| Autor |
Zpráva |
Radecha
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 22:23
- Nahlásit
Jako alergik na to klidně citlivá bejt může. Fakt nevim, třeba z voblíznutí některý žáby bejt potíže můžou celkem výrazný, ale co je tohle za sajrajty netušim.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2008 13:02
- Nahlásit
Když mi pes na třech zkouškách za sebou nezalehne ukončující předmět, mám problém, že jo? Proč mi to ta sfině neudělá na tréninkové stopě? Že by byl našvanej, že celá stopa je bez pamlsků? Fakt mi to přijde, že to dělá schválně. Co s tím...zkusit bezpamlskovou stopu v tréninku? Zvýšit odměnu za poslední předmět?
Bych ho zaškrtila (skóre má 86-89-88, není to k pláči?)
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2008 14:52
- Nahlásit
Meta
a jak děláš v treninku předměty? máš pamlsek na nich, pod nima, nebo odměňuješ z ruky?
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2008 19:52
- Nahlásit
Eny
Předměty odměňuju z ruky, na běžné stopě dávám 4-5 předmětů. Běžnou stopu myslím zhruba hodinovku, 5-6 nepříliš rovných úseků, odměny za lomy, za těžší místa, různé terény. Možná, že jedničková stopa už ho trochu nudí, ale třeba teď naposled jel od předmětu špičkově, nádherně vybral lom, jel celý poslední úsek, bohužel až na cestu ksindl. Na Fpr2 úplně přesně to samý, tam ztratil jen dva body za ověření prvního lomu (vítr) a po druhém přesně vybraném lomu jel - zase FURT (a to ještě k závěrečnému předmětu přičuchl, brr...) Chtěla bych zkusit ještě Fpr3, ale teď se děsně bojím, že se mu to stane pravidlem. Myslíš jako dát zase odměnu přímo k předmětu?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 08:29
- Nahlásit
Meta
to záleží na tom, jestli si přesně pamatuješ, kde předmět je, pokud ano a pes ti k němu dojde, tak na něj houkni, lehni, nebo jak označujete a odměň z ruky, tak jak to děláš. Ty body ze zkoušek jsou moc pěkný pokud jsou bez předmětů, takže chápu, že tě to štve. označení předmětu není o čuchání, ale o poslušnosti. Pokud ti to v treninku nedělá a na závodech jo, tak normálně popros někoho třeba na cvičáku, ať ti udělají atmosféru jako na zkouškách, takže ráno nástup... a čistá stopa a u předmětu na psa houkni. může to být tím, že pesan ví že se mu na akci nic nestane, když udělá chybu.
Dobře také zabírá jen stopa na předměty, tj. rovná cca 100 kroků a po každých deseti předmět. Jde o to, že pes nemusí řešit žádné lomy, nemusíš to mít vypamlskovaný, je tam malý prostor k vymyšlení nějaké chyby... tím, že tam těch předmětů je dost, můžeš za jeden odměnit a za další dva ne a pak zase jo, tak aby pesan nezjistil, že když za první nedostane, nedostane už za žádný... Toto mimochodem dělej i na normálních stopách, třeba za první předmět neodměňuj a za druhý pak ano, uvidíšm jestli bude mít tendenci ten druhý přejít... na další stopě pak opačně. Je to těžké popsat lépe se to vysvětluje, jde o to, aby pesan nevěděl kdy ho odměníš a kdy ne, úplně ten samý postup jako na poslušnosti.
Taky záleží, zda dáváš na konec stopy nějakou odměnu, pokud ano, tak když pak na zkoušce není ta odměna běhm stopy, pes ti poslední předmět přechází, protože už se těší na tu cílovou odměnu (tohle mi dělal jedna moje čubina, stačilo vždy za posledním předmětem udělat ještě jeden lom a úsek a tam dát odměnu bez předmětu, předmět na úseku předtím začala bez problémů označovat...)
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 08:33 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
jel celý poslední úsek, bohužel až na cestu ksindl. Na Fpr2 úplně přesně to samý, tam ztratil jen dva body za ověření prvního lomu (vítr) a po druhém přesně vybraném lomu jel - zase FURT
no vidíš, tak přesně na tohle je dobrý udělat na konci stopy ještě jeden malý úsek, tj poslední úsek "účka" jde směrem zpět k cestě a pak následuje ještě jeden lom a cca po 10-20 krocích konec stopy. Pes se naučí, že i ke konci stopy musí dávat bacha, protože to ještě zahybá a proto není tak natěšený a většinou pracuje víc v klidu a předmět ti pak nepřejde, necítí konec... Snad je to pochopitelně napsáno prostě vždy šlapu "účka" nebo "erka" s ocáskama
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 10:14
- Nahlásit
Eny
Taky ho trošku podezřívám, že se těší na odměnu po stopě...ale zase jak ví, že je to poslední úsek (podle cesty na obzoru?)
Takže - a)simulační "zkouška"
b)předmětovka s loterijní odměnou
(fakt je, že odměňuji pokaždé, taky asi zvýšit atraktivitu odměny? Dát něco překvapivě dobrého?)
c)za posledním předmětem ještě nečekaný lom a pak teprve konec
Já věděla, že tu nějakou dobrou radu vymámím
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 11:35
- Nahlásit
Meta
ale zase jak ví, že je to poslední úsek (podle cesty na obzoru?)
to ti neřeknu, ale ví to, alespoň ty moje to ví, jestli je to cítí z mého duševního rozpoložení, nebo jen prostě proto, že na zkouškách je to vždycky určitý tvar např. účko, takže jeden lom, druhý a pak hurá rovně a konec
Moje psiny naprosto přesně poznají, jestli je to poslední úsek a to může být druhý nebo desátý, může být k cestě, podél nebo proti ní, prostě to ví a kraví, protože se těší na odměnu, proto, dělám právě ty "ocásky" normálně šlapu značně nestandardní tvary, ale i když šlapu kvůli přípravě před zkouškou ty standardní, tak přesto tam přidávám ten malinký krátký úsek na konci stopy, protože se naučí, že po posledním předmětu ještě náselduje jeden úsek a i když mi na něm i v treninku kraví, samým nadšením, že už bude u odměny, tak mě to v podstatě nevadí, protože tento úsek na té ostré zkouškové stopě nikdy nebude, chápeš?
Stejně tak když dáš na poslední úsek poslední předmět a za něj cca 10 kroků ještě jeden
to je ten samý princip, ale ten přidaný úsek se mi osvědčil lépe.
tak přeji hodně štěstí v nácviku
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 12:33
- Nahlásit
Eny
Díky za rady, pro mě jsou fakt cenné, mám prvního psa a pořád se učím (vono to asi při dalších lepší nebude )
Zdá se, že stopařina má nekonečné množství variací, jak psovoda zdrtit, prostě - adrenalinový sport
Tak jdem zase chodit, chodit, chodit
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 13:39
- Nahlásit
Meta
vono to asi při dalších lepší nebude
to tě můžu ujistit nebude můj první pejsa čmuchala nádherně, měla však problém s tím že mi přecházela ze samého nadšení předměty ona mít na vylučovacích závodech 79 bez všech předmětů je na zabití, nepřipomíná ti to něco
moje druhá má 99,99% předměty, ale zase jí nebaví čuchat, ono jí vlastně nebaví skoro nic, kromě zlobení a honění se za balonkem
moje třetí, momentální naděje v 8 měsících vypadá na stopách celkem hodně nadějně, ale kdo ví, čuchá fakt s chutí a moc pěkně, ale předměty jsme ještě nedávali tak uvidím, sice přesně dopředu vím jak co cvičit a jaké cesty vedou k cíli, ale pesani mě vždyky přesvědčí, že oni to vědí daleko líp, no a v tom je přeci ta krása pejskařiny, ne
Já stopy mám asi nejraději, i když jistí IPO mistři říkají že i stopa je jen poslušnost, myslím, že naučit psa aby to dělal rád a pěkně je přeci paráda, pokud to pak taky tak funguje je ten pejsa daleko spolehlivější. Víš je jedna důležitá věc a na stopách platí obzvlášť, vyber si jednu metodu a tu dodržuj, a moc jí netřídej, jinak se nikam nedostaneš...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 14:58
- Nahlásit
vyber si jednu metodu a tu dodržuj,
no jo, ale z čeho vybírat? Když kolem stop panuje jedno velké TABU? Jsem si vyvinula z pochytaných kousků vlastní...a tu modifikuji neustále...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2008 15:08
- Nahlásit
Meta
já bych neřekla, že je to TABU, já bych naopak řekla, že u stop je nekonečné množství různých metod, některé účinné hodně, jiné vůbec, u některých psů ti to může psa naučit čuchat na jedničku a u druhého ho totálně zkazíš...
To ti může potvrdit i Radecha, pokud tady to čte,něco jsme jí tady v dobré míře radili,a když jsem to pak viděla na vlatsní oči, poradila jsem jí něco jiného, nevím, jak čuchjí teď, ale doufám, že je to lepší, protože její fenka je neskutečně chuťová do stop.
Z tohto důvodu ti možná přijdou stopy jako tabu, ale je to naopak
a ten tvůj přístup pochytat si z kousků a vlastními silami si to modifikovat hodnotím jako ten nejsprávnější, každý pes je jiný, jeden může čuchat každý den a nevadí mu to a druhý jednou týdně a kdyby chodil častěji začne blbnout... ty znáš svého psa a proto jsi ta nejzpůsobilejší osoba řídit si jeho výcvik, já taky ke každému svému psu přistupuju jinak, každý je originál a proto si tu metodiku na každého musím trochu přizpůsobit.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 07:35
- Nahlásit
Jsem to slovo TABU použila asi nesprávně, ale v podstatě -ledaskdo mluví o tom, podle jaké metodiky pracuje, ale když se člověk zeptá, v čem spočívá, dozví se houby, maximálně, že si má taky vyjet na seminář. Jako začátečník mám štěstí, že na našem cvičáku se stopy dělají dost dobře, takže je co odkoukávat.
Ještě se chci zeptat - fakt si vedete "deník stop"? Moc se mi do toho nechce, zase na druhé straně, když by to vedlo ke zlepšování...
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 09:22
- Nahlásit
Meta
fakt si vedete "deník stop"?
URL
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:12
- Nahlásit
Strejda
Panebože , to se dělá jak?
Mapu území bych i vygooglila, ale jak na ní namaluji svou šišatoidní stopu ???
To malujete s nějaký GPS-psoidním ????
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:26
- Nahlásit
Meta
to se dělá jak?
nám na přednášce říkali,že to je docela dobrá věc...že si máme psát třeba jaký bylo počasí,jestli byl vítr,jakej to byl terén,jaký roční období, tvar stopy ,co třá neudělal a tak..že se z toho pak dá vyvodit kterej terén nebo který roční období mu sedí nejlíp a podle toho se dá jít na zkoušku,že třeba taky pokud jdeme v listopadu,je dobrý se soustředit na terén odpovídající tomu období a netrénovat výhradně na terénu běžným v červnu a že pokud se nějak nedaří,dá se podle toho třá dohledat proč a co mu vadilo,jelikož když to máš sepsaný,lecos může vyplynout čeho si normálně nevšimneš nebo to zapomeneš..
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:40
- Nahlásit
Meta
to se dělá jak
Přišlo mně to asi na Kč 600,--. Koupil jsem GPS modul a připojil k mobilu, kde běží TrekBuddy. To je zadarmo. Trasu zakreslí do mapy freeware program. Ale stejnou funkci má (asi) každá navigace.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:45
- Nahlásit
Meta
já si ho vedu, píšu jen základní věci, tvar stopy, terén, délku a stáří a pak taky datum a pokud je silnější vítr tak taky jeho směr. Potom si do toho poznačím chyby.
Jde o to, že si z toho můžeš vyvodit, kde ti pes blbne, jestli nevědomky nešlapeš pořád pravé stopy a levou ani jednu... že když čucháš na táboře denně je to ze začátku lepší a pak se ti to rapidně zhorší, než když čucháš, 2x týdně... Prostě můžeš lépe přijít zpětně na nějaké chyby co ti pesan dělal a ty jsi nevěděla proč...
plánek si načárám, když čekám až mi stopa zestárne, takže to ani není ztráta času...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 11:07
- Nahlásit
Strejda
Pokrok nezastavíš. Obávám se, že k svému Siemensi A55 připojím leda PRD. Ale je to fakt super! Ještě, kdyby to malovalo ultrafialovou stopu na zemi viditelnou speciálními brýlemi, abych se neztrácela...
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 11:13
- Nahlásit
Meta
kdyby to malovalo ultrafialovou stopu
To by asi nebylo potřeba. Většina outdoor navigací má navigaci po trase. Musela by se vypnout zvuková signalizace, aby pes nedělal lomy podle pípaní přístroje.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 11:17
- Nahlásit
Eny
Začínám mít pocit, že už si bez toho malování nevystačím, co dělám víc úseků a snažím se trasu natahovat, někdy ji po dvouhodinovce zapomínám či pletu. Do teď mi vedení záznamů připadalo jako byrokracie...Ach jo. Ale malovat se mi to bude blbě, mám málo přímých úseků
Jo, s tím čucháním na táboře to je svatá pravda, já myslela, co uděláme práce, ze začátku super a pátého dne pes zcela odmítl nastoupit na nášlap...
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 11:17
- Nahlásit
můžeš lépe přijít zpětně na nějaké chyby co ti pesan dělal
Jo tak to se mi teďka povedlo z deníku vydedukovat, že ráno mu stačí krátká venčící procházka, ale odpoledne musí mít čas vybít energii naakumulovanou za celý den, zklidnit se a pak může jít čmuchat. Někomu stačí mozek, já musím mít deník
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 11:19
- Nahlásit
Většina outdoor navigací má navigaci po trase
já si to snad budu muset přát k Vánocům, to je pro blbé psovody jak stvořené...mohlo by to pištět do sluchátek? Ale čokl by to určitě slyšel. Ten slyší i to, co slyšet není...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 18:17 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
Můžu mít takový blbý dotaz?
Kdy jste se stopováním začínali? Mám 7 měsíční štěně a nevím, jestli jsem to už nepropásla nebo naopak abych ho neučila něco moc dopředu a on by pak nestíhal....
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 18:43
- Nahlásit
Noemi
Kdy jste se stopováním začínali?
od 3 měsíců pachový čverec,stopu od 4.měsíce.Ale začínat se dá kdykoliv
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 19:55
- Nahlásit
Neessi
Zítra začínáme...Vrhám se na literaturu
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 19:57
- Nahlásit
Máte někdo rady jak začít se stopováním? Spíš myslím takové ty detaily, které v knihách nejsou, ale zjistíte je až v praxi...
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2008 20:00
- Nahlásit
Noemi
začni číst tohle téma od str.1
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2008 21:22
- Nahlásit
http://janickamalina.rajce.idnes.cz/Stoparsky_semi nar_zari_2OO8/#zostatni_50_.JPG
Tady a na dalších fotkách jsou krásně vidět našlápnuté stopy. Jsou šlépěje zvýrazněné, nebo u nás mám tak debilní jílovitý terén, že na louce své stopy nevidím? (Jinak účastníkům semináře s panem Hoyerem neskutečně závidím).
|