| Autor |
Zpráva |
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 09:40
- Nahlásit
Zdravím,
při pročítání diskuzí tu na cézet-psovi jsem našla výcvik klikrem, tak jsem gooooglila a našla jsem xxx videí, které mne nadchly, teď ale otázka - kdy s výcvikem s klikrem začít a kterým povelům se s klikrem naopak vyhnout?
A hlavně - kdy bych měla začít u štěněte? Hned od prvních povelů, nebo je to pro štěndo problém?
Takové lehni a sedni jsou very easy i pro mne - začátečníka, ale jaké máte zkušenosti Vy? Případně jestli neznáte nějaký web, kde se tímto někdo zabívá a mohu tam najít bližší informace.
Dál mne napadlo, zda pes pak nemá problém přejít z klikru do naučení ústního povelu bez kliknutí? O tom jsem nikde zatím zmínku nenašla.
Díky za odpovědi.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 09:48
- Nahlásit
ErzebethB
kdy bych měla začít u štěněte?
Klidně hned.
zda pes pak nemá problém přejít z klikru do naučení ústního povelu bez kliknutí?
Nerozumím otázce. Klikr je přece právě prostředek k tomu, jak naučit psa ten slovní povel. Doporučila bych koupit si k tomu nějakou knížku, abys pochopila "princip hry", který z videí nemusí být tak docela jasný.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 09:56
- Nahlásit
Pročítám starší diskuse a už je mi malinko jasnější to na co jsem se ptala - naučení ústního povelu bez kliku.
Měla jsem totiž za to, že když budu štěndo učit např. otočku, tak bez toho, abych potom klikla (a použila pouze ústní povel) mu to nebude jasné...
Mám asi trošku delší chápání :-D
Btw. Koukala jsem, že existuje miliony různých klikrů - předpokládám, že je to na uživateli, se kterým se mu bude dobře pracovat, nebo je v tom nějaký rozdíl?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:01 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
ErzebethB
už je mi malinko jasnější to na co jsem se ptala
To je dobře. Jasně že když se člověk s něčím potká poprvé a "odprostředka", tak v tom nejdřív tápe.
Ale i tak doporučuju nějakou knížku. Nebo aspoň články na netu, které to trošku logicky shrnují, aby sis v tom udělala od začátku trošku jasno. Třeba Katka Lerlová má pěknou sérii článků
že existuje miliony různých klikrů - předpokládám, že je to na uživateli, se kterým se mu bude dobře pracovat
Přesně tak. Mně nejvíc vyhovuje obyčejnej od Trixie - pasuje dobře do ruky a má i možnost nastavení hlasitosti (i když teda až tak závratný rozdíl mezi nejtišším a nejhlasitějším módem není):
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:37
- Nahlásit
ErzebethB
jak píše lamaluční - netřeba váhati a s naklikáváním hnedle započítit. Je to další aktivitka, která bude štěndo navíc bavit a od toho se odpíchnete k dalšímu. Stránky Katky Lehrlový jsou supr, byla první, na koho jsem tady s klikrem narazila,
a taky není marný si koupit některou z knížek o klikr tréninku, které se v diskuzi doporučují.
Klikr mám tak obyč za padesát korun,
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:57
- Nahlásit
Super, děkuji moc, včera jsem právě narazila na youtube na videjka od této slečny, kde jsem vlastně zjistila, k čemu je to dobrý, do tý doby jsem tomu moc nevěřila... ale potom, co jsem viděla, jak si pes dobrovolně dělá různé blbiny, aby dostal pamlsek se mi to zalíbilo.
Ty stránky pročtu a nějakou knížku určo taky koupím... Snad bude naše vlčice natolik inteligentní, aby to bylo i pro mne, začátečnici, sranda )
P.s. Díky za ten obrázek klikru od trixie, mrknu na něj, vypadá i pěkně designově ))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:04
- Nahlásit
ErzebethB
Snad bude naše vlčice natolik inteligentní, aby to bylo i pro mne, začátečnici, sranda
tak to si piš, ona s tím problém nebude mít vůbec . Nastuduj co a jak, a pak hurá do toho. Je to v podstatě škola hrou a to v reálu. Žádný nátlak, tresty, pokud půjdeš cesto shapingu, necháváš psa vymyslet si cvik de-facto sám. Dám jen dvě důležitý poznámky:
*vždy si dobře cvik promysli a jakoby si ho rozfázuj, jak tak asi probíhá a pak začni u prvního náznaku který k tomu povede. Nic neuspěchej, nepřeskakuj (pes by nevěděl správně co má dělat a cvik by si zafixoval špatně), ale zase na druhou stranu, nezůstávej u jedné fáze moc dlouho, to byste se zase zasekli.
*VŽDY, OPRAVDU VŽDY skonči v momentě, kdy to ten pes udělá suprduprskvěle. I kdyby to měly být jen dvě opakování! Nechoď dál, nikdy. Víš proč? páč pes si zapamatuje, že to co po něm chceš je to suprdupr provedení. Pokud to po tom skvělém výkonu zkusíš ještě jednou a to jen proto, že dneska to tomu psovi ale kurnik sakra jde!, a ono se to nepovede tak pěkně - a pak skončíš tak pes si zapamatuje tu horší variantu. Pokračovat můžeš klidně za půl hodiny, ale vždy konči tím provedením,které tě nadchne.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:16
- Nahlásit
PetraK
ale vždy konči tím provedením,které tě nadchne.
nechápu, a co když to ten den prostě fakt nejde? to se končí libovolným povelem, který umí jako u normálního výcviku nebo se vrátíš do počáteční fáze? Páč, a špic zrovna nejčastějc, mně se občas tvářej že prostě tenhle povel neuměj, neviděli, neslyšeli.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:25
- Nahlásit
S tím rozfrázováním jsem to už slyšela, takže s tím tak nějak počítám... dále jsem pak na videích slečny K. slyšela, že je dobré začít s cviky, které "nejsou důležité" pro nějaké zkoušky, nebo do budoucna, že se tak vyvarujem chyb v nějakém požadovaném cviku (sedni, lehni, zůstaň, apod.) takže je dobré začít vyloženě hrou... ) S čímž taky počítám, jen si říkám, zda se vyplatí psa učit postupně třeba 100cviků, nebo stačí 20základních a pak si s ním už jen hrát (bez toho, abychom ho učili slovní povel na ten daný cvik)? Nevím, co je psí pamět schopná spolknout a co je spíš navíc
Ach jo, to je jako bych si pořizovala dítě, člověk chce vědět všechno, aby byl připravenej na všechno a měl ze svýho mazlika toho the best hafana.... jen teda na sobě nepozoruju ranní nevolnosti...
kachna_
o tom jsem taky něco už slyšela/četla... je lepší končit pozitivně, pes si pak odnáší "lepší pocit" je to jako u lidí, když cvičím např. na hrazdě a jde mi jen výmik, ale ne kotoul, je lepší skončit s povedeným výmikem, než být naštvaný/zklamaný z toho, že mi kotoul nejde...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:31
- Nahlásit
kachna_
nechápu, a co když to ten den prostě fakt nejde? t
tak o krok zpátky, snížit kritéria, aby se to povedlo. Dám příklad nás, jo? to čutání do míčku šňupákem. Když jsem ho dala dál od sebe, vymyslel si kreativně , že ho sebere, donese ke mě a tam teprve dočutne . tak jsem se vrátila zpátky a nedávala ho tak daleko. Tím pádem jeho nic nepnulo k tomu to donášet.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:35
- Nahlásit
ErzebethB
třeba 100cviků, nebo stačí 20základních a pak si s ním už jen hrá
to uvidíš, jak vám to půjde,jak vás to bude bavit. a určitě začít na něčem tom nevýznamným, abyste se naučili o co jde.
Nevím, co je psí pamět schopná spolkno
překvapivě hodně .
mám dospělého psa a pořád se něco nového učíme - z těch blbinek právě. Jeho to ohromě baví a mě taky.
jen teda na sobě nepozoruju ranní nevolnosti.
jen se neboj, ty přijdou, tak kolem devátýho měsíce - věku psa ovšem
"lepší pocit" je to jako u lidí, když cvičím např. na hrazdě a jde mi jen výmik, ale ne kotoul, je lepší skončit s povedeným výmikem, než být naštvaný/zklamaný z toho, že mi kotoul nejde...
přeéééééééééésně!! šikovná. klik-odměna
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:39
- Nahlásit
Můžete mi někdo vysvětlit, jak tu funguje citace? Když na to kliknu, tak se mi zobrazí prázdný bílý okno s tlačítkem OK (mám prohlížeč Mozilla, Opera a Chrome a ve všech to samé )
Omg... no tak to se mám na co těšit... mě stačilo, když tu nedávno někdo psal, že si jeho vlčík přiskřípnul střívko, když skočil z gauče a skončil pod kudlou x-(
Klik - odměna
čekám až mi dovezou oběd do práce,... tak kde sééééš?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:40
- Nahlásit
ErzebethB
zda se vyplatí psa učit postupně třeba 100cviků, nebo stačí 20základních a pak si s ním už jen hrát
uvidíš, ona práce se špicem je trošku jiná než s ohařem . Třeba v tom počtu opakování, odměnách, nejde to tak dlouho, po několika málo opakování to špice přestane bavit a musíš obměňovat
mýho špice nadchneš spíš kravinkama, kde sse netrvá na přesném provedení, než poslušností, může jich být ale zase hodně.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:41
- Nahlásit
ErzebethB
označíš citovanou pasáž a klikneš na "citát"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:45
- Nahlásit
kachna_
Třeba v tom počtu opakování, odměnách,
hele ale já taky necvičím právě vůbec dlouho, ani jeden cvik, ani celou tu "sekvenci", prostě chvilku, chvilku, ať je "zklamanej" že končíme. Ostatně i pro to mám gesto - ukážu mu obě ruce a řeknu, teď končíme. Radši víckrát za den po krátkých úsecích, než jeden , dva dlouhé. Ráno střeba 2x něco, pak si jdu vyčistit zub a umejt se, pak dáme 3x něco jinýho.... a konec. Odpolko něco při procházce, a něco jinýho zasejc pak večer. a odměny ty obměňuju pořád - a i přes to, že mám pažrafce- buď měním a nebo mám směsku. takže neví co vytáhnu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:46
- Nahlásit
ErzebethB
tak kde sééééš?
v hajzlu výsosti, pro vodu se nikam nedostanu
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 11:52
- Nahlásit
PetraK
hele ale já taky necvičím právě vůbec dlouho, ani jeden cvik, ani celou tu "sekvenci", prostě chvilku, chvilku, ať je "zklamanej" že končíme
no počkej, Batopes nemá rád ani, když dva dny po sobě opakujeme stejné cviky.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:05
- Nahlásit
ErzebethB
označíš citovanou pasáž a klikneš na "citát"
Jo tááááááák Já myslela, že to funguje naopak, bingo díky
ErzebethB
zda se vyplatí psa učit postupně třeba 100cviků, nebo stačí 20základních a pak si s ním už jen hrát
uvidíš, ona práce se špicem je trošku jiná než s ohařem
No, tak to jsem na to zvědaffff, 16.6. si ji přivezem, tak bych tak pár dnů/týdnů na to chtěla začit klikat, uvidíme, jak se u nás otrká.
a i přes to, že mám pažrafce- buď měním a nebo mám směsku. takže neví co vytáhnu.
To mě dostává k další otázce.... Čím nejčastěji odměňujete? Já nakoupila nějaké pamlsky od různých firem - s lososem, hovězím, kuřecím a jiné různé s náplní např. jogurt, zelenina/ovoce a tak (všechno low fat)... špicové mají prý sklony k tloustnutí (říkal veterinář) - takže těch xxx balíků piškotů, co nakoupil přítel teď vyvařuju nenápadně do pudinků a baštím to k Bobíkům, aby jí můj chlap za chvíli těma piškotama nepřekrmil tak, že neprojde futrem
Ale zda projdu futrama já, to taky nevím...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:09 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
ErzebethB
Čím nejčastěji odměňujete?
Kupovaný pamlsky strašně lezou do peněz
Já peču játrové pamlsky (někde tu koluje recept), případně nakrájím nějaké vařené maso nebo srdce, nízkotučný plátkový sýr (nízkotučný hlavně kvůli tomu, že se po nakrájení na kostičky nelepí), kůži ze slaniny, bezvadně mi psiska fungují i na nakrájené jabko, extra dietní a extra smradlavá lahůdka jsou nakrájené sušené plíce...
edit: tady je ten recept na pamlsky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:19
- Nahlásit
ErzebethB
To mě dostává k další otázce
buď jako lamaluční domácí výroba játrový či tuňákový pamlsky. Nebo můj oblíbený špek, který používám jako hodně vysokej levl, osvědčuje se mi i u cizích pesů. Plus třeba sýr, kousek párku, piškoty, udělat směsku. Ale třeba klidně i mrkev - jako dneska ráno, nakrájela jsem si půlku mrkve, druhou jsem dalal do plnícího balónku, který jsem nechala psovi po mém odchodu, no a tu první půlku jsme procvičili.
Ale zda projdu futrama já
to jsem zrovna chtěla podotknout
O.T. když jsme u těch pudingů a Bóbiků- naučila mě zdejší kamarádka dělat si domácího pribiňáčka....... uvaříš trošku řidčí pudink, ke konci varu do něj můžeš vmíchat i trochu másla. až vystydne /já tedy při stydnutí promíchávám,páč nemám ráda ten škraloup/ tak pak do něj vmícháš plnotučný tvaroh a buď růčo (když nemáš ten škraloup), nebo tyčovým mixérem promícháš. výborný!! A taky to občas právě dělám tak že to v misce prokládám piškotama - je to pak výborná a hutná snídaně.
lamalucni
nízkotučný plátkový sýr
supr je, když v pamlskovníku ztvrdne - ten má Ešus ještě raději, když to křoupne.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:30
- Nahlásit
PetraK
supr je, když v pamlskovníku ztvrdne - ten má Ešus ještě raději, když to křoupne.
Hm, tak to neznám - ty moje jelita to zásadně polykaj vcelku Ale faktem je, že neoschlej sejra se občas psu nalepí na patro, takže když mám čas, tak taky nechávám trochu oschnout.
Jo a na Pangamin jsem zapomněla, psiska ho milujou, takže ho přimíchávám mezi ostatní pamlsky místo abych ho dala jen tak do misky.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:32
- Nahlásit
Koukala jsem, že tu na diskuzi je přímo vlákno s receptama na pamlsky, tak to všechno postupně vyzkušáme ))
Mmmm toho bóbika si udělám, miluju ho, jen tu cenu už tak ne... jako snídaně nebo svačinka během odpoledne - ňamka
Díky za tip.
Mimochodem, vidím pamlsovník - jsou k něčemu dobré ty kupované (některé mi přijdou až nekřesťansky drahé), nebo stačí obyčejný hadrový sáček s tkaničkou na zavření? (ten můj popis chápejte velmi expresivně - prostě home made)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:44
- Nahlásit
ErzebethB
miluju ho, jen tu cenu už tak ne.
no právě a tohle je fakt i hned, jde to vyrobit i v polních podmínkách na chalupě. Milujou to fšicí v okolí, od psů přes lidi. Pesan vždycky při výrobě stepuje a čeká až mu dám.
nebo stačí obyčejný hadrový sáček s tkaničkou na zavření? (ten můj popis chápejte velmi expresivně - prostě home made
netřeba drahých pamlskovníků, ale je lepší kupovaný, který je z takový tý nepropustný látky - neumastíš se.
mám tenhle obyč:
a nebo to mám prostě někdy jen tak v pytlíku v kapse.
lamalucni
Hm, tak to neznám
on zpravidla všechno taky zhltne, ale třeba právě mrkev, oříšky a ten sýr, to si pochroupe
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 12:59 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
ErzebethB
ty hotové pamlskovníky mívají vyztužený okraj, aby držel otevřený a tys do něj mohla snadno šáhnout - čím rychlejc po "činu" odměníš, tím líp si to pesan spojí
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:01
- Nahlásit
Diky, mrknu co se dá sehnat... Nedávno jsem koukala na nějaké stránky s chov.potrebama a byl tam pamlsovník za 600,- kc, tak jsem si tak říkala jestli se nezblazbili, za kousek látky...
Mmmmm tak sedím na poště, okolo miliony lidí, tak jdu mrknout na nějaký ten pytlík :-D
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:03 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
ErzebethB
pamlsovník za 600,- kc, tak jsem si tak říkala jestli se nezblazbili
za 600??? jo, zbláznili se
já mám tenhle: http://www.rogz.cz/trixie-sacek-na-pamlsky-dog-act ivity/
sedím na poště, okolo miliony lidí, tak jdu mrknout na nějaký ten pytlík
to nebude tak těžký na poště nějakej najít... jen jestli bude na prodej...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:04
- Nahlásit
ErzebethB
sedím na poště, okolo miliony lidí, tak jdu mrknout na nějaký ten pytlík
jo to je při takovým počtu lidí slušná šance tam nějakej objevit ale bacha, aby to někdo nebral jako harašení
pardon.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:49
- Nahlásit
Ale fůj.... byl to tam samej páprda čekající na důchod, ti už opravdu mají jen ten pytlík.....
Ten trixie sáček se mi líbí, koukala jsem na něj už na té počtě
I ta cena je oukej )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:52
- Nahlásit
ErzebethB
byl to tam samej páprda čekající na důchod, ti už opravdu mají jen ten pytlík...
tak tam máš jít odpoledne - jako já dneska moc se na to těším - to huž tam tolik důchodců nebude.
no hlavně že už máš vybráno
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2013 13:53
- Nahlásit
http://www.bracco.cz/13878-brasny/46721-mb-cool-pa mlsovnik-s-pravou-kozesinou-ruzovy/
To je ten drahý... 480 + počtovné a jsme na 600ti
|