Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jaký pes na zahradu?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
jiri
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 18:26
- Nahlásit

Ahoj,
potřebuji poradit, chtěl bych si pořídit psa na zahradu cca 640 m2 se záhony.
Představoval bych si nejspíš německého ovčáka nebo nějaké obdobné plemeno.
A rád bych se zeptal je-li toto plemeno vhodné na zahradu, aby nehrabal či nemočil na záhony.
Předpokládám, že se to dá naučit a vycvičit?
Boudu bude mít venku, takže by tam přebýval celoročně.
Ještě mám dilema zda psa či fenu (raději bych psa), ale aby bylo možné ho co nejsnáze vycvičit
a udržet si na zahradě se záhony pořádek.
Je pravda, že pes se se záhony "nesnese"?
Doufám, že je dotaz položen srozumitelně, jsem začínající chovatel tak prosím o rady.

Eninka
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 18:38
- Nahlásit

jiri

je vidět, že jsi ten začínající

je-li některé plemeno vhodné pro to, aby nehrabalo či nemočilo na záhony, to je vtipná poznámka. Počítej s tím, že každý štěně ti bude vrtat díry po zahradě a dělat různé "psí kusy". Naučit psa, aby tyto věci nedělal - hm, to lze podle mě každého, ale nevěřím tomu, že se vyhneš počáteční devastaci a o to víc, že pes bude trvale "venku" a tímpádem asi i menší kontakt s páníčky (ale to jen odhaduju). Výběr plemeno NO je podle mě docela vpohodě, ale věř, že já kdysi měla též zahradu se záhony a dvě NO po sobě a záhony dostály úhony vždycky, než pes dospěl a byl vychovanej (ne vycvičenej). Jinak moje zkušenost s dalšími třemi plemeny (BŠO,AUO, borderka) je ta samá, švýcarka vytahala ze země veškeré zavlažování a ryla díry, australačka vrtala díky jako nějakej geolog - to i borderka a australačka navíc oloupala všechny stromy kolem dokola - kůru...takže jen abys věděl

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 18:50
- Nahlásit

jiri
NEJDE naučit psa, aby nehrabal a nechodil po záhonech.
Buď pes, nebo záhony.
U nás to řeším tak, že všechny záhonky jsou oplocené metr vysokou kari sítí s vrátky. Aby to pes neskákal, to už se naučit dá (kromě krizovek typu "cizí kočka v záhonku").

Strejda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 18:55
- Nahlásit

jiri
Naší zahradou prošlo několik psů. Ten porcelánový nehrabal. Ostatní všichni.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:14
- Nahlásit

LucieS
Strejda

mně se to podařilo, ale to spíš asi díky vnímavosti pesana. Je pravda, že jsem si s tím od prvního momentu dala práci, štěně dozorovala a směrovala od záhonů, vlídně,důsledně (toť info pro zadavatele- že násilím se pranic nezmůže, chce to jen spoustu času věnovanému štěněti, mít štěně neustále v zahradě pod dozorem, abych mohla správně nasměřovat a důsledně to řešit). A protože on se dobře a rád učí, vzal to za své, nehrabe záhonům se výhýbá i když se honí s případnou psí návštěvou. Ovšem - jak vyrazí v noci na bojovku po zahradě, kdy počítá, sleduje a komanduje žáby a myši, tak .... to si prostě do toho záhonku občas vleze. ale je pravda, že nic nezničí, jen tam najdu jeho tlapky

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:22
- Nahlásit

LucieS
NEJDE naučit psa, aby nehrabal a nechodil po záhonech.
Buď pes, nebo záhony.

nesouhlasim. V životě mi psi na zahradě nic nevyhrabali, jasně bydelj doma, ale ani mi nikdy v domě nic nezničili, ani jednu jedinou botu, nohu od stolu, prostě nic. Maj tolik aktivity venku, že doma jen jedí a spěj. Takže myslim, že dostatek aktivity plus co píše Petra K a pujde to

Eninka
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:25
- Nahlásit

Adiddaska

to ti závidím, to doma...já mám vyškrábanou omítku, ohlodanej nábytek (ale jen vždycky od stěňat), dřevěný dveře doškrábaný...akorát to bylo třikrát postupně
a to vždycky v noci, když spím

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:29
- Nahlásit

Eninka

jako jo, jsou škráblý dveře, jak na ně párkrát skočili, když jsem moc dlouho odemykala a oni už se chtěli vítat ale to nepočítám, takovýty destruktivní aktivity žádný ale a to jim když odcházim nenechávám žádný hračky ani kosti nic, prostě si lehnou na pelech a tam je najdu, když přijdu

Eninka
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:35
- Nahlásit

Adiddaska

prostě si lehnou na pelech a tam je najdu

tak to máš boží psy, já spíš divočáky měla...teďka už nikdo nic neudělá, ale jako štěnda a puboši teda to bylo něco...hlavně rohy na nábytku, prostě mléčný zuby a tak...hlodaly a hlodaly holky jedny.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:47
- Nahlásit

Eninka
tak to máš boží psy, já spíš divočáky měla

mám hyperaktivního psa, ale demolišn dog to rozhodně není a nebyl. Ono je potřeba tu hyperaktivitu přesměrovat, či lépe někam nasměrovat, aby mohl vypustit páru. A fakt jen házení balonků nestačí. Jakýkoliv pracovní pes musí prostě pracovat. Ne do padnutí, ale opravdu musí pracovat, pak je spokojený a nedělá problémy. Když byl malej, každej den se šlo ráno na min. hodinu ven, kde řádil s kámošema a pak jsme se učili. Když jsem odcházela byl velmi rád, že jdu pryč a může chrápat. K tomu jsem mu navíc doma nechala pár hlavolamů pro štěně v podobě různých papírových krabic naplněných jinými krabicemi a v té poslední byla hračka nebo pamlsek a tím pádem se dost zabavil. A na zahradě jsem se mu věnovala v době jeho štěněcího věku opravdu maximálně a důsledně, žádný záhon nikdy neutrpěl nejmenší újmu.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 19:53
- Nahlásit

PetraK
hele já znám čubu, která i po celodenním honu rozebírala kvartýr, takže ne vždycky je to jen nedostatkem vybití... separační úzkost taky dělá svoje

Eninka
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 20:00
- Nahlásit

PetraK

jenže já mám psiska v době mé nepřítomnosti venku, takže doma ty ohlodaný věci holky dělaly jenom jako štěňata a v mé přítomnosti v noci. Když jsem doma, věnuju se jenom jim, devastace na zahradě probíhala vždy v mé nepřítomnosti a opět jenom ve štěněcím věku. V mé přítomnosti venku nemaj časově šanci nic "podnikat", nemaj čas
Akorát borderka s oblibou sklízí (sklízela) zeleninu a rozkvetlý kytky až doteďka

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 20:50
- Nahlásit

Adiddaska
PetraK
rodičů psi taky do záhonů nechodili. Prostě byli vždy od štěněte ze záhonů vykazováni, stejně jako hrající si děti.
jiri
moje zcela osobní zkušenost (s jedním psem plemene německý ovčák) je, že není většího nemehla

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:07
- Nahlásit

lamalucni
čubu, která i po celodenním honu rozebírala kvartýr,

ale tak jasně, vždy má všechno výjimku. ale to je prostě jen výjimka.

Eninka
psiska v době mé nepřítomnosti venku
no jo, jenže pokud něco nechci, aby pes dělal, musím mu v tom vždy zabránit. Nelze dělat polovičatě. Takže pokud nechci aby ničil, musím to nastavit tak, aby neměl možnost ničit ani v mé nepřítomnosti, kdy to nemůžu ovlivnit. Přiznám se, že jsem ten druh člověka,co psa na zahradě - kvůli jeho vlastní bezpečnosti - samotnýho prostě volně nenechá. Zvlášť štěně.

kachna_
Prostě byli vždy od štěněte ze záhonů vykazováni, stejně jako hrající si děti.

přeéésně.

že není většího nemehla

tak jasně, jsou jedinci Hrom do police, ale je to myslím i tím, že Cirát není od mala na tu zahradu zvyklý.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:13
- Nahlásit

PetraK
, vždy má všechno výjimku. ale to je prostě jen výjimka
Já právě znám víc psů, kteří ničí ne z nudy a přebytku energie, ale kvůli separační úzkosti. Případně samozřejmě kvůli kombinaci obojího. Tohle byl jen jeden nejmarkantnější příklad...

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:17
- Nahlásit

lamalucni
ale kvůli separační úzkosti.
tak ale tam to zase bude vycházet - pokud nejde o útulkáče - z toho, že nebyli naučení na samotu, ne? Hodně lidí bohužel předpokládá, že pes tak nějak sám od sebe už od malička prostě bude doma a spokojeně čekat, až se páník po celým dni vrátí domů. A tím pádem štěně na to nepřipravují a pak se diví, když pes dělá virvál a nejde to odnaučit. (ale zase pochopitelně, i tady budou výjimky, pes je živý tvor, ne jeden jako druhý)

Eninka
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:28
- Nahlásit

PetraK

kvůli jeho vlastní bezpečnosti - samotnýho prostě volně nenechá. Zvlášť štěně.

no já neměla na mysli psí mimino, ale štěně ve smyslu do roka, až roka a půl...do tohohle období se mí psi jako štěňata chovali.
Nemám tady venku nic, co by mohlo psiska nějak ohrozit, akorát teda bylo co ničit, ale to se najde vždycky něco. Terka třeba jak sklízela tulipány a ostatní rostliny, tak i stahovala z oken muškáty, potvora jedna.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:48 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Eninka
ale štěně ve smyslu do roka, až roka a půl...do tohohle období se mí psi jako štěňata chovali.

no já to mám tak, že prostě psa venku bez dozoru ne. Pro jeho bezpečnost - ať už jde o cokoliv na zahradě - a že kytek jedovatých zatraceně je, ale hlavně kvůli cizím lidem. Prostě když na zahradě nejsem, není tam ani můj pes. Bohužel doba už taková je. A ostatně nemusím zacházet do takových extrémů,jako jsou pohozený otrávený buřty, ono stačí malý děti, který chodí kolem a psa dráždí, pak velmi rychle a jednoduše vzniká jeho averze na děti, mnohdy velmi silná.

tulipány a ostatní rostliny,

spousta kytek od cibulovin přes břečťan až po ty echt jedůvky, kterýma vyhubíš půlku prahy jsou psům nebezpečný. A mně to prostě za to nestojí. A hlavně - když tam nejsem nemůžu korigovat chování, který nechci - od těch záhonů po honění zvířat atd.

Alexa
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:54
- Nahlásit

PetraK
mám to dost podobně štěně nikdy není samo na zahradě, dospělý bréci jo, ale stejně mám zahradu rozpůlenou na psí a lidskou, a myslím že i když maj dost vyžití, stejně i osmiletou Alexu občas popadne hrabací mánie a jede, o okousaných stromkách v dosahu nemluvě

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 21:57 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Pokud pes bude na zahradě celoročně bydlet, bojím se, že spíš dojde na verzi, pes nebo záhony.
Neumím si představit, že člověk zároveň nechá psa bydlet samotnýho na zahradě a zároveň se mu povede to, co PetřeK, ohledně záhonků- to se přece vylučuje, musel by u toho aspoň ten první psí rok pořád být, aby ho to naučil.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:01
- Nahlásit

Alexa
, dospělý bréci jo,

já jsem v tomhle možná hrozná, ale prostě fakt, když jdeme do baráku a nikdo není na zahradě, jde pes s námi dovnitř - povětšinou sám od sebe, to jen když bádá na louce u myších děr a nevnímá co se kde děje, tak hvízdnu a on mastí. Já prostě psa nikde bez dozoru nenechávám.
Jako štěně měl venku velko vášeň rvát za větve keříků, nevím proč. Nicméně to se tak nějak pořešilo a prostě respektuje že zahrada je zahrada a kutat může na louce a hlodat může klacky.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:02 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Vero
musel by u toho aspoň ten první psí rok pořád být, aby ho to naučil.

no, však jsem mu taky furt stála za zadelí, než to pochopil, ale rok to nebylo, šlo to s ním rychle. Musel by tomu zadavatel věnovat v těch počátcích velmi mnoho času. Jako se vším co se štěně učí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:37 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

Adiddaska
Máš zcela výjimečné psy . Ale vážně, vy máte okrasnou zahradu, ne? Přece jen, na té užitkové, kde je vše okopáno, čerstvá hlína (teda pokud člověk stíhá plít), sazeničky jemné křehké vánkem ulamující se ... to je prostě jiná .

PetraK
Cindyna taky rajčata obcházela, do záhonku nešla... a Almaz kam šlápne, tam sedm let tráva neroste. Oplotit jsem musela kvůli němu. Takže není dobrý spolíhat na to, že zrovna to moje štěně se bude kytkám vyhýbat.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:44
- Nahlásit

LucieS

jojo, okrasnou, žádná zelenina a tak. Ale oni jsou fakt hrozně klidný, pokud nejsem na zahradě já, tak tam ani nepůjdou, i když je v létě furt otevřeno na terasu. Max jdou před dvěře a tam si lehnou na dlažbu a spěj. Donedávna na zahradě ani nečůrali, teď jsem je to naučila, že si zalezou do křovíček a tam si značkujou, takže je můžu aspoň ráno vypustit a ne se hnát honem rychle ven. Nenechvám je tam teda nikdy samotný, protože se bojim, že je někdo ukradne. Já si fakt myslim, že je to tim, že maj vyžití mimo hodně, tak pak doma jen chrápou, ale je fakt, že to nejsou žádný extrapracáci, takže unavit je psychycky i fyzicky neni taková práce jak u nějakejch hyperakticvů

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:50
- Nahlásit

Adiddaska
Tak oni se cítí spíš jako byťáci, ne .
Já kdysi měla v paneláku kokra a ten ani nešlápl do louže, do bahna, nelehl si do mokra, toho by záhonky taky nezajímaly .

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:53
- Nahlásit

LucieS

jj, sou byťáci určitě, ale venku se klidně vyválej v bahně, to se zas nežinýrujou nemůžu říct, co by se stalo, kdyby byli celej den, třeba tejden v kuse sami na zahradě, protože to ještě nikdy neproběhlo. Ale doma jsou sami 6-7 hodin a pohoda, spěj a nic neřešej

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2012 22:59
- Nahlásit

jiri

co to znamená pes na zahradu, znám sekařku na zahradu,slunečník na zahradu,ale psa ne...doporučuju nepořizovat si žádného tim míň NO.Doporučuju trpaslíka,ten nic nezničí,ikdyž tam bude sám! Mně pes doma taky nic nezničil co bych mu sama nedala a to proto,že tam prostě nebyl sám jako malej....pokud necháte štěně venku samo v boudě, bude se nudit a trápit a máte konec se záhonama...

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2012 08:15
- Nahlásit

Moji psi jsou taky převážně venku, nikdy nic nezničili, nikdy nehrabali, záhonků se nevšímaj, akorát teda nesměj bejt žádný kolem plotu, kde maj hlídací trasy a na jaře kdy to na záhoncích teprve pučí, tak na jejich chodících trasách musím zapíchat do záhonku pár klacíků, aby se vyhýbali, protože samo nechápou, že chci aby na tý prázdný hlíně něco vyrostlo, ale jakmile to povyroste, tak už se vyhýbají sami, jediný škody jsou, že starší pes sám sklízí úrodu no ale jako nemám NO. S pracovníma psama je to asi horší, soused má labíka a místo zahrady měsíční krajinu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2012 08:41
- Nahlásit

LucieS

Takže není dobrý spolíhat na to, že zrovna to moje štěně se bude kytkám vyhýbat.

no ale já jsem se na to nespolíhala, Ešus byl štěně jako každý jiný. A pes pochopitelně nerozliší záhonek od trávníku, ale prostě se to naučil. Když byl malý tak jsem ho furt měla v merku. Všichni jsme ho měli v merku a tím pádem se to prostě naučll- jak psala kachna - stejně jako děti. Jako se vším je to o důslednosti.

Maya
soused má labíka a místo zahrady měsíční krajinu

může bejt taky tím, že se milej labík nudí. Když zahradničím - pes zpravidla zahradničí se mnou (nebo s někým jiným) - neboli, nosí konev na vodu, kyblík od kompostu, případně pozoruje, jak se hrabu v záhonu, protože se občas stane zázrak a zničehož nic odněkud vyletí tenisák a on by to nerad propásnul. Proč by měl kutat, když má jinou zábavu.

kachna_
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2012 09:17
- Nahlásit

PetraK
Proč by měl kutat, když má jinou zábavu.
špic považuje za ideální ležet někde poblíž v křoví. Flekatá hrabe, ale je to pro to, že tam jsou hryzci a já radši díry než hryzce.
Záhon jsem oddělila křovím ala pámelník. Máme zahradu rozdělenou na odpočinkovou část, užitkovou a volně lítací. A přestože nemám psy na nepohyb v záhonech cvičené, tak škody na záhonech jsou naprosto minimální. Ale co mě teda mrzí, u plotu rostly bledule a sněženky.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání