| Autor |
Zpráva |
Monty
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 12:17
- Nahlásit
Biluška
my jsme měli u našich na návštěvě bernardýnku v 2+1, byla pořád u nohy u kámošky, za tu chvíli bylo vše oslimtáno a chudák se ani nehla aby všechno nepobourala
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 12:19
- Nahlásit
Biluška
Taky po zkušenostech s velkým psem v bytě už mám raději doma něco menšího.Už jenom proto, že všechen svinčík z ulice byl dopraven na chlupech domů. Ale někdo to podstoupí, protože si to své plemeno zamiluje. Znám pár takových lidí, co raději každý rok vybílí zasviněné zdi od povalujícího se a otřepávajícího se velkého psa po vykoupání a o malých psech nechtějí ani slyšet, protože ten jejic mamut je to nejlepší, co je v životě potkalo
|
miki23
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 15:36
- Nahlásit
A máte někdo zkušenosti s Leonbergerem v bytě?
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 15:46
- Nahlásit
miki23
S leonem ne,ale pigie má v bytě fundláka......jen jsem ji tu už hodně dlouho neviděla.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 15:58
- Nahlásit
miki23
já sice ne, mám tři psiska na baráku, ale neviděla bych to tak černě. Je fakt, že ti z venku donese dom víc bordelu než malej pes, určitě ocasem shodí pár věcí, ale to mi shazuje bordera ze stolu taky, jak tou svou vlajkou vlaje. Já si myslím, že spíš než na velikosti záleží, jak se mu budeš věnovat a jak bude pesan spokojenej se svým psím životem u tebe. Jestli jsi se zamilovala to leona, tak si jej pořiď, protože ty útrapy se ti budou líp snášet, když jej fakt chceš. Prostě co se údržby týká, tak nevýhoda, ale jinak rozkouše stejně věcí (štěndo) jako menší pes, dotírat na fenky bude dle popisu od holek, buď víc, nebo míň jako každej jinej pes, a jestli máš velikou postel, tak ti nic nebrání...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 16:29 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Mám dva asiaty, beru je na každou noc domů, ale pouze do poměrně velké chodby. Asiat má třetinové chlupy co leon, přesto jim je tam v zimě (kvůli topení) i v létě (kvůli nedostatku chládku) občas vedro, a to topím jen na 18 st. a v létě je to pořád ještě chladný barák. Když psi línají, je to masakr, a to vyčesávám pořád. Na jedno česání mám kýbl nahňácaný chlupama a to je za jedno línání tak minimálně 20x. Chlupy jsou fakt všude.
V chodbě je bílá zeď, ale do výšky cca metru je skoro černá. Slintance seškrabávám i ze stropu, o topení, botníku, okně a dveřích nemluvě.
Pes-samec je navíc výrazně více cítit (a je prostorově výraznější) než fena.
Moji psi už nedevastují (to je přešlo brzy), ale pokud se do toho takový velký pes dá, jsou schopni rozkousat cokoliv, jediné co vydrží je beton a železo, a i ten beton dostane zabrat.
Co se týče pořádku, doporučuju návštěvu u někoho, kdo takového psa má, ať to vidíš v reálu. Představit si to je naprosto nad možnosti začátečnické fantazie.
Pokud je to navíc bytovka bez výtahu, do velkého psa bych nešla vůbec, stačí jedna blbá operace loktů (u nás toho bylo víc) a pes musí být potom měsíc dva natolik v klidu, že i tři schody u nás do baráku byl poměrně velký problém. Leona neuneseš.
A poslední, leon (podobně jako asiat) je pes hlídací, který se zabaví už jen tím, že se bude pohybovat po pozemku a hlídat. Jiné plemeno zabavíš tím, že budeš venku cvičit třeba agility, stopy, házet aport - tohle všechno sice s leonem jde dělat, ale nebude z toho nijak odvařenej. To, co by ho uspokojilo nejvíc - hlídání a pohyb po pozemku - mu v bytě zajistit nedokážeš.
Moji psi když jsou doma, tak leží - jeden bok, druhý bok, občas přesunout aby na mě viděli - ale víc v bytě nedělají. Nemají proč. Mít je v bytě, proleží 21 hodin denně.
Bude takový pes spokojený?
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 16:43
- Nahlásit
[b]LucieS[/b
se vším souhlasím, až na poslední bod, většina psů se doma převaluje z boku na bok a nudí se, to už záleží na majiteli, jestli zajistí dostatečné množství procházek a zábavy.
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 17:05
- Nahlásit
miki23
tady máš taky něco informací
http://leonbergerclub.info/index.php?file=111
jinak ve zkratce, je to fajn mít velkého psa, ale znamená to taky přinášet velké oběti, jak finanční tak časové. Já vždycky říkám, že jsem ráda, že jsem to zažila, co je to mít pořádného psa, ale už bych do toho nešla.Už jen proto, že nerada nechávám psa nudícího se v bytě, takže ho všude beru sebou a s malým psem je to snadnější.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 17:29
- Nahlásit
belinda
tak na tom odkazu má Miki23 odpovědi na všechny své otázky,
četla jsem to, asi bych hodně zvažovala na jejím místě...
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 17:54
- Nahlásit
Eninka
jo jo, stojí to za zvážení, tahle radost i starost je na mnoho let
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 18:15
- Nahlásit
belinda
jestli zajistí dostatečné množství procházek a zábavy.
myslim, že LucieS tím chtěla říct, že právě ta zábava je pro leonbergera v hlídání a ostatní zábava ho moc nebere
miki23
na druhou stranu, u velkých klidných plemen, bych se asi tolik nebála,že mezi háravkama bude problém.
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 18:33
- Nahlásit
kachna_
ono v tom odkazu na klub leonbergrů je fotka, jak si to valí přes překážku a vypadá, že ho to i baví.Já si nemyslím, že leon je jen tupec, co lítá kolem plotu a hlídá teritorium. Jak je napsáno je učenlivý, tak proč by ho nebavilo, se něco učit? Vždyť i německý ovčák je strážný pes,který rád hlídá, v čem by měl být ten rozdíl?
|
miki23
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 18:53
- Nahlásit
Za odkaz belindě děkuji, ale to všechno už mám dávno proštudováný. A zvažovala a zvažuju to pořádně téměř pořád. Jestli si ho mám pořídit nebo ne. Ale zase si řikam, že když nemám to štěstí a nevlastním domek se zahradou, tak přece jen kvůli tomu se nevzdám něčeho, po čem toužím už od dětství, ne? A i kdybych ten domek měla, tak bude mít přístup do domu. Psi zavřený celý dny v kotcích mi přijdou větší chudáci než takovej obr v bytě. Teď jsem měla možnost týden hlídat kamarádce Jack Russela teriéra a to je hroznej hyperaktivista 4 hodiny venku denně mu nestačili. To mi zas přijde Leon na pohyb a procházky snažší nebo ne?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 18:54
- Nahlásit
miki23
Skákni do tématu "pro Renatu Davídkovou" a chyť si tam Lagunu. Leony má a chová, asi ti poradí nejlíp
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 19:04
- Nahlásit
miki23
Miki, já kdybych toužila jak ty a máš to vše zvážený, tak bych do toho šla. Já se takhle zamilovala do BŠO a kdyby čert na koze jel, tak bych si jej vždycky pořídila. Je z mé fenky tuna chlupů, který mám doma všude (a to je kus dne na zahradě), v létě smrdí jak rasův pytel když se koupe v bazénu (kvůli podsadě kterou má celoročně pod chlupy), donese mi dom plno blata když prší a lítá vzhůru důlu dovnitř ven atd atd. Pak jsem si pořídila australačku AUO, a ještě borderku. Mám doma stádo divokých koní by se dalo říct..chlupů 3 x tolik, tlap od blata taky, postel věčně špinavá, bordera nám všem skáče až na hlavu, australačka nás "terorizuje" svojí dominancí a bojuje s BOC o vyšší postavení, prostě sodoma gomora, jen uklízím a řeším s nima furt něco, ale nikdy bych to celý za nic na světě nevyměnila. Ty to máš v hlavě srovnaný, nejsi ta, co se jí zalíbí pes a nebere vpotaz ty starosti, a pak se diví, ty víš do čeho jdeš, tak do toho JDI !!!
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 19:30
- Nahlásit
miki23
jak už jsem psala, láska hory přenáší a jestli tě neodradily ty negativa, co velký pes přináší pak si užij a vyzkoušej to, po čem tvoje srdce prahne i kdyby to mělo být jen jednou za život
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 19:32
- Nahlásit
belinda
po čem tvoje srdce prahne i kdyby to mělo být jen jednou za život
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 19:36
- Nahlásit
Eninkabelinda
no ona je ještě votázka, jestli to je pro daného psa to nejlepší
|
miki23
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 19:53
- Nahlásit
Eninka:
Tak tos mě moc potěšila Je vidět, že mi rozumíš Všude spousta chlupů, denně venku za každýho počasí, hodně peněz za žrádlo a veterináře, víkendy a dovolený se psem atd. Jen mi vadí, že lidi okolo mě tomu nerozumí. Prej jsem se zbláznila, taková chlupatá obludaa ještě do bytu. Ale je to jenom o jejich pohodlnosti. Když toho danýho psa miluješ, tak je ti tohle všechno jedno. Stejně budu chtít mluvit ještě pořádně s chovatelama, až vyrazíme na výstavu a na všechno se pořádně předem připravit.
Biluška:
A jak se prosím do toho tématu a k Laguně dostanu? Děkuji
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 20:00
- Nahlásit
miki23
to víš že ti rozumím, udělala bych co mi srdce říká, jak ty...
do tématu k Davídkový se dostaneš lehce, rozklikni jej, oslov Lagunu, ona ti tam na tom tématu určo odpoví sama
|
miki23
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 20:26
- Nahlásit
Eninka:
Děkuji
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 22:47
- Nahlásit
myslim, že LucieS tím chtěla říct, že právě ta zábava je pro leonbergera v hlídání a ostatní zábava ho moc nebere
Přesně tak jsem to myslela
Já si nemyslím, že leon je jen tupec, co lítá kolem plotu a hlídá teritorium. Jak je napsáno je učenlivý, tak proč by ho nebavilo, se něco učit?
Ježiš, psala jsem něco o tupci?? Moji asiati jsou ti nejučenlivější psi, co jsem kdy potkala, velmi inteligentní, ale to neznamená, že se budou chovat jako NO. Je to prostě jiná mentalita. Určitě leony baví spousta věcí, ale ten styl chování - zabavení se hlídáním - jim zůstává a v bytě jim ho není šance poskytnout.
no ona je ještě votázka, jestli to je pro daného psa to nejlepší
Přesně tak.
Protože tohle Když toho danýho psa miluješ, tak je ti tohle všechno jedno. je ta největší pípovina, kterou člověk může vyplodit. Když budu milovat pumy, pořídím si do bytu pumu? Nebo koně na zablácený dvorek? Asi ne, co. Prvořadé by mělo být to, zda danému zvířeti dokážu poskytnout to, co potřebuje k tomu, aby bylo spokojené. Leonberger v bytě spokojený nejspíš nebude. Taky miluju asiaty, ale to bytu bych si ho nepořídila ani náhodou, nejsem magor, který staví svoje blaho nad blaho svého psa.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 22:50
- Nahlásit
LucieS
souhlas, kdyby šlo o to, jakého mám vysněného psa, tak mám úplně něco jiného, ale protože myslím na to, co mu můžu poskytnout, tak mám něco podle svých aktuálních možností. Neznamená to, že bych ho neměla ráda, dělám pro něj maximum, ale prostě jsem ten sen musela trochu upravit podle reality.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2011 23:28
- Nahlásit
jako beru pokud by ti nevadilo, že by ti mohl zdemolovat byt, nebo ty chlupy, to se dá přežít, procházky a pohyb má některý městský pes třeba taky víc než na zahradě, ale podle mě není tento pes na bytové "klimatické" podmínky vhodný, ale nejsem odborník na toto plemeno
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 09:55 - Změnil/a: stetisek123
- Nahlásit
LucieS
naprostý souhlas
Jen tu ještě nezaznělo, kolik takovej leoní samec váží a až za rohem v ulici zahlíde háravku, poletíš za ním
Do bytu bych ho fakty netrápila Co se týče toho výtahu, tak nemusí jít je o operaci, aby sis neřekla, že se budeš modlit se tomu vyhnout.Ale i o artrozu, dysplazii, a to je pak dlouhodobý. Zažila jsem, že k nám do ordinace dovedli ridže, panička byla šíhlá a malinká. Bydlela v devátém patře. Psa už přivedla s ručníkem pod břichem v závěsu. Nechtěla ho dát uspat, neměli výtah, slíbila, že něco vymyslí, odjela taxikem a za 15 min byla zpět, že prstě neví, brečela jak želva a nakonec musela nechat toho postaršího ridže utratit
Jinak já od mala toužím po doze. Ohaře jsem kreslila už do prvních dětských malůvek a bernandýna bych prostě strašně chtěla. Jenže nemám na to finance, auto a prostor. Mám špatný záda. Prostě jsem si dovolila jen snít a mít malé psi se srdcem velkého
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 11:04 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Podotázka, pro kterého psa je ideální bydlet v bytě, jehož majitelé denně jezdí do práce?
Jinak já mám samce, v baráku několik fen, všecky hárají a potíže žádné, akorát je průběžně odvařenej ve výtahu... ale on je takovej rozumnej. Natahuje a je nepoužitelně mimo, když hárají ty nejoblíbenější, a to stejně nejsou ty z baráku, ale z parku.
Řekla bych, že hlavní bude, aby byl pes v tom domě ovladatelný a nedovlál s paničkou za konci vodítka sousedovic feně na zadek... (toho se možná sousedi taky bojí, páč některé majitelky obříků za svými psy v jistých situacích fakt vlají, sama nesnáším jednu paní, co vlaje za svým obříkem, když dotyčný jde po nás ).
Edit: Máš dobrý záda? Tuhle věc mě např. vůbec nenapadlo zvažovat a docela mi to s 35kg psem, než jsme se vychovali na slovo, zavařilo.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 12:50 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Vero
Podotázka, pro kterého psa je ideální bydlet v bytě, jehož majitelé denně jezdí do práce
podotázka..pro kterého psa je ideální bydlet v kotci,jehož majitelé denně jezdí do práce?
ještě bych dodala,že mám teda jednoho NO v paneláku,rozhodně neshazuje ničim nic neb jak zde žije od mala,naučil se prostě ,to bylo aktuální ve věku 3-cca 7 měsíců,zed špinavá ani moc neni,ani jinej extra bordel ,holt čék nesmí bejt prase a musí holt uklízet a ne že zablácenej čokl vlítně do bytu a bude si libovolně pobíhat,háravej poleze do pelechu a tak podobně
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 13:11 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
davidkova renata
podotázka..pro kterého psa je ideální bydlet v kotci,jehož majitelé denně jezdí do práce?
To se sobě tak zhruba rovná (ba hůř, páč kotec je vesměs značně menší než byt)...
A nechci tím nikomu říkat, že to nemá dělat (třá to umí psovi vynahradit), jen se nad tím neškodí zamyslet, když už se tady říká, že jde o to, co je nejlepší pro zvíře, ne o to, jak majitel překoná případný binec.
zed špinavá ani moc neni,ani jinej extra bordel ,holt čék nesmí bejt prase a musí holt uklízet
V předsíni jsme vykachličkovali, a v pokoji, kde pes taky rád leží při zdi, přišla na zeď rohož. Zdi nejsou špinavé tam, kde u nich něco stojí nebo tam pes z nějakého důvodu nelehává.
Ale jinak si na binec nijak nestěžuju, po příchodu se bláto smyje... A chlupy za binec nepovažuju.
Taky myslím, že když pes vletí ze zahrady do předsíně-pokoje, nadělá mnohem víc špíny, protože ho nikdo při příchodu do toho domu nečistí, ne?
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 13:32
- Nahlásit
Vero
Podotázka, pro kterého psa je ideální bydlet v bytě, jehož majitelé denně jezdí do práce?
No ideální to asi není pro žádného, ale většina psů si na ten režim v pohodě zvykne a nejde o velikost psa. U toho leona bych ale spíš řešila, jak to zvládne s takovým kožichem. Našemu malému psovi úplně stačí, když koncem zimy už je dost zarostlý a ještě neostříhaný a v panelákovém bytě je mu už dost horko. Takže třeba leona bych si tu představit nedovedla.
davidkova renata
holt čék nesmí bejt prase a musí holt uklízet
A nebo musí bejt čék hodně velký prase, aby mu to nevadilo
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2011 15:17
- Nahlásit
miki23
rozhodně bych se nenechala stresovat psem do baráku plného fen. tohle je opravdu o zasahování do osobní svobody! spíš je vcelku pravděpodobné, že háravky bude cítit relativně často a nebude to tak řešit jako pes, co se k háravce dostane jednou za rok a je z toho pak zmagořenej. určité riziko, že vybranou krásku bude prožívat, tam je, ale dost bych se divila, kdyby řešil všechny feny v okolí. to by jsi musela natrefit na extra sexuála :-D
spíš opravdu zvaž toho leona do bytu ať už skrz srst a velikost. mám da střední psy a do výšky jejich ocasu nic nenechávám, protože by všechno poshazovali. když k nám přijdou známí se zlaťandou, poshazuje půlku obýváku vždycky a to je taky zvyklá v bytě na druhou stranu pokud jsi připravená se psem trávit hodiny denně venku za jakéhokoliv počasí a utavit ho tak, že doma fakt bude chtít jen spát, bude to i pro leona snesitelné. i když teda přetopený byt bych zrovna neměla, pravda.
|