| Autor |
Zpráva |
AJA
|
# Zasláno: 5 Úno 2005 09:45
- Nahlásit
MAM PSA AKITA INU JE MU 6 LET.JE TO MAZEL.ALE JEN DO TE DOBY NEZ PO NEM NECO ZACNETE CHTET.PAK SE Z NĚHO STANE BESTIE.CELY DEN SE PO NEM MUZETE VALET A NIC VAM NEUDELA.DELA TO SPIS ZE STRACHU O SEBE.ALE PROC TO DELA KDYZ MU NIKDY NIKDO NIC SPATNEHO NEUDELAL.NIKDY NAM NIC NEUDELAL AZ NEDAVNO BYL S OTCEM SAM NA CHATE.VECER NAM PAK OTEC VOLAL DOMU ZE MA PROKOUSLOU RUKU AT SI PRIJEDEM PRO PSA.TAK JSME SI PRO NEJ PRIJELI.VYTAL NAS MEL RADOST ZE JSME SI PRO NEHO PRIJELI.OTEC VYPRAVEL O TOM JAK MU CHTEL OCISTIT PACKY OD BAHNA A ON LEZEL MEZI GAUCEM A STOLEM A ZA NIM BYL DRUHY GAUC.A TAK BYCH TO PRISUZOVALA TOMU ZE SE PROSTE ZASE O SEBE BAL.A TAK VYJEL.PAK SI TO UVEDOMIL-ALE POZDE.DOMA LEZEL NA MISTE ANIZ BY HO TAM NEKDO POSILAL.PROSTE VEDEL ZE SE PROVINIL.K OTCI DLOUHO NECHODIL A REAGOVAL DIVNE NA JEHO HLAS.UHYBAL OCIMA A RADSI Z MISTNOSTI ODESEL.TED JE TOMU ASI 2 MESICE ,OTEC SI RUKU STALE JESTE LECI ,ALE UZ JSOU ZASE PRATELE.CO SE ALE JEDNOU MUZE STAT ......RADSI NEDOMYSLET.:down:
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 08:50
- Nahlásit
Ajo, já mám fenu Akita inu, je jí už 10let. Je to naprosto svérázné plemeno, přirozeně velmi dominantní a obžvláště psi jsou dosti těžko zvladatelní, bývají někdy hodně agresivní. Sama jsem na speciálce zažila, jak rozhodčí vyloučila několik psů z posuzování, protože byli agresivní na jiné psy a dokonce i na své pány. S výchovou tohoto plemene se musí začít již od útlého věku a velmi důsledně, jakékoliv projevy agrese okamžitě potlačit. Pokud je už pes dospělý, tak je to moc těžké.. Naše fena je taky strašně milý, dokonce i poslušná, protože jsme ji v základech cvičili jako služební plemeno, ale nesnáší jakékoliv psy, malé velké, psy či fenky. Má málo výraznou mimiku, takže člověk velmi lehce přehlédne nepatrné náznaky případného útoku či jiné změny nálady. Tím, že má široké čelisti a lehce přivřené oči, tak vypadá jakoby se pořád smála a měla dobrou náladu, ale v podstatě to nejsou příliš společenská plemena. Milují pouze svého pána a jeho rodinu. Naše akita na sebe nenechá šáhnout nikoho jiného, nemá ráda jiné lidi, tak se jim raději vy\hýbá. Občas za přítomnosti pána snese nějaké pohlazení, ale není jí to milé. Jinak můj muž zkoušel vzít ji do lesa, byl by z ní vynikající lovecký pes. V čelistech má velikou sílu, takže zadávit toulavou kočku bylo pro ni jako nic. Ovšem zadávila nám také suprovou fenu foxla, šampionku x zemí a vynikající pracovní fenku. Musím souhlasit, že ke změně nálady stačí sotva postřehnutelný podnět. Není to absolutně plemeno pro každého, je nevyzpytatelná a s tím se musí počítat. My na ni musíme vždycky po dobrém. Je fakt, že teď už je stará, ale i tak je neuvěřitelně mrštná a připravená okamžitě se poprat nebo se mazlit. Člověk nikdy neví co si myslí. I přes to všecko ji máme moc rádi a je to náš miláček. Váš problém je spíš pro výcvikáře, myswlím, že jste v počátcích zanedbali důležitou úlohu vyjasnění si pozic ve smečce, pes se považuje za vůdce a když po něm něco chcete, tak to přijímá s velkou nevolí. Snad Vám někdo poradí.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 11:45
- Nahlásit
JJá myslím, že by AJA neměla hledat pomoc na diskusním fóru. V tomhle případě je nutnost psa a majitele znát osobně a vidět je v reálu...vezmi psa a zajeď za někým, kdo má zkušenosti a bude ochoten pomoci.
http://artemis.erbak.com/ (např.)
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 13:38
- Nahlásit
V tomhle naprosto souhlasím s nefer. Protože tohle plemeno znám z vlastní zkušenosti, nebude asi v jejich silách to zvládnout sama. Je to výchovný problém a odkaz na výše uvedené webové stránky jen doporučuji. Ajo, obrať se na artemis, určitě ti pomůžou. Může se to totiž kdykoliv opakovat a to je velmi nebezpečné.
|
aja
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 18:22
- Nahlásit
ahoj Aja tak vam dik aspon za odkaz.moc ste me nepotesili ale bude to tim ze mate pravdu.tak dik cau
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 08:14
- Nahlásit
Do útulku se dostala akita. Majitelé se o ni nezajímají a já si ji domů vzít nemůžu, proto se pro ni hledá nový pán. Je jí 7 let, narodila se jako akita, na rozřazení nebyla, je v typu "něco mezi" Matka je 100% AA, otec 100% AI, takže je to jasné, oba rodiče byli úžasné povahy, kterou má fenka po nich. Jmenuje se Biya Mia, je červená. Podle pracovnic útulku je hodná, milá, hraje si, nijak psychicky nestrádá pobytem v útulku, je v dobré kondici. Má zatím nezhojené rány na čumáku po košíku, který měla nasazený, když ji našli, a byl jí velmi těsný
Pokud byste věděli o někom vhodném, kdo by fenku chtěl, ozvěte se, prosím.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 13:25
- Nahlásit
posouvám...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:01
- Nahlásit
opět posouvám...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 11:27
- Nahlásit
Škoda že ji nikdo nechce, Akitky jsou tak hodný... až na tu mojí Akitu tvrdohlavku - já mám krakena a ta už by k sobě nikoho nesnesla
Takže já si ji vzít nemůůžu
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 20:10
- Nahlásit
Fajka
Ona tam není ještě tak dlouho, zatím ji moc nenabízeli, musí jí doléčit ten čumec... Ale věřím, že se jí někdo ujme! Dělám pro to, co se dá.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 11:18
- Nahlásit
shiba
Doufám že najde moooc hodnýho páníka. Je mi líto každýho pejska když ho páník opustí kvůli prkotině.
Ty Shibo, jsem se teď náhodou na muj pes dočetla že chováš Akity... Jsem chtěla poprosit o radu, jistě s nima již máš nějaké zkušenosti.
Já mám Akitu 7 měsíců, je to můj druhý pes (první byl zlatý kokršpaněl), takže nějaké psí zkušenosti mám ale teď jsem jaksi trošku bezradná...
Povahu jsem si nastudovala předem, takže jsem věděla zhruba do čeho jdu, že jsou tvrdohlavé, nesnáši dril atp. to vím. Tak jsem to tak brala už od začátku a od prvního dne jsme naši fenku nenásilnou formou učili tomu co chceme a potřebujeme.
Jenže jsem se třeba teď o víkendu přesvědčila že ve srovnání s ostatníma akitkama je ta naše snad ta nejtvrdohlavější.
Například ví a umí co je lehni, ale když se jí nechce, tak jí to trvá i pět minut než splní co chci, nejdřív čučí co to chci to neznám, pak se začne kroutit jako žížala, a pak předvede polosedoleh, a když pořád neustoupím ze svého požadavku tak si teda jako lehne.
Když ví že dostane něco dobrého je to rychlejší, nadruhou stranu kolikrát se na mě podívá že jí ten piškot je u zadku a nevezme si ho ani za nic a tím pádem ani nelehne
Tak ti nevím je to puberta nebo si ze mě dělá prdelky??
To by se ještě dalo překousout (pokud nejsme na cvičáku a nemusíme povel splnit téměř okamžitě) ale co mě poslední dobou štve, že se na procházkách zabejčí a nechce jít dál. Sedne si a nejde, když zkusím cuknout tak se vzpírá a někdy je to celkem boj. Většinou takhle blbne když ví že jdeme směrem k domu kde za plotem štěká nějaký pes který jí se nelíbí. Zkoušela jsem opakovaně procházet místa kdy takhle stávkuje, ale po 2 týdnech žádné zlepšení naopak mám pocit že čím větší nátlak dělám tím je vzdor větší. Dokonce když rázně zavelím jdeme ona sebou flákne na zem jak při povelu mrtví a leží packy dá nahoru.... když to někdo vidí tak to hodnotí jako dobrý cirkusový kousek
Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to ještě normální a přejde jí to nebo co s tím a hlavně jak dělat?
Na procházky samozřejmě chodíme od malinka, všude možně , do města, mezi lidi, jezdíme autem, vyhledávám kontakt se psi, nemám pocit, že bych něco zanedbala, nebo ji nějak isolovala.
Nemáš nějakou dobrou radu?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 12:07 - Změnil/a: shiba
- Nahlásit
Fajka
Holka zlatá, jediná moje "dobrá" rada je obrnit se trpělivostí.
Ono čím větší nátlak dělám tím je vzdor větší je naprosto typické a řekla bych, že normální. Takže pozitivní motivace. Nejen pamlskem, ale i hračkou, hrou, prostě blbinky a bigbít Nikdy jsem akitu necvičila, ale plnění povelů na několikátý pokus je zcela normální. Určitě bych s akitou nechodila na cvičák mezi služební plemena, protože z toho pro ni plyne stres, když jsi nervozní, že nedělá, co má, a ty si připadáš jako pako...
Jinak něco malinko o výchově na těchto stránkách. A další rada, kterou dávám opravdu každému - poraď se s chovatelem!
Mimochodem, můžu vědět, co je to za akitku (celé jméno ).
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 12:29
- Nahlásit
shiba
No jo já vím on to nebyl cvičák, ale psí tábor a bylo to úděsný, jakože to vypadalo že nejsem schopná naučit jí ani lehnout ale když já vím že to umí jen to prostě někdy neudělá na povel a už vůbec né několikrát po sobě... to je jasný a tak na klasický cvičák nechodíme. Spíš jí vychovávám a učím sama a dávám jí čas protože mi je jasný že to není klasickej štěk ale madam...
Jen mě prostě občas mrzí když to někdy vypadá, že ani neumí chodit na vodítku, ta to ta mrška sakra dobře umí ale jen když chce
A že si připadám jako pako ??? No jasně !!! to sedí 100%
No stím chovatelem je to horší, jsem až teď zjistila že je to víc množitel než chovatel, a to mě fakt strašně mrzí, že jsem to nepoznala no jo člověk se učí celej život... a proto že to byl množitel a ne chovatel má dost nevyrovnanou povahu.
A stejně bych jí nevyměnila a nechtěla ani žádnou jinou, je to prostě moje čudlina
PS. dík za typ na stránky hned tam juknu
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 12:58
- Nahlásit
Fajka
Já jsem sice měl čaučaua ale povaha je to hodně podobná. On ten pes ví co po něm chceš, ví že to umí a tak proč by to měl dokola opakovat. Takže vážně hodně trpělivosti a pevných nervů. Teď mám fenku zřejmě je to šiba bez PP ( z útuku ) a to je to samý. Je to palice dubová a když si postaví hlavu je to docela fuška ji k něčemu přimět. Takže to děláme formou hry, hodně chválím za všechno co udělá dobře a nedostatky - pokud to není něco zásadního - tak trochu přehlížím. Spíš se s ní vybavuju a diskutuju než že vydám zásadní povel. Třeba místo lehni - co kdys udělala hajinky- a na to poslechne mnohem líp. Myslím, že takový pes chce být spíš parťák než podřízený.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 13:34
- Nahlásit
Fajka
Kdyžtak mi napiš na mail, od koho ji máš, ju? ishiba@seznam.cz
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2006 14:13
- Nahlásit
Aby se to neztratilo v příspěvcích, připomínám:
Do útulku se dostala akita. Majitelé se o ni nezajímají a já si ji domů vzít nemůžu, proto se pro ni hledá nový pán. Je jí 7 let, narodila se jako akita, na rozřazení nebyla, je v typu "něco mezi" Matka je 100% AA, otec 100% AI, takže je to jasné, oba rodiče byli úžasné povahy, kterou má fenka po nich. Jmenuje se Biya Mia, je červená. Podle pracovnic útulku je hodná, milá, hraje si, nijak psychicky nestrádá pobytem v útulku, je v dobré kondici. Má zatím nezhojené rány na čumáku po košíku, který měla nasazený, když ji našli, a byl jí velmi těsný
Pokud byste věděli o někom vhodném, kdo by fenku chtěl, ozvěte se, prosím.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 08:57
- Nahlásit
Bent
Jo jo to je fakt s tím parťákem, to si teď uvědomuju.
Je fakt že já jsem nechtěla psisko co bez rozmyslu plní povely... akorát mám pocit že té mojí fence to v té hlavě šrotuje až moc tak mám trošku obavu aby mě časem neposílala pro pivo
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 09:01
- Nahlásit
Fajka
naprosto ti rozumím,mám to stejné a minule mě vytočil na louce do nepříčetnosti když jsem mu řekla sedni a on koukal úplně někam jinam,tak jsem to snad desekrát zopakovala a on nic a pak si sednul-vůbec se na mě nedíval a myslel si cosi u prdele a že mu ji můžu políbit. Já bych ho přetrhla jak hada....dva dny před tím předvedl abnormální poslušnost a prostě si řekl,že ve středu poslouchat nebude a můžete mi všichni políbit..On nevidí důvod proč si za 1hodinu 10x sedat namístě a jak kašpar tam předvádět obraty....
za to když jdu po města a řeknu lehni tak má odložení super,na povel stůj a čekej u chodníku,bezva,u obchodu sedni a ani se nehni bezva-tam to prostě chápe,že tam to má cenu a smysl a poslouchá,ale na louce? proč by měl stát a sedat a lehat,když na louce se jen běhá popřípadě válí v hovně či chytá stopa...proč by měl čekat na co?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 10:45
- Nahlásit
Anu
Jé to jsem ráda že mi někdo rozumí a chápe
Mě zase uvádí v zoufalství, když žravá fenka, která by sežrala kde co a tváří se, že měsíc nežrala, a má svůj den, tak když má za piškot sednout nebo lehnout, tak nahodí výraz :
pcheeee di se stím tvým piškotem bodnout, já nic nechciiiiii a otráveně odchází...
Grrrr... to pak je vlkodlak spíš ze mě
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 11:14
- Nahlásit
Fajka
to je přesný,minule jsem mu dávala piškot za to že si sednul a on jen uhnul hlavou s výrazem,uhni z tou rukou nevidim na procházejícího psa a strč si to někam. Pak si vzpomene že jako to je piškot tak si ho hnedka vezme a zas čumí jinde.Je mu nedochází,že to má za to že si sednul...
to jsou prostě chytří psi a proto ráda cvičím ve městě kde to chápe že to má smysl a poslouchá,ale jít na louku a tam svazarmově sedat a lehat celou hodinu,to je prostě nad jeho chápání co to má za smysl....
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 12:05
- Nahlásit
Anu
No jo, to je ono. Pro tyhle psy opravdu povel musí mít smysl, jinak je to asi zbytečný. U obchodu si čubina ukázkově sedne a sedí dokud nevylezu, ale proč by si prdelku odírala na louce když tam může honit motýly a vosy. V autobuse si předpisově lehne protože je to pohodlnější, ale nač se povalovat někde, kde se dá krásně blbnout. U čaua byla výhoda že byl od přírody poměrně línej, jenže tohle šídlo mě asi brzo přivede pod nejbližší kaštan.......ale nevyměnil bych ji za žádnou jinou.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 12:14 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit
Bent
bude to znít blbě,ale já si vždycky přes léto "zkazim psa" neb mé procházky se skládájí z 3/4 % z lesních a lučních procházek....v zime to je na opak-spíše město a tam prostě slovo čekej,sedni,ke mě použiji klidně i za dvě hodiny 30x někdy i více.Vůbec mu to tam nepřijde jako zbytečná buzerace a dokonce když už vidí psa tak jde automaticky k noze,u chodniků jak mile slyší sykavku s tak stojí... no a pak jdu do lesa řeknu stůj a pes se zarazí jak hřebík....pak přijde krásné úmorné počasí a jestli za procházku v lesem řeknu 3xstůj či čekej tak je to hodně a stejně ještě třeba 3metry popojde-tam ty metry nehrají roli-na silnici na kraji chodníku hrají sakra velkou roli....takže mám zimu ráda,neb je radost jak je naučený. Říct mu na louce 30x ke mě tak zničím veškerou chuť cokoliv dělat.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 12:49
- Nahlásit
Anu
Příšerka byla v zimě ještě miminečko a teď má krásných pubertálních osm měsíců, takže se vzájemně ještě pořád testujem. Ona zkouší kdy ještě může neposlechnout a co už mě vytáčí do ruda, kdy se jí vyplatí poslechnout a co všechno jsem ochotnej zkousnout než se naseru a chytne pleskanec. Já zase na co poslouchá a na co naopak vůbec neslyší. Například zásadně neposlouchá na povely dávané normálním člověkem normálnímu psovi. Umí odmlouvat a odfrkávat. A hlavně vždycky musí mít poslední slovo. Lidi mě mají za blázna když jdu po ulici a vyvrkávám a brblám si se psem. Ale v jádru je to hodná holka tak doufám že nám to časem půjde.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 12:54
- Nahlásit
Bent
oni jsou hodný jenže jsou taky moc rozumný,mě když nasere ale fakt nesere tak mu to taky řeknu a on kňoura a brečí neb tomu rozumí...vůbec mám pocit že rozumí všemu co mu řikám i o čem se baví. Můj bývalý pes byl 100% vychovaný,jako že nic není 100% tak on fakt byl..nikdy neměl vodítko (samozřejmě obrazně)nikdy žádný konflikt....byl prostě naprosto bezproblémový....ale neprožíval semnou nic tak jako tento. Když jsem přišla jednou domů-a všichni víme,že nejštastnější pes pod sluncem je když přijdem po 10hodinách domů,tak jsem brečela.On se hned zarazil a poznal co mi je-že mi je velmi smutno a lízal mi slzy (místo radostného skákání a blbnutí) takže j se rozeřvala ještě víc a on normálně začal semnou žalostně výt!!!!!! Chápeš ještě před 3minutama byl nejštastnější pes pod sluncem když mě jen viděl a teď semnou vyl....bylo to úžasný a od žádnýho psa se mi tato pocta nikdy nedostala...
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:05
- Nahlásit
Anu
To je hezký..... Já teda světobol nemívám, domů přicházím zásadně dobře naladěn takže mám nejveselejšího psa pod sluncem. Čau byl flegmoš takže při mém příchodu zvednul hlavu z gauče, znuděně zívnul a opět se uložil ke spaní, kdežto todle třeštidlo mě vítá dvacetiminutovým tancem a radostným kvílením. Ale jen mě, na návštěvy pohlíží s neskrývaným znechucením a hlubokým opovržením.
Ale vlastně když tak vzpomínám z jara mi umřel kámoš a když jsem přišel z pohřbu ve smuteční náladě vylezla mi na klín a taky mi olizovala slzy a pokníkávala se mnou.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:11
- Nahlásit
Bent
já si už vzpomínám to jsi ty který psal že mu umřel pes pod gaučem a rozhodoval si se pro jakého psa....
to já taky nemám bolístky to se stalo jen jedenkrát-není to pravidlem....ale chce to hodně pevné nervi,ono těch horších stránek mají víc než jiná plemena...akita a basenji jsou skoro stejný-na povahu,takže vítej v klubu
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:16
- Nahlásit
Anu
Bent
Jeee je mluvíte mi oba z duše... ta moje čudlina je naprosto stejná
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:21
- Nahlásit
Fajka
měli by jsme rozdili cz-pes na normální psi a nenormální..původně jsem si myslela,když se zakládalo téma AnubisxČert že to tak je..ale ukázalo se že Čert je zcela normální za to můj zcela nenormální...tak tu mám 2 spolubojovníky...to jsem ráda
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:38
- Nahlásit
Anu
No jo rozhodoval jsem se a jedna z mých představ byla i basenji ale ten mi byl rozmluven, protože prej by mi na vandrech utíkal. Tak jsem vytáh z útulku štěndo co vypadalo jako malá hyena a ona je to šiba a možná má něco z basenžiho protože zásadně neštěká, ale kvičí, kvílí, vyje ječí a tak všelijak podobně. A jak k ní čuchne cizí pes, nejradši by ho okamžitě rozervala na cucky.
A dělit cz-pes na psy normální a nenormální ? Nevím - co je pro normálního psa nenormální je pro tyhle naše psy asi naprosto přirozené a normální.....
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2006 13:45
- Nahlásit
Anu
Jo jo to by šlo a v kategorii nenormální psi budeš ty rada starších ....
No my s Bentem nemůžem, my máme ještě štěníky
|