Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Neposlušnost na vycházce
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
zaneta2692
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2014 19:52
- Nahlásit

Dobrý den,
mám problém se svým 9 mesíčním štěnětem. Richi je naučený na povely, na zavolání přijde, sedne si a děla co se mu řekle,ale ovšem jenom DOMA a na zahradě. Problém je na procházkach. chodíme často a je zvykly,ale od 6-7 mesícu je na procházkach nezvladatelny. U nohy umet umí, jenom kdyz se mu chce, jinak takovou silou tahá,ze mám problem ho utanout a to nejhorší je, že jakmile jsme venku, nereaguje na jméno, nereaguje na pamlsek. vubec nic .. je uplně mimo a nejde s nim vubec pracovat. vzdycky byl na hristi bez vodítka a ode me se nehnul,ale ted je mu absolutně jedno, ze s nim nekdo nekde je, jde si kam chce a kdyby mohl, tak se vrhne pod první auto, co potka. Prosim o pomoc. Děkuji

Matt
# Zasláno: 30 Zář 2014 20:43
- Nahlásit

Zní to krásně, ale nikdo neví, jaké máte pouta, jak moc jste důslední a vlastně vůbec proběhla celá výchova, výcvik i vyžití/zaměstnání rarachů v hlavě, včetně plemena, zůstává velká neznámá. Žádný pes nemá reagovat na pamlsek, nebo hračku, má reagovat na Tebe a za to se odmění (pochvala, hra a pamlsek), protože jinak si spočítá, že myš, zajíc nebo srnka je zajímavější, než nějaký piškot. Obávám se, že budeš hledat pomoc u výcvikáře/na cvičáku.

Hodně se mluví o pubertě a jak psiska dovádí, vypínají hlavu a kašlou na všechno. Možná na zabití, ale já nesouhlasím s neovladatelností, protože přes všechnu neplechu dobře vycvičený pes s vazbou na pána se takto nechová (u ostatních členů rodiny to neplatí) a stále zůstává ovladatelný. Jediný "neovladatelný" pes byl hladkosrstý foxteriér v rané pubertě (tvrdohlavá, paličatá, energii nadopovaná střela, tvrdý navíc se sníženým prahem vnímání bolesti pozn. pro ty, kteří by chtěli plesknout psa), když doletěl za háravou fenou - jediný, přesto se dal odvolat na cestě, protože měl se mnou pouto a píšťalka společně se strachem o pána mu v hlavě rozsvítila a zarazit ho dřív, než k ní doletí, nikoliv u ní - beznadějné. Volat ho ke mně nemělo smysl, jen bych toho víc zkazil a tak jsem si pro něj musel dojít, ale to se stalo možná jednou nebo dvakrát. U zvěře (lovecky upotřebitelný pes) svou práci odvedl výcvik, výchova a hlavně píšťalka, která ho zarazila přibitím k zemi a zapracoval strach "kde mám pána, rychle k pánovi". Druhou metodou v polích bylo použití dlouhého a pevného provazu, který tahal za sebou a na konci uzel, který se přišlápl a na postroji udělal kotrmelec. Tohle u nás fungovalo u loveckých psů a funguje to i na BOT (zatím štěně a do puberty daleko) - ono je to v podstatě v principu stejné, jako clicker nebo elektrický obojek, ačkoliv se metody a funkce liší. Ta píšťalka dělá takový randál, že jí pes slyší na kilometry daleko i přes střelbu. Tohle u nás vždy fungovalo, protože každý pes měl důsledný výcvik a výchovu s důrazem právě na odvolání (obecně primárně poslušnost a základní vlohy) ještě před jarní zkouškou. A zbytek už bylo o výchově, protože odměna v individuální podobě funguje od samotného počátku.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 09:28
- Nahlásit

zaneta2692
jde si kam chce
Prosim o pomoc
Mate stejny problem jako vetsina lidi, nikdo vam v ramci vychovy nevysvetlil, co znamena duslednost ci ze existuje nekdo, kdo je autoritou a ten se pak respektuje. Proto to nyni nejste schopn vysvetlit ani Vy Vasemu psovi. tedy zatim jste nebyla.

V podstate je to jednoduche, proste je treba s pesanem komunikovat tak, aby si nemohl delat, co chce. Pokud nezijete stovky kilometru od lidi, mela byste to byt Vy, kdo urcuje, co se bude dit. Je tedy treba byt pro psa zajimavy a ucit ho, co po nem chcete, tedy treba to, ze kdyz se rekne "blabla" pejsek pribehne.
V podstate staci naucit par povelu. Radeji mene a o to dukladneji, v nejruznejsich situacich za nejruznejsich okolnosti.

Tinkah
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 09:46
- Nahlásit

Matt
píšťalku používáte ze zverimexu nebo obyč co se dá koupit ve sportu? Já mám totiž nějakou speciální ze zverimexu a zdá se mi, že teda moc nepíská

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 09:53
- Nahlásit

Tinkah
íšťalku používáte ze zverimexu nebo obyč co se dá koupit ve sportu? Já mám totiž nějakou speciální ze zverimexu a zdá se mi, že teda moc nepíská
To je asi podobná otázka jako "jak nejrychleji zaparkovat auto?".

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 10:25
- Nahlásit

zbrnd
V podstate je to jednoduche, proste je treba s pesanem komunikovat tak, aby si nemohl delat, co chce.
To je asi podobná rada, jako "vychovejte psa"....

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 10:31
- Nahlásit

Baggie
Jestli znáš nějakou jednoduchou radu, sdělitelnou pár větami po internetu, tak sem s ní. Podle mě se po netu nic moc jiného, než "vychovejte psa" poradit nedá... A pokud si zadavatel/ka neví s výchovou rady, chce to někoho zkušeného, kdo poradí a pomůže. Naživo.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 10:33
- Nahlásit

Tinkah
Nejlepší píšťalka je lovecká. Například Acme.

Matt
# Zasláno: 1 Říj 2014 10:47
- Nahlásit

Nevím, jaké mají ve zverimexu, ale my jsme používali píšťalky původem z 1. republiky a 1. i 2. světové války používaných jako záchranné prostředky, nebo signální či četnické, protože ty přeřvou cokoliv v dosahu a jsou slyšet na extrémní vzdálenost. Píšťalka, takto hlučná se bere jako poslední možnost, která ho jen vyhodí z činnosti, necvičí se a bez zvládnuté výchovy nepomůže.
Na Leta jsem koupil námořní záchrannou Fenix NW30 a 120dB už řádně pozdvihne všechny v min. kilometrovém okolí. Nejlepší je taková, která probudí široké okolí a zůstane jedinečná.

aňoňouma
Není, protože běžné lovecké vysokofrekvenční stavitelné nebo vícetónové povelové píšťalky se cvičí jako alternativa k vizuálním a zvukovým povelům (píšťalka pak na dálku, protože pes nevidí a hlas zanikne). Ona hledá něco, klidně sirénu z nákladního vlaku, kterou toho psa se zatměním v palici vykolejí a opět ovládne. Až zvládne hlas a 100% poslušnost, tak teprve může uvažovat o povelech píšťalkou, která se používá u loveckých psů proto, že takového barváře, který řve na barvě někde kilometr daleko, těžko odvoláš/nasměruješ pomocí mávání a vlastních hlasivek.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 10:51
- Nahlásit

Matt
Jo ták, ty mluvíš o píšťalce se zvukem odpovídajícím ráně kovadlinou po kebuli Tak to je jiná. Já mluvím o normální píšťalce na každodenní použití, která je slyšet na několik set metrů, píská spolehlivě a v mraze nepřimrzá k držce.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:12
- Nahlásit

Ale i na píšťalku se pes musí naučit. Já používám normální vysokofrekvenční se 100% úspěšností a fena mě vidět nemusí.
Přiletěla i od srny, předsedla, jen jí to trvalo déle vzhledem ke vzdálenosti

Musí si spojit písknutí s tím, že má přijít Moje pochopila na podruhé Písknu jen 1x, zásadně neopakuji a po předsednutí vždy mega odměna Učila jsem doma, když jsem volala k jídlu venku hned věděla Žádné lodní sirény, které by vyhostily zvěř z okolních luk lesů nebylo třeba

Matt
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:14 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

aňoňouma
Takovou nezbytně nepotřebuje, pokud nepouští psa na stovky metrů daleko jako myslivci. Hodí se, když je třeba při nemoci, kdy sotva mluvíš (psům je to jedno). On/a potřebuje toho psa vykopnout z toho jejich tunelového vnímání, kdy kromě kočky, myši, srnky, cyklisty, ... feny nic nevnímá. Proto se to dělá - cílem je, aby se vyhodil z toho duševního bloku nebo jak to nazvat, zastavil se a otočil se ke zdroji. V tom okamžiku, když nechybí výchova se stává opět ovladatelným - jestli pes říká "co to, tyvle ke mám pána, ježíš ten hňup má můj míček, nemám pána" a v panice letí k tobě, protože byl naučený hlídat si pána, nebo cokoliv jiného už je jedno. Fungovalo to na hladkosrstého foxteriéra (puberťáka) nabuzeného na norování lišky a zarazilo to i bígla před tím, než zamával zítra večer nazdar. Existuje problém a to jsme dřív nevěděli, takže se tomu říkalo "zase mu drhnou závity". Zkrátka po zastavení se mu muselo dát čas 1 - 3 sekundy, než dokázal zpracovat jméno, zase pauza a povel. Jestli na těch 20 - 50m kašle/nereaguje na hlas, tak mu budou dva krátké hvizdy (odvolání) ukradené taky a nastoupí "světluška". Neznám vaše kynologické nebo dnes používané názvy, smysl a význam je stejný. Dnes se cvičí, aby pes sledoval tebe, pozitivní přistup, atd. to se dělalo i dříve, ale říkalo se tomu všelijak, obvykle každý po svém.

Doplním to, ať nespamuji
Baggie
Berete to moc citlivě - žensky, on má pravdu a naprosto ho chápu, proč zapojil sarkastický jazyk.

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:28
- Nahlásit

aňoňouma
Jednoduchou radu neznám, taková neexistuje. Ale to, že zbrnd nechápe ani to, že některá píšťalka píská více a jiná méně, a ještě se snaží dělat blbce z někoho jiného, to mi hlava nebere.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:36
- Nahlásit

Baggie
V podstate je to jednoduche, proste je treba s pesanem komunikovat tak, aby si nemohl delat, co chce.
To je asi podobná rada, jako "vychovejte psa"....

Nikoliv, to je presny popis toho, co je treba docilit. Na metode prioritne nezalezi.
Bohuzel vetsina majitelu psu jsou pitomci, co si tohle nejsou schopni uvedomit a radeji sahnou po navodu na nejakou zarucenou metodu ci pomucku nez aby si uvedomili tenhle zaklad a zacali se podle toho chovat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:40 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Baggie
Jednoduchou radu neznám, taková neexistuje. Ale to, že zbrnd nechápe ani to, že některá píšťalka píská více a jiná méně, a ještě se snaží dělat blbce z někoho jiného, to mi hlava nebere.
Já to chápu. Ale ty jsi zřejmě dost mimo. Nebo mi snad sdělíš, jestli "ta ze zverimexu" píská více či méně?
Blbce z nikoho nedělám, tady to není ani moc třeba, viď?

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:43
- Nahlásit

zbrnd
aby si uvedomili tenhle zaklad a zacali se podle toho chovat.
Dokážeš vůbec říct, co to znamená "chovat se podle toho"? Něco opravdu konkrétního a nejen nějaké obecné bláboly jako obvykle...
Nebo mi snad sdělíš, jestli ta "ze zverimexu" píská více či méně?
Ano, skutečně každá píšťalka píská jinak. To jsi opravdu nevěděl?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:44
- Nahlásit

Matt
Takovou nezbytně nepotřebuje, pokud nepouští psa na stovky metrů daleko jako myslivci.
Nezbytně ne, ale jak píšeš - hodí se. Už i jen proto, že na rozdíl od běžných píšťalek je spolehlivá.

cílem je, aby se vyhodil z toho duševního bloku nebo jak to nazvat, zastavil se a otočil se ke zdroji.
Dotaz: podaří se to se stejnou "lodní sirénou" víc jak dvakrát-třikrát? Nebo jste to prostě víckrát použít nepotřebovali?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:46
- Nahlásit

zbrnd
jestli "ta ze zverimexu" píská více či méně?
Neviděla jsem v žádném zverimexu prodávat píšťalku, která by skutečně použitelně pískala.

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:47
- Nahlásit

Matt
Třeba to beru nějak citlivě, ale zbrnd, který se obvykle zapojí do diskuse na konci tím, že každého zesměšňuje (stejně tak blbě jako se o to snaží zde s tím, že nechápe, že každá píšťalka píská jinak) a také tím, že shrne většinu dobrých rad, které padly, a napíše je svými slovy... Jinak nedokáže napsat nikdy nic - sám za sebe, ani konkrétního...
V podstatě z toho, jak se chová, ani nevěřím, že je to fakt chlap. Tak jsem si říkala, že je potřeba ho zase vykázat do patřičných mezí...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:47
- Nahlásit

Základ je si vybudovat s pesou pěkný vztah, který se pěstuje od prvního dne, co si ho člověk přinese domů. Pokud po psovi člověk chce náklonnost, poslušnost a aby byl pro něj středobod vesmíru musí sám investovat a ne málo. Nemyslet si, že poslušnost je automatická.

Jak se psalo v jedné knížce - autorka poukazovala na lidi, kteří se diví, že k nim jejich pes nepřijde na zavolání,ona to postavila jinak, že bychom se spíš měli divit psům, kteří na přivolání přiběhnou k pánovi, z toho zajímavého světa, plného zábavy,pachů, jiných psů, jiných možností- lovit např........... Když si to člověk uvědomí, měl by mít pes sakra dobrý důvod k pánečkovi přijít, proto je to jen na pánečkovi a konkrétním psovi, jak atraktivní se pro svého psa udělá. A strach z trestu ten důvod stopro není.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:53
- Nahlásit

Baggie
V podstatě z toho, jak se chová, ani nevěřím, že je to fakt chlap.
Já myslím, že je to mimozemšťan, který se snaží komunikovat s lidmi a daří se mu to jen někdy...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:55
- Nahlásit

aňoňouma
Neviděla jsem v žádném zverimexu prodávat píšťalku, která by skutečně použitelně pískala.
Taky pohled navíc já si třeba ani neuvědomuji, kdy a kde jsem naposledy viděl nějaký Zverimex.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 11:56 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Baggie
Dokážeš vůbec říct, co to znamená "chovat se podle toho"? Něco opravdu konkrétního a nejen nějaké obecné bláboly jako obvykle...
To je naprosto konkrétní, co jsem napsal, kdo to nechápe, je idiot. Stačí ti to takto?

Ano, skutečně každá píšťalka píská jinak. To jsi opravdu nevěděl?
Věděl, to jsi nepochopila?
Otázku je taky dobré položit jako člověk, ne jako ptakopysk, to nevíš?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:01
- Nahlásit

Baggie
Třeba to beru nějak citlivě, ale zbrnd, který se obvykle zapojí do diskuse na konci tím, že každého zesměšňuje
to bych nedokázal, některé bytosti zde zešměšnit, na to prostě nemám

(stejně tak blbě jako se o to snaží zde s tím, že nechápe, že každá píšťalka píská jinak)
Zkus používat mozek, třeba pak zkoriguješ ty výškraby, co zde postuješ.

a také tím, že shrne většinu dobrých rad, které padly, a napíše je svými slovy... Jinak nedokáže napsat nikdy nic - sám za sebe, ani konkrétního...
JJ rozhodně, pravidelně tady ty zdejší perly nastuduji a pak z nich dělám výtah, prostě kradu velkokynologiocké myšlenky zdejším velkokynologům jako jsi třeba ty. Moc se za to stydím.

V podstatě z toho, jak se chová, ani nevěřím, že je to fakt chlap.
Já zas nevěřím, že máš mozek.

Tak jsem si říkala, že je potřeba ho zase vykázat do patřičných mezí...
Směle do toho, půl je hotovo.

moooooo!

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:09
- Nahlásit

zbrnd
Tak jsi odhalil svou jednoduchou ubohost v celé své nahotě

Baggie
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:10
- Nahlásit

aňoňouma
Jo, hezky řečeno

Matt
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:16 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

aňoňouma
Nedokážu říci, kolikrát jsme to použili, protože je to dávno, ale používalo se to u nás před tím, než jsem se narodil - hold tradice rodinného receptu. Na Leta též funguje spolehlivě, avšak a to je důležité, píšťalkou poslední záchrany ho neovládáš, pouze ho vykolejíš v nejvyšší nouzi např.: vidíš, jak letí k silnici chytat auta a naprosto nereaguje na nic - já tomu říkám zatmění v palici, tunel a řítí se za světlem na konci tunelu, což bývá lokomotiva. To ho přibije na zem, vypustí z hlavy to co dělal a zbytek už musí vykonat dosavadní výchova a výcvik. Chodívali jsme do lesa min. se dvěma lovečáky, většinou tři a i když jednomu bylo 8 druhému 6 a třetímu neřádovi zrovna rašila puberta, tak přiletěli všichni tři, přesto se použila právě na puberťáka jako poslední záchrana. Každý pes měl nastavenou píšťalku na jinou frekvenci a na tu byl učen běžné ovladatelnosti v lese, honech i zkouškách se svojí píšťalkou. Ano, určitě to každý z naších psů slyšel mnohokrát a fungovalo to pořád. Nesmí se to přehánět, u nás se říkalo dvakrát, třikrát denně a více ani ranu, protože by se stal imunním. Musí se s rozumem a dvakrát si to rozmyslet, jestli není lepší si pro něj třeba k háravce dojít.

Na Leta písknu 1 - 2 týdně a víc nepotřebuji, protože mu nedávám tolik příležitostí vypálit třeba za zajícem a hlavně ho dokážu otočit klidným hlasem s standardním povelem (taky musím počkat, než mu to proběhne závity). Je to jiný pes, odlišných vlastností a vychovávaný odlišnou metodou a on si hlídá pána. Především s ním mám obrovskou výhodu v tom, že poslechnout znamená pochvalu a radost pána, něco na zub (piškot za normální, lososa/kuře za těžký a plnou hrst šunky od kosti za extrémní výkon) a poletí míček, který bezmezně miluje a zbytek světa ignoruje. Výhoda a opravdu silná motivace a naše vzájemná vazba, takže když přijde, tak se nacpe a umíčkuje k smrti (to kašle i na pamlsky, štěká, skáče a skotačí radostí, aby už konečně mohl chytat. Však jsem dával link na video a fotky) Proto s ním nemám problém - je tu vazba, motivace a odměna nejtěžšího kalibru.

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:32
- Nahlásit

Matt
Hm, takže když tu píšťalku ztratíš/zapomeneš, tak si v loji. To mi nepřipadá moc dobrý. Stejně jako to, že jí použiješ 1-2 týdně, to jako fakt tolikrát máš nevnímajícího psa v rauši???
To mi připadá ještě horší.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:33
- Nahlásit

aňoňouma
Já myslím, že je to mimozemšťan, který se snaží komunikovat s lidmi a s hlupáky se mu to daří jen někdy..
Ano, moc hezky napsáno. Výstižně

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2014 12:40
- Nahlásit

Matt
(piškot za normální, lososa/kuře za těžký a plnou hrst šunky od kosti za extrémní výkon
No peso je teda vyloženě gurmán, posílám pozdravy

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání