| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 15:23
- Nahlásit
Zdenka
To záleží na přístupu, já ať kupuju cokoliv, tak na solidnost prodávajícího z principu nevěřím, pokud ho velice dobře neznám.
Když jdu kupovat televizi, tak si jí nechám předvést, když jdu kupovat psa, tak si minimálně zkontroluju rodokmeny a osobně se přesvědčím, v čem štěňata a matka žijou.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 19:22
- Nahlásit
Ahoj lidi koukám, že jsem rozvířila vcelku emoční debatu.Je ted na mě jak se rozhodnu,protože mám i několik potvrzených případů o soudních sporech ,které končily vítěztvím.Ati lidé mi radí, abych do toho v každým případě šla.Uvidím co bude dál, nejsem typ na soudy ,víceméně mi přišlo, že máte pravdu spíše vy všichni.Na té Zbraslavi ani nevím, že jsou nějaké dvě kliniky vedle sebe, takže nemohu odpovědět na dotaz, která to je.Byli jsme na vyšetření ve Štěchovicích, kde ti lékaři ze Zbraslavi slouží.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:07
- Nahlásit
sarula
Zkus se na to podívat i z pohledu chovatele. Pokud bys žádala o náhradu, koho má žádat o náhradu on/ona? Majitele krycího psa, že mu třeba zatajil, že jeho pes přenáší vadu? Nebo chovatele své feny, protože mu prodal fenku, která přenáší vadu? To by byl začarovaný kruh, uznej.
Můžu na věc koukat jak z pohledu majitele, tak z pohledu chovatele. Jako majitel si nedovedu představit, že bych ve stejném případě žádala od chovatele nějakou náhradu. Prostě jsem si koupila štěně a je to můj risk. Jako chovatel by to bylo složitější. Nesu morální zodpovědnost, ale nejsem vševědoucí a nemůžu zaručit, že moje štěňata nikdy nebudou mít žádný problém. Ani kdybych se sebevíc snažila, nejsem bůh, jsem jen člověk.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:16
- Nahlásit
Já prostě nevím nejsem v tomto sběhlá,ale myslím že chovatel prodává štěnata s papírama a dává jisté záruky.Podle toho také nastavuje cenu,nyní mám psa který již nikdy nebude mít štěnata je vyřazen z chovu pro dědičné onemocnění ,a tudíš by se cena měla pohybovat jinde.Je to laické proto se ptám jestli je to někde spacifikované,vím že se tu pohybují i odborníci.Nechci vypadat jako zrůda jen zjištuji své možnosti.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:31
- Nahlásit
sarula
Jenže PP není zárukou toho, že bude pes zdravý a chovný. Měl by být jen zárukou toho, že je čistokrevný a jsou známi jeho předci.
Na tohle asi každý dívá trochu jinak a nikdo není zrůda.
Kupující si je vědom, že další vývoj jedince je závislý na genetických předpokladech, správné výživě a celkové péči majitele podobnou větu jsem měla v kupní smlouvě svého štěněte a zalíbila se mi natolik, že ji dávám do smlouvy taky. Podle mě vystihuje realitu.
|
Rita
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:35
- Nahlásit
sarula
Vím jedno.Tobě bych štěně nechtěla prodat.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:50
- Nahlásit
sarula
Já myslím, že takhle bys mohla uvažovat v jen v případě, že by chovatel rozlišoval cenu štěňat podle toho, jestli prodává psa "na chov" nebo jako mazlíka. A pak pokud by tohleto uvedl přímo ve smlouvě.
Určitě nejde koupit si psa s tím, že nečekám výstavní předpoklady, a potom chtít zpátky peníze, protože pes nikdy nebude užit v chovu. A vem si další situaci, že bys ty nechala svého psa krýt fenku před zjištěním této vady. Tvuj pejsek by ji předal nějakýmu štěněti a majitel toho štěněte by chtěl po majiteli feny náhradu za to, že má jeho štěně tento problém. Pmohla bys pak majiteli feny krýt náklady, který by mu tímto vznikly, když by se třeba po pul roce ukázalo, že "na vině" byl pravděpodobně právě tvůj pes?
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 20:53
- Nahlásit
Eimy
|
abby
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 21:25
- Nahlásit
To je právě omyl některých lidí,kteří si kupují psa s PP.Myslí si,že to mimo čistokrevnosti zajišťuje i zdravotní a povahovou stránku psa.Nezlobte se na mě,ale podle mě,je to i tím,jaké se vedou spory mezi psy s PP a bez PP.Neustále se na různých diskuzích probírá proč s PP ano a ne a pak si z toho někdo vyvodí takovéto závěry.Papíry totiž v podstatě nezajišťují vůbec nic (krom toho,co psalaCitera),jen jimi a pečlivým výběrem může majitel snižovat riziko.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 21:35 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
sarula
Jen mě napadlo, jestli je 100 % prokázaný, že ta luxace je jen věcí genetiky? Nevím, selským rozumem mi nějak neprojde to, že pejsa byl 2 roky naprosto v pořádku a potom se najednou z ničeho nic po namáhavé prochajdě nezvedl. Luxace přece nemusí být jen vrozená vada...
|
Puna
|
# Zasláno: 31 Srp 2006 21:43
- Nahlásit
Eimy
sarula
právě to mě taky napadlo, ta chovatelka může říct, že s ji třeba neúměrně přetěžovala, nedávala jí vhodný jídlo, vhodnou léčbu a tak...
Určitě to není jen genetika, to by se projevilo snad dřív...
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 22:37
- Nahlásit
Všichni tři veterináři povrdili, že jde o vrozenou vadu nemyslete, že mě nenapadlo se zeptat zda to není moje vina.Myslím, že už této diskuze zanecháme, sype se to na mě jak vosy na bonbon.Chtěla jsem pouze informace,protože jsem to nikde v zákoníku ani jinde nanašla vysvětlené, a když se setkáte i s opačnou stranou, která vám říká,že to je na soud, tak jsem nevěděla.Proto také moje kroky vedly sem, abych se poradila díky všem mějte se
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 22:46
- Nahlásit
sarula
ale v zákoníku to vysvětlené je- 6 týdnů na vady, na které nebyl majitel chovatelem upozorněn a které byly v době odběru patrny.
Zbytek je pak o tom, co je v kupní smlouvě.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 23:00
- Nahlásit
sarula
Já si nemyslim, že by se tady na tebe kdokoliv sesypal. Stejně jako ses ptala ty, zeptala jsem se i já na možnost, která mě napadla a která mi v tomhle případě připadala pravděpodobnější. Nebylo to myšleno zle. Omlouvám se, pokud to tak vyznělo.
A příspěvek před tím... Prostě mě zajímalo, jak by ses k tomu postavila ty, coby majitelka psa, co teoreticky tuhle vadu už mohl předat dál (vím, je to co by kdyby)...
Zkrátka mě by ani nenapadlo chtít po chovateli zpátky peníze nebo úhradu těch výloh, protože při koupi psa přece musím počítat s tím, že je to pořád jen živej organismus a ne stroj, u kterého se předem přesně dají určit vlastnosti, které bude a musí mít...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 09:54
- Nahlásit
Já už se s tímhle párkrát setkala, že lidi přemýšlí, jestli by nevymámili z chovatele nějaké peníze zpátky, když je jejich pes nemocný. Zajímalo by mě, co by říkali, kdyby naopak chovatel chtěl doplatek po majiteli, jehož pes by byl třeba výstavně úspěšný.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 10:02
- Nahlásit
sarula
Jestli máš pocit,že jsi v právu,tak do toho jdi.
Lidi,co ti tady radí,ti chtěli jen pomoct,aby sis nenabyla čumák Jen počítej s případným neúspěchem.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 10:05
- Nahlásit
Maya
Nemyslím si,že by Sarula patřila k těmto lidem.Pokus se vžít do její situace.Zjistila,že její pejsek,kterého si koupila s PP právě,aby byl zdravotně O.K. je nemocný.A ona zjišťuje,co s tím.Příjde mi logický,že ji napadlo,jestli za to nemůže třeba chovatel,od kterého psa má.A vy jste ji odpověděli.Teď se sama musí rozhodnout,jak dál.A chovatel,jako prodejce,musí počítat s rizikem,že se tohle může stát.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 10:33
- Nahlásit
Maya
Taky dobrý !!!
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:22
- Nahlásit
Sarula chtěla jen poradit a všichni se chováte a stavíte k tomu jako chovatelé a s postojem Rity o tom ani nemluvím, vžijte se taky do toho, že každej není odborník jako vy a proto sem jde se poradit,ale vy se okamžitě na něj sesypete jsou i lidi co si pejska kupují poprvé a třeba když za něj dají 20 tisíc,tak od toho taky něco očekávají.Já si myslím, že ty dva roky je docela dlouhá doba,ale zkusila bych zavolat chovatelce a říct jí názory veterinářů a uvidíš,co ti na to řekne.Za chvíli aby se bál člověk tady na něco zeptat, bez toho aby se na něj útočilo.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:31
- Nahlásit
Zdenka
Nevím,proč mě do toho taky zahrnuješ
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:36
- Nahlásit
abby
Já se nemusím vžívat do její situace, já jsem v její situaci, mám PP psa, který byl na operaci pravděpodobně s dědičnou chorobou, ale ani jednou, ani na moment, mě nenapadlo dávat vinu chovatelce a něco po ní chtít. A to to můj pejsa měl od 6 měsíců a ne až v několika letech.
|
Rita
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:38
- Nahlásit
Zdenka
Mám postoj chovatele.A mám za to,že se Sarule dostalo dost rad.Jen chybí ta,aby to dala k soudu.A máš pravdu v tom,že by měla kontaktovat chovatelku.Tak nějak mi to přijde,že tu jedinou neinformovala.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:38
- Nahlásit
Maya
Mě by to třeba taky nenapadlo.Ale dovedu to pochopit.A jak už jsem řekla,ne všichni chovatelé jsou seriózní,takže se klidně může někdy stát,že za vadu na psu opravdu mohou.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:42
- Nahlásit
abby
Ano, to je pravda, každopádně si myslím, že u soudu může uspět jen tehdy, pokud prokáže, že chovatel úmyslně spojil dva postižené psy nebo dva přenašeče, o kterých to věděl a tudíž postižení u štěňat bylo víc než jisté.
A to si myslím je neprokazatelné. Takže můj názor je, že s tímhle nemá nikdo u soudu šanci.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 13:55
- Nahlásit
Maya
V tom se shodnem.Ale pokud cítí,že by to měla udělat,ať to udělá.Jen tím nepomůže ani sobě ani tomu psovi.
Bohužel si pořád spousta lidí myslí,že PP zajišťují "zdravotní a povahovou nezávadnost".A určité diskuze tomu jen přispívají.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:00
- Nahlásit
abby
Já zase myslím, že ve všech diskuzích je dostatečně zdůrazněno, že PP je jenom a pouze průkaz původu, který dává jistotu plemene, ale jen větší pravděpodobnost zdraví a povahy, ale když někteří lidi pořád tvrdošíjně čtou průkaz původu jako zdravotní pojištění, záruka povahy atd., tak s tím nikdo nic nenadělá.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:02
- Nahlásit
Maya
ve všech diskuzích je dostatečně zdůrazněno, že PP je jenom a pouze průkaz původu to právě není. Vždycky,když je probíráno,jestli pes s PP nebo bez PP,tak se to zvrhne v něco,kde jedna strana tvrdí,že pokud chce mít psa zdravého,tak s PP. Spousta lidí si z toho veme,že pes s PP,je zdravej pes.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:06
- Nahlásit
Já k tomu přistupuju,takhle protože jsem si něčím podobným prošla i když u nás bylo jasný,že o chybu chovatelky šlo a pokud by nám peníze nevrátila nebo to nedopadlo,jak to dopadlo, že jsme dostaly náhradou jinou fenečku, tak bych to k soudu určitě dala a myslím, že bysme stopro vyhrály, protože spojení nebylo doporučené poradcem a šla bych si za tím tvrdě protože si nikdo nedokáže představit, jak naše celá rodina trpěla s tím šedesátidekovým drobečkem kterej přežíval jenom díky tomu, že jsem jí krmila tři měsíce každý tři hodiny i v noci stříkačkou a i přesto všechno co jsme se snažily udělat nakonec umřela.A podle veterinářů tady u nás a i v Praze byla vina jednoznačně na chovatelce šlo o genetickou vadu,ale bylo tam toho víc a navíc poradce jí doporučil dát fenečku až později,protože byla malinká,takže kdyby ji měla dýl mohlo se na vady přijít,ale tohle všechno se člověk dovídá až později a když už je na všechno bohužel pozdě.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:11
- Nahlásit
abby
Asi to tedy vnímám jinak, mě zase připadá, že všude je jasně řečeno, že PP není jistota zdraví, ale jen mnohem vyšší pravděpodobnost. A ta pravděpodobnost se samozřejmě zvyšuje u plemen na zdraví kontrolovaných.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2006 14:28
- Nahlásit
sarula
asi před 14dny mě onemocněl pes s ledvinami.Psala jsem kámošce ohledně jednich závodů,když mi napsala,že její fena kulhá a tak taky nemůže...Na internetových stránkách vidiš víkend co víkend závody (poslušnost),plánované krytí.ÚSpěšná zdravá ,dvouroční fena. Já napsala,že se pes uzdravuje,ona mě,že zjistili dědičnou vadu-neumím napsat jakou,každopádne od minulého týdne zakázán na vždy!!!!jakýkoliv prudký pohyb,cvičení,aporty,obraty,procházky jen na co si fena sama troufá,délka věku v otazníkách.Porod by nepřežila. Během jednoho týdne všechny plány do budoucna v koncích.Jedná se o dědičnou vadu.Nikdo ze sourozenců ji nemá,ani od rodičů. Chovatelka neštastná,kamarádka neštastná.Každopádne by ji nenapadlo se o to soudit.Pokud 3veterináři řeknou,že to je dědičné,tak genetice se prostě poručit nedá.Buď ráda,že se svým psem,můžeš normálně fungovat,když už teda nebude chovný.
Jinak pokud se kupuje vyloženě chovný jedinec,bývá občas ve smlouvě,že v případě vady zabraňující uchovnění,se buď vrátí pes-vymění nebo sníží cena. Na to jsi ale měla myslet dříve,když se štěndo kupovalo.
|