| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 09:08
- Nahlásit
shiba
Takže zase sloučili tak pečlivě odlišený standard?? No to je síla. Tak amerikána bych si totiž nevybrala, Japonce jo
A co na to poradkyně chovu VJP? Musím mrknout na její stránky...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 10:03
- Nahlásit
Terri
Ale co by sloučili, nic nesloučili. Prostě už to není VJP ale AA. Jaké slučování?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 10:04
- Nahlásit
Do útulku se dostala akita. Majitelé se o ni nezajímají a já si ji domů vzít nemůžu, proto se pro ni hledá nový pán. Je jí 7 let, narodila se jako akita, na rozřazení nebyla, je v typu "něco mezi" Matka je 100% AA, otec 100% AI, takže je to jasné, oba rodiče byli úžasné povahy, kterou má fenka po nich. Jmenuje se Biya Mia, je červená. Podle pracovnic útulku je hodná, milá, hraje si, nijak psychicky nestrádá pobytem v útulku, je v dobré kondici. Má zatím nezhojené rány na čumáku po košíku, který měla nasazený, když ji našli, a byl jí velmi těsný
Pokud byste věděli o někom vhodném, kdo by fenku chtěl, ozvěte se, prosím.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 10:22
- Nahlásit
shiba
e co by sloučili, nic nesloučili. Prostě už to není VJP ale AA. Jaké slučování?
No protože když jsem si o nich kdysi něco četla, tak VJP se odtrhli od AA a považovali se za samostatnou větev, ne? Měli i jiné zbarvení..?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 10:59
- Nahlásit
Terri
Tak to nevím, co jsi kde četla VJP je dřívější název pro nynější americkou akitu. Plemeno vzniklo oddělením od akita inu jako velký japonský pes a teprve od Nového roku má název americká akita, tudíž se těžko od AA mohlo odtrhnout. Tomuto typu se před rozdělením plemene říkalo "americká akita", ale jako samostatné plemeno tento název nedostalo (údajně japonci nechtěli), takže 2000-2005 to byl VJP a od 1.1.2006 je AA.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 15:33
- Nahlásit
Anu
docela tě obdivuji....
Já se taky sobě obdivuju, že jsem s nima byla schopná strávit tři roky a čekám, kdy ta stará půjde do kytiček. Oni se prý od dvou let přestanou množit, ale ta stará to asi nikde nečetla, tak to nemůže vědět. Jsou to fakt drsné zvířata, vnitrodruhově jsou k sobě milí, ale jinak málem zakousli přítelova křečíka a dokonce i morče se jménem Krtek Moritz. Jinak přítel taky měl svou dynastii, ale právě těch křečíků, jenže ti nejsou tak trvanliví a než se stihli namnožit v hojném počtu, vymřeli přirozenou smrtí.
Ti pískomilové mají 1×0,8 m×50 cm terárium, takže se jich tam vejde ještě dost. Na vrchu mají králičí pletivo a když vyskočí, v klidu se ho za letu ještě chytí a to pletivo přehryžou a utečou-vstříc kočce, která u nich před časem často seděla a čekala, kdy konečně utečou. Teď jsou zabezpečeni lépe, tak už ji to nebaví, teď pro změnu čeká pod okapem, kdy vypadne neopeřený pták z hnízda, aby následně ukončila jeho trápení (pokoušela jsem se je několikrát vrátit nebo aspoň odchpvat, ale asi to neumím). Má ptákomat-automat na ptáky. Když pták dlouho nepadá, začne tlapkou bušit do okapu a říká Tak co jako? Mám hlad!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 16:02
- Nahlásit
shiba
no to jsme si jen nerozuměly, já AA od začátku myslela jakože Akita Inu
Takže když to shrnu: neexistuje VJP ani AI, ale je Americká akita? A proč? Copak je akita z ameriky?? Nebo je AI a AA?? Vařím guláš galamatiáš
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 16:04
- Nahlásit
Já to chápu tak, že je AI i AA, AA je flekatá, kdežto AI je barevná jakože víc a taková plyšovější.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 16:05
- Nahlásit
Mucholabka
ať žijou standardy ))
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 16:15
- Nahlásit
Terri
A to mi Anu vykládala, jak se jde schovat, že znám všechny
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 22:23
- Nahlásit
Terri
AA = americká akita (dříve VJP), AI = akita inu (tedy "origoš" japonská). Ty rozdíly jsou drobátko o něčem jiném, než píše Mucholabka, ale to už asi víš Nechtěla jsem tě zmást, to měl být fór, tak se omlouvám
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2006 22:28
- Nahlásit
Pohádka pro Terri
Bylo jednou jedno krááásné psí plemeno - akita. Původní, japonská. Jak se měnily potřeby Japonců a jejich požadavky na psy, přikřižovali do svého plemene i jiná, hlavně mollosy. Až došlo k tomu, že skoro vymizel původní typ. Tento typ pak přivezli po válce američtí vojáci do USA a rozvíjeli ho dál. Zato Japončíci se vrátili k původnímu typu japonské akity a tak časem došlo k tomu, že akita v Americe (i Evropě) byla jiná, než ta japonská. To se zemi původu nelíbilo a jala se "americký" typ zlikvidovat. Naštěstí se povedlo prosadit oddělení tohoto typu ve zvláštní plemeno, takže všechny akity (aspoň u nás) prošly rozřazením, kdy komise určila, zda je jedinec akita nebo - podle nového názvu - velký japonský pes. Tak vzniklo nové plemeno oddělením od původního. Jenže jeho název byl nelogický a proto se chovatelé snažili o změnu a tak dostal VJP nové jméno, kterým ho stejně všichni vždycky označovali - tedy americká akita.
A jestli nevymřou, budou žít šťastně dál!
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:23
- Nahlásit
Anu
Včera mě zase moje příšerka dostala. Z praktických důvodů jsem ji naučil doma v případě nutnosti používat psí hajzlík. ( Občas se musím déle zdržet v práci tak aby to zbytečně nedržela). Večer pršelo a ona velice nerada v dešti chodí ven. Když pořád nepřestávalo volal jsem na ni že teda musíme jít čůrat. Loudavě přišla, sedla si vedle hajzlíku a koukala do hajzlíku, na mě, do hajzlíku na mě. Tak jsem tam mrknul taky a už tam bylo načůráno i nakakáno. Čubina vesele zavrtěla ocáskem jako že vycházka v lijáku už je zbytečná a zase se
odebrala do postele. V tý chvíli jsem ji bezmezně miloval....
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 12:45
- Nahlásit
Bent
Tak to je úžasné.To bych měla taky kočku naučit kdyť to je pro ně běžné.Možná bych ti i záviděla,neb jsem měla včera stejný problém.Pes do deště nechtěl a já taky ne.Ale našla jsem na ulici 500,-Kč.Tak půjdu venčit i dnes a bez keců
Pojeď na sraz.Chci poznat tebe i psa.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:15
- Nahlásit
shiba
Krásná pohádka A konečně mám jasno
Tak jo, až bude v Rožnově sraz Amerických akit, pojedu
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:40
- Nahlásit
Terri
Už tuto neděli! Možná se tam potkáme,ani o tom nebudeme vědět ;)
Anu
To bych chodila na procházky 12x denně
Bent
Pořád říkám, že jsou šiby geniální
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:49
- Nahlásit
shiba
to už je teď tuto neděli? Já myslela další. No, tak to bohužel nemůžu
A nebylas tam i loni?
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:55
- Nahlásit
Anu
Na sraz bych jel, ale takhle dopředu plánovat nemůžu. Nevím jestli v práci dostanu volno.
shiba
Že je šiba geniální - to jsem si vždycky myslel, teď už to vím.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:21
- Nahlásit
Bent
no já nevím taky na 100% jestli pojedu.To víš našetřit na veterinu to bude fuška.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 06:53
- Nahlásit
Terri
Jj, už tuto neděli. A nakonec taky nejedu.
Loni jsem nebyla.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 09:09
- Nahlásit
shiba
A ja myslela ze se muzem pak nekde sejit. Aspon bys videla Kairinku jak se chova u kocaru.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 00:00
- Nahlásit
cerny Rex
No jo, bohužel nejedu, mám jiné povinnosti...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 14:15
- Nahlásit
cerny Rex
ahoj Kairo jak žiješ už jsme dlouho nepokecaly co dělá mimi.
napiš ahoj Sally
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2006 14:02
- Nahlásit
Do útulku se dostala akita. Majitelé se o ni nezajímají a já si ji domů vzít nemůžu, proto se pro ni hledá nový pán. Je jí 7 let, narodila se jako akita, na rozřazení nebyla, je v typu "něco mezi" Matka je 100% AA, otec 100% AI, takže je to jasné, oba rodiče byli úžasné povahy, kterou má fenka po nich. Jmenuje se Biya Mia, je červená. Podle pracovnic útulku je hodná, milá, hraje si, nijak psychicky nestrádá pobytem v útulku, je v dobré kondici. Má zatím nezhojené rány na čumáku po košíku, který měla nasazený, když ji našli, a byl jí velmi těsný
Pokud byste věděli o někom vhodném, kdo by fenku chtěl, ozvěte se, prosím.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 19:15
- Nahlásit
Mluvila jsem s útulkem. Biušce se přidal problém se zuby, budou jí prý muset vytrhnout dvě stoličky (jestli jsem to správně pochopila). Jinak je v pohodě, hodná a trpělivá
|