Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / VOLNO
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 17:15
- Nahlásit

Dnes jsem si v časopise PPČ přečetla dotaz týkající se cviku -volno-.Majitelka 2 letého briarda má potíže naučit psa volno.Jelikož jsem měla stejný problém zaujala mne odpoved

--Základní chybou je nacvičovat povel volno na cvičišti.Pes si totiž rychle zafixuje ,že po povelu -VOLNO- přijde vzápětí povel pro přivolání a ztratí tak chut odbíhat od psovoda.
Povel -volno- a přivolání trénujte tedy pouze mimo cvičiště/např: na procházkách / a jen při zkouškách nebo případně závodech dojde k tomu,že pes dostane povel i na cvičišti.

Jaký na to máte názor? My jsme na cvičáku cvičili pravidelně volno a přivolání,mám pocit,že by se docela divili ,kdybych řekla ,že nebudu cvičit.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 17:44
- Nahlásit

Píšeš zde, že jste na cvičáku pravidelně cvičili volno a přivolání! a to je chyba!! Pokud jste to cvičili PRAVIDELNĚ bez jakýhkoli změn (že třeba jednou psa nepřivoláš ke mě,ale jen si ho odchytneš atd...) tak se nediv, že pes nebude to volno dělat. Řekne si : "Aha, jsme na cvičáku, teď mě dá volno a za 10 vteřin přivolá. To raděj ani neodběhnu. nebudu se zbytečně namáhat". To je přesně ono. Volno jsem na cvičáku NIKDY necvičila s přivoláním. Když jsem psovi dala na cvičáku volno, pak jsem si ho odchytla, nebo zavolala jen jméno. A když už psa přivoláš ke mě, neměla bych ho hned připnout na vodítko. To si zase uvědomí "aha, teď přijdu, ona mě zapne a už nebudu moct běhat". Ten pes není blbej a je někdy až moc vyčůranej. proto se ti může stát, že ti třeba pes pak nebude přibíhat na přivolání, pokud se hned po povelu ke mě připne na vodítko! Pamatuj, pokud chceš psa vycvičit, musíš být chytřejší a mazanější než on Někdy je to těžký,ale musíš sesnažit. Hodně štěstí!!

Alča
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:12
- Nahlásit

My na cvičáku pravidelně cvičíme volno a přivolání a nemáme žádné problémy, že by neodbíhal a podobně. Jasně, že když mu dám volno, tak ho nevolám za 10 vteřin. Často dáme volno několika psům (samozřejmě jen nekonfliktním), necháme je hrát a po nějaké době přivoláme. Není to o moc rozdílné, než běžně venku. Cvičíme to spíše po skončení výcviku a když psy necháme hrát, tak si mezitím povídáme apod. Akorát když jsou zkoušky, tak se přivolává už po pár vteřinách.

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:21
- Nahlásit

Já mám občas spíš problém psici od sebe vůbec dostat. Má tendenci se furt držet u mě a moc neodbíhat.

Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:44
- Nahlásit

Já mám ,teda spíše jsem měla problém ,jako Eimy nemohla jsem ho od sebe dostat.Ted už necvičíme,takže zkouškové volno už nepotřebuju.Jsem začátečník,takže jsem se řídila tím,co mi na cvičáku řekli.Většinou jsme stáli v řadě a jeden nebo dva psi najednou dělali volno a púo chvilce přivolání.Jednalo se tedy o špatný cvičák?

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:46
- Nahlásit

Taky cvičíme volno a přivolání. A to tak, že je kruh psů (a psovodů) a já dám volno a za 10 vteřin ho pak přivolávám k sobě. A jde další pes atd...
Že by pes měl problém s tím aby se vzdálil, to ne, spíš s tím přivoláním Ale trochu mi tam ta krátká prodleva vadí, protože i já být psem bych si řekla, to je ale vůl ta panička, tak proč mě pouští, když mě chce u sebe

LUCKA
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 18:57
- Nahlásit

ZANY
Určitě jsem neřekla, že to byl špatný cvičák. Byl to jen můj osobní názor!!! Ale myslím si, že to takhle funguje! záleží taky na tom, jestli cvičíš jen tak, aby pes uměl poslouchat, nebo na nějakou malinkou zkoušku nebo vrcholovky. Ti,co jezdí vrcholovky snad ani volno necvičí,protože to na nic nepotřebují a taky na každýho psa platí něco jinýho,takže já zde můžu popisovat problém a řešení u mýho psa, ale ta moje rada nemusí fungovat na tvého psa...

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 19:08
- Nahlásit

podívejte se na www.vycvikpsa.cz tam si klikni na Archiv a máš tam podrobně popsán cvik volno a přivolání

Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 19:15
- Nahlásit

Já jsem cvičila jen pro zábavu a pro malinké zkoušky.
Volno jsme se na zkoušku nakonec naučili tak,že pes zůstal stát a já jsem odcházela.Prostě ,aby odešel těch 10m nebo kolik je předepsáno bylo nemožné,zato tímto způsobem se to naučil velmi brzy,reagoval na nepatrný pohyb ruky,který si myslím,že ani nikdo nezaregistroval.

Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 19:17
- Nahlásit

Stremka: Díky,ale už to nepotřebuji,jen mně tento názor zaujal,tak mně zajímalo co vy na to.

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 19:19
- Nahlásit

Zany
ale kouknout se tam můžeš ať si rozšíříš obzory.Je dobré vědět o psících co nejvíce né?

Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:08
- Nahlásit

Jasně,ale pan Dubový není zrovna můj oblíbenec.Přístí rok si chci pořídit druhého psíka ,tak to určitě budu potřebovat.

Zany
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:09
- Nahlásit

Jasně,ale pan Dubový není zrovna můj oblíbenec.Přístí rok si chci pořídit druhého psíka ,tak to určitě budu potřebovat.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:11
- Nahlásit

Vloni na Mistrovství Policie ČR jsme probírali volno a přivolání a došli jsme k závěru, že pokud chcete ukázkové volno a následné přivolání je třeba i volno cvičit jako každý jiný cvik (podobně jako např. vysílání do směru, na misku či míček). Psa prostě naučíte, že na povel volno od Vás odběhne 10 až 15m a tam se "volní". Pak může následovat přivolání.
Cvik "volno" v tomto provedení pak není skutečným udělením volna psovi na povyražení, ale dalším cvikem poslušnosti.
A proč takové "volno"? Na některých služebních závodech se totiž cvik volno záměrně ztěžuje. Místo pro volno se např vybere jen malý kosek od místa, kde se předtím venčili psi, nebo se kousek od místa položí pár aportů nebo rukáv. Pes pak na volno skutečně musí na místo, které mu určíme a nikam jinam. Mám za to, že je to velmi dobrá metoda, která navíc vypadá velmi efektně, pes na povel odběhne na určenou vzdálenost a tam dychtivě čeká na přivolání.
Na skutečné volno na procházkách, po výcviku a pod. pak prostě použijeme nějaký jiný povel

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:31
- Nahlásit

Zany
neznamená když není tvůj oblíbenec že nemá dobré metody ve výcviku.Asi nevíš co dokázal v pejskařině.Mylím,že kdyby jsi znal(a) jen setinu toho co on nemusíš se zde ptát na základy výchovy a výcviku psa.Nic ve zlém ,každý má něco ale p.Dubový určitě rozumí a ví.

Anonymní
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:39
- Nahlásit

ahojky stremko už zas diskutuješ? bobeš

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:55
- Nahlásit

Anonymní
čau.Jen tak na okraj.Většinou jenom čtu.

Anonymní
# Zasláno: 22 Dub 2005 21:14
- Nahlásit

tak to jo taky jenom čtu jdu si lehnout rano jdu do práce papa

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 22:00
- Nahlásit

neznamená když není tvůj oblíbenec že nemá dobré metody ve výcviku
Pana Dubového osobně neznám, ale některé články v PPČ na mně také nezapůsobily dobře. Možná je to tím, že jinak cvičí, jinak píše

takže na cvičáku určitě cvičit, ale správně, tak by se pes postupně naučil sám odejít 10 kroků od stojícího psovoda
To je dobrý a důležité!!

Anonymní
# Zasláno: 23 Dub 2005 07:46
- Nahlásit

Terri
on je hodně zkušený,ale prosazuje NZŘ oproti IPO.A tak vznikl i TART.Prostě umí a rád i poradí.

Zany
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2005 11:47
- Nahlásit

Já uznavám ,že je odborník,dokonce jsem podle jeho stránek učila pejska stopovat,jako úplný začátečník,ale je to jiná katogorie člověka,jeho určité názory mi nesedí,jako třeba držení psa v kotci,já jsem uplně někde jinde.

Anonymní
# Zasláno: 23 Dub 2005 19:27
- Nahlásit

Zany
a co je špatného na tom,že má psi v kotcích,když se jim dostatečně věnuje.Snad je úplně jedno kde jsou ubytováni,naopak v kotci (který má všechny atributy dobrého ustájení) má pes po činnosti větší klid na odpočinek nežli v bytě.

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 11:28
- Nahlásit

Špatného na tom není určitě nic,ale mně osobně to nesedí.Nedovedu si představit ,že by byl pes někde jinde ,než jsem já.Ale já nedělám aktivní sportovní výcvik,takže tyto stránky ani nejsou pro mne určeny.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 12:44
- Nahlásit

Anonymní
No mě třeba docela klasicky namíchnul zevšeobecňující výrok, "rotvíci jsou vhodnější pro muže, žena je nezvládne. Ale když už se stalo, tak.."

Anonymní
# Zasláno: 24 Dub 2005 12:58
- Nahlásit

Zany
proč by nebyly tobě určeny.Tady snad jde o to,že z různých názorů si každý může vybrat to co jemu vyhovuje.A nemá význam do toho vnášet jakékoliv emoce.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:02
- Nahlásit

Tady snad jde o to,že z různých názorů si každý může vybrat to co jemu vyhovuje
Určitě. Podobně je na tom (u mně) kniha Mikulici, kterou jsem si pročetla s velkým zájmem, ale také nesouhlasím s úplně vším. Ale s většinou ano. 100% asi nikde nenajdeme, naštěstí proto máme více "zkušených" a můžeme si vybírat.

A nemá význam do toho vnášet jakékoliv emoce.
Proč ne? Copak je výcvik psa jen o rozumu? To by pak nebylo "o vztahu"...

Anonymní
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:02
- Nahlásit

Terri
ale já tento výrok chápu kladně:je fakt že rotvík je mohutnější plemeno a žena s manipulací s rotvíkem má určitě více práce nežli chlap.
Jinak dříve měli kynoložky které chtěli cvičit aspoň trochu vrcholově daleko více problémů aby je kynologové (mužští) uznávali.Tak možná že i tento názor je ještě v jeho povědomí.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:08
- Nahlásit

kynologové (mužští) uznávali.Tak možná že i tento názor je ještě v jeho povědomí.
To si myslím spíš, že to z toho vyplynulo...

že rotvík je mohutnější plemeno a žena s manipulací
To ano, ale napsáno to bylo spíš tím "sexistickým" způsobem. Jako by prostě "stará škola" viz. Tvá další věta.

Ale je to i můj problém, že si takových blbostí všímám - to proto, že je slyším ze svého okolí až příliš často...

Anonymní
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:26
- Nahlásit

Terri
to se nesmíš dát.Časem se naučíš být ohledně různých poznámek imuní a budeš se tím pouze bavit a cvičit si pro svoji radost.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:42
- Nahlásit

Anonymní
ch poznámek imuní a budeš se tím pouze bavit a cvičit si pro svoji radost
Jasně, jinak to stejně nejde
Ať žije asertivita a pryč s marným bojem s blbostí

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání