| Autor |
Zpráva |
bohdan
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:06
- Nahlásit
Dobrý den,
právě s přítelkyní a dcerou vybíráme psa do bytu a potřebujeme poradit.Pes by měl být hlavně společník, měl by k nám hodně přilnout a neměl by být náročný na výchovu a tvrdohlavý.
Zatím nám doporučili cane corso,madarský ohař ,mallorská doga,poitevin.U těch lovečáků máme obavu z loveckého pudu a u Molossů z tvrdohlavosti a špatné ovladatelnosti.
Děkuji za rady
S pozdravem
Bohdan
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:26
- Nahlásit
No já nevím, ale hlavně společník by mohl být asi skoro každý pes. Lovečáci bývají krapet tvrdohlavý a s loveckým pudem se musí počítat. Taky záleží jakou si představujete velikost, jaké máte možnosti pohybu psa, zkušenosti atd. Sama jsem před časem vybírala menšího psa do bytu a nakonec jsem se rozhodla pro kokra (lovečák, tvrdohlavec , ale před tím jsme měli jezevčíka...takže jsem chtěla něco v tom smyslu). Ještě jsem uvažovala o šeltii a o pudlech.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:39 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
bohdan
no nevím zda zrovna cane corso bude pro začátečníka nenáročný na výchovu. Stejně tak lovečák. Lovečák je ochotný spolupracovat s člověkem, je ale také na druhou stanu v určitých momentech dost samostatný a musí se zvládnout jeho lovecké pudy - a to zvládnout je tak, abyste psa při tom učení, jak se má chovat - nezlomili, protože pokud půjdete přes zákaz jeho vloh, je to špatně a nikdy se to nepovede tak, aby byl pes spolehlivý. Zvládnutí - dobré a pozitivní zvládnutí loveckých vloh - ne zákaz, ale zvládnutí - je běh na trochu delší trať. Psovi nesmíte lovení zakázat, musíte ho naučit být ovladatelným, jinak jdete proti jeho přirozenosti - mám maďarského ohaře, takže vím o čem mluvím. Pokud chcete mít spolehlivého ale zároveň šťastného psího společníka, s kterým můžete kdekoliv a kdykoliv na volno a můžete se na něj spolehnout, musíte tomu věnovat v určitou dobu - a to už od štěněte, hodně času a svého úsilí a trpělivosti. Vyplatí se to, ale .... jak říkám, nenáročné to poravdu není. Vižla navíc krom toho tedy vyžaduje opravdu hodně vyžití zábavy, neutavíte jí (dlouhodobě), tím, že bude běhat za balonkem. POtřebuje si zaměstnat mozkové závity (ale to ostatně všichni lovečáci a odstatní pracovní psi), pokud zaměstnání nemá, najde si ho - bohužel - sama. A vždy to je k nelibosti pánečků.
Nenapadl vás třeba český strakáč?
edit - a ten pudl vůbec není marný nápad - třeba královák nebo střeďák
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:44
- Nahlásit
bohdan
neměl by být náročný na výchovu a tvrdohlavý
cane corso,madarský ohař ,mallorská doga,poitevin.U těch lovečáků máme obavu z loveckého pudu a u Molossů z tvrdohlavosti a špatné ovladatelnosti
když jste se zeptali jakýho psa do bytu nenáročnýho tohle vám někdo doporučil,nejde o vtip?..doporučuju mopse...je to malej mastif a přilne stoprocentně a náročnej taky neni
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:52
- Nahlásit
bohdan
To si z Vás někdo dělal srandu, ne?
Jste ochoten s lovečákem běhat v dešti po poli nebo lese a stopovat zvěř? Čekat na místě, až se Vám za čtvrt hodiny vrátí, a to třeba 4x po sobě? Protože tohle oni dělají a dělat chtějí a pokud chcete mít, co Vás respektuje, tak to s ním prostě dělat musíte.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 21:54
- Nahlásit
Vlčáčková
To si z Vás někdo dělal srandu, ne
taky mi to přijde jako nějakej renonc
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 22:35
- Nahlásit
bohdan
u Molossů z tvrdohlavosti a špatné ovladatelnosti.
Z toho bych zas takovou obavu neměla, ale uvedená molosská plemena rozhodně nejsou vhodná pro začátečníka, i když se zároveň hodí do bytu. Ono to vlastně platí pro všechny molossy.
U loveckých psů záleží do značné míry, jestli je pes z tzv. exteriérové nebo pracovní linie - rozdíl je hodně znát i v povaze a jde především o plemena více rozšířená (někteří ohaři, kokři, jezevčíci ...), totéž platí v podstatě o každém plemeni, které bylo původně pracovní, zářný příklad je třeba německý ovčák, tam je rozdíl doveden k naprostému extrému, kdy "exteriérák" vypadá a chová se velmi odlišně než "pracák". To vše ve většině případů, nechci globalizovat samozřejmě.
Takže pokud se rozhodnete pro nějaké z pracovních plemen, pak určitě doporučuji spíše tu "exteriérovou" linii.
Vzhledem k tomu, co píšete, si ale nejsem úplně jistá, jestli je pro vás pracovní plemeno to pravé.
Zkuste více specifikovat Vaše požadavky a nároky, které na psa máte a naopak co jste ochotni a schopni mu nabídnout, plus nějaký ten typ (myslím případ, kdy koukám, řekněme po rotvajlerovi, pak pro mě zřejmě nebude krysařík tím pravým řešením, ač může mít stejnou barvu ...)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 22:41
- Nahlásit
Eldoguero
U loveckých psů záleží do značné míry, jestli je pes z tzv. exteriérové nebo pracovní linie
bych si dovolila kapek oponovat - nevím, jak u ostatních,a le u těch ohařů, kteří pro chovnost musí skládat zkoušky nejen z vloh, ale i ty další, tak rozdíl "exteriérák" x "pracák" nějak moc není. Ohaři zatím ještě v sobě ty lovecké vlohy prostě mají.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 22:49
- Nahlásit
PetraK
nevím, jak u ostatních,a le u těch ohařů, kteří pro chovnost musí skládat zkoušky nejen z vloh, ale i ty další
No to u ovčáků taky
tak rozdíl "exteriérák" x "pracák" nějak moc není
Myslíš, tak já bych řekla, že například u setrů, jmenovitě u anglických a irských je rozdíl markantní a ještě mě napadá třeba výmar.
Ohaři zatím ještě v sobě ty lovecké vlohy prostě mají.
No jo, to třeba exteriérové bordery taky, ale rozdíl mezi pracákem a exteriérákem je často obrovský.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 22:56
- Nahlásit
Eldoguero
No to u ovčáků taky
no ale tady ty zkoušky opravdu jsou o tom, že ten pes musí prokázat, že se pro práci hodí, jak v lese, tak v poli, ve vodě. Nemyslím, že by to byla brnkačka.
že například u setrů, jmenovitě u anglických a irských je rozdíl markantní
já nevím, jestli pro chovnost musí setři skládat to stejný co třeba maďaři, pokud ne, tak to možné je. Ale ohař, pokud je uchovněn, je schopen dobrý práce.
ale rozdíl mezi pracákem a exteriérákem je často obrovský
no ale ohaři nejedou na exteriéráky a pracáky právě. tam ti bude k ničemu, že máš výstavně úspěšnýho psa, když nebude mít složené všechny ty zkoušky.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 23:12
- Nahlásit
bohdan
taky se divím tomu, co vám bylo doporučeno...
jak tu psali ostatní, chce to více specifikovat vaše přání a nároky (váš životní styl, představa o srsti a velikosti, případné zkušenosti...).
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 23:15
- Nahlásit
bohdan
Pes by měl být hlavně společník, měl by k nám hodně přilnout a neměl by být náročný na výchovu a tvrdohlavý.
Bohdane, a jeste se tu nekdy objevite? Kdo vam takovy plemena poradil? Proc se ptate na internetu, proc nezajdete nekam na vystavu se sami osobne s pritelkyni a dcerou osobne podivat na mozna plemena, promluvit s covateli, majiteli, udelat si obrazek nazivo?
Jen pisete, co VY ocekavate, ani slovo o tom, co psovi poskytnout muzete, krom bytove ubikace, jake mate zkusenosti. Takze jestli chcete spolecnika, hledejte predevsim mezi spolecenskymi plemeny. A zapomente na lovecaky, corsy apod.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 23:18
- Nahlásit
PetraK
Pokud je mi známo, ohaři mají do chovu podzimky, vím jak probíhají a taky vím, že Franta píská takhle a Pepík zase takhle a Bohouš ti bažanta do rákosu nehodí, takže ok ...
Nemyslím, že by to byla brnkačka.
To rozhdně netvrdím, ale pokud zůstaneme u toho NO, pak třá ZVV1 taky ne, ale stejně tak jako u podzimek záleží na mnoha věcech.
Ale ohař, pokud je uchovněn, je schopen dobrý práce.
To rozhodně není.
no ale ohaři nejedou na exteriéráky a pracáky právě.
Ale jedou, možná tam ten rozdíl ve vzhledu není tak velký jako - zase - u toho NO, ale je to tak.
Loveckých zkoušek jsem pár viděla, pár se jich zůčastnila, viděla jsem na nich malá plemena i ohaře. V živé paměti mám paní s irčankou (fena interšampionka, opravdu hezká), která se na jarkách hrozně divila, že jí "to nedali" JEN kvůli tomu, že fena nevystavila, tuším, bažanta.
O rok a kousek později jsem ji shodou okolností potkala na podzimkách, viděla ji, tedy její fenu pracovat ... nu což, tak nějak s odřenými slechy a ve 3. ceně, ale daly to. A co myslíš - čuba je chovná (no teď už asi ne, ale byla), se zkouškou - čistá exteriéračka.
Já přece netvrdím, že ty vlastnosti u exteriérových jedinců nejsou, tvrdím, že jsou mnohem méně výrazné než u jedinců pracovních.
A vůbec se nebavím o faktu, že "nadřít" se dá téměř cokoliv.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 23:23
- Nahlásit
Eldoguero
divila, že jí "to nedali" JEN kvůli tomu, že fena nevystavila, tuším, bažanta
no a dyk o tom mluvím přece, tak pak ten pes nemůže být uchovněn /pokud tedy složení zkoušky mají jak povinné pro uchovnění/
nu což, tak nějak s odřenými slechy a ve 3. ceně
že "nadřít" se dá téměř cokoliv.
no ano. Nicméně ale to není čistě o tom, že je čistě výstavní a čistě pracovní linie. Tohle myslím. Prostě ten pes nějakou tu vlohu musí mít. A hm, zatím tedy neznám moc maďarů, kteří by zájem o zvěř teda fakt neměli. Neříkám že se nenajdou, ale určitě to nebude tak jako výstvavní line NO a pracovní linie NO. Myslím tím hlavně to, že prostě u ohaře s 90% pravděpodobností musí nový majitel počítat s víc než živým zájmem o zvěř. Není mezi ohaři takový rozdíl prostě jako u těch ovčáků, nebo třeba výstavních a pracovních border. To fakt není.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2012 23:44
- Nahlásit
PetraK
no a dyk o tom mluvím přece, tak pak ten pes nemůže být uchovněn /pokud tedy složení zkoušky mají jak povinné pro uchovnění/
Jenže já právě mluvím o něčem jiným
Nicméně ale to není čistě o tom, že je čistě výstavní a čistě pracovní linie
Čistě? To rozhodně ne, ale v zásadě to tak prostě je.
Není mezi ohaři takový rozdíl prostě jako u těch ovčáků, nebo třeba výstavních a pracovních border.
Ach jo ... no ... možná není tak velký, ale je tam, že jo? A TO je to o čem mluvím. Ovčáky jsem použila jako příklad právě proto, že tam se došlo k tomu, že jedinec exteriérový v zásadě není pracákovi ani moc podobný
Ještě jednou - netvrdím, že exteriérový jedinec nemá vlohy (lhostejno k čemu a jakého je plemene), tvrdím, že je má menší, nebo méně výrazné než pracovní jedinec.
Logicky, pokud iks generací půjdu po super exteriéru s tím, že v podmínkách chovu je nějaký zkouška, budu se snažit tu zkoušku za každou cenu splnit a bude mi naprosto jedno s jakými body - v jaké ceně ... jde o to, že ji ten pes prostě bude mít. Dál nikdy nepůjde. Takto to povedu několik - mnoho generací a k čemu dojdu? K tomu, že moje odchovy mají super exteriér, tu povinnostní zkoušku splní, protože nějaké ty základní vlastnosti - vlohy tam být musí, ale žádný z nich nebude mít třeba ZVV3 nebo všestranky atp. , protože tak daleko nedojde a takové vlastnosti a schopnosti neprokáže - nemá je.
Až na výjimky samozřejmě - opět neglobalizuju.
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 07:21
- Nahlásit
U lovečáků je to tak taky...teda aspoň u těch malých. Kokři i jezevčouni musí mít buď zkoušky lovecké + asi jedna výstava, nebo výstavy na určitý úrovni (stačí samotný, žádný lovecky nejsou třeba).
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 08:45
- Nahlásit
bohdan
Ten výběr doporučených plemen se mi taky nezdá moc šťastný. Ale jinak mi tu chybí dost informací - takhle obecné požadavky by splňoval skoro jakýkoliv pes.
Jak velký by měl pes být? Kolik času denně mu můžete věnovat, jak dlouho by musel bývat sám? Chcete se s ním věnovat i nějakému výcviku a sportu, nebo chcete vyloženě jen "gaučáka" na procházkování? Měli jste už nějakého psa? Jste ochotní věnovat hodně času péči o srst, nebo chcete spíš "bezúdržbového" psa? A v neposlední řadě finance - pořizovací cena štěněte a "provozní náklady" (krmení, veterina aj.). Zrovna třeba ta mallorka nebude nejlevnější a sežere toho taky hodně. Tohle jsou všechno věci, které je potřeba vzít v úvahu (a ještě jsem určitě na něco zapomněla).
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 08:52 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Eldoguero
tak jinak.
Labradoři.
K chovnosti - pokud se nic nezměnilo - buď zkoušky a nebo dvě výstavy s určeným ohodnocením. TAKTO podle mě vzniká exteriérová a pracovní linie, kde ti, kteří jedou jen na výstavy pochopitelně neprohlubují v psu vlohy a pracovní nadání.
Maďaři prostě musí, krom výstvavy, kde dojde na ohodnocení exteriéru, složit ještě několikero zkoušek - nejen tu zmiňovanou zkoušku vloh (neboli
- vrozená chuť k práci
- hledání (systém a styl, rychlost, vytrvalost)
- vystavování
- postupování
- nos
- klid před zvěří pernatou
- klid před zvěří srstnatou
- chování po výstřelu
- zájem o stopu zvěře
- vodění na řemeni
- poslušnost,
a zmiňované podzimky (neboli
- společný hon
- hledání (systém a styl, rychlost, vytrvalost)
- vystavování
- postupování
- nos
- klid před zvěří pernatou
- klid před zvěří srstnatou
- chování po výstřelu
- dohledávka střelené a pohozené zvěře pernaté a srstnaté
- přinášení vlečené pernaté a srstnaté zvěře na dálku v poli (vlečka)
- přinášení pernaté zvěře
- přinášení srstnaté zvěře
- vodění na řemeni
- přinášení kachny z hluboké vody
- poslušnost )
které ovšem MUSÍ být v určité ceně a do určitého ohodnocení nosu, ( a ani ty nejsou brnkačka, pes tam musí prokázat, že je použítelný ve všech ohařích směrech.)
Logicky, pokud iks generací půjdu po super exteriéru s tím, že v podmínkách chovu je nějaký zkouška, budu se snažit tu zkoušku za každou cenu splnit a bude mi naprosto jedno s jakými body
jenže to u ohařů prostě tak není. není to jen tak nějaká zkouška.. Aspoň u maďarů ne.
a bude mi naprosto jedno s jakými body - v jaké ceně
no a to ti právě u maďarů nebude nic platné, protože tam je stanoveno že musí složit pro chovnost do druhé ceny s nosem čtyřkou. Nazdar a hotovo.
toliko za mne , tak a jdu, nebo to posunem zase celý jinam.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:37
- Nahlásit
PetraK
Maďaři prostě musí, krom výstvavy, kde dojde na ohodnocení exteriéru, složit ještě několikero zkoušek - nejen tu zmiňovanou zkoušku vloh (neboli
O jarkách jsem ale psala jen v souvislosti s tou setrou pro úplnost dále jsem psala, že pokud vím, ohaři potřebují podzimky, což ale není několik zkoušek, ale jedna zkouška, stávající se z několika disciplín (podobně jako třeba se sportovní kyn. jen ten obor je zde jiný).
Není třeba mi zde vypisovat disciplíny, já je docela dobře znám ale děkuji kvůli ostatním
které ovšem MUSÍ být v určité ceně a do určitého ohodnocení nosu
Ano a jak to s souvisí s exteriérovými a pracovními liniemi?
a ani ty nejsou brnkačka, pes tam musí prokázat, že je použítelný ve všech ohařích směrech
Netvrdím, že podzimky jsou brnkačka, ale taky tvrdím, že "nadřít" se dá ledacos, není všechno jen o vrozených vlohách.
jenže to u ohařů prostě tak není. není to jen tak nějaká zkouška.. Aspoň u maďarů ne.
Ne? A jak to tedy je? Někoho zajímá v jaké ceně zkoušku splnil, někoho, kdo má psa exteriérové linie? Opět všeobecně, vizsly vůbec nezmiňuju konkrétně, aby zase nedošlo k nějaký mejlce
Prostě nemyslím, že konkrétně maďaři jsou rozdělení na exteriér a práci, píšu to stále ve všeobecné rovině.
Hlavně jsem přesvědčena, že jsi doposud nepochopila co jsem se svým prvním příspěvkem snažila říct.
no a to ti právě u maďarů nebude nic platné, protože tam je stanoveno že musí složit pro chovnost do druhé ceny s nosem čtyřkou.
Jenže zase je to jen nějaký kritérium, který se dá ovlivnit spoustou věcí, chápeš? A hlavně to s daným problémem vůbec nesouvisí. Už v prvním přispěvku jsem psala - někteří ohaři, což znamená, že někteří ano a jiní třeba zatím ne. Nicméně meritum věci leží úplně jinde, ale to už jsem taky zmiňovala několikrát.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:45
- Nahlásit
Eldoguero
ohaři potřebují podzimky,
nejen podzimky.
ale děkuji kvůli ostatní
není vůbec zač.
Ano a jak to s souvisí s exteriérovými a pracovními liniemi?
tak, že zhovu opakuji VŠICHNI psi, kteří jdou do chovu musí mít krom výstavy zkoušky a to v požadované ceně, čímž nedochází k rozdělení na exteriér a pracáky
někteří ano a jiní třeba zatím ne
Prostě nemyslím, že konkrétně maďaři jsou rozdělení na exteriér a práci, píšu to stále ve všeobecné rovině
pán se ale ptal přece na maďara
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 11:58
- Nahlásit
PetraK
nejen podzimky
Jakou vyšší zkoušku potřebuje, které plemeno ohařů?
tak, že zhovu opakuji VŠICHNI psi, kteří jdou do chovu musí mít krom výstavy zkoušky a to v požadované ceně, čímž nedochází k rozdělení na exteriér a pracáky
Ale ty zase píšeš o něčem naprosto jiném. Nehledě na to, že s touhle definicí se osobně rozhodně neztotožňuju. Jedině praxe ukáže, zda je pes v praxi použitelný nikoliv zkouška - a teď mluvím o loveckých psech jako takových.
Rozdělení na exteriér a práci je zřejmě nevyhnutelné u hodně dříve i dnes pracovních plemen. Za mě - je to samozřejmě špatně, ale je to tak a já jako každý majitel, potažmo třeba i chovatel se musím rozhodnout kterou cestou se u toho, kterého plemene hodlám vydat, a že jsou rozdíly v jednotlivých liniích, rodinách ... je prostě fakt u všech plemen bez výjimky. A jistě - naštěstí ne všechna plemena jsou takto rozdělena, což je pro ta daná plemena jedině dobře.
pán se ale ptal přece na maďara
Ano to ptal - mimi jiné,ale já se vzhledem k víše napsanému domnívám, že toto
U těch lovečáků máme obavu z loveckého pudu
je důležitější věta než vyjmenovaná plemena (vzhledem ke všem plemenům a jejich sklatbě). Třeba se ale mýlím a pán má zájem z loveckých plemen čistě jen o vizslu a poitevina ...
A opět - tohle skutečně není podstata toho co jsem psala v prvním příspěvku, ta je docela jinde
|
petl
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:10
- Nahlásit
bohdan
nevím jak často sem chodíš, ale podle toho co popisuješ by ti vyhovovalo něco ze společenských plemen, např pudl, nebo některý ovčák, kolie, šeltie.
Mívají velmi příznivý vztah k lidem včetně malých dětí, neloví, bývají velmi snadno ovladatelní i pro úplné začátečníky.
Při výběru přeji hodně štěstí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:15
- Nahlásit
Eldoguero
no prostě to každá vidíme jinak. ale jde mi o to, aby pán nepodlehl tomu dojmu, že když si bude vybírat maďara (budu mluvit za maďary, tak jako od začátku), že existuje exteriérová či pracovní linie a když tedy bude hledat tu exteriérovou - kterou podle mě nenajde- tak jeho pes nebude mít lovecké "choutky" Neznám jedinýho maďara, kterej by o zvěř neměl zájem. Ano asi se nějaký najde, ale jde o výjimku, vždy je zapotřebí toho psa naučit se u zvěře chovat.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:20 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
Dobrý den,
právě s přítelkyní a dcerou vybíráme psa do bytu a potřebujeme poradit.Pes by měl být hlavně společník, měl by k nám hodně přilnout a neměl by být náročný na výchovu a tvrdohlavý.
Šeltie, boloňák, trpasličí až střední pudl, bišonci, lvíček, trpasličí až střední špic, mops Nevím, no, podle zadání mi vyskočili na mysl tydle nějaký společenský spíš )))
Edit: PetraK, Eldoguero - vás strašně ráda čtu )))))))
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:31
- Nahlásit
PetraK
Labradoři musí mít k uchovnění zkoušku + 2 výstavy, ne buď jedno a nebo druhé.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:39
- Nahlásit
Adiddaska
Labradoři musí mít k uchovnění zkoušku + 2 výstavy, ne buď jedno a nebo druhé.
jo? určitě? já měla za to, že buď výstava s nějakým daným ohodnocením a nebo výstava a zkouška. se sválně ešče pozeptám u retrívrů, holky chovají, zkouškují.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:40
- Nahlásit
PetraK
OVVR je povinný pro uchovnění pro všechny retrívry podle mě.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:42
- Nahlásit
Adiddaska
jo oveverky - to jsou vlastně vlohovky, jestli se nepletu. To není vyšší zkouška, ne?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:43
- Nahlásit
PetraK
ne, to je uplně primitivní zkouška, ověření vrozených vloh retrívrů.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2012 12:48
- Nahlásit
Adiddaska
ověření vrozených vloh retrívrů. .
jo. Tím nechci tu zkoušku znehodnotit, to vůbec ne, ale je to o těch základních vlohách /pokud je to jako u ohařů /, není to o schopnosti doopravdy pracovat (to podle mě právě prokáže až ta zkouška vyšší) , ale je to taková základní udržovací, aby to plemeno nešlo do kopru s povahou úplně.
|