Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Výběr rodinného psa
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Evik
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:31 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Ilky

někdo tu nadhodil i chodského psa. Vím, že ve Vašem výčtu plemen se sice neobjevil, nicméně jako majitelka jednoho choďáka a jednoho křížence choďáka musím taky k tomu napsat svoje . Mohu Vám říci, že chodský pes je výborná volba pro člověka, který chce skvělého rodiného společníka, ale třeba i aktivně cvičit. Choďák je velice přizpůsobivý. Jsou to sice temperamentní psi, ale jejich temperament lze snadno usměrňovat vhodným zaměstnáním. Člověk nemusí chodit přímo na cvičák aby dokázal choďáka dobře zabavit. Jsou to prima společníci k dětem, jsou plně závislí na své smečce - rodině a dobře a snadno se učí. Na druhou stranu jsou to psi, kteří neplní jen slepě povely, ale samostatně přemýšlejí proč co dělají. Proto majitel choďáka musí svého psa vždy přesvědčit (samozřejmě pozitivní motivací např. na pamlsek či hračku, tedy nikoli násilím) že to co se po něm chce je dobré pro něho samého. U choďáků vcelku platí, že čubičky jsou většinou o dost klidnější než pejsci, ale povaha pejska se dá dobře odhadnout už od štěněte a i mezi pejsky bývají kliďasové .
Choďáci jsou váhově v té střední kategorii, do 25 kg. Výškou v kohoutku psi max.57 cm.
Choďák nemá sebemenší problém spát jak na zahrádce v boudě, tak doma s páníčky. Má hustou srst s kvalitní podsadou, která v zimě působí proti chladu a v létě jako izolace před vedrem. Choďáci jsou zkrátka psi do nepohody - musela jsem to sem napsat, neboť chodský pes je též národní české plemeno a já mám pro národní plemena slabost .
V případě, že byste se v choďácích zhlédla tak jako před dvěma lety já, klidně se ptejte na cokoli, ráda odpovím. Pro představu, jak má vypadát správný chodský pes Vám sem dávám fotku jednoho šampiona

Bent
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:36
- Nahlásit

Ilky
Šarpeje bych teda moc nedoporučoval. Jsou dost paličatí a někdy nemusí menší děti. Je teda sice krásnej ale jeho výchova je opravdu jen pro dost trpělivé. Kamarádka má dva a dost se s nima namakala než zvládli aspoň základní povely a ti její zrovna nejsou z dětí moc nadšený. Ne že by na ně vyloženě útočili, ale dávají dost jasně najevo, že žádné kamarádství nebude.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:37
- Nahlásit

Evik
Je to krásný pes, ale typu NO a BO bych řekla a ty se manželovi moc nezamlouvají. Já osobně bych brala snad úplně všechny pejsky. Myslíte, že nějaký z těch pejsků, co jsme si předběžně vybrali by nebyl do naší rodiny vhodný?

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:39
- Nahlásit

Bent
děkuji, šarpeje tedy vylučujeme. U nás je dětí přeci jen hodně a určitě by těžko nesly, kdyby se s nimi pes nechtěl kamarádit.

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:42
- Nahlásit

Ilky
Ono je to dost těžké takhle radit. Můžu nejprve pro ostatní shrnout vaše požadavky? Pokud na něco zapomenu, tak hned doplňte mezeru.

Chcete:
- rodinného společníka
-aktivního, ale ne hyperaktivního
-raději pejska než fenku
- starat se o něj bude i Vaše 10letá dcera, takže raději menšího vzrůstu
- nechcete nějaké veliké problémy se srstí

Nabídnout můžete (teda zní to hrozně, ale nějak si nedovedu představit, co jiného napsat):
- peníze na pořízení a údržbu, stravování, ošetření atd. nejsou problém
- vy ještě dva roky doma
- tři děti z toho nejmladší 2 roky
-aktivní život a chuť se o pejska starat, cvičit

Doufám, že jsem na nic nezapomněla.
Takže budeme hledat v těhle mantinelech, souhlasíte?

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:46
- Nahlásit

Ilky
Border kolie potřebuje dost pohybu a různé aktivity, nevím o tom, že by byla nevhodná k dětem, ale je dost temperamantní.
staforda bych si já osobně k takhle malému dítěti nebrala.....mají dost slušný stisk i při hře a modřiny bolí i dospělého ( na toto by vám nejlépe odpověděla Sarax...snad se tady objeví).
Za to máme zkušenosti s kolií ( myslím tím klasickou)...vhodná k dětem, aktivní ale ne hyperaktivní, miluje svojí rodinu.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:51
- Nahlásit

brut
myslím, že tohle shrnutí na nás pěkně sedí. Pejsek bude mít všechno, co bude potřeba. Byli bychom rádi, kdyby pejskovi stačil jen základní výcvik. Je sice možné, že někoho z nás cvičení chytne, ale zatím s tím nemáme zkušenosti.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:52
- Nahlásit

Tak borderku teda asi taky radši zavrhneme, nechceme aby u nás pejsek strádal.

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:55
- Nahlásit

Ilky
Koukam, ze jste na kratsi cumacky - co ten stafordsirsky bullterier - fenka? Deti miluji, zaroven je to psi atlet, v Anglii jedno z nejoblibenejsich rodinnych plemen?

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:00
- Nahlásit

Fifi
pejsek je to pěkný, ale asi bych se radši přiklonila k brut
Je to přeci jen bojové plemeno.

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:01
- Nahlásit

Ilky

pokud se týče Vašich požadavků, které tu myslím trefně shrnula brut, bych Vám mohla choďáka vřele doporučit, ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás. Ještě jsem zapomněla napsat, že choďáci jsou sice velmi chlupatí, ale nijak extrémně nelínají (jako třeba NO). Přelínají víceméně na jaře a pak na zimu a přes rok toho z nich moc nepadá. Srst stačí pořádně prokartáčovat a pročesat 1x týdně, v době línání častěji, ale jinak mají tu tzv. "samočistící srst" - na procházce se vyválí v bahně, než dojdeme domů, uschne to, doma se oklepe, opadá to a už prakticky není co čistit Mezi choďáky a NO či BOM je dost velký rozdíl, ale chápu, že pro laika tam jistá podobnost je.

Ještě pokud se týče těch dalších plemen, které jste jmenovala, tak zlatý retriever, kterého jsem si mezi obrázky plemen všimla, je též velmi vhodný do rodiny a k dětem, snadno cvičitelný, akorát si musí člověk umět dobře vybrat štěně, neboť jde o velmi rozšířené plemeno, na kterém často též vydělávají množitelé a podvodníci.
Pokud se týče buldočka či mopsíka, to jsou taky fajn pejsci, akorát se tam musí více než u tzv. "dlouhonosých plemen" dbát na oči a čumáček....Od majitelé buldočků i mopsů vím, že častěji než jiná plemena trpí na oční problémky, v letních měsících či za sychravého počasí se musí obzvláště dbát na jejich "spláclý čumáček", protože jsou díky němu náchylnější na rýmy a pak jim dýchání činí potíže....
Pokud se týče velkých plemen molosů (Vámi uváděná bordeauxská doga, bulmastif apod.) to jsou nádherná zvířata, ale před jejich pořízením je potřeba, aby člověk už něco o povaze plemene znal, věděl jak ho vychovávat a cvičit, protože v tomto ohledu jsou molosové tak trošku "speciální". Když se dobře vychovají a vycvičí, jsou to skvělí společníci i k dětem, ale musí se fakt vědět jak na to. Při zanedbádní či udělání zásadních chyb ve výchově molosa člověk riskuje, že se pes jednou obrátí proti němu.

Sveny
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:06
- Nahlásit

Ilky
Pokud jsem to pochopila dobře, tak pohyb ano, ale ne přehnaně. V tom případě bych na vašem místě škrtla i francouzského buldočka a mopse. Netvrdím, že se mezi nimi nenajdou prima aktivní společníci, ale jsou pohodlnější a díky kratší čenichové partii se i snadněji zadýchají. A ještě perlička - buldočci mojí známé dost prdí. )

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:11
- Nahlásit

Sveny
Mně právě moje známá jejíž sestra buldočka má říkala, že ač se to nezdá tak jsou to velcí atleti. Ona sama s nima běhá agility a chodí na coursing. Na prdění jsme zvyklí od známých boxerky, to bychom přežili.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:12
- Nahlásit

Takže malé shrnutí

Bent
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:18
- Nahlásit

Ilky
Tak tady bych asi vybíral mezi boxerem a zlaťákem. a spíš bych se asi klonil k boxerovi. Má prima povahu, je sportovní ale taky si rád polenoší, základní výcvik taky zvládne poměrně bez problémů a je veselý a hravý. I když to je zlaťák taky ale zdá se mi že už jich je nějak moc. U nás kdo chce něco znamenat pořizuje si zlaťáka.

Sveny
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:24
- Nahlásit

Ilky
Nevím, já měla zkušenosti takovéhle. Je mi jasné, že se najdou i světlé (aktivnější) výjimky.
Já bych klidně šla do bostonka, je to pes menšího vzrůstu, ale celkem akční a komunikativní.
Boxeři jsou taky fajn, ale někteří se mají v dospělosti sklon hodně rvát. U boxera bych spíš doporučovala fenku - pes samec je celkem tzv. udělaný a chce to trošku sílu, pokud by se o něj měla starat i vaše desetiletá dcera, tak by mohla mít problémy ho udržet/zvládnout.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:25
- Nahlásit

Je pravda, že u toho zlaťáka by byl asi problém najít spolehlivého chovatele. A hodně se u nich vyskytuje DKK apod.
Nikomu se nezdá být dobrý buldoček a bostonek?

daliva
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:26
- Nahlásit

Ilky
Pokud zlaťáka tak jen z hodně dobře prověřeného chovu - jednak kvůli zdraví a jednak kvůli povaze, je jich hodně a začínám se čím dál častěji setkávat s nervózními až agresivními jedinci. To by ti poradili na fóru o retrievrech...
Jinak podle vaší charakteristiky a shrnutí bych taky byla pro boxera - veselý, dobrosrdečný, hravý, k dětem tolerantní, vyhovuje mu klasický výcvik, se kterým vám poradí na každém cvičáku, zvládne ho odrostlejší dítě...jen trochu slintá.

Sveny
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:28
- Nahlásit

Ilky
mně bostonek ano, buldoček ne. Ale to jsou mé subjektivní zkušenosti. Nenechte si všechno diktovat.
Zlaťák určitě není špatný, jen se nenechte zmást řečmi, že se nemusí vychovávat.

Bent
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:31
- Nahlásit

Ilky
Bostonka osobně neznám žádného a buldočci co mají známí při dýchání dost chrochtají což třeba v noci někdy není moc příjemné. A pokud s ním chcete něco podnikat v létě tak má sklony k přehřívání.

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:54
- Nahlásit

Ilky
Já mám tutéž zkušenost jako Sveny, takže buldočka bych nebrala.
U zlaťáka je to o chov.st. a kvalitě chovu.
Boxera si teď pořídil kamarád ( v rodině se jim věnují už hodně let, ale nemají chov. st. protože pokaždé mají pejsky) a říkal, že taky moc a moc záleží na chov. st. - bohužel jsou dost náchylní na onemocnění moč. cest a taky se psi rádi rvou.....a to nemluvím o váze, kterou takový rvavý jedinec vládne......vaše 10letá dcera by ho určitě neudržela.
Neberte to jako "ne", ale jako radu k velmi dobrému výběru a obrovské opatrnosti.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 18:56
- Nahlásit

Tak teď teda zvažujeme jestli bostonka nebo boxera. A není třeba bostonek uštěkaný? je to přeci jen teriér. Buldočcci třeba prý neštěkají skoro vůbec.

Vistra
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:13
- Nahlásit

Ilky
Ten bostonský teriér se mi líbí, má hezčí figuru než buldoček. Pejskové s kratším čenichem mají problémy s ochlazováním, ta nosní dutina je nepřirozeně krátká. Akorát u boxerů jsem si toho nikdy nevšimla. Jo, dobře vychovaný boxer (spíš fena) nemá chybu. Naprosto všestranný pes a má rád děti i ty malé.
My máme knírače, jsou hodní, nedám na ně dopustit, ale to štěkání, musím to hlídat.
Šarpej musí mít důslednou výchovu, nevím proč, vypadá tak mírumilovně.
Ale ten černobílý boston je nádherný, ta figura a to vybarvení...

Bent
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:19
- Nahlásit

Ilky
Povaha bostona - Použití:
Je považován za výborného rodinného psa, společníka na cesty a spolehlivého strážce. Oblibu si získal také ve Velké Británii, Kanadě a Austrálii, jinde patří k vzácnostem.V České republice je toto plemeno chováno od roku 1985 a stále je vzácné a mezi naší veřejností málo známé.Ale jeho obliba stoupá protože je to Anděl s ďáblem v těle
Charakter mnohých psích plemen je zřetelný takřka na první pohled.To boston vypadá jako by neuměl do pěti počítat a když ho posuzujeme podle fotografie,lehko by jsme mu mohli přisoudit vlastnosti francouzského buldočka- jistou rozvážnost a rozšafnost, většinou dobráckou povahu a sklon k pohodlnosti.Žádná z těchto charakteristik však nevystihuje povahu bostonka.
Když připustíme, že po exteriérové stránce existuje mezi buldočkem a bostonkem, i když jsou mezi nimi zjevné rozdíly, velká podobnost, tak potom povaha obou se zásadním způsobem odlišuje. Bostonský teriér je skutečně TERIÉR, a to nejen podle jména. Je to nesmírně energický a čilý pes,velmi bystře reagující na každý podnět.Pohybuje se rychle, lehce a elegantně, není na něm nic těžkopádného nebo neohrabaného. Má dokonalý přehled o všem, co se v domě pohne, na cokoli podezřelého okamžitě upozorní.Rozhodně není uštěkaný, ale když usoudí, že je to potřebné, dokáže se nejen ozvat, ale i aktivně zasáhnout. Američané si ho pochvalují jako vynikajícího strážce, který jako by si vůbec neuvědomoval svoji velikost, je schopný se postavit sebevětšímu protivníkovi a neváhá použít své zuby. Přitom se nedá označit za rváče, ani za nenapravitelného výtržníka. Bostonek je odvážný, ale většinou není útočný, je sebevědomý, ale není svéhlavý. Je velmi inteligentní, vnímavý a lehko ovladatelný. V USA běžně skládá zkoušky poslušnosti a často je vidět na různých soutěžích ve výcviku. Také u nás se začíná prosazovat díky své mrštnosti a rychlosti v soutěžích agility.
Takže na jedné straně jsou bostonští teriéři neúplatní strážci a v případě potřeby i velcí bojovníci, ale na druhé straně se vyznačují velmi citlivou a křehkou dušičkou, kterou bezmezně svěří do rukou svého pána. V anglicky psané literatuře se výstižně označují "people dog" tedy psi pro lidi. Ke svému pánovi a jeho rodině mají láskyplný, něžný vztah, vyžadují však intenzivní kontakt a nejsou rádi příliš dlouho sami.
Vůbec to není pes, který by mohl být zavřený v nějakém kotci. Jsou doporučováni jako společníci starších lidí, kteří mají čas se jim skutečně věnovat. Bostoni jim za to poskytnou nejen milou a nevtíravou společnost, ale i pocit bezpečí. Je to samozřejmě pes pro všechny věkové kategorie, snad s výjimkou nejmenších dětí, ale každý při pořizování jakéhokoliv živého tvora si musí nejprve ujasnit proč si ho pořizuje a jakou má možnost se o něj starat po celý jeho život.

Klub:
Boston teriéři patří pod I.CZ Yorkshire terrier club, který vydává dvakrát ročně pro své členy Zpravodaj s kynologickými zajímavostmi.

Poradce chovu:
Pavlína Novotná
mob.: +420737 784 925

shiba
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:20
- Nahlásit

Samozřejmě shiba

Ale jinak taky naprosto souhlasím s českým strakatým psem.

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:21
- Nahlásit

Ilky
Bohužel se štěkáním nemám zkušenost, takže v tomto případě radit nemohu.
Jen si dovolím jednu radu, kterou bych aplikovala na jakékoliv plemeno...než si pejska pořídíte, tak si:
-zjistěte co nejvíc informací o plemeni
- zajděte nebo zajeďte do několika chov. stanic a ptejte se, okukujte podmínky v jakých pejsci žijí
-chtějte vidět mámu a pokud to půjde i tátu štěňat
-zkuste se ptát na dalších diskusích na plemeno a zkušenosti s ním
- a já z vlastní zkušenosti bych si došla ještě k veterináři a vyptala se na možné budoucí problémy ( myslím tím, čím plemeno bývá zatíženo - př. DKK, záněty očí, kůže, ztížené dýchání, časté záněty moč. měchýře atd...) - to aby jste věděla, jestli vás chovatelétak trochu neukolíbávají.......mně se to vyplatilo, proto to zde píši

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:21
- Nahlásit

Tak a teď babo raď (

fromeli
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:25
- Nahlásit

Ilky
pokud má psa zmáknout 10 leté dítě, tak bych asi nad 15 kg nešla, max. do 20, i to se mi ale zdá dost.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:26
- Nahlásit

Bent
Hmmm ten bostonek bude asi uštěkaný. Ale líbí se mi. Navíc by ho určitě zvládla i Klaudie. Je přece jen jiná váhová kategorie než boxer.

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 19:27
- Nahlásit

Bent
To jsem ani netušila, že je to s ním takové....moc pěkně popsané plemeno.

Myslím, že tohle je pro Vás dost důležitá část, vzhledem k věku nejmenšího člena rodiny ( teda důležité je všechno, ale....):
Je to samozřejmě pes pro všechny věkové kategorie, snad s výjimkou nejmenších dětí, ale každý při pořizování jakéhokoliv živého tvora si musí nejprve ujasnit proč si ho pořizuje a jakou má možnost se o něj starat po celý jeho život.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání