| Autor |
Zpráva |
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:06
- Nahlásit
Zdravím, včera jsem byl na procházce se 7 měsíčním štěnetem stafordšírského bullteriéra. Snažím se ho hodně brát mezi psy, aby bylo zvyklý a zatím se daří, hraje si s jakýmkoliv psem.
Včera jsme potkali v parku dospělého ridgebacka, majitelka mě ujistila, že neublíží, ale asi bude honit. Když se rozběhl za mým štěnětem, tak vzalo dráhu a mazalo bez zastavení skoro dva kilometry k našemu domu. Já samozřejmě ve sprintu 200 metrů za ní. Vůbec nereagovala na moje volání a to jindy přijde k noze okamžitě na povel. Byl jsem rád, že jí nic nepřejelo a našla vůbec cestu domů, ale nevím teď jak se zachovat, až zase potkáme někde většího psa. Má někdo radu, jak odnaučit?
Děkuji za informace.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:24
- Nahlásit
VPK40
nejdřív najít psa opravdu klidného, vlídného a seznámit je na vodítku, abyste měl jistotu, jednak jak se pes opravdu chová a druhak, jak reaguje malá, aby neměla možnost utéct. Seznamujte pomaličku a vzdálenost nejdřív nastavte malé tak, aby měla možnost se "otrkat" okoukat, takže bych jí nehnala hned do kontaktru, klidně si to "vyseďte" malá musí dojít k tomu, že se opravdu nic neděje. Pes tedy fakt musí být klidný a ne takovýhle poděs. Bylo by fajn, kdyby majítel velkého psa toho svého položil, Zmenší se tak pro štěně - můj pes to třeba zrovna použil u bojácné fenky JRT. prostě si lehnul a čekal až přijde ona. Pes by měl zůstat opravdu chvíli v klidu a ne hned začít se štěnětem řádit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:26
- Nahlásit
VPK40
. Má někdo radu, jak odnaučit?
jak, odnaučit co??? Tvoje štěně se s prominutím po*ralo strachy,popravdě neni divu,takže jediný co můžeš odnaučovat je debilní zvyk přitroublejch majitelů nechat honit velký psy štěnata.V žádným případě bys tohle neměl dopustit! pokud už ted nemáš zaděláno na slušnej problém,tak stačí možná ještě jedna taková zkušenost a máš vystaráno.v takový situaci bych skutečně nehovořila o Velkém útěku,tvůj pes běžel o život v jeho očích..a tys ho v tom nechal..
štendo bych ted preventivě vodila na vodítku a pokud potkáte psa,ujistila bych se zda je to slušně vychovaný a socializovaný pes bez podobných projevů co píšeš výš a pomalu vracela štěněti důvěru ve psy.nikdy nenechávej svýho psa ve štychu pokud bude jevit nějakej diskomfort či obavy z chování jinýho psa,raději hned situaci ukonči.Nech ho ted hrát si s jeho váhovou kategorií a velké psy vybírej fakt obezřetně.
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:36
- Nahlásit
Petro děkuju Vám za radu, určitě využiju!
Renato tvůj příspěvek je mi k ničemu, chtěl jsem poradit a ne tupý polemizování o tom , co se mohlo stát. Už se stalo. To, že se štěně bojí je mi jasný a hledám cestu jak to napravit, takže budu vděčný za jakýkoliv slušný příspěvek, což tvoje odpověd rozhodně není, takže si ho pro příště nechej. Díky
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:42
- Nahlásit
VPK40
chápu..
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:42
- Nahlásit
VPK40
Ale Renata má pravdu, tady fakt není co "odnaučovat". Zkus nebrat si to osobně a přečíst její příspěvek ještě jednou a důkladně - možná volila trochu silná slova, ale já s ní naprosto souhlasím.
A mimo rad, co tu už padly, bych ještě podotkla, že by stálo za to cíleně zapracovat na vašem vzájemném vztahu se štěnětem. Hrát si spolu, ukázat štěněti, že nejen psi, ale hlavně ty jsi zdrojem zábavy, být mu oporou a jistotou... těžko se to po netu popisuje, ale pokud tohle se psem máš, tak s velkou pravděpodobností nebude před "nebezpečím" zdrhat do pryč, ale k tobě.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:47
- Nahlásit
VPK, ještě k tomuto :
Pes tedy fakt musí být klidný a ne takovýhle poděs. Bylo by fajn, kdyby majítel velkého psa toho svého položil, Zmenší se tak pro štěně - můj pes to třeba zrovna použil u bojácné fenky JRT. prostě si lehnul a čekal až přijde ona. Pes by měl zůstat opravdu chvíli v klidu a ne hned začít se štěnětem řádit.
nech své štěně tomu druhému očuchat prdelku a nejlíp i naopak, kontakt "z očí do očí" nemusí každý ustát
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 10:52
- Nahlásit
Uznávám, že jsem špatně formuloval "jak odnaučit". Mělo to být "jak na to, aby se příště(nebo nedej bože v budoucnu) nestalo, aby se nebála velkých plemen" Stalo se to na velké louce ohrazené břehy. Je na ní jen jeden možný vstup z malé cestičky a ten ridgeback ji v podstatě vyhnal až na tu cestu, směrem ode mě. Samozřejmě, že jsem za ní utíkal okamžitě, když jsem viděl, že utíká strachem, bohužel psi byli rychlejší než já. Vím, že to není chyba psa, ale moje. Proto se ptám, jak tomu předejít.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:03
- Nahlásit
VPK40
no já hlavně pochopila že chceš "odnaučovat" že nepřišla okamžitě k noze jako jindy
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:09
- Nahlásit
Ne to ne, to chápu, že před ním mazala pryč, já bych utekl taky
Ale když jsem za ní běžel skoro 2 km až k domu , tak se ani nezastavila,a mohl jsem volat jak jsem chtěl. To mě překvapilo.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:10
- Nahlásit
VPK40
Postarej se o to, aby na tom místě vstupu byla udělána nějaká překážka (branka?).
Choďte s velkým psem na procházku. Ať se neseznamují čelem k sobě, ale tím, že půjdou "vedle sebe". Prostě půjdete a někdo Vás dojde a připojí se. To je mnohem lepší. Když se jde, není tolik čas něco řešit. Na konci procházky už nejspíš budou dostatečně okoukaní, aby si mohli v tom ohrazeném prostoru pohrát.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:12
- Nahlásit
VPK40
To mě překvapilo.
to je bohužel normální..na to aby se pes otočil a běžel k tobě musí být opravdu silná vazba a to podle mě nemůžeš v tomhle věku se psem mít..zvíře upadne do paniky klasicky..vem si sebe jak bys reagoval na jejím místě,..taky by ses asi vykašlal na nějaký volání manželky nebo někoho podobnýho ..ani bys ho totiž neslyšel v tu chvíli
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:43
- Nahlásit
ok, tak díky moc za rady, zkusím využít.
Ještě by mě zajímal Váš názor na "profesionální venčitele a cvičitele". Tak dvakrát do týdne jsem v práci skoro celej den, tak mě napadlo, že bych zaplatil někoho, kdo by vzal šelmu ven a učil ji základní výcvik. Máte s tím někdo zkušenosti, jak to pes snáší a jak je to ku prospěchu?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:50
- Nahlásit
VPK40
že bych zaplatil někoho, kdo by vzal šelmu ven a učil ji základní výcvik.
A znáš někoho u koho si můžeš být naprosto jistý, že se ke tvému psu nebude chovat nějak, jak by se to tobě nelíbilo s vidinou ušetření času a maximalizace výdělku?
Já bych svého psa nedala z ruky ani kdybych byla od toho člověka metr, natož kdyby s ním měl být sám (dobře, vím o jednom člověku - výcvikáři, kterému bych psa svěřila, ale toho člověka znám mnoho let a vím, jak pracuje a naprosto mu věřím).
Navíc si uvědom, že právě hry a výcvik posilují pouto mezi tebou a psem - vážně chceš, aby si tohle pouto tvořil s někým cizím a ne s tebou?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:54
- Nahlásit
VPK40
Ještě by mě zajímal Váš názor na "profesionální venčitele a cvičitele". Tak dvakrát do týdne jsem v práci skoro celej den, tak mě napadlo, že bych zaplatil někoho, kdo by vzal šelmu ven a učil ji základní výcvik. Máte s tím někdo zkušenosti, jak to pes snáší a jak je to ku prospěchu?
za sebe bych v životě nedala psa do ruky nikomu.další věc je co píše birma..
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:55
- Nahlásit
VPK40
názor na "profesionální venčitele a cvičitele".
jak to pes snáší a jak je to ku prospěchu?
Osobně si myslim, že je to dobrý pro toho psa, že nemusí držet potřebu zbytečně dlouho, druhá strana věci je, že venčitele pro svý zvíře musíš vybrat pečlivě, fakt mít důvěru v toho, kdo ti psa bude venčit, ale to je asi obecně známý pravidlo. Jinak si myslim, že pokud najdeš někoho, komu jsi ochoten svěřit klíče od bytu a psa, nebude muset pes čekat na venčení tolik hodin a ničit si ledviny. Výcvik bych ale nikomu do rukou nesvěřovala, to je věc majitele a jeho psa, společnou aktivitou se buduje vztah, líp psa poznáš a on tebe, naopak od venčitele bych čekala, že vezme vodítko nebo flexinu, psa nechá vyčůrat, vykadit, nebude si na něm nic zkoušet, prostě ho normálně vyvenčí, nenechá běhat do silnice, napadat jiný psy, nebýt sám napaden, třeba si pohrát...prostě normálně vyvenčit a vrátit zpět domů. Pokud psa cvičí někdo jiný, není nikde záruka, že pes pak bude poslouchat i tebe. za mě tedy když venčitele, tak fakt jen venčitele.
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:56
- Nahlásit
Znám toho člověka a vím, že se na něj můžu spolehnout.
Zase...proto se ptám na názory
Ty dva dny v týdnu se neutrhu z práce dřív jak v 7 večer, tak přemýšlím, že holce alespoň ukrátím nudný den.
Jsou jen dvě varianty - buď bude čekat na mě v nudě, nebo si ten den zkrátí 2 hodinama vycházky a hry s někým, než se vrátím domů.
Druhá varianta mi přijde lepší.
Někdo kdo, využil tady tohoto výcviku? Jak jste byli vy a pes spokojeni?
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 11:57
- Nahlásit
Gerda
O venčení až tak nejde, štěně má volný přístu na zahradu, takže se zajde vyvenčít v případě potřeby kdy se mu chce, i když nejsem doma.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:01
- Nahlásit
VPK40
mě osobně přijde fajn, že by pes nemusel čekat sám doma, když to není vyloženě nutný, že by si mohl užít den, i když ty u toho nejsi, pokud máš k tomu člověku důvěru, pak mi to přijde jako príma řešení.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:13
- Nahlásit
VPK40
O venčení až tak nejde, štěně má volný přístu na zahradu, takže se zajde vyvenčít v případě potřeby kdy se mu chce, i když nejsem doma.
tak todle mi přijde ideální,takže bych neřešila žádný vycházky s nikým.ale to jsem já pro mne je skutečně celej život vyloučený půjčit někomu psa byt jen na 10 minut..
no tak pokud mu věříš a máš ho prověřenýho a nevadí ti to co mě tak jo..
tak na to je asi nemožná odpověd,jelikož to bychom museli mít zkušenost s tím tvým člověkem..já mám třeba jednu z okolí..s "cvičitelem" nechápu kde bere furt ty lidi,ale dělá vše zcela přes sílu,na EO,vyloženě tlakem,psi jsoi dost v prdeli často berei na hlídání a to zas vim,že nejednou s e vrací pes zlomenej z různejch příčin co se mi to nechce vypisovat..tak si vyber,no..
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:22
- Nahlásit
Jasně, to je zase o lidech. V mém okolí jsou v nabídce různé kurzy poslušnosti atd, kam dojde páník se psem a dvě hoďky spolu trénují i s ostatními lidmi a psy. Tyto kurzy se ale konají max. jednou týdně. Takže ty dva dny v týdnu mi přišly jako dobrej nápad hlavně z toho hlediska, že pes prostě je sám doma a zjevně se nudí. Navíc se mi libí, že "cvičitel" s občas vezme i svého psa, takže si pohrají a to moje tele trošku okouká jak se chová už dospělý a poslušný kámoš.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:22
- Nahlásit
VPK40
Proto se ptám, jak tomu předejít.
opravdu pečlivě vybírat s kým pejsku seznamovat. Nebýt pochopitelně přehnaně opatrný, ale nepouštět s kde kým. I když bude sebehodnější. Tedy pochopitelně pro teď, než se fenka uklidní a ochodí a čím bude starší, tím víc si bude umět poradit.
Můj pes - ohař - byl třeba vždycky velikej poděs, takže se štěňaty malých plemen jsem ho nenechávala hrát vůbec, protože by je rozbil, jak uměl být rozjívený. Jeho temperament jsem musela trošku usměrňovat, protože se opravdu umí hodně rozparádit, jeho nejoblíbenější gesto náklonnosti je, že psího kámoše flákne tlapou po zádech - taková herda. Což ovšem může malého jorkšíra odpálit na několik metrů a způsobit mu zranění. Až te coby opravdu dospělák se už tak nějak naučil používat hlavu a naopak u nejistých pesanů jim pomáhá (což mě u něj zpočátku pro jeho potrhlost překvapovalo )
I pokud si bude vaše pejska hrát se stejnou váhovou kategorií, tak pokud ten jeden bude drsnější a fence se to nebude líbit, vyveďte jí z té hry. Zase pochopitelně ne přehnaná opatrnost, štěněčí hry umí být "drsné". Ale pokud by ten druhý byl uzurpátor a opravdu to přeháněl, a vaší fence to bylo nepříjemný, tak šmidra.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:23
- Nahlásit
VPK40
Navíc se mi libí, že "cvičitel" s občas vezme i svého psa, takže si pohrají a to moje tele trošku okouká jak se chová už dospělý a poslušný kámoš.
hele pokud ho fakt dobře znáš(ideálně kdyby to byl kámoš) tak možná i třeba jo..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:24
- Nahlásit
PSA Z RUKY NIKDY, NIKDY, NIKDY!!!
Prostě bych psa nedala na hlídání nikomu a to za žádných okolností. Znám hodně pejskařů, myslím i fajn lidí, ale to riziko, že se bude dít něco co by se mi nelíbilo je podle mne vždy.
Pokud má štěně přístup ven, raději ať je samo venku, než u "venčitele".
Já to tak taky dělám, je fakt, že psy už mám dva (hehe), tak se u toho tolik nenudí, ale ikdyž byla čubís sama, pořád mi to přišlo lepší, než ji někomu dát na hlídání.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:27
- Nahlásit
davidkova renata
no, já o tom uvažovala, ale leda tak, že kámoš bude se psem u nás doma, nebo na zahradě, nějaký akce venku to bych fakt nerada. Už proto, že jsou zvyklí být na volno a měla bych nerva, že dotyčnému veme dráhu. A na vodítku... no to je zbytečný někam chodit, to je neba.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:27 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
VPK40
Zase
já se přiznám, že málokomu svěřím svého psa a ve štěněčím věku vůbec ne, právě pro ty zážitky který se můžou stát a když už jim člověk nedokáže zabránit, jako se stalo u vás, tak alespoň ví, co se stalo a z čeho poté vycházet. Max - že by došel vyčůrat za barák a hopla domů. Ale tak já jsem v tomhle asi trochu přešponovaná a úchylná , co se týče psa, chci to - zvlášť po tom co se nám stalo nemilýho - mít opravdu dost pod dozorem. Takže jsem si k obrazu svému kynologickému vychovala partnera a mojí mámu, plus ještě mám skvělé sousedy pejskaře, které v případě nouzovky využít můžu taky. Ale opravdu to dělám až teď když je pes dospělák.
Druhá varianta mi přijde lepší.
a na výcvik už vůbec, vůbec ne. Chci vědet jak a co se pes učí a to přesně podle mých představ. Nevěřím, že by to ten člověk dělal tak, jak mám představu já. A navíc dneska se za výcvikáře bohužel vydává habakůk lidí, kterým pes do ruky vůbec nepatří. Doporučuju dobrý cvičák, kde s pejskou sžijete, kde vás oba naučít, jak se učit, cvičit - formou hry a tak vůbec. CIzímu psu na výcvik bych svého psa nesvěřila ani náhodou.
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:28
- Nahlásit
ssshhhhh
Chápu, že psa nedám do ruky každýmu, kdo se na něj usměje, nebo si chce přivydělat venčením. Důkladný výběr je důležitý, ale přijde mi to moc konzervativní.
Plemena vhodná pro služební účely se ve většině případů "trénují" u někoho, koho už potom nikdy nevidí a psovod, který psa má třeba i celý život už jen udržuje to, co pejska naučil někdo jiný.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:31
- Nahlásit
VPK40
ale přijde mi to moc konzervativní.
jo myslim,žes na to kápnul..prostě jsou lidi ,kterejm to nevadí a berou to úplně v pohodě a pak ti druzí co by to nesnesli..každej jsme nějakej.V případěš žes ten první případ,tak pokud mu fakt věříš,udělej to
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:37
- Nahlásit
VPK40
Plemena vhodná pro služební účely se ve většině případů "trénují" u někoho, koho už potom nikdy nevidí a psovod, který psa má třeba i celý život už jen udržuje to, co pejska naučil někdo jiný.
jo může být, ale....... uteče ti jedna vele důležitá věc a to, že i při výcviku navazujete s tím psem vazbu, učíte se spolu komunikovat sžívat a tak. Je to pochopitelně na jedinci, ale .............. já bych se tohodle určitě nechtěla vzdát. A pak....... staford není NO, takže aby vám pak třeba nebylo líto, když se stane to, že jako u mého známého, který cvičí lovečáky na zkoušky , se pak k němu kolikrát ti psi nařítí radostně a poslouchají přeci jen líp, než svoje páníčky, kteří je k němu na ten výcvik dali a ti pak jen koukají..... není lepší si to celý udělat postavit a seštelovat tak, jak mám já představu a s tím psem se díky tomu o to víc sžít? ... to jen tak k zamyšlení.
|
VPK40
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:47
- Nahlásit
Rozhodně to lepší je, PetraK ,bohužel si nemůžu dovolit se mu věnovat každý den tak jak by to bylo ideální, proto tím chci vyplnit ty dny, kdy bude z nudy jen čekat, než se vrátím.
Rozhodně si myslím, že je to lepší než ho nechat v nudě doma.
Ale souhlasím s tím, že v ideálním případě, je to co píšeš ty ideální příklad soužití se psem.
|