Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / velký útěk
<< . 1 . 2 . 3 .
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:12
- Nahlásit

RaduM

Jakmile stejnou věc cvičí dva lidi, pro psa to začíná být velmi nečitelné.

přesně tak.

VPK40

má pravdu předsedkyně. Předpokládám z toho, co jste napsal, že profíci asi nebudete, takže rozdíly budou. jako důkaz toho, co píše RaduM můžu klidně sloužit já a můj pes, kdy se přesně projeví který cvik jsem cvičila čistě já a nebo naopak můj partner a kde jsme se podíleli oba. Myslím, že v tom psu - zvlášť štěněti uděláte slušnou bramboračku.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:23
- Nahlásit

Aniž bych vás chtěl nějak urazit, tak mám pocit, že tady na tom webu se za profíka považuje každý...

Takže beru názor, ale je mi to celkem jedno.
Fenku jsem sice pořídil s papírama, ale na výstavy s ní chodit nebudu, a cirkusové kusy ji taky učit nebudu.
Potřebuju aby se naučila základní povely, vědět jak se chovat ve skupině psů a lidí, protože se mnou bude absolvovat sportovní činnost.

RaduM
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:23
- Nahlásit

VPK40
Zajímá mě jestli je to váš názor, nebo jste si to někde přečetla, nebo vám to řekl pes?

Ano, ano, ano.

Cokoliv nového se psem cvičím, není schopný předvést s nikým jiným, dokud nemá dostatečně zažitý čistý povel. Protože i když už povel říkám, on čte především řeč mého těla. Povel je pro něj něco, čemu vůbec nerozumí dokud mnohokrát nedojde k posílení. Pokud se používá nějaký posunkový povel, pak se to ještě dá, když ho ten dotyčný použije stejně (a pozor, tady jsou psi zase opravdu hodně vnímaví, co se zdá stejné nám, není často stejné pro psa). Jenže často taky dochází k tomu, že ten posunkový povel je třeba tak nepatrný, že o něm ani nevíme, přesto na něj pes reaguje.

Jo a pak ještě je to pravidlo ověřené na zvířatech v zoo ;)

RaduM
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:25
- Nahlásit

VPK40
Potřebuju aby se naučila základní povely

Ale s tím není problém, já jsem jen podotkla, že v případě, že konkrétní povel budou cvičit dva lidi, bude to zřejmě trvat mnohem dýl, než to ten pes pochopí, protože to pro něj bude matoucí. Pokud ho cvičitelka naučí sedni, lehni na povel a vy ho pak použijete, bude to samozřejmě ovládat, pokud to bude naučený opravdu dobře a opravdu jen na ten slovní povel.

birma
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:27
- Nahlásit

VPK40
Ne, samozřejmě, že pokud tam budu já, nebo žena, psa si cvičíme sami.
aspoň něco, samozřejmé to bohužel není.
A můžu se zeptat, kde jste na tohle přišla?
pes nereaguje na slovo a jeho význam, ale na zvuk a asi se shodneme, že dva lidé i když se snaží sebevíc, prostě nemohou vydat povel stejně (včetně melodie a barvy hlasu). Je pro něj snazší se naučit nějaký pohyb nebo polohu na jeden zvuk a další k němu přiřadit posléze. Než se to učit jakoby dvakrát na dva různé zvuky a pokaždé trochu jinak (čemuž se dva různí lidé nikdy neubrání).
Taky bych řekla, že naučit psa správně reagovat na povel je to nejsnazší na celém jeho výcviku. Složitější už je naučit ho, že to má dělat za všech okolností a tam už je ve hře autorita psovoda a tedy to, že například pro výcvikářku zalehne na 200 m při spatření srny neznamená, že pro tebe nebo tvou ženu si lehne, když bude na vodítku dva metry od tebe (a naopak samozřejmě).

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:34
- Nahlásit

RaduM

ok, nezmínil jsem, že do posunkových povelů se pouštět nebudu.

Základ v sedni, ke mě a k noze má, snažil jsem se už od začátku sám. Cvičitelka spíš poradila s intonací hlasu, že málo chválím už když běží a drobnosti, které jsou pro psa čitelnější než pro člověka, jak vy zmiňujete.

Jsem rád, že se mnou na tom cvičáku je někdo, kdo tam chodí často, zná ty majitele kolem, včetně jejich psů a poradí mi hned na místě, dá zpětnou vazbu co je dobře a co zlepšit z mojí strany hlavně.

Plus jsem třeba nevědel, jak psa naučit např při příchodu na letní zahrádku, aby pochopil, že je čas si lehnout a odpočinout si, než vyrazíme dál.

Neumi
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:01
- Nahlásit

Cvičitelka spíš poradila s intonací hlasu, že málo chválím už když běží a drobnosti, které jsou pro psa čitelnější než pro člověka, jak vy zmiňujete.
No, a to je další důvod, proč má cvičit se psem majitel, protože většinou nejde jenom o to, naučit psa povely, ale i naučit psovoda psa cvičit a komunikovat s ním

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:02
- Nahlásit

birma

Složitější už je naučit ho, že to má dělat za všech okolností
Přesne k vůli tomu tam ta trenérka je.
Psa necvičí, spíš cvičí mě a radí jak to dělat nejlépe, je tam jako jistota v rušném prostředí cvičáku a místa, kde se hodně pohybují lidi.

Ten jeden den v týdnu, kdy bude psa cvičit sama, nebude učit žádné nové věci a budou na klidném místě pouze pro opakování a připomenutí povelů.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:06
- Nahlásit

Neumi

Proboha...a když to majitel dokonale neovládá - jako v mém případě, tak jak to bez pomoci profesionála zvládne??

Neumi
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:11
- Nahlásit

VPK40
však má chodit se psem na ten cvičák a ne psa dát na výcvik cvičiteli, vždyť to tam píšu....

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:11
- Nahlásit

VPK40

, tak mám pocit, že tady na tom webu se za profíka považuje každý

to těžko, profík je ten komu prošlo rukama mhoooho psůch.

Takže beru názor, ale je mi to celkem jedno.

gůt, ale je škoda se nad tím nezamyslet. víte proč? páč takhle se vyhnete chybám, který už před vámi udělali ti, o nich píší ulehčil byste si práci, příroda to tak u živých tvorů nastavuje, že neopakují chyby těch předchozích, aby jim ulehčila cestu. ale zase proč si to nevyšlapat sám, to je fakt.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:21
- Nahlásit

Neumi

Já tam zase píšu, že na ten cvičák chodí majitel za doprovodu cvičitele, který je tam hlavně proto, aby poradil tomu majiteli a ukázal mu jak to dělat správně.

Samotný cvičitel cvičí psa jeden den v týdnu a pouze psovi připominá to, co před tím dělal s majitelem.

Týden má 7 dnů, 5 dnů cvičí majitel, 1 den cvičí cvičitel a den klid, nerozumím tedy kde je problém.

Upřímně mi přijde, že místo ocenění snahy člověka, kterej ví, že to sám dokonale neovláda, takže si zaplatí někoho, kdo ho doprovází a radí mu, hledáte chyby tam , kde nejsou.

Neumi
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:27
- Nahlásit

Já tam zase píšu, že na ten cvičák chodí majitel za doprovodu cvičitele, který je tam hlavně proto, aby poradil tomu majiteli a ukázal mu jak to dělat správně
Buď si jist, že oba píšeme totéž, pouze používáme jiná slova

Upřímně mi přijde, že místo ocenění snahy člověka, kterej ví, že to sám dokonale neovláda, takže si zaplatí někoho, kdo ho doprovází a radí mu, hledáte chyby tam , kde nejsou
Upřímně si myslím, že toto je již a pouze tvoje osobní projekce.
Když se vrátíš v příspěvcích zpátky, tak myšlenka dát psa cvičiteli na výcvik je tvoje (alespoň jsi to tak napsal).
Můžu tě ujistit, že jsem se svým psem chodila na placené individuální hodiny a prázdniny trávíme na výcvikových táborech, kde se vždycky něco nového a dobrého naučím.

birma
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:29
- Nahlásit

VPK40
no von pes neni takovej pablb, aby za dva dny klidu a necvičení zapomněl povely. Prostě nám tady asi všem připadá, že cvičení jenom s cvičitelem bez přítomnosti majitele jsou v nejlepšim případě vyhozený peníze. Ale tak je to tvoje věc, to zasejc jo

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:34
- Nahlásit

VPK40
že místo ocenění snahy člověka

promiňte, ale........ tak nějak nevím, proč bychom my měli oceňovat? něco co je navíc tedy samozřejmé (starat se a vychovávat tvora, kterého jsem si pořídil) ? Já vidím smysl ocenění u někoho, kdo se třebas ujme odloženýho psa, ale tady nějak nevím co ocenit. je dobře, že se o psa, výchovu a tak zajímáte, ale já nevím, jak byste si to ocenění představoval. Mi přijde normální, že se někdo zeptá a ti co už něco málo vědí, nebo si něčím prošli mu sdělí to, co vědí. Nevidím v tom že by někdo hledal chyby . Zeptal jste se, odpověděli jsme, podle toho co kdo z nás ví. Jestli nechcete abychom reagovali, tož stačí říct.
Se přiznám, že téhle vaší reakci moc nerozumím .

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:34
- Nahlásit

Právě, podle mě ten pes není tak blbej, aby při maximální snaze všech , co ho cvičí, nepochopil že "ke mně" od paničky, je to samý, co "ke mně" od páníčka. Aniž by si páníček musel utrhnout koule ve snaze vyluzovat stejně vysokej tón hlasu, jako jeho polovička.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:40 - Změnil/a: VPK40
- Nahlásit

PetraK

Je to internetová diskuse, takže ne vše co je napsáno, je pochopeno tak, jak bylo myšleno. To k tomu vašemu příspěvku myslím stačí.

Ten topic tady jsem založil proto, že jsem chtěl právě názory ostatních a včera jsem měl v plánu psa vzít a dát cvičiteli pohodlně na výcvik, po vašich komentech jsem usoudil, že kompromis bude naučit to hlavně mě a psa si cvičit sám za doprovodu někoho, kdo mi je schopný poradit. Ten jeden den co si ho vezme sám je čistě z důvodu mojí nepřítomnosti zkrz zaměstnání a potažmo psa v nudě. Ale to už jsem tu zmiňoval.
Těch 150,- co si paní bere na hodinu rád vydám za to, že se něco naučím ja i to štěně.
Takže pro mě tahle diskuse smysl má.

RaduM
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:43
- Nahlásit

VPK40
Však tady nikdo neřekl, že to nepochopí. Jen to bude pravděpodobně trvat delší dobu a bude to stát zbytečně víc úsilí.

Jinak cvičení pod dohledem trenéra tu myslím vůbec nikdo nezatracuje. Sama chodím každý týden na cvičák a cvičíme pod dohledem. Člověk přeci jen sám nevidí všechno. Ale zároveń nevidim vůbec žádný problém v tom, že pes bude 5 dní cvičit s majitelem a 2 dny bude mít klid. Taky se svým psem necvičím každý den. A zopakovat povely se dají během pěti minut před večeří psa po tom, co v 7 přijdu z práce ;)

RaduM
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:45
- Nahlásit

že kompromis bude naučit to hlavně mě a psa si cvičit sám za doprovodu někoho, kdo mi je schopný poradit.

Výborný závěr a u toho bych zůstala. Aby se pes nenudil, ať ho vezme klidně vyvenčit a ať s ním třeba nacvičí něco, co vy s ním necvičíte, ale opravdu nedoporučuju, aby s ním opakovala to, co s ním cvičí v současné době někdo jiný. Opakovat můžou to, co už je hotové.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:47
- Nahlásit

VPK40

takže ne vše co je napsáno, je pochopeno tak, jak bylo myšleno

aha.

Ten topic tady jsem založil proto, že jsem chtěl právě názory ostatních a včera jsem měl v plánu psa vzít a dát cvičiteli pohodlně na výcvik, po vašich komentech jsem usoudil, že kompromis bude naučit to hlavně mě a psa si cvičit sám za doprovodu někoho, kdo mi je schopný poradit

no tak fajn, že diskuze nepřijde vniveč a k něčemu vám je, já z některých vašich reakci mám pocit, že vás to co říkáme, spíš tak jako obtěžuje. Tak je dobře, že diskuze smysl má.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:53
- Nahlásit

PetraK

občas jsem lehce vztahovačný

Za komenty díky, kdyby mě nezajímaly, tak si udělám po svém a neptám se

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:56
- Nahlásit

VPK40

občas jsem lehce vztahovačný

jsem si všimlo

kdyby mě nezajímaly, tak si udělám po svém a neptám se

to je dobře. Myslím, že tu není nějaká převratná elita, ale prostě lidi, kteří se psy něco dělají, víc-či míń. takže něco se tu pochytit myslím i dá.
Jo je fajn, že malá neměla reakci na velkýho psa, to je paráda.

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:06
- Nahlásit

PetraK

Jo je fajn, že malá neměla reakci na velkýho psa, to je paráda.

Já tady tomu moc nerozumím ale paní mi řekla, že štěně pochopí, že se jí nemusí bát a bude jí brát jako oporu mezi ostatními cizími psy a ta velká ji fakt chránila. Malá se ji schovala pod břicho když přišel vlčák, očuchla ho a bylo v pohodě, chtěla si pak i hrát. Prý ale nemám tlačit na pilu a oťukávačka zatím stačí.

Pak když jsme ji k té dospělé feně přivázali na jedno vodítko a ona si ji vedla po cestě jako vlastní štěně bylo vidět jak se ta malá učí za pochodu

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:43
- Nahlásit

VPK40
naučit to hlavně mě a psa si cvičit sám za doprovodu někoho, kdo mi je schopný poradit

myslím, že správný závěr.

a minimálně v rámci ušetření peněz bych klidně ten den kdy je pes s cvičitelkou sám vynechala.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:49
- Nahlásit

ssshhhhh
a minimálně v rámci ušetření peněz bych klidně ten den kdy je pes s cvičitelkou sám vynechala

V podstatě to ale není žádná pálka a i když osobně bych do tohodle způsobu provozu nikdy nešla, nevidím v tom žádný problém, když to tak někdo má.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:55
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
osobně bych do tohodle způsobu provozu nikdy nešla, nevidím v tom žádný problém, když to tak někdo má
Tak to máme stejně.
Také bych do toho nešla, ale pokud má někdo pocit, že je to k něčemu dobré, tak v pořádku, už pro ten pocit.

Mimochodem já ani nevím, kolik stojí hodina s cvičitelem, nikdy jsem na žádné nebyla ani po tom nepátrala.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:58
- Nahlásit

ssshhhhh
kolik stojí hodina s cvičitelem

To taky nevím, ale asi podle toho s jakým, takové ty mediální mrdky budou asi holt mastnější... a spíš budou umět hovno, než někdo neznámej támhle ze cvičáku...

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 14:25
- Nahlásit

ssshhhhh

kolik stojí hodina s cvičitelem

Co jsem se informoval, tak od 100,- do 500,-

Bohužel jak jsem zjistil, čím dražší, tím víc keců, ale i laik jako já z osobní komunikace pozná, že ten člověk spíš mluví, než aby těm psům rozuměl.

Zrovna včera tam byli tři, co mi nabízeli cenu od 300,- na hodinu a výš a hodinu seděli u toho cvičáku na pivu spolu a psy měly přivázaný k plotu, pak je vzali a šli odevzdat majiteli. Samozřejmě každej v ruce elaborát, co s ním všechno nedělali.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 14:28
- Nahlásit

VPK40
pak je vzali a šli odevzdat majiteli. Samozřejmě každej v ruce elaborát, co s ním všechno nedělali.

Což se tady toho tématu v podstatě netýká..

Za mě prostě psa z ruky nikdy, maximálně toho důvěryhodnýho venčitele...

VPK40
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2013 14:32
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Mám tu paní na doporučení 2 přátel, kteří s ní spolupracovali podobně jako já teď a byli max spokojení, takže proto.

Tam už je to na osobním vztahu, občas se zastaví jen tak na kafe, mrknout na psy, který kdysy pomáhala vychovat a tak.

Trvalo mi to měsíc, než jsem vybral, nic jednoduchýho.

<< . 1 . 2 . 3 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání