| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 09:26
- Nahlásit
kachna_
Ale co mě teda mrzí, u plotu rostly bledule a sněženky.
v trávníku což? no jo, u toho plotu je to exponovaný místo no
nezkoušela jsi je vykutat?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 09:53
- Nahlásit
PetraK
nezkoušela jsi je vykutat?
ne, zkusila jsem tam nasadit trnitej keř, ale ten mi zase umořil ten ořech, co tam roste.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 10:35
- Nahlásit
PetraK
no, však jsem mu taky furt stála za zadelí, než to pochopil, ale rok to nebylo, šlo to s ním rychle
no, ale myslím,že kdybys ho jako štěně nechávala na zahradě i samotnýho, tak to moc nepůjde, max ho naučíš, že nemá rejt záhony před tebou...
a zadavatel chce psa, co bude na zahradě bydlet.
|
jiri
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 10:36
- Nahlásit
Díky moc za všechny reakce.
- nechci psa do bytu proto píši na zahradu.
Je mi jasné že bude vyžadovat hodně mé péče, aby se nenudil a něčemu se naučil.
Ještě bych měl dotaz pes vs. fenka? Ohledně výcviku je nějaký rozdíl popřípadě i dle plemena?
Díky.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 11:38
- Nahlásit
jiri
Je mi jasné že bude vyžadovat hodně mé péče, aby se nenudil a něčemu se naučil.
a taky aby jste měšli nějaký vztah ne? Jako stejně nechápu termín pes na zahradě,tzn že nikdy nechodí dovnitř do domu...a první starost je aby něco nezničil...já nevim,takovej přístup, neni lepší zahradní trpaslík? Tomu by nevadilo že bude sám a nic by neničil
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 11:45 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit
jiri
Ještě bych měl dotaz pes vs. fenka
u feny je nutno počítat s tím, že 2x ročně (někdy i častěji) hárá a v tom případku by neměla být sama na zahradě, protože se k ní může dostat nějaký pes a nakrýt ji.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 11:49
- Nahlásit
Sízra Milanová
No ale pes na zahradě nerovná se automaticky že nechodí dovnitř do domu. Ono je víc těch lidskopsích soužití než je černobílé uvnitř a venku.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:16
- Nahlásit
jiriOhledně výcviku je nějaký rozdíl popřípadě i dle plemena? Tak proto ty plemena jsou jinak by stačil pro celou planetu jeden universální pes Fenka bude mít štěnátka od neznámého záplotníka ovšem pes zase zvedá nožičku tudíž spálí květenu do značné výšky (pakůn umí tůje spálit vymazat z povrchu až do metru a při invazi myší i vyhrabat do metru v opačném směru k jádtu planety)
Spíš si vyber pár plemen co se ti líbí a pak se ptej které je vhodnější a které méně či vůbec
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:26
- Nahlásit
PetraK
no ale já jsem se na to nespolíhala, Ešus byl štěně jako každý jiný. A pes pochopitelně nerozliší záhonek od trávníku, ale prostě se to naučil. Když byl malý tak jsem ho furt měla v merku. Všichni jsme ho měli v merku a tím pádem se to prostě naučll- jak psala kachna - stejně jako děti. Jako se vším je to o důslednosti.
Chtěle jsem tím říct to, že většina (podle mě) psů se to prostě nenaučí. Když bude zadavatel se psem hodinu na zahradě a bude ho to učit a zbylých 23 hodin tam ten pes bude sám, nenaučí se to (některý pes asi jo, ale většina ne).
Jak jsem psala, Cindynu jsem to učit snad ani nemusela, stačilo párkrát vysvětlit a nelezla tam. Almaz to chápe taky, jenže jestli šlápne hňápou o 10 cm vedle je pod jeho rozlišovací schopnosti a když stál mezi rajčaty, u plotu to začlo štěkat a on se letěl podívat co to je, hejbnul zadkem a tím složil půlku rajčat... no prostě to nešlo, ta rostlinka se hned zlomí a je to v háji, proto jsem plotila.
Je lepší, když na to bude zadavatel připravený, než když bude spolíhat na to, že to psa naučí, a ono to pak nepůjde.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:32
- Nahlásit
Vero
no, ale myslím,že kdybys ho jako štěně nechávala na zahradě i samotnýho
no jasně, z toho musí zadavatel vycházet a pokud nebude on v dohledu, tak než pes dospěje ho na tu zahradu bez dozoru nepouštět - tzn, mít ho v prostoru, kde škodu nenadělá.
jiri
Ještě bych měl dotaz pes vs. fenka? Ohledně výcviku je nějaký rozdíl popřípadě i dle plemena?
to záleží na každém člověku co preferuje. Fenky jsou víc vnímavější (když odmyslíme dobu hárání, falešku, to zblbne asi většina), pes myslím musí většinou víc na sebe navázat, má spíš jakoby sklony být samostatnější - má toho venku relativně víc na práci než fenka /musí všechno přečůrat, hledat, kde je jaká baba a v době kdy feny hárají je to s ním někdy na palici/ . Nicméně já třeba prostě preferuju psa než fenku, líbí se mi ta samostatnost. Je pochopitelně důležité od štěněte budovat se psem vztah, tzn. hodně si s ním hrát, učit ho formou hry, pak ho práce s páníčkem baví a je pro něj snadnější se od toho veledůležitého drnu odtrhnout. ale říká se, že pro začátečníka je fenka lepší, lépe ovladatelná (jistě, zase jsou výjimky a člověk může narazit na tvrdou makovici, která strčí všechny samce do kapsy)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:40
- Nahlásit
LucieS
dyž bude zadavatel se psem hodinu na zahradě a bude ho to učit a zbylých 23 hodin tam ten pes bude sám
no to je to co píšu, že než se to pes naučí, tak tam prostě sám být nemůže - v tom prostoru, kde na tom záleží.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:44
- Nahlásit
Maya
No ale pes na zahradě nerovná se automaticky že nechodí dovnitř do domu
no tak by to mělo být....mít psa jen na zahradě a nikdy ho nemít doma je debilita, nevidim pak důvod toho psa mít...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:46
- Nahlásit
PetraK
no to je to co píšu, že než se to pes naučí, tak tam prostě sám být nemůže - v tom prostoru, kde na tom záleží.
Jo, tak v tom případě souhlas .
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 10:03
- Nahlásit
Mám psa na zahradě.Kam nechci aby chodil jsem dala 30cm vysoký plůtek. Mám tak ohraničenou zeleninovou zahrádku, pro moje psiska dost srozumitelné.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 10:57
- Nahlásit
LucieS
souhlas
tož jsme se sešly No pro zadavatele zjednodušený návod - štěndo na zahradě dozorovat a vlídně, důsledně sdělovat, že do záhonů ne, rvát křovíčka ne, hrabat myši ne. Pes i pochopí že na zahradě se nehrabe, kdežto na třeba louce se hrabat může. Pokud štěndo dozorovat nemůžu, musím ho mít tam, kde škody nenadělá. Ostatně princip je stejný jako v bytě. Když byl náš pes malý a už zůstával doma sám, tak předsíň, která je jeho královstvím, se při odchodu totál vyklidila, aby ho nic nesvádělo, a k dispozici měl svoje hračky.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 20:33
- Nahlásit
Ahoj potřebuju poradit. Chci si pořídit psa ale mám problém nemůžu ho mít v baráku musím ho mít na veliké opravdu veliké zahradě.. a strašně moc se mě líbí staford,pitbul a rotvajler a samozrejmě i další plemena ale dozvěděla sem se staf a bul nemůžou být na zahradě tak sem se chtěla zeptat jak je na tom rotvík a navíc jak se hodí k 8 měs. miminu?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 20:41
- Nahlásit
šary
Podle mě se žádný pes, který nemá přístup do domu nehodí k dětem. Tedy v tom smyslu, že bych ho s nimi nenechala nikdy ani vteřinu samotné a to ani ve věku, kdy bych to u psa žijícího v domě nějak moc neřešila.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 20:42
- Nahlásit
šary
než se tu objeví někdo, kdo má s rotíky zkušenost, zkusím se mezitím zeptat, jo?
Máš za sebou nějakou "psí" zkušenost?
Máš dostatek času s miminkem věnovat se psímu miminu. Protože ono ten tvůj čas potřebovat bude, pokud z něj chceš mít vyrovnaného a vychovaného jedince, na kterého se můžeš spolehnout (a který se může spolehnout na tebe)
Máš někoho, kdo tě zaskočí v momentě, kdy ty nebudeš mít možnost (když třebas onemocníš?). Protože ono nestačí, že je pes na velký, obří zahradě - pokud z něj má být ten vyrovnaný, vychovaný pes, na kterého se může člověk spolehnout a se kterým může jít kdekoliv, je zapotřebí ho brát od první chvíle co nejčastěji do různého prostředí, seznamovat s různými lidmi, zvířaty, situacemi, atd. aby si na ně zvyknul a bral je jako běžnou součást života a nereagoval na ně neadekvátně.
Je to velký pes, musí být stoprocentně ovladatelný a to není jen tak ze dne na den, chce to hodně práce a času.
Jde taky o to, co Ty můžeš psu nabídnout, i když bude už dospělý a vychovaný, bude stejne potřebovat, aby se s ním něco podnikalo, ne aby byl jen na zahradě.
Je dobré pořízení psa probrat opravdu důkladně,je to závazek na spoustu let.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 20:57
- Nahlásit
šary
Chci si pořídit psa
Proc? Jen tak zkus sepsat vseobecny duvody.
A neber to jako rypani, jen kdyz nekdo neco chce, tak zpravidla vi presne, proc.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:01
- Nahlásit
birma
aha tak že tvrdíš když pes tak pouze do domu? nebo tomu špatně rozumím . to je jasné že psa nikdy nenechám s dítětem o samotě už sem měla 2 boxery tak vím jak se psem zacházet a dítě nikdy nenechat se psem samotné. liší se nějak povaha psa který je venku narozdíl od tz.gaučáka? když se tomu psu budu věnovat pořádně a pořádně ho navyknu na lidi tak se taky nehodí k tědem?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:08
- Nahlásit
šary
liší se nějak povaha psa který je venku narozdíl od tz.gaučáka
liší. jste spolu víc srostlý, to především a pak je prostě víc zvyklý na běžný provoz a vše co se kolem domácnosti a hlavně dětí týče. Tím neříkám, že pes "zahradní" nemůže a nebude s dětmi fungovat (taky já osobně nemám žádnou zkušenost), ale pro byťáka je spousta věcí samozřejmou součástí života. Čistě jen můj názor tedy.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:11
- Nahlásit
šary
rozdíl vidím dost v tom, že pes, který má zákaz vstupu do domu na děti bude spíš žárlit. Taky ho majitel snáze "odstaví na druhou kolej", protože na rozdíl od psa žijícího v bytě mu nepraskne močák, pokud za ním majitel zajde jednou denně místo tří (byť i kratičkých) procházek. A v neposlední řadě navázání venkovního psa na lidi je podle mě neskonale těžší, protože vztahy se utužují i tím, že kolem psa cestou do kuchyně 100x denně projde, mluvím k němu, občas ho mimoděk podrbu a on je neustále v mé blízkosti. Tohle ale píšu o psovi, který nemá do domu vůbec přístup (tak jsem to pochopila z dotazu), ne o takovém, který přes den courá kam chce a venku je třeba přes noc.
Ale musím říct, že si nějak nedovedu představit, že bych chtěla a měla psa, který by byl striktně jen venku, přijde mi to pak pro majitele spíš jako zátěž, než radost.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:15
- Nahlásit
PetraK
já mám zkušenosti s boxery měla sem 2 jednu zlatou fenku a ´druhej byl žíhanej pejsek abou sem věnovala hafo času a byly to mí miláčci. neboj mám i partnera kterej chce psa. sice nevím jak přesně vycvičit rotvajlera ale už sem si o tom plemenu něco dočetla ale ráda bych slyšela nějaké zkušenosti s nimi a ráda se naučím jak na ně. miluju psy tak že bych za ně umřela. vím co psům nabídnou a vím co potřebujou. a času mám dost mám hodný dítě.. tak že mám i hodně času. a vím že psa musíš pořádně socializovat. jen sem se ptala jestly je rotvík vhodný na pobyt na zahredě a jestli je vhodný k dětem.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:17
- Nahlásit
birma
já bych nejradši psa měla v domě ale z určitýho důvodu prostě nemůžu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:19
- Nahlásit
šary
jo dobrý, tak pokud máš možnosti a časovej prostor, proč psa ne. Já to psala jen tak k zamyšlení, oni občas lidi věci nedomýšlejí, zvlášť pokud psa nikdy neměli, představují si, že vše půjde samo, pak se diví a pes jde z domu. Tak jen tak jako prevenci jsem to psala. Takže já jdu, páč co se rotíků týče, sice jich pár znám, ale jen znám, sama zkušenost osobní nemám. Tak ať se dobře rozhodneš. Jen ještě - co jsem tak k rotíkům nahlídla - chce to určitě nepodcenit odkud si štěně budeš brát, opravdu pečlivě vybírat, nechat si poradit, protože jako u hodně plemen, tam bohužel jedou i chovatelé na tvrdý výdělek, bez ohledu na zdraví svých odchovů a na smyl chovu plemene obecně.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:23
- Nahlásit
PetraK
jo to chápu i nějaký takový lidi znám co psy dají pryč jen jak je omrzí ale já taková nejsem psy miluju. budu opatrná děkuju moc ;)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:38
- Nahlásit
šary
Tak boxery a rotvíky znám jen zprostředkovaně od známých, ale řekla bych, že rovík je mnohem tvrdší pes na výchovu oproti boxerovi a ty co jsem znala já, ta hlavně samci byli dost dominantní ke psům, určitě s rotvíkem to chce cvičák odmalinka, aby si zvykal na psy a aby byl fakt perfektně vycvičený, jinak jseš jednou nohou v kriminále, k dětem co jsem viděla jsou super, bratránek měl jednoho když měl malou holku a byly v pohodě, ale on ho měl fakt skvěle zvládnutého, měl před ním knírače a kavkazana. Venku být rovík bych řekla, že může, pokud bude mít dobrý zázemí, teda minimálně zateplenou boudu, ideálně ještě k tomu zastřešený neprofoukací kotec. On se u takového psa kotec i někdy hodí.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2013 21:43
- Nahlásit
šary
jen sem se ptala jestly je rotvík vhodný na pobyt na zahredě a jestli je vhodný k dětem.
Ja s rotviky ziju uz dlouho.
Je to plemeno pro cizi drsne na pohled, skvele hlidaji, ALE, uvnitr ty drsny schranky to jsou mozna vetsi citove nez boxeri (s tema mam taky zkusenosti). Kdo zna rtw jen coby urvanyho trhace pres plot - ano, to je jedna jejich stranka povahova, vrozena ve vetsine pripadu.
Druha, intimnejsi stranka je - neuveritelny mazel, nejstastnejsi pospolu s cleny rodiny v byte/domu. Velmi socialni tvor v ramci svych lidi, domacich zvirat, psu, se kterymi vyrusta. Od znamych, kteri maji rtw s detmi vim, ze obzlast feny jsou vuci detem velmi citlive - nenechat o samote dite se psem je slabikarem kazdeho pejskare. Hlidaji o to vice i treba kocarek na prochazce.
Jestli chces mit rtw jen na zahrade - ano, ma podsadu, kvalitni zateplena bouda, kotec s drevenou podlazkou mu zajisti zaklad. Fura lidi chova rtw v kotci, psiska nestradaji - ale maji dukladne vybiti i jinde, co den jezdi po cvicakach, chodi na vychazky atd...
Stejne je ale nejstastnejsi svou rodinou pohromade, uvnitr domu. A potrebuje zamestnat, hlavu i telo, ne ho nechat jen tak "hnit" na zahrade a spokojit se s tim, ze steka a hlida. Potrebuje hodne socializace coby stene, ve meste, na prochazkach s overenymi kamarady, nedopustit, aby na nej vystartoval nejaky agresor v dobe vyrustani - velmi dobre si to pamatuji a muzes mit v budoucnu problem s ostatnimi psy - coz se i tak muze stat, nikdy to nebude parkovy bezproblemovy pes. Az dospeji, feny nekdy nemusi jine feny, psi samci maji vyhrady vuci jinym samcum.
O to vic je dulezita vychova, laskava a dusledna, s jasne stanovenymi pravidly na obou stranach hned odmala. A tim nemyslim se psovi hrabat v misce a podobne si dokazovat svou nadvladu - rtw potrebuji cloveka s citem pro psy. Cloveka, ktery umi usmernit jejich pripadny vykyvy, ktery si nemusi dokazovat silou, ze je nekde v hierarchii nad psem, cloveka, ktery mu poskytne dostatek vybiti - sportovniho (obrany, stopy, tahani u kola, vylety) a ne jen zahradu velkou.
Takze rtw vycvicite snadno, staci ho milovat a byt naladeni na stejne vlne s tim "bojovym vemenem".
Sorry za vylev, ale rtw jsou moje srdecni plemeno.
|
šary
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2013 12:55
- Nahlásit
Fifi
díky moc to je velmi pěkně napsaný a je vidět že máš velké zkušenosti. a ještě sem se chtěla zeptat jak správě vybrat RTW vím že když sem si vybírala boxéra tak sem brala nejsilnější a dominantní štěně a byl vždycky miláček. funguje to i u RTW?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2013 18:08
- Nahlásit
šary
Tak predevsim zvolit spravnou chovatelskou stanici, pro tvy ucely zvolit asi spojeni, ktery neni primo ryze pracovni (i kdyz u nas bych rekla, ze se ciste pracovni linie rtw moc nekona, jako tomu je treba u NO). Zjistit si maximum o rodicich, jejich zdravi, zdravi i jejich sourozencu, zkontaktovat chovatele, navstivit stenata, obhlidnout si, v jakych podminkach stenda ziji.... zkuseny chovatel zna stenata nejlip, dovede odhadnout jejich temperament a zhruba povahu. U takovyho bych se nebala stene si nechat vybrat chovatelem - mne taky mladsi cubu vybirala kamaradka chovatelka, trefila se 100% do mych pozadavku. No a dalsi zpusob je vec intuice a toho, jak si padnes s prckem do oka, ktery se k tobe driv prikutali, jak zrovna bude odpocaty/utahany atd - z jedny navstevy nejaky nejsilnejsi stene nepoznas.
Samozrejmosti je volba stenete s PP, zadny UCI, ale FCI.
|