Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jak skloubit výchovu štěněte s prací?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Jani
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 12:34
- Nahlásit

Dobrý den,
uvažuji o koupi labradora, ale nevím jak skloubit jeho výchovu a práci. Pracuji od 7-16 hod. Na fórum jsem si přečetla, že pokud máme štěně musí se s ním chodit na záchod každé 2 hod. Prosím poraďte. Děkuji Jana

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 12:46
- Nahlásit

No jestli můžu tak na začátek si musí človek vzít dovolenou a to ne jen den-dva. Je nutný čerstvě odebrané štěně zvyknout doma, naučit ho postupně, že tam bude zůstávat samo. A to se za pár dní - pokud to chci udělat štěněti co nejsnažším - podle mého názoru nedá. Ano může se to udělat jako to dělá spousta lidí, že si štěně přivezou v pátek a pak za dva dny v pondělí tradá do rachoty , ale krom toho, že se pak diví, že štěně doma pláče a ničí, je to vůči tomu prckovi hlavně nefér - protože :
vezmou ho od mámy
odvezou ho do cizího prostředí
mezi lidi které vůbec nezná
a za dva dny......... ho - z jeho pohledu - opustí. To štěně nedokáže samo o sobě pobrat, že to není napořád, ono vidí, že smečka je fuč a ono je tam samo.

Takže to chce, když chci mít spokojenýho čoklida, obětovat tomu tu dovču a být se štěnětem doma a během tý dovolený ho zvykat, že semo tamo odejdu, vrátím se, odejdu a zase se vrátím- nejdřív z místnosti do místnosti, pak na chvíli z bytu...... to je co se týče -ve zkratce - k tomu, jak štěndo připravit na to, že tam bude bivakovat samo.

Co se týče loužování a bobků - no musí se prostě počítat s tím, že když tam to štěndo samo bude, že do určitého věku ta nehoda prostě bude- pokud třeba nemám v záloze maminku, která bydlí za rohem a občas za prďousem může zaskočit- jako jsem to dělala pak já. Ale i tak, prostě ta nehoda bude, než malý dospěje. Takže koberce pryč, všechno co může štěně zničit, okousat, rozšmelcovat, rozbordelit, čím si může ublížit - pryč. Prostě holobyt . Pokud máte např. světlou předsíň - jako třeba máme my, že tam je ze všech pokoju prosklenými dveřmi světlo, nechtě štěndo tam. My jsme prostě předsíň vyklidili na maximum a psékus bivakoval tam, je tam dlažba, takže po příchodu domů se popadlo štěně, vyběhlo se s ním ven, pak se vytřelo a ztráty na majetku minimální /když nepočítám komplet všechny boty a tak podobně, ale to byla moje chyba /. Je fakt, ale, že to je pro štěně hrozně dlouhý takhle zpočátku. To bez debaty.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 13:32
- Nahlásit

Jak píše Petra, na první dny je ideální dovolená a štěndo doma zvyknout a pomalu navykat na samotu. S první fenkou jsem byla doma 14 dní (což už bylo i trochu zbytečné, ale vyšlo mi to na vánoce ) a za tu dobu jsme pěkně natrénovali, že musí vydržet sama. Teď u druhého pejska to bylo jednodušší, už měl u sebe fenku a tak sám vlastně nebyl.
Já jsem u obou štěňat vyhradila jednu místnost (dětský pokoj v bytě), kde jsou opravdu jen jeho hračky, žádné kabely, kytky a podobný nástrahy. Tak je v době samoty v bezpečí a může si tam řádit dle libosti. U fenky jsme zavírali plné dveře, u pejska jsme vymysleli zlepškovák, přepážku do dveří z Ikea (kovová mřížka napínací do futer, pes vidí ven, ale z pokoje neuteče ).
Pokud bude štěndo bez přestávky 8 hodin samo, je s loužičkama a sem tam i bobkem potřeba počítat. Já jezdím cca do 6 měsíců venčit v poledne, ale chápu, že takpvé možnosti všichni nemají. Když nestíhám, venčí mi sestra, co bydlí vedle. Ale nebyla by jsi první, co by štěndo měla doma bez poledního venčení, jen je potřeba počítat s každodenním úklidem v pejskově místnosti a delším nácvikem čistotnosti, protože 8 hodin prostě štěně nevydrží
Jde to, jen je potřeba počítat s určitou náročností

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 13:50
- Nahlásit

PeKrato

14 dní (což už bylo i trochu zbytečné, ale vyšlo mi to na vánoce

jojojo to je ideálka takhle to pospojovat. Já to původně měla takhle taky naplánovaný - s tím, že by Ešůůsek byl býval ještě o chvilku dýl s mamičkou , ale šéf mi vyšel vstříc a mohla jsem si v tehdejší práci vzít štěně s sebou - což je naprosto ideální řešení - dá se dodržet venčící režim, takže štěně si zatr. rychle zvykne a naučí si čistotě a pak taky se tam zcela přirozenou formou učí tý samostatnosti, páč člověk vyběhne z kanclu, vrátí se - přesně na takový ty chvilky. Ešus to tam měl moc rád, dodneška když jdeme jakoby tím směrem, už to tam pere, že jako "deme do práce!"

Já jsem u obou štěňat vyhradila jednu místnost (dětský pokoj v bytě), kde jsou opravdu jen jeho hračky, žádné kabely, kytky a podobný nástrahy. Tak je v době samoty v bezpečí

no, blbý je, když člověk má takovej ten malej otevřenej byt a prcka není kde v příhodným prostoru zabezpečit.

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 13:54
- Nahlásit

Jani
já měla s čubinou dovču týden, respektive celkem 9dní - v pátek jsem si pro ni po práci jela, pak jsme spolu byly o víkendu, další týden a víkend... ale už cca od 5.dne co byla doma jsem ji učila samotě - utahané štěně jsem zavřela do chodby, předsíňky a koupelny - máme to průchozí a světlé a jak tady bylo řečeno - až na moje nejdražší lodičky téměř žádné ztráty na majetku... jo a loužičky a bobíky jsme vyřešily psí plínkou, jenže už ve třech měsících mi čubina vydržela 9hodin v pohodě - sice se po puštění ven málem protrhla a čůrala asi 5minut, ale fakt vydržela. Jenže ona je extrémně čistotná
proti štěkání a kňourání když nejste doma můžu doporučit nechávat štěněti v místě, kde má být třeba hodně onošenou nevypranou mikinu, nebo tak něco - čubina se vždycky stulila na to oblečení a spinkala.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 13:58
- Nahlásit

123helik

až na moje nejdražší lodičky

jak to ty mrchy štěněčí hergot dělaj, že si vždycky vytipujou to nejdražší?? já takhle přišla o všechny nejdražší boty - tenisky a podobnej "sajrajt" nedotčeny, ale z těch drahejch - který jsem navíc ještě z botníku přendala do skříně, aby byly v bezpečí(což se evidentně úplně nepovedlo ) - zdemoloval vždycky jednu botu z páru

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:01
- Nahlásit

PetraK

mohla jsem si v tehdejší práci vzít štěně s sebou
Tak tohle je značka ideál. Já malou taky brala občas do práce, ale ne vždy. Jsou tady všude koberce a někteří kolegové to přestali dávat, jak rostla. Ale jinak tohle je super model, jen u málokoho možný

když člověk má takovej ten malej otevřenej byt
no to je blbý no dle velikosti psa se to dá na dočas řešit ohrádkou nebo velkou klecí taky, ale pravda na luxusní samostatný pokoj jen pro sebe to nemá

123helik
mikinu jsem taky fence nechávala v pokojíku, aby netesknila malej je pohodář a přes mřížku má starší sestru, tak ten je v pohodě

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:07
- Nahlásit

PetraK
no nevím... ale jediný lodičky, který jsem fakt milovala, šetřila na ně a byly uklizený v horní poličce zavřenýho botníku...přišla jsem domů, všechny boty vyházený a jediný tyhle rozkousaný na maděru... do dneška nevím, jak se jí to povedlo... navíc z jedný boty sežrala špičku a z druhý patu i s podpatkem - asi abych je nedala opravit, nebo já nevím...
ale jak říkáš - ošmajdaný kecky ji vůbec nezaujaly...

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:08
- Nahlásit

PeKrato

Ale jinak tohle je super model, jen u málokoho možný

jo tehdejší šéf byl fajn , jen... pak už jsem byla v kanceláři hodně často sama, protože ..... Ešus ho pojal za trhací kalendář a chodil ho furt trhat . A taky .... sem mu furt nadávala, páč mi čoklida rozmazloval . Každopádně - tohle bylo nej jak to mohlo být.

nebo velkou klecí taky, ale pravda na luxusní samostatný pokoj jen pro sebe to nemá

hele ono někdy i ten samostatnej velkej prostor pro štěně nejni k ničemu. Ešusí maceška, je naprosto destruktivní a sebedestruktivní stvoření - takže ač její panička vždycky - stejně jako já - vykřikovala, že klec je týrání neviňátek- tak nakonec v rámci zachování života tý zrzavý důry, po ní nakonec musela sáhnout, ač má domek a pesan by měl kde bejt, jenže ona vždycky něco našla, co se dalo použít . Tenhle tvor se vymyká veškerým poučkám o zvykání na samotu .

1

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:15
- Nahlásit

123helik

který jsem fakt milovala, šetřila na ně a byly uklizený v horní poličce zavřenýho botníku...přišla jsem domů, všechny boty vyházený a jediný tyhle rozkousaný na maděru.

jehehéééééééééééééééééé jehehéééééééééééééééé oni jim to snad dávaj do manuálu nebo co!!
Jen u mě to teda nebyly lodičky, ale úžasný kozačky, drahý jako prase. A dvoje drahý boty, když potřebuju bejt za dámu. Všechno jsem to právě z botníku vyndala - páč.... co kdyby štěně skočilo na botník, odklopilo si ty poličky..... radši to dáme do skříně, tam to bude v bezpečí.... ! No bylo by , kdyby se býval do dveří zašupovací skříně neskřípnul cíp kabátu... ten byl asi moc zajímavej pro zvědavý štěně, tak zatáhlo.... víc zatáhlo.... až odtáhlo dveře a...........vyrabovalo celou skříň
hehe, to je ale téma... možná to Jana uvidí jinak s tím pořizováním si štěněte

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:27
- Nahlásit

PetraK
s tím se asi štěňata už rodí jako mají sací reflex, tak mají určitě i nějaký instinkt, který jim neomylně řekne - tyhle boty rozkousej, ty jsou nejdražší...
Jana si to nerozmyslí - každej, kdo si bere štěně, obzvlášť aktivního velkýho plemene s tímhle prostě musí počítat. Já s tím počítala, ale ty boty... ty jsem fakt milovala...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:45
- Nahlásit

PetraK
tak nakonec v rámci zachování života tý zrzavý důry, po ní nakonec musela sáhnout

no jo, jako věřím, že u některých vybraných jedinců to je fakt nutnost týrání je naopak nechat štěndu prostor ))
já mám docela štěstí na "rozumná" štěnda a fakt těch možností něco zničit moc nemají ohlodaná noha od barové židličky mě naštěstí nemrzí a ten okousaný rožek u zdi taky opravíme snadno

123helik
každej, kdo si bere štěně, obzvlášť aktivního velkýho plemene s tímhle prostě musí počítat
bych to zase tak netvrdila, kolik já znám takových, co s tímhle nepočítali bo labrador je přeci tak klidný pejsek ale tak věřím, že zadavatelka není ten případ

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:52
- Nahlásit

PeKrato

že u některých vybraných jedinců to je fakt nutnost

no přesně, jen je člověk překvapenej kapek.Hele tadle potrhlice je schopná demolovat zcela nenápadně i tvý přítomnosti. Ležela prej s cérkou na gaučiku..... mjůzik hrála cérce do sluchátek a....... pak už nehrála, páč drátky byly kapůt . Ona je hrozne element. Ale kráááásná

123helik
každej, kdo si bere štěně, obzvlášť aktivního velkýho plemene s tímhle prostě musí počítat.

čéče vidím to tak nějak jako PeKrato. Podívej se třeba na stránky lovecký pes v nouzi, kde v sekci daruji máš hafo inzerátu na lovečáky s tím, že...." my bohužel našemu bobečkovi nemůžeme dát tolik pohybu kolik potřebuje a tak mu hledáme náhradní rodinu" (
Čímž neříkám, že to je případ Jany, to vůbec ne, jak je vidno, sháni info předem, takže si třeba obrázek o tom co všechno jí čeká udělá.
A i tak je kolikrát člověk překvapen

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:54
- Nahlásit

PeKrato
já teda nevím, ale já neznám ani jedinýho klidnýho labradora... všechno jsou to takový hyperaktivní nezvládnutý šílenci... ale je fakt, že na cvičák k nám choděj lidi a tvrdí - já nechápu, proč se tak chová, vždyť jsou to psi pro slepý, tak proč není klidnej??? a to bych je zabila...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:56
- Nahlásit

PetraK
je schopná demolovat zcela nenápadně i tvý přítomnosti
jj, to jsou i takový potrhdíla ale jako zase se nenudíš ))

A i tak je kolikrát člověk překvapen
ono to vždycky překvapí, co všechno ty štěnda dokážou samotná vymyslet vynalézavost jim rozhodně nechybí

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:58
- Nahlásit

PetraK
tak já se opravuju - každej rozumnej člověk, kterej si bere štěně velkýho aktivního plemene musí počítat s tím, že má ten pes nějaký nároky a že něco zničí...
uznávám, že bohužel se většině lidí líbí nohatý štěňátko se sladkým pohledem a pak jim z toho vyroste dospělej pes s potřebou spousty pohybu...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 14:59
- Nahlásit

123helik
ale já neznám ani jedinýho klidnýho labradora
taky to je velice aktivní pes a ne válečka jen si to málo lidí předem zjistí a od malinka očekávají, že nebude hyper, ale děsnej kliďas a procházka kolem baráku bude naprosto dostačující tak jsou pak překvapení.
a u lovečáků je to ještě horší, bych řekla. tam jde hodně lidí po vzhledu a pak se nestačí divit, co to doma mají

123helik
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 15:02
- Nahlásit

PeKrato
protože ty lidi prostě nemyslej...
i když je fakt, že já jsem si sice brala aktivní štěňátko, ale když jsem s ní od jejího půl roku denně na 1,5-2hod procházce, tak mě taky občas lehce se*e nicméně jsem uvědomělá panička a dokážu si živě představit, jak by vypadal byt, kdybych s ní na tu procházku nešla

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 15:07
- Nahlásit

PeKrato

ale jako zase se nenudíš

ne s ní fakt ne. Furt jí vidím, jak, když u nás byla návštěvou, jak proudí bytem (máme ho průchozí) a při šedesátým sedmým kolečku vlítne na gauč a rozhazuje do prostoru polštáře

ty štěnda dokážou samotná vymyslet

ty jo fakt děs!! I když ono nejen štěňata, můj předchozí pesan se naučil naštelovat se pod židli, tu si na zádech poodnést a odsunout tak, aby se dostal na stůl a tam úřadoval. Takže se nám třeba ožral po bonboniéře s plněnejma bonibónama fernetem (nebyla to tresť ), zničil nám polovinu svatebních oznámení ve formě fotografie, takže jsme pak pracně do půlnoci odstřihovali okousaný okraje a vyrobili tak ještě netradičnější svat. oznámení, než bylo záměrem...., rozmrazil mi mrazák, páč uměl otvírat dvířka..... a tak nějak.

a u lovečáků je to ještě horší,

bohužel pravdu díš

123helik
každej rozumnej člověk,

tak, takhle už to zní líp

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 15:26
- Nahlásit

123helik
protože ty lidi prostě nemyslej...
no jo, bohužel to asi nehude nikdy jinak

PetraK
ježíš, jak já jsem vděčná za ty svoje vcelku klidný a ukočírovatelný stafbulíky, co si dají říct a vymýšlí kraviny vcelku snesitelného rozsahu ))))

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 15:40
- Nahlásit

PeKrato

ježíš, jak já jsem vděčná za ty svoje vcelku klidný

no počki - první čoklid by taky teroš , to byl pan profesůrek

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 15:43
- Nahlásit

PetraK
to byl pan profesůrek

to je teď můj malej, vše neznámé zkoumá s rozvahou. na neznámých místech si hezky hačne a v klidu prohlíží a zařazuje situaci. se mu směju, že je vidět, že je to chlap a používá jen jednu hemisféru a nefunguje mu multitasking bo když se něčemu diví, nemůže u toho už jít, by to nezvládl asik

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 16:01
- Nahlásit

PeKrato
vše neznámé zkoumá s rozvahou. na neznámých místech si hezky hačne a v klidu prohlíží a zařazuje situaci
tohle teď neznám. U nás na přemýšlení a zařazování není čas. U nás se jen divíme uprostřed situace, kam jsme vběhli, cožesetojakoděje?
No teď už tolik ne, ale když byl ten potrhlo malej, tak to bylo na mašli - on dřív jedná, než myslí. Nebo takhle - on vlastně ani nemá čím myslet

že je to chlap a používá jen jednu hemisféru a nefunguje mu multitasking bo když se něčemu diví, nemůže u toho už jít, by to nezvládl asik

no jistěže, dyk to řikal už BruceWelice-" já přece nemůžu jít a žvejkat zároveň"

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 16:14
- Nahlásit

PetraK

U nás se jen divíme uprostřed situace, kam jsme vběhli, cožesetojakoděje?
to mi dělá fena v pátek jí budou dva roky, ale na tohle to nemá vliv nejdřív běží a pak teprve čučí, co kde lítá

já přece nemůžu jít a žvejkat zároveň"

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 16:20
- Nahlásit

PeKrato

v pátek jí budou dva roky,

ve čtvrtek tomu hovádovi bude šest /bože to to letí/ a ne že by to bylo vo moc lepčejší, než v těch dvou letech (několikrát se mi v běhu zastavil až o překážku v cestě třeba-fuk jestli to je zeď, lampa a nebo moje máma, kterou jsme pak vezli na chíru)

já přece nemůžu jít a žvejkat zároveň"
výstižné že áno, copak BrůceWelice

no ale hele, my to tady Janě ženem někam úplně jinam , sice se tu taky dozví dost podnětný věci, ale trošku jinýho ražení. i když... zas ne až tak. Takhle bude připravená na to, že si domů přivede magora a nebude překvapená. Max. jen mile, když to magor nebude

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 16:27
- Nahlásit

Jani
Vem si štěně až ve třech měsících. Ale od dobrého chovatele, který se mu po celou dobu bude věnovat.

romcca
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 17:23
- Nahlásit

Já jsem měla to štěstí, že jsem si mohla psa brát do jeho cca 5 měsíců sebou do práce (pak už to bylo i pro mě neúnosné, protože pes stejně pořád dělá blbiny a člověk toho moc neudělá). Mělo to výhody: pes se naučil rychle čistotě ( cca 3 týdny) a zvykl si na spoustu dopravních prostředků, lidi a cizí prostředí. Ale - je z něho strašnej závislák Ale doma sám vydrží v pohodě. Nesmím se však zavřít do jiné místnosti, kde on není nebo by nesměl, to je schopen kvílet jak malej...

Na záchod mě ale pustí, čeká vždycky přede dveřma

nemethova5
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 17:57
- Nahlásit

Janija mela vyhodu,ze mi ho chovatelka privezla a mela jsem jeste tu vyhodu,ze jsem mela mesic nemocenskou,takze se stenecim miminem jsem byla neustale,cistote se naucil za dva dny,ale byt doma aspon 14-s psim miminem fakt k nezaplaceni.

Baysha
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2010 19:01
- Nahlásit

Já jsem byla se štěňulou (taky labradůra ) doma čtyři týdny, padla na to skoro celá dovča. A ještě i teď, v jejích pěti měsících, se nám nechce nechávat ji samotnou dlouho, takže máme s přítelem naplánované opačné směny, já ranní a on odpolední nebo obráceně, takže je sama maximálně pět hodin... ale od listopadu už to takhle nepůjde, bude si muset zvykat, holka naše

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2010 11:46
- Nahlásit

Jani

Dobrý den,
já mám monetálně 6 měsíční kolii (psa). Dovolenou jsem s ním neměla, byla jsem s ním doma v pátek a pak přes víkend, odmala zůstával doma, vůbec nekňučel, snášel to úplně v pohodě, nicméně má zatím možnost ho chodit venčit v poledne. Učila jsem ho chodit na tu plínu (měl už nácvik od chovatelky), takže když byl doma sám, tak dopoledne i odpoledne jednu loužičku na plínu udělal,když byl doma se mnou, tak to mnohy pustil i jinde. Zhruba za 10 dní se mi zdáo, že pochopil, že doma se vážně nečůrá (už se nepočůral ani dopoledne ani odpoledne doma (s tím poledním venčením samozřejmě). V noci jsems ním nejdříve dva týdny chodila i ve tři ráno, aby neměl možnost se vyčůrat doma, pak v pět ráno, najíst a a pak před odchodem do práce znova. ze začátku jsem s ním chodila cca 7x denně ven. Teď už chodí jen 4x, z toho dvě jsou velký procházky, ráno a večer, v poledne a předtím než jdu spát se jde jen vyčůrat. Pes je v pohodě, ze začátku měl tendenci, když byl doma sám škrábat zeď,ale použila jsem odpozovací sprej a teď už to nedělá. Má k dispozici předsíň s kuchyní (světlý), hračky, kousací kost apod. Doma netrpí, dokonce když ho v poledne chodím venčit, tak se mi zdá, že ho tím spíš otravuju, vždycky tvrdě spí, ale nemá holt na vybranou a musí ven
Já si teda osobně myslím, že zvládnout se to dá, i když je to ze začátku záhul, byla jsem hrozně unavená z toho nočního vstávání. Hodně podle mě záleží na povaze psa, já mám to štěstí, že pes je dost klidnej, plus je čistotnej, vydržel mi už doma i 8 a půl hodiny (cca v pěti měsících a půl) aniž by se vyčůral, a to přes den jen po čůrací přestávce v poledne. V noci mi už vydržel i deset hodin, podotýkám, že spal, ven se mu nechtělo, jinak by šel samozřejmě dřív
Já bych se toho nebála, jen je třeba počítat s tím, že je to ze začátku psychicky náročný, samozřejmě je to jiný, pokud byste byla na psa sama nebo pokud máte někoho, kdo vám pomůže, to je pak snazší. Nicméně si myslím, že vzít si dovolenou, podle mě stačí i dva týdny, je samozřejmě nejlepší.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání