Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Psa na malou farmu
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
corgi
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 15:32
- Nahlásit

No, k tomu zabrání času psem - já bych třeba štěně člověku, co na něj nemá ani dvě hodiny, neprodala. Copak po roce, pěti, ale co až bude psovi 11, nebo v našem případě i 14? Hrozně mě mrzí, když pozoruju (a že za těch 5 let tady na vesnici jsem toho pozorovala), jak si někdo pořídí štěně - nejdřív s ním chodí hrozně často, samá hra, lítání, pak když je to mlaďoch, vyjdou jednou denně, pohodička, lítání po louce, za čas už ho vytáhnou jen když je hezké počasí, pak už jen když se jde na "rodinný výlet" a najednou už je nepotkávám vůbec...

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 15:34
- Nahlásit

PetraK
Můj vlčí špic měl rád přetahování tak do roka, pak jako když utne a nic, míčky nikdy. Střeďák má rád přetahování, ale ještě radši je, když si ty hračky může házet sám, míčky nosí rád, ale je občas a tak 2x 3x , jako fakt nic, čemu by se šlo věnovat pravidleně a psa to bavilo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 15:40 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

corgi
ořídí štěně - nejdřív s ním chodí hrozně často, samá hra, lítání, pak když je to mlaďoch, vyjdou jednou denně, pohodička, lítání po louce, za čas už ho vytáhnou jen když je hezké počasí, pak už jen když se jde na "rodinný výlet" a najednou už je nepotkávám vůbec...

no, právě, tohle mám na mysli. Aby se pes prostě neochodil a pak jen nelelkoval sám na zahradě,

Maya

čemu by se šlo věnovat pravidleně a psa to bavilo.

tož já nevím teda no. Sousedovic Přenosilka snad jinak než s míčkem nevychází. Známých fenka ta taky míčkování a hry s páníčkama milovala, oba je zbožňovala a když to šlo nehla se od nich, byla, stejně jako můj pes, záprdelník a součást veškerýho dění ať už to bylo při tom vaření, nebo při práci na zahradě.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 15:48
- Nahlásit

PetraK
čemu by se šlo věnovat pravidleně a psa to bavilo.

tož já nevím teda no.

Moji psi nejsou ani aportéři, ani míčkaři, ani hračkaři, ani "přetahovatéři", ale neskutečně je baví učit se cokoliv s klikrem. Ještě ani nezačnu krájet pamlsky, jen vezmu do ruky krabičku s klikrem a jsou nastoupení, připravení na cokoliv. Takže se učíme triky, prvky z tance, prostě blbosti, ale baví nás to všechny tři.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 15:51
- Nahlásit

corgi

ale neskutečně je baví učit se cokoliv s klikrem.

přesně, já si právě myslím, že se vždycky najde něco, co psa bude bavit. Psi nejsou líní, jsou to učenlivý tvorové - v podstatě se neustále učí. Pes je aktivní stvoření, žádný tupo, který se bude jen vyvalovat a pobíhat.

Vero
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 17:33
- Nahlásit

Jako dítě jsem docházela za špicem hlídacím zahradním, s míčkem nám to vydrželo nekonečně dlouho a nevyrušilo ho od toho nic, byl nadšenej z každé společnosti.

Zpustlík
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 17:38
- Nahlásit

Teda taková debata

Njn, myslíme, že nejvíc to pochopila Maya (tím nechceme nikoho nasr...). Pes bude sám na zahradě, když budeme v prci, ale když budeme venku, bude s námi. Do domu ho nechceme, má hlídat venku.

Zatím nejvíc přemýšlíme nad Leonbergerem a moskevským strážním.

Mastif je na nás moc náročný, chodský pes moc "lítací".

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 17:57
- Nahlásit

Zpustlík
Pes bude sám na zahradě, když budeme v prci, ale když budeme venku, bude s námi. Do domu ho nechceme, má hlídat venku.
To je právě to, co dokáže rozvířit vášně
Nebudu se tu rozepisovat, jen dám k dobru něco, co mi utkvělo v paměti - při pořizování psa bychom neměli hledět jen na to, jak dané plemeno splňuje naše očekávání, ale hlavně na to, jak my dokážeme splnit ta jeho. Skutečně si pročtěte nejlépe portréty daných plemen v PPČ, protože encyklopedie (tištěné i internetové) mnohdy ne přímo lžou, ale spíš neříkají celou pravdu. Např. z mého pohledu mezi leonbergrem a moskevským strážním je povahově značný rozdíl, který může být zásadní...

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 18:10
- Nahlásit

corgi
PetraK
Jj, kravinky z tance se psem učím taky, ale to je prostě na 10 minut, klikr taky zkouším, teda s jedním psem, druhý je hluchý a nevím jesstli je to tím, že už je starší, ale jako nic moc, nějak extra ho to nebaví. Nepopírám že nemůžou existovat míčkoví špicové, ale jejich povahový rys to fakt není, většina špiců přinese párkrát a nazdar. Jo takhle ty míčky nebo jiný hračky cupovat na milimetrový kousíčky, to je co by Kima bavilo nejvíce.
Zpustlík
Já myslím, že podmínky na určitý plemena máte v pohodě, jen ten výběr je fakt ode zdi ke zdi, jistě oba leon i moskevák by byli vhodní, ale povahově se dost liší. Jeslti chceš info o leonech, zaskoč se zeptat k nám na špice, chodí tam nefritt a ta měla leonku.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 18:34
- Nahlásit

Maya
ten výběr je fakt ode zdi ke zdi, jistě oba leon i moskevák by byli vhodní, ale povahově se dost liší
To je právě ono, spousta plemen je podobných vzhledově, ale jejich povahy jsou naprosto odlišné. Například leonbergera bych tazateli celkem s klidem doporučila, zatímco moskeváka určitě ne.

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 19:12
- Nahlásit

corgi
Jj, psala jsem to už někde zkraje, že taková plemena jako moskevák se mi do jejich podmínek taky moc nezdají. K leonovi jsem navrhovala ještě hovíka, určitě by byl lepší než moskevák.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 19:39
- Nahlásit

PetraK
paradoxne me prijde, ze zivi jsou az moc (hlavne fena), ale cim je zabavit na dyl, nez 5 minut, fakt nevím. Je pravda, že pes miluje míček. Hodím, on se fakt nadšeně rozběhně, vrtí celým psem, tak rozvěrně poskakuje, přinese 2x a pak, v půlce cesty ke třetímu si lehne a začne olizovat nohu, nebo se otoci a de k misce s vodou a jine podobne. Fena se trochu přetahuje, ale taky žádná sláva.
Na druhou stranu su zvykla, ze asistuji pri vareni, lezou za mnou pomalu do vany, proste kdyz jsem doma, tak jsou porad kolem me, a tim ze bydlim na hlavni ulici, tak sou porad u okna a stekaj kdyz jde nekdo kolem a prijde mi, ze to je bavi nejvic. Slysi z venku zvuk a uz spicluji usi a na nejakej uzel mi zvysoka

corgi
ořídí štěně - nejdřív s ním chodí hrozně často, samá hra, lítání, pak když je to mlaďoch, vyjdou jednou denně, pohodička, lítání po louce, za čas už ho vytáhnou jen když je hezké počasí, pak už jen když se jde na "rodinný výlet" a najednou už je nepotkávám vůbec...
vyjádřila si to pěkně.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 19:54
- Nahlásit

PetraK
Psi nejsou líní, jsou to učenlivý tvorové - v podstatě se neustále učí. Pes je aktivní stvoření, žádný tupo,
Ano. To všechno špic je a taky je to plemeno vyšlechtěné a určené k hlídání a podle toho se taky chová

LucieS
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 22:22
- Nahlásit

Zpustlík
Leonberger by nemusela být špatná volba, ale je to pes poměrně masivní, čím dál víc mohutný na úkor mrštnosti, mohlo by se stát, že by mu to běhání za liškami a dravci nestálo za to, zvednout zadek... nechci být pesimista, ale pokud leonbergra, vybírejte dobře chovatele a rodiče - vyhněte se těm moc masivním.
Ještě bych zvážila pyrenejského horského psa, zdá se mi o fous lepší jak leon (je to podobný typ psa).
Moskevák - pokud nechcete kavkaze kvůli ostrosti, určitě si nepořizujte ani moskeváka. Je to dost neustálené plemeno (povahy různě lítají k hodně ostrým, labilním atd.), a každopádně je to pořád ještě dost ostrý pes.

Podívejte se vždycky na to, k čemu bylo dané plemeno vyšlechtěné. Podle toho poznáte, jak moc bude náročné na pozornost, péči, pohyb.
Jo a vezměte si psa od chovatele, který má ovce a drůbež - nejlíp tak, aby štěně bylo zvyklé se mezi nimi pohybovat. Hodně to pomůže.

Jinak k té debatě tady - mám asiata a pastevci jsou prostě psi, kteří ten míček házet nepotřebují. Pokud je velký pozemek, jeho práce je ho hlídat. Pokud je pozemek menší, pořád se dost zabaví tím hlídáním, ale potřebují k tomu ještě procházky na prosté proběhnutí (a taky na nácvik slušného chování vůči okolí). A první rok důkladnou socializaci, výchovu, výcvik (aspoň základní povely). Jsou to zlatí psi, ale nejsou pro každého. A ne do každých podmínek - jsou to psi vhodní na nekonečné pláně, ke stádu, kde se mohou volně pohybovat. To my jim tady dát nemůžeme .

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 22:26
- Nahlásit

Na NO v nouzi (FB) je 3 měsíce staré štěně NO a kavkazana. Tak kdyby byl zájem, je k dispozici.

Erája
Člen
# Zasláno: 9 Led 2013 22:29
- Nahlásit

co se lovení a hlídání týče - jak si ho vychováte, takovýho ho budete mít. ideální by pro vás byl dospělej pes, ideálně z útulku, kterýho si vyzkoušíte.

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 09:04
- Nahlásit

Zpustlík

(tím nechceme nikoho nasr...)

to ne, proč by s měl někdo na...t.

Maya
Jj, kravinky z tance se psem učím taky, ale to je prostě na 10 minut

no však. to neva, je to o tý pozornosti a společný aktivitě s páníčkem. Ono taky s klikrem nejde cvičit - tedy učit - něco moc dlouho. Je lepší dělat vícero, ale krátkých sekvencí, aby se pes nezavařil a bavilo ho to.

cernej caj
na dyl, nez 5 minut,

to je to o čem píšu, že je lepší - krom společný prochajdy pochopitelně - pár krátkých sekvencí, ale víckrát. kdy to psa baví a tím jak se to rozloží na vícero, má té pozornosti relativně hodně. a člověk stihne habakůk jinejch věcí.

Mně je jasný, že každej pes není jako russel teroš, kterej vydrží lítat tři hodiny za frisbíčkem nebo bordera, která bude schopná tři hodiny cvičit obedienci nebo dogdancing, protože u obou plemen tohle vychází z jejich nastavení. A nastavení třeba pro špice je, že hlídá, aleeee to neznamená podle mě, že i ten hlídací pes není rád za nějakou tu chvíli společný aktivity s majitelem., Protože hlídání - to je ta práce, včetně těch pochůzek po hospodářství od slípek ke králíkům a tak - to je stejné, jako předělaná práce russla a borderky (frisbíčko, obedience). Ale to o čem píšu já je hra (v jakékoliv formě, která psovi sedne - např. u nás je krom přetahování, aportování, cvičení krávovinek atd. velkým hitem se servat s pánčičkou, nebo s páníkem - honička, rvačka masakéro. To taky pochopitelně nejde vydržet víc jak pět minut. Teda čoklid jo, ale člověk ne , no ale ta chvíle psa jednak suprově "vybije" - spešl třeba psa na vesnici, který nemá tolik kámošů s kterými by si po psím hrál a vybil tak svý pudový věci a druhak to utuží to společný pouto. Je to v podstatě simulace hry v přirozené smečce. Všimněte si, že většina psů má ráda "bitky" s páníčkem. protože v normální smečce jsou hravé "bitky" součástí psího života, utužování vztahů, atd.

vlk
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 09:44
- Nahlásit

PetraK
Všimněte si, že většina psů má ráda "bitky" s páníčkem
tak třá zrovínka šiby od určitého věku tohle nebere, protože se neradi pouští do "prohrané bitky" ....

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 09:53 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

vlk
tak třá zrovínka šiby od určitého věku tohle nebere

no však píšu, že většina psů, to je stejný jako s tím míčkem, ten pastevec taky nebude jak blboň běhat za míčkem, ale bude určitě jiná aktivita, kterou bude s páníčkem rád dělat, i kdyby to mělo být jen sezení na lavičce, drbání a společný monitorování okolí,

Já tím chci jen říct, že to, že pes není blázen do aportů, nebo do jiných takových těch klasicky známých věcí, tak to neznamená, že nejsou jiný věci, který bude rád páníčkem podnikat. jde o to že to je společně. Mně se prostě ta věta o tom, že nechci věnovat psu dvě hodiny denně příčí v mysli. Lidé mají sklony degradovat psa na štěkací alarm, zapomínají, že pes je nejen živé zvíře, které potřebuje dostat nažrat, napít a dojít se vyvenčit, ale že je to především sociální zvíře, které potřebuje i kontakt. A dvě hodiny denně mi z těch čtyřiadvaceti rozhodně nepřijdou moc. Proč jsou psi, kteří se stěhují ze zahrady do bytu povětšinou z té změny tak nadšení? Protože jsou pohromadě z ostatními, mají větší sociální kontakt, než na té zahradě. To je jen můj názor, no.

edit- ještě mi došlo,jak Maya, tak vlk, tak kachna, tak černej čaj - vy všichni máte víc jak jednoho psa. Je to jiné, když je ten pes na té zahradě úplně sám. Je-li sám, potřebuje ten kontakt přeci mnohem víc, když je parťák, hraje si a je v kontaktu pochopitelně radši s ním, je to pro něj přirozenější.

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 09:58
- Nahlásit

když se navrátím k témat, co český horský pes?
U nás ho mají a přišlo mi, že odpovídá

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:04
- Nahlásit

PetraK
tak to pak asi je fakt i na definici "venovat se psu 2h" si predstavim mu fakt v kuse hazet ten micek

To ze povalim psa na zada a podlachnim ho 2 minutky, nebo mu hodim micek 2x a pak jdu treba uklizet a u toho me honi a steka na rouru neberu jako "cilene venovani psovi extra 2h denne", ale jako proste beznou soucast denniho fungovani a nepremyslim nad tim jako to venovani...

vlk
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:08
- Nahlásit

PetraK
Proč jsou psi, kteří se stěhují ze zahrady do bytu povětšinou z té změny tak nadšení?
tak to jo..Pinďa byl do čtyř roků zahradní pes a teď je vlastně dva roky v chalupě.... myslím, že by už neměnil.....

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:25
- Nahlásit

cernej caj

ale jako proste beznou soucast denniho fungovani a nepremyslim nad tim jako to venovani...

no však - to je vždycky o té definici. Pro tebe jsou psi běžnou součástí života, - žijí s tebou a bydlí s tebou.

Pes zahradní, který nesmí do domu to cílený věnování mít musi, protože jinak je tam prostě celý dny sám. A lidi na to hodně často zapomínají. To že jde pes ven neznamená, že se mu věnuju, ven jde především proto, aby se hlavně vyvenčil a dostal se k novým poznatkům a pak ano pochopitelně hra a a třeba cvičení, ale pokud ho po té procházce odložím a fertig,jdu k němu až s miskou žrádla, tak pes sice nestrádá, nicméně prostě na tý zahradě jen tak hnije, je tam sám. Kontakt má pár minut na tý procházce.

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:26
- Nahlásit

vlk

myslím, že by už neměnil.....

žádnej z nich by neměnil, protože jsou to sociální tvorové, pro které je kontakt s ostatními životní potřebou. Lidi na to zapomínají.

vlk
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:39
- Nahlásit

PetraK
... no u Pindi je to hlavně proto že se může válet po gauči a chrápat v posteli..... a taky lednička je o hodně blíž....

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:40
- Nahlásit

vlk
no u Pindi je to hlavně proto že se může válet po gauči a chrápat v posteli..... a taky lednička je o hodně blíž.

tak to bez debaty, lednička je prioritou ale..... taky jste tam vy ostatní. , něco se pořád děje.

vlk
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:45
- Nahlásit

PetraK
, něco se pořád děje.
ano panička kafrá na czpes a šiby chrápou....každej v jiný místnosti...

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:57
- Nahlásit

vlk
každej v jiný místnosti...

ale spolu.

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 10:59
- Nahlásit

PetraK
Já vím jak to myslíš, ale Zpustlík psal, že mají farmu, zvířata, určitě kolem nich tráví denně spoustu času a když ten pes bude při tom s nima, tak to je to stejný, jako když to ho máš u sebe doma při vaření, hlídacímu psovi to úplně stačí když se účastní dění, nepotřebuje nějaký aktivní akce od člověka, když napíšeš věnovat se psovi 2 hodiny, tak stejně jako černej čaj si přestavuju, že ty dvě hodiny fakt děláš něco konkrétně se psem a to hlídací pes opravdu nepotřebuje ,jemu stačí když je s tebou a to na farmě s lidma bude určitě i delší dobu, farma je pro hlídací psa ideání, protože furt se tam něco děje, lidi furt chodí sem a tam a něco dělají, mnohem horší je rodinný dům, kde lidi přes zimu nevystrčí zobák z baráku a pes je de fakto pořád venku sám.

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2013 11:16
- Nahlásit

Maya

,jemu stačí když je s tebou a to na farmě s lidma bude určitě i delší dobu, farma je pro hlídací psa ideání, protože furt se tam něco děje, lidi furt chodí sem a tam a něco dělají, mnohem horší je rodinný dům, kde lidi přes zimu nevystrčí zobák z baráku a pes je de fakto pořád venku sám.

jo jo, jasně, to jsem už jen odbočila. Mně šlo o ten efekt právě rodinného domu.S tou farmou to máš vlastně naprostou pravdu, jako ditě jsem na jedný trávívala prázdniny, tam byli psi opravdu skoro celý den s lidma -ovce, králíky, slepice, pořád někdo něco venku dělal, psi při vyhánění, zahánění, pomáhali u těch ovcí. A vlastně teď mi to došlo - taky jeden z nich byl špic . (No zas ale na druhou stranu ten druhý pes- voříšek, syn té špicky - byl i přes to neskutečně rád, když jsem se mu věnovala a učila ho různý blbinky a poslouchání. I přes to , že kontakt měl a to i se svou souputnicí, tak mu to bylo málo, potřeboval víc, jemu nestačil ten běžný denní kontakt, byl šťastnej, když se mu někdo věnoval)

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání