Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Vrčí na psy, i když je socializovaný
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
heleho
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 14:13
- Nahlásit

Dobrý den, máme dva maďarské ohaře fenku (3 roky) psa (8 měsíců) a teď nám začal ten malej pacholek vrčet na psy. Od mala je v kontaktu s mnoha psy. Bydlíme v Praze a denně jsou tři hodiny venku, kde potkávají spoustu psů a není žádný problém. V socializaci asi problém není.

Vrčení začalo před třemi dny, kdy jsme jeli navštívit na chatu kamarádku, která má bráchu od našeho vrčícího psa. Na toho právě začal vrčet a nebylo to jen takové to vrčení při hře, ale opravdu nenávistné. Včera zavrčel taky na jednoho maďara, kterýmu byly asi 4 měsíce. Nevím, jestli se z toho dá vysledovat nějaký vzorec, ale zdá se, že vrčí jen na maďary, s mnoha ostatníma psama je v pohodě.

Hodně dlouho jsme mu tolerovali, když vrčíce zápasil s jeho stejně starým kámošem boxerem, u toho se navrčeli hodně a někdy jim to přerostlo přes hlavu, že jsme je museli okřiknout nebo odtrhnout (ale nikdy to nebylo do krve). Brali jsme to jako hru. Mohl by být problém tady?

Taky s oblibou krade klacíky jiným psům a jakmile se mu to povede, vrčí, když mu ho chce opět někdo vzít (někdy přechází do toho nepěkného vrčení). Stejně to ale spíše vypadá, že si chce hrát, protože s vrčením přibíhá ke psům a vnucuje jim klacek a u toho vrčí.

Jsme z něho zmatení a nevíme, jestli ho máme pokárat, když vrčí nenávistně (což tedy nepomohlo, protože si vesele vrčel dál), zakazovat vrčení úplně při všem nebo co jiného dělat. Díky za rady!

zbrnd
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 15:50 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

heleho
Vrčení začalo před třemi dny.........Hodně dlouho jsme mu tolerovali

zdá se, že vrčí jen na maďary..........vrčíce zápasil s jeho stejně starým kámošem boxerem

Hlavně mu nedávejte syrový maso! Mohl by vás i sežrat! Situace vypadá opravdu zle ovšem snad Vás uklidní, že se na světě dějou i ještě neuvěřitelnější věci. Kupříkladu kamarádův pes onemocněl i když žral vyvážené superprémiové granule - neuvěřitelné zcela!

Jsme z něho zmatení
To jsem vypozorovalo také.

jestli ho máme pokárat, když vrčí nenávistně (což tedy nepomohlo, protože si vesele vrčel dál), zakazovat vrčení úplně při všem nebo co jiného dělat
To by mohlo být zajímavé řešení. My Vám poradíme, ať mu to vrčení zakážete. Vy jste z něj zmatení, tak ho pokáráte a on bude vrčet dál. Tak jo, udělejte to tak a až bude vrčet dál, přijde se zeptat znova.

Díky za rady!
Rádo se stalo.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 17:03
- Nahlásit

heleho
Od mala je v kontaktu s mnoha psy. Bydlíme v Praze a denně jsou tři hodiny venku, kde potkávají spoustu psů a není žádný problém. V socializaci asi problém není.
Socializace podle mě neznamená, že štěně vezmu ven a pokud ho pes zrovna nezkouší zabít, tak je to v pohodě a štěně bude taky v pohodě. Na to jsou třeba psi, kteří jsou vyrovnaní, umí dobře komunikovat, k štěněti budou trpěliví a zároveň mu dokáží dát jemně najevo, kdy překročí hranice.
Pokud to takhle v tvém okolí opravdu funguje, tak gratuluju a závidím, protože asi bydlím v jiné Praze - tady má velké množství psů spíš potřebu si na ostatních honit triko, než že by to byla vyrovnaná stvoření vhodná k socializaci štěněte.
Moc hezký blog o socializaci (Pozn. pro žbrnda - ano je v něm hodně antropomorfizace, zajisté je to účelové a dle mého názoru je článek přesto dobrý, protože je díky tomu dobře srozumitelný i pro lajky, jako jsem třeba já )
jestli ho máme pokárat, když vrčí nenávistně (což tedy nepomohlo, protože si vesele vrčel dál), zakazovat vrčení úplně při všem
To samozřejmě zkusit můžete, otázka je, čeho tím docílíte. Protože buď vás pes neposlechne, což se ti i stalo, nebo poslechne a vrčet na psy přestane, nicméně ve chvíli, kdy něco přesáhne míru toho, co jeho nervy ustojí, tak psa napadne a ty nebudeš mít předem signál o možném konfliktu a tak budeš mít mnohem větší problém s tím, jak konfliktu včas zabránit.
Brali jsme to jako hru. Mohl by být problém tady?
Pokud šlo opravdu o hru se všemi pravidly psí hry, tak těžko. Otázka je, jestli poznáš, nakolik je to ještě hra a nakolik spíš měření sil.
Stejně to ale spíše vypadá, že si chce hrát, protože s vrčením přibíhá ke psům a vnucuje jim klacek a u toho vrčí.
Za to tohle bych mu zatrhla ihned a dost důrazně. Protože z popisu bych tipla, že spíš než o hru, půjde o snahu poberťáka si zvyšovat ego na ostatních, případně vyvolat konflikt.

A nejlepší by bylo zajet si za někým, kdo se ve psech vyzná a poradit se s ním a nechat si třeba ukázat, co hra ještě je a co už ne.
Třeba na následujícím obrázku si holanďačka nehraje, ale snaí se labroušovi ukázat svojí převahu a přemístit ho:

zbrnd
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 17:43 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

birma
(Pozn. pro žbrnda - ano je v něm hodně antropomorfizace, zajisté je to účelové a dle mého názoru je článek přesto dobrý, protože je díky tomu dobře srozumitelný i pro lajky, jako jsem třeba já )
Eh ty lajko
No když koukneš do komentářů, tak zjistíš, že minimálně půlka lajek vůbec nepochopila, o čem autorka píše. Mnoho z nich i kvůli tomu, že nejsou schopni pozorně přečíst ten kousek textu celý a navíc u toho i vstřebávat jeho obsah. Je to pro ně moc složitý. Takže prostě vzhledem k tomu, že většina společnosti jsou dementci, je to marný, je to marný, je to marný.
A proto trolling FTW.
Takže znova a ještě jednou:
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 18:31
- Nahlásit

zbrnd
zadavatelka je evidentně schopná se smysluplně vyjadřovat, tak věřím, že článek pochopí
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
a opět se náš názor rozchází

zbrnd
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 19:08
- Nahlásit

birma
aha!

heleho
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 20:36
- Nahlásit

birma
Super, díky. Já bych se i ptal na cvičáku, jenže mě to přijde, že tam umí max základní povely, jenže tyhle specifičtější problémy by mohli řešit špatně a já si nechci podělat psa. Neznáte někoho, na koho se obrátit?

zbrnd
Raději vůbec nebudu řešit vaši povýšenou úroveň vyjadřování a prosím, abyste sem už nic nepostoval. Rád bych se opravdu něco dozvěděl. Díky.

birma
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2014 20:48
- Nahlásit

heleho
Neznáte někoho, na koho se obrátit?
Kousek za Prahou cvičí Šimona Drábková, má i kurzy pro reaktivní psy, ale nové se otevřou až na podzim. V létě pro ně má i jeden turnus tábora, ale tipla bych, že už bude dávno plno.
Vřele doporučuju tuhle akci, případně pokud najdeš, že Lenka pořádá někde poblíž teoretický seminář, má ho s Magdou úžasně zpracovaný a holky to umí krásně vysvětlit se spoustou video ukázek.

Jen ještě mysli na to, že je to prostě chlapeček, nemůžeš čekat, že v dospělosti bude nadšen z kontaktu s ostatními samci. Někteří to zvládají, jiní ne, ale pokud nestartuje na x metrů, ale jen při přímém kontaktu a třeba po provokaci, je to v podstatě normální chování podle mýho.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 09:36
- Nahlásit

heleho
Raději vůbec nebudu řešit vaši povýšenou úroveň vyjadřování a prosím, abyste sem už nic nepostoval. Rád bych se opravdu něco dozvěděl. Díky.
Raději vůbec nebudu řešit rozpory, které máte už v zadání a prosím, abyste do doby než se naučíte formulovat jasně, raději už nic sem nepostoval. Rád bych, aby se tím nezmátli jiní šikovní kynologové.

heleho
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 13:49
- Nahlásit

birma
Díky za užitečný info. Já neočekávám, že bude za každé situace jako beránek, jen bych nerad, aby to přerostlo v problém a právě jsem ani netušil, jestli je vrčení problém.

zbrnd
Vaše příspěvky jsou opravdu o ničem a vůbec nepomáháte, proto nechápu, proč sem vůbec píšete. Šikovného kynologa, za kterého se považujete, si představuji už podle úrovně vystupování úplně jinak. Ale jak to tak vidím, tak se vás člověk v tématu nezbaví, tak vesele pokračujte a dále si hoňte triko Já už jsem se dozvěděl vše, co jsem potřeboval. Teď je to vaše.

ChristineMaria
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:01
- Nahlásit

Možná se začíná projevovat jeho samčí dominance. Nebo může i žárlit. Nepomohlo by, kdyby jste pejskouvu pozornost odlákal, když vrčí. Ale pozor, aby si vrčení nespojil s odměnou.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:04
- Nahlásit

heleho
právě jsem ani netušil, jestli je vrčení problém.

Vrčení je hlavně příznak problému. Když ho zakážeš, problém tím nezmizí. Projeví se jindy, jinak a zpravidla horším způsobem, než jen zavrčením.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:09
- Nahlásit

heleho
Vaše příspěvky jsou opravdu o ničem a vůbec nepomáháte, proto nechápu, proč sem vůbec píšete. Šikovného kynologa, za kterého se považujete, si představuji už podle úrovně vystupování úplně jinak. Ale jak to tak vidím, tak se vás člověk v tématu nezbaví, tak vesele pokračujte a dále si hoňte triko Já už jsem se dozvěděl vše, co jsem potřeboval. Teď je to vaše.
To je jasný, že jsou o ničem. Proč taky psát příspěvky o něčem pro stádo stupidů.
Je fajn, že víte, za co se považuji, tak trochu je škoda, že si nedáváte pozor při vymýšlení těch svých fantastických rádobydotazů na to, co píšete, pak je to zásadně guláš jako třeba i tohle. Ale pipky to sklovnou, to je bez debat
Papá.

Možná se začíná projevovat jeho samčí dominance. Nebo může i žárlit
Přesně tak. Nebo ho možná bolí bříško z nekvalitní stravy.

birma
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:10
- Nahlásit

zbrnd
Ale pipky to sklovnou, to je bez debat
Si tím myslel mě, pane?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:24
- Nahlásit

birma
Hjo a že zrovna ty se ozveš jako první. No já vím, neznáš mě a tak nevíš, co ode mne čekat. Ale pokud Tě to tedy zasáhlo klidně se Ti vomluvím. Céš?

birma
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:26
- Nahlásit

zbrnd
že zrovna ty se ozveš jako první
jestlivá to nebude tim, že jsem tu psala nejvíc
Ale pokud Tě to tedy zasáhlo klidně se Ti vomluvím. Céš?
Docela i chci, neuvědomuju si, že bych tě někdy viděla se omluvit, tak jen pro ten zážitek bych o to tedy stála

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:34
- Nahlásit

birma
Velice vážená birmo,
Přijměte prosím tímto mou co nejhlubší, nejopravdovější, nejupřímnější omluvu. Jsem velice nerad, že jsem si opět mastil ego a dospělo to tak daleko, že jsem si Vás tak nechutným a ostudným způsobem léčil své mindráky. Doufám, že jsem Vám tím nezpůsobil problémy ať už psychického či fzického rázu, nedejbůh třeba grand 2 DMK. Jsem plně připraven nést důsledky svého nejapného chování v občanskoprávním, případně i trestním řízení. Omlouvám se tímto rovněž celé Vaši rodině a doufám, že oni všichni toto mnou způsobené trauma přežijí bež větších komplikací. Zejména se pak omlouvám Adámkovi a posílám mu z lásky jeden veliký klik.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:37
- Nahlásit

birma
že bych tě někdy viděla se omluvit
Kdyby se tak stalo a nemuselo by to být zrovna u příležitosti omlouvání se, nejspíše bys již byla v klecovém lůžku. Minimálně. Takový zážitky totiž zvládne málokdo.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 00:03
- Nahlásit

pro heleho
může se jednat způsob komunikace, který ho naučil jiný pes. Což je špatně, protože pokud nemáš správně socializovaného psa, který by správný přístup štěně naučil, pak je na tobě, abys štěně naučila správně se chovat ty. Každopádně je třeba ho vrčení odnaučit. To znamená, jestliže začne vrčet, bez jakýchkoli emocí ukončuji činnost, kterou pes dělá, nechce dát klacík? Seberu mu ho a dám ho tomu druhému psu. Jestliže si hraje a vrčí, hru končím. Není důležité, jak to začalo, ale jak budeš pokračovat dál.

anonym
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 10:24
- Nahlásit

Už mě tyhle debaty, kdy majitel uvádí "socializovanej je" vytáčej. V posledním Psovi je konečně rozumnej článek "socializace - psí školky", kde autor nazval "socializaci" správným jménem a slogan, na kterém každý vydělává slušné peníze totálním nesmyslem.
A pro heleho - použijte rozum: máte dospělou fenu a dospívajícího psa plemene, které je určeno pro práci, takže denně 3 hod. na sídlišti je pro ně skutečně málo. Lítání se psy je sice unaví, ale nezaměstná, místo toho s ním raději cvičte, cokoliv. Zaměstnejte mu hlavu i tělo a vychovejte ho. Vykašlete se na to, pouštět ho se psy. Má vedle sebe fenu a jestliže je to normální samec, bude si jí hlídat a tím bude i agresivnější na ostatní samce, jde jen o to, co mu vy dovolíte. Když už, tak ho nechte s pohrát s fenami. Naučte ho přivolání a prostě se vybírejte kámoše, kde nemá potřebu ukázat dominanci.
Milá Nicky, způsob komunikace se fakt nenaučil od ostatních psů, to je totální nesmysl. Ano jde to, ale v ustálené smečce, kde je stálý dohled a člověk chování musí korigovat. A docela bych tě chtěla vidět jak tvé rady uplatňuješ v praxi u 40kg psů, kde to vypadá na rvačku ve zlomku sekundy. Pokud je to kořistník a neví co je zákazový povel, tak sebrat mu klacek a dát ho druhému je akorát tak záminka pro rvačku jak vyšitou.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 13:12
- Nahlásit

Nicky
Každopádně je třeba ho vrčení odnaučit.
A proč? Proč by nemohl pes vrčet, pokud to lidem, ke kterým patří prostě nevadí?
Mohu to vědět prosím?

birma
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 14:40
- Nahlásit

zbrnd
Velice vážená birmo,
Přijměte prosím tímto mou co nejhlubší, nejopravdovější, nejupřímnější omluvu.

Převelice ti děkuji Nadbože. You made my day

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 14:49
- Nahlásit

birma
You made my day
NP!
Just 15$.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 14:58
- Nahlásit

pro anonym
souhlasím, že se má majitelka stýkat pouze s pohodovými psy, nesouhlasím: Má vedle sebe fenu a jestliže je to normální samec, bude si jí hlídat a tím bude i agresivnější na ostatní samce.
Takže se má celý život vyhýbat psům, protože jako štěně se to nenaučí?
A právě proto musí správné chování naučit, dokud na to stačí, řešit 40 kg psa je dost pozdě, ne?
Pak teda nechápu proč píšeš: jde jen o to, co mu vy dovolíte.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 15:04
- Nahlásit

zbrnd
tak jim to asi už vadit začalo a chtějí s tím něco dělat. Anebo je možné, že to chtějí vědět jen teoreticky. Otázka byla položena.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 15:11
- Nahlásit

Nicky

Takže se má celý život vyhýbat psům, protože jako štěně se to nenaučí?

ne. musí zapracovat na poslušnosti a počítat s tím, že si prostě její dospělej pes s ostatníma hrát nebude. Může je tolerovat,ale hrát si s nimi nebude. Vzít mu klacek a dát ho jinému psu , tak to se rovná časované bombě, která bouchne na první našlápnutí ale.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 15:14
- Nahlásit

Nicky
tak jim to asi už vadit začalo a chtějí s tím něco dělat.
zadavatel popisuje, co se děje a ptá se, co s tím.

Vy mu na to radíte, že:
Každopádně je třeba ho vrčení odnaučit.
Ptám se tedy znovu, proč tvrdíte, že je ho třeba ho to odnaučit každopádně.
Nenašel jsem nikde v zadání zmínku o tom, že jim to vadí tak, že to káždopádně chtějí odnaučit. Ptají se prostě na radu, co dělat.
taky by mě zajímalo, jak se takové vrčení odnaučuje, když je to pro psy zcela běžný prostředek komunikace. Děkuji.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 15:34 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit

dotaz tvůj
Proč by nemohl pes vrčet, pokud to lidem, ke kterým patří prostě nevadí?
moje odpoveď: tak jim to asi už vadit začalo a chtějí s tím něco dělat.
Nesouhlasím s touto situací: když mu ho chce opět někdo vzít (někdy přechází do toho nepěkného vrčení).
Vrčení je výrazový prostředek, to psům neberu, situaci, kterou popisuje zadavatel/ka, je třeba řešit.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 15:47
- Nahlásit

Nicky
tak jim to asi už vadit začalo a chtějí s tím něco dělat.
Ano, tak oni ale píší, že právě jsou zmateni a že neví, co dělat.
Tak mě zaujalo, že píšeš, že každopádně odnauičt. Ale ok, nesrovnalost bude asi zase v těch slovech. nezeptal jsem se zrovna nejlíp a nejpřesněji totiž.

Vrčení je výrazový prostředek, to psům neberu, situaci, kterou popisuje zadavatel/ka, je třeba řešit.
No to jo, měli by podle mě hlavně pořešit tu svou zmatenost a minimálně částečnou neovladatelnost pesana. takže asi by měli někam zajít, kde jím vysvětlí o co v jejich případě jde. tady se nám to povede myslím těžko už kvůli tomu, že jsou zadavatelé právě zmatení či nejistí a tak je poměrně pravděpodobné, že třeba vynechávají nějaká důležitá fakta v popisu toho, o co jde, protože si je prost neuvědomují.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2014 16:04
- Nahlásit

No to je právě ten net. Z komára se hned udělá velbloud. Stačí se jen nepřesně vyjádřit a navíc, to co ty chápeš jako chlap, ženská tak vůbec myslet nemusí. Schválně jsem ti odpověděla na to, co ses ptal.
Takže je třeba se dál ptát a zajímat.
Tak co navrhuješ? Kam by měli zajít? Myslím, že na to se zadavatelé ptali.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání