| Autor |
Zpráva |
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:22
- Nahlásit
Prosím majiteľov SAO, ktorých máte v byte, aby ste mi napísali svoje skúsenosti ohľadne týchto psíkov.
Ďakujem
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:28
- Nahlásit
Zase tu do toho budu kecat... ale nevím nevím, kolik jich tady na této diskuzi bude .
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:56
- Nahlásit
starr
podla neoverenych info, p. Sehnerova, ktora napisala knizku o SAO, ma svoju psicu v byte. Mozno nieco uzitocne najdes v jej knizke
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 18:12
- Nahlásit
Bela
Ale její fena je mrtvá, nebo se pletu?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 18:43
- Nahlásit
Sehnerová ji měla v bytě v paneláku, pak se přestěhovala do baráčku.
On nikdo neříká, že to nejde. "Jen" že jsou potřeby velké ústupky na straně psa i majitele.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 20:43
- Nahlásit
Já jsem teda SAO ani podobného psa nikdy neměla. Pumice k nim sice nemá daleko, ale má jenom 10 kg takže je to vlastně beránek . Měla jsem ale v bytě fenku německého ovčáka (spolu s pumicí a šelticí). Starr zkus se na to podívat ještě z jednoho úhlu - kudy to tele projde, tam se kácí nábytek. Co stojí to padá, co leží to se kutálí. Pes, který se těší na misku se žrádlem a radostně před tebou poskakuje způsobí zemětřesení v nižších patrech... Ne že by to nešlo, ale jsou zapotřební opravdu hodně velké ústupky ze strany majitele. Psích ras je na světě tolik aby si každý mohl vybrat podle svých požadavků a podmínek. Nevím proč se spousta lidí snaží cpát psy tam kam nepatří. Když žiješ v bytě tak si pořiď teriéra, špice, knírače, pinče, pekiňáka, papillona, jezevčíka...... nebo něco z tisíce dalších.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 22:36
- Nahlásit
Biluška
Jenom upřesním. Se sao se nic nekácí. Teda aspoň u nás. Ona přesně ví, kam se vejde a kam ne a když někam vleze a dál to nejde, tak způsobně vycouvá. Žádné poskakování před žrádlem nebo před vycházkou. Sao jsou šetřiči.
Kámoška má berňáka a ten je (s lehkou nadsázkou) schopný odejít se stolem na zádech nebo zkosit všechno, co je na něm. To je třeba ten rozdíl. Sao vždy ví, co dělá. Teda měl by.
Jinak samozřejmě naprostý souhlas s tím, že pořízení psa by se mělo řídit podmínkami, které pro něj mám.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 23:32 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Biluška
Pes, který se těší na misku se žrádlem a radostně před tebou poskakuje způsobí zemětřesení v nižších patrech.
zemetrasenie v nizsisch poschodiach moze takymto stylom sposobit aj trpaslici pudlos alebo hyperaktovny JRT na klucik, ktorych si teraz ludia hojne kupuju prave do bytov. Pred miskou sa netacuje, ale dava sa povel sadni, pripadme cakaj a pes sa jedla dotyka, az ked sa ukludni a ked mu ja dam na to svolenie. teda aspon u nas Spodni susedia sa nikdy nestazovali (ale moznos u len taki tolerantni... )
Suhlasim s tebou, ze si treba zvazit podmienky, ake clovek ma na spoluzitie so psom v byte a ze nie vsetky plemena sa do toho bytu hodia, ale urcite by som vyber neobmedzovala len na tie tebou menovane. Poznam ludi, co maju doma NO, RR, argentinaka, briarda, leonbergera, CSV, akitu, dokonca aj cuvaca (hoci tam som si neni vhodnostou jeho drzania v byte uplne ista - pri vsetkej mojej laske k tomuto plamenu).
Neviem, ci prave SAO je vhodny pes do bytu a ja by som asi takto nevolila. Ale ja sama mam doma plemeno, o ktorom mi vela ludi tvrdilo, ze tiez absolutne nie je vhodne do bytovych podmienok.
Vsetky tie vacsie a velke plemena, ktore z mojho okolia poznam su uplne v pohode, dokonca sa mi zdaju vo vacsej pohode ako mnohe mensie - denne stretavam tolko neurotickych jorkov a westakov, ze sa clovek nestiha cudovat.
takze si myslim, ze ono je to aj tak do velkej miery o tom, kolko ako sa clovek tomu psovi venuje, a aku ma pes vychovu, vycvik a zamestnanie. Potom mu je jedno, kam si ide zdriemnut.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 00:02
- Nahlásit
Bela
Z vymenovanych poznam troch akitakov a jedneho cuvaca, co naozaj nikdy do bytu ist nemali. Stastnu aktitu ani cuvaca tu nepoznam. Ani jeden z nich nie je stastny... A pridam Afgana, ale ten myslim, by bol OK, keby mal inych majitelov. Za zvladnutych bytovych psov menujem briardov, bernakov a vlkodavov z obrovskych plemien. Ja suhlasim s tym, ze velky pes spravi obcas v byte nechtiac neplechu. Nie preto, ze by chcel, ale preto, ze obcas predsa len pleskne chvostom, tam kde by nemal. My sme sa teda maximalne prisposobili psovi. U nas nema co zhodit, takze sa nestazujem, je opatrny, nezhadzuje veci ani na navsteve, ale niekedy sa pozabudne, hlavne ak pride navsteva a mat vitrinky, tak prach je rozhodne jednym smahom chvosta poutierany. Tiez ako pisu, vycuva, ak sa niekde nezmesti, rozmysla, nenadvihuje stoly, ani nic podobne. Ale chvostom obcas zatasi tam kde nema, ale da sa to zvladnut. Neviem si to vsak predstavit v takom naplno zariadenom byte, kde su po polickach serepeticky a kopec kvetinacov. Raz za cas by urcite nieco zhodil. Nemozem povedat, ze by bol az taky opatrny, ze by si pri vitani niekoho daval pozor, kam mava chvostom. Pri normalnom ziti, pohoda. A tiez si myslim, ze obcas je lepsi velky kludny pes do bytu, ako maly, nervozny a ustekany
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 08:32
- Nahlásit
pigie
.. je to o velkosti alebo povahe ? pri "bytovej povahe" je velkost psa sekundarna, zacne byt zaujimava az v opacnom pripade. A myslim ze starr si to uvedomuje , preto hlada ci uz u RTW alebo SAO rodicov potencialne submisivneho stenata ... a o tom som pisal, o pravdepodobnosti vyskytu zelanej povahy u zelaneho plemena - co ak sa holt ta povaha "nepodari" podla chcenia, co zvlast u SAO je dost pravdepodobne (a nebude to vidno o tyzden ale o rok ci skor dva), pojde prec alebo to bude celozivotny boj ?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 08:35
- Nahlásit
ja teda znam u nas v baraku typka, co ma v byte dva plus jedna sebe, svoji pritelkyni, rotvika a cane corso. byt o velikosti cca 50 m2. pry se to da, jen pak musi dat psum venku hodne pohybu. na druhou stranu obe jeho feny maji uzasnou, milou a skvelou povahu, nikdy jsem od nich neslysel treba jedine zavrceni a to i kdyz se po nich sapala moje ®onie s umyslem zahubit je tim, ze jim zaskoci v krku .....
takze se priklanim k nazoru, ze v byte se da chovat jakykoliv pes, pokud ma dostatek prostoru na pohyb venku pri dlouhych a castych prochazkach a pokud k tomu ma aspon trochu povahu (napr. neni zas az takovy hlidac, ktery steka na kazdy zvuk v dome, coz si napr. u SAO nejsem moc jisty ....)
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 08:55 - Změnil/a: Lesanka
- Nahlásit
LucieS
Sao vždy ví, co dělá
tady si nejsem jista, protože SAO mi před pár lety pokousal dceru na výstavě psů v Praze Chuchli. Ležel přivázaný pod stříškou a dcera běžela kolem cca 5 metrů od něj no a on si hlídal své teritorium. Naštěstí "provaz nebyl tak dlouhý" a tak má jen jizvičku na noze. Psy dále milujeme a hlavně si jich více vážíme.
Není pravda, že jork dupe stejně jako SAO - ten rozdíl váhy je tam znát. I když byt může mít 50m a i sto dvacet. Také je třeba přihlédnout k tomu, že někteří sousedé se velkých psů prostě bojí a malému "pejskovi" toho více odpoustí. Můžeme s tím nesouhlasit, ale při koupi psa do bytu s tím musíme počítat. Nebydlíme tam sami. Také miluji velká plemena - mým vysněným psem je leonberger, ale na domek nemám, mám malý byt a tak holt na co nemám si nekoupím.Jiný případ je, když má někdo služebního psa a chodí s ním každý den do práce. Je přes dvěstě plemen, proč TOHODLE ovčáka do bytu. Tohodle nádherného psa bych si koupila, kdybych bydlela v Beskydech a chovala ovce. Asi tak.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:21
- Nahlásit
Lesanka
U každého plemene existují výjimky.
Jsou chovatelé sao, co ti řeknou, že popisované chování asiata je normální plemenný rys.
Já osobně si myslím, že by neměl být. Asiat je ostrý hlídač, ale často se zapomíná na jednu důležitou a vzácnou vlastnost, kterou by měl mít - a to umění ROZLIŠIT SITUACI. Když o nic nejde, neútočí, nebo nejdříve varuje.
Ale asiatů je velké množství typů, povaha je různá a dokonalé testy povah ještě nikdo nevymyslel... takže asi tak.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:39
- Nahlásit
Jirikovo
A ktoré plemená su také, že neštekajú na každý zvuk v dome?
Môžeš mi poradiť?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:40 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
slony
Je to najma o povahe (ved prave preto vravim, ze nie - kvoli povahe), ale aj o velkosti. Pretoze vacsi pes = viac spiny, v mojom pripade dlhosrsty, este viac spiny. Viem o com hovorim a niekedy len to mnozstvo spiny staci, aby bolo rozhodnute, ze pes pojde z domu. Mam skusenost v svojom okoli. A nie jednu.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:44
- Nahlásit
starr
Basenji
A moje stafordka
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:46
- Nahlásit
pigie
sa bavime o konkretnej situacii a sama si napisala (a mam podobny pocit) ze v tomto pripade by spina prob nebol .... a tusim ani neplanovana povaha. Jedine o com pisem je miera rizika, ze povaha psa daneho plemena nebude vhodna na drzanie v byte, je u SAO daleko vyssia ako u mnohych inych velkych plemien .
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:47
- Nahlásit
Mucholabka starr
...a moj haskac.
ten ale nestrazi vobec, ani trochu. kazdy clovek je najlepsi kamarat a za kus piskoty by nas zlodeji mohli odniest aj s celym bytom.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:49
- Nahlásit
Hele, ale středoasiat nesmetá ocasem, ne? Oni se přece kupírují
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:49
- Nahlásit
slony
co konkretne mas na mysli pod tou povahou? to, ze je tam predpoklad, ze bude "prehnane" strazit, a teda neprimerane hlucny do bytoveho domu?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:50
- Nahlásit
Bela
..ved je to este stena
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:52 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
slony
to hej, ale oni to strazenie celkovo nemaju v povahe. Na strazenie sa vyslovene nedoporucuju.
Aj nas prvy bol taky
(tymto ale starr urcite nechcem nahovarat na haskaca - maju zase ine specifika, s ktorymi musi byt clovek uzrozumeny , to bolo len margo tej nestekavosti )
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:53
- Nahlásit
slony
ja suhlasim Ja to tu zanechavam aj inym, co to budu citat Jednoznacne kvoli povahe by som tohto psa nebrala do bytu. Neviem si predstavit suzitie s ludmi. Tak ako tu napisala tusim lensanka o svojej dcere. 5m voditko a stalo sa. Proste ja ked si vyberam psa do mesta, tak rozmyslam, kde bude byvat a s kym ma vychadzat (ludia, zvierata, nezvycajne situacie,....).
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:59
- Nahlásit
starr
no nevim, sice moc nemusim retrivery, ale lidi co je maj v byte u nas, tak rikali, ze jim fakt nestekaji ....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 10:02
- Nahlásit
Mne pes zastekal v noci dva krat - ked sa v noci stahovali susedia a raz na dovolenke, kedy si ozran pomylil dvere Cize co sa tyka strazenia stekanim je uuuuplne super
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 10:20
- Nahlásit
Jirikovo
Vidíš, ja mám labradorku a tá šteká jak ďas.
Mám pocit, že už neplatia žiadne pravidlá o plemenách a nič sa nedá škatuľkovať.
Každý jedinec je fakt iný. A štandard plemena je čisto o tom, aký by mal pes byť, a nie, aký je.
No fuj!
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 10:24
- Nahlásit
pigie
Proste ja ked si vyberam psa do mesta, tak rozmyslam, kde bude byvat a s kym ma vychadzat (ludia, zvierata, nezvycajne situacie,....).
Už som písala, že nežijem "v meste". Žijem v okrajovej štvrti, tam nie je nič ako v meste, ani ľudia tam pomaly žiadni nie sú!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 10:26 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
starr
Ak byvas v panelaku, resp. v bytovke, tak su. Ja tiez byvam na okraji. Mam to 5 minut peso do lesa, k Dunaju. Ak byvas na Luniku alebo Kopcianskej, tak dotoho
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 10:31
- Nahlásit
starr
no jasne, je to o tom psovi a jeho povaze. ta cane corso je fakt uzasna a i kdyz treba moje ®onie chtela jednou sezrat zase uplne jineho RTW z baraku (patri nejake nemecke hrabence a ®onie ty feudaly proste nema rada ... ) a na chodbe tak bylo docela pozdvizeni, tak to cane corso proste ani nesteklo .... fakt o nich clovek v baraku vubec nevi ....
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 11:03
- Nahlásit
starr
štandard plemena je čisto o tom, aký by mal pes byť, a nie, aký je
v kontexte tejto debaty je standard plemena o tom, co sa da ocakavat ako najpravdepodobnejsie od cistokrvneho jedinca uchovnenych rodicov daneho plemena. A teda zopakujem - sanca dostat do ruky "bytoveho" SAO je prave vdaka plemenitbe diktovanej standardom nizka. Preto som pisal co som pisal, dalej by to bolo len opakovanie - moj nazor je taky ze SAO je jedno z mala plemien (a nie kvoli rozmerom) ktore obecne nie je vhodne na drzanie v byte, konkretne naviac s povahovymi crtami ako si definovala .. aj ked samozrejme vynimky existuju . V zivote somv sportke nevyhral, takze ja by som Fortunu nepokusal a do bytu by som volil ine plemeno hoc by som akokolvek po SAO tuzil ... howgh
Bela
co konkretne mas na mysli pod tou povahou?
nevlastnil som SAO, takze to , ze ich povaha obvykle zodpoveda standardu mam vycitane, odpozorovane, oddebatovane (aj napr. s Borisom Kopeliovicom, knihu ktoreho spominala starr) cez fora i osobne. Jedna prakticka skusenost doslova z nasho dvora - samec SAO sidli o tri brany dalej ... majitelka nie je ziadna zaciatocnicka, s molosmi umi, nic nezanedbala vratane socializacie na cvicaku. Dnes ked je pes dospely tak vencenie na sidlisku je mozne v podstate len v noci resp. skoro rano, bez voditka iba v priestore kde ma majitelka rozhlad a moznost vcas reagovat. Pozor, nie je to problemovy pes, proste je to jeho povaha - ten dvor je jeho a podla toho sa chova , teritorialny pud Takze na zaver citacia z turkmenskeho standardu (FCI 335ka , ktoru podala Ruska Kynolog. Federacia je zuzena, i ked tam to ciastocne je) - Spravanie sebaiste. Pes je odvazny, vladne vysokou schopnostou pracovat, odolnostou, pevnostou charakteru (volim maksi preklad, ruske "tvjordost charaktera" sa da prelozit rozne), vrodenym instinktom ochrany svojho uzemia, samostatnostou v rozhodovani.
|