| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 10:48
- Nahlásit
smajiska
Já svý psy učím odmalinka, že za plot se smí jen na povel, takže pak mi nevybíhají, ale netuším, jak by to fungovalo u dospělého psa už zvyklého utíkat. U štěňat s tím není problém, aby se naučili respektovat čáru plotu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 11:16 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
smajiska
Nemůžete mi doporučit nějakou dobrou knížku nebo web, kde bych se inspirovala?
já jsem měla knížku 100 a 1 psích triků, nebo tak nějak, teď nevím, jak se to jmenuje, půjčila jsem to, ale člověk si může vymýšlet sám (rozlišovat hračky podle jména, nosit věci na povel někam a tam je položit, otvírat zavírat dvířka, dveře, na schovávanou, pes si hlídá předmět/hračku na určeném místě, různé triky jako packování, polohy mrtvý, zajíček, slalom mezi nohama.... a tak. Nicméně, asi bych se teď víc věnovala učení potřebných věcí a tohle dělala jen pro zábavu.
To že pes nepochopil klikání je jednoznačně chyba na vaší straně. Vezměte to odznovu, vezměte si nějakou velmi dobrou odměnu - třeba špek a vždy tak 10x--15x podle soustředěnosti psa klik+OKAMŽITÁ odměna. naklikávejte doma v klidu, měňte místo, polohy (kuchyň, obývák, sedím, stojím... ať si pes nespojí klikání s něčím co se opakuje) až po nějaké době vyzkoušejte kliknout, když pes není u vás, pokud se u vás ve vteřině zhmotní, přejděte s naklikáváním ven do klidného prostředí bez rušivých elementů, ty přidejte až v momentě, kdy pes opět zareaguje na kliknutí ve chvíli, kdy vám nevěnuje pozornost. Až bude pes reagovat na kliknutí kdykoliv, můžete ho začít učit nový trik na kterém mu princip vysvětlíte.
dlouhodobé odložení - nejdřív ho musí umět v tvé přítomnosti - tzn. spolehlivě zůstane ležet u nohy (pomůžeš si vodítkem), když se nic neděje, pak zvětšuješ pomalu mezi vámi vzdálenost (opět na vodítku) a čas po který má ležet. pak přidej otevření vrat. aby pes vydržel ležet i když někdo otvírá vrata a vyjíždí/vjíždí (obojí cvičte, aby se naučil ležet v obou variantách), pak když to spolehlivě zvládá tak bez vodítka opět u tvé nohy... prodlužuješ vzdálenost, čas, přidáš otevření vrat odjezd/příjezd..... Snad jsem to popsala dobře? neumím vysvětlovat.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 12:31
- Nahlásit
Pes není robot, a i když se člověku může zdát,že provádí nějaký cvik na 100%, za všech okolností,vždycky existuje reálné riziko,že zrovna v ten nejméně vhodný okamžik zareaguje jinak,než člověk čeká. Znám psy,co skončili pod koly aut,byť předtím milionkrát zastavili u obrubníku silnice nebo čekali na místě,až majitel zaparkuje. Proto bych se nikdy na žádný cvik nespoléhala a v případě otevírání brány a parkování vždycky nejdřív psa zavřela. Můj názor
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 12:46
- Nahlásit
jana33
Znám psy,co skončili pod koly aut,byť předtím milionkrát zastavili u obrubník
jo. a nemusí jít vůbec ani o neposlušnost, či selhání poslušnosti, stačí, když pes špatně porozumí, respektive přesněji řečeno špatně páník velí já jsem si takhle poslala psa pod autobus sama , pes v pohodě čekal u obrubníku, já jsem ukázala a řekla "Chodník". No jenže jsem z jeho pohledu ukázala na druhej chodník a už to jelo . Od tý doby když ukazuju, tak nejen použiju ruce, postavím se jako policajt do zakázanýho směru.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 12:50
- Nahlásit
PetraK
No jenže jsem z jeho pohledu ukázala na druhej chodník a už to jelo
a ten autobus ho přejel? to je strašný...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 12:51
- Nahlásit
Sízra Milanová
a ten autobus ho přejel?
Ježiš! Troufám si tvrdit, že néééééééé
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 12:54
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Ježiš! Troufám si tvrdit, že néééééééé
já doufám že ne,ale to znělo jako že vběhnul rovnou pod autobus
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 13:21
- Nahlásit
Sízra Milanová
Lucie Kratochvílová
ne nepřejel, naštěstí seděl za volantem duchapřítomnej pan řidič, kterýmu se dodnes v duchu omlouvám, stejně jako těm cestujícím. Předpokládám, že jsem nedostala ani jedno zveřejnitelný jméno. a právem. Já jsem pak jen stála opřená o značku a snažila se nezvracet. Štěstí jako svině, nenáviděla bych se. Tak snad to bude poučení pro ostatní a třeba i pro smajisku - a to si troufnu říct, že Ešusu bude o něco líp poslouchat než její pesan. Tak jak to má ona, tam bych psa prostě zajistila, protože jinak je to koleda, koleda Štěpáne .
|
Honzík
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 14:26
- Nahlásit
Tak u nás máme elektrickou bránu u vrat do silnice už cca 15let, vystřídali se cca 4 psi a bez problémů ... Dva RTW, křízenec vlčáka a dobrmana a teď hodně "divoký" beagl (a toho máme od jeho tří let). Prostě jak přišli do domu, tak s každým vyjížděním nebo zajížděním auta šel jeden z nás se psem před garáž a "vysvětloval" - nesmíš, čekej .. Hranice u brány je dobře znatelná, máme pojezdovou a psi se to vždycky naučili rychle a bez problémů a jen vyjímečně beagl vleze do čidel, že se vrata začnou znovu otevírat, je akčnní a hodně natěšený, a tak musím z okénka auta houknout: domů. A možná pozor, při výpadkách elektriky se může stát, že se brána samovolně otevře (stalo se nám cca 3x). RTW nám zůstavali doma, beagla bych určitě hledala ...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 14:33 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Začínám si připadat jako paranoik, ale moji psi, když kdokoliv jakkoliv manipuluje s autem, sekačkou, míchačkou, pilou atd., jsou zásadně zavření doma, když jsem z baráku, jsou také zásadně zavření doma. Mě tedy nestojí to riziko, že se jim něco stane, zato. Mám sice průchody z baráku pro psy, ale zatím nepoužívám, protože nevím, jak udělat "barák" kolem psího výběhu - to je ochranné zabezpečení neprostupné ani pro otrávený kousek masa ze všech stran (to je i se střechou), aby uvnitř byla tráva na vyvenčení a nikdo dovnitř nemohl.
A to ještě uvažuju o nějakém zabezpeční, aby na ně nikdo nemohl i do baráku (nebo krást s odstraněním případné psí překážky, že jo...).
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 14:52
- Nahlásit
Vlčáčková
A děti máš zabezpečný jak? Jako já to moc neuznávám tuhle snahu o stoprocentní bezpečnost, děti nesmí nafukovat balonky, psi nesmí vystrčit nos z baráku... mě to připadá už trochu úchylný. Bezpečnost samozřejmě ano, ale tak nějak s rozumem by to mělo být.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 15:45
- Nahlásit
PetraK
ne nepřejel,
tak dobrý...
Tak snad to bude poučení pro ostatní a třeba i pro smajisku - a to si troufnu říct, že Ešusu bude o něco líp poslouchat než její pesan
já bych určitě taky zavírala,souhlas
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 15:56
- Nahlásit
PetraK
dobrej horor, taky pamatuju jak mi jednou už velmi dávno zdrhla čuba přes velmi frekventovanou silnici a vobrovská tatra to před ní zašlápla, fuj vod tý doby nepouštím čokle z vodítka u silnici kdyby měli sebelepší poslušnost, o tom jak mi prvního psa přejela tramvaj radši se rozepisovat nebudu (praskla karabina když se rozběh)
nemám ráda když psi a děti běhaj po chodníku navolno
smajisku
psa bych rozhodně zavírala, uvazovala, druhým přidržela, prostě zabezpečila, ono je to vždycky o tom jednom vyběhnutí, prostě pes není stroj a cokoliv může mít na milijon procent jednou se prostě může stát něco co ho nutí vyběhnout
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:19
- Nahlásit
Alexa
no ono u nás o to větší paradox, že nezdrhnul, že to nebylo o neposlušnosti, ale o špatným ukázání, byli jsme na křižovatce a já pro psa ukázala špatnej směr, jak jsem ledabyle hodila rukou, teď jak říkám to dělám jako policajt, to ukázání podpořím postavením těla, takže ten pes jasně vidí,kam má jít.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:25 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Maya
Není málo případů ukradených nebo otrávených nebo zabitých psů v nepřítomnosti majitele na zahradě. Proč to rozšiřovat? Nepřijde mi to nepřiměřené. A to zcela pomíjím vlastní iniciativu, která taky není zanedbatelná.
K používání nebezpečného nářadí či auta mezi rojící se smečkou ponechávám zcela stranou, tam mi to připadá úplně jasné.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:32
- Nahlásit
PetraK: Právě že to jsem dělala. Klik a hned odměna. Trénovala jsem to asi týden na cca stejným místě, v klidu na zahradě za barákem kde téměř nic neruší. Pak sem zkoušela kliknout a zda si přijde pro odměnu. Nepřišel. Jako kdyby to klikání ignoroval. Přitom je chytrej až až, hlavně na to, co umět nemá. Ale to všichni psiska asi
Neměla sem na mysli dlouhodobý odložení, ale odložení na dálku. Dlouhodobý vím jak trénovat, děláme na cvičáku, doma atd...Ale tohle, kdy mu řeknu "lehni" a on lehne tam kde je, to netuším jak naučit.
Honzík: My máme teda vrata, který se neodsouvaj ale normálka otvíraj. Jako obyčejný křídlový, jen to dělá motorek. Při výpadku elektriky se zatím nikdy neotevřeli, tak mě neděste. Maj nějakou pojistku, kterou lze odjistit a odblokovat tak motor, kdyz nejde proud, ale tohle mě nenapadlo. Asi by se teda spíš otevřeli, když znova proud naskočí, jestli to chápu správně. Tady to vypadává několikrát do měsíce sakryš....Mno, další důvod pro to, se ho aspoň pokusit naučit zůstávat na zahradě. Co kdyby náhodou...Jako on by nikam daleko nešel, coural by kolem baráku a pak se asi vrátil. Ale měla bych strach, aby neporazil děcko atd.
Vlčáčková: Mno, já mám psa pro to, aby mi hlídal barák. Takže je na zahradě a není doma nebo v kotci, tam mi toho moc neohlídá a doma mi zničí všechno co potká. Lidi co ho znají si ho přes plot pohladí, ostatní chodí s respektem okolo. Jednou je to tele, co vypadá zle a hafe jak když bručí medvěd. Nad otvrávením sem přemýšlela, stát se může všechno. A při jeho žravosti nepochybuju, že by sežral cokoliv od kohokoliv. Takže mi nezbývá než doufat, že ho maj lidi rádi, protože je to dobrák. S každým zatím vycházíme za dobře, doufám.
Jinak ano, psa budu dál zavírat, přidržovat a podobně, ale i tak se ho pokusím naučit, aby tam nelezl. Jednou se ta brána otevře, někdo ho neudrží atd (zas jiná blbá náhoda) tak abych měla o něco vetší naději, že tam prostě nepůjde.
A všem díky za rady, zase sem se něco přiučila.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:40
- Nahlásit
grine
trochu OT, mně se to moc nelíbí to video s tou bariérou. Nevim přijde mi to divný, že ten pes tam nejde ani když ho tam ta panička posílá pak. Co je pro něj silnější motivace než to, že ho tam posílá panička a mohl by jí tim udělat radost. Nebo to možná jen blbě chápu nebo spíš nechápu teda Já mám psy naučený na čekej/ volno nebo nesmíš/volno, třeba u vody když řeknu nesmíš nejde tam a třeba volno vůbec pak nenásleduje, ale jakmile volno řeknu, tak tam vlítnou. Jinak předchozího psa jsem měla naučenýho, že se zastavoval na konci chodníku, ale jak jsem řekla, aby šel, tak tam šel, ne ře by tam jako v životě nevstoupil
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:44
- Nahlásit
smajiska
jinak přesně proto, co píše Honzík bych nikdy nenechala psy volně samotný na zahradě, protože bych se bála, že se ty vrata můžou otevřít, několikrát se stalo, že jsem ráno vstala a byly otevřený a přitom jsme je po poslední procházce na tuty zavírali
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:46 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
smajiska
Ještě jsem neviděla psa, který by ohlídal barák. Leda, že umí vytočit číslo na Policii. Pokud ne, tak vytipovaný barák zloděj prostě vybere pes nepes.
A hodně telat, zlých k tomu, zmizlo beze stopy ze zamčených zahrad a dvorků.
Takže já za sebe zůstanu u toho - já pryč = psi v baráku.
Vzhledem k tomu, že jsem si vytrvalostí ochočila pár "zlých" hlídacích psů za plotem, obávám se, že i ti, kteří psíka neznají .... Mého tátu měli psi rádi. Jakéhokoliv neznámého zuřícího psa za plotem pohladil. JAKÉHOKOLIV. Několikrát mě z něj málem kleplo, když pes běsnil, cenil, vrčel. Ale nekousl ho ani jeden. Ani raťafáci na ulici, každý zlý pes z okolí s ním byl kamarád. Když něco potřeboval v domě bez zvonku, prostě vešel kolem psa a zaťukal na dveře. Nevím, jak to dělal.
Jinak ano, psa budu dál zavírat, přidržovat a podobně, ale i tak se ho pokusím naučit, aby tam nelezl. Jednou se ta brána otevře, někdo ho neudrží
No jasně. Lepší je ho přidržet, i když to má perfektně zvládnuté.
Co se týče auta, tak vždycky, když přijede soused, projíždí mi mezi psisky. Bych ho s chutí zabila!!! Z auta to tak hrozný možná není, ale když vidím, jak lítají těsně kolem pneumatik, občas nějaký hodí držku v zatáčce, a on jede a jede, mám chuť mu urazit palici (jen, co se proberu z bezvědomí...).
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:50
- Nahlásit
Vlčáčková
nejen že může pes zmizet, taky mu tam může z venku cokoli přiletět, takže vůbec, samotnej pes na zahradě v dosahu nebo "dohodu" lidí vůbec!
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:50
- Nahlásit
Vlčáčková
Takže já za sebe zůstanu u toho - já pryč = psi v baráku
souhlasim, taky bych psa nenechala na zahradě a to je přitom fakt pán plotu a hlídá si to mocně!
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:52
- Nahlásit
Adiddaska
On tam vstoupí, ale je určitě naučenej tam jít na specifickej povel. Mě se to líbí moc
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 16:56
- Nahlásit
Grin
Mě se to líbí moc
jo je to dobrý,jako umim si představit,že se to dá naučit..akorát já bych to nedokázala přes klikr nic to nemění na tom,že souhlasim s janou33,že je lepší na to nespolíhat bo stát se může cokoli
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:00
- Nahlásit
Vlčáčková
když přijede soused, projíždí mi mezi psisky.
soused ti jezdí po zahradě?????
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:02
- Nahlásit
davidkova renata
já teda na to spoléhám, teda na to zůstaň (někde v rohu) než zaparkuju, dyk to by čék nemohl mít psa ani na volno nikdy, páč jako poslušnost dobrý, ale radši na to nespoléhat, co dyby, takže radši furt na vodítku
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:03
- Nahlásit
Alexa
soused ti jezdí po zahradě?????
No jo. Třeba s tou pilou (viz výše), když tu řezal dřevo.
Adiddaska
nejen že může pes zmizet, taky mu tam může z venku cokoli přiletět,
No však. Otrávenýho. Ale psala jsem to hlavně proto, že se cíleně psi kradou.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:04
- Nahlásit
davidkova renata
no to jsem psala hned ze začátku, že fakt jistější a snazší. To je jasná věc, samo, ale věřim tomu že zrovna tahle holka je tak hustá, že to fakt dokázala naučit dokonale.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:11 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit
Já mám psy za barákem, přístup je jenom z jedné strany od sousedů, do silnice jsou oddělený barákem, pak je zahrádka a parkovišťátko, tam se samotný vůbec nedostanou, když není nikdo doma jsou velký zavřený v kotci, malý sou doma.
Vlčáčková
Třeba s tou pilou (viz výše), když tu řezal dřevo.
to nechápu, píšeš že psy zavíráš když se pracuje s nástroji a když ti má přijet soused řezat dříví tak jsou puštěný???
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:15
- Nahlásit
Adiddaska
, dyk to by čék nemohl mít psa ani na volno nikdy, páč jako poslušnost dobrý, ale radši na to nespoléhat, co dyby, takže radši furt na vodítku
hele já to mám stejně...furt na volno..ale myslela sem to tak,že nebudu spolíhat že čuba vždy sama zastaví na obrubníku,ale budu to hlídat,abych jí dyštak zastavila slovně...vodítko beru jen když někam jedem nebo je to fakt frekventovaná hlavní,tady v okolí prostě vůbec,ani když jdu pěšky do Šárky třá a tak..popravdě pokud bych vyjížděla autem či couvala,rači bych jí někam uklidila bo ste mě neviděli couvat
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:16 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Alexa
o nechápu, píšeš že psy zavíráš když se pracuje s nástroji a když ti má přijet soused řezat dříví tak jsou puštěný???
Tak já přece nevím, kdy na minutu přijede, a když se trefí zrovna do pobytu venku, tak se prostě potkají. Jezdí sem ve stylu "asi tak někdy po desáté", takže dovalí v 9 nebo taky ve 12. Je prostě málo vycvičen. Ale zlepšuje se.
Jdu ven.
|