Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / VOLNO
<< . 1 . 2 . 3 .
Autor Zpráva
pigie
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:29
- Nahlásit

nefer

Tak skus hadzat, nieco velmi male, co bude musiet hladat a najst nemusi. Hod rukou tak, ako by si ukazovala volno a hod trebars hrst ryze, ona sa bude zabavat a ty poodid trocha dalej. Nedaj jej sancu zbadat, ze volno ma a privolaj ju este kym cucha v zemi Neviem, ci to zaberie, ale ja by som to tak skusila

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:34
- Nahlásit

tak nějak to dělám, s tím rozdílem, že nepřivolávám. ale jak jsem už psala, s házením mám problém. vždy´t já jsem schopná si aport hodit na hlavu.
mě se nejvíc líbí ten Víti způsob, přijde mi to promakanější. jen by mě zajímalo, jestli se stává to, že pes získá ten nežádoucí návyk, že když mě neuvidí odcházet něco pokládat, nevyběhne.

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:39
- Nahlásit

ale každopádně díky za snahu poradit.
víš co, já třeba měla problém ze začátku i s přiřazením k noze po přivolání. dokud nechápala o co jde, dělala jsem to víceméně rutinně. po přivolání musela přisednout nebo jsem ji prostě jen dala sedni, stoupla si před ní a k noze. jen co jí to secvaklo v hlavě, chtěla být aktivní a okamžitě po přivolání automaticky usedala k noze a čekala na odměnu.
přijde mi to ten stejný nežádoucí návky, který by pak pramenil z rutiny "volno "ke mě", což už tu bylo několikrát psáno, ale ty mi to vpodstatě znova radíš, jestli to dobře chápu

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2005 05:49 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

nefer

V podstate ano, ale ide o to, ze ak to potrebujes na cvicak, kde aj ja pouzivam len volno, inak pouzivam bez alebo bezkaj (zdrobnelinujem ako decku). Podla mna volno je cvik ako kazdy iny a ked sa pes nauci ho pouzivat, ze treba odist ved aj tak si ho privolas, tak v podstate to je to, co chcu ostatni. Tebe predsa volno moze byt ukradnute

Ale to je moj nazor nestotoznujem sa s tym, ze volno by nemalo byt rutinne. Ved aj ostatne cviky su rutinne. Teda aspon u nas, neviem ako to chodi na skuskach, ale vieme, kedy idememe na kladinu, kedy budeme skakat cez prekazku, kedy aportovat a pod. Tak teraz pes bude len vediet, ze ked mu das volno, tak ho zase privolas. Moj pes tiez nechcel odbiehat a strasne vela steniat sa to musi ucit v novom prostredi cvicaku. Takze tlapkame, tlapkame. Pozri, vlozim fotku z kluboveho preteku, aby si videla to nase volno Pes proste poodide, ale vie, ze ho zavolam a caka Ja som aj chcela, aby ziskal ten navyk. Rozlisuje dve volna tak ako Vita

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2005 07:16 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

nefer

Ale to je ina rutina, to ukazes, ze nie, toto je nechcene a pes dostane odmenu za predsadnutie aj za zaradenie k nohe. Ktory pes by preskakoval odmeny? Inak rozhod radsej male granule nez ryzu, to som sa len ponahlala spat a nic ma nenapadlo Ja naozaj neviem ako ti poradit, je to proste len moj nazor. A s tym otacanim, proste pes ked sa otoci a ja nic, tak ide dalej, obcas ma skontroluje. Ale to je prirodzene aj na normalnej vychadzke si ma proste otocenim skontroluje, aj caka. Pre mna volno, ake ma na obrazku je presne take iste ako to volno, co ma na vychadzke. Je velmi zlozite odohnat psa od vas, ked to proste nechce. Moj pes proste aj na vychadzke daleko neodbieha. Ide len o to, aby pochopil, ze na volno sa vzdialit musi a bodka. Nie ze na povel volno sa musi spravat uvolnene

nefer
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2005 08:21 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

Ktory pes by preskakoval odmeny?
no třeba ten můj - cvičila jsem přesně jak píšeš, předsednutí=odměna, přiřazení=odměna a potvora šla za chvíli z přivolání hned k noze. spravila jsem to tak, že jednou musela přisednout, podruhé zase ne. šlo to vcelku snadno, ale ten neřádoucí návyk prostě vznikl.

Takové volno, co máš na obrázku by se mi líbilo, snad jí to do té hlavy nějak dostanu. Ale jak už jsem psala, já jsem si ho zkazila tím, že po každém volnu přišlo přivolání. Proto píšu, to co píšu.

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2005 08:26 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

nefer

Neviem, tak mas asi havina, co si vsetko zlahcuje To je asi tazko. U nas Hugo na ku mne vzdy predsadne a bodka. Povel k nohe prist nemusi. Ten davam raz za cas. Neviem, ci si to cvicila stale tak, ze predsadnut zaradit.

A tak ako pises aj ja mam po kazdom volne privolanie Ale niektori psi na volno naozaj reaguju tak, ze behaju, obcuravaju, co sa da, cuchaju, rozbehnu sa za psami a tak. Aj moj to robil ako stena, teraz to robi takto. Volno mimo cvicaku utvrdzujem vtedy, ked viem na isto, ze ma pes ide opustit, tak dam povel volno. Napr. ked sa blizime k vode a pes ide pri nohe, moj bratranec dava volno, ked pes zbada fenu Skus najst situacie pri ktorych ta dobrovolne opusta na dlhsiu vzdialenost a skus to cvicit tak.

Inak tak ako pise Vita si myslim, ze psa napr. mojho neoblbnes, on ked ma neuvidi tie pamlsky tam davat, tak sa bude divat na mna ako na vola, ze co ma robit, ked tam nic nie je

Inak ak pes vie, co je volno, len sa nechce vzdialit, tak mu daj volno, vravela si, ze odide na par krokov, tak odstup i ty a ked by chcel ist za tebou tak zrev fuj, nech zastane, aby vedel, ze si nezelas, aby sa vzdialenost medzi vami skracovala. Tak to robim ja, ked uz sa hugovi nechce volnit Ukazem mu prstom, ze ma padat naspet

Hej a rozdiel medzi volnom je taky, ze ide pomaly odo mna a bezkaj, ze ide rychlo, ale zase tiez nie daleko

nefer
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 10:35
- Nahlásit

tak jsem našla pamlsek, který dohodím dál než piškotem
zkusila jsem čubinu okřiknout, když se ke mě chtěla vracet, jak jsi psala a zafungovalo. zůstala stát a čekala, tak jsem ji pochválila a hodila další pamlsek za odměnu tak se snad co nejdříve zadaří

pigie
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 10:37
- Nahlásit

nefer

To je ono! Uvidis, bude to fungovat

nefer
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 10:42
- Nahlásit

nechci to zakřiknout, ale fakt díky, žes to tady se mnou probrala, hodně mi to mohlo utřídit v hlavě systém jak na to

pigie
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 10:44
- Nahlásit

nefer

Niec zac, rado sa stalo Ved nato su fora A vela stastia pri vycviku

<< . 1 . 2 . 3 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání