Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Pes na zimu venku - rady, tipy...
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
impact
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 19:06
- Nahlásit

Budu mít letos poprvé dva psy na zimu venku a jelikož je to pro mě situace nová, prosila bych rady a tipy pro venkovní chov. Jak třeba s krmením? Měli by přibrat asi. Krmím maso. A i tak celkově, jestli je něco, na co si dát hodně pozor a tak. Děkuju.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 19:14
- Nahlásit

Zateplenou boudu, dovnitř slámu, případně na vstup do boudy připevnit nějakou deku, aby jim tam tolik netáhlo, předpokládám, že máš krátkosrťáky. Přibrat a hlavně je zvykat postupně už od teď, pokud to jde. Problém je v zimě se zamrzající vodou, takže je dobré, pokud krmíš granulema tak namáčet, pokud masem, tak třeba vývar a tak...

Ale jen teoretizuju, mám byťáky, leda že bych je vystěhovala na balkon, v paneláku to jinak nejde

impact
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 19:26
- Nahlásit

Mam jack russelly, hladky. Boudu budu resit ted, zatim maji kazdej kreslo s dekou a pelisek. Napada me, jestli je krmit pak treba dvakrat denne misto jednou, jako ted. Ze by se tim mohli lip ohrat? Jinak pokud bude -20, tak jdou do chodby, to je jasny. Zatim je jeden venku od jara a chlupatej a tlustej je uz ted fest a druhej od pulky srpna a ten teda nevim. Je jak lunt, toho musim jeste dozrat.

Nejaky "vitaminy" na zatepleni srsti treba nejsou? Jako aby lip rostla.

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 19:26
- Nahlásit

Můj je celý rok venku, odmalička zvyklý. Loni zažil první zimu. Na podzim začal sám přibírat, jakoby "z ničeho", tak jsem to jen podpořila vývarama ke granulím, tučným tvarohem, vepřovým masíčkem. Boudu má předpisovou, zateplenou, hadr ve vchodu neustále trhal, takže ten jsme vzdali. Vystláno měl teplým hadrem, ale tahal ho hajzlík ven, když se nudil. Slámu jsem nedávala, má problémy s výtokem z očí, ze slámy by mu teklo pořád. Letos už krmím syrovým, takže na podzim zvýším dávky vepře, srdcí, budu dávat vývar. Krizovka by bylo sádlo nebo škvarky, ale z toho by asi měl průjem. Ta zamrzající voda - je to fakt nepříjemný, z lízání ledu nebo sněhu může mít zánět žaludku, tudíž je nutný pohlídat to. U nás je pořád někdo doma, takže když zamrzne, přelije se horkou a chvíli to zas vydrží. Nevím, jak bych to dělala, kdyby doma nikdo nebyl. Někdo tu loni nadhazoval vyhřívaný podložky pod misky nebo dokonce vyhřívaný misky, ale to už je luxus - vedla bych elektriku přes celý dvůr až do kotce

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 19:29
- Nahlásit

impact
jestli je krmit pak treba dvakrat denne misto jednou
To by bylo rozhodně lepší, zvlášť když jim to budeš ohřávat teplým (ne horkým!) vývarem. Budou mít teploučko v bříšku a energii na zahřátí dvakrát denně.
Nejaky "vitaminy" na zatepleni srsti
My to zvládli bez. Kdyžtak asi běžný věci "na srst" - Roboran H apod.

impact
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 20:00
- Nahlásit

corgi
No já mám možnost brát vepře hrubomletýho, tak přemýšlím, že ho prikůpím na zimu. Pro ty dva. S tou vodou newim, no. Myslíš, že nevydrží osm hodin nepít?

Na ten Roboran mrknu.

Noemi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 20:02
- Nahlásit

Já teda mám dlouhosrsťáka (berňák 1 3/4 roku), boudu máme zateplenou (Táta se vyřádil...), slámu nedáváme (vytahá všechnu komplet ven), koberec nebo hadr přes dveře také ne (během půl dne zlikviduje), takže jsem se na něj prostě vykašlala , přežil takhle loni i -18, i když jsem měla trošku výčitky ve směru revma etc., ale na druhou stranu jsem si říkala, že by mu ten teplotní přechod škodil asi více, navíc měl naprosto luxusní srst (jak ovce), letos zatím po srsti ani památky, tak doufám, že mu něco stihne narůst.
Dávám granule (teď jsem koupila zátěžovku, protože je po létě jak z koncentráku) zalité buď obyč. vývarem nebo vývarem z nožiček (samozřejmě teplé). Vzhledem k tomu, že Babi a Děda jsou pořád doma, tak vodu pravidelně mění vícekrát denně, aby nezamrzla....
Pokud přijdeme z procházky hodně mokří, tak si pak užijeme zhruba hodinku ve sklepě u kotle, aby uschnul - i když je tam kotel, tak tam nebývá více než 10-15 stupňů, takže teplotní šok není tak velký. Jen je škoda, že je sklep tak zaneřáděný, protože bych ho tam při větších mrazech ráda přes noc nechala, ale v současném stavu by to pro Médiho bylo životu nebezečné

worick
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 21:18
- Nahlásit

O tom, že mám celoročně venku berňáka a samojeda ani nepíšu. Zkušenosti s hadkosrstým psem venku nemám, ale ve vesnici je určitě minimálně stovka hladkosrstých psů venku celoročně, bez problémů. Určitě je větší problém dávat psa střídavě dovnitř a ven. Našich 14letý křížený špic (takže taky delší srst) je taky celou zimu venku. Do nějakých -5 spává venku na takovém, no nevím jak to popsat, něco jako houpací síť, co se nehoupe. Jinak má zateplenou boudu se slámou (malinkou, že se tam tak akorát stočí do klubíčka) bez předsíňky i závěsu. Je otužilý, když ho vezmem do baráku, tak tam nevydrží, protože je mu horko. Přibírá taky automaticky, on jí co mu kdo dá, nikdo mu nic nedávkuje a neodměřuje, jí většinou zbytky od oběda. Moji psi taky domů vlezou na chvilku, ale za 5 minut už stojí u dveří. Boudu mají dvoudomek, zateplený, dřevěnou podlahu, s možností vyjmutí dělící přepážky. Jsou tam ale jen v opravdu velkém nečase (chumelenice, bouřka) jinak polehávají kolem dveří u komína, kde je to nadstřešené - tam strávili většinu zimy a to jim nebyl ani rok.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 07:33
- Nahlásit

Tak se taky přidám.

Venku v kotci mám 3 krátkosrsté psy (to víš ).
Na podzim je začínám na zimu zakrmovat. Krmím masem se zeleninou - většinou bez příloh. Jak začne být zima, přidávám přílohy ze dvou důvodů - rychleji přiberou a váhu si udrží a taky kvůli té vodě. Těstoviny zaliju velkým množstvím horké vody, nechám schládnout a dám jim to i s tou vodou.
Vodu v kotci dávám novou 1x - 2x denně. Většinou naliju horkou vodu na led v kýblech na vodu. Pravda ale je, že lížou i led když jim to přes den zamrzne.
Žádné speciální vitamíny nedávám. Jen to, co celoročně - Roboran, Plastin, pivovarské kvasnice a lněné semínko na srst.

Bouda... To je velký otazník. Většina lidí (hlavně těch, co mají psa v paneláku), ti bude tvrdit, že by měla být co nejvíc zateplená a nejlépe s vyhříváním. Já si to nemyslím, protože když má pes v boudě 30 stupňů, tak mu je pak venku zima stejně jak kdyby byl doma. Tzn. že bys ho pak měla venku oblíkat, aby nebyl nemocný...

Já mám boudy zateplené tak nějak přiměřeně, s předsíňkou (ta je důležitá) a v zimě plné slámy, kterou je potřeba čas od času doplňovat, protože když se rozšlape, tak tam nic není. A abych nezapomněla - na vchod dávám pytel nebo nějakou deku, aby dovnitř nefoukalo.
Důležitá je taky velikost boudy. Tady platí čím menší, tím lepší. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, aby si tam pes pohodlně lehl. Menší boudu si rychleji zadýchá a zahřeje svým vlastním teplem.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 07:47
- Nahlásit

Mám fenu RTW venku celoročně, byla tam i první zimu, kdy jsem si koncem října přivezla jako 2 měsíční štěně. Bouda je zateplená, dávám slámu, i když je pak z ní celá zaprášená a já ji na výstavu musím pak drhnout. Minulý týden týden jsem si pořídila štěně, které samozřejmě bude také venku. Aspoň se budou moc přes zimu navzájem zahřívat. Jinak, dokud není tak -5 až -10, tak čuba spí nedle boudy na podlážce, do boudy jde až když mzne opravdu hodně.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:20
- Nahlásit

pawLINka
Kámoš mi ještě říkal, že se s nima musí chodit. I kdyby nechtěli, brát je ven a chodit s nima. A dává jim dvakrát denně polívku.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:28
- Nahlásit

Mucholabka
Tak každodenní procházky jsou u nás samozřejmostí... Oni jsou ale v zimě aktivní stejně jak v létě, takže bez problémů. I v těch největších mrazech...

A s těma vývarama nevím... Někde jsem četla, že pro psa nejsou vývary vhodné. Už si ale nevzpomínám proč...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 09:37
- Nahlásit

pawLINka
Mi povídal kámoš z vysokohorské oblasti, že někteří starší psi v zimě nechtějí chodit a když je majitel nechá a nepřinutí je jít ven, tak je konec.A ty vývary jim dává...

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 10:01
- Nahlásit

To má fena je v zimě naopak živější, než když je teplo. Je to holt rotvajler a ti zimu milují.

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 10:14
- Nahlásit

Mi povídal kámoš z vysokohorské oblasti, že někteří starší psi v zimě nechtějí chodit a když je majitel nechá a nepřinutí je jít ven, tak je konec.A ty vývary jim dává...

To podle mě nemá co dělat s chozením ani s vývarem.
Můj vet vždycky každou zimu nadává, kolik odejde starších ovčáků jen kvůli tomu, že je lidi nechají venku i ve velkých mrazech, nemají na čem ležet, jsou špatně krmení atd.
Nechat starého nemocného psa přes zimu venku ve stylu "ať si poradí" je podle mě prasárna.

hally001
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 11:18
- Nahlásit

já bych měla strach...je velkej rozdíl, pokud je pes/psi zvyklý odmala na pobyt venku...pokud jsem to dobře pochopila doteď maj deku na křesle. Znám dogaře, kteří mají čtyřnožce venku, ale ne celou zimu. Od určité teploty je pouští do domu. Já ty krátkosrstý plemena-zvlášť pokud jsou zvyklý na domácí odchov-celoročně venku moc nepodporuju...což je asi moje věc, ale jen jsem připojila názor.

impact
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 11:58
- Nahlásit

Hally ty kresla jsou v kotcich. Jeden pes byl zrejme pulku posledni zimy venku a pro druhyho to bude novinka. Taky bych je mela nejradsi doma, ale pri predstave, ze necham 4 jacky v dome a odjedu do prace me poleva smrtelny pot.

worick
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:22
- Nahlásit

LucieS
Můj vet vždycky každou zimu nadává, kolik odejde starších ovčáků jen kvůli tomu, že je lidi nechají venku i ve velkých mrazech, nemají na čem ležet, jsou špatně krmení atd. - to jo, takovéto psy znám taky a to se zase divím, že se to vůbec k vetovi donese, poněvadž s ,,takovýmahle" psama se rozhodně k vetovi nechodí...
Co se týče pohybu v zimě nevím, ale myslím že normálně zdravý pes ví sám, kdy je mu horko a zaleze do stínu a kdy zima a jde buďto na sluníčko nebo se proběhnout. Celé jsem to ale myslela pro volné psy ne pro ty v kotcích. Tam by to problém mohl být. U našich starého špice ani ohřátí vývarem nepřichází v úvahu jelikož cokoli, co připomíná polívku nesnáší!

Strejda
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 13:28
- Nahlásit

worick
cokoli, co připomíná polívku nesnáší

Tak mu nedávejte polívku ze školní jídelny.

worick
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:10
- Nahlásit

Strejda
Tak mu nedávejte polívku ze školní jídelny.
Čaaau, tu neznám, my nikdy do školní jídelny nechodili, my měli babču!
Já tuším, jak ten jeho odpor vzniknul: mamka mu od mala tu polívku dávala, jenže mu nalila i s těma kuličkama pepře a nového koření a neobtěžovala se mu to vybrat...Ale na druhou stranu má Alfča štěstí, jelikož mamka děsně solí a někdy to nezvládnu sníst ani já. Tudíž si zachránil ledviny, možná život

Strejda
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:21
- Nahlásit

worick
Ale na druhou stranu má Alfča štěstí, jelikož mamka děsně solí
U nás to došlo tak daleko, že vývar se solí až když se z něj vyndá zelenina pro psy.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:24
- Nahlásit

Strejda
Helej se, pane, neflákej se tady a mazej k Davídkový, sme ti přidělili funkci. Zase . Doživotní

Strejda
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 14:30
- Nahlásit

Biluška
Helej se, pane, neflákej se tady a mazej k Davídkový, sme ti přidělili funkci.

Po poradě s agentem jsem to vzal.

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 15:32
- Nahlásit

Pes v zimě zavřený v kotci je průšvih. Nemůže se hýbat, nemůže si zvolit optimální prostředí, kde mu bude dobře.
Většina psů nemá s pobytem venku v zimě problém, pokud se může schovat do kvalitní boudy nebo do domu. Pro jacky vidím jako nejlepší řešení speciální dvířka v domovních dveřích, kudy by mohli prolézt do chodby a tam být v teple podle libosti.

worick
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 15:43
- Nahlásit

Strejda
U nás to došlo tak daleko, že vývar se solí až když se z něj vyndá zelenina pro psy
Dyť jo, to myslím je správný přístup
LucieS
Souhlasím se vším do mrtě

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 15:52
- Nahlásit

LucieS
No, samozřejmě taky souhlasím, já svoje na zimu budu schovávat, a protože se mi spolu nesnesou, bude mít jednoho v bytě kámoš. Ale při počtu dejme tomu pěti pitů si neumím představit, že by nebyli drženi v kotcích, to bych jich brzo nebylo pět.

impact
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 16:02
- Nahlásit

LucieS
No, ony ty kotce jsou otevřený do dvora. Oba. Stejně bych radši, kdyby spali v jedné boudě. Nad dvířkama jsem po pravdě nepřemýšlela, ale uvažuju, že chodbu vyklidím a budu je tam dávat, když bude fakt moc zima. Jinak budou venku.

worick
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 16:13 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

impact
Myslím, že pokud je možnost do chodby či garáže, jsou dvířka pro malého psa dobré řešení a sám si pak koriguje kde je mu líp. Mám v rodině dva psy, kteří mají lítačky do garáže a všichni spokojení

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 20:43
- Nahlásit

Ale při počtu dejme tomu pěti pitů si neumím představit, že by nebyli drženi v kotcích, to bych jich brzo nebylo pět

No tak to chce zainvestovat a postavit zděný přístavek s vlezy do kotců, kde se prostě přitopí. Jako to mají třeba majitelé papoušků. Anebo si nepořizovat pět pitů najednou.

Steph
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2009 20:55
- Nahlásit

Mucholabka...to vis ze jo, priste je radsi nech tyrat na retezu nebo jiny vychytafky
k prezimovani, znam dva JRT co jsou venkovni a ty lezou do baraku kolem -10C jinak spolu chrapou v jedny boude. Dava jim Roboran a od listopadu krmi 2x denne - maso+zelenina+vlocky a na noc teplej vyvar a vodu ma vyresenou se sousedkou duchodkyni pres den a na noc jim prej staci ten vyvar, nepijou ani kdyz nemrzne a rano jim nechava teplou v boude ve ktery nespi v ty predsince.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání