| Autor |
Zpráva |
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 11:33
- Nahlásit
Vařim a chtěla bych do jídla přihodit i nějaké syrové maso, máte s tím zkušenosti ?
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 12:15
- Nahlásit
Jestli mi sežere vykostěné a očištěné ryby na grill, k tomu sežere misku salátu (od mrkve, tuňáka, rajčat, špenátu až po polníček) a otravuje při procesu zpracování kuřete? Jasně, sebere celé stehno/záda/křídlo a mizí na matraci, kde to křupe. To samé kuře, hovězího či ryby (resp. jeho části) prohnané tepelnou úpravou do sebe láduje jako pamlsky, utřené s tvarohem v kongu a hlavním chodem jsou stále granule, občas s konzervou. K čemu se dostane, ať uloví, vyloudí nebo chytře ukradne, to jím projde a není vybíravý. Dcery toast, tvarohová buchta, švestkový knedlík, nebo z přípravné plochy na grilu syrové ruby, maso ... nebo svíčkovou. Je to taková míchačka na beton, u které asi nějaká srajda nehrozí. Fakt, je mu to úplně jedno a jestli sežere živou myš, motýla, kokrovic granule/pamlsky nebo vyžere holce misku salátu, tak se bobek nezmění. Důležité je, aby dostával vše potřebné a jestli syrové, vařené nebo průmyslové není důležité - stačí vědět, jak se mění např.: struktura kostí po vaření atd.
V minulosti se naším psům vařilo a když byla zabíjačka, srnčí, černá, kačeny, nebo půlka krávy, tak syrové se jim dávalo úplně běžně, od vnitřností po kosti a nic. Ty citlivky jsou výsledkem lidí.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 12:24
- Nahlásit
Matt
Dobře, tvůj pes nemá problém, ale já přešla z granulí na vařené, a postupně chci přidat syrové. Navíc psi jsou v bytě, takže je nechci dostat do nepříjemné situace, že se doma po.... Zatím mají pravidelnou stolici
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 12:29 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Omyl - říkám, že tyhle super citlivé a vědecké metody krmení, strach, když se napije z kaluže prostě neuznávám, dělají z psů něco, co nejsou a neznám žádného psa v okolí, který by s tím měl problém, prostě mu to dej a sleduj, jak se ty zelené držky pěkně vyjímají na koberci Při nejhorším šavle a bahno.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 12:42
- Nahlásit
sicluceatlux
Souhlas s Mattem, nehledej v tom takové složitostě Není důvod, proč by měla kombinace vařeného a syrového něčemu vadit.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:04
- Nahlásit
já přešla z granulí na vařené, a postupně chci přidat syrové
Dala sis někdy tatarák s topinkama? Nebo biftek se salátem? A porazilo tě to?
Já u celé směčky střídám libovolně granule (někdy je vylepším zbytky lidského jídla), vařené, syrové a všichni se můžou užrat a jsou v pohodě
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:05
- Nahlásit
aňoňouma
No mám své blbé zkušenosti, už jsem tu o tom psala, na granulích se mi při jakékoli změně pes posr....., tak jsem opatrná
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:07
- Nahlásit
sicluceatlux
no ale jak zareaguje tvůj pes když je na jídlo citlivější, to ti asi nikdo neřekne
já krmím jak Walda a psi nemají jedinej problém
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:10
- Nahlásit
Maya
Ráda bych se právě dostala tam, aby pes mohl cokoli, jasně, že to budu zkoušet, změny dělám o víkendu, kdy jsem doma pořád, abych mohla případně vyběhnout Díky za odpo
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:11
- Nahlásit
Walda
Mě to neporazí, ale na WC si můžu dojít kdy já chci
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:22
- Nahlásit
sicluceatlux
K tomuhle ti můžu napsat jen zkušenost, kterou nezávisle na sobě udělalo několik lidí v mém okolí - na granulích děsně "citliví psi", sračky při každé změně i jen tak bez důvodu, tak ze zoufalství přešli skokem na maso a od prvního dne naprosto OK
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:30
- Nahlásit
aňoňouma
No, čtu diskuzi na toto téma křížem krážem a maso vítězí, tak tam směřuji Zatím od prázdnin vařím a co se určitě zlepšilo tak slzení očí ! Vyprazdňování bylo také OK až na jeden den, kdyjsem to asi přehnala s pupalkovým olejem. Jo, a zezačátku jsem dávala jen kuřecí z rýží a mrkví asi málo tučné, tak se fenka drbala, měla zarudlé bříško, a teď se jí loupe kůže. Ale co dodávám i vepřové, losos olej........ už má bříško pěkné. Kuře jsem raději vysadila.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:51
- Nahlásit
Walda
Dala sis někdy tatarák s topinkama? Nebo biftek se salátem? A porazilo tě to?
Já jednou právě jo a od tý doby jsem právě takovej, jakýho mě tady znáte.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:55
- Nahlásit
zbrnd
Jo, byl ze šílené krávy, co ?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:56
- Nahlásit
sicluceatlux
Zatím od prázdnin vařím a co se určitě zlepšilo tak slzení očí !
Super, to plně věřím, že může být opravdu tou stravu, dokonce je to IMO dost pravděpodobné.
Na lososy a spol bych se fakt vykašlal, jsou to strašný sračky, to co se tu vozí skoro ze 100%, bez přehánění.
Jinak pes opravdu nepotřebuje bůhví co a dost taky platí, že "méně je někdy více"..opravdu. Nehledej v tom zbytečně vědu, pokud chceš udělat co nejméně zlého, vyškrtni zcela ty granule, pokud to pesům nebude vadit, prostě na ně zapomeň.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 13:58
- Nahlásit
sicluceatlux
Jo, byl ze šílené krávy, co ? Vona už nežije? Já myslel, že nás tu zas někdy navštíví
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 14:07
- Nahlásit
zbrnd
Ale já už granule nedávám vůbec , toho lososa myslím kvůli srsti, potřebuju zlepšit kvalitu
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 14:50
- Nahlásit
zbrnd
Na lososy a spol bych se fakt vykašlal, jsou to strašný sračky, to co se tu vozí skoro ze 100%, bez přehánění.
S tím si dovolím dost nesouhlasit, protože když se chce a miluješ ryby na talíři, tak koupíš lososa v prvotřídní kvalitě. Krásný čerstvý losos, tuňák v ledu, nebo čerstvý pstruh ze sádek chutná jinak a co zbývá při přípravě, dostane pes. Pro pstruhy nebo siveny si dojedu pár km, vykuchám, vykostím a šup s ním na talíř. Zmrazené smraďochy ze supermarketu snad nikdo nekoupí, nedají se jíst.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 14:59
- Nahlásit
Matt
Koupila jsem čerstvy ořez z Ocean 48
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 15:26 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Nechť chutná a nenechávat bez dozoru, ono totiž pokud jde o jídlo, tak se mění v přemýšlivé akrobaty Náš ryby jí, ale co jsem se tak bavil s ostatníma, tak to není úplná samozřejmost.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 15:30
- Nahlásit
sicluceatlux
Já měla taky citlivku na granulích, přešla jsem rovnou na syrové, zlepšení neuvěřitelné. Mimochodem taky mu slzely oči, hlavně na jaře, když byl pyl, a v létě, když bylo sucho. Ze všeho, co kde dostal nebo našel, ihned zvracel a měl nezastavitelné průjmy. Na mase se taková příhoda stane pouze a jedině po něčem opravdu "výživném", nejčastěji po kočičím houně, které je holt asi nějak speciální. Je to tak 3 - 4x za rok. Za mě hlas pro syrové maso. Pokud chceš mít jistotu, tak postupně maso míň a míň vař, až bude jen na povrchu zatažené a vevnitř syrové, pak už jen syrové.
Matt
strach, když se napije z kaluže prostě neuznávám
Čerstvá zkušenost majitelky mého odchovu - pes se napil z louže a přiotrávil se sinicemi - dlouhotrvající průjem, blití, nechutenství. Předtím u něj léčeno přemnožení giardií - zřejmě taky z louže. Tož tak
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 15:37
- Nahlásit
sicluceatlux
Ale já už granule nedávám vůbec , toho lososa myslím kvůli srsti, potřebuju zlepšit kvalitu
Losos neni loso, ale hnuj, pochybuji, ze koupis neco kvalitniho, skoro to u nas nejde.
Jestli nekrmis granulema vubec, tak to je fajn, asi jsem se "prehlidl" v textu.
Matt
Já psal vyloženě o lososech. Z 95%+ jsou zde ze severských-norských sádek a to opravdu nemá se solidní potravinou mnoho společného, to maso je vlastně výrobek ...a navíc to nebývá levný.
Takže opakuji psal jsem vyloženě o lososech a produktech z nich, tak jak jsou na našem trhu k dispozici.
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 15:44 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
corgi
Jestli to chceš hnát do absurdity, tak jistě ano. Taky nenechám psa pít v kaluži na čerstvě práškovaném poli,v zelené kaluži, u výpustě chemičky, slepičárny nebo vedle stohu či hnoje, jenže nevidím důvod, proč by se nemohl napít z kaluže na louce, když ta voda (u nás jsme navíc ve vodárenském pásmu a tu vodu tady máme všude - i kojenecké kvality) není vyloženě závadná. Pršelo, tak olizuje a pije dešťovou vodu, z potoka nebo zaleze do rybníka. Z jedné miliardy kaluží jsou dvě závadné, tak je hned všechny zakážeme ... promiň, ale tohle už je na palici nebo z Bruselu. Mám dvě vysvětlení - pes v nepořádku, nebo stupidní majitel. Brzy budeme žít v době, kdy na každý šrám bude třeba kamión antibiotik a armáda doktorů.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 18:32
- Nahlásit
corgi
Čerstvá zkušenost majitelky mého odchovu - pes se napil z louže a přiotrávil se sinicemi - dlouhotrvající průjem, blití, nechutenství. Předtím u něj léčeno přemnožení giardií - zřejmě taky z louže.
Čím je tenhle pes krmený? Totiž giardie se přemnoží zpravidla jen tehdy, pokud mají "k jídlu" spoustu sacharidů - typicky u psů na běžných obilných granulích. U psů krmených masem bez příloh si giardie moc neškrtnou, louže nelouže. Sinice nevím, ale logika věci říká, že jak je jednou trávicí trakt rozhozený, tak stačí málo... Nevím, mně psi pijou z louží furt a nic jim není. A to už jsem dávno přestala řešit, jestli je to zrovna "pěkná" louže, nebo hnusná - ono to ani moc řešit nejde, když jsou psi většinou nějakých dvacet metrů přede mnou a než zjistím, že tam nějaká louže je, tak už dávno chlemtaj a válej se v ní...
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 18:51
- Nahlásit
Ale jo jde, jen to neber jako dogma. Když vidíš, že se ženou k hnoji a víš, že tam je voda, tak to zarazíš a oni si najdou na cestě nějakou jinou - ačkoliv asi primární bude vůně na kožichu. Tak jako nepolezeš za traktor, který zrovna práškuj pole. Rozumný důvod, ale jestli je ten potok tam v křoví takovej nebo makovej nepozná nikdo, vyleze mokrý, vyválený, plný žabince a podkolenky na nohou. Otřepe se a jde se dál. Zdravý pes disponuje dost silnou imunitou a nesesype se, když se mu změní tvar piškotů, nebo fouká vítr jiným směrem.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 18:55 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Matt
No my kolem hromad hnoje, polí s traktory a tak vůbec nechodíváme (a pokud náhodou jednou za rok ano, tak u nohy - jelikož hnůj prakticky neznají, tak jim kolem takové voňavé lahůdky navolno úplně nevěřím), takže jde čistě o tu vodu v křoví a kaluže na cestě. A přesně jak píšeš - že tam je voda, poznám, až když ke mně běží polomáčené sušenky
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 19:42
- Nahlásit
Davate syrove take vnitrnosti? Treba ledvinky a jatra?
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 19:52
- Nahlásit
My jdeme cestou kolem rybníka (tam dostává volno) po louce mezi lesními remízky s blízkým polem stále do kopce (hold podhůří), projdeme lesem, kde pravidelně bagruje potok a vodu ve strouhách, lítá do mezí a jdeme přes louku kam nikdo nechodí a kde si ho můžu cvičit, projdeme dalším lesem podél rybníka, kolem nového stohu a jdeme domů. Snažím se střídat trasy, aby si panáček zvykl, že mu zmizím za každým křoviskem nebo mezí - musí si hlídat pána, protože pán hlídá okolí. No a protože je to štěně, kterému a) nevěřím, co se týče zvědavosti a lákadel b) stále logicky ten výcvik není 101% c) hlídám ho, aby někam nevlítl a nebyl tam nažhavený myslivec apod. Cestou zabíjí kokršpaněla a/nebo se spolčí a pustí se do jejich 6ti letého dobrmana s packami jako cedník. Jsou hájený, zatím, ale ty sodu mu dávají pořádnou
Vím, že kolem chcíplý myši projde, sice se začuchá a chtěl by se vyválet, přesto právě na loukách je těch myší, kaluží i podmáčených míst dost, takže asi tak. No myslím, že je krmený dobře, byl očkován a to zažívání i imunitu prostě má, tak si maximálně sám sobě zanadávám, občas jemu, když mi chytne živou myš, šneka, zadupává ještěrky, leze přes klády, nebo projede nějakou "chuťovkou" ... a s nadšením se jde oklepat a odbahnit k mojí noze (on si jde pro úplatek) s informaci, že našel další vodu a bahno. Doma pochytá míčky, poté projede pod kartáčem, přeleští se ručníkem a maže se nasvačit. Než se stačím svlíknout a protože na ně nevidím, tak stihne dceři v klidu ukradnout sušenky, nebo se jí pustí do vloček s jogurtem a ovocem (banán, jahody, maliny, ...), stručně vzato, cokoliv co právě jí. Nahodí smutné oči hladové chudinky a nějaká ozvěna z předsíně "nic mu nedávej, za chvilku dostane" moc nefunguje. Pak se narve, vyspí a nakluše do školky. Naše kyselina jede na všechno a kdybych nechal někde topinku s česnekem, tak jí sežere taky. Možná zahrabe, ale jisto jistě se tam neohřeje, protože sežere i opláchnutou brokolici nebo květák.
Fakt tohle neřeším a stoh/hnůj ber to jako příklad.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 19:54
- Nahlásit
sicluceatlux
Syrové ledvinky mi čuba nežere. A po samotných játrech mají řidší případ. Z vnitřností dávám vlastně jenom dršťky, hrubomleté s droby od Nýřan (hovězí a občas vepřové) a nekuchané ryby, tam jsou vnitřnosti "v ceně". Jo a sušené plíce jako odměny. Taky krmím žaludky a srdce, ale to už beru spíš jako svalovinu.
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Zář 2014 20:00 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
sicluceatlux
My vnitřnosti takřka nejíme, ale když dělám játrové knedličky do polévky, tak mu dám kousek syrové. Co zbude dostane s rozetřeným tvarohem, řepou a třeba šípkem do konga, aby neloudil nebo nevyváděl s míčkem, když přijde návštěva. Někdy si říkám, že pochopil návštěva znamená bez aportu, tak se jí snažil vypudit. Kuřecí a husí vařené i syrové, prostě jak to jde pod ruku. S řezníkem se dá domluvit cokoliv, vyzvednou při páteční cestě z Budějic a měl už i zelené dršťky - děs se na to dívat, ale sežere všechno. Neštvu se s tím nějak extra, prostě jak to vyjde.
|