| Autor |
Zpráva |
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:12
- Nahlásit
Ahoj lidičky,opět se obracím na vás,protože vím,že mi jako vždy dobře poradíte.Mám papírového psa,který se neřadil mezi nejlevnější.Nyní jsou mu dva roky,přestal mi chodit na zadní a přišla jsem na to, že má vrozenou vadu luxaci patelly,která se bude muset řešit operačně.Je mi jedno, že bude vyřazený z chovu,nechci mít na svědomí další štěnata,ale mé rozčarování padá na chovatelku,která by za to měla být zodpovědná.Máte někdo zkušenosti s vrácením peněz od chovatelů?Psala jsem i hlavnímu poradci chovu a ten mi naznačil,že tato vada je velmi častá a na výstavách není povinností ji kontrolovat ani hlásit.Tudíš na vrácení peněz nemám nárok.Přijde mi to dost hrozný.Díky za odezvy sarula
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:15
- Nahlásit
sarula
Co máš za plemeno? A chovatelka ti neřekla,jestli se tohle někdy u ní v chovu nevyskytlo.Nebo u otce.Pokud se nepletu,tak na vrácení opravdu šanci nemáš.Ze zákona není záruční doba na zvířata tak dlouhá.
|
milovnikpejsku
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:17
- Nahlásit
a jaká je záruční doba na zvíře?
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:19
- Nahlásit
Hrozný to je lituju vás oba,moje zkušenost vzaly jsme si krysařičku,tu nejmenší,bohužel po ani ne týdnu začly problémy se srstí,později rozpad kostí došlo to tak daleko,že jsem ji 3 měsíce krmila stříkačkou a tím ji držela při životě o tom,co stály všechny kliniky a doktoři ani nemluvím, po té co bohuže umřela na vánoce jsem volala chovatelce, ta se nestavěla nejlíp měla mi volat až bude mít peníze zpátky, měla jsem naštěstí smlouvu a všechny doktory podložené papíry a po vánocích mi zavolala a nabídla krysařičku desetiměsíční náhradou za uhynulou fenečku,jela jsem se podívat a jak to dopadlo už každý ví,nehne se ode mě na krok,zkus se poradit s někým kdo podobný problém už řešil u mě to bylo trošku jiný
|
mag
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:26
- Nahlásit
Odpovědnost za vady u zvířat je 6 týdnů, ve 2 letech je opravdu pozdě, pokud by se nepodařilo prokázat chovatelům, že o vadě věděli a zamlčeli jí.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:37 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
Obecna z.l. je 6 tydnu. Po tu dobu prodavajici odpovida za tzv. skryte vady, tzn. pouze vady, ktere jsi pri bezne peci nemohla zjistit.
Jeste jsem si vzpomnela:Pokud by o tom majitelka vedela nebo mohla vedet,tak se nejedna o zaruku, ale o podvod. V lepsim pripade pak o to, ze te uvedla v omyl, pokud jde o predmet kupni smlouvy (coz asi jo) a muzes od te smlouvy odstoupit. Smlouva by totiz byla tzv. relativne neplatna. Pokud se nepletu, tak do tri let od uzavreni, ale zaroven do jednoho roku od doby, kdy ses o tom sama dovedela. Myslim. Ale musela bys prokazat, ze dotycna vedela.Je to dost slozity a je to jen to,co si pamatuju ze skoly
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:38
- Nahlásit
Mám mopse,majitelka se nezmínila vůbec o ničem,pouze, že má špičkové psy.A také,že bude mít jednou krásná štěnata.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 16:55
- Nahlásit
sarula
A co ty po ni vlastne chces?Aby ti vratila penize,prispela na lecbu,vzala si psa zpatky ....
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:00
- Nahlásit
první dvě varianty by nebyly k zahození,je jasné,že náklady na dvě náročné operace nejsou malé.psa bych jí samozřejmě nikdy nevrátila,nechci vypadat jako ta špatná.Jen mi to přijde špatné, že prodává nemocné psy, i když to možná nedělá vědomky.Myslím ,že to je problém křížení.Pouze mě zajímá jaká mám práva já ajaké povinnosti chovatel.
|
Puna
|
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:08
- Nahlásit
sarula
no a nemáte o tom nějaký ustanovení v kupní smlouvě?
podle mě se na tyhle případy ve smlouvách pamatuje...
A to se ten problém vyskytl až ve dvou letech?
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:09 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
sarula
Z toho tě neobviňuju.Jen jsem nevěděla,co po ní přesně chceš.
|
Rita
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:17
- Nahlásit
sarula
Kdyby měl chovatel ručit za všechny vady,které se u odchovů můžou vyskytnout,byla by cena štěňat někde úplně jinde.Smiř se s tím,že jsi měla při výběru špatnou ruku a bohužel je pejsek postižený.Ze zákona nemáš nárok na žádné vrácení peněz a pokud by se chovatelka uvolila přispět na operaci,je to jen její dobrá vůle.PP není záruční list a každý,kdo si psa pořizuje musí počítat i s tou horší alternativou,že pes bude potřebovat dřív nebo později lékařskou pomoc.Vyvarovala bych se těch silných slov,že chovatelka prodává nemocné psy.Spojení rodičů ji musel schválit poradce chovu a ten by na sebe určitě nepustil psy,nesoucí vlohu pro vadu.Genetika je bez záruky,žádný chovatel nechce vědomě odchovávat vadná štěňata.Bohužel se to někdy stane a o tom ten chov je.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:19
- Nahlásit
To máš vlastně pravdu,mám jméno otce a matky a vlastně i jejich majitele.a opravdu se vyskytl problém až ve dvou letech kdy se po náročnější procházce nezvedl na zadní nohy a na dva dny skoro přestal chodit,na pohotovosti nám řekli že to je celkem i štěstí,že se to projevilo tak brzo,protože je mladý a ty operace ustojí lépe než o dva tři roky později.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:23
- Nahlásit
sarula
Jak psala Rita,vůbec to nemuselo záviset na té chovatelce.I když si kupuješ psa s PP,tak se může stát,že nebude zdravotně O.K.
Je i druhá varianta,že to ta chovatelka mohla vědět.Pak bysme se bavily o něčem jiném.
Hlavně,aby to pejsek přestál v pohodě.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:29
- Nahlásit
Mají velké problémy s anestezíí takže mám opravdu strach,asi jsem pořád příliš naštvaná a trochu zaujatá.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:36
- Nahlásit
abby
Já myslim, že tohle nebude případ, kdy by o tom chovatelka věděla, pokud se to projevilo až ve dvou letech... Jak by to taky vědět mohla?
Nevím, ale myslim si, že v zájmu chovatele není udělat si špatný jméno tím, že prodává psy s vadama, ale právě naopak. Tohle bych přisuzovala spíš obrovské smůle...
A pokud ve smlouvě není uvedeno o téhle možnosti nic, asi bude těžký něco vymáhat, bude záležet jen na dobré vůli chovatelky něco řešit...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:39 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
Eimy
Jasně.Ale nemůžeme popřít,že jsou chovatelé,kteří jsou schopni připustit psa s nějakou vadou.
U téhle vady to asi ani není možné.
sarula
My chápeme,že tě to štve a že si říkáš,že se tomu třeba dalo předejít.Pokus se vychladnout a přemýšlet nad možným řešením až třeba zítra
|
Rita
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 17:41
- Nahlásit
sarula
Pejska jsi si nejspíš brala v několika týdnech a to se opravdu nedá zjistit,zda v dospělosti bude mít luxaci či ne.Kamarádka nechávala taky svojí čubinu operovat ve dvou letech na oboustrannou luxaci.Fena chodila tak špatně,že se jí zoperovala jedna noha a do měsíce druhá.Dneska běhá a nepoznala bys to na ní.Ale je to bohužel opravdu finančně dost náročné.Pokud se bojíš anestezie,najdi si kliniku,kde používají inhalační narkózu.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 18:18
- Nahlásit
Budeme to nechávat dělat na Zbraslavi jsou tam moc ochotní a psa zaintubují s inhalační anestezíí.
|
sarula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 18:26
- Nahlásit
Už půjdu domů všem děkuji za rady a porady,zítra jsem ještě mrknu díky mějte se pěkně
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 18:30
- Nahlásit
sarula
můžu se zeptat na jaké klinice na Zbraslavi? na náměstí nebo na té vzdálenější u Strakonické? chodíme na tu, co není přímo na náměstí...díky.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 07:21
- Nahlásit
jak píše Rita, štěně je živý tvor a těžko vám někdo může dát doživotní záruku
Pokud nějaké vady v chovu toho daného plemene existují, budu se jim snažit vyhnout, a to pečlivým výběrem chovatele a chovného páru, ale přesto jen minimalizuji riziko, nikdy nemůžu mít stoprocentní jistotu
proto chtít po chovateli po dvou letech "odškodné" za genetickou vadu, mi přijde trochu nefér
jistě, mohou nastat případy, kdy za to chovatel "může", například při opakovaném krytí, pokud se první vrh nevyvedl, ale to už mluvíme spíš o množitelích
|
petl
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 08:10
- Nahlásit
sarula
Zuzka to řekla přesně. Měli jste prostě při výběru štěněte smůlu. Je to bohužel tak. Já jsem sice měla ve smlouvě s chovatelkou při koupi štěněte že pokud by se na čubí ukázala nějaká vada vyřazující z chovu, vrátí mi polovinu kupní ceny, ale to jsem měla asi kliku na chovatelku.
Štěně je živý tvor, doživotní záruku poskytnout nemůže nikdo. Dále ty kupuješ psa za kupní cenu a tudíž ta "záruka" třeba taková jakou jsem měla dohodnutou já, by se měla taky vztahovat ke kupní ceně, ne k případným dalším nákladům (na léčení apod)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 09:05
- Nahlásit
Já mám taky psa s PP, který musel na operaci s nohou, ale přiznám se, že mě ani nenapadlo to chovatelce nějak vyčítat nebo po ní chtít vrátit peníze. Beru to jako smůlu. Vždyť to je genetika, kde se nějaká skrytá vada může vynořit i po mnoha generacích a ani ten nejlepší a nejpečlivější chovatel s tím nic nenadělá.
Přece když si člověk kupuje zvíře, jakékoliv, nejenom psa, tak musí už dopředu počítat s tím, že může být nemocné a bude potřebovat nákladnou léčbu.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 09:18
- Nahlásit
Ja si myslim, ze seriozny chovatel da na svoje stena zaruku a je takych dost, len ich treba najst. To co pise petl, ze ma v zmluve, ze mu vratia polovicu kupnej hodnoty psa ked nebude uchovneny je minimum co seriozny chovatel moze urobit. Chovatelka od ktorej mam psy ja, dava zaruku na tieto "skryte" vady v takom rozsahu, ze mate narok na dalsie stena, pripadne na zlavu z ceny psa.
zuzka
tu nejde o to, ci je to fer alebo nefer ziadat od chovatela odskodne. Este raz zopakujem co si myslim - CHovatel s velkym CH s tym nielenze problem nema, ale s tym aj dopredu rata. Ja neviem, mne to pride velmi cudne ak chovatel zaujme stanovisko "mna to nezaujima, ked ste si brali stena bolo zdrave".
Ale asi je dobre, ze sa stavaju taketo veci, mozno sa na tom aspon niekto pouci, a ked si pojde pre dalsieho psa tak si da zalezat aj na vybere chovatela a velmi dokladne si precita zmluvu a spyta sa aj na taketo veci.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 10:42
- Nahlásit
Rito já si dovoluju s tebou nesouhlasit říkáš,že spojení musí schválit poradce chovu,ale to kolikrát není pravda,já jsem taky dozvěděla později, že poradkyně spojení neschválila,ale chovatelka jí řekla, že to jsou její psi a její věc a bohužel tam bylo velké procento příbuznosti.Když jsem pak všechno obvolávala a zjišťovala, tak mi sice všichni přikyvovaly, že mám pravdu, ale fenka měla z tohoto spojení štěňata znovu,takže si myslím, že je to o ničem.Koupě pejska s pp je taky risk a pokud člověk nejde úplně do hloubky a není úplný znalec,tak se nedozví nic. a je to všechno hodně o penězích, to je moje zkušenost.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 10:53
- Nahlásit
Zdenka
Na to, abys poznala příbuznost v rodokmenu, přece nemusíš být znalec, to snad vidí každý a vyžádat si rodokmeny rodičů je snad samozřejmost. Pak už si musí každý rozhodnou sám, zda do toho půjde nebo ne.
Poradce chovu může akorát spojení doporučit nebo nedoporučit, problém je, že se to nikdo nedozví. U nás v klubu padl návrh zveřejňovat krycí listy, kde by poradce u nedoporučených spojení zdůvodnil proč. Zdá se mi to jako perfektní návrh, ale jestli to projde nebo ne, to nikdo neví.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 11:15
- Nahlásit
popoluska
Samozřejmě tahle sleva z kupní ceny platí POUZE v případě že chovatelku PŘI KOUPI PŘEDEM upozorňuji že chci fenu či psa NA CHOV. Pokud chovatelce řeknu při koupi že je mi to jedno a že fena bude mazlík, těžko budu do kupní smlouvy protlačovat klauzuli o vadách bránících uchovnění a případné slevě z kupní ceny.
|
Rita
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 11:23
- Nahlásit
Zdenka
Tvůj případ je dost vyjímečný,rozhodně není pravidlem,aby si chovatel uskutečnil neschválené krytí.Sarula ale poradce chovu oslovila a ten jí řekl,že je luxace u jejího plemene dosti častá.Proto se nemůže až tolik divit,že se zrovna u jejího psa vyskytla.Pokud se nemusí sledovat a dělat vyšetření,nedá se dohledat,jak jsou na tom se zdravím rodiče a prarodiče,po kom vlastně štěně mohlo vadu zdědit.Viní se chovatelka,majitelka feny-mámy.Ale luxaci může mít štěně třeba po dědovi.To je velmi těžká otázka,kdo by měl vracet peníze.Jak už jsem tady psala.PP není záruční list a s tím by měl každý ke koupi přistupovat.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:35
- Nahlásit
Tak u nás to až taková samozřejmost nebyla a kdo si jde kupovat psa po prvé,tak aspoň mi teda jsme to braly tak, že pokud má pp, tak je tam nějaká záruka zdravého předpokladu a víc než nějaké papíry nás zajímala fenečka a spoléhaly jsme na solidnost chovatele,ale je to pro mě zkušenost k dobru příště když bychom si někdy pejska kupovaly budu na tohle dávat určitě většídůraz,chybama se člověk učí.
|