Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Chůze u nohy bez vodítka
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
irzi
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2014 23:03
- Nahlásit

Ahoj, jsem tu úplně nový a opravdu se hodně moc omlouvám za založení tohoto tématu, protože si myslím, že odpovědí je v diskuzi bezpočet. Můj problém je ale v tom, že příští týden máme ZOP a nemám čas příspěvky hledat. Zkoušel jsem několik stránek, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Takže se ještě jednou omlouvám, snad mě neukamenujete...
Mám RR - věk něco přes rok a cvičíme na ZOP. Všechno fungovalo na cvičáku do chvíle, než jsme si zkoušky zkusili nanečisto. Pes chodil bez vodítka v pohodě - při nácviku - S PAMLSKY. Ale jakmile při zkoušení chůze bez vodítka zjistil, že pamlsky nebudou, vykašlal se na mě... a už to tak dělá pořád. Courá se, zastaví se, začuchá si, podrbe se, kouká na letící letadlo a pod.
A já mu jsem se svým "k noze" úplně ukradený. Je-li na vodítku, funguje na 100% i bez pamlsků. Ale když vodítko odepnu, nemám bez pamlsků šanci. Moc prosím o nějakou radu či fígl, co se s tím dá za týden udělat. Děkuji za odpovědi.

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2014 23:43
- Nahlásit

irzi

Máte nedocvičeno, protože jste s pamlsky prošli fází "navádění", možná jste ve fázi "motivace", ale určitě ne ve fázi "odměna", to by byl napnutej, kdy konečně něco přijde. Moc rychle jste to utnuli. Bylo by potřeba vidět, jak spolu komunikujete, jestli se dá z něčeho vyjít bez pamlsků, ale určitě se k pamlskům hned vraťte, zkoušky nezkoušky.

Pokud je pravda tohle: Je-li na vodítku, funguje na 100% i bez pamlsků , co ho zkusit oblafnout couračkou? Rychle se pustí, rychle chytí, když je třeba psa korigovat a vodítko má při tom stále na krku. No a pak to dát bez couračky.

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 06:22
- Nahlásit

Walda irzi
a nepomohlo by ho "voblafnout" zkoušením jednou s pamlsky, jednou bez? Aby prostě neměl jistotu, kdy a kde je máš a kdy ne.
(jenom teda nepřehnat to, třeba špic, když tohle odbourávání moc přeženu, tak mi s opovržlivým pohledem odejde do dža)

corgi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 08:21
- Nahlásit

Já nosím normálně pamlsky v ledvince. Aby si před zkouškou psi nespojili "žádná ledvinka = nemá s sebou pamlsky", dávám si všechno do kapsy od bundy. Nemají šanci vidět, jestli něco mám nebo ne. (Výcvikovou vestu nevlastním, zas tak vážně to neberu )
Jinak souhlasím s Walda, neodepínala bych vodítko a nechala mu couračku, aby si myslel, že je pořád na vodítku. Z chůze u nohy bych udělala nejzábavnější, nejodměňovanější cvik (jiný druh pamlsku, než za ostatní cviky). Otázkou je, co za týden zvládnete...

irzi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 11:13
- Nahlásit

Děkuji za všechny rady, moc si jich vážím neb jsem čekal odpovědi typu - nezvládáš ty, nezvládá on, tak co lezeš na zkoušky? Ale on má vážně jen problém s tou chůzí.
- voblafnout ho - to je to, co právě nefunguje, rozejde se, a když nic, 2x strčí čumákem do ruky nebo kapsy u bundy (tam mívám pamlsky) a pokud nic nedostane, zapíchne to a jde si po svých.
- zkusím tu couračku, ale přesně nevím, jak s ní zacházet - jako za ni tahat když nejde? Na krátkém vodítku je to jiné - tam chodí už od štěněte (je zvyklý z města - všechno ho tam zajímalo, tak ani pamlsky nechtěl, stačilo mu vnímat ten ruch kolem, zároveň občas nějaký nepříjemný hluk, či zvuk - držel se mě u nohy, netahal jsem za vodítko a to mu zůstalo - je vodítko - není problém, není vodítko, nejsou dobroty - je problém...ale zkusím to
- jiný druh pamlsku taky můžu zkusit - ale chodí na cokoli, jen prostě u těch zkoušek nic nedostane, jak píšu, 2x zkusí zažebrat a když nic, tak ahoj...
Ještě někdo něco máte v záloze?
Na cvičáku mi řekli, že ho mám dva dny nechat vyhladovět a půjde za mnou. Na to asi nemám, ale když nebude zbytí...no jo, ale on když se "urazí" (třeba odvolání od zvěře), tak klidně den, den a půl nežere, tak nevím...

corgi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 12:08
- Nahlásit

Dva dny bych ho asi nenechávala, já před zkouškou max. den - ale moji jsou teda toho typu, že by kvůli suchýmu chlebu skákali po hlavě, i když jsou zrovna najezení

voblafnout ho - to je to, co právě nefunguje, rozejde se, a když nic, 2x strčí čumákem do ruky nebo kapsy u bundy (tam mívám pamlsky) a pokud nic nedostane, zapíchne to a jde si po svých
To je právě nějak blbě. Zdá se, že nedostává pamlsky za to, že správně jde, ale za to, že si o ně říká. Tomu je třeba předejít, odměnit ho ne tehdy, když strčí čumákem, ale tehdy, když ukázkově jde. Třeba i po dvou krocích. Příště třeba po třech, postupně třeba po deseti. Za měsíc třeba po padesáti...

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 12:49
- Nahlásit

irzi
Na cvičáku mi řekli, že ho mám dva dny nechat vyhladovět
to by viděli to tóčo, co by tam můj pes předvedl, nechat ho vyhladovět

A nejde se připravit na to, že bude chůze u nohy na volno za 0 a prostě se soustředit na zbytek?

birma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 13:23
- Nahlásit

irzi
já bych se na zkoušku vykašlala přijde mi, že to prostě není dotažené a pokud to budeš urychleně opravovat za týden, tak možná nějak sesmolíte tuhle zkoušku, ale do budoucna budou stejně chybět pevné základy a budeš to opravovat a doučovat o to dýl, aby to bylo pořádně

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 13:56 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

irzi
Já myslím, že děláš hlavně chybu v tom, kdy a jak těmi pamlsky odměňuješ. Pokud je pes zvyklý, že se na něj pamlsek hrne každou vteřinu a když ne, tak si o něj řekne šťouchnutím čumákem (malinko nadsázka, ale snad chápeš, jak to myslím), tak je jasné, že bez pamlsků se ti na to vybodne. Je potřeba, aby ses naučil cviky, které pes už umí, postupně odměňovat míň a míň, v naprosto nepředvídatelných intervalech, až bude pes chodit vzorně u nohy a dostane za to průměrně dejme tomu jeden pamlsek týdně. Tohle je to nejtěžší na cvičení za odměny, naučit se snižování frekvence odměn vybalancovat tak, aby to pes nevzdal, ale naopak aby ho ta vidina, že možná pamlsek přijde, motivovala ještě víc.
Tohle za týden nepřeučíš, protože musíš přeučit v první řadě sebe a teprve pak psa, a oboje bude trvat. Pokud jde zkoušku udělat bez chůze navolno (se ztrátou bodů), tak bych to udělala takto, pokud bez chůze navolno udělat nejde, tak bych se na ni zatím vybodla.

irzi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 17:34
- Nahlásit

No tak si myslím, že aňoňouma na to kápla. Začínal jako štěně s pozitivní motivací a za každý dotyk dlaně čumákem jsme museli odměňovat. Nose touch (noustače) se tedy naučil bravurně a má je hluboko zafixované. Takže teď vlastně udělá noustač, já mu nic nedám a on neví proč. Zkusí to ještě jednou a pak se na to vykašle (je to spíš flegmouš, než aby se vztekal).
Takže asi to je kámen úrazu. Ale co s tím? Jak to přeučit?
Ohledně zkoušek řešení vidím - jak píše většina z vás - strhnou mně body - ale ostatní umí docela dobře, tak by to mohlo v souhrnu vyjít. A když né, nebudeme první ani poslední, kteří to nedají. Zase na druhou stranu, než mít "cvičenou opičku bez vlastního úsudku", to raději budu mít kamaráda i s jeho chybami. Kdo z nás je nemá?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 17:51
- Nahlásit

irzi
Nosetouch by měl ale dělat jen na "povel" - konkrétní specifické postavení ruky, které nikdy jindy nenastává. Pokud nemáte oba jasno v tom, jak ten "povel" vlastně vypadá, kdy má nosetouch dělat a kdy ne, tak je jasný, že je z toho zmatenej
Hele, pokud je to fakt jenom tím nosetouchem, zkoušel jsi třeba založit ruku na břicho nebo za záda? Aby se mu tam nepletla.

než mít "cvičenou opičku bez vlastního úsudku", to raději budu mít kamaráda i s jeho chybami. Kdo z nás je nemá?
Tak to bezesporu, každý pes má nárok na svoje "mouchy" Ale zrovna v tomhle případě to nejsou jeho chyby, ale tvoje (nic ve zlém!)

irzi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 18:37
- Nahlásit

No jo, tak už si sypu popel na hlavu, ale hlavní je, že jsme společně možná našli "jádro pudla". Určitě je chyba ve mně, bylo to štěně, chtěl jsem s ním něco dělat, než začneme chodit na cvičák. Cvičitelka říkala, že je pesan na RR dost vnímavý. Bavilo ho to, neřešil jsem, jak to ovlivní jeho další výcvik. Pak jsme začali chodit na klasický cvičák a tam tyto metody vzaly za své. Prostě jsme se začali připravovat na zkoušky, vše v poho a najednou tu byl (je) problém. Takže díky za "otevření" očí. Ale co s tím? Zkusím tu ruku dávat pryč, uvidím, jak bude reagovat,... ale když nic nedostane, ruka neruka, stejně mě bude ignorovat. Musím zapracovat na tom, že pamlsky dostane za správně provedený cvik, jinak nic. To ale fakt do soboty nestihneme...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 18:44 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

irzi
Bavilo ho to, neřešil jsem, jak to ovlivní jeho další výcvik.
Ono by ho to neovlivnilo, kdyby to bylo dělané tak, aby v tom měl pesan jasno Ale v pohodě, všichni se učíme a tohle jsou zrovna chyby, které jde napravit vcelku snadno.

Musím zapracovat na tom, že pamlsky dostane za správně provedený cvik, jinak nic.
Tak to každopádně, to je úplně nejdůležitější. Odměňovat nesprávné provedení je naprosto kontraproduktivní a pro psa děsně matoucí. Ale je to jen první fáze. Další je pak ta, že za správně provedený cvik dostane odměnu NĚKDY. A to je opravdu těžké, vystihnout to "tak akorát".

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 18:48
- Nahlásit

Jo a mimochodem, tohle všechno se dá samozřejmě naučit komplet pozitivkovými metodami - není nutné, aby s vážným výcvikem tyhle metody "vzaly za své". Naopak. Myslím si, že by to tak bavilo víc psa i tebe Odkud jsi?

birma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 18:52
- Nahlásit

irzi
Prostě jsme se začali připravovat na zkoušky, vše v poho a najednou tu byl (je) problém.
Tomu bych moc nevěřila, že se vyskytl problém najednou. Buď je někde chyba, nebo jsi prostě příliš chvátal. Pokud odměňuješ co pár kroků (což samozřejmě netuším, jestli jsi dělal) a pak z ničeho nic pamlsky zcela utneš, tak to není problém, jen tvůj spěch a naprostá nedotaženost cviku.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 20:55
- Nahlásit

aňoňouma
No,a jeste stoji za zminku ,aby ty pamlsky dostaval prave tehdy udela-li cokolk na povel,tedy ignorovat kdyz to udelasam od sebea odmenit pouze kdyz jetonatenpovel,ne? Takze pamlsky se utinat nemuseji. Take ho ucit,ze odmena prijde pozdeji,po delsi dobe,kdy neco dela.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 21:12
- Nahlásit

sicluceatlux
aby ty pamlsky dostaval prave tehdy udela-li cokolk na povel,tedy ignorovat kdyz to udelasam od sebea odmenit pouze kdyz jetonatenpovel,ne?
To jo, ale zrovna u toho nosetouche je povelem samotné nastavení ruky, slovní povel se u toho nedává. Jen jde o to, vymyslet takovou polohu ruky, aby pes opravdu pochopil, kdy po něm nosetouch chci a kdy ne.

Takze pamlsky se utinat nemuseji.
No nemusejí, ale pokud chce člověk nějaký cvik opravdu pro praxi, je lepší je postupně odbourat. Páč ne vždycky má člověk pamlsky u sebe. Takže nejdřív odměňuju každé provedení (po povelu), pak občas vynechám (ale nepravidelně), případně odměním jinak než pamlskem...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 21:43
- Nahlásit

[b]aňoňouma[/
Aha,tak ja rikam "tač" . Nejsem odbornik,cvicim tak,ze nas to s psiskem bavi,a mamtotak,ze pes si mysli, ze mamty pamlsky u sebe porad

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 21:46
- Nahlásit

aňoňouma
Spis muze byt blbe to,kdyz clovek vi,ze ty pamlsky nema a vlastne si prestava v te chvili verit a pes to neomylne vyciti.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 23:43
- Nahlásit

Walda
když je třeba psa korigovat
no já nevím, ale tohle může bejt dost nebezpečný ne?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2014 23:52
- Nahlásit

aňoňouma
Je potřeba, aby ses naučil cviky, které pes už umí, postupně odměňovat míň a míň, v naprosto nepředvídatelných intervalech,
No a kdyz mu to nejde, tak napojit na diagnostiku a pripadne utahnout spravny ventilek ci sroubek.

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 00:59
- Nahlásit

zbrnd

tohle může bejt dost nebezpečný ne?

Pro koho?

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 07:01 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

To jo, ale zrovna u toho nosetouche je povelem samotné nastavení ruky, slovní povel se u toho nedává.
"se nedává".....slovní povel se dává čemukoliv chceš a přesně proto, co se stalo irzi - pes začal povelovat pána. Irzi to nedotáhla, dotyku ruky měla přidat povel a odměňovat jenom dotyk na povel, ať už je ta ruka kde chce.
Chůzi u nohy můžeš odměňovat vždy, jenom musíš natahovat dobu chůze (bez odměny odejít o něco víc než je na zkoušce) a naučit psa, že i pochvala je odměna (neb na zkoušce chválit po skončení cviku smíš).

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 08:28
- Nahlásit

Neumi
Měla bych dotaz, když mám povel "silnice", pes si krásně sedne u silnice, odměním - nadále si krásně sedá bez povelu u silnice- nemám odměňovat už vůbec ? Nebo sem tam můžu

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 09:30
- Nahlásit

sicluceatlux
nadále si krásně sedá bez povelu u silnice- nemám odměňovat už vůbec
Chceš, aby si sám sedal u silnice (předpokládám, když dojdete k silnici)? Tak ho odměňuj, rozuměj, tohle nelze "zneužít". Pokud jdete po silnici a on si každou chvíli sedne, aby dostal odměnu, tak to asi ne....
Já mám "kraj" a "auto", chci, aby se mi kluci sami uklidili, když vidí-slyší auto/moto, tak naopak výrazně odměňuju samostatné uklizení se.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 09:55
- Nahlásit

sicluceatlux

ě sedá bez povelu u silnice

mám to stejně jako Neumi. U fenky z útulku upevňuju/odměňuju pořád a každý samostatný rozhodnutí výrazně odměňuju, když nemám odměnu-potravu, tak krom megapochvaly ještě následuje pomazlení, aby bylo zřetelný, že se jí to moc povedlo.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 10:14
- Nahlásit

Neumi
Ano, sedá dojdeme-li k silnici, kterou chceme přejít, aniž bych musela vyslovit povel. Nesedá jako šiša, u každé silnice Tak to jsem ráda, díky Já mám většinou pamlsky pořád v kapse, nebo nějakou hračku, a průběžně v běžném životě prostě odměňuji, co za odměnu stojí, nedělám nějakou cílenou poslušnost na cvičáku, ale mám dojem, že si díky tomu pěkně rozumíme
Když jede kolo a vidím ho první, řeknu "kolo" a sedne si u mě. Kolem dětí v poli procházíme u nohy a tak. Ale na cvičák se mi tak nějak nechtělo, spíš psa učím praktický život, nevím, jestli to dělám dobře, ale líbí se nám to

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 19:51
- Nahlásit

Walda
Pro koho?
To nevíš jako, že korekce jakýkoliv jsou nebezpečný pro psy jo? No teda! Dyk jsme to tu řešili nedávno ni?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 19:54
- Nahlásit

Neumi
a naučit psa, že i pochvala je odměna
nepsal bych ani o odměnách jako spíš o motivaci...a psovi by měla být motivací i veškerá komunikace s pánečkem, toho dosáhneme jen tehdy, když budeme pro pesu zajímaví a srozumitelní atd ... to je základ, pak se můžeme na všechny elektriky vobojky nosetace vidličky klikry a ostatni sra*ky vy*rat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 19:57 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

sicluceatlux
Měla bych dotaz, když mám povel "silnice", pes si krásně sedne u silnice, odměním - nadále si krásně sedá bez povelu u silnice- nemám odměňovat už vůbec ? Nebo sem tam můžu
asi nevis, ceho chces teda dosahnout, jinak bys to napsala predtim nez jsi se zeptala....to pisi proto, ze tve chovani na ktere se dotazujes dost zalezi na tom, ceho chces dosahnout a u jakeho konkretniho psa.
A hlavne nikdy neuc psa cokoliv, kdyz nemas tucha, co ho vlastne chces naucit, to nedopada dobre

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání