| Autor |
Zpráva |
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:21
- Nahlásit
Jak jste vybírali štěně? Nemyslím plemeno, ale konkrétního jedince? Podle jakých kritérií jste si zvolili toho pravého?
)
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:23
- Nahlásit
žanda
nechávám vybrat chovatele. Řeknu mu jaké mám požadavky, co asi tak si od psa představuju (práci, povahu...) a nechám ho, aby mi vybral. Zná ty štěňata líp, je s nimi pořád, já je vidím při pár návštěvách (když mám štěstí ).
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:28
- Nahlásit
První - protože bylo zrovna jediné téhle rasy široko daleko a protože to byl chovatelů první vrh, tak za poměrně slušnou cenu, druhé - podle barvy, sice je nestandardní, ale jediná v ČR, třetí - podle chovatelky, bylo mi přiděleno a maximální spokojenost, jinak podle rodičů oba importi nepříbuzní na nikoho u nás.....
|
helps
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:36
- Nahlásit
sem přišla sem na diskuzi a povídám - víte o nějakých štěňatech šeltie? chci zlatýho psa.... a bylo to
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:37
- Nahlásit
jasně, že barva je důležitá )
ale myslela jsem spíš povahové vlastnosti. Pokud chovatele jeden nezná, může mu až tak věřit, že nenabídne to, co nikdo nechce?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:40
- Nahlásit
no jesi to myslíš na mě, tak já sem byla prostě úplně blbá....
tak nějak prostě opravdu požadavek byl zlatej pejsek, povahu sem si myslela, že v rámci plemene mají všichni v klidu - takový ty charakteristiky z atlasu.... a až později sem zjistila, jaký že mám vlastně štěstí protože opravdu takle vybrat naslepo a mít z toho tak skvělý zvířátko je štěstí )
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:41
- Nahlásit
můj úplně první pes na mě zbyl, poslední volný (kokr, asi ze sedmi štěňat)
Montyho - tak na tom jsme se schodli, já chtěla aktivního pejska a oni si chtěli nechat ke svojí feně klidnějšího a nikdy jsem nelitovala i se mi více líbil (westík, 2 kluci)
Sophi - dlouho jsem nevěděla kterou si mám vybrat, ale pak jak jsme se s nima šli rozloučit (první návštěva) tak začla z ohrádky, pacinkama máchat a bylo vybráno (westík, 2 feny)
Faith - podle fotek se mi líbila, původně jiná fenečka, chovatelka mi jí dá se říct vybrala, ale jak jsem se šla na štěňátka podívat, tak mě úplně uchvátila, všichni spali a Faith se začala předvádět, jako by si mě chtěla získat, protože já tam šla s tím, že si asi vyberu jinou (westík, 3 feny, 1 pes)
snad budu vybírat příšté rok další westí slečku, vždy trochu koukám na vzhled, ale ty štěnda jsou stejně vždycky krásná a když si nevím rady, tak si vyberu nějakého uličníka, který se přede mnou předvádí
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:41
- Nahlásit
žanda
U mého plemene jsou povahové vlastnosti téměř stejné, že tímhle se moc řídit nedá....
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:43
- Nahlásit
vlk
prozradíš o jaké plemeno že to jde?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:47
- Nahlásit
žanda
Pokud chovatele jeden nezná, může mu až tak věřit, že nenabídne to, co nikdo nechce?
NO, to už je o výběru chovky. Já chovatelku neznala, vybírala jsem stejně jako Biluška (poprvé) a spokojenost stoprocentní. Co jsem chtěla, to mám.
Ale kdybych chtěla jiný, mohla jsem si vybrat.
Jo a první štěně, jehož výběr pamatuju, tak přesně tak, jak se nemá - přišli, zamilovali, zamluvili, odnesli. Druhý štěně byla jediná fenečka z vrhu. A i Májušku z útulku, podle popisu - divoká a trochu blázen.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:50
- Nahlásit
žanda
prozradíš o jaké plemeno že to jde?
šiba inu .....
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:54
- Nahlásit
kachna_
no já to zatím taky vždy měla- viděla a milovala )
nestěžuju si, a když tak leda na sebe )- nebo mě případný problém posunul o krok v pejskařině dál....
tak že taky fajn.
vlk
lištička )
tam není až tak jednoduchý se pokaždý s hafí domluvit, nepletu se?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 09:59
- Nahlásit
vlk
Pokud chovatele jeden nezná, může mu až tak věřit, že nenabídne to, co nikdo nechce?
Nestalo se mi to.
U první fenky nebylo na výběr - byla jediná z vrhu. TAkže tam nebylo co řešit. Pak jsem kupovala Pumu - ve vrhu byli tři fenky, z toho jedna nestandartní, takže na výběr bylo de facto ze dvou. Věřila jsem chovateli a nelituju. Do třetice jsem kupovala Nýnu - od stejného chovatele jako byla ta první. Už jsme se tak trošku znali. Na výběr bylo ze dvou fenek, nechala jsem výběr na něm a trefil se 100%. No a čtvrtou jsem si vybírala já, ze svého vlastního odchovu. Ze dvou fenek. Bylo to šumák, kterou si nechám, obě jsou jak přes kopírák. Jak vzhledem tak povahou. Zbytek psů mi byl přidělen ve starším věku, tam jsem na nějaký výběr mohla zapomenout.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:00
- Nahlásit
žanda
no já to zatím taky vždy měla- viděla a milovala
to já tak mám pořád, oni ani westi se nedají nemilovat, pokud jste nalazení na stejnou notu
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:01
- Nahlásit
žanda
tam není až tak jednoduchý se pokaždý s hafí domluvit, nepletu se?
naopak, tím že je to primitivní plemeno, tak je to velmi jednoduché.... akorát člověk musí zapomenout,že před tím měl dvacet let služební plemena...
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:08
- Nahlásit
vlk
mě taky chovatelka jakoby předvybrala, ale samo, že jsem to mohla ještě změnit, známe se docela dobře (mám už od ní druhou fenku a třetí v budoucnu snad) a vybrala mi super, je to úplně skvělá fenečka, blázen, mazlínek, šibal, přitom je hodná a prostě skoro dokonalá já natrefila na super chovatelku, která by mi určitě nevybrala, to "nejhorší" štěně, aby se pak ty ostatní mohly snáze prodat.
Já vlastně až čuměla, že se tak trefila, ona prostě začla, ona je ze všech nejmohutnější a má krátký čumák ( jsem čuměla jak pero z gauče, že si to pamatovala, jsem jí to jednou na výstavě řekla, že se mi strašně líbí takoví ti mohutní westíci a že ty krátké čumáky u westů jsou dokonalé) a takovou mi "předvybrala" pak jsem ji uviděla a bylo jasné, že bude MOJE ikdyby mi ji nevybrala, tak bych si jí na návštěvě vybrala já
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:09
- Nahlásit
Monty
došla ti už zásilka?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:11
- Nahlásit
Zuzana T
ahoj
ještě ne, ale napsala jsem ti adresu k našim, já totiž nejsem věčně doma a naši jsou skoro pořád, zavolám mamce, jestli něco nepřišlo
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:14
- Nahlásit
První štěně vybírala mamka, byla jsem dítě, tak si to moc nepamatuju. Druhou fenku koupila opět mamka za mejma zádama, když první odešla, takže jsem zase nevybírala. Třetí jsem si nechala jako potomka ze svého sedmičlenného vrhu. Fenky byly čtyři, já si vybrala tu exterierově nejhezčí, shodou okolností i nejaktivnější a nejostřejší. Čtvrtá. V té době byly feny mého plemene v ČR strašně nedostatkový a až o třetinu dražší, tak jsem si vybrala poslední fenku, co byla na poslední chvíli u chovatele odmítnuta, ze Slovenska. Bylo to směšný, páč to byla kvalitní a známá chovka, fenku v půl roce přihlášenou na MVP a ke mně dorazila se zálomkem a hubou plnejch rozházenejch zubů. Pátá fenka na mě opět zbyla, už jsem věděla, že je zálomková. Při prohlídce vrhu se mi více líbila jiná, ale tahle prostě zbyla a dle chovatelky opět velmi aktivní a dravá. Dnes nelituji za výběr "zbylé" vyhovuje mi po všech stránkách.
Jinak souhlasím, že pokud vybereš kvalitní chovku, tak bych se spolehla na tip chovatele. Nebo tam jezdit hodně často a porovnávat. Já vždy mým novým majitelům poradila tak, jak potřebovali a nikdy jsem jim nenutila, štěně, jež by jim nevyhovovalo, to jsem je radši poslala jinam. Ae fakt jde spíš o to, narazit na rozumnýho chovatele. Ten, co má štěňata někde venku v kotci, vidí je dvakrát za den, tak o nich nemůže vědět tolik, jako ten, co je má doma a je s nimi v úzkým kontaktu. Navíc jsou taková štěnda i lépe připravená do života, mají základy socializace. Takže pro mě než výběr štěněte je důležitější chovatel a pak se na něj spolehnu.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:21
- Nahlásit
Monty
Taky mám skvělou chovatelku, vlastně mám od ní tři šiby... a ta čtvrtá, nejstarší, je sice od jiných chovatelů, ale aspoň taťka byl té mé oblíbené....
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:25
- Nahlásit
vlk
já bych nejraději od ní měla z každého vrhu štěně ale to nejde má všechny tři feny super a její odchovy jsou taky bomba
|
helps
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:28
- Nahlásit
vlk
naopak, tím že je to primitivní plemeno, tak je to velmi jednoduché.... akorát člověk musí zapomenout,že před tím měl dvacet let služební plemena...
tak to by mě zajímalo - jak se s nima teda nejlíp domluvíš? jde to nějak ve zkratce shrnout?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:35
- Nahlásit
helps
tak to by mě zajímalo - jak se s nima teda nejlíp domluvíš? jde to nějak ve zkratce shrnout?
Nevím jak se Vlk domlouvá s šibama, ale já s akitama mluvím jako se fšema ostatníma - traverzou
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:36
- Nahlásit
žanda
ale myslela jsem spíš povahové vlastnosti. Pokud chovatele jeden nezná, může mu až tak věřit, že nenabídne to, co nikdo nechce?
Nevěřit! Ani nos mezi očima. Nejdřív se s chovatelem aspoň trochu seznámit, přijet se podívat na štěňata... A nejlíp mít pak s sebou nezáviskou osobu, která tě násilím odtáhne, pokud vidí, že ses dostala do módu "chci ščeňááátko" bez ohledu na realitu u chovatele .
Já dostala své první štěně rovnou do náruče, chovatel ho vylovil ze smečky dvou vrhů a bylo naše. Mně bylo 14 a chovatel podle mě přesně věděl, co dělá. Pejsek byl kryptorchid, zablešený, zatasemnicovaný, povahově i vzhledově úplně pryč... A podotýkám, že s PP.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:37
- Nahlásit
Biluška
to bych taky viděla jako cestu oni sou primitivní, tak traverzu ale určitě pochopí
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:38
- Nahlásit
Monty
no s rychlostí pošty to spíš vidím na pondělí.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:38
- Nahlásit
LucieS
Já dostala své první štěně rovnou do náruče, chovatel ho vylovil ze smečky dvou vrhů a bylo naše. Mně bylo 14 a chovatel podle mě přesně věděl, co dělá. Pejsek byl kryptorchid, zablešený, zatasemnicovaný, povahově i vzhledově úplně pryč... A podotýkám, že s PP.
tak to je u všeho, jsou seriózní chovatelé a špatní chovatelé
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:39
- Nahlásit
helps
jako s malejma děckama..... za vše co dobře udělají oooobr pochvala a někdy pamlsek, za menší prohřešky znechucené odfrknutí nad jejich chováním, za větší facan přes celou hlavu.... a jinak max důslednost ve fšem a v žádném případě se nesmí ukazat slabost a strach.... co je jednou povoleno, je povoleno navždy.... šiba je vychcaná a v pánečkovi čte jako ve slabikáři.....teď jsme začali zkoušet klikr a s podivem to fungá i na šiby....
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:40
- Nahlásit
Monty
Jo, a proto na ty špatné bacha.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2011 10:40
- Nahlásit
Zuzana T
no volala jsem i na poštu, jestli tam něco nemám a ne, takže asi v pondělí.
Oni jsou totiž na naší poště stršní lumpi, nechce se jim jezdit a pak hodí lístek, že tam byli a nebyli, nebo někdy ani ten lístek nehodí
|