Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Kombinace vařené a syrové stravy
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:19
- Nahlásit

zbrnd
Dík!

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:20
- Nahlásit

Takže fotka toho janka ze zimy, těsně po druhé operaci
[imgs] [/imgs]

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:21
- Nahlásit

A tady je nejnej fotka foxíka a bostonka, co znám

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:23
- Nahlásit

zbrnd
Já se nehádám, mně stačí, že vidím ten rozdíl Určitě hraje důležitou roli i čich

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:26
- Nahlásit

zbrnd
ne nemaji nijak extra vyvivutou chuť stejně ani jako my ji nemáme .... klidne se mnou nesouhlas, ale nic tim nezmenis

nevím jak moc vyvinutou, ale kdyby to s nima bylo tak bídný, tak určitě i takovej kombajn jako Bubice nebude pak dělat rozdíl mezi druhy zeleniny. A něco ona velmi ráda, něco míň a něco si prej můžu strčit tak leda do trenek. Já kupříkladu nevidím tak velkej rozdíl mezi pastiňákem a celerem. Ona jo a zásadní .A navíc je taky rozdíl, pokud jednu zeleninu dávám dlouhodobě a pokud udělám přestávku

Neumi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:32
- Nahlásit

Určitě hraje důležitou roli i čich
že by přímo zásadní???

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:34
- Nahlásit

PetraK
A to je jako zpusobeno tim, ze ma dobre vyvinutou chut jo?
Hele rekni to doma Brtnikovi a pak mi rekni, jakej trest za nepremysleni ti zvolil

sicluceatlux
Určitě hraje důležitou roli i čich
Ten hraje roli zcela zasadni, dulezitej bude i zrak, rekl bych, ze ta chut tam hraje spise roli pojistnou, kdyby to nahodou chutnalo proste fakt nejak extra moc divne. Chut je fakt dost slabej-nerozvinutej smysl i pro nas pro lidi.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:37
- Nahlásit

zbrnd
A to je jako zpusobeno tim, ze ma dobre vyvinutou chut jo?

já neříkám, že mají dobře vyvinutou chut, si nečetl??? cituji se:

nevím jak moc vyvinutou, ale kdyby to s nima bylo tak bídný,

pravím, že nevím jak moc vivinutou, ale rozhodně rozlišujou, něco jim CHUTná, něco neCHUTná. Nemusí poznat ročník bílýho vína a z jaký vinice to je, ale rozhodně rozlišujou. To že se kdysi dávno říkalo, že pes nemá chuť a je mu fučik co jí, tak není pravda, si myslím.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:43 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

PetraK
Bošínku pampeliško ano rozlišují, ale ne tou chutí nebo jen zcela minimálně. Jo já to četl a vyplynulo mi z toho, že kdyby neměli tu chuť vyvinutou, tak jak by rozlišili ten celer vod pastinaku? Tak!
Pes nemá skoro chuť, ale jedno, co jí mu asi není, bo má zrak a hlavně teda čůůůch.

Mimochodem vím, že nejste psi, ale jak jsem psal u lidí je ta chuť taky strašně přeceňovaná .... však si zkus doma udělat testy, bejvá to sranda docela, akurát musíš to jídlo připravit tak, aby ho tester nemohl vyhodnotit podle vůně, zrakem a dokonce ani jazykovohmatově-prostě pasta nebo kaše a uvidíš, že chuť skoro nefunguje. Člověk zvládá sladkost, kyselost, slanost hořkost apod. Když třeba uděláš masovou pastu a jen ji ocukruješ zacpeš dotyčným ochutnávačům nos, zakryješ oči, tak bych chtěl vidět, kolik lidí by ti řeklo, o co jde, myslím, že tak 0,000001.

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:48
- Nahlásit

zbrnd
dulezitej bude i zrak
Tak to jsem si nikdy nevšimla, že by si ten můj janek vybíral houna, který žere, podle toho, jak jsou zatočený, ale tutově vím, že je rozlišuje podle čichu a chuti, páč některý mu stojej jen za vyválení se a jiný i za ochutnání
A některý mu nestojej za žádnou akci poté, co si je očichá

Neumi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:48
- Nahlásit

Já kupříkladu nevidím tak velkej rozdíl mezi pastiňákem a celerem
teda mimo podstatu diskuze - nepleteš si celer s petrželí? Bo celer a pastiňák mají rozdíl v chuti fakt podstatný, na rozdíl od pastiňák x petržel

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:52
- Nahlásit

zbrnd
Pes nemá skoro chuť
Praxe mi ukazuje, že tohle je nesmysl. Když jsem si přivedla fenu z útulku, tak janek si s ní hrál, okusovali se, olizovali se a on se po chvilce začal tak podivně olizovat, pomlaskávat si, tvářil se nechápavě a pak se jí čumákem nedotknul do té doby, než jsem ji vykoupala.
No, a když jsem jí koupala, tak jsem pochopila, co mu nechutnalo - ona byla zaprášená jak stará knihovna, ale nebylo to na ní vidět.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:53
- Nahlásit

Baggie
To jsem taky netvrdil, ale určitě se ti stalo, že pes uvidí předmět nějakou věc a jde k ní ji očuchat, aby zjistil, co to je tedy třeba i jestli to nejde jíst ... nebo ne?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:56
- Nahlásit

BaggiePraxe mi ukazuje, že tohle je nesmysl. Když jsem si přivedla fenu z útulku, tak janek si s ní hrál, okusovali se, olizovali se a on se po chvilce začal tak podivně olizovat, pomlaskávat si, tvářil se nechápavě a pak se jí čumákem nedotknul do té doby, než jsem ji vykoupala.
No, a když jsem jí koupala, tak jsem pochopila, co mu nechutnalo - ona byla zaprášená jak stará knihovna, ale nebylo to na ní vidět.

Tak ale z tohodle vyplývá, že mu teda ten její prach nechutnal a že by mu jiný chutnější nevadil? IMO ten prach,jak už to tak bývá, měl nějaký pach a ten mu třeba nevyhovoval a nebo mu nevyhovovaly ty částečky na jazyku nebo nějaká kombinace obojího, zrovna u tohodle nechápu, proč by v tom měla hrát roli chuť.

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:57
- Nahlásit

zbrnd
To jsem taky netvrdil, ale určitě se ti stalo, že pes uvidí předmět nějakou věc a jde k ní ji očuchat, aby zjistil, co to je tedy třeba i jestli to nejde jíst ... nebo ne?
Ano, takže jak jsi sám napsal - rozhodl se podle toho, co cítil a ne podle toho, co viděl.

Co se týká chuťových buněk u lidí - tak to hodně podceňuješ. Ten rozsah je velmi individuální - typicky kuřáci rozeznávají nejpovrchněji (jak píšeš - sladké, kyselé, hořké apod...), ale třeba degustátoři jsou druhý extrém. Ti rozeznají ve víně každou špetku cukru, a každý podtón.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:57
- Nahlásit

Neumi Bo celer a pastiňák mají rozdíl v chuti
můžeš ten rozdíl v chuti popsat? ))

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:58
- Nahlásit

zbrnd
Tak ale z tohodle vyplývá, že mu teda ten její prach nechutnal a že by mu jiný chutnější nevadil?
Z toho vyplývá to, že mu v tu chvíli nechutnala

Neumi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:58
- Nahlásit

on se po chvilce začal tak podivně olizovat, pomlaskávat si, tvářil se nechápavě a pak se jí čumákem nedotknul do té doby, než jsem ji vykoupala.

Jestli mu spíš nevadil ten prach na jazyku, než nějaká chuť.....Můžu tě ujistit, že se při práci v prašném prostředí bez náhubku chovám stejně jako tvůj pes (na rozdíl od něj však chápu proč....)

Tak to jsem si nikdy nevšimla, že by si ten můj janek vybíral houna, který žere, podle toho, jak jsou zatočený, ale tutově vím, že je rozlišuje podle čichu a chuti, páč některý mu stojej jen za vyválení se a jiný i za ochutnání
A některý mu nestojej za žádnou akci poté, co si je očichá

takže se řídí ....čichem, že

Neumi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:01
- Nahlásit

můžeš ten rozdíl v chuti popsat?
Ne, kup si a chutnej

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:01
- Nahlásit

Neumi
Jo, vadil mu ten prach na jazyku a ta pachuť (znáš tedy z práce...).
Ano, řídí se - řekla bych - primárně čichem a druhotně chutí.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:03
- Nahlásit

Baggie
Ano, takže jak jsi sám napsal - rozhodl se podle toho, co cítil a ne podle toho, co viděl.
To ano, ake aby to šel očuchat, nejprve to musel uvidět. Beru to tak, že se bavíme o tom, co je pro ps podstatné při výběru jídla, které smysly..tedy v celém procesu nejen v jedné jeho části.

Co se týká chuťových buněk u lidí - tak to hodně podceňuješ. Ten rozsah je velmi individuální - typicky kuřáci rozeznávají nejpovrchněji (jak píšeš - sladké, kyselé, hořké apod...), ale třeba degustátoři jsou druhý extrém. Ti rozeznají ve víně každou špetku cukru, a každý podtón.
Nepodceňuji, píši o běžném průměrném člověku. A jistě, dobrý degustátor pozná hodně...velmi často ale jen ve své specializaci.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:05
- Nahlásit

Baggie
(znáš tedy z práce...).
nevím, jak to myslíš, ale já jsem rodilý příživník

druhotně chutí.
tak je to možné, to už bych se nepřel nedovedu posoudit, spíš byl ale řekl, že ten zrak prostě používá v jiné části toho procesu než tu chuť

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:12
- Nahlásit

Neumi
Ne, kup si a chutnej
vim, ze to podle chuti nerozlisim

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 13:20
- Nahlásit

zbrnd
Beru to tak, že se bavíme o tom, co je pro ps podstatné při výběru jídla, které smysly..tedy v celém procesu nejen v jedné jeho části.
Jasně, postupně zapojí většinu smyslů. U nás při akci "panička přišla domů s taškami s nákupem" janek udělá hlavou půlkruh nad taškami (čímž zjistí vůni všech tašek) a pak se neomylně zaboří do té tašky, kde je šunka Trvá to celé dvě, tři vteřiny a je neomylný

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 15:07
- Nahlásit

zbrnd

zkus doma udělat testy,

dobře to beru teda, ale vysvětli mi, že pes kterej má vynikající čuch a nemá teda chuť, tak přes to, že by mu čuch měl napovědět, že teda se jedná o pastiňák, tak to do tý kušny vezme a tepr až když to požvýká - tedy zapojí chutový buňky, udělá blé, fuj hnus. S celerem bude proces stejný - kombajn se nerozpakuje, polkne, a když jazyk vyhodnotí, že to je celer, tak to kombajn radostně zpracuje a chce další. Když mu v ten moment místo celeru dám pastiňák, opět se kombajn nerozpakuje, čuch nic asi neříká, drapne pastiňák, požvýká,.. fuj, ble .......... a následně mi dá kombajn skorem do držky, že si ze starý feny dělám čurinu

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 15:15
- Nahlásit

PetraK
duvodu muze byt urcite vice a samozrejme tam muze byt neco, na co nejakym zpusobem zareaguje, az kdyz to kouse...to je jen priklad, muze to byt jeste jinak ...proste treba mu zrovna na tom neco vadi, bud treba konzistence nebo trebatam citi neco, co nechce ... tezko hodnotit bez preciznich znalosti situace i tech zelenin

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 15:17
- Nahlásit

Škoda že se nemůže vyjádřit pes jak to vlastně má

A abych si rýpla, co teprve zrak ! Vím, že černobíle psi nevidí, ale opřesto mě překvapila fenka, když jsem na ni zavolala: "Přines botu"- mám takové na vyběhnutí ty vietnamské "kroksky" , ona běžela k botníku, sklonila k botám hlavu, otočila se a začala lítat a hledat po předsíni a v tom mi došlo, že jsem v Chorvatsku ty staré ČERVENÉ vyhodila a od srpna mám nové ČERNÉ, a ona lítala a hledala ty červené !
Tak jsem tu černou vzala do ruky aby věděla, že chci tuto, pesu posadila, botu schovala a už neomylně přinesla tu černou. Hlavička moje makovička

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 15:27
- Nahlásit

sicluceatlux
nechci tě trápit či podceňovat nevídáne schopnosti tvé pesiny, ale ona je mohla rozlišit i jinak než červená-černá
třeba to jde i ve stupnici šedé, ty starší byly nejspíš vonavější nebo třeba tvar nebo nějakej jinej prvek nebo vlastnost...my lidi právě skoro pořád děláme zásadní chybu ve vztahu k ostatním lidem i zvířatům...vycházíme z toho, že všichni vyhodnocují a reagují normálně=jako my sami

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 16:00
- Nahlásit

sicluceatlux
co teprve zrak
Někde jsem četla, že ve staré "klasické" televizi pes neviděl nic, ale na LCD obrazovce vidí totéž, co my.
Něco na tom určitě bude, páč od té doby, co mám doma jako televizi tu velkou plochou věc, tak psi na ní občas čumí
Připomněla jsi mi, jak jsem foxině koupila pískací hračku - kravičku. Jako vždy nejdřív vyndala pískátko, a pak jí ukousla jednu nožičku.
Koupila jsem jí takový kravičky ještě dvě a vždycky ukousla tu samou nožičku

Neumi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2014 17:21
- Nahlásit

ty staré ČERVENÉ vyhodila a od srpna mám nové ČERNÉ, a ona lítala a hledala ty červené !
Tak jsem tu černou vzala do ruky aby věděla, že chci tuto, pesu posadila, botu schovala a už neomylně přinesla tu černou. Hlavička moje makovička

No,ony ty červené boty měly svůj jedinečný pach, jiný než ty černé. A ty jsi jí pak tu černou - její pach - psici označila jako ten správný......se tomu říká pachové práce

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání