| Autor |
Zpráva |
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:52
- Nahlásit
PetraK
http://www.retriever-klub.cz/chov/51/jak-uchovnit tady jsou podmínky uchovnění
ale je to taková základní udržovací, aby to plemeno nešlo do kopru s povahou úplně.
jj, přesně tak, teoreticky by to měl pes vyseknout vlastně z fleku bez přípravy, měl by to mít v sobě. Což ale většina samože nemá a naučit se to může kterejkoli pes uplně bez vloh.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 13:01
- Nahlásit
Adiddaska
tady jsou podmínky uchovnění
jo já už jsem se tam dívala, než jsem se šla zeptat k retrívrům tu.
eoreticky by to měl pes vyseknout vlastně z fleku bez přípravy, měl by to mít v sobě. Což ale většina samože nemá a naučit se to může kterejkoli pes uplně bez vloh.
jo jasně, no a proto i říkám , že si myslím, že až vyšší zkouška v určitém ohodnocení (tak jak to mají maďaří, němci atd.) , pak spíše prokáže, že je pes pracovně upotřebitelný a spíše ponese to, co nést má.
no zkrátka a dobře to za sebe shrnu v tu větu, že si nemyslím, že by u ohařů byla linie exteriéráků a pracáků. a vypadnu, páč to fakt už je o tom, že je téma zase jinde.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 13:10
- Nahlásit
PetraK
no prostě to každá vidíme jinak
Spíš si myslím, že jsi mě zpočátku úplně nepochopila
když tedy bude hledat tu exteriérovou - kterou podle mě nenajde- tak jeho pes nebude mít lovecké "choutky"
No a to je právě ono, přesně tohle jsem na mysli vůbec neměla.
Neznám jedinýho maďara, kterej by o zvěř neměl zájem. Ano asi se nějaký najde, ale jde o výjimku, vždy je zapotřebí toho psa naučit se u zvěře chovat.
Tak to určitě najde, jistě, že je třeba naučit psa, jak se u zvěře chovat, to ale naprosto každýho psa (každýho samozřejmě jinak, vzhledem k jeho určení, vlastnostem a schopnostem) přece.
že si nemyslím, že by u ohařů byla linie exteriéráků a pracáků
Hele a viděla jsi někdy třeba pointry na výstavě a to samý plemeno na honu?
Ještě jsi mi prosím neodpověděla jakou vyšší zkoušku než podzimku potřebují ohaři do chovu. Jestli takový nějaký plemeno s tímto nařízením je, tak mu tleskám, ale já o žádným nevím.
Lucie Kratochvílová
Edit: PetraK, Eldoguero - vás strašně ráda čtu
Jsi pěkně drzá smirk:
Adiddaska
OVVR je povinný pro uchovnění pro všechny retrívry podle mě.
Taky myslím, že to tak je.
Přesto se asi nebudeme přít o tom, že třeba labradoři se na pracáky a exteriéráky dělí
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 13:20
- Nahlásit
Eldoguero
Přesto se asi nebudeme přít o tom, že třeba labradoři se na pracáky a exteriéráky dělí
tak určitě, uplně si neumim představit ty výstavní koule při práci
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 13:31
- Nahlásit
Adiddaska
To já taky ne, ale několik lidí nezávisle na sobě mi tvrdilo, že někteří exteriéráci prý opravdu makaj. Otázka je jestli zrovna ti ve výstavní kondici nebo spíš ti, kteří už po výstavách tolik nejezdí, aby nemuseli mít psa pořád s 5 kilama nadváhy
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 14:05
- Nahlásit
Eldoguero
i prosím neodpověděla jakou vyšší zkoušku než podzimku
tak maďaři na které se pán ptal
Psi i feny
PZ (II.c, nos 4) + ZV (II.c) + SZVP nebo LZ (II.c)
NEBO
MJM, MJS nebo VZ (II.c, nos 4)
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 14:12
- Nahlásit
PetraK
Ok, pokud nepočítám jarky, pak chápu dobře, že k podzimkám musí mít i vodní nebo lesní? V tom případě ovšem nechápu proč nemají rovnou jako podmínku všestranky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 14:22
- Nahlásit
Eldoguero
pak chápu dobře,
ano. takže co ten potlesk?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 14:40
- Nahlásit
PetraK
Ok, díky za info.
Ale proč tedy nemají jednoduše všestranky? To by mi přišlo logičtější.
Každopádně tleskám klubu, jen tak dál
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 14:50 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Eldoguero
Ale proč tedy nemají jednoduše všestranky
já nevím, možná proto, abys se pes jakoby "přezkušoval" ? nevim, mně se neptej nicméně sice je to jakoby "opruz" a já vím, že bych to nikdy nedala, abych psa uchovnila, protože je to časově opravdu náročný, ale má to svůj účel. Vede to ty psy k tomu, aby byli pokud možno takoví, jací by měli být a zůstali tak co nejdéle. U němců je to zase o tom, že tím, že nejsou líbiví a jedou je hlavně myslivci, tak tam ten základ je myslím zatím taky zachováván. stejně fous. proto tvrdím, že u ohařisek se nedá mluvit o tomto rozdělení tak, jako u NO, borderek či labrošů. Prostě nedá. A každej kdo jde do ohaře musí počítat se živým zájmem o zvěř, který musí zvládnout. proto tvrdím, že exteriéraka s vlažným zájmem o zvěř nenajde. ale to se budu opakovat
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 15:53
- Nahlásit
PetraK
U kraťasů je hlavně docela velká chovná základna, takže je z čeho vybírat, u ČF bych řekla, že je to u nás dost podobný jako u NKO. Řekla bych, že narozdíl od těch maďarů a výmarů nedoplácí na líbivost exteriéru.
Pozitivní je, že tenhle problém si váš klub uvědomuje, a že má tohle plemeno poměrně obtížný podmínky chovnosti - v porovnání s většinou jiných plemen.
proto tvrdím, že u ohařisek se nedá mluvit o tomto rozdělení tak, jako u NO, borderek či labrošů. Prostě nedá
Ale dá
Uvědom si, že stále mluvíš jen o vizslách. Vem si třeba ty výmary, anglický a irský setry, pointry kupříkladu. Tam ten rozdíl prostě je
A každej kdo jde do ohaře musí počítat se živým zájmem o zvěř
Počítat ano, tak jako třeba u teriérů, je to jejich přirozenost, ale o tom jsme se nikdy nepřela.
proto tvrdím, že exteriéraka s vlažným zájmem o zvěř nenajde.
S tímhle naprosto nesouhlasím, stejně tak jako jsou bordery bez zájmu o pasení (znám jednu pracovní borderu z pracovního spojení, která se ovcí vyloženě bojí, za balonkem nebo frisbee se ani neotočí a nejlepší kratochvíle je dávání paciček komukoliv a to jí nemá nikdo jako gaučáká, naopak si ji pořídili lidi na práci), tak jsou i ohaři bez zájmu, nebo s minimálním zájmem o zvěř, tak jsou i teriéři, kteří odmítají norovat (jednoho jsme měli doma, taktéž pracovní pes, čistě pracovní, z lety prověřené pracovní linie, v které byli psi s podzimkami, všestrankami, vodními zk. ...), genetika je prostě mocná
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 15:57
- Nahlásit
Eldoguero
S tímhle naprosto nesouhlas
no jo, já znám taky jednoho bernskýho honiče co nehoní, ale zase většinu lidí, kteří prostě musí počítat s tím, k čemu toto plemeno sloužilo. To že takového jedince mezi honiči najde je prostě hodně malá - to stejné u ohařisek
tak jsou i ohaři bez zájmu,.
to ano, to najdeš odchylku v každém plemeni, ale to ještě není o ext. x prac. linii.
a fakt jdu, posíláme téma jinam.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 16:10
- Nahlásit
PetraK
To že takového jedince mezi honiči najde je prostě hodně malá
To ano, s tím souhlas.
najdeš odchylku v každém plemeni, ale to ještě není o ext. x prac. linii.
Jasně, že není, reagovala jsme na to, že jsi psala, že neexistují ohaři bez zájmu o zvěř. Výjimky se holt najdou všude.
posíláme téma jinam.
až tak? myslím, že už je stejně jinde, leda, že by ho někdo zachránil ...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 16:29
- Nahlásit
Eldoguero
reagovala jsme na to, že jsi psala, že neexistují ohaři bez zájmu o zvě
ne to myslím, nikde netvrdím , já tvrdím, že u ohařů nemůžeš mluvit o exter. vs. prac. linii.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 16:40 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
PetraK
A každej kdo jde do ohaře musí počítat se živým zájmem o zvěř, který musí zvládnout.
Neznám jedinýho maďara, kterej by o zvěř neměl zájem.
já tvrdím, že u ohařů nemůžeš mluvit o exter. vs. prac. linii.
Stále hovoříš o maďarech nebo o ohařích všeobecně? Pokud je správně druhá varianta, pak to není pravda.
no nic jdu ven
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 16:52 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit
Ad labradoři (že vám do toho kecám) - opravdu pracovních tedy "trial" linie je v ČR pár. A ty zrovna nemají myslivci Takže 99,9% labradorů,ať již pracujících nebo nepracujících a labradorů působících v myslivosti je "výstavní linie", a to od jaktěživa, těch pár trial jedinců k nám bylo dovezeno v posledních pár letech. Takže v ČR rozdělení na show a pracovní linii moc nefunguje, to,že někteří chovatelé vyžírají psy na výstavy tak,že mají problém oběhnout kolečko v kruhu, to je jiná věc. Naši "myslivečtí" labradoři jsou taky čistě "show" a dělají naprosto všechno kromě norování,tam se přeci jen neuplatní
A jinak opravdu 99% retrívrů vlohy stále má a předává, zrovna ty OVVR většina psů vyšvihne bez problému, spíš jde o to, že si začátečníci psa zkazí,takže mají spíš odnašeče než přinašeče, případně aport fluše apod.
A jinak co se týká ohařů,tak zejména u setrů opravdu to rozdělení funguje a co vím,tak vybrat makající štěndo může být problemtičtější
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 17:31
- Nahlásit
sice se říká chlapy nikdy nelituj, ale teda chudák Bohdan..... Aby se dozvěděl kýžené informace, musí se probrat tunou zbytečných keců. Řekla bych, že toto se stalo dominantou czpsa. Co mu napsat : ne, ty co zmiňujete není dobrý nápad. Lepší by byl třeba pudl, nebo si adoptujte křížence z útulku....
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 19:47
- Nahlásit
PumpaCo mu napsat : ne, ty co zmiňujete není dobrý nápad. Lepší by byl třeba pudl, nebo si adoptujte křížence z útulku....
To by to tu bylo zas moc sterilní
A to si nechci představovat, když by tu diskutoval ten, co mu doporučil ty molosy a lovečáka )))))
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 22:50
- Nahlásit
jana33
spíš jde o to, že si začátečníci psa zkazí,takže mají spíš odnašeče než přinašeče, případně aport fluše apod
mi přijde, že je hodně psů, co nechce do vody spíš, aspoň u nás na cvičáku..
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 22:57
- Nahlásit
Adiddaska
Ale to je zase o zkušenosti a o tom,dát psovi čas. Sice většina retrieverů se vrhne do vody už v pár týdnech,ale samozřejmě jsou i takový,kteří potřebují čas. A minimálně u těch,kteří jsou vedeni k aportování, se láska k vodě rychle naučí přes aporty. Ale samozřejmě i u retrieverů jsou výjimky,ale rozhodně bych neřekla,že je jich moc
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 23:19
- Nahlásit
jana33
jo, já neřikám, že je jich moc, zas s tolika se nepotkávám , jen mě to překvapilo, protože jsem si myslela, že retrívr prostě vlítne do vody, hned jak jí ucítí a překvapilo mě, že to je většinou to, co se nejvíc trénuje na ovvr nebo teda to, kvůli čemu člověk na ovvr nejde, protože mu pes neplave.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 23:22
- Nahlásit
jana33
a jakej se vůbec očekává projev u retrívra třeba při aportu? Hodnotí se to na loveckejch zkouškách? Mi totiž přijde, že se na to při výcviku moc nedá, zas teda mluvim, jen z tý s vý omezený zkušenosti
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 00:49
- Nahlásit
Já doporučuju pejska plemene shiba-inu. Exteriérově krásný, nepříliš velký a páníček se jistě nudit s ním nebude.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:48
- Nahlásit
jindra 22
Já doporučuju pejska plemene shiba-inu.
Pevně doufám, že jen žertujete.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:52 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
lamalucni
Pevně doufám, že jen žertujet
asi marně bych řekla
|
helps
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 10:51 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
tak zase nepřehánějte...... má tam vyřechtanýho smajlíka, tak nevím proč by to někdo měl brát vážně
a jinak je to téma o ničem, když zadavatel neřekl, co od psa očekává a co s ním hodlá dělat atd.
k tomu plavání - taky jsem znala ohařku, která neuměla plavat. známej z toho byl nešťastnej. sice do vody vlezla, ale plácala tlapama do vzduchu, voda cákala všude a pes na místě )) byl to celkem vtipnej pohled, ale nakonec se naučila bejt v klidu, na vodu se položit a plavat jako normální psisko.... taky by mě nikdy nenapadlo, že takovej ohař může mít problém s vodou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:02
- Nahlásit
helps
však já taky nic vážnýho neočekávám
k tomu plavání
no tak ale on se prostě ten pes musí naučit plavat, není to tak, že do vody vleze a hned z první plave jak vo závod. Většinou jsou jako kolesovej parnik - taky jsem tak Ešátorovi říkávala, než chytil styl - spousta ohařisek to tak má, že to vůbec zpočátku nejni ladnej pohyb
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:38
- Nahlásit
Adiddaska
a jakej se vůbec očekává projev u retrívra třeba při aportu?
Te´d ti úplně nerozumím
Hele,tak jestli jde o srandu s pesáčkem,doporučuju jagdteriéra,univerzál na všechno
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:44
- Nahlásit
jana33
jestli jde o srandu s pesáčkem,doporučuju jagdteriéra
jojo ten je výbornej, taky mě strašně "pobavil" doma, když mi rozpáral koberec na nitě, ohlodal záclonu, honil a lovil všechno co se pohlo a hryzal do všeho, co bylo měkčí než šutr
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:48
- Nahlásit
Eninka
co bylo měkčí než šutr
tak to bl nějakej měkkoš, správnej jaoš rve zásadně beton a ocel
|