| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2013 19:06
- Nahlásit
ssshhhhh
když jen nohavice, tak dobře ne?
jj, oni špicové do masa naštěstí moc nekoušou
já byla z toho jeho "napružení" a pichlavého pohledu tak vyděšená
to je dobrý tohle ti menší uměj fakt dobře, zajímavý je, že vlčí špicové tohle obvykle moc nedělají, asi že jsou větší a nemají zapotřebí pouštět hrůzu tímhle způsobem
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2013 19:10
- Nahlásit
Walda
Nepamatuju se, že by se mi někdy stalo, když mě někdo požádal o pomoc se psem, že bych zjistil, že majitel s daným jedincem pracuje optimálně a pes by na to nereagoval
Ale to přece neznamená, že nejsou různý povahy, včetně bázlivejch. To jen znamená, že když to lidi se psem neumí, mají problém (a pak se s ním dostanou třebas za tebou).
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2013 21:32
- Nahlásit
Vero
Ale to přece neznamená, že nejsou různý povahy, včetně bázlivejch
pravdu
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2013 22:21
- Nahlásit
Vero
Ale to přece neznamená......To jen znamená
Důležitá byla hlavně další moje věta, kterou jsi Bohu žel z citace vypustila: Vždycky se dala najít příčina, proč ten pes neměl šanci tak úplně být psem, psem ve fungující smečce, žil v permanentním napětí, a z toho problémy pramenily. Nic s povahou tu neřeším, k povaze se dostaneme, až když tohle vyřešíme.
Nebo ještě jinak. Jde mi o to, vědět o tom, čím je určité plemeno specifické a jakou má jedinec povahu, počítat s tím, ale NEHŘEŠIT NA TO (to dělá strašná spousta lidí) a nejdřív vyřešit problémy plynoucí z předtím popsaného, protože je to společné pro všechny psy a tím pádem je to nejmocnější spojenec. Teprve potom se věnovat specifickým věcem.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 09:37 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Walda
Důležitá byla hlavně další moje věta, kterou jsi Bohu žel z citace vypustila: Vždycky se dala najít příčina, proč ten pes neměl šanci tak úplně být psem, psem ve fungující smečce, žil v permanentním napětí
Waldo, myslím že jsi mě nepochopil. Vypustila jsem pro nevýznamnost z hlediska existence různých povah. To, co jsi napsal, vůbec nezpochybňuju. To si umím přesně představit, že to je právě takto.
Akorát že v tomto případě jeden o koze a druhej o voze.
edit- ta debata snad nebyla o situaci "neumím žít se svým psem a vést ho" - tak tam je jasný, že člověk neumí - ta debata byla o tom, že různí psi s různou povahou se různě projevují a jednoho nepřetočím o 100%, však už proto si člověk vybírá z vrhu to které štěně, jak ho pozoruje, jak se projevuje, co mu sedí atd. - ne? prostě o koze a o voze.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 09:57 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vero
o koze a o voze
To je možný, ale původně se bublik19 ptala na to, jestli to, co dělá je správně a co má ještě dělat.
Já jsem jí napsal, ať se vykašle na povahu a nejdřív zkusí najít a řešit podstatu problému. Povahu do toho začli tahat ostatní, já jen vysvětloval, proč se povahou zabývat až později. Což se mi moc nepodařilo, ale to je jejich věc.
Takže já píšu od začátku o voze, kozu sem zatáhli ostatní.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 10:41
- Nahlásit
Walda
nejdřív zkusí najít a řešit podstatu problému
jo takhle . Jo, s tím nejde než souhlasit, protože tyhle problémový situace omezují jejich společné fungování.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 10:42
- Nahlásit
No, já bych řekla, že v tomto případě je právě povaha podstatou problému...
Teda myslím povaha toho psa...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 10:52
- Nahlásit
ssshhhhh
tomto případě je právě povaha podstatou problému
Si mi to vzala z klávesnice.
Walda
nejdřív zkusí najít a řešit podstatu problému
Tu kozu jsem sem zatáhla asi já, protože to vidím stejně jako ssshhhhh že podstatou je povaha (bojácnost třeba) a já jako majitel v podstatě řeším následky, které z toho vyplývají.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:38
- Nahlásit
Maya
že podstatou je povaha
Jo, jenže já se vždycky snažím spíš hledat problém a jeho řešení v povaze a chování psovoda, než psa. Abych se tou fixací na plemeno a povahu psa nezablokoval v řešení.
Teď už se blížíme podstatě, jak jí vidím já
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:43
- Nahlásit
Walda
akže já píšu od začátku o voze, kozu sem zatáhli ostatní
No tak to máš pravdu, holt diskuse se posunula, jak už to bývá
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:45
- Nahlásit
Walda
Jo, jenže já se vždycky snažím spíš hledat problém a jeho řešení v povaze a chování psovoda, než psa. Abych se tou fixací na plemeno a povahu psa nezablokoval v řešení.
Tak to jako chápu a i věřím, že to je dobře- že jako výcvikář to máě právě takhle dělat.
(Ale nezatáhla se sem ta koza s tím, že ses divil, že Mája má dva psy různé povahy? aniž by s tím teda měla problém k řešení?)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:48 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Maya
podstatou je povaha (bojácnost třeba) a já jako majitel v podstatě řeším následky, které z toho vyplývají.
Myslím, že asi jak kdy. Někdy určitě jo (s některou povahou je to některé povahy těžší), ale taky plně věřím Waldovi, že mu chodí zástupy lidí, co prostě jen dělají fůru věcí blbě (a svádí to na povahu psa, která tam může hrát je malou roli).
Edit- hele já dělám blbě určitě celý hafo všech možnejch věcí, ale mám psa s dokonalou povahou, takže to ve výsledku vlastně asi ani neva
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:50
- Nahlásit
Walda
Aha, tak jestli to dobře chápu, máš asi hodně zkušeností s tím, že víc lidí zkoní bezproblémovýho psa svým nevhodným chováním k němu než je těch skutečně vrozeně problémových psů a proto se primárně zaměřuješ na psovoda. A v tom je asi celý to nedorozumění, mě když někdo řekne, že má bojácného pa, tak tomu věřím.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 11:56
- Nahlásit
Vero
Já taky určitě dělám spoustu věcí blbě, no a taky podle mě dost záleží kde ten pes žije, moji psi jsou vesničani, kdyby ten mladší žil ve městě a denně při každém venčení potkával desítky lidí a psů, tak jistě by dneska byl jinde než je se mnou. Ale to už holt tak je, že pro mě je prioritnější, aby mi nezakousl slepice a nehonil srnky a zajíce než to jak na tom s cizíma lidma a psama.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:18
- Nahlásit
Maya
Já taky určitě dělám spoustu věcí blbě
a kdo ne, že?
Ale já si myslim, že povaha psa je polovina problému, že to řešení by mělo vycházet z povahy psa i majitele. Na bojácného psa platí podle mě něco jiného, než na zkaženého nebo výchovou nepolíbeného.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:25
- Nahlásit
kachna_
, že to řešení by mělo vycházet z povahy psa i majitele. Na bojácného psa platí podle mě něco jiného, než na zkaženého nebo výchovou nepolíbeného.
moudrá slova paní, moudrá slova
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:27
- Nahlásit
Maya
víc lidí zkoní bezproblémovýho psa svým nevhodným chováním k němu než je těch skutečně vrozeně problémových psů
To je naprostá jistota.
Ale mě nejvíc zajímá ten proces sám.
Nejen, že fůra lidí naprosto nevědomky a v dobé lidské víře, že stačí jejich psa milovat, psa stresuje a těm se pak dá takhle pomoct.
Jde to i obrátit. Na začátku předpokládám, že každý pes, který nežije ve smečce někde na savaně, nebo ranči v Iowě, je trochu stresovaný lidskou civilizací. I když to je třeba vyrovnaný pohodář. A já se snažím, u vědomí toho, co tu píšu, jeho problémky odhalit a uvolnit ho z nich, aby pes byl ještě lepší. Přes prostředí, přes psovoda, přes ostatní psy.
Já cvičím asistenční psy, od kterých chci maximální uvolněnost a adaptaci na prostředí, velkou empatii k psovodovi, aby dokázali reagovat nejen na jeho verbální i neverbální povely, ale i na jeho nálady a okamžitý zdravotní stav. V tomhle mi ten přístup hodně pomáhá.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:38
- Nahlásit
PetraK
moudrá slova paní, moudrá slova
ani ne, páč jsem to napsala špatně, samozřejmě, že bojavej pes mmůže bejt zároveň zkaženej nebo výchovou nepolíbenej,
chtěla jsem napsat bojácného než vyrovnaného nebo aktivního "čertíka z krabičky"
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:40
- Nahlásit
Walda
cvičím asistenční psy,
a nezaměřuješ se tak primárně jen na jeden typ psů, který navíc už prošel jakýmsi zátěžovým testem povahy?
|
Walda
Člen |
- Nahlásit
Vero
nezatáhla se sem ta koza s tím, že ses divil, že Mája má dva psy různé povahy?
S Májou to bylo zajímavý, i když díky prostředí internetu trochu delší. Mě fakt zajímalo, proč má každýho psa jinýho, nakonec jsme zjistitĺi, že to u mlaďocha možná není ani tak úplně bázlivost, ale teritoriální chování a že se to takhle chce, a že si to možná chovatelé časem trochu transformovali.
Ale i tak věřím, že i tak by se daly najít rozdíly mezi tím, když byl štěndou první pes a ten druhý, prostředí, chování Máji, chování prvního psa při příchodu druhého...., všechno je důležité.
Například, to se netýká máji: teď jsem se byl podívat na psa v rodině, kde jeden ze stresujících faktorů pro neurotickýho psa je zcela určitě rozestavení nábytku pes už je na pokraji nutkavejch poruch takže tady určitě začnem od prostředí. Ti lidé si to ani neuvědomili, úpsa bezmezně milují.
|
Maya
Člen |
- Nahlásit
Walda
No to už je pro většinu lidí ale asi moc vysokej level. Většina lidí chce jen se svým psem normálně fungovat a teda popravdě znám i dost lidí, kteří s jedním psem fungovali normálně, pak si poříděj to samý plemeno a bum všechno v háji
Stačí trochu jiná povaha, pak si nesednou jako s tím prvním a buď se obvykle lidi přizpůsobí a nebo skončí u tebe nebo někoho podobného (ale těch bude asi menšina).
Jinak myslím, že i člověk je dost často stresovaný psem, ale to už nikdo neřeší.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:44
- Nahlásit
kachna_
už prošel jakýmsi zátěžovým testem
Tohle, o čem píšu, je vhodné pro všechny psy. Pro ty úplně rozsypané nejvhodnější. Takže s absolvováním zátěžového testu to nemá co společného.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:47
- Nahlásit
Walda
že i tak by se daly najít rozdíly mezi tím, když byl štěndou první pes a ten druhý
To je ale vždycky, pokud teda nejde o stejně stará štěňata ne? I když je to stejná rodina, tak v čase se vždycky něco změní.
si to možná chovatelé časem trochu transformovali
tohle by mě zajímalo jak, protože to fakt by muselo být nevědomky a docela brzo když byl ještě malej
i když pravda určitý věci mě napadaj ale to už rozebírat nebudu
chování prvního psa při příchodu druhého
to můžu vyjádřit stručně - chůva na plný úvazek
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2013 12:47
- Nahlásit
Maya
ost lidí, kteří s jedním psem fungovali normálně, pak si poříděj to samý plemeno a bum všechno v háji
Jasně, taky znám, je to o tom. Ale není to jen o jiné povaze toho druhého psa. Životy těch lidí se za 10 a víc let změní, oni si to ani neuvědomí a pes přijde do úplně jiného prostředí, než ten první.
|