| Autor |
Zpráva |
Alexa
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:56
- Nahlásit
b]Anu[/b]
Já bych spíš řekla, že pokud chce někdo vyloženě chovného jedince musí koupit psa tak od 8 mi měsíců, se zubama, předrtg., apod. Pak má jistotu, že pes nemá vadu vylučující z chovu, ovšem nikdy nemá jistotu, že pes bude až do smrti zdravý. Vždy se může vyskytnout něco - složení krmení, přetěžování, apod. co zdravotní stav změní. K tomu prvnímu problému je mi divné, že luxace pately se projeví až ve dvou letech. Jestliže teď pes přestal chodit, přijde mi to že musel mít nějaké příznaky už dřív, nebo se něco stalo a stav se zhoršil.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 15:02
- Nahlásit
Alexa
To je fakt, vrozené pately se kontrolují už v roce, kdy je to dobře poznat a pak jsou pately získané úrazem, což bude možná tento případ.
A nebo si majitelka nevšimla, že pes běhá občas po třech a teď se mu to zhoršilo.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 19:30
- Nahlásit
Ahoj lidi,jen vás chci opravdu ujistit, že můj pes byl naprosto v pořádku,nikdy jsem si nevšimla, že by běhal po třech nebo kulhal ze schodů a do schodů,pokud veterináři neřeknete hele podívej se na to a to tak mu nohy nikdo nezkoumal a mě to ani ve snu nenapadlo.A když vám pes pak začne z ničeho nic pokulhávat a ráno se nezvedne na zadní myslím, že by byl každý řádně vyděšen.Naopak nám říkali, že se to projevilo ještě celkem brzo, na to jak je mladý,protože nemám žádného gaučáka.
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 21:02
- Nahlásit
Že odbočuju. V tomto tématu už asi není co přidat, vše důležité bylo řečeno.
U mého plemene (malý knírač) se vyskytuje vrozená katarakta (šedý zákal). Toto onemocnění, ač geneticky podmíněné, se může projevit až v několika letech. Neumíte si představit ten humbuk, který se strhnul po té, co někteří chovatelé stav věci zjistili a vyžadovali kontrolu celé populace a to nejméně 1x za dva roky. Ač se to zdá nemožné, proti byli i někteří poradci chovu. Je fakt, že pokud se onemocnění chytne třeba až v 5ti letech, daný jedinec už má spoustu potomků. Ale já si myslím, že je to pořád lepší než se tvářit, že toto onemocnění neexistuje. Jsem z toho pořád lehce rozhozená. Já si chci za zdravím toho, co odchovám. Ale nějak mi to připadá, že je to čím dál, tím těžší.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 16:23
- Nahlásit
Při pohledu na název tématu se mi chtělo říct, že papírového psa lze zmačkat a hodit do koše
Jinak ale souhlasím s těmi, kdo tady psali, že by mě ani nenapadlo řešit, jestli mi má chovatelka něco vracet
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2006 01:14
- Nahlásit
sarula
pokud jsi si zjišťovala bližší informace o luxaci patelly,určitě jsi narazila na to,že to není onemocnění,které je podmíněno čistě geneticky,ale že ovlivněno i vnějším prostředím-výživa,zátěž.Navíc se dědí velice složitě,rozhodně to není tak jednoduché,že by čistá matka a čistý otec = čisté štěně.
nevím jestli je u vás v klubu povinné nechat testovat jedince na LP,pokud ne,tak těžko dokazovat chovatelce nějakou chybu.Pokud ano,tak je otázka jak dlouho.Ono nestačí mít negativní jen rodiče,ale je potřeba znát i údaje o sourozencích a co největším okruhu příbuzných jedinců.I kdyby se chovatelka snažila sebevíc,tak údaje o některých příbuzných nezíská-nemuseli být uchovněni,takže se jim ani neudělali testy,nebo nejsou na klubu výsledky.A to bohatě stačí na to,aby byly údaje zkreslené a neúplné a otec nebo matka štěňat mohli být potencionálně přenašeči této vady.
Žádný chovatel na světě,nedokáže s jistotou říct,že jeho odchovy nebudou postižené dokud nebude odhalen gen pro toto onemocnění a nebudou se testovat zvířata na přítomnost genu-jenže to je hudba budoucnosti.
Já bych rozhodně po chovatelce nechtěla peníze,spíš bych ji to jenom nahlásila,aby věděla,že se LP u odchovu vyskytla.
|