| Autor |
Zpráva |
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 20:29
- Nahlásit
Tak diky moc za inspiraci , cetla jsem ze vnitrnosti psi potrebuji,specielne ta jatra a ledvinky. Varila jsem veprove srdce ,s klukama jsme napred provedli anatomicky rozbor dvoji uzitek Syn chce byt veterinar
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 20:58 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Co jsem zatím slyšel a vyčetl, tak kromě jater je lepší se vepřovému vyhnout.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 21:21
- Nahlásit
[b]Matt[/b
A proc ne veprove. Tady vsichni pisi,ze jim krmi bezne.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 21:37 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Vepřové se nedoporučuje za á kvůli tučnosti. Což ale platí jen pokud má člověk tlustýho psa (i když ani při hubnutí by nemělo být maso úplně bez tuku), nebo pokud se po tučnějším posrává. A za bé se nedoporučuje kvůli pseudovzteklině (Aujeszkyho chorobě). Ta je pro psy smrtelná. Nicméně v českých chovech se nevyskytuje, takže masem z krámu českého původu můžeš normálně krmit. Riziko hrozí jen při skrmování masa z nekontrolovaných domácích chovů nebo masa z divočáka, to bych nikdy nedala syrové, vždycky uvařit (byl případ úhynu psa po sežrání zbytků z domácí zabijačky, kdy majitel čuníka byl myslivec a virus na své domácí prase přenesl z některého uloveného divočáka). Ještě jsem se nerozhodla, jestli je rizikové maso třeba z Polska, když Polsko není oficiálně země Aujeszkyho prostá, nicméně čuník ve velkochovu nemá moc kde se nakazit...
Jinak teda nechápu, proč by se měly z vepřového doporučovat játra a zbytek ne. Leda kvůli té tučnosti - játra tučná nejsou.
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 22:12 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Podle chytrých knížek zůstává vepřové tučné a nevýhodné do poměru proti drůbeži, rybám, králičímu a hovězímu. Nějaké ty mýty o lomivosti kostí nebo z nadměrné konzumace problémů se slinivkou atd. neberu, spíš to myslím tak, že díky dostupnosti a cenám se jím prostě krmí výhradně a toho tuku mi přijde trochu moc. Na druhou stranu myslím ani nikdo neprokázal rozmanitost výběru potravy, pokud splňuje všechno. Ale nejčastější byl právě původ krmného masa značky "levně" a neprochází to kontrolou. Aujeszkyho choroba i Salmonela byla zmíněná i u "pochoutkových" uší, které se běžně prodávají. Salmonela problém není díky kyselosti a trávicímu traktu. Něco tam bylo i koloběhu BSE, krmení ostatních zvířat moučkou, až jsem si skoro říkal, že z něj podle toho budu muset udělat býložravce
Spíš jsem to pochopil tak, že zbytečně obsahuje moc tuku (drůbeží, rybí, jehněčí hodnotí jako vhodnější a přínosnější pro rozpouštění a příjem některých látek), který se zase tak efektivně nevyužije a střídat to, kvůli odlehčení žaludku. U naší míchačky na beton to asi nebude tak aktuální, ale tady dostává kousky vepřového, jen mu ho nedávám cíleně a pořád.
Jak jsem vyčetl, tak prodávám.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 22:20
- Nahlásit
Na "manwe" je asi nejvíc info o syrové stravě. O přechodu z granulí konkrétně tu: http://manwe.eu/index.php/jak-pejit-z-granuli .
(Mně přešly tři čuby na barf ze dne na den, bez vědeckého zkoumání a bez problémů. A stará kardiačka se po změně jídelníčku zase začala s ostatními honit po zahradě.)
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 22:33
- Nahlásit
Matt
No já stejně dávám vepře jednou za uherskej rok. Občas koupím od Nýřan pár šišek vepřového hrubomletého s droby a občas v krámě vepřové srdce. Jen tak pro změnu. Vepřové maso jako svalovinu vlastně vůbec nedávám, nemám levný a kvalitní zdroj. Základ je u nás kráva, pak krůta, kachna, sleď a makrela, občas kuře (hlavně skelety) a zvěřina, jednou za čas "specialitky" typu konina, skopové, zmíněné vepřové... Ale tuhle skladbu nemám nijak vědecky vypočítanou, jen mi to vychází nejlíp v poměru cena/kvalita z nabídky prodejců, od kterých beru
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 22:41
- Nahlásit
Ja jsem vdecna, ze mam zdroj z ceskych jatek. A ty krasne veprove pajsly, branice, plice, obcas osrdi z mladych byku, hrtany, hltany...
Veprova svalovina samostatna je pro psa s tendenci k nadvaze, i pro rostouci stene, bych rekla, ze nevhodna, kor v mletine.
Pajsl je jina liga.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 22:43
- Nahlásit
Fifi
Jo, zdroj z jatek bych taky brala. Ale když jsem se tu v místních jatkách ptala, tak mi bylo řečeno, že není šance, páč všechen "odpad" skrmí majitel svým psům, případně rozdá po známých Holt ve velkoměstě tolik jatek není. Ale zase se tu seženou ty luxusní sledě a makrely, no...
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 23:05
- Nahlásit
aňoňouma
Tak já jsem docela knihomol a s rozmachem elektronických knih si docela rád přečtu i něco nesehnatelného o psech, nad rámec oblíbené nebo nezbytné literatury. Za poslední rok jsem jich přečetl 65, takže jsem mírně rozpolcený z informací. Nicméně slušně zpracované bylo "Barf - Zdravá výživa pro psa - 9788024725871".
Nemám čas ani chuť řešit vyváženost, shánět a kupovat vše potřebné, čili zůstanu u kvalitních Taste of the Wild granulí, které ten správný poměr nabízí v jednom pytli a konzervě. O zbytku už jsem si něco přečetl, hrubě vím, co bych měl, neměl a tím mu zpestřím jeho jídelníček a zocelím mu potrubí. Dokrmením si nacpe panděro něčím jiným, než stále granule. Misku luxuje a všechno co potřebujeme domů, pro psa, se dá zařídit u řezníka a farmářských košů telefonem, jen to vyzvednu čerstvé a nachystané. Vepřové téměř nejíme, krkovici na gril, kýtu na řízek, sem tam játra a panenku. Jsme na ryby, králíka,hovězí a sem tam skopové/jehněčí/drůbež/zvěřinu.
Též ne, normálně jsem se bál při čtení o té přecitlivělosti, alergiích, ... no a místo citlivého strávníka jsme získali bezednou míchačku na beton.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 13:15
- Nahlásit
Matt
Tak ještě někdě pozjišťuj to, co v těch granulích reálně je.
Nechci to tu zase pitvat a obemílat dokolečka, ale to je takový drobný tip.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 14:01
- Nahlásit
Jsem se nějak pozapomněla a koukám, že už to tu popojelo. Ten můj zmiňovaný odchov otrávený sinicemi z louže je na Tastech, těch bez drůbeže. A pokud jde o mě, rozhodně neřeším, pokud je tedy louže čistá, jestli se v ní koupou, válejí nebo z ní pijou
sicluceatlux
Krmím převážně drůbež a hovězí. Co se týče vnitřností, tak moji nemají problém, ale vím, že spousta psů syrové nepozře. Dávám hlavně neprané dršťky a játra, ale ta raději drůbeží. Obecně odpadní orgány játra / ledviny bych nekrmila nijak často, u nás max. 2x týdně, a to ještě ne každý týden - prostě jak to čapnu v mrazáku. Vepřové dávám jen na zimu, stejně jako třeba vemeno. Moji psi s přibíráním problém nemají, spíš naopak feňule teď na podzim a bez srsti vypadá jak z Dachau, tak spíš mírně zvedám dávku, než že bych dávala tučné. Pes má sklony po tučném srajdit a s jeho jaterně - ledvinovou historií navíc není zrovna tučné vhodné.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 14:12
- Nahlásit
corgi
Obecně odpadní orgány játra / ledviny bych nekrmila nijak často, u nás max. 2x týdně, a to ještě ne každý týden -
TO VYCHÁZÍ JAKO Z PŘEDSTAVY, ŽE KDYŽ TYTO ORGÁNY FUNGUJÍ JAKO TZV FILTRY, TAK TY ŠPATNÉ VĚCI SE V NICH USAZUJÍ? pardon capslock, neni umyslny nebudu to psat znova
|
Matt
|
# Zasláno: 2 Říj 2014 15:43
- Nahlásit
zbrnd
Krmím obě receptury Pacific Stream i High Prairie, které mu vyhovují a především prospívá. Ve složení a kvalitě problém není, pravidelně vyhrávají testy, jsou s nima dobré zkušenosti a po odstavení na nich zůstává. Skrmujeme zásoby Acana a Orijen, které dostává do míčku, přidávám občas konzervu Grand (kuřecí), Taste of the Wild a jak jsem psal, pravidelně dostává syrové i vařené (včetně toho, co si ukradne/vyloudí). Dostal jsem zkušební 2kg pytel krmiva Optima Nova Puppy Medium (kuře s rýží) a když si může vybrat, tak nejdříve vyluxuje právě Pacific Stream - ačkoliv on sní úplně všechno, co najde v misce.
Nemyslím, že existuje v současném stavu pádný důvod měnit. Ostatně ani nevím za co bych to měl vyměnit, ale pokud víš o ještě lepším kompletním krmení, rád se nechám poučit.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 15:53
- Nahlásit
Matt
Ze vyhravaji testy vubec nic nenamena, ze se pes jevi vporadku, take neznamena, ze granule jsou z kvalitnich surovin. Nechci se o tom poustet moc do diskuzi neb ze zkusenosti vim, ze to moc cenu nema. Jedina cesta jak si udelat realny a nezvratny obrazek o tom, z ceho se to dela, je zajet se podivat tam, kde se to vyrabi. Coz je skoro neproveditelne, protoze vzhledem k tomu, kolik je na nasem trhu "padelku" nikdy nezjistis, kam s s jistotou jet. Fakt ti nechci Tve presvedceni vyvracet. Jinak ještě upozornění: pes si nevybere přeci to, co je kvalitní, klidně si vybere něco s jedem, když mu to bude nejlíp "vonět".
Jo vím o lepším kompletním krmení ...to, čím nejspíš krmíš prostě bez těch granulí. "Kompletní vyvážená strava" je přeci hlavně marketingový pojem.
Ale fakt tě nechci přesvědčovat...jen když už jsem to tu četl a vím, že píšeš rozumný věci, tak mi to prostě nedalo si zas "nekopnout" do granulí obecně.
|
Matt
|
# Zasláno: 2 Říj 2014 16:33
- Nahlásit
O marketingu se nemá cenu vážně bavit, smyslem bylo nevybrat si mleté peří, zobáky, nejtěžší kafilérii ochucenou solí, umělotinou a barvivem, kterou si většina psů vybere jako první. Krásný obal, reklama a katalog zdarma. Ani cena za kilogram není určující hodnota, protože navoněná kafilérka může být dražší, stejně jako mnoho potravin lidské spotřeby. Myslel jsem to tak, že mám doma "rybáře", který nejraději lupe rybí maso. Prostě mu chutná, stejně jako nám a místo nájezdů do supermarketu na úžasné párky za bůra koupím kvalitní, řemeslnou práci u soukromníka nebo farmáře. Koupit si jogurt v kelímku? Hrůza, ale to jsem už popisoval u ryb z 12km vzdálených sádek a chcípaka z mrazáku. Rozdíl v ceně nula nic, chuťově nepopsatelný ... a ta reklama mi jen pije krev.
Já uznávám, že granule nejsou přirozené, avšak v kvalitním provedení (neřešme A, B, C nebo Z) ty obsažené hodnoty a kvalitu najít lze a o to mi jde. Zkrátka dostane nějaký základ, nazvěme to třeba "obecně vyváženým základním optimem složení, kterým nic nepodělám" a zbytek dostává jako bonus v syrové/vařené stravě, o které už něco vím. Nebudeme si nic nalhávat, ona pohodlnost s takovým výrobkem není nepříjemná (výmluva číslo jedna) a toho času (obvykle druhá BARF výmluva) není mnoho.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 16:43 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Matt
Jasný, chápu Tě. Mé názory na granclíky právě vyplývají z toho, že podle mne pokud neznáš osobně dovozce-myslím ale toho, co ty pytle někde koupil a dovezl sem (navíc by ti nesměl lhát), tak nikdy nevíš, jestli se náhodou nejedná o to, co sám popisuješ.
smyslem bylo nevybrat si mleté peří, zobáky, nejtěžší kafilérii ochucenou solí, umělotinou a barvivem
Ale opakuji, nesnažím se Tě přesvědčit, jen vyjasňuji svůj postoj.
|
Matt
|
# Zasláno: 2 Říj 2014 17:43 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
U nás se krmilo tak, že ráno bábí nastrouhala, naškrábala nebo nasekala přílohy, přihodil se žloutek, řepa, mrkev, sušený skořápky ... na celej den. Ráno k tomu nějaké ty droby, žloutek, pajšl. V poledne, když se přihnali z krátký obchůzky, byla domácí škvarková placka a večer, když nebyla po ruce stará slepice, husa, prase nebo kráva se jim praštil za uši králík. Králíkárna pořád přetékala ve švech, takže jich bylo dost. Než se z nich vydolovalo klíšťat a vykartáčovali se, tak už byl z kůže venku a nasekanej na porce (myslím, že kromě střev a kůže se dával celý jak byl) v kýblu. Granulování u nás bylo jen pro zazobaný Pražáky, kteří musí mít něco extra, jak bylo řádně připomínáno v celé vesnici a na honech Za dohledávku cizímu se bral úplatek pro psa a lahvinka slívky
Chápu tě od samého počátku, takovou možnost už prostě nemám (alibistická výmluva, protože když se chce, tak jde všechno) a jen sem nechtěl být ve stejným saku, jako BleskSuperPennyMarkeťáci mudrující na základě letáku ve schránce.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 18:12
- Nahlásit
Matt
U nás se krmilo tak...
a to byl ideál
alibistická výmluva, protože když se chce, tak jde všechno
všechno ne, ale tohle určitě ano.
jako BleskSuperPennyMarkeťáci
chápu.
Granulema nekrmím, mají je v misce pořád (ano, špatně) a asi tak jednou do týdne si dají samy od sebe. Třeba je tam něco, co jim zrovna chybí, protože pochybuju, že by jim to mohlo chutnat.
Krmíme syrové hovězí (to asi vede), vepřové, drůbež (krůtí krky milujou) a to maso, kosti, kůže, sádlo (lůj), prostě tak, jak to narostlo. To je tak 90% celkového objemu, přílohu ani zeleninu nedávám. Vnitřnosti mi odmítaj svorně obě. Jinak taky co dům dal a že u nás nic moc nedal, srajdu mají jen po psích "mňamkách" plných barviv a podobnej fujtajblů. Sem tam špekáček, párek nebo sýr.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 18:23
- Nahlásit
ssshhhhh
že by jim to mohlo chutnat.
tak oni psi moc nevybiraji podle chuti
|
Matt
|
# Zasláno: 2 Říj 2014 19:38
- Nahlásit
ssshhhhh
V dobách R-U a 1. Republiky to byl klasický grunt, dnes se tomu říká venkovský statek (pole, louky, zahrady, sad, les, stodola, ...) a protože všechno se bralo "za to nemusím platit", tak byla domácí prvovýroba, tedy vlastní produkce. Od kozla na klobásy, až po skleník s řajčaty. Králíci se množí dobře, nic nestojí a nikomu to neprodáš a ani nedaruješ. Co s tím? Použiješ ruku v ruce s fámou o zarputilejším psovi - barváři, která alespoň od klasické "agresivní a bude trhat lidi" prospívá. Kupovat klobásu nikdo nebude, protože "takovou, jako náš děda" neumí přece nikdo. Třeba Josefka/opelka* ze škvarku, brambor, pohanky, slunečnice, medu, vloček, hrášku, fazolí ... nesměla nikdy chybět v kapse do lesa, do školy, na seno, na dřevo, na pole - vydatná na 1000 + 1 způsob "co dům dal" ráno pečená, čajem a pálenkou ředěná Nic závadnýho a každej dostal na oběd. Často i pozdě v noci, když se chodilo dohledávat ostatním a pes byl v lese celou noc a třeba i dopoledne. Jak se rozkřikne, že ten má nos, tak ho používáš víc pro ostatní i ze sousedního združení, cizince nebo papaláše, než sám pro sebe. A pes musí být v nejlepší kondici, dobře živený (vším), odolný, protože jinak by zasáhla nevybíravá selekce. Někdy dostaneš chřipku, někdy broky do nohy, někdy zajíce nebo půlku jelena a někdy peníze, nebo urážky, proč to tak dlouho trvalo od po/privatizačních podnikatelů, kteří jsou schopní při dostřelu střelit i psa.
Bralo se to tak, že je to lepší než tradiční vesnické krmení standard (zbytky apod.) a dokáže fungovat. Na druhou stranu, přes všechno drsné byl pes opravdu pes a žádná třasořitka, co se po všem sesype. Takže na štěnata po Aje, Arje, Bele a Dajde byla pryč dřív, než se narodila a selekce, byla nelítostná. Když byl problém, tak se uspalo a krmilo se úplně stejnou metodou, jen se jim to mačkalo v ruční drtičce, aby to mohla sežrat. A dneska z krmení dělám kovbojku.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 19:49 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit
jako BleskSuperPennyMarkeťáci mudrující na základě letáku ve schránce.
Přiznám se, že tyhlety odpadky z marketů "toleruji" u starých lidí, poněvadž když má někdo důchod osm tisíc a ještě si vezme starýho psa z útulku, tak mu nebudu vysvětlovat, že má kupovat Orijen nebo Taste of The Wild.
Ale každýmu jinýmu, kdo krmí tímhle nebo chappi apod., se snažím vysvětlit rozdíl a hlavně to, že kvalitní strava je dobrá investice.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 21:29
- Nahlásit
Přiznám se, že tyhlety odpadky z marketů "toleruji" u starých lidí, poněvadž když má někdo důchod osm tisíc a ještě si vezme starýho psa z útulku, tak mu nebudu vysvětlovat, že má kupovat Orijen nebo Taste of The Wild.
Ale každýmu jinýmu, kdo krmí tímhle nebo chappi apod., se snažím vysvětlit rozdíl a hlavně to, že kvalitní strava je dobrá investice.
Já zase myslím, že když má někdo důchod nebo příjem takovej, že psa nemůže ani nakrmit, neměl by si ho pořizovat vůbec ani z toho útulku. Ti psi pak z toho (jak často ano či ne bychom se mohli dohadovat do nekonečna, podklady pro to nemáme nikdo) mnohdy nemají žádný prospěch, není jim o nic líp, někdy jim je i hůře.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 21:38
- Nahlásit
zbrnd
když má někdo důchod nebo příjem takovej, že psa nemůže ani nakrmit, neměl by si ho pořizovat vůbec ani z toho útulku
tak ono asi záleží z jakýho útulku, mnohý z nich taky krměj tim úplně stejnym šrotem ze supermarketu a pak je asi psu jednoznačn líp v bytě se svym majitelem a stejně debilnim krmenim, než v nějakym starym kravíně, bez péče a ještě s debilnim krmenim...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2014 23:19
- Nahlásit
birma
tak ono asi záleží z jakýho útulku, mnohý z nich taky krměj tim úplně stejnym šrotem ze supermarketu a pak je asi psu jednoznačn líp v bytě se svym majitelem a stejně debilnim krmenim, než v nějakym starym kravíně, bez péče a ještě s debilnim krmenim...
já zas vím, že mnohým psům, třeba i z těch, co žijí v mém okolí, by bylo lépe v útulku nějakém aspoň trochu slušném útulku.
ono je to samozřejmě slovo do pranice, protože o tom můžeme blábolit hodiny a stejně ti psi se nám k tomu nevyjádří..a určitě to taky bude záležet jak kterej pes neb ti dnešní už mnohdy moc psi ani nejsou.
Nevím, jestli vzpomínáš, ale svého času jsem tu dost kritizoval třeba zařízení paní Synkové. Názor jsem nezměnil, ale i přesto si myslím, že dost ze psů mých sousedů (vchod, barák, okolí) by se tam mělo lépe než se mají tady na sídlišti u těch lidí, co jsou.
Nemá se smysl myslím bavit o útulcích ve stylu starého kravínu, kde psi nemají péči, protože se myslím shodnem, že to utulek v podstate neni.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2014 08:51
- Nahlásit
corgi
Díky, zatím jsem ve fázi přidávání syrového k vařenému a čekám co to udělá Ledvinky a játra tepelně upravuji, moc jim jedou
Přiznávám, že po té, co jsem začala krmit takto se na granule dívám s jistou nedůvěrou, asi fakt jako na králičí bobky Ať mi nikdo neříká, že psi nemají "tak" vyvinutou chuť Když vidím jak stojí frontu a nehnou se ode mě když chystám do misek a když to srovnám s lenivým nakukováním do misky, když tam byly granule.......................
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2014 10:51
- Nahlásit
Matt
Ráda bych sem postla fotku toho svýho foxteriéřího janka, ale nevím, jak to vložit. Poraď pls
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2014 10:55
- Nahlásit
sicluceatlux
Ať mi nikdo neříká, že psi nemají "tak" vyvinutou chuť Když vidím jak stojí frontu a nehnou se ode mě když chystám do misek a když to srovnám s lenivým nakukováním do misky, když tam byly granule...
Jo, taky znám ty otrávený pohledy na suchý granule a ty slintající držky, když jsem vařila
Standardně jim teď míchám Orijen nebo Taste of The Wild s konzervou, a je to takový mezistupeň - jsou nadšený, ale neslintaj
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2014 11:52
- Nahlásit
sicluceatlux
ne nemaji nijak extra vyvivutou chuť stejně ani jako my ji nemáme .... klidne se mnou nesouhlas, ale nic tim nezmenis
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2014 12:13
- Nahlásit
Baggie
Nejprve tu fotku musíš umístit někam na internet, třeba tady http://imgway.cz/index.php a pak to do příspěvku vložíš pomocí toho tlačítka tady nad polem pro vkládání příspěvku, co má čtvereček, kolečko a trojúhelníček
pokud ti tenhle navod nestaci, urcite je tu na foru nekde navod, jak to udelat
|