak si nejsem jist, zda to platí i pro mé mladší štěně ).
Mám štěně Německého boxera- fenku 2. měsíce starou a mám pár dotazů, s kterými bych potřeboval poradit....či upřesnit informace, které jsem se zde a jinde dočetl.
1. Venčení venku- aby se štěně naučilo venčit venku, tak je doporučováno štěně venčit co 3-4 hodiny + po každém jídle, spánku, hře. a když dělá venku loužičku tak chválit- tím vším se řídím.
-můj problém je, že když fenka usne, většinou zaberu taky, nebo dělám něco co je potřeba, mezitím se fenka probudí, vyčůrá na podlahu a pokračuje ve spaní (tudíž nepodchytím její probuzení a odnesení ven). Jelikož mi bobky doma nedělá (alespoň už tři dny neudělala) a mám bezkobercovou domácnost, tak mě to až tak netrápí (loužička je uklizená během pár chvilek), nehledě i když je to můj první pes beru ohledy na to, že je to ještě miminko, tak nechci mít na ní velké nároky.
Dost lidí kolem mě, co má zkušenosti se psy mi tvrdí, že se to srovná samo a že to časem pochopí. Jelikož mi i končí dovolenka, tak mám k tomu jediný dotaz:
Když jí to teď budu tolerovat, naopak místo aby přišla na to, že se to nedělá- nezvykne si na to a nebudu mít pak problém to odbourat?
2. i když ji teď živím prakticky jen granulema, chtěl bych ji dopřát i zeleninu a ovoce a maso + někdy kosti na kousání.
Dočetl jsem se, že psovi můžu dát snad všechnu zeleninu i ovoce jak vařenou, tak sýrovou (kromě soli, koření, cibule, česneku a hroznového vína) a to samé i s masem.
-s tímhle mi nikdo neporadí, všichni kolem mě živí výhradně granulemi (+ občas odměnou v podobě Pedigree mňamky), ale já ji chci alespoň občas dopřát i něco přirozenějšího a předpokládám, že pro ní i chutnějšího.
A)Mám dotaz tedy ohledně mrkve...nemůže se mi celou čerstvou mrkví zadusit? Nebo ji mám raději krájet? Nebo není vhodná pro štěně?
B) Sýrové maso ji mám dávat normálně celé (třeba kuřecí stehno zbavené kostí)
C) Jaká kost je pro štěně nejvhodnější? předpokládám, že nějaké větší - vepřové/hověží stehno třeba. Je lepší kost povařit (mám strach, ať se z povařené neodštěpí kousky a nezadusí se.)
U vepřové jsem někde četl, že pes může chytit nějakou nemoc na člověka nepřenositelnou.
3. Co dělat, kdyby se štěně začalo dusit? (Heimlichův chvat pro psa)
Asi některé otázky jsou dost triviální, ale snažím se u pejska uvažovat.
Informace jsem rozepisoval, ať mě kdyžtak opravíte, co jsem pochopil, nebo sesbíral za informace špatně.
Prosím o neřešení jiných věci zde, míním v tomhle tématu pokračovat, když přijdu zase na nějaké mé nejistoty (ať nezakládám 100 témat).
Děkuji, za každou radu a připomínku
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 08:44 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Lovecrossed
1. S těma loužičkama buď v klidu, nehody se stanou a štěndo to pochopí i tak
2. Neboj, celou syrovou mrkví se nezadusí, není blbá. Pokud ji bude chtít jíst (spousta psů zeleninu nejí), tak si ji chytne packama a bude ji ukusovat. Maso bych na začátku dávala pokrájené na malé kousky a pak až po nějaké době přešla na celé kusy. Kosti - super jsou měkké kuřecí skelety, klouby z hovězích stehenních kostí, ale třeba i kachní nebo krůtí krky. Kosti jedině syrové - vařené se štěpí! A hlavně ze začátku s kostma opatrně, ať nemá zácpu (větší množství kostí ucpává, já vždycky ke kostem přidávám ještě svalovinu). S tou nemocí - jmenuje se Aujeszkyho choroba (pseudovzteklina). Naše chovy jsou Aujeszkyho prosté, takže vepřové z obchodu můžeš skrmovat bez obav syrové. Nebezpečí hrozí jen u vepřového z domácího chlívku a hlavně u masa divočáka.
3. Heimlichův hmat pro psa existuje, prostě psu ležícímu na boku zmáčkneš hrudník, na youtube byla tuším i nějaká videa. Ale nikdy jsem to nepotřebovala. Čuba se mi asi dvakrát dusila čtvrtkilovým kusem masa, který ta kravka chtěla spolknout vcelku (jak v tom není kost, tak nekouše), ale to jsem jí prostě strčila ruku do krku a maso vytáhla. Od té doby jí maso bez kostí holt krájím.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 08:55
- Nahlásit
Lovecrossed
Když jí to teď budu tolerovat, naopak místo aby přišla na to, že se to nedělá- nezvykne si na to a nebudu mít pak problém to odbourat?
já mám jedinou špatnou zkušenost s betonem (rekonstrukce). Že to zrovna tam berou, že tam se to jako může.
Když to uklízíš s mlčenlivou nelibostí (prostě je to práce navíc) a nešišláš nad tím, jaké je to šikovné štěňátko, že se vyčurinkalo na lino, ale že to by nemělo, tak ten pes podle mě ve své nekonečné touze se ti zalíbit to pozná, možná holt o měsíc později.
Mrkev celou podle mě nevyužije, buď strouhanou nebo vařenou, uvidíš, jestli jí bude žrát.
zrovna kuřecí stehno bych dávala i s kostma, pod dozorem. Syrové. Vařené kosti se štípou
Nejvhodnější kost je syrová hovězí nebo morková. Zase vařené se štípou. Add. vepřové, někdo dává, někdo nedává, to je věc názoru. Já je dávám, protože se dobře shánějí.
to poslední nevím
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:04
- Nahlásit
kachna_
kuřecí stehno bych dávala i s kostma
Já už stehna po zkušenostech nedoporučuju - psi mi párkrát kadili ostré štěpiny s trochou krve. Sice se nic horšího nestalo, ale od té doby se dlouhým drůbežím kostem radši vyhýbám. Ale je fakt, že spousta lidí stehna dává a psi nemají problém.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:13
- Nahlásit
Lovecrossed
kuřecí syrové maso bych nedávala vůbec, může onemocnět a kosti z kuřecího masa taky ne, známí takto přišli o krásnýho Cane corso (pitva jim odpověděla proč...) a můj vet je stejnýho názoru na ty kuřecí kosti - raději nedávat. Těm znáným tyto kosti proděravěly střeva
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:23 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Eninka
kuřecí syrové maso bych nedávala vůbec, může onemocnět
V tom případě jsou moji psi už dávno mrtví Mimochodem salmonela nebo kampylobakter je i v granulích.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:29
- Nahlásit
lamalucni
V tom případě jsou moji psi už dávno mrtví
tak ono to není zákonitý, ale u kuřecího je největší pravděpodobnost na rozdíl od jiných druhů masa.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:30 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
lamalucni
drůbežím
mně přijdou kupované kuřecí tak měkoučké, že by mě to vůbec nenapadlo.
Eninka
kosti z kuřecího masa
syrové podávané od štěněte?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:35
- Nahlásit
kachna_
syrové podávané od štěněte?
určitě jsou nebezpečné vařené, o syrových netuším
Já kosti nedávám, max. jednou za čas syrovou obrkost vepřovou na hlodání a zábavu.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:41
- Nahlásit
kachna_
mně přijdou kupované kuřecí tak měkoučké, že by mě to vůbec nenapadlo
Právě že moc měkkoučký nejsou... byly to normálně kupovaný kuřecí stehna, jednou dokonce křídla, a ty štěpiny byly ostré jak nůž, takže od té doby se dutým drůbežím kostem vyhýbám. Dávám vlastně jen ty kosti, co jsem tu vypsala - kuřecí skelety a hřbety, krůtí a kachní krky a hovězí klouby. Jo a celé ryby, na ty jsem zapomněla.
A to krmím téměř výhradně jen masem, u psa, co je převážně na granulích, bych byla s kostma obzvlášť opatrná.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:58
- Nahlásit
Eninka
Těm znáným tyto kosti proděravěly střeva
Tak můj Ben třeba snáší kuřecí kosti včetně dlouhých stehenních (a krůtí krky) bez problémů i ve větším množství, po jiných kostech se ucpával. Takže já bych to fakt nebrala takhle kategoricky. Je důležitý začínat od měkkých a postupně postupem času přidávat i další druhy kostí. Nějakejch nemocí se nebojím vůbec. Kupuju maso v řeznictví pro lidi, to už fakt nevím, co bych měla jíst :O To už je jak úvahy, že zelenina a ovoce jsou stejně chemický či co a bla bla bla, tak to taky ne a bretharián zatim nejsem ani já ani moji psi...
kachna_
mně přijdou kupované kuřecí tak měkoučké
Jo, mě taky )
Eninka
Já kosti nedávám, max. jednou za čas syrovou obrkost vepřovou na hlodání a zábavu
A to je podle mě práva chyba, podávat kosti jen občas, když zažívání na ně není zvyklé a navíc vepřové, které se drolí (zvlášť když sní víc než kloubovou hlavici) a spíš mají tendenci ucpávat (ale to už soudím mimo jiné i podle Bena).
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:31
- Nahlásit
Lovecrossed
no jsou dvě možnosti - buď tolerovat a nebo prostě minimalizovat ty situace, kdy to štěně pustí, protože ono prostě neovládá ještě a ani nemůže svěrače. A tak do pátého měsíce ani spolehlivě nebude. My lítali furt, vyplatilo se. No a když se pak šlo do práce, bylo pochopitelné, že nehody budou, neřešily se, v tichosti se uklidily. Venku se úspěšné pokusy chválily, odměňovaly.
Ad mrkev - mrkev byla moje záchranná brzda při vstávání, která čoklida zabavila, než jsem stačila provést základní hygienu,, takže mrkve bych se nebála.
KOST NIKDY NEVAŘIT!! pak se stává nebezpečnou. Syrová kost s masem nevadí.
Syrové maso přemrazit.
lamalucni
krůtí a kachní krky
toho bych se zase bála já, že ucpou. Kuřecí dávám ale jen občas - třeba jeden dva a zásadně s jiným masem, ne samotný
.Eninka
může onemocnět
čím?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:41 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Lovecrossed
......
Takhle malýmu miminu bych kosti nedával vůbec.
Kosti pro psa nejsou nutnost, může bez nich žít docela dobře, takže není žádný důvod tím psa krmit, leda ten, že je to levný.
Kuřecí kosti bych nedával určitě, když tak až bude větší tak asi nejlépe ta morková, ale to je spíše dobrý jako hračka, která se sní.
Rozhodně nedoporučuji žádný požírací hračky a pamlsky od Pedigree a pod. , je to zpracovaný odpad.
Stejně tak jsou zpracovaný odpad i granule, rovněž nanejvýš nedoporučuji tím krmit, pokud jsi tohle ochoten pro psa udělat, věnovat se normální negranulované stravě, nejspíš ani ta vařená nevadí. Granule jsou opravdu zlo, přichází na to čím dál více lidí, ale samozřejmě pořád většina psů tím krmena je, protože "to přežijí a jedí".
S venčením je samo že nejlepší, když s tím psem chodíš co nejčastěji ven a doma se nepočůrává, ale nejde dát nějakou univerzální radu, každej pes je jinej stejně jako my lidé jsme každej jinej, takže se musíš řídit i svým instiktem a chovat se dle svého uvážení a dle situace. Píšeš rozumně, tak myslím, že to zvládneš bez problémů.
Hlavně tu stravu moc nemíchej, jak se říká, někdy "méně je více". Pes nepotřebuje bůhví jak rozmanitou stravu. Ovoce a zeleninu taky mít nemusí, většinou si z ní "vezme" stejně jen minimum.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:44
- Nahlásit
Za loužičku doma nechválit, uklidit a venku pokračovat v obr chválení
Moji psi (už dospělí) jí ke snídani trochu granulí +syrové vepřové kosti, k večeři dostávají vařené celé jídlo, maso s kostma (krůtí, kuřecí vepřové, králičí, občas hovězí) hromadou různé zeleniny a trochou přílohy (rýže, vločky, těstoviny, proso, pohanka...) Je to ovařené jen mírně, tak 10minut. Syrové mi to nejedli. Nikdy se žádnou kostí nikdo nedusil, problém s vytlačením bobku byl jen když snědl pes 1,5 vepřové nožky (dobře mu tak, byl hamižný ) U malého štěnda bych zrovna začala syrovýma kuřecíma křídlama a krky - jsou tam kosti měkké. O štípání se kostí si myslím své - sekám často psům syrové na malé kusy na to vaření, a nijak si ostrost vepřových a hovězích nezadá s drůbežíma, vařené naopak nejsou už ostré vůbec...drůbeží stejně, jak syrové tak vařené....
Ještě dodatek, jak už psaly holky: pes, co dostává kosti běžně, denně, je nehltá a v klidu pořádně kouše, protože mu nejsou nijak vzácné. Moji psi jsou dva a rozhodně se o ně nervou a nehltají, klidně si je nechají navzájem, kolikrát tam zůstane kost ležet i pro různé psí kamarády, co nás navštěvujou...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:49
- Nahlásit
zbrnd
Psi pro psa nejsou nutnost
to si úplně nemyslím. Kosti stejně jako vnitřnosti jsou pro štěně, bych řekla důležité, když chce člověk krmit syrovou stravou. Pojede-li se jen na svalovinu, budou psu chybět důležitý stavební látky. Myslím že pro štěně není problém zpracovat si kuřecí křídlo.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:53
- Nahlásit
PetraK
toho bych se zase bála já, že ucpou
U nás krůtí krky neucpávaj (ani Bena) a maj klikrát velkej jak ruku k lokti ))) ale jsou hodně masitý... Maj je upe nejradši.
Ale jak jsem říkala, kosti štěněti pomalu a postupně od nejměkčích kuřecích a ne hned ve velkym množství...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:00
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
já měla tuhle taky cuky, ale nakonec jsem zbaběle z toho udělala poblifku , a taky byly masitý. nevím právě. o kuřecích vím, že ucpat můžou.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:01
- Nahlásit
PetraK
zbaběle z toho udělala poblifku
Jako ale musim říct, že grilovaný byly fááákt výborný ;)
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:04
- Nahlásit
PetraK
Ty krůtí a kačení krky fakt neucpávaj. Já k nim teda vždycky přidám ještě svalovinu nebo nějakou vnitřnost, prostě co zbylo od včera, nedávám jen samotný krk.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:08 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
to si úplně nemyslím. Kosti stejně jako vnitřnosti jsou pro štěně, bych řekla důležité, když chce člověk krmit syrovou stravou. Pojede-li se jen na svalovinu, budou psu chybět důležitý stavební látky. Myslím že pro štěně není problém zpracovat si kuřecí křídlo.
Já nepsal, že má krmit jen svalovinu. Nemyslím, že psu bude něco chybět na základě toho, že nedostane kosti či něco jiného.
Že mu bude něco chybět je podle mne stejné klišé jako že jsou pro psa dobré granule, protože je to vyvážená strava. Pes není auto, do kterého liješ předepsané palivo, pes má metabolismus a pokud je pes zdravý, dokáže z potravy dostat ty látky, co potřebuje. Dostává lidské dítě kosti, aby se zdravě rozvinulo? Co tedy za stavební látky psu budou chybět a lidskému miminu ne? Případně odkud bere lidské mimino ty látky, co psu budou chybět, když nebude mít ty kosti?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:14
- Nahlásit
zbrnd
Pes není auto, do kterého liješ předepsané palivo, pes má metabolismus a pokud je pes zdravý, dokáže z potravy dostat ty látky, co potřebuje.
I pokud tam nejsou? Kosti jsou důležité jako zdroj vápníku, který je ve svalovině a většině vnitřností obsažený jen minimálně (výjimkou je vemeno a tuším plíce). Lidi získávají vápník ze zeleniny, mléčných výrobků a podobně, psi z kostí. Už jsem bohužel viděla pár štěňat s růstovými problémy, které majitelé krmili "kvalitně - masem", ale kostí se báli, tak je nedávali...
Ale pokud bude štěndo na granulích a maso dostane jen občas na zpestření, tak to není potřeba hrotit, to je jasné.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:20
- Nahlásit
lamalucni
přidám ještě svalovinu nebo nějakou vnitřnost, prostě co zbylo od včera, nedávám jen samotný kr
hm, no jsem poserón no
Lucie Kratochvílová
e grilovaný byly fááákt výborný ;)
pečený taky fajn
a končím kulinářské okénko
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:23
- Nahlásit
zbrnd
myslím, že lama to napsala dobře.
jasně, že není nutno vyvažovat na gramy a dělat z toho alchymii, ale určité věci tam prostě podle mě patří a v době růstu štěněte určitě. Zatímco starý pes ty kosti až tak potřebovat nebude a taky, když už tak v určité míře, v jaké je dokáže trávit, vzhledem k věku, tak v době růstu štěněte potřebné opravdu jdou. Naopak té svaloviny méně.
JInak ano pes není auto, nemusí to být, jak píšu nějaká věda, ale základ odkud bude brát tam prostě být musí, jinak bude mít růstové a vývojové problémy.
|
pajda22222
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:33
- Nahlásit
Já dávám syrové maso i s kostma hned od štěněte. I když odchovávám štěňata, tak jen jak mají zoubky, dostávaj křidýlka nebo mleté maso s kostma. Použivám to také spíš jako doplněk. Převážně krmím granulema, akorát v zimě přecházím na maso s přílohou.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:43 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
PetraK
Jo, tak jsem to myslela - není potřeba řešit nějaké tabulky a přesné poměry na miligramy, ono si tělo vybere, co zrovna potřebuje, ale na druhou stranu pokud v potravě nějaká látka chybí úplně, tak si ji organizmus nevymyslí
ad kulinářské okénko: krky se dají grilovat a péct? Týbrďo, to jsem netušila, vyzkouším - já z nich dělám jenom vývar
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:44
- Nahlásit
PetraK
, ale určité věci tam prostě podle mě patří a v době růstu štěněte určitě.
Jaké?
tak v době růstu štěněte potřebné opravdu jdou.
Ale proč?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:51
- Nahlásit
lamalucni
ad kulinářské okénko: krky se dají grilovat a péct?
Krůtí krky jsem myslela a jo jsou výborný! ))))
a končím kulinářské okénko
jo-o
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:55 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
lamalucni
I pokud tam nejsou?
Kterepak tam nejsou? Nebo naopak co je v těch kostech tak zázračného, že jsou tak důležité?
Kosti jsou důležité jako zdroj vápníku, který je ve svalovině a většině vnitřností obsažený jen minimálně
Jakože je ho tam málo pro výživu psa?
Už jsem bohužel viděla pár štěňat s růstovými problémy, které majitelé krmili "kvalitně - masem",
Nikdo zde ale nepsal jen o krmení svalovinou. Na druhou stranu dávat štěněti kosti, když ani nevíš, jestli je bude schopno pořádně trávit je taky riziko a spekulovat o tom, které je větší moc IMO smysl nemá.
Navíc tu jsou s kostmi spojená další možná rizika spojená s tím, že se prý v kostech mohou ukládat jiné nebezpečné látky. A prýýý je to způsobeno tím, jak jsou hospodářská zvířata "vyráběna", tedy čím jsou krmena apod.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 11:56
- Nahlásit
lamalucni
není potřeba
ano tak. A ty krůtí krky pečený třeba i společně s kouskem vepřovýho, mrkví a paprikou a rajčaty........ ááámámhlááád.
zbrnd
Ale proč?
aby pejskovi pěkně rostly pevný kosti, žuby a šlachy a chrupavky a neměli jsme křivonožku, kterýho bolej nožičky.
Jaké?
vápník třeba.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 12:01
- Nahlásit
PetraK
Nezlob se na mě, ale vápník je i v mase, šlachách,, tuku, chrupavkách, křupkách, je ho tam méně, ale zdravé tělo si ho vezme. Pokud má někdo strach, může jej dosypat ve formě prášku nebo tabletek.
Původně jsem pouze pro zadavatele psal, že kosti nepotřebuje, ne že je nesmí dostat a na tom trvám
|