| Autor |
Zpráva |
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:35
- Nahlásit
anonym
Já ti jí půjčím a podívám se, jak se vede 30 kilovej janek pomalu od šlápoty ke šlápotě. Teorie je to pěkná, v praxi se mně to bohužel nepovedlo, neboť v jedné ruce jí neudržím, když se do stopovačky položí a pokud stojím za ní a držím oběma, zase ji nemohu vést "od šlápoty ke šlápotě". Pokud je maso neviditelné, trvá jí dýl než ho najde a čmuchá mi kolem o to víc. Ale za názornou demonstraci bych byla opravdu vděčná.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:47
- Nahlásit
Radecha
možná - asi nejspíš teda - rada úplně na prd /vím o tom naprostý kulový/, ale jeden nikdy neví, třeba by to mohlo pomoci? Jestli by nějakým způsobem nemohlo zabrat zkusit udělat tu stopu vlečkou, jako to dělám já (protože ty pamlsky nechci no) Zkusit si, jak chodí na takovýhle stopě? jak se na ní chová a tak?? Co na to odborníci - je to naprostý nesmysl?
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:52
- Nahlásit
Radecha-tak nechoď za ní, ale vedle ní a drží jí třeba za obojek, ale pokud dáš pamlsek do každé šlápoty a má o ně zájem, tak se prostě rozeběhnout ani opřít do šňůry nemůže !!!! A proč držet v jedné ruce???? Co děláš s tou druhou?
Jo, pokud se prošvihnou začátky stop s mrnětem je to náročné a problematické, ale jde to, jen to trvá dýl a je to dřina.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:56
- Nahlásit
Radecha
Já ti jí půjčím a podívám se, jak se vede 30 kilovej janek pomalu od šlápoty ke šlápotě. Teorie je to pěkná, v praxi se mně to bohužel nepovedlo, neboť v jedné ruce jí neudržím, když se do stopovačky položí a pokud stojím za ní a držím oběma, zase ji nemohu vést "od šlápoty ke šlápotě
Musí se najít vždycky nějaká"brzdička" a hlavně je to o tom,jak pes vnímá svého pána.Když pochopí,co se od něj chce,tak hledá a netahá.A pokud jde na stopě na plnou (10m)stopovačku,tak brzdím rychlost větším množstvím předmětů-třeba po 15 metrech,kdy si vždy zalehne a čeká,dokd předmět nezdvihnu.Jinak je to jak psal(a)anonym.Když pamlsky,tak minodrobečky,které jen vyhledá a nekrmí se jimi.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:57
- Nahlásit
PetraK
zkusit udělat tu stopu vlečkou
Hele,taky bys už měla přestat s tou vlečkou,Ešus není blbej a vlečku už čuchá docela dlouho.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:03
- Nahlásit
Neessi
To jako nebudu pořád za sebou vláčet mražený kuře do konce života?
Musím začít studovat asi
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:08
- Nahlásit
anonym
Radecha-tak nechoď za ní, ale vedle ní a drží jí třeba za obojek
Jdu za ní, abych jí do položený stopy nedupala a nerušila ji tím. Když jí budu držet za obojek, bude se zmítat v obojku, to je celkem jedno. Já jí samozřejmě nepouštím na celou šňůru, jdu za ní tak metr, max. dva, abych zblízka viděla, jde-li přesně, nebo ne. Empiricky jsem vyzkoušela, že na krátkém vodítku byla mnohem běsnější než na povolené šňůře, ale samozřejmě je jasné, že čím je pes více v dosahu, tím by měl být manipolovatelnější.
A proč držet v jedné ruce???? Co děláš s tou druhou?
Tou druhou bych jí ukazovala kam jít (něco ve stylu tohoto návodu http://www.dogschoolk9.com/cz/abeceda_5_08.htm), ale nedělám to tak, páč jí jednou rukou prostě neudržím. Proto říkám, že nevím, jak jí vést "od šlápoty ke šlápotě".
Začátky jsem prošvihla na radu zkušeného výcvikáře, který mně tvrdil, že na to máme spoustu času. A za tyhle rady jsem mu platila .
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:09
- Nahlásit
PetraK
To jako nebudu pořád za sebou vláčet mražený kuře do konce života?
no to teda nebudeš,přece před Ešusem nechceš vypadat jako blpka ? Ten se bezpečně těší na to,že konečně našlápneš normální stopu a ukáže ti,co v něm je !
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:10
- Nahlásit
Radecha
přesně jak píše Anonym, pokud máš v každé šlápotě maso, a vedeš jí nakrátko tak prostě nemůže tahnout, případně jí zkus vést spodem, tj vodítko protahni mezi předníma i zadníma tlapkama, takto se dá taky zpomalit, protože tlak najednou nejde zespodu krku, na který je zvyklá, ale tahne jí to za horní část krku a do toho se tak neopře.
Vlečka je blbost v tomto případě jí to ještě zrychlí, naopak jediná šance jak jí to po dobrém naučit je dát tam tolik pamlsků, že budou psa brzdit.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:11
- Nahlásit
PetraK
Nevím na co by mně vlečka byla. Ona mojí stopu sleduje, v tom problém není. Navíc já chci stopovat na žrádlo. Nevím, v čem by mně vlečka mohla pomoci.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:12
- Nahlásit
Radecha
Jdu za ní, abych jí do položený stopy nedupala a nerušila ji tím.
prosimtě a toto moudro ti řekl kdo? pokud jde pes ve stopě a já jdu vedle něj, tak jak mu můžu šlapat ve stopě? to jedině, že bysme dohromady měli na šířku 20cm
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:14 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Eny
pokud máš v každé šlápotě maso, a vedeš jí nakrátko tak prostě nemůže tahnout
Fakt může táhnout i na krátko, lehne si do toho a táhne. Jako teď co praktikuju to uspávání tak je to mnohem lepší, ale věřte tomu, že pes prostě může táhnout i na krátkém vodítku, i na obojku. Kdo nevěří, ať se přijede mrknout. Podvlíkání jsem zkošela taky...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:15
- Nahlásit
Hele, takovej troošičku jinej problémek. Falešný předměty, nemáte s tím někdo zkušenosti? Pes sebou občas plácne někde, kde žádnej předmět není, snažím se zjistit, jestli se tam nezastavuju (možný to je, mě holt sem tam něco upadne) nebo je prostě magor
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:19
- Nahlásit
Radecha-táhnout prostě nemůže, ale asi ti to vysvětlit nejde, prostě když jdeš a v každé šlápotě má pamlsek, tak nemá šanci dostat se do tahu. Co dáváš na konec?
EngieB, na stopě se nesmíš zastavovat a nesmí ti nic padat!!! A co děláš pokud si pes lehne?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:21
- Nahlásit
Eny
anonym
Neessi
jediná šance jak jí to po dobrém naučit je dát tam tolik pamlsků, že budou psa brzdit.
Zkusím teda přidat pamlsky a minimalizovat je....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:23
- Nahlásit
Neessi
přece před Ešusem nechceš vypadat jako blpka
tak to bude marná snaha . Tak už jako že navážno?? Já nevím, přijde mi, že je to jednou krása - jako teď naposledy (kdy jsme si to fakt užili) a podruhý zas bída s nouzí.
Teď navíc o víkendu u nás stříkali pole, tak jsem nešla, páč jsem měla pochopitelně strach . Tenhle víkend to snad půjde, to už by to mohlo být smytý. Já nevím, jestli nemám ještě chvilku povláčet
Eny
Vlečka je blbost v tomto případě jí to ještě zrychlí
aha, dík.
To vodítko taky takhle provlíkám, ale přišla jsem na to náhodou, když se do něj zamotal.
Radecha
jak jsem psala.... možná - asi nejspíš teda - rada úplně na prd /vím o tom naprostý kulový/, ale jeden nikdy neví, třeba by to mohlo pomoci?
někdy totiž můžou zafungovat věci zcela nečekaně a bývají to věci jednoduché, které člověka který v tom běhá prostě pro tu jednoduchost nenapadnou. Ale právě páč o tom vím kulábrs, ptala jsem se co na to odborníci. No a odborníci to zamítli
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:24 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
anonym
táhnout prostě nemůže, ale asi ti to vysvětlit nejde, prostě když jdeš a v každé šlápotě má pamlsek, tak nemá šanci dostat se do tahu. Co dáváš na konec?
Ona by táhla i ve stoje na místě, chápeš? Jakmile jí na stopě chytím za obojek, opře se do toho silou. Prostě se do toho položí, jakmile tam cítí odpor. Představ si psa, kterej tahá na krátkém vodítku u nohy třeba, vypadá to podobně.
Na konec dávám žrádlo v zavřený krabičce.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:25
- Nahlásit
anonym
No dělám co můžu Oni to se mnou bobíšci fakt jednoduchý nemají.
Ale, pokud si lehnu, řeknu ne a zopakuju stopa. A nevím, jestli je to správně. Ale je to jediný, co mě napadlo.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:33
- Nahlásit
Radecha
Na konec dávám žrádlo v zavřený krabičce.
tak jí to tam vůbec nedávej, tahne jí to dopředu, dej jí maso do každé šlápoty, ať je pro ní motivace to ve šlápotách a ne to nakonci. pokud jí chceš na konci odměnit, dávej jí tu krabičku z ruky nikdy jí nenechávej ležet na konci stopy.
Ona by táhla i ve stoje na místě, chápeš?
no vestoje na místě možná, ale pokud budeš mít v každé šlápotě maso, tak prostě nepotáhne, i kdyby to bylo stylem hopskok od šlápoty ke šlápotě, ale je to přerušovaný, nikoliv tah.
Na čem čucháš? obojek, řetízek, postroj?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:36
- Nahlásit
Eny
pokud jí chceš na konci odměnit, dávej jí tu krabičku z ruky nikdy jí nenechávej ležet na konci stopy
A jak pak pozná konec stopy, když tam nic nebude?
i kdyby to bylo stylem hopskok od šlápoty ke šlápotě, ale je to přerušovaný, nikoliv tah
No, to je možná výstižnější - přerušovanej tah tedy.
Na čem čucháš? obojek, řetízek, postroj?
Obojek. Na postroji by táhla ještě mnohem víc si myslím.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:38
- Nahlásit
Radecha
A jak pak pozná konec stopy, když tam nic nebude?
co takhle tam dát třeba předmět
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:43
- Nahlásit
Eny
co takhle tam dát třeba předmět
To můžu? I když předměty ještě vůbec nedělala? Trenérka říkala, že zalehávání předmětů mám trénovat zvlášť, až bude jakštakš čuchat normálně.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:52
- Nahlásit
Půjč mi tvoji trenérku !!!! Jen tak mimochodem jaké zkoušky se psy ta tvoje trenérka udělala?????
Jinak Eny O.K. A pokud chceš udělat stopy, tak si na to udělej čas a chce to aspoň 14 dní dělat denně.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 11:04
- Nahlásit
anonym
Udělala se dvěma svými psy IPO3, ZVV3 a teď byla naposled na nějakejch stopařskejch speciálkách nebo na ňákym čuchacim mistrovství nebo co, dobře umístěná, myslím že v ní chyba není. Já si hodně vyčítám, že jsem nezačala od štěňátka, ale tehdejší trenér mně to fakt rozmlouval s tím, že začít můžem kdykoliv, že je to uplně jedno. Jinak Morda je hrozně hodná, na poslušnosti dobře ovladatelná (minule mně figurant říkal, že by pro mě udělala všechno), není s ní jinde žádnej problém, takže je mi jasný, že jí to něčím hrozně kazím, s někým kdo ví jak na to by už čuchala krásně ...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 11:21
- Nahlásit
Radecha
pokud umí lehni, tak s předmětem není problém a klidněho můžeš učit na stopě, plus případně i mimo, ale to je zase na osobní vysvětlení, rozhodně bych táhnoucímu psovi nedávala motivaci na konec
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 11:24
- Nahlásit
Eny
OK, zkusím takto. Vona je dost na balónek, takže mě ten původní trenér nutil dávat na konec balón a tím to celý začalo. Tak sem to změnila na žrádlo. Ale ten předmět by mohl bejt ještě účinnější, zkusím.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 11:54
- Nahlásit
Radecha
myslím, že jsi od nás ze cvičáku, plánujeme na podzim sem tam (jak mě kdo dokope ) ve čtvrtek stopařský minivýcvik Pokud tedy bude ze strany členů zájem.
tak se můžeš přidat, jediné co je zádrhel tak je vlastní auto, i když na druhou stranu, pokud se domluvím dopředu, můžeš na nás počkat rovnou na poli, už mám jedno v dosahu vytipované
můžeš mi napsat jméno té tvé trenérky? Zajímalo by mě to čistě osobně
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 12:11
- Nahlásit
Eny
Auto nemám, ale třeba mě někdo popoveze. Určitě chci, ale už mám z dalších názorů skoro trochu strach, protože, jak jsem už psala, slyšela jsem už rady všechny možný, dávat granule, maso, malý masíčka, obří hromady masa, do každé šlápoty, žádný žrádlo, jen nakonec, nakonec jen balónek, předměty zvlášť, jen rovný krátký stopy, delší vlnitý stopy, pachový čtverce navolno, psa na krátko, psa povolit, šňůru podvlíknout, šňůru nepodvlíkat, jít za psem, jít vedle psa, držet ho nakrátko, nechat ho jít...a to osobně, ne po netu. Takže se trochu bojim, že až mi někdo poradí zase něco dalšího, tak už se tam asi na místě rozbrečím
Jméno ti klidně řeknu, ale osobně, nemyslím, že by to byla její chyba, spousta lidí co trénuje stopuje dobře, tak jí nechci ublížit.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 12:20
- Nahlásit
Radecha
hele metod jehodně a větina z nich vede ke kýženému cíli, některé pomaleji, některé rychleji. jediné co nesmíš dělat je neustále měnit, to pak nevede k cíli ani jedna. Takže rada: Vyber si jednu, co si myslíš že ti nejvíce vyhovuje a o které si myslíš ty, že je pro tvého psa nejvhodnější a té se drž a neměň ji.
V klidu si doma sedni a popřemýšlej, která že to metoda by to měla být. A pak už můžeš jen zkoušet pilovat pomocí vedení psa, či vyměnění odměny, ale základ metody musí být pořád stejný. Pokud pokaždé, když ti někdo něco řekne, tak to začneš dělat, tak má pes v hlavě akorát guláš a nikoliv stopy
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2008 12:29 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Eny
Pokud pokaždé, když ti někdo něco řekne, tak to začneš dělat...
No tak neměním to ze dne na den, ale když nás někdo vidí, a řekne mi "tohle nedělej, to je blbost", tak to nedělám, no... Asi nejví mně zatím pomohly ty čtverce spolu s uspáváním, tak uvidíme.
Každopádně díky za snahu a trpělivost, snad už to bude jen lepší. Případného tréninku se určitě zúčastníme, ale je doufám jasný, že potřebuju, co se stop týče, hodně citlivý přístup... ...
|