| Autor |
Zpráva |
LucieM
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 20:52
- Nahlásit
Ahoj, protože už si se svým štěnětem nevím fakt rady tak hledám pomoc v různých diskuzích. Už jsem se na to ptala více lidí, snažím se řídit jejich radami, ale téměř všechny pokusy jsou neúspěšné. Je to labrador, je mu 14 týdnů, je hodně živý a temperamentní, což je samozřejmě normální a nevadí nám to. Několikrát denně se ale začne chovat jak smyslů zbavený, všichni říkají že je to jenom hra a že zkouší co si může dovolit, ale já si tím poslední dny nejsem jistá. Máme ho jeho od 7týdnů 2 dnů, hodně se mu věnujeme, já nejvíc, nikdy jsme ho fyzicky netrestali. Hraček má hodně, různé druhy, na zabavení mu dávám buvolí kostičky, vepřové ucho atp., má svůj pelíšek a ví kde je jeho místečko. Na procházky chodíme každý den, přes týden tak na hodinu, o víkendu jezdíme na výlety a nebo jdeme na delší procházku. Když je unavený tak ho neseme nebo si někde odpočineme. Bydlíme v bytě a venčit chodíme cca každé 2-3h. Od začátku co ho máme tak nesmí do postele a postupně jsme mu zakázali i sedačku. Má svůj pokoj (s hračkama, miskama, pelíškem) kde ho zavírám na cca 2-3hoďky denně. Vždycky ve stejnou dobu, aby měl určitý režim a nemyslel si že bude pořád středem pozornosti. Ze začátku hodně vyváděl, ale postupně se to lepší. Socializaci jsme snad nezanedbali, jel s náma trolejbusem, vzali jsme ho na nádraží pozorovat vlaky, autobusy zná, motorky, kola, chodíme na pravidelné procházky s Luckym, který se k němu chová vyloženě vzorně. Viděl už i poníky, myšky, králíky, papoušky, je zvyklá na malé děti. Občas si ho brává moje mamka s nevlastím taťkou na pár hodin na hlídání. Aby nebyl fixovaný jenom na nás, hrají si s ním, je tam rád. Píšu tohle všechno dopodrobna aby bylo možné se do naší situace vžít a co nejlíp posoudit co děláme špatně. Koncem týdne máme v plánu začít navštěvovat psí školku. Od 7týdnů do cca 11týdnů to bylo úplně normální živé, divoké a zároveň roztomilé hodné štěňátko, které sice kousalo a ničilo věci, ale to je úplně normální. V těch 11 týdnech si ale začal hodně dovolovat a zkoušet co si může dovolit. Od začátku se snažím být důsledná a když už mu něco řeknu tak to musí udělat: např. když řeknu sedni a nesedne si tak mu jemně zatlačím na zadek, posadím ho a pochválím, většinou dostane i pamlsek. Tak to dělám se vším, teď ho učím povel "zůstaň". Když se vydá po pár sekundách za mnou, v klidu se vrátím, odvedu ho na původní místo, řeknu mu "sedni", pochválím, pak povel zůstaň a odcházím kousek od něho. Zase jde ke mně tak to zopakuju dokud nezůstane na místo než mu dám "volno". Někdy i 5-6x. Chůze na vodítku mu jde si myslím dobře, na zahradě nebo doma jde u nohy i bez vodítka, motivuju ho pamlskama, jde pěkně u nohy (teda dokud neuvidí jiného psa nebo třeba dítě, dospěláka za kterým chce jít, to mě pak vůbec nevnímá). To je ale asi v tomto věku běžné, že. Umí sednout na povel, při krmení u misky sedí a čeká dokud nedostane povel, co znamení "fuj" a "ne" taky moc dobře ví. Na povel "ke mně" zatím vždycky přijde a rád, doma ikdyž je na volno v přírodě. Venku občas poslechne na povel "fuj" a předmět pustí. To ho pak moc pochválím a dám mu pamlsek. Venčení se taky zlepšilo, sice občas doma udělá loužičku nebo bobek, ale zlepšuje se to. Jde vidět že se snaží aby to ven vydržel (protože zase za to venku dostane malinkou odměnu). A teď už konečně k hlavnímu problému. Když se mu nelíbí co děláme tak na nás začne štěkat, kousat do nás, vrčí na nás a není možné ho uklidnit. Třeba večer před spaním (zatím spí s náma v ložnici, ne v posteli, ale chci ho postupně přemístit do jiného pokoje). Chodíme spát pokaždé mezi 10-11h, lehneme si, on spát nechce tak začně skákat na postel. Důrazně mu řeknu "ne" a sundám ho na zem. Vyskočí znovu a začně kousat do prostěradla nebo peřiny. Znovu řeknu ne a sundám ho. Vyskočí potřetí a začne kousat do mě a vrčet na mě. Řeknu hlasitěj "ne", nepomůže to tak vstanu a odnesu ho na místo (protože když ho zavolám tak nejde). To se po mně ale ohání a kouše mě, vrčí nebo štěká, cení zuby a nevypadá to jako hra. Na povel "zůstaň" v ten moment nereaguje a letí za mnou, chňapá po mně, kouše mě, vyskočí mně až do pasu, mám ruce samou modřinu, podlitinu, škrábance. Když ho švihnu přes zadek (rukou ne), nebo mu chytím tlamičku, vytáhnu za kůži, nic z toho nepomůže a jakmile ho pustím pokračuje ve své činnosti. Jak mi poradil jeden chovatel tak už jsem ho i povalila na bok a chvilku jsem ho držela, měl by se prý uklidnit, byl jak šílený a taky to nepomohlo. Další příklad: Jsme v obýváku, přijde, začne kousak do pc křesla nebo sedačky. Znovu 3x povel ne, zavrčím na něho a vycením zuby (to je prý pro něho přirozený trest a měl by si uvědomit kdo je vůdce), on ale místo toho na mě začne útočit ještě víc. Tak ho vyhodím z místnosti. Po cca 10min otevře a nevšímám si ho. Někdy dojde a je jak vyměněný, jindy to zkouší znovu. Tak to u nás probíhá několikrát za den. Nebo když jdeme ven tak chňape po vodítku a kouše ho. Někdy poslechne a pustí ho, jinde ne, tak mu ho vytáhnu z pusy a zase mě začne kousat. Je tohle všechno normální? Možná to jenom přeháním, nevím, ale nerada bych aby to zašla nějak daleko, má ty zuby hodně ostré a ani po pár týdnech se to nelepší. Chvílema přemýšlím už i nad tím jestli nemůže mít třeba nějakou poruchu? Asi děláme něco špatně my, ale opravdu nevím co a začínám z toho být zoufalá. Takže moc děkuji za jakoukoliv odpověď, radu a názor.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 21:15
- Nahlásit
tak pokud to neni ftip..dle mého máte na 3měsíční štěně neadekvátní nároky na poslušnost .. chcete po něm plnění povelů.které v tomhle věku prostě nemůže skutečně ovládat..
Dle mne tlačíte příliš na pilu a čtete nevhodnou literaturu.-)))) viz..
Znovu 3x povel ne, zavrčím na něho a vycením zuby (to je prý pro něho přirozený trest a měl by si uvědomit kdo je vůdce
Osobně bych ubrala na emocích,neřešila bych kraviny a nekladla na štěně přehnané nároky.,netrestala bych za něco čemu nerozumí a co jsem ho nenaučila.. Je fakt malej
|
LucieM
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 21:33
- Nahlásit
Samozřejmě že to není vtip. Co konkrétně nemůže ve 3 měsících zvládnout? Ráda se poučím a budu to dělat jinak. Já po něm přece nechci aby ty povely ovládal, jenom se ho snažím je postupně učit. Navíc to není z mojí hlavy, ale od chovatelů a ostatních lidí co mají labradory. A to ho máme nechat aby nás kousal a bezdůvodně na nás vrčel?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 21:48
- Nahlásit
LucieM
hele já viděla jak rok a půl starý dítě kousalo matku do nohy, když mu dělala jídlo, aby už mu to jako dala. A mlátilo jí i normálně jsem odpadla, když mi všichni řekli, že je to normální, že se postupem času naučí, že se to nedělá, ale teď to eště nepochopí. Takže u psa to bude asi eště normálnější
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 22:40
- Nahlásit
LucieM
To co popisujete jako "agresivní záchvat", je pravděpodobně obyčejný labradoří tzv. amok, projev radosti ze života a přemíry energie. Dle mého to příliš hrotíte, příliš hujeříte, z popisu to vypadá, že štěně má skoro 24 hodin denně nějaký "kulturní program" ... Kam tak děsně spěcháte? U labradora do roka věku úplně stačí, když poslechne na přivolání a chodí slušně na vodítku. Nechte ho žít štěněčí život, na který má nárok, nepruďte ho, raději si s ním hrajte a budujte vztah, pokud budete takto pokračovat, vychováte si neurotika.
to není z mojí hlavy, ale od chovatelů a ostatních lidí co mají labradory
ani to nemusí znamenat, že je to správně, bohužel.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2011 10:09
- Nahlásit
LucieM
Navíc to není z mojí hlavy, ale od chovatelů a ostatních lidí co mají labradory.
A ty máš pocit, že to, co máš tedy od těch zkušených chovatelů funguje? Já moc ne, když sem píšeš pro radu...
Co nějaká školička pro štěňátka? Btw. chtít po tříměsíčním štěněti povel zůstaň je taky nějakej vtip? Já teď základy "zůstaň" naučila 11ti měsíční fenu během půl dne. Do teď uměla jen chodit na vodítku, sednout a dát pac. Nemám ambice na nějaké vrcholové zkoušky, tak nemám proč ji nenechat dětství.
Zvolněte...
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:41
- Nahlásit
LucieM zavítejte do tématu "Retrievři" - tam chodí lidi přímo od retrieverů a přímo od labradorů. Jinak naprosto souhlasím s tím, co tady odpovídají ostatní - mám momentálně 3 měsíční štěně goldena ( třetího psa doma) a taky občas zkouší vyštěkávat pozornost a předvádí nálety a kousání - a to je obecně golden považován za klidnějšího než labrador.
Tříměsíční štěně je ještě moc malé na to aby poslouchalo tak jak si představujete - buďte úplně v klidu
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2011 22:35
- Nahlásit
Neuč ho "zůstaň" ani "u nohy", jediné co trénuj je "ke mně" a "sedni", to stačí. Je to štěně, mrně, je ve věku, kdy si má hrát s pejsky i lidmi, prohlubovat vztah s páníkem a prozkoumávat svět. Nelajnuj mu život povely (mám pocit, že má vše na povel), taky nechápu proč ho zavírat vždy ve stejnou dobu do jiné místnosti - vyrábíš si akorát neurotika, magora. Ve vztahu se psem musí vše vycházet z přirozenosti a běžného provozu, tj. samotě ho učím tak, že si dojdu do kuchyně pro sváču a mezi psem a sebou na chvilku zavřu dveře, a ne tím, že ho od tří do pěti zavřu do jeho pokoje. To, že vrčí a štěká a občas chytne amok je taky normální, pokud si s ním nechceš hrát, tak ho ignoruj nebo odejdi, nebo mu vraž do huby nějakou hračku, když kouše co nemá. Vše na pohodu, klid, o nic nejde. Je to MIMINO!
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 11:08
- Nahlásit
štěně v tomhle věku a povel zůstaň a k noze?
myslím, že posloucháš špatné rady, to, že dotyční taky mají psy, ještě vůbec nic neznamená...
to chce vážně ubrat a víc přirozeně.
ty "záchvaty" jsou podle mě taky úplně normální v tom věku, i modřiny, a není potřeba to tak hrotit...
|
LucieM
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 11:50
- Nahlásit
Co je špatného na povelu "zůstaň" a "k noze" ve 3 měsících?? Četli jste někdo knihu od Martiny Réblové - Můj nejlepší přítel? Je to o prvním roku života čokoládového labradora. Řídím se i jejíma radama a rozhodně mně nepřipadá že neví co dělá. Podle vás ho mám teda na vodítku nechat ať mě vláčí městem, kolem paneláku a kdekoliv? Na volno všude chodit nemůže a na to pole nebo do přírody musíme nějak dojít, že. A k těm modřinám, takže když 10x za den do mě začne kousat, třeba jenom proto že si sednu a jemu se to nelíbí, nebo jdu jíst a jemu se to nelíbí, hračka nezabírá, když tak na 2sekundy a kouše znovu, tak ho mám nechat do mě kousat a trhat mně oblečení? Nejsem tak bohatá abych si mohla dovolit za rok nakoupit všechno oblečení nové. Za pár týdnů mám roztrhané všechny tepláky, trička, ponožky, snaží se i o bundy a ostatní. Z tohoto důvodu jsem ho začala učit povel zůstaň, aby zůstal na místě než poobědváme apod. Jinak se totiž nenajíme. Netvrdím že ty záchvaty nejsou normální, ale měl by snad pochopit že si to k nám nemůže dovolovat, ne? Nebo ho mám nechat mě kousat a dělat že to nevadí?
A mimochodem, to že po něm chci aby občas poslechnul, neznamená že si spolu nehrajeme atd. S pejsky se taky vídá, a to pravidelně.
Do školičky plánujeme začít chodit, ale jak už jsem psala v prvním příspěvku, museli jsme počkat až bude mít komplet očkování. A to má teď pár dní, pak (na doporučení veterinářky) máme počkat týden až dva a teprve může do školky.
Já bych pro něho udělala první poslední, nechci po něm žádnou drezuru, ani nic podobného. Pořídila jsem si ho jako vytouženého mazlíčka, a je to můj druhý labrador. A ten první se takto nikdy nechoval. Ano kousal jako malý a hlavně do nábytku a různých předmětu. Když jsem 1-2x řekla ne tak přestal. Stačilo zvýšit hlas. Tento ale když mu něco zakážu tak mě začne kousat (jako by tím říkal, ty mně nic zakazovat nebudeš, to mi nepřipadá jako výzva ke hře) a často nereaguje na nic. Tak si myslím že to asi moje chyba není.
A když do vás pořád kouše a určuje vám co budete a nebudete dělat, jinak pokouše tak to podle mě není normální ani u malého mimina. Musí znát hranice a pochopit že on je ten co se bude přizpůsobovat nám, ne my jemu. A když při kousání nezabírá zákazový povel, hračka do huby, vytahání za srst, ani nic jiného tak nevím co teda dělat. Odejít z místnosti taky není tak jednoduché, protože když odejdu a nechám ho např. v obýváku tak je tak vzteklý že tam zničí několik věcí než se uklidní. Včera jsem to zkusila.
A na učení samoty je prosím vás špatného co?
To že jsem teď téměř celý den doma neznamená že to tak bude pořád. Musí se naučit že bude bývat i sám, později 8-9h (což je normální pracovní doba) a nemůže celou tu dobu štěkat a výt. To by nás sousedi velice rychle vystěhovali. Tím že si půjdu na 5min do kuchyně pro sváču tak ho být o samotě moc nenaučím. Potřebuju aby postupně vydržel sám půl dne a bral to jako normální samozřejmou věc.
A program 24h denně rozhodně nemá. To co jsem psala jsme podnikali v pruběhu 7 týdnů.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 12:22
- Nahlásit
Některá štěňata jsou holt divočejší, měla jsem taky takové - po čtyřech normálních, tu více, tu méně temperamentních labradorech, se mi přihodila podobná čubka. Je potřeba se obrnit trpělivostí, používat zdravý rozum, nechytat se každého nesmyslu z internetových diskusí a nečíst tolik knih.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 12:27
- Nahlásit
No, nejradši bych ti napsala, že když jsi tak chytrá, proč se tu ptáš???
Ale budu "hodná" a rozeberu to .
Co je špatného na povelu "zůstaň" a "k noze" ve 3 měsících?? Četli jste někdo knihu od Martiny Réblové - Můj nejlepší přítel?
Je to stejně špatné, jako kdyby tě někdo posadil do autoškoly v osmi letech. Nějak to dáš, ale bude ti to trvat a bude tě to nervit. V 18ti ti to půjde rychleji, snadněji, budeš to líp chápat. Asi takhle? Jedna knížka neznamená, že to je dobře! Knížku může napsat každý píp (nevím, nečetla jsem). Osobní zkušenost: roční pes se naučí "zůstaň" během pár několikaminutových lekcí. 3měs štěněti tím zamotáš hlavu a budeš se s tím mořit x-krát dýl a je větší šance, že tím napácháš dost špatně odstranitelných chyb.
Podle vás ho mám teda na vodítku nechat ať mě vláčí městem, kolem paneláku a kdekoliv?
Ne. Na vodítku stačí učit to, že se netahá, tj. nedopustíš aby pes tahal. Nic jiného nepotřebuješ. Ale chůze u nohy, to je cvik poměrně náročný na to, aby na to pes "psychicky měl". A u 3měs štěněte to je prostě brzo. On na to ještě nemá. Později to naučíš líp.
Podle vás ho mám teda na vodítku nechat ať mě vláčí městem, kolem paneláku a kdekoliv? Na volno všude chodit nemůže a na to pole nebo do přírody musíme nějak dojít, že. A k těm modřinám, takže když 10x za den do mě začne kousat, třeba jenom proto že si sednu a jemu se to nelíbí, nebo jdu jíst a jemu se to nelíbí, hračka nezabírá, když tak na 2sekundy a kouše znovu, tak ho mám nechat do mě kousat a trhat mně oblečení?
Funguje ti to? Nefunguje. Takže to děláš blbě. To jsou jednoduché počty. Nejlíp by bylo, kdyby ti někdo poradil naživo. Většinou stačí strčit mu hračku, ignorovat, popř. povel nesmíš (toho pomálu).
Z tohoto důvodu jsem ho začala učit povel zůstaň, aby zůstal na místě než poobědváme apod. Jinak se totiž nenajíme.
Zase nesmysl, vynervíš štěně, které ještě nemá na to, aby takový povel splnilo, a už vůbec ne v takto vypjaté situaci.
Tento ale když mu něco zakážu tak mě začne kousat (jako by tím říkal, ty mně nic zakazovat nebudeš, to mi nepřipadá jako výzva ke hře) a často nereaguje na nic. Tak si myslím že to asi moje chyba není.
Je to tvoje chyba, protože kdybys ho vychovávala správně, pes bude i správně reagovat. Pokud si vybereš dobrou školku, měli by ti poradit i v tomhle.
A když do vás pořád kouše a určuje vám co budete a nebudete dělat, jinak pokouše tak to podle mě není normální ani u malého mimina.
On vám nic neurčuje, normálně si hraje.
Musí znát hranice a pochopit že on je ten co se bude přizpůsobovat nám, ne my jemu.
Ano, musí znát hranice, ale to vysvětlování hranic musí proběhnout tak, aby to chápal, srozumitelně.
Odejít z místnosti taky není tak jednoduché, protože když odejdu a nechám ho např. v obýváku tak je tak vzteklý že tam zničí několik věcí než se uklidní. Včera jsem to zkusila.
Tak tam nenechávejte nic, co by mohl zničit. A odcházejte jen na chvilku, postupně prodlužujte. Psa nevítejte ani se s ním nelučte, a netrestejte za to, že tam klidně neseděl na zadku.
A na učení samoty je prosím vás špatného co?
Samota se učí tak, jak jsem psala. Ne jak to děláte vy. Tím ji nenaučíte.
Tím že si půjdu na 5min do kuchyně pro sváču tak ho být o samotě moc nenaučím.
Ale naučíte. Tohle je začátek, kterým začínáte. Nejdřív pes zvládá váš odchod do jiné místnosti, pak i odchod z bytu. Všechno se dělá postupně od nejjednoduššího k nejtěžšímu.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 12:31
- Nahlásit
LucieM
no jasne ze neni spatne stene cokoliv ucit..ale k noze a zustan je vazne moc...nevim kolik mas za sebou psu ci deti ale nikdo ze mnou zminenych se nenaucil najednou x veci...u malyho stene mi vazne staci kdyz necura doma..postupne a kdy prijde na zavolani a zmakne to voditko..kdyz ma tohle bezvadne zazute(coz neni za par tydnu) muzu postupne postupovat dal..jinak mam pocit ze rady tu netreba bo na x rad zamerenych stejnym smerem jen negativni reakce z myho pohledu....
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 12:46
- Nahlásit
LucieM
Jako novorozeně čůrá do plínek a nemůže jinak, nebo prvňáček není schopný pochopit faktoriály, stejně tak vaše štěně NENÍ SCHOPNÉ dostát nárokům, co na něj kladete, a to se mj. projevuje tím, že "se vzteká" atd. Jak to jinak vysvětlit?!
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 14:31 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
LucieM
ptáš se na názor, radu, a když se ti jí dostane, tak se ti to nelíbí?
tu knížku neznám, ale pokud se to v ní takhle píše, jak to děláš, je to podle mě blbost.
a chyba rozhodně není u toho psa, chyba je vždycky u páníka, že neumí být srozumitelný a klást přiměřené nároky... od toho je potřeba vyjít.
nejlíp by myslím bylo nechat si poradit od někoho v reálu, naživo, nasměrovat, vysvětlit.
Edit: už jsem četla hromady knížek na různá témata, co byly blbost, a i tehdy, když to blbost není, ještě se všecko nedá přímo použít na jiného jednotlivce... to takhle nejde, pes je živý tvor... a ten tvůj navíc mimino.
|
LucieM
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:04
- Nahlásit
Ketrin1: Zvláštní je že se začal jak ty říkáš vztekat když na něho ještě nikdo žádné nároky neměl. Začal nás kousat když mu bylo 11 týdnů, tehdy kromě "sedni" a "ke mně" jsem ho neučila vůbec nic. Základy přivolání měl už z chovatelské stanice, a vše bylo a je i doteď hravou formou a vždycky za odměnu. Jediné co jsem ho já začala učit bylo sednout. A zase hravou formou. Takže za 4 týdny co u nás byl jsem po něm chtěla jediné, aby se naučil sednout na povel. Když se vyčůral doma nebo vykakal, tak jsem to nekomentovala a když se podařilo venku tak jsem ho odměnila. To jsou podle tebe přehnané nároky na malé štěně? Na vodítku chodil jenom občas, ale rozhodně ne u nohy. Navíc většinou byl na volno. Pak začal kousat a nic nezabíralo, takže těžko to bylo z toho že by se vztekal protože jsem na něho měla přehnané nároky.
LucieS: Já jsem se zmiňovala pouze o tom že ho nechávám denně cca 2h samotného v jiné místnosti než jsem já nebo odcházím z domu. To že jsem začala z 0 na 2h nevím kde jsi vyčetla. Poprvé samotného jsem ho nechala když mu bylo 9 týdnů a to na asi 2min když jsem šla vyhodit koš do popelnice před panelákem. Potom to bylo na 5min, na 10min, atd. až jsem po několika týdnech došla na současné 2h. Navíc poslední dny když je sám tak téměř nekňučí a neštěká. Takže si myslím že se to naučil a teď je potřeba ten čas jenom prodlužovat.
Jak nemám v obýváku nechávat moc věcí?? Škube sedačku, pc křeslo, koberec, okusuje stolek, kouše do žaluzií... přece ho nenechám tohle všechno zničit.
Tím že má zůstat 10min na místě si nemyslím že bych ho vynervila, zavedu ho tam a řeknu mu to v klidu, když vydrží vždycky dostane odměnu a velkou pochvalu. Vrtí pak ocáskem, tak snad vynervovaný pes nevypadá, nebo ano?
A asi máme extra inteligentní štěně protože opravdu v těch 3 měsících pochopil co "zůstaň" znamená během pár dní.
Co se týká chůze na vodítku tak uznávám že máte pravdu vy. V tom jsem asi dělala chybu, budu ho nechávat chodit na celou délku vodítku, jenom si budu hlídat aby netahal. Chůzi u nohy budu trénovat po krátkých intervalech.
Vero: Ano ptala jsem se na radu a názor, ale chtěla jsem vyřešit pouze to aby přestal (nebo aspoň) omezil kousání do nás! Vám to všem připadá jako ohromná hra a litujete ho jak kdybych byla nějaký satan. Já jsem chtěla pouze docílit toho abych mohla dělat normální běžné věci a nemusela několikrát za den, někdy i za hodinu bojovat s malým rarachem, který kouše a ohání se po mně zubama. Sama jsem psala že asi něco dělám špatně a kdybych si myslela že radu nepotřebuju tak bych sem logicky nepsala. Nečekala jsem ale že sklidím tolik kritiky jenom proto že se snažím 3-měsíčního prcka formou odměn naučit postupně pár povelů.
A všem ostatním: Knihu si určitě přečtěte, třeba se taky něco přiučíte. Hodně lidí si ji chválí a souhlasí s ní i kynologové. Není to žádný brak. A to v kterém věku a v jakém pořadí mám učit štěně povely mám od chovatele, který odchoval několik vrhů a není to žádný amatér. Své psy miluje a snaží se pro ně dělat to nejlepší. Víc už se tady k té diskusi vyjadřovat nebudu protože nemám zájem se tu s nikým hádat. Mějte se hezky!
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:18
- Nahlásit
tak mně třeba radil chovatel (nejvetší a nejstarší chovná stanice retrívrů v ČR), že mám GR zavřít do kotce s boudou bez podestýlky, která není udajně potřeba a pokud neposlouchá, tak ho nakopnout....
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:23
- Nahlásit
LucieM
ale chtěla jsem vyřešit pouze to aby přestal (nebo aspoň) omezil kousání do nás! Vám to všem připadá jako ohromná hra a litujete ho jak kdybych byla nějaký satan. Já jsem chtěla pouze docílit toho abych mohla dělat normální běžné věci a nemusela několikrát za den, někdy i za hodinu bojovat s malým rarachem, který kouše a ohání se po mně zubam
no ono je toto celkem normální štěněcí chování, protože štěně spí, jí, vyměšuje a hraje si. A hra vypadá tak že kouše do sourozenců nebo lidí nebo co má poblíž, Aby nekousal do vás je dobrý si s ním hrát s nějakým třeba hadrem nebo jinou hračkou
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:42
- Nahlásit
LucieM
Zmíněná kniha je od paní,která má prvního labradora,takže je docela legrace napsat takovýto druh knihy, spíš bych čekala nějakou humornou literaturu.
Máte nárok na svůj názor,ale pak nechápu, proč hledáte radu tady a ne u své chovatelky/autorky knihy/kynologů,kterým se kniha tak líbí
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:49 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
LucieM
Sama jsem psala že asi něco dělám špatně a kdybych si myslela že radu nepotřebuju tak bych sem logicky nepsala. Nečekala jsem ale že sklidím tolik kritiky jenom proto že
No, ptala ses, co děláš špatně, tak jsme ti napsali, co z našeho pohledu děláš špatně, jen to je holt něco jiného, než jsi čekala. To už se někdy stává. A jestli se nad tím zamyslíš nebo ne, jestli na tom třeba něco je nebo není, to je jedině ve prospěch nebo neprospěch toho štěněte.
Pokud jde konkrétně o kousání, tak jestli něco děláš špatně, to by ti mohl říct jen někdo, kdo tě u toho bude vidět. Píšem ti jen, že to je normální projev, holt štěně si chce několikrát denně hrát a rvát a je na tobě to nějak plus minus usměrňovat... Jak, to po netu moc jako radit nejde. V tom spíš v té školce, to je dobrý nápad.
Edit: Ale nemůžeš čekat, že mrňous tak jako dospělák bude svůj volný čas trávit spaním v pelechu... ani že nebude nic ničit, průměrné štěně prostě zničí hromadu věcí.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 16:49 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
LucieM
No, taky nechápu, proč hledáte radu tady, když vlastně všechno už víte!
Co se týče toho zvykání na samotu, píšete v prvním příspěvku toto:
Má svůj pokoj (s hračkama, miskama, pelíškem) kde ho zavírám na cca 2-3hoďky denně. Vždycky ve stejnou dobu, aby měl určitý režim a nemyslel si že bude pořád středem pozornosti.
A já jsem reagovala na to, že zavírat psa řízeně někam ve stejnou dobu je hovadina a psala jsem, jak to jde dělat líp a účinněji.
Knihu si určitě přečtěte, třeba se taky něco přiučíte. Hodně lidí si ji chválí a souhlasí s ní i kynologové. Není to žádný brak.
Když děláte hovadiny podle této knihy, tak opravdu nemám potřebuj si ji číst a už vůbec ne se jí řídit .
Já jsem chtěla pouze docílit toho abych mohla dělat normální běžné věci a nemusela několikrát za den, někdy i za hodinu bojovat s malým rarachem, který kouše a ohání se po mně zubama.
Jak vidíte, všechno dobře asi neděláte, když máte tento problém. Někde je NĚCO špatně. Lidi se vám tu snaží naznačit, co. Ale jestli je to pro vás "hádání", tak si to dělejte dál po svém a dál bojujte s neškodným normálním štěnisem, který si chce jen hrát (jak už psala Alexa) a je jen na vás, abyste mu splnila jeho fyziologickou potřebu (hru) a zároveň ho uměla správně usměrnit, pokud to je třeba.
edit: Nedávno se ozvala kamarádka, zoufalá z malé boxeřice. Že chytá amok, všechny je kouše. Holt po 12 letech s dospělým psem zapomněla, jak se zcela normálně chová malé štěně. Kromě toho, co jsem už napsala sem, byla moje rada jednoduchá: hodně procházek, lítání bez vodítka a hodně hraní s dalšími pejsky (zdravými, bez ohledu na nedokončené očkování štěněte). Změna byla o 180 stupňů během pár dní.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 20:01
- Nahlásit
LucieM se začal jak ty říkáš vztekat
To neříkám já, ale Ty - já jsem použila uvozovky. Já říkám, že to je hra, u nás doma nazývaná amok, která možná pro někoho vypadá drsně a divoce, ale je to hra.
Rad tady padlo spousta, takže je jen na Tobě, co si z nich vezmeš. Jen pevně doufám, že toto štěně nebude dalším z řady těch, kterých se majitelé okolo 8 měs.věku zbavují z "rodinných důvodů", tzn.proto, že se nechová jako plyšák.
|
Lusahu
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 21:51
- Nahlásit
Ketrin1
tohle je snad jinej případ,ale přesně - Ženská, kterou jsme s čubou párkrát potkaly v parku na venčení - ona měla starou kokřici a malýho labíka, nevim,tak těch 5 měsíců, bála se ho pouštět na volno, protože na ní úplně dlabal,tak sem jí překecala at ho pustí s mojí pesinou, že se u ní bude držet, tak vsechno v pohodě akorát ztratil obojek - myslim že to byl !řetízkovej stahovák! (bylo to ve sněhu,takze uz sme ho nenasli nastesti), pak sem je potkala jeste párkrát - její chlapík čokla táhnul na vodítku dost násilim atd.. no ted asi po víc jak půl roce jí zas vidim z balkonu - jen s kokřicí,tak se ptám kde má toho labíka - prej: sme ho museli dát pryč,on všechno rozkousal... na otázku co s nim udělala uz neodpověděla...no hrůza prostě
tim nechci nic naznačovat o LucieM, jen mi to ta tvoje poznámka připoměla
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 22:19 - Změnil/a: Pakunobecny
- Nahlásit
PSÍ MODLITBA MARTY KUBIŠOVÉ
Pane můj....
říká se, že jsem nejlepší přítel člověka.
Je to pravda.
Dělám pro tebe všechno, co mohu a umím
a uctívám tě jako boha.
V mých očích můžeš číst důvěru a lásku.
Snažím se vracet Ti dobro,
které mi poskytuješ.
Stárnu vedle Tebe a Tvých dětí,
hlídám Ti dům, vodím nevidomé, tahám sáně,
zachraňuji lidi v troskách a lavinách,
pomáhám dopadnout zločince,
bavím lidi v manéžích cirkusů,
pro Tvé zdraví snáším kruté bolesti
v pokusných laboratořích.
Milionkrát zavrtím ocáskem,
abych Ti poděkoval za péči,
abych Tě přivítal doma a dal Ti najevo radost.
I kdyby Tě všichni opustili,
já s Tebou zůstanu až do smrti.
Prosím Tě, pane, abys mě ani Ty neopouštěl
a nechal mě u sebe dožít ten můj psí život.
Budu Ti za to vděčný a věrný jako nikdo na celém světě. Já jenom abysme se špatně nepochopily-víte vo tom,že máte doma lovecké plemeno živého tvora,že jo?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 22:35 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit
Ketrin1
Lusahu
Pakunobecny
holky nestrašte...
LucieM
Lidi ti tady toho už hodně řekli, já k tomu snad jenom dodám, že ty můžeš svým chováním učit to štěňátko, že být v klidu je žádoucí, být "v amoku" nikoliv. A to tak, že si ho prostě budeš všímat když je v klidu, a když nebude, budeš mu dávat té pozornosti (pozor, i negativní pozornost je pozornost!! Tzn neokřikovat, nenadávat mu!!!) co nejméně. Zároveň se budeš snažit procházkami, hrami zaměstnávájícími tělo i mysl ho utahat, nejlepší je venku - vylítá se, pohraje si tam a doma bude tak unavené že si bucne a bude spát - a takhle se rychle naučí: Venku = aktivita, doma = klid. A tak podobně, takových "metod" je spousta. Jde jen o to nad tím přemýšlet, buď kreativní. Za klid ho můžeš odměňovat spoustou věcí. Třá když na tebe skáče, tak ho neodstrkuj, protože to je pro něj skvělá hra. Když na tebe začne skákat tak buď nic nedělej, jen stůj pevně a ono ho to přestne bavit a nechá toho - a v tu chvíli si ho zavoláš a zablbneš si s ním třeba. Nebo při vítání ho nauč, že si musí sednout a až pak se vítá... a tak dále až do nekonečna.
Je to srozumitelný??
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 22:56
- Nahlásit
Pakunobecny
Správná připomínka - jedná se o lovecké plemeno. Jeden dlouholetý chovatel LR říká, že hodné klidné štěně LR = nemocné štěně. A z větší části je to myšleno vážně než jako vtip. I moje omezené zkušenosti tento bonmot potvrzují.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 23:34
- Nahlásit
LucieM
Začal nás kousat když mu bylo 11 týdnů, tehdy kromě "sedni" a "ke mně" jsem ho neučila vůbec nic
ja cetla ze ma labrador, je mu 14 týdnů, j
a ze ho ty povely ucis v rozmezi To co jsem psala jsme podnikali v pruběhu 7 týdnů.
no to je podle me snuska blabolu a nejaka provokace..pani co ma jednoho psa napsala knihu,a my se mame priucit bo to ze nekdo naseka tunu stenat z nej dela fajn kynologa ne....myslim ze tohle je diskuze k nicemu a ja pevne doufam ze zadne takove stene neni pac by bylo chudak
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 23:40 - Změnil/a: Adiddaska
- Nahlásit
sarax
mámo, pod pryč, to je zas náká provokace
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2011 23:43
- Nahlásit
Adiddaska
sarax
Nebé to psíček?Ůpa sme ho zazdily bo se zas maskuje pod nickama feneček
|
LucieM
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2011 11:23
- Nahlásit
Kdo to hrotí, tak jste spíš vy. Já jsem se pouze ptala na radu a to že jsem nesouhlasila se vším co říkáte nemůžete strávit. Docela mě uráží jak ho pořád litujete a píšete jaký je to chudák apod. Jenom proto že jsem měla jiné informace o výchově štěněte a v dobrém jsem se jimi řídila nejsem špatná majitelka a panička. Naopak se od začátku snažím aby mu nic nechybělo.
To že chovatel dá štěně v ukončeném 7 týdnu a ne jak si vy představujete ve 3 měsících neznamená že je to špatný chovatel a že se chce štěňat pouze zbavit. To by totiž znamenalo že 80% našich chovatelů (psi s pp) jsou špatní a jde jim jenom o peníze. To si rozhodně nemyslím. CHS jsem vybírala hodně dlouho, byli jsme u chovatele osobně na návštěvě, a to půl roku před tím než plánovali krytí. Mají pouze jednu fenečku a ta je pro ně člen rodiny, nemají ji proto aby jim vydělávala. Naše štěně v žádném případě není nějaký momentální neuvážený nápad.
A to že je labrador lovecké plemeno samozřejmě vím, zase takového "amatéra" ze mě dělat nemusíte. Každý prostě přistupuje k výchově štěňat jinak, asi to bude tím že má každý trochu jiné zkušenosti a já jsem se pouze řídila rady těch lidí co mají na výchovu jiný názor než vy. Po tom co jsem nad tím přemýšlela taky bych šla ráda zlatou střední cestou, budu si s ním více hrát, uberu povelů atd. a uvidím jestli se to zlepší.
Dávat ho pryč rozhodně nemám v plánu, mám ho ráda a vím že to není žádný počítač který si koupím naprogramovaný, ale živý tvor který má svoji povahu. Nevím čím jste dospěli k názoru že si tohle neuvědomuju.
Žádná provokace to není, nejsem žádné 18-leté trdlo které by vymýšlelo kraviny a psalo to tady na netu. Nic ve zlém, jenom by mě tak zajímalo, vy co tady radíte tak jste všichni vychovali už několik psů nebo máte několik psů najednou, CHS nebo jak to s vámi je?
|