| Autor |
Zpráva |
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 13:54
- Nahlásit
Můj dotaz není směřován na složení stravy. Psa mám pouliční směs - oříšek, vzhled Zlatého Retrívra, velikost poloviční, asi 13 kg. Krmím suché granulované krmivo. Ale jde mi o kvalitu těchto suchých směsí. Jako štěně jsem psa krmil Pedigree Junior a teď zhruba v deseti měsících jeho věku jsem postupně přešel na Pedigree Adult. Myslel jsem si, že pro oříška je to dobré až až. Nedávno mi však paní v obchodě s krmivy řekla, že slyšela od zákazníků, že firma Pedigree přidává do svých směsí sůl, aby krmivo psům lépe chutnalo. Nevím, co si o tom mám myslet? Je to risk se zdravím psa jen kvůli vyšším ziskům?
Prosím mé zkušenější kolegy na těchto stránkách o jejich zkušenosti a názor.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:11
- Nahlásit
Kdyby jenom sůl... ta je v Pedigree ještě tím nejmenším zlem. Četl jsi složení?
Obiloviny (min. 4% kukuřice), maso a výrobky živočišného původu (obsahuje min. 4% hovězího masa ), vedlejší výrobky rostlinného původu, bílkovinné extrakty rostlinného původu, oleje a tuky, minerální látky.
Obiloviny - jaké? Zcela neurčeno, může to být cokoliv, od podřadné naplesnivělé krmné pšenice až po pekárenské zbytky. Kdyby šlo o kvalitní surovinu, bude určená - například "hnědá rýže". Navíc jsou obilniny na prvním místě ve složení, tedy je jich tam nejvíc. To není krmivo pro psa-masožravce.
Maso a výrobky živočišného původu. Jaké maso? Opět neurčeno, viz výše. Výrobky živočišného původu - jinými slovy kafilerní odpad. Peří, kopyta, uhynulá zvířata, přejetá sousedovic Micka. A 4% masa??? Žaludek masožravce jásá.
Vedlejší výrobky rostlinného původu. Opět odpad, tentokrát rostlinný. Opět neurčeno, může jít o cokoliv - odpad z cukrovarů...
Bílkovinové extrakty rostlinného původu. Masa je málo, musíme to nahnat rostlinnou bílkovinou. Opět neurčeno, může jít o kukuřičný či pšeničný lepek, sóju...
Oleje a tuky. Neurčeno. Cokoliv od kafilerního tuku po vypálený olej z hospodských friťáků. Neuvedená konzervace, tedy konzervováno chemicky.
Odpověď tedy zní: ano, je to risk se zdravím psa, a pouze kvůli zisku. Jediné, co je na Pedigree dobré, je reklama.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:21
- Nahlásit
lamalucni
Jediné, co je na Pedigree dobré, je reklama.
Jo, tu maj vymakanou do posledního detailu.
Jinak tydle grancle jsou dobrý tak akorát pro slepice
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:36
- Nahlásit
Tohle je téma, které jde taky absolutně mimo mě. Chemie mě nikdy nezajímala a sama jím to, co mi chutná a né to, co je zdravé :/
Chci se teda zeptat, co tyhle granule, jsou ok pro aktivního psa?
http://www.royalcanin.cz/psi/produkty/stredni-plem ena-do-25-kg/adult-25.html
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:52
- Nahlásit
RaduM
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10821_0.html
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10213_0.html
http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_8192_0.html
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:05
- Nahlásit
RaduM
RC (receptura v odkaze) má sice na prvním místě ve složení sušené kuřecí maso, což je super položka a vypadá to na první pohled jako kvalitní masové granule. Ale další čtyři(!!!) položky jsou obilniny (pšeničná moučka, kukuřičná moučka, kukuřice, pšenice). Všimni si, jak je kukuřice i pšenice šikovně rozepsaná do dvou položek - to je fígl, aby zůstalo maso na prvním místě ve složení. Kdyby to napsali poctivě (na každou obilninu jen jednu položku), bude nejmíň jedna z obilnin ve složení před masem. O konzervaci RC se ani zmiňovat nebudu...
Zkusím to trošku shrnout. Kvalitní granule by měly:
- obsahovat víc sušeného masa než obilí, žádnou sóju, žádná umělá dochucovadla a barviva
- mít co nejvíc položek určených (tedy ne například "živočišné produkty", ale "sušené jehněčí maso", ne "tuky", ale "lososový olej")
- ideální jsou granule konzervované přírodně (tokoferoly, rozmarýnem)
Značek je spousta, namátkou: Acana, Orijen, Artemis, Canine Caviar, Taste of the Wild, Blue Buffalo, Dog Lovers Gold, Earthborn Holistic, Canidae, First Mate, Now!, Go! Natural... Konkrétně třeba ta Acana vychází v poměru cena/výkon velice dobře.
rohlaj
Určitě přejdi na jinou značku - ale opatrně. Tvůj pes je zvyklý na obilí a pokud bys mu teď napálil něco super masového, je to o zažívací průšvih.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:09
- Nahlásit
RaduM
Chci se teda zeptat, co tyhle granule, jsou ok pro aktivního psa
spousta lidí ti u royalu vytkne (oprávněně) takové věci, jako konzervanty, málo masa, vysokou cenu, na druhou stranu, znám hodně lidí, co royalem krmí a jejich psi jsou zdraví (narozdíl třeba od Puriny a eukanuby).
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:14
- Nahlásit
rohlaj
lamalucni
RaduM
A už vám chybí je mufinek
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:16
- Nahlásit
Jebloň
počkej, jen co udělá bobek
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:21
- Nahlásit
lamalucni
Paráda, moc děkuju za pro mě velice hodnotný příspěvek. Krmili jsme tím, čím chovatel, je to můj první pes a upřímně přiznávám, že se v tom zatím vůbec nevyznám. Každopádně zatím žádné problémy, takže jsem si ho pochvalovala, jenže ono taky všechno člověk nepozná hned :/
Omrknu ty značky a vyzkoušíme něco nového.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:32
- Nahlásit
Jebloň
rohlaj
lamalucni
RaduM
Seš blpka a já tě řikám, že tě nenávidim
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:46
- Nahlásit
RaduM
Omrknu ty značky a vyzkoušíme něco nového.
Jen bacha, taky opatrně - pokud bys psisku teď z čisté vody napálila třeba Orijen s 80% masa a složitou recepturou o nějakých 50 položkách, tak by to pro něj mohl být šok, který jeho zažívací traktor nemusí ustát. Ze začátku bych asi radši šla po míň "nabušených" recepturách, takhle z hlavy mě napadá First Mate - má na můj vkus opravdu hodně brambor, ale právě tím by mohl být vhodnější jako mezistupeň pro přechod k "masovějším" značkám.
A hodně lidí v poslední době doporučuje střídat buď značky, nebo aspoň receptury v rámci jedné značky - předejdeš tím tomu, že pes si na "své" granule zvykne tolik, že mu cokoliv jiného způsobí zažívací potíže...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:49
- Nahlásit
rohlaj
pedygrý je nejlepčejší krmení, pejsci po něm mají krásná pevná hovínka ale není od věci občas dát konzervu z diskontu s 4%procenty masa
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:56
- Nahlásit
Sízra Milanová
pejsci po něm mají krásná pevná hovínka
a očíčka a hebkou srst Ta reklama je opravdu moc roztomilá
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:00
- Nahlásit
RaduM
Chemie mě nikdy nezajímala a sama jím to, co mi chutná a né to, co je zdravé :/
a pedygrý ti chutná?
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:23
- Nahlásit
Dík všem za informace. Ta paní prodavačka, co mi vyvracela Pedigree mi nabízela Fitmin. Je to prý novinka od tuzemského výrobce. Zatím jsem to v diskuzích nikde nenašel. Máte někdo zkušenosti?
http://www.fitmin.cz/
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:27
- Nahlásit
rohlaj
Myslel jsem si, že pro oříška je to dobré až až.
tahle věta ta je velmi, velmi vyvedená.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:38
- Nahlásit
rohlaj
Fitmin - no oproti Pedigree je to rozhodně skok nahoru. Pořád je tam o hodně víc obilí než masa - ale za cenu 42 korun kilo nemůžeš ani nic jiného očekávat. Cena každopádně vcelku odpovídá kvalitě. Myslím si, že pro tvého psa by to v tuhle chvíli nebyla až tak špatná volba, ať jde s obsahem masa nahoru postupně... Nebo mě napadá třeba Brit, ten by taky šel. A až skrmíš pytel, můžeš se začít poohlížet po něčem ještě o chlup lepším.
Každopádně nehleď jen na cenu za kilo - mnohé kvalitní (a tedy dražší) značky mají tak nízké dávkování, že ve výsledku vyjdou levněji.
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:44
- Nahlásit
Přečetl jsem si všechny zde odkazované diskuze a dospěl k názoru, že bych nad tím neměl tolik přemýšlet. Někdo preferuje maso, někdo granule, bio atd.
Můj oříšek celý den běhá po zahradě. Když padaly třešně, pravidelně na ně chodil. Nejvíc ho to bavilo, když jsem je česal a padaly mi z rukou. Pak chodil na maliny. Když padaly zralé ořechy, naučil se je krásně louskat a vyžral jen to jádro. A tak mohu pokračovat dál - jablka, hrušky. Dokonce když jsem česal plody rakytníku, obíral bobulky ze spodních větví, přitom to má trny a já měl ruce v jednom ohni.
Ovšem nejvíc se může utlouct po kočičích hovnech.
Přitom jsem nepozoroval, že by měl kdy průjem a pravidelně týdně po něm uklízím.
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:47
- Nahlásit
Lamalucni
Tak téhle rady se budu držet. Po mém vlastním uvažování jsem taky dospěl k Britu. Tak mu dám asi ochutnat Fitmin a Brit a ať si vybere sám.
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 16:49
- Nahlásit
rohlaj
a pravidelně týdně po něm uklízím.
tady je to vtip za vtipem
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 17:15
- Nahlásit
Jebloň
Co je na tom vtipného?
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 17:28
- Nahlásit
rohlaj
Přitom jsem nepozoroval, že by měl kdy průjem a pravidelně týdně po něm uklízím.
si Pán
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 17:36
- Nahlásit
Už nastavovali zrcadlo?? Ne? Tak já přijdu až nastavěj zrcadlo ..
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 17:45
- Nahlásit
Pořád to nechápu. Co je na tom divného, když jednou za týden obejdu zahradu (ta místa kam pes chodí na velkou) a seberu po něm hromádky?
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:30
- Nahlásit
rohlaj
Co je na tom divného, když jednou za týden obejdu zahradu (ta místa kam pes chodí na velkou) a seberu po něm hromádky?
je to naprosto v pořádku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nenech se znervoznět,navíc když ty hromádky jsou krásně pevné po pedygrý žejo....neni co řešit
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:38
- Nahlásit
Ste hrozný a děsně tady chybí ONDRA páč ten ví nejvíc o soli!!!!
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 19:46
- Nahlásit
danajasa
děsně tady chybí ONDRA páč ten ví nejvíc o soli!
|
rohlaj
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 20:26
- Nahlásit
Přesto vám všem děkuji za informace. Myslím, že ten můj pes je na tom přeci jen lépe než sousedovic. Ten je celý den ve výběhu, který se mu čistí přibližně čtvrtletně a k žrádlu má zbytky od oběda a večeře svého pána. Přesto mu loni bylo 15 let.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 21:37
- Nahlásit
rohlaj
Přesto mu loni bylo 15 let
Tak směle do toho třá ten tvůj bé štastný jak ten sousedův na věky věkůch
|