| Autor |
Zpráva |
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 20:09
- Nahlásit
Zdravím, prosím o pomoc. Máme křížence krysaříka, teď je mu půl roku. Pejsek je to po všech stránkách úžasný, ale už od té doby, co jsme si ho přinesli od chovatelky na nás hodně visí, hlavně na mě, chodí za mnou jak ocásek, kde jsem já, tam je pes, to mi nijak nevadí. Problém je, že nejsme schopni ho naučit, aby byl sám doma. Dosud jsem si ho vozila do práce, jenže přece jen půl roku stáří mi připadá už dost, aby mohl být sám, max. 4 hodinky, pak ho přijdu vyvenčit. Jenže to je katastrofa, sleduju ho z práce přes skype. Doma se ničeho netkne, nic neničí,nečůrá, ale vyje a vyje, ten jeho pláč mi trhá srdce. Má k dispozici kuchyň a předsíň,má tam spoustu hraček,granulky,vodu,mlsky, ale nezájem. Jen vyje a běhá kolem dveří. ZKoušíme ho nechávat teprve tři dny, ale nevidím žádné zlepšení. Je mi ho hrozně líto a nevím, jak mu pomoci. Zkouším ho trénovat, jak se to všude píše, ale tím ho akorát stresuju, jakmile za ním zavřu dveře, řeknu mu zůstaň a po 5 sekundách zase otevřu, abycho ho pochválila, tak sice nekňučí, ale vidím, jakej má strach, že ho zase opustím, skáče po mě, vezmu ho do náručí a strašně se ke mě tiskne. Prosím, co myslíte, naučí se to, být sám? Pochopí to?Za jak dlouho..?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 20:14
- Nahlásit
Chipinek
zkus počíst tady,ale je to běh na delší trat
http://www.dejavu-clanky.estranky.cz/clanky/pes/se paracni-uzkost.html
lavně na mě, chodí za mnou jak ocásek, kde jsem já, tam je pes, to mi nijak nevadí
tohle nebude úplně dobře..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 22:02
- Nahlásit
Chipinek
Jsem si procitala to tvy prvni tema - a koukam, ze stale stejnej problem. Kdyz si ho odmala s odpustenim rozmazlovala, ted to pujde jeste hur napravit..
ale tím ho akorát stresuju, jakmile za ním zavřu dveře, řeknu mu zůstaň a po 5 sekundách zase otevřu, abycho ho pochválila, tak sice nekňučí, ale vidím, jakej má strach, že ho zase opustím, skáče po mě, vezmu ho do náručí a strašně se ke mě tiskne.
Chyba na chybe, zacni s nacvikem po byte znovu, prestan si trpaslika tak porad vsimat. Nerikej zustan, nechval po 5 vterinach za prichod, neber ho do naruci, necicmej, nepolidstuj.
Pokud si ho dosud vozila do prace a ted ma najednou zustat 4 hod sam - nedivim se, ze breci.
Napada me - zkus ho zase vozit do prace, kde ti ale nebude sedet na kline, nebude na tobe natisklej (pokud tomu tak ani nebylo, tak sorry) - ale nauci se tam spat a odpocivat dukladne vylitan a vyvencen ve svym vlastnim domecku/bedynce - idealne s predchozim nacvikem na toto doma. A ne, ze te bude porad sledovat, kde ses a tak.
A doma, nenechat psa za sebou chodit jak ocaska vsude, proste jdes do koupelny, wc, zavres, neresis, nepovelujes, nechvalis, nenosis v naruci.. bezna situace domaci. Uklizis treba, psovi reknes uhni, zavres dvere, vyluxujes, otevres, reknes znova uhni, zase zavres.. zkratka udelat z toho ne nejakou stresovou situaci, ale kazdodenni rutinu. S tim, ze ideal naucit prdolu povel "Misto" - kdy si za pamlsek zaleze do svyho domecku/bedynky - ktera muze byt klidne ohranicena ohradkou, vystlana hrackama, miska s vodou, pro krysarika klidne i termoforem, aby se mel pritulit k cemu teplymu...
Ono to je hezky ukazany treba tady na videu, jak odmala stendo zvykat na omezeny prostor uplne v pohode.
S nacvikem byti o samote si mela zacit uz davno, ted ponekud pozde bycha honiti, ale da se to v klidu zvladnout. A pes to pochopi, kdyz mu to srozumitelne vysvetlis, bez emoci a s dostatecnym nacvikem.
Jo a jestli ho sledujes pres skype, je problem na nej promluvit? To se nezklidni a jen o to vic si styska?
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 22:20
- Nahlásit
Chipinek
Je mi ho hrozně líto a nevím, jak mu pomoci.
... jak pravila Fifi...
Jen bych k tomu jěště podotkla, že z tvýho příspěvku mimo lásky k pejskovi cejtím úzkost, lítost, starost, dojetí... - což je úplně pochopitelný a rozhodně to nechci sestřelovat.
Problém je v tom, že tyhle emoce cítí i tvůj pes a je to pro něj signál, že se "něco" děje a tudíž je důvod se bát a jančit...
Pokud je to tak, jak píšu, zkus víc dělat "jako by nic" a před pejskem to tak neprožívat ... jak už napsala Fifijová..
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 22:48
- Nahlásit
Díky všem za příspěvky, jste hodní.
Tak abych to tak nějak uvedla na pravou míru, jak to s tím našim bobanem vlastně je. Vím, že jsem udělala chybu už na začátku, bohužel jsem nezkušený chovatel, já i přítel máme pejsky hrozně rádi, tohle je náš první, to mě neomlouvá, já vím...ale je to úplně přesně, jak píše Hipík a Tonička a Rozinka - cítím k pejskovi lítost, starost, dojetí. To je 100% výstižné. Pokusím se tohle napravit a dělat víc, jakože nic.
Jinak na text Fifí bych tedy doplnila. On když byl malinkatej, tak to bylo daleko daleko horší, to opravdu neusnul jinak než na klíně a plakal tka dlouho, dokud jsem ho nevzala. Časem se moc spravil, má svůj pelíšek doma i u mě v práci a když je unavenej, tak si jde sám lehnout, to je v pohodě, jenže je tu zase nějaké ALE. Spí tak na jedno oko, jakmile se pohnu, už mě sleduje a když se zvednu a někam jdu, tak zbystří a když fakt odejdu, už cupitá za mnou, jak jsem psala - jak ocásek. Když před ním zavřu dveře - např. v práci potřebuju na chvíli někam vyběhnout, tak se spustí řev a štěkot, dokud se nevrátím a vítá mě jak kdyby mě neviděl týden. Na tohle nereaguju, nevšímám si ho, než se sklidní. Doma, když něco dělám, tak ho spíš odháním, normálně ho odpálkuju uhni, vystřel, nebo když potřebuju pracovat na PC a otravuje, tak mu důrazně řeknu - teď ne a dá pokoj. Až když mám čas a náladu, tak se s ním mazlím, hrajeme si, umí všechny základní povedly, na místo, nesmíš, sedni, lehni, pac..atd. Mám ho moc ráda, je to postelový pejsek, to nebudu zapírat a jako takovýho mazla jsem si ho i pořizovala, jen ho potřebuju naučit troše samostatnosti a vůbec nevím, jak na to, nevím, jak mu mám vysvětlit, ať za mnou furt nechodí, že klidně může spát ve svém pelíšku, když jdu na wc. Já se sice na tom wc zavřu, ale on před ním sedí a občas i poknikává, to stejný, když se jdu sprchovat, dřív i plakal, teď sedí před koupelnou a čeká, už ví, že odtam vyjdu. Achjo, jsem z toho nešťastná, je to úžasný pejsek, ale nemůžu ho mít nonstop přikovanýho k noze. Dneska, když jsem přišla domů, tak už jsem se snažila nevítat, jak blázen, to stejný, když odcházím, tak se neloučím, jen mu řeknu, že se vrátím a ať zůstane a zabouchnu dveře a najednou řev. S tím skypem mám strach, že kdybych na něho mluvila, tak to bude ještě horší, že mě bude hledat a bude ještě víc jančit. JInak mimochodem, máte někdo zkušenost s antistresovým obojkem na bázi uvolňování feromonů?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 23:00
- Nahlásit
Chipinek
máte někdo zkušenost s antistresovým obojkem na bázi uvolňování feromonů?
To sice nemám, ale napadlo mě, jestli nezkusit třeba bachovky, spousta lidí na ně nedá dopustit
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 23:01
- Nahlásit
Chipinek
Doma, když něco dělám, tak ho spíš odháním, normálně ho odpálkuju uhni, vystřel, nebo když potřebuju pracovat na PC a otravuje, tak mu důrazně řeknu - teď ne a dá pokoj.
Vis asi presne, co je kde spatne, ale nejaky posun k tomu to zmenit - to teda nevidim. Zacni ho ucit ten povel na "misto" nebo "pelisek" nebo ja nevim co, kam si zaleze - klidne ohradku s peliskem, za pamlsky. A bude tam, ikdyz jdes doma na wc, koupelny, zavres za nim pruhledny vratka a nazdar bazar.
Achjo, jsem z toho nešťastná, je to úžasný pejsek, ale nemůžu ho mít nonstop přikovanýho k noze.
Tak nemej! Vzdyt to jde zmenit!
|
moll
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 07:51
- Nahlásit
bylo by zajímavý popsat, jak se pesan chová ke tvému příteli - jestli bez něho taky tak šílí. protože podle popisu bych to viděla na rovnou cestu k přivlastnění paničky a k ovládnutí provozu domácnosti - u mrňousů kupodivu běžný problém, protože jsou mrňaví, roztomilí, dojemní a pod. je to pesan jako každý jiný, spát by měl ve svém pelíšku klidně i v ložnici, přes den býz občas vykázán na místečko - zprvu tak, aby viděl na paničku, později i neviděl, ale věděl, že je doma. a pak i po rozloučení zmizet z bytu a zase se vrátit domů, pochválit, že byl hodný a tak pořád dokola.chce to změnu v myšlení paničky= zvýšit odolnost vůči smutným psím očím
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 14:26
- Nahlásit
Jak píše moll - mám hodně malou odolnost proti té jeho roztomilosti, protože ta je bohužel odzbrojující. Dneska mi řekla sousedka, že to byl zas vyrvál. Tak jsme prohodily pár slov, říkala, že si myslí, že se to ten náš hafan nenaučí být sám, to mě celkem dostalo. Mám každý den úplně blbou náladu, protože jsem z toho nešťastná a na sebe naštvaná, že jsem k němu hned na začátku nezačala přistupovat jinak. Teď jsem zmatená já a i ten pes, já nevím, jak se mám chovat, on cítí, že se chovám jinak, navíc, že ho najednou necháváme samotnýho...
Názorný příklad z dneška, přišla jsem ve 13:00 domů, ten mě vítal jak blázen, koukla jsem se a za celou dobu, co byl sám se nedotkl žádné své hračky ani si nežužlal prasečí ucho, který miluje. Vzala jsem ho ven, vyvenčil se, přišli jsme domů a zas...všude za mnou. Pak jsem si sedla v kuchyni, že se najím, tak na mě chvilku koukal, nevšímala jsem si ho, tak si zalezl do pelechu a usnul.Dojedla jsme, poklidila jsem a přemýstila jsem se do pokoje k PC, hned šel za mnou, řekla jsme mu při odchodu zůstaň na místě, ale nezájem, šel za mnou a lehl si tady vedle mě a spí dál. Kdybych se teď zvedla a šla do kuchyně, tak půjde taky a lehne si do pelechu tam.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 14:30
- Nahlásit
Jinak co se týče toho, jak se chová k příteli. Hmm jemu jemu je celkově jedno, kdo za ním příjde, nebo odejde, jestli já nebo přítel, vyvádí úplně stejně. Abych dala příklad, jedem autem, přítel potřebuje natankovat a pes šílí, lítá po autě, vyhlíží ho jak šílenej, to stejný,když vystoupím já, úplně stejná reakce. Ale doma chodí spíš všude za mnou, asi záleží jak se mu chce, někdy leží u přítele, někdy u mě. Když jsme v pokoji oba a já se zvednu a jdu do kuchyně, tak obvykle cupitá za mnou.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 14:32
- Nahlásit
Myslíte, že bych na něho měla být celkově ostřejší, důraznější? Problém je, že já sama nevím, kdy se mám chovat důrazněji a kdy si můžu dovolit ho třeba pomazlit.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 15:09
- Nahlásit
Myslíte, že bych na něho měla být celkově ostřejší, důraznější? Problém je, že já sama nevím, kdy se mám chovat důrazněji a kdy si můžu dovolit ho třeba pomazlit.
Nemusíš být ostrá, stačí být důsledná, dobře čitelná, nepolidšťovat psa, nepodsouvat mu lidské emoce, být klidná a rázná... a vědět, že každou pochvalou a pomazlením upevňuješ chování, které tomu těsně předcházelo.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 15:39
- Nahlásit
Nevadí mi že je pes závislák .
Vadí mi že je vystavován stresu .
A proto , že se ho "snažíš " nějak "řešit" je to čím dál horší .
Opakuju se tu furt dokola , ale na tohle stačí obyčejná přepravka .
Velikost tak akorát na psa !
Čím větší tím horší .
Štěně bez " smečky " nebo svého šéfa nemá co samo kde pobíhat .
Může ho něco sežrat , nebo se mu něco stát .
Když je samo má být zalezlé a ani nedutat .
Jenže když nemá tu jistotu , že tam co by eventuálně zalezlo , je i v bezpečí , tak jasně musí řvát a někam zdrhat nebo stres a strach uvolnit ochablými svěrači a kousáním či drbáním čehokoli .
A tak tvůj jediný úkol je naučit ho být v přepravce , kdykoli , když nejsi s ním ., ale i kdykoli , když nemáš čas či chuť se mu věnovat .
. Jdu do přepravky - nic neděje , vše je OK a jdu spát . Přepravka se otevře a svět kolem je bezpečný .
Jasně vnímám argumenty o týrání ubohého míma - jenže ten pes si už teď prožívá dost peklo a jde jen o to ho naučit , že některá místa jsou bezpečnější než jiné .
A to že ti pes lítá po autě - no taky si myslím , že pes nemá co lítat po autě .
Jeden argument z mnoha : blbě se toodstraňuje meje z předního skla
Ale tady bývá zvykem si rady přečíst , pak si zdůvotnit proč já to neudělám , jako to bych teda nedala atak a tomunemůžuudělat ........ a pak se pejsek darovává do dobrých a nakonec už je to fuk , že i do zlých ruk ....
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 17:41
- Nahlásit
Zajímavý názor, takový jsem ještě neslyšela, že by měl být pejsek v přepravce. Myslím, že naučit na pelech bude stačit.
Trošku jsem nepochopila - CO se špatně meje z předního skla?? Pejsek běhá po autě, když někde zastavíme, jinak má svoji "přepravku" v podobě psí tašky simulující pelech a ví, že v ní musí být v době jízdy. Když zastavíme a přítel vystoupí,tak chce za ním a ze své tašky se vysouká a valí k oknu ho sledovat, kam jde.
Ale aby musel být pes v přepravce kdykoli nemám náladu si hrát to mi připadá opravdu přitažený za vlasy, není to křeček, navíc je to štěně a hravé, takže i když si s ním nehraju já, tak hraje sám a potřebuje se hýbat.
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 21:42
- Nahlásit
Chipinek
z předního skla se špatně meje...ten pejsek, co skáče po autě a pak se zabrzdí....
Stoprocentní souhlas s tím, co píše Agáta - pejsek se napřed naučí, že v přepravce je bezpečno a útulno a hlavně to, že :jsem v přepravce = NIC NEŘEŠÍM, nepobíhám, nepanikařím, protože a / nemůžu ven, ale b / nic nemůže na mě!!!
Takže zezačátku tam strčíš unaveného, vylítaného pejska s nějakou úžasnou dobrotou a zasedneš např. k počítači, pak klidně i odejdeš do kuchyně a zpět - pejsek v přepravce nemůže/ nemusí letět za tebou. Zároveň ty ho nemusíš povelovat, vracet na pelíšek a tím znervózňovat / chci za paničkou, ale ona mě vyhání nebo co, tak asi se něco děje?? /
To samé v tom autě - je sice v tašce, ale může z ní kdykoliv ven a taky to dělá. Kdyby z ní nemohl, časem to přestane řešit. Já mám psy v autě uvázané vzadu a u benzinky se ani nevzbudí
|
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 07:19 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Chipinek
Zajímavý názor, takový jsem ještě neslyšela, že by měl být pejsek v přepravce. Myslím, že naučit na pelech bude stačit.
V autě je ale rozhodně pejsek ve větším bezpečí v přepravce než v tašce, ze které by v případě nárazu vylítnul. V upevněné přepravce má větší šanci na přežití a je to bezpečnější i pro lidi (při prudkým nárazu při velký rychlosti má i malinkej pejsek volně letící vzduchem razanci dělový koule...).
Pro svý psy jsem jinak přepravku nepotřebovala, ale jedna moje fenka miluje domečky, tak jsem jí pořídila stan, a hned se tam nasáčkovala i druhá
Pro ně to není místo, kde by musely být za trest, ale místo, které je jejich výsostným územím a kde se cítí v bezpečí. Pokud by bylo třeba, mohla bych tam na nějakou dobu fenku zavřít, aniž ona by z toho měla nějaké trauma.
(Mimochodem, i kdyby provedli bůhvíjakou rošťárnu, nikdy bych psy netrestala v jejich pelechu nebo stanu)
Není klec jako klec, mrkni třeba sem na látkové přepravky, které se dají využít i jako stan, apartní domeček , ale hlavně jako místo, kde se pejsek bude cítit bezpečně...
http://www.beibei.cz/beibei-cz/eshop/5-1-Klece/20- 2-Klece-latkove/5/196-Latkova-skladaci-prepravni-k lec-pro-psa-Velikost-3038-XXL-cervena
To jenom pro příklad, existuje spousta modelů v různých velikostech, designech a cenových kategoriích.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 08:37
- Nahlásit
Souhlasím s výše napsaným, o tom žádná, ale mam takovej malej typ co by vám u toho učení mohlo pomoct - jsou to prášky Allegris, na bylinné bázi, žádná chemie. Působí antistresově, taková antidepresiva v bylinkách Mě úžasně pomohly u mého skutečně labilního psa, stačila měsíční kůra a úzkostné (bezdůvodné) stavy jsou pryč. ALE - v tvém případě je radím jen jako pomocníka při nácviku na samostatný život, rozhodně nebudou samospásné. U vašeho problému mají rozhodně větší podíl špatné návyky než psychická nevyrovnanost psa. Ale myslím že by se vám lepší odbourávaly když psu trošku "vypomůžete" od zbytečného stresu.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:11
- Nahlásit
solanka
Děkuju za vysvětlivky
Ale , asi to majitelka nedá skrz to hýbání ...
Tak jako obvykle komu není rady ....
Pes , bude se sice hýbat bude , ale dobře mu nebude .
Chipinek
Pelíšek je opravdu málo , je málo i boudíčka , ze které se může ven .
Jen ještě chci připomenout to o té vyšší nervové soustavě .
Jak je známo , tu mají jen lidi .
Psi ji opravdu , ale opravdu nemají .
Proto my lidi , bychom ji měli používat a počítat s tím , že pejsek opravdu netuší a nemůže tušit : Když udělám tohle , bude za 3 sekundy nebo 3 dny tohle a naopak , neudělám tohle a nastane , či nenastane ....
A tak jako malé dítě , které potřebuje rozvíjet svou osobnost a hýbat se a hrát si , nenechám ( teda já určitě ) si hrát bez dozoru , a ne tam , kde by kolikrát chtělo - na ulici - tam ho držím za ruku chca nechca .
V autě jsou přikurtováni taky všichni bez kecání a psi jsou v bedně .
Takže psa v určitých chvílích jeho života omezim nebo ochráním .
Vyplatilo se mi to tím , že moje děti přežily rozvoje svých
osobností a psi taky .
A pak ještě , pes , který není v pořádku se prodává , darovává hodně těžce a tím pádem má i těžký život . Tím že není v pořádku a nemyslím tělesné vady , ale hlavně jeho povahu a stav " duše "
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 13:01
- Nahlásit
Chipinek
Čím dál víc mám pocit, že to se psem prostě neumíš a buď by sis měla najít někoho, kdo ti základy fungování se psem vysvětlí, nebo bys ho mít vůbec neměla .
Ta nezdravá závislost psa je nejspíš jen ventil toho, že pes totálně nechápe své místo v rodině, nechápe co se po něm chce, a má nervy v kýblu.
|
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 18:51
- Nahlásit
LucieS
Čím dál víc mám pocit, že to se psem prostě neumíš
No, neumí..., je to její první pes a dělá chyby, ... jako všichni, nebo alespoň většina...
měla najít někoho, kdo ti základy fungování se psem vysvětlí
S tím naprosto souhlasím...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 22:29
- Nahlásit
ale jedna moje fenka miluje domečky,
Domečky miluje hodně psů, si myslím. Možná všichni. Doma vidím, jak si domečky hledají pod stolem, pod křeslem. Rádi mají něco vyvýšeného, ale když má něco "stříšku", tak je to úplně skvělý. Nejlépe stříška na posteli. Prostě závětří, ze kterého je vidět všude, ale přesto je to bezpečné zaprděné doupě.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 21:22
- Nahlásit
Já nevím, nechci nic a nikoho shazovat, ale názor většiny z Vás, že pes musí být zavřenej v nějaké přepravce mi vážně nejde na rozum. Myslím, že jste chovatelé, kteří s pejsky jednají podle nějakého pravidla a tak to bude a nebo je to špatně. "Normální" lidé, co znám, všichni kolem mě, co mají pejsky, ať už to jsou moji rodiče, kteří mají hafana na dvoře a zahradě a ten hafan pořádně ani neví jak se jmenuje a je spokojenej jak želva, nebo pes mojí kolegyně, to je princezna, co spí jedině v posteli, po schodech ji nosí, žere nejluxusnější paštičky a povel sedni v životě neslyšela, nebo pes mojí tchyně, který poslouchá jak hodinky, ale než se to naučil, tak mu dávali celkem hašte...atd atd, Kdo z těchto lidí to s tím psem umí??? A to bych mohla mluvit dál o lidech a lidech a jejich psech, co znám. Ale všichni tito pejsci jsou šťastní, mají svůj domov a svoje páničky, plnou misku a teplej pelíšek.Náš pejsek nás už od malinka zbožňuje a dává nám to najevo. Absolutně mě neštve, že nás má tak rád, my jej máme rádi stejně tak. A specielně pro Agátu: NIKDY bych ho nikomu nedala!!! Asi mě mrzí, že na to pohlížíte ze své zaujaté stránky jakožto z pohledu "dokonalého" chovatele, místo aby jste se snažili pochopit, že náš pejsek je holt pes mazlivý a bude takovým i kdybych ho denně řezala a zavírala bůh ví kam. Je takový už od miminka a nevidím důvod, proč ho měnit. Jediný, co potřebuju, aby se naučil být pár hodin sám. Kvůli tomu nemíním z něho dělat jiného psa, než jakým je, je to člen a ne nějaká hračka, kterou nastavím, jak se mi zlíbí, lze ho jen usměrnit, o což se snažím. Naučit jej poslouchat, ukázat mu,co smí a nesmí a to všechno pochopil. Jen ještě nepochopil, že když odejdu, tak se zase vrátím. Toť vše.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 22:39
- Nahlásit
Chipinek
A specielně pro Agátu: NIKDY bych ho nikomu nedala
Agáta svý agresivní superzávodní psy nechává přivázaný u auta a nesměj potkat jinýho psa, jinak bitka, ale ráda radí zase to jo..takže si její profi rady vem rozhodně k srdci
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 22:54
- Nahlásit
Sízra Milanová
Agáta svý agresivní superzávodní psy nechává přivázaný u auta a nesměj potkat jinýho psa, jinak bitka, ale ráda radí zase to jo..takže si její profi rady vem rozhodně k srdci
Jo,tohle je fakt,ale.......Já nevím, nechci nic a nikoho shazovat, ale názor většiny z Vás, že pes musí být zavřenej v nějaké přepravce mi vážně nejde na rozum. Myslím, že jste chovatelé, kteří s pejsky jednají podle nějakého pravidla a tak to bude a nebo je to špatně. "Normální" lidé, co znám, všichni kolem mě, co mají pejsky, ať už to jsou moji rodiče, kteří mají hafana na dvoře a zahradě a ten hafan pořádně ani neví jak se jmenuje a je spokojenej jak želva, nebo pes mojí kolegyně, to je princezna, co spí jedině v posteli, po schodech ji nosí, žere nejluxusnější paštičky a povel sedni v životě neslyšela, nebo pes mojí tchyně, který poslouchá jak hodinky, ale než se to naučil, tak mu dávali celkem hašte...atd atd, Kdo z těchto lidí to s tím psem umí??? A to bych mohla mluvit dál o lidech a lidech a jejich psech, co znám. Ale všichni tito pejsci jsou šťastní, mají svůj domov a svoje páničky, plnou misku a teplej pelíšek.Náš pejsek nás už od malinka zbožňuje a dává nám to najevo. Absolutně mě neštve, že nás má tak rád, my jej máme rádi stejně tak......du blejt velebnosti!
Cecílije miluje klece,domečky,kočičí skovávačky,prostě cokoliv ,kde může bejt "neviditelná".Oba boxeři jsou zvyklí,když odcházíme z domu,že si vlezou do klece.Mrňavci mají jednu velkou klec v naší ložnici a i když je tam nezavíráme,pravidelně se tam nasáčkujou všichni.......a takhle by se dalo pokračovat do nekonečna se všema.....když se pes naučí,že je to bezpečí a né vynucenost,je to bezva a ulehčí to spousta práce,nervů a peněz.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 23:00 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit
Jebloň
taky nejsem proti kleci,ale když jí někdo používat nechce automaticky to neznamená že nesmí mít psa v tom případě
edit: a že ten člověk co nerespektuje rady tady moudrých hlav skončí tím že dá psa jistojistě do útulku..to jsou píčoviny prostě
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 23:06
- Nahlásit
Sízra Milanová
taky nejsem proti kleci,ale když jí někdo používat nechce automaticky to neznamená že nesmí mít psa v tom případě
Tak to rozhodně ne,já na to přišla zpátky cca 3roky,že je to,v našem případě,kdy je víc psů v jedné domácnosti,i výhra,když si pes na klec zvykne hned od začátku.
Jen se mi prostě nelíbí ,vůbec a ani malinko,přístup Chipinek.Tam to vidím jako jeden velkej průser a ještě můžeme být šťastní,že má "jen" křížence krysaříka,páč třeba s dogou bych je potkat nechtěla!Já teda ani s krysou!
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 23:12 - Změnil/a: Jebloň
- Nahlásit
Chipinek
A abych se vrátila k věci.....u těžké separačky se mi osvětčila jediná věc......dělat jako když se nic neděje....občas zavřít dveře,branku a rozhodně se nikdy neloučit a nevítat.
Přišel k nám 6-ti letý pes,který odloučení prožíval velmi hlasitě a jediná naše klika byla,že jsme bydleli ve svém RD.Postupně prostě pomáhá oddělení neřešit....děláme to teď stejně s fenou co k nám přišla jako 3 letá a taky se jí separace nelíbí.....odcházíme ve spěchu bez rozloučení a to se nám vyplácí .
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 23:13
- Nahlásit
Jebloň
Tak to rozhodně ne,já na to přišla zpátky cca 3roky,že je to,v našem případě,kdy je víc psů v jedné domácnosti,i výhra,když si pes na klec zvykne hned od začátku
tak určitě to neni zbytečná věc, já používala ohrádku asi týden,ale vlastně sem jí nepotřebovala dá se říct s jednim psem, se psem sem prakticky pořád,ale i tak můžu na celej den odejít když mi ho někdo vyvynčí pes neřve, nic neničí atd...ikdyž mi samozřejmě tady,teda víš asi kde bylo řečeno že má samozřejmě separačku strašlivou a že ho taky dám určitě do útulku, no tak prozatim se na to nechystám . Pokud je pes takhle závislej jak píše Chipinek, tak prostě to už tu někdo psal pomalu oddělovat na delší a delší dobu...radit lidem s krysaříkem co maj za zadkem, že už všechno posrali a maj ho dát pryč nejlíp nějakýmu asi zkušenýmu výcvikáři co ho zavče do odkládačky na cvičáku je už veliká debilita...proboha je to krysařík, stačí důslednost a za pár týdnů může být uplně v pohodě!
|
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2012 00:58 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Chipinek
...Asi mě mrzí, že na to pohlížíte ze své zaujaté stránky jakožto z pohledu "dokonalého" chovatele, místo aby jste se snažili pochopit, že náš pejsek je holt pes mazlivý a bude takovým i kdybych ho denně řezala a zavírala bůh ví kam. Je takový už od miminka a nevidím důvod, proč ho měnit. Jediný, co potřebuju, aby se naučil být pár hodin sám...
Hipíka (+17) jsem měla od jeho 2 měsíců a do přepravky jsem ho nezavírala, když jsem odcházela do práce.
Pak se naše smečka rozrostla na 4 kousky a když bylo období, kdy jedna fenka napadala druhou, o přepravce jsem uvažovala, ale nakonec jsem přechodnou separaci vyřešila jinak.
Z mého úhlu je třeba pejska přestat nervit (i sama sebe) a naučit ho na jeho pelíšek, domeček, stan, přepravku... to už je podle mě jedno.
Jako nejpraktičtějí se mi jeví "4 v 1" - látková přepravka, zvlášť jestli s pejsem často cestuješ...
Ale nemyslím si, že když bude mít pejsek jen normální pelíšek, že se něco pokazí...
Podrobný postup, jak si počínat doma, ti už napsala Fifi, a to je podle mne základ, aby jsi se hnula z místa.
PS: ... všichni naši psi byli a jsou velmi mazlicí, a smí do postele...
|
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2012 13:50 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Chipinek
ZKoušíme ho nechávat teprve tři dny, ale nevidím žádné zlepšení
... To je podle mne zatím krátká doba, aby byly patrný nějaký výsledky, když do teď byl pejsek zvyklý, že je ti furt za patama, a když ne, tak si to vyfňuká...
Učení na místo, stejně jako jiné povely, se pejsek většinou nenaučí za pár dní. A zůstávání v klidu o samotě tuplem...
Obrň se trpělivostí, obal nervy a v klidu, přátelsky, ale bez dojímání, strachu atakdál... postupuj důsledně krok za krokem, ono to půjde...
Já už si přesně nepomatuju, jak to bylo u nás, když jsem Hipíka zvykala, aby vydržel být sám, přeci jenom, je to 17 let... Ale mám dojem, že jsem s tím začala v jeho 3 měsících a trvalo to cca 1-2 měsíce, než od počátečního řevu a pár zničenejch věcí doma v klidu pochrupával.
(U něj to bylo trošku složitější, protože byl předtím týranej...)
Jinak z podpůrnejch prostředků u nás zabírají bachovky dobře. Anebo třeba můžeš zkusit i směs uklidňujících bylin...
|