Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / VOLNO
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 24 Dub 2005 13:46
- Nahlásit

Terri
Ať žije asertivita= a ta hodně lidem schází a proto se tu pak dohadují o ničem.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 14:07
- Nahlásit

a ta hodně lidem schází
Protože to není tak jednoduché, jak se zdá. Ale žádný učený z nebe... (buďme tedy optimističtí )

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 14:10
- Nahlásit

Jasně- vybrala jsem si,co jsem potřebovala,ty stopy tam jsou popsané docela dobře,tak mně to pomohlo.
Jinak já si ze všeho vyberu to co se mi hodí.Toby mělo platit pro každého,každý zná svého psa nejlépe a ví co se u něho dá použít a co ne.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 16:58
- Nahlásit

nesaouhlasím s tím, že je volno cvik jako každý jiný, VOLNO samo o sobě je odměna

stremka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:12
- Nahlásit

ala_baionette
to máš i nemáš pravdu.při nižších zkouškách je volno na povel rozhodčího a na place.Jen některý rozhodčí dělá cvik přivolání mimo cvičiště.Ale není to tak určené.Takže v tomto případě se musí trénovat i jako cvik.

Anonymní
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:38
- Nahlásit

..alebo sa privolanie robí z ľahu z vysielania, nie len cez voľno.

vrana
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:39
- Nahlásit

to som ja.pardon

stremka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 17:47
- Nahlásit

vrana
při nižších zkouškách

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 26 Dub 2005 22:56
- Nahlásit

nesaouhlasím s tím, že je volno cvik jako každý jiný...
Ano volno je odměna, ale pozor bavíme se o dvou věcech:
1) volno na povel při zkouškách
2) volno např. po sérii cviků při výcviku nebo třeba po stopě.
To jsou dvě naprosto rozdílné věci, bod 2) je samozřejmě za odměnu, na uvolnění, vyblbnutí atd..
Zatímco bod 1) je cvik poslušnosti jako každý jiný. Na povel volno naučím psa aby ode mě odběhl cca 10m určeným směrem a tam se jako volnil
Na skutečné uvolnění požívám povel běž. Pes tyto dvě volna bere jako dvě naprosto rozdílné situace.

vrana
# Zasláno: 27 Dub 2005 07:37
- Nahlásit

nikdy som nepotrebovala na skuskach povel volno, ani na jednickach. vy to mavate bezne?

Anonymní
# Zasláno: 27 Dub 2005 09:01
- Nahlásit

Víťa
"volnil",to je úžasný slovo
Volno je cvik jako každý jiný,na který navíc navazuje cvik přivolání.Když není volno,nelze hodnotit přivolání.

Bora
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2005 11:28
- Nahlásit

Souhlasím s tím, že volno je cvik jako každý jiný a myslím, že pes by měl tento povel (je-li dobře nacvičený) provádět všude, tedy i na cvičáku. Ještě bych dodala, že docela podstatná je i intonace. Venku je to jedno, když pejska na vhodném místě vypustíte nadšeným povelem volnoooo, ale na cvičáku bych volila intonaci spíše příkazovou, aby pes pochopil, že to co po něm chci, provést musí.

Denisa
# Zasláno: 27 Dub 2005 14:50
- Nahlásit

Víťo, nemohl bys sem napsat jak to nacvičit, aby pes odběhl těch zhruba 10m a tam "se volnil"??? Někdo to např. praktikuje tak, že tam dá odměnu a pes tam běží a sebere a pak na zkouškách tam ta odměna teprve není. To ale asi nebude jedinej způsob ne?! Díky díky.
Jinak já mám hodně povelů rozdělený na cvičákový a venku používaný a povel volno venku při normálním venčení je běž, padej, kšááá, ale s tím nemá samozřejmě pes problém, to "poslouchá" jak hodinky...

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 28 Dub 2005 14:02
- Nahlásit

jak to nacvičit, aby pes odběhl těch zhruba 10m a tam "se volnil"...
Děláme to tak jak píšeš - na odměnu. Psa si položíš nebo necháš podržet a poodejdeš cca 15 m a tam položíš dva až tři menší pamlsky tak, aby pes viděl, že je tam pokládáš.Vrátíš se ke psovi, trochu jej nadráždíš - "máš tam dobrotu... atd..." a ukážeš mu směr a dáš povel "volno". Přivolání pak neděláme, to děláme samostatně např z opravdového volna, z odložení, ze hry atd... Až když to potřebuješ (zkouška, závod), spojíš ty dva cviky dohromady.
Pozor: Přivolání musí být opravdu dobře udělané, aby pes ihned přestal hledat pamlsky (které tam stejně nejsou) a okamžitě přiběhl!

Anonymní
# Zasláno: 29 Dub 2005 10:53
- Nahlásit

Ještě taková malá docela podstatná poznámka:na povel volno má pes vyběhnout od psovoda MINIMÁLNĚ do vzdálenosti 10metrů.Ideál je samoržejmě to,že na povel volno pes vyběhne a běží a běží,dokud nedá rozhodčí pokyn k přivolání psa a psovod psa nepřivolá.
Ale to je ideál a za plný počet budete mít i to,když vám pes odeběhne třeba na 5 metrů,ale přivolání bude 100%

Terri
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2005 15:13
- Nahlásit

10 kroků lidských nebo psích? Takže to odpovídá 5ti metrům??

vrana
# Zasláno: 1 Kvě 2005 17:19
- Nahlásit

to by mal pes akoze odbehut okamzite od psovoda,nestaci,len ked sa vzdiali?

Anonymní
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:16
- Nahlásit

FiSt
Vážně? A kolik zkoušek jsi ty konkrétně absolvoval?

Je jasný,když se ti pes nehne od nohy na metr,že se přivolání nedá hodnotit,ale většinou stačí aby vyběhl kousek (těch 5 kroků)...Zažil jsem spoustu přivolání za 9 bodů tohoto typu se ztrátou za min.křivé předsednutí,pomalejší přiběhnutí,pomalejší přiřazení...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:53
- Nahlásit

Anonymní
protože nároďák se na malých akcích píská kus od kusu....ale spoléhat se na to nedá,a konec konců na co pak cvičíme??? Na prolezení ,když se tam před rozhodčího vyrazí s nedovařeným psem a bordelem v hlavě,nebo na budoucnost s co nejvyšším výkonem a a co nejlepším provedením?????
Dokud nemám natrénováno na 120 procent,prostě nevylezu.

stremka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:23
- Nahlásit

Anonymní
5 kroků?To dost pochybuji.To je cca 3,5 metru.To je trochu málo nemyslíš?Neblbni tady psí národ.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:32
- Nahlásit

stremka
Třeba Pan Anonym chodí na zkoušky "Syp Zob"....tam by to možná prošlo....

stremka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:33
- Nahlásit

Sali

Ghianika
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:55
- Nahlásit

Anonymní
no tak to je dobrá kravina

nebo je to opravdu tak jak píše Sali

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:33
- Nahlásit

Anonymní
Tak toho rozhodčího bych chtěla vidět, já viděla nul za neodběhnutí 10 kroků, až to není hezký, jinak počet udělaných zkoušek sděluji pouze soukromě, aby si někdo nemyslel, že machruju

Nikita
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:44
- Nahlásit

Anonymní
Na "syp zob" (mimochodem boží výraz) by to v ojedinělých případech možná mohlo prolézt. Ale to je tak všechno.
Ikdyž já nevím, zkoušek moc složených nemám.....

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 19:15
- Nahlásit

jedna taková poznámka. budu učit psa volno tím stylem co popsal Víťa. pes zůstane na místě, já odejdu položit pamlsek, vrátím se k psovi, dostane volno....co když pak na zkoušce zareaguje úplně jinak. na zkoušce přeci od psa nebudu moct odejít a ukázat mu, že tam někam dávám pamlsek. nemůže si s tím povelem spojit i moje odcházení?

já volno cvičím tak, že pamlsek odhodím. takže zároveň s pohybem ruky letí piškot a na povel volno letí čubina za ním. jenže nejsem schopná dohodit nijak daleko a je co to dostane do sebe, což je rychle, se vrací ke mě .... výsledky jsou zatím nejisté

dřív měla volno dobré, ale jen do té doby, než jsem šla na cvičák a tam po mě chtěli to klasické "volno" "přivolání"

tak co teď?

pigie
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 19:40
- Nahlásit

volno u nas cvicia tak, ze dam povel volno a ak neodchadza psa si niekto "privola" tlapkanim, pripadne zvolanim mena. Ak sa to uci stena no problem Velmi rychlo si zvykne, co znamena volno

evina
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:09
- Nahlásit

Já povel volno dávám jak při běžné procházce,tak i když spolu nacvičujeme přivolání.On samozřejmě pes ví,že když trénujeme poslušnost,tak pravděpodobně to přivolání přijde ale trvám na tom aby se vzdálil o kus dál.Občas udělám malou změnu,že tím volnem třeba trénink ukončím a pokračujeme v procházce.

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:11
- Nahlásit

tady jde ale o ročního psa, který má volno bohužel zkažené. myslím, že tohle by pro náš případ asi nebylo dobré, nehledě na to, že v týdnu při venčení nepotkám nohu.
koncem října mám jít s čubinou na ZOPky a docela by mě mrzelo, kdybych si odnesla za přivolání, které má pěkné 0 kvůli volnu

i když...třeba bude nul víc, páč má čubina falešku a je horší než počasí. když se blbě vyspí, neudělá nic, tak třeba ani zkoušky nebudou, chjo

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2005 21:14
- Nahlásit

evina
a tohle přesně se konkrétně mě vymstilo. ve chvíli, kdy jsem začla "volno" používat i na cvičáku, přestala na něj čubina reagovat po nějaké době i venku. jakmile řeknu "volno", odeběhne kousíček (ale opravdu jen pár kroků), otočí se ke mě a čeká

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání