| Autor |
Zpráva |
starr
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 08:29
- Nahlásit
Ahojte!
Minulý týždeň som sa Vás tu pýtala na rottweilerov, pretože uvažujem nad kúpením si jednoho, avšak okrem RTW mi vŕta v hlave aj stredoázijský ovčiak (ďalej skratkou SAO).
Už pred niekoľkými mesiacmi som mala na aziat fóre otázku, či možno chovať SAO v byte. Dostalo sa mi úplne odlišných odpovedí - buď takých, že je možné ho mať v byte bez problémov, iní mi odpísali, že to možné nie je. Niektorí mi napísali, že začínali dokonca s viacerými SAO v byte, iní, že to závisí od konkrétneho jedinca, proste neviem, čo si mám z toho vybrať. Sama som poznala dvoch SAO, ktorí žili v byte a neboli s nimi žiadne problémy. Ale stále mi vŕtajú v hlave aj tie negatívne odpovede.
Rada by som počula (lepšie povedané čítala ) aj Váš názor. Nie je tu, medzi Vami, niekto, kto má SAO v byte?
Nie je tu niekto, kto by mi vedel porovnať SAO a RTW (ja presne viem, aké má ktorý z nich vlastnosti atď., ale zaujíma ma prax, ako sa Vaši psy správajú v praxi), aby mi pomohol na základe svojich skúseností vyriešiť dylemu, či RTW alebo SAO? Oba plemená sa mi veľmi páčia, na oba si trúfam, oba milujem, lenže neviem, ku ktorému sa mám prikloniť.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 09:06
- Nahlásit
No já myslím, že se vám na asiat fóre dostalo vyčerpávajících odpovědí. Nikdo vám neřekne "kupte si ho" nebo "nekupte si ho". Rozhodnout se musíte sami. Osobně bych si sao do bytu moc netroufala. On klidně fungovat může a bude, ale ve chvíli, kdy natrefíte na jedince, kterému to nesedne, k tomu třeba úplně až tak nezvládnete výchovu a zvykání, tak může nastat velký problém. Navíc je to opravdu velká zátěž na čas a vaši aktivitu potom, co se vrátíte z práce. Sao neunavíte tak, že mu budete půl hodiny házet míčky. Chce spíš pohyb vytrvalostního typu a to je náročné. Budete muset ven každý den bez ohledu na nemoci, pařby, práci... S některými jinými plemeny se to dá ošulit, ale se sao moc ne. Nebo vám udělá z bytu kůlničku, a řeknu vám, že existují jediné dvě věci, které jejich zubům odolají - a to je tlusté železo a beton. Dovedete si představit, jak váš byt může vypadat.
Navíc jak už jsem psala na fóru, asiat je "šetřič energie" a když v bytě nebude mít podněty ke hlídání, tak celý den bude ležet a ležet a ležet a ležet... nebo něco ničit. Já to vidím teď u sebe, fenka si rozřízla packu a musí být stále doma. Ona je zvyklá, snáší to dobře, ale prostě furt někde leží a nudí se... pro toho psa to není, je mi jí vyloženě líto. Čekám, kdy jí z toho nedostatku pohybu hrábne a vyrobí mi zase nějakou pěknou díru v linu uprostřed kuchyně. A to je veliká kliďaska a normálně neničí absolutně nic.
Co se týče srovnání s RTW, tak tenhle dotaz tam byl taky - v rubrice "Začínám a chci se zeptat na...". Je tam dost odpovědí. Popsat se to moc nedá, jedině snad tak, že kdo nezažije, nepochopí a zkušenost je nepřenosná. Někomu sao sedne a nic jiného už nechce, někdo si z něj rve vlasy a pes je chudák, a je to všechno právě kvůli jeho odlišnosti od kulturních plemen.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 09:59
- Nahlásit
Lucie, a v čom prosím Vás spočíva tá veľká odlišnosť od kultúrnych plemien? Mám prečítanú knihu od Borisa Kopelioviča, kde je povaha SAO dosť rozobratá, ale stále nenechádzam, v čom je taký odlišný. Spočíva táto odlišnosť "iba" v tom, že je neohrozený a nepodplatný strážca, že bráni pána do posledného dychu, že je stále v strehu a ak sa niekto alebo niečo priblíži k jeho pánovi, tak okazmižite vyráža na útok, je to v tom, že sa v momente dokáže zmeniť z flegmatika na obrancu, v jeho veľkej sile, v jeho záľube hrabať diery, v jeho "zameriavaní votrelca očami a vysielaním signálu ani sa nepohni, lebo bude zle"? V čom ešte inom je tá odlišnosť, ktorú mi mnohí naznačujú, že ju nechápem?
Chápem, že je to pes, ktorého nemôžem nechať voľne behať po ulici, pretože môže zaútočiť na kohokoľvek, kto sa v jeho očiach môže zdať byť mojím potenciálnym nepriateľom, chápem aj to, že musím byť neustále v strehu, že na verejných priestranstvách a všade, kde môžeme stretnúť človeka, musí mať náhubok - toto všetko robím i pri mojej "takmer labradorke". Chápem aj to, že nesmiem podceniť socializáciu šteňaťa, že je možno oveľa dôležitejšia ako pri iných plemenách, pretože tu už ide o život, chápem, že SAO nie je otrocky poslušný, nie je to ani NO, ani RTW, nedá sa drezúrovať ani drilovať, treba s ním zachádzať citlivo ale s presvedčením, chápem, že vodcom svorky musím byť ja a nikdy inak, že ho nesmiem biť, lebo by sa mi mohol v dospelosti pomstiť.
Tak čo ešte prosím Vás nechápem? V čom je to "tajomstvo"???
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 10:40
- Nahlásit
starr
Ja by som tohto psa do bytu netahala. Presne kvoli tomu co pises. Pes nebude mat ziadnu volnost - len voditko (kos stacit nebude). Ak tak vychovavas aj svoju takmer labradorku, tak mi je jej luto. Aj ked ona nema tu "povahu" vlka v ovcej kozi...
|
starr
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 11:49
- Nahlásit
Pigie, nesúď, že Ti je niekoho alebo niečoho ľúto, keď nepoznáš okolnosti.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 13:22
- Nahlásit
starr
V čom je to "tajomstvo"???
... v realite, v praxi, v skutocnosti ze pes obecne nie je vysledkom zasunutia dierneho stitku do nejakeho sustruhu, ze ziadny PP nedava zaruku vyslednej povahy / chovania psa. A u SAO este viac ako u RTW plati ze pravdepobnost jasne submisivnej povahy ktoru hladas je daleko nizsia ako inych povah
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 13:43
- Nahlásit
starr
No, v čem je to tajemství... představ si, že se přestěhuješ do Amazonie mezi domorodce. Dopředu si všechno nastuduješ, budeš vědět hafo věcí o jejich kultuře, způsobu života, vzhledu... a pak tam přijedeš a stejně ze všeho padneš na zadek a půl roku se budeš vzpamatovávat, než si (možná) zvykneš. Buď se ti tam zalíbí a zůstaneš tam, nebo odjedeš zpátky do Čech a budeš nadávat, jací jsou ti domorodci primitivové.
Tak asi tak.
To je ta nesdělitelná zkušenost.
Promiň, ale napsat víc než ti psali lidi na fóru už ani nejde. NEDÁ se to dost dobře popsat.
Jinak co se týče toho výčtu, co jsi psal, tak pozor, často se zapomíná na jednu věc - sao NENÍ A NEMĚL BY BÝT zabiják. Není to pes, co napadá všechno živé. Naopak, velmi významná hodnota sao je v jeho UMĚNÍ ROZLIŠOVAT SITUACI. Jestliže o nic nejde, sao se tváří jako beránek a klidně sebou plácne na záda a nechá se drbat od dětí. Tuhle povahu rozhodně nemají všichni a bohužel, mnozí asiati směřují od tohoto ideálu jaksi někam jinam.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 13:54 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
starr
ja nesudim. Nevravim nic o majiteloch. Vzdy mi bolo aj je luto psov na sidlisku s kosom a na voditkach - dozivotne.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 14:01
- Nahlásit
starr
sice nemám SAO ale podobné "přírodní"plemeno,které si nenechá do ničeho kecat.Není to ani tak velký obranář,za to potřebuje k životu přírodu a volný pohyb.Díky své povaze (nedá se moc vycvičit a prakticky odnaučit lovit zvěř) je lidé nepouštějí z vodítek.Zároveň pro jeho ideální postavu jsou psi přímo stvoření do města.Ti psiska se tam však trápí pokud nemají aspoň na víkendu přírodu a možnost volnosti. Se SAO to bude podobné.Jednou je ten pro něco stvořen a ať se nám to líbí nebo ne,potřebuje nějaké zaměstnání jemu ušité na míru.Zrovna v časopice Pes je o něm teď článek a podle toho co píšou,do paneláku to rozhodně pes není...Dále tam píšou o soužítí těchto psů s ostatními psi-v rodině-chtělo by to celou věc řádně ještě jednou probrat,proč vlastně SAO..
|
starr
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 15:23
- Nahlásit
Pigie, mne zasa zastáva rozum a nechápem nezodpovedných majiteľov, ktorí púšťajú psov na voľno bez náhubkov, pričom ich nemajú zvládnutých s poslušnosťou a mnohí ani len s privolaním, čím nielenže obmedzujú, ale aj ohrozujú ostatných ľudí aj ich psov. Mať psa je o zodpovedosti. Podľa môjho názoru žiadny pes by nemal chodiť na verejnosť medzi ľudí bez náhubku, pretože som sama bola párkrát svedkom, keď aj dobre vycvičenému psovi "trklo v bedni" a zachoval sa nevyspytateľne - napadol človeka alebo ublížil. Včera na mňa a môjho kamaráta útočil ridgeback, ktorý sa bez majiteľa len tak pohyboval okolo môjho domu a štekal a vrčal na všetko, čo stretol. Na nešťastie, sme mu boli najbližšie "po ruke" my. Čo mi asi tak chodilo po rozume, keď som bola v ohrození? Čo sa ozve v každom zdravom jedincovi ako prvé? Pud sebazáchovy! Spojený so strachom. V tú chvíľu som velebila zákony niektorých západných krajín, ktoré hovoria, že akonáhle ma ohrozuje cudzí pes, mám právo ho zastreliť.
Takže keď chceš byť spravodlivý, hľadaj spravodlivosť na oboch stranách, aj na strane človeka, ktorého nemáš právo ohrozovať so psom. Psovi nevadí, keď chodí po vonku s náhubkom. Keď si naň odmalička zvykne, vníma ho asi tak ako Ty na ruke remienkové hodinky. Dokonca je to v mnohých prípadoch pre jeho dobro, aby nosil náhubok - nemôže tak zožrať niečo otrávené, pokazené alebo nebezpečné, čo nájde niekde na ulici. Ľudia reagujú na psa s náhubkom s menším strachom, lebo majú istotu, že im z jeho strany nebude ublížené. A v neposlednom rade, nemáš problém, ak stretneš policajtov, pretože tým, že Tvoj pes má náhubok ,dodržiavaš poriadok.
Takže vôbec nemáš prečo ľutovať psov, ktorých stretneš s náhubkom a na vodítku na sídlisku. Možnože okrem toho chodí s nimi pán každý deň do lesa, možnože chodia niekam obďaleč na dvojhodinovú prechádzku a pes má všetko, čo potrebuje. Nikdy nevieš, ako je to naozaj.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 15:39
- Nahlásit
Anu, aké máš Ty plemeno?
Čo sa týka pohybu vonku so psom, tak v tejto veci som pre psy priam ideálna. Milujem chôdzu a pohyb, denne chodím aj dve hodiny v kuse, mám pocit, že sa nikdy neunavím. Keď ideme niekedy von, tak moja labradorka za mnou vlečie jazyk . Viem si prestaviť krásne dlhé prechádzky v lese, na lúke či na opustených miestach s mojimi psami. Nebývam na sídlisku, aké si možno predstavujete. Je to málo zaľudnené sídlisko hneď pod lesom. Ráno a večer, keď idem na prechádzku, stretnem človeka len kde-tu alebo nestretnem nikoho. Je tam veľa stromov, bočných cestičiek...
Prečo chcem SAO? Lebo chcem psa, ktorý bude veľký a silný, bude mať pevné telo, žiadny vychrdnutý ridgeback, také psy sa mi nerátajú. Lebo chcem psa, ktorý bude tak trochu flegmatický, no zároveň aj pozorný na svoje okolie, chcem psa, ktorý ma bude vedieť ochrániť, ale nebude agresívny alebo hysterický. Chcem psa, ktorý nebude zbytočne štekať na všetko, čo sa hýbe. Chcem psa, ktorý bude zdravo sebavedomý, nebude precitlivelý, bude tak trochu "tvrdý sám k sebe", bude mi "čítať myšlienky", bude trpezlivo čakať na môj príchod z práce, lebo bude vedieť, že keď sa vrátim, tak to spolu "roztočíme", bude vzbudzovať rešpekt, ale nie strach, bude schopný ležať deväť hodín na podlahe v byte, ale aj tri hodiny so mnou chodiť po cestách-necestách, bude schopný vyváľať sa v bahne, ale aj ležať pri mojej posteli a spokojne odfukovať, bude mať veľkú hlavu a uprené oči, bude ma milovať a ja budem milovať jeho. Preto SAO.
Alebo možno aj RTW??? Pri pomyslení na SAO sa v mojej duši niečo pohne, niečo sa rozvíri, niečo zabubnuje, krv začne rýchlejšie prúdiť, začnem cítiť v sebe prastaré pudy stepí, pravekého človeka, cítim vášeň, lásku a túžbu.
Pri RTW mám tiež také pocity, ale chýba mi tam trochu ten pocit majestátnosti, nevypočítateľnosti, tajomnosti. Obe tieto plemená preveľmi obdivujem, preveľmi sa túžim rukami dotknúť ich pevného tela, pobozkať ich, objať, bláznivo sa s nimi hrať, kvíliť a pišťať na nich ako zmyslov zbavená.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 16:55
- Nahlásit
starr
No jo, tak jestli ho tak chceš, tak si ho prostě pořiď. Spusta lidí si psa jen tak pořídí. Tam jde o to, že když nemáš úplně tip ťop podmínky, tak to z tvojí strany bude vyžadovat dost obětí. Ne každý to zvládne. Ne každý zachová klid, když přijde domů a najde tam odpáranou podlahu na beton. Nejde o to, že by se to nedalo zkusit, jde o to, zda to zvládneš i v případě, kdy to prostě nevyjde. Kdy něco nebude podle tvých představ. Kdy pes bude fungovat tak, že to do idylky bude mít sakra daleko. Ony jsou ty představy krásné, ale ne vždy to tak taky dopadne.
Osobně jsem blázen do sao, ale jestli jsem ho někdy někomu fakt doporučila... to spočítám na prstech.
V tú chvíľu som velebila zákony niektorých západných krajín, ktoré hovoria, že akonáhle ma ohrozuje cudzí pes, mám právo ho zastreliť.
Nedej bože, aby tohle tady někdy bylo!!! Z tisíce případů "ohrožení psem" jde o skutečné ohrožení tak v jednom....? Většina je špatná interpretace.
Ľudia reagujú na psa s náhubkom s menším strachom
Tohle není pravda. Můj kokr chodil s náhubkem a lidi se ho báli. Dokud chodil bez, tak si ho chtěli hladit, protože vypadal jako plyšák. Ale pro mě to bylo dobře, že se báli, protože by opravdu kousnul.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2007 17:03
- Nahlásit
starr
Ja som hovorila o psoch na voditkach s nahubkom. Nie na volno bez nahubka. Lutujem prvu skupinu a do tej zaradujem SAO, lebo ten aj s kosikom ublizi, preto kosik+voditko.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 07:37
- Nahlásit
Pigie, dávam Ti prvýraz čiastočne za pravdu , že pes s náhubkom môže ublížiť, aj mne sa párkrát stalo, že sa oproti mne rozbehla s radosťou moja fena, mala kovový náhubok a taaaaaak pekne to vedela napáliť do kolena! .
Ono keď človek chce a má trochu snahu, tak sa dá aj venčenie na vodítku urobiť dobré, napr. tak, že bude mať psa na 10 metrovom vodítku, ktoré sa síce bude vláčiť po zemi, ale to je detail, takže pes sa môže aj vzidaliť, aj si pochodiť, poňuchať, no a v prípade potreby si ho človek k sebe pritiahne. Máš ho tak takmer na voľno, a zároveň pod kontrolou. Radí to aj pán Desenský, a ja si myslím, že je to dobrý nápad, niekedy to tiež tak robím.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 07:40
- Nahlásit
Lucie,
ono je to s reakciou ľudí na psa s náhubkom asi rôzne. Aj to je pravda, ako si to napísala Ty, už som sa stretla aj s takými, čo sa viac báli psa s náhubkom, ale niekedy to platí aj tak, ako som to napísala ja. Napríklad som videla, že keď pes nastúpi do električky alebo autobusu bez náhubku, tak sa ľudia boja, posúvajú sa od neho trochu ďalej, no keď má náhubok, tak ho prijmú lepšie. Hlavne keď sa jedná o veľkého psa. Alebo keď čaká pred obchodom veľký pes bez náhubku, tak ho obchádzajú, keď má náhubok, trúfnu si prejsť aj blízko neho. Je to individuálne.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 07:42
- Nahlásit
LucieS
Apropo, Ty máš SAO? Chvováš ich? Tvoje názory sú pekne napísané a pravdivo o SAO píšeš, reálne, bez ružových okuliarov.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 09:01
- Nahlásit
starr
Moje zkušenost s košíkem a strachem lidí byla s kokrem, což je odlišné od velkého psa. Ale opravdu byl strach lidí 100%ní, když měl košík. Žádné výjimky.
Sao nechovám, mám jednu fenu. Na její pořízení bych si asi netroufla, kdyby mi chovatelka neřekla "potřebuju znovu umístit týranou fenku z mého vrhu, nechcete se přijet podívat?"
Už asi tři roky uvažuju ještě o dalším a furt se nemůžu dokopat a rozhodnout...
|
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 11:10
- Nahlásit
LucieS
To je od Teba šľachetné, že si zachránila týranú fenku SAO. Nie je ľahké zobrať si týraného psa a týraného SAO už vôbec. Už bola Tvoja fenka dospelá, keď si si ju zobrala? Ako ste si na seba zvykli?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 14:59
- Nahlásit
starr
Pocitove - SAO mi neprijde vhodne coby bytove plemeno.. Nerikam, ze to nejde, ale mne proste k SAO sedi vice nejaky statek, veliky pozemek, pripadne i nejake to stado ovecek, neustaly ostrizi dohled tohoto plemene nad sverenym teritoriem. SAO se mi hodne libi, jsou majestatni, "tajemni", ale prave proto bych jim ponechala neco ze sve prirozenosti a netahala je do bytu.
Lebo chcem psa, ktorý bude veľký a silný, bude mať pevné telo, žiadny vychrdnutý ridgeback, také psy sa mi nerátajú. Lebo chcem psa, ktorý bude tak trochu flegmatický, no zároveň aj pozorný na svoje okolie, chcem psa, ktorý ma bude vedieť ochrániť, ale nebude agresívny alebo hysterický. Chcem psa, ktorý nebude zbytočne štekať na všetko, čo sa hýbe. Chcem psa, ktorý bude zdravo sebavedomý, nebude precitlivelý, bude tak trochu "tvrdý sám k sebe", bude mi "čítať myšlienky", bude trpezlivo čakať na môj príchod z práce, lebo bude vedieť, že keď sa vrátim, tak to spolu "roztočíme", bude vzbudzovať rešpekt, ale nie strach, bude schopný ležať deväť hodín na podlahe v byte, ale aj tri hodiny so mnou chodiť po cestách-necestách,
Vahate- li mezi RTW a SAO, do panelakoveho bytu bych volila rtw.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 15:07
- Nahlásit
starr
To nebyla žádná šlechetnost, ale momentální vítězství srdce nad rozumem .
Fenka měla plus mínus osm měsíců. To by bylo na děsně dlouhé povídání. Ale stručně řečeno, první dva měsíce to byl "boj", zvykání na odlišnosti sao, nová a nová překvapení. Kdybych byla srab, tak ji vrátím. Pak se to pomalinku začalo lámat a řekla bych, že tak po roce to už bylo tak nějak normální. Ale fakt to stálo za to.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:20
- Nahlásit
Fifi
Rozhodla som sa, že keď pôjdem na medzinárodnú výstavu psov v Bratislave 12. a 13. 05. 2007, tak sa tam dôkladne porozprávam s (dúfam) ochotnými majiteľmi SAO, preberieme spolu všetko, čo ma len napadne, rozoberieme si situáciu pekne do detailov a uvidíme. Tak isto sa chcem porozprávať aj s majiteľmi rottwíkov. Dúfam, že tam narazím na ochotných ľudí, ktorí so mnou o svojich psoch podebatujú. Musím brať taktiež do úvahy názor môjho manžela, ten je viac za SAO, takže asi to vyzerá, že sa rozhodneme predsa preň.
Manžel mi včera povedal múdru myšlienku, a síce, že len tí mi vedia dobre poradiť, či je SAO vhodný do bytu, ktorí ho v tom byte skutočne mali. Lebo len tí vedia, aká je realita. Tí, čo ho (alebo aj akéhokoľvek iného psa) v byte v živote nemali, mi samozrejme povedia, že to možné nie je, alebo dokonca, že pes nepatrí do bytu. Takže asi by bolo múdre, keby som kontaktovala ľudí, ktorí majú SAO v byte. Asi idem založiť novú tému .
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:29
- Nahlásit
starr
Vsak ano, nejlepe si promluvit s chovateli ci majiteli SAO, kteri ho v byte maji ci meli. Souhlasim. Neco malo ti uz napsala i LucieS..
Jinak ja mam doma dve feny rtw, obcas k nam jezdi na navstevy jeste rtw pejsek. Se SAO skutecne zkusenosti nemam.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 16:33
- Nahlásit
Jo, jenže ti co ho mají v bytě zase neví, jaké to je mít ho venku, takže taky nemůžou porovnávat!!!
Sao v bytě znamená velké ústupky od životního stylu na obou stranách, psa i majitele. Už to píšu asi po miliontý. Rozhodnutí je na tobě.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2007 17:09 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
starr
Ja mam v byte novofundlandana a nie je to med lizat. Zvladne to len clovek, co obetuje psovi velmi vela. Naozaj vela. Nie je to SAO, ale tiez to je pes, ktory podla mnohych do bytu nepatri. A hlavne, ak mu chces dopriat to, co ten pes potrebuje a k comu bol urceny.
Som si spomenula, ze ja som na to uz aj napisala clanok, ake to je mat novofundlandana v byte
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 07:33
- Nahlásit
pigie
Ja sa chytím toho, čo mnohí píšete: "DOPRIAŤ MU TO, K ČOMU BOL URČENÝ".
Teraz sa zamyslime . Ktoré psy dnes robia to, k čomu boli pôvodne určené? Podľa mňa je ich veeeeľmi málo. Novofundlanský pes a labradorský retriever boli určené k vyťahovaniu sietí s rybami a ťahaní rybárskych člnov v ľadových vodách novofundlandského zálivu. Neskôr boli labradori prinášačmi postreleného/zastreleného vodného vtáctva. No dnes sú obľúbenými domácimi miláčikmi chrápajúcimi na parketách pri nohách pána, alebo slepecké psy, nikto sa už nezamýšľa nad ich pôvodným poslaním. Novofundlanďáci sú v tieni záhradiek (alebo bytov) polihujúci dobrácky obri.
Také nemecké ovčiaky alebo kólie. Pasenie oviec? Kdeže? Máme ich u policajtov, u záchranárov, v záhradke, vo voliére alebo v byte ako domácich maznáčikov.
Pudel a vodný lovecký pes? Žartujete? Dnes typický bytový psíček, obľúbený klaun. Kdeže by už ten brodil dnes močiare! Vadí to niekomu? Asi ťažko.
Takto by sa dalo pokračovať ďalej a ďalej.
Dnes sa už naozaj takmer žiadny pes nevenuje svojmu pôvodném poslaniu. Menia sa pomery, mení sa životný štýl, menia sa ľudia. A psy sa tomu musia prispôsobiť, inak to nejde. Dávame im veľa iných poslaní, možno krajších ako boli ich pôvodné - sú to oči slepca, pomocníci colníkov, vyhľadávači mín, terapeuti, asistenčné psy pre postihnutých, spoločníci dôchodcov, kamaráti na túry pre aktívnych ľudí a v neposlednom rade domáci miláčikovia. Môže byť poslanie psa krajšie, ako byť milovaný svojím pánom a byť s ním v jeho príbytku? Pán Boh stvoril psa na to, aby mohol nás, ľudí, tak zlých a skazených, hriešnych a plných nenávisti niekto milovať. A to je to hlavné poslanie - milovať svojho pána - na statku či na salaši, na pobreží či v krčme pri nohách, v bytíku na ovčej kožušine alebo na otvorenej stepi.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 07:48
- Nahlásit
starr
ahoj všchno to pročítám a můj názor je takoví.
Máš pravdu že skoro všechny plemena jsou dnes chované trošku , nebo úplně jinak než na to co byli vyšlechtěny. ale SAO je stále ještě né moc rozšířené a tudíš (nezdegenerovené) píšu to schuválně v závorce doufám že to chápeš. Přikláním se k tomu že se prostě tohle plemeno se nehodí do bylu
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 07:53
- Nahlásit
pigie
Prečítala som si Tvoj článok a novofundlanďákovi, ktorého máš. Veľmi sa mi páčil, je pekne napísaný. Pre mňa to nie sú žiadne novinky, ja mám labradorku, takže lásku k vode a celoročné pĺznutie mi nie sú cuzdie. Náš byt bude vyzerať tak, že na zemi bude protišmyková dlažba, nebudeme mať ani poličky, ani stolíky, ani drobnosti na nich poukladané, ani izbové kvetiny - proste všetko upravené na pobyt psov, už teraz na tom pracujeme. Ničoho sa nebojím a prinášať obety psom je tá najzákladnejšia vec v mojom živote, akú si len viem predstaviť.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 08:20
- Nahlásit
starr
Diky za pochvalu. Osobne si aj tak myslim, ze pre svoju povahu je vhodnejsi medzi ludi iny pes. Ja by som na tvojom mieste pockala a SAO si zadovazila az do domu (ak robite obetu psom, tak isto o dome neskor uvazujete). Ale aj tak, vidim, ze si jeden z tych ludi, co nech si zadovazia hocakeho psa, tak sa mu budu venovat a pri prvych problemoch ho nedaju prec. A to je velke plus, nech si zadovazis uz akekolvek plemeno. Potom daj vediet. Ja som odradila mnohych, ale viem, ze ti, co boli naozaj rozhodnuti vela obetovat, si fundlaka zobrali do bytu aj tak a nelutuju, kludne by do toho sli znova tak ako ja. Mojim cielom bolo odradit ludi podobnych tim, co si kupili novofundlaka, potom ho sice mali, ale trpeli vsetci a dalsi pes, ak vobec nejaky bol, bol typovo uplne odlisny (maly a kratkosrsty, spolocensky).
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:16
- Nahlásit
On asiat trochu mate tělem. Je velký a klidný a pořád někde leží a spí. Šetří energii. Až to vypadá, že je to takový kliďas a lenoch, že ležení na gauči (nebo prostě v bytě) mu bude dokonale vyhovovat
Jenže to je právě ten problém. Ve chvíli, kdy je na zahradě nebo venku a má důvod, má takové zrychlení z "tvrdého spánku", že nestačíte čumět. Je to nabušená bedna dynamitu. A to je taky to, proč ten byt není úplně ono. Na zahradě bude ležet a v případě potřeby děsně rychle vystartuje k plotu. Tohle udělá denně moc a mockrát. A tenhle druh pohybu mu nedá žádná vodítková procházka!! Cokoliv jiného už bude náhražka. Ne že by se ten pes nepřizpůsobil, ale není to už prostě ono.
Pokud narazíte na psa, kterého z vodítka prostě nebudete moci pustit (a že se to může stát), tak ten pes bude chudák.
|
starr
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2007 09:28
- Nahlásit
pigie
O dome sme uvažovali predtým, než sme sa rozhodli kúpiť si byt. Takže nad domom už neuvažujem. Budem splácať 30 rokov hypotéku, možnože kratšie, ak sa nám niečo podarí...
Aj keby som mala dom, tak nemám žiadneho psa v záhrade. Pretože hociaký chuj mu môže hodiť cez plot otravu alebo petardu alebo môže hodiť doň kameň alebo ho ukradnúť, z môjho uhla pohľadu je mať psa v záhrade nebezpečné. Ľudia sú s prepáčením hrozné kurvy.
Nechcem ísť do domu. Finančne dostupné domy sú len na dedine, ďalej od BA, a na dedinu nechcem ísť (rok a pol som tam žila a mala som dosť), žijú tam s prepáčením primitívny a hrubí ľudia. Ospravedlňujem sa výnimkám.
Taktiež otázka dochádzania - vyjde to veľmi draho, keď sme si spočítali, koľko by sme platili za dochádzanie do roboty do Bratislavy. Nemôžeme precestovať tisíce mesačne, splácať hypotéku, poplatky na energie, nájomné, krmivo pre psov, veterinárnu starostlivosť a ešte nebodaj aj popri tom jesť . V rámci BA nám na cestovanie stačí na mesiac električenka za 720,- SKK mesačne. V byte bude teplo, vykúriť dom, to nie je také ľahké, ako sa zdá. Proste všetko so všetkým súvisí. Presne viem, čo si chcem a čo si môžem dovoliť.
|